প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা - গ্ৰামীণৰ ৪.৫ লাখতকৈও অধিক হিতাধিকাৰীৰ 'গৃহ প্ৰবেশম'ত অংশগ্ৰহণ কৰে
22 OCT 2022 5:40PM by PIB Guwahati
"এইটো আজিৰ নতুন ভাৰত য'ত দৰিদ্ৰ সকলে ধনতেৰাছত তেওঁলোকৰ নতুন ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিছে"
"চৰকাৰৰ বিভিন্ন নীতি আৰু আঁচনিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত থকা ঘৰবোৰসকলো সুবিধাৰে পৰিপূৰ্ণ কৰি তোলে"
"প্ৰধানমন্ত্ৰী-আৱাস যোজনা সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে"
"আমি বহু প্ৰজন্মক প্ৰভাৱিত কৰা ঘৰৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হোৱাৰ দুষ্ট চক্ৰটো ভাঙি আছোঁ"
"এতিয়া প্ৰাথমিক সুবিধাৰে সজ্জিত দৰিদ্ৰ সকলে তেওঁলোকৰ দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে"
"মই সুখী যে দেশৰ এটা বৃহৎ অংশই দেশখনক 'ৰেৱৰী সংস্কৃতি'ৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ সাজু হৈছে"।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ধনতেৰাছ উপলক্ষে ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে মধ্যপ্ৰদেশৰ সাতনাত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-গ্ৰামীণৰ প্ৰায় ৪.৫১ লাখ হিতাধিকাৰীৰ 'গৃহ প্ৰবেশ'ত অংশগ্ৰহণ কৰে।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ধনতেৰাছ আৰু দীপাৱলীৰ পৱিত্ৰ উপলক্ষে সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। "মধ্যপ্ৰদেশৰ ৪.৫০ লাখ ভাই-ভনীৰ বাবে আজি এক নতুন আৰম্ভণি, যিসকলে তেওঁলোকৰ নতুন পকী ঘৰত ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। কেৱল সমাজৰ ধনী সকলে গাড়ী বা ঘৰৰ দৰে ব্যয়বহুল সম্পত্তি ক্ৰয় কৰাৰ সময়ত ধনতেৰাছ উদযাপন কৰাৰ সময়ৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ধনী সকলক কেৱল ধনী লোকৰ উৎসৱলৈ হে পৰিণত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইখন আজিৰ নতুন ভাৰত য'ত দৰিদ্ৰ সকলে ধনতেৰাছত তেওঁলোকৰ নতুন ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে আজি ঘৰৰ মালিক হোৱা মহিলাসকলক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি যিসকলে ঘৰ পাইছে তেওঁলোকে সম্ভাৱনা দেখিছে, কিয়নো ঘৰ নোহোৱাকৈ সকলো সম্ভাৱনা অস্পষ্ট হৈ পৰিছে। আজি কেৱল নতুন ঘৰত প্ৰৱেশৰ দিন নহয়, ই নতুন সুখ, নতুন সংকল্প, নতুন সপোন, নতুন শক্তি আৰু এক নতুন ভাগ্যৰ প্ৰতীক। "এইটো আমাৰ চৰকাৰৰ এক ডাঙৰ সৌভাগ্য যে আমি ৩.৫ কোটি পৰিয়ালৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সপোন পূৰণ কৰিব পাৰিম।"
নতুন ঘৰত প্ৰদান কৰা সুবিধাসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰ দৰিদ্ৰ আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে সমৰ্পিত আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আকাংক্ষা বুজি পাইছে, চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰা ঘৰবোৰ শৌচালয়, বিদ্যুৎ, পানী সংযোগ, গেছ সংযোগেৰে সজ্জিত। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা লাখ লাখ ঘৰলৈ চৰকাৰৰ বিভিন্ন নীতি আৰু আঁচনিয়ে সেৱা আগবঢ়ায়।
পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কৰা কামৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যদি কেতিয়াবা এজনক ঘৰ দিয়া হয়, তেন্তে তেওঁলোকে পৃথক শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰিব লগা হয় আৰু ঘৰৰ মালিকসকলে তেওঁলোকৰ ঘৰত বিদ্যুৎ, পানী আৰু গেছ সংযোগ পাবলৈ বিভিন্ন চৰকাৰী কাৰ্যালয়লৈ দৌৰি যাব লগা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে জমিদাৰসকলে কেইবাবাৰো উৎকোচ দিব লগা হৈছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ সময়ত ঘৰ নিৰ্মাণ আৰু বিতৰণৰ আনুষ্ঠানিকতা আৰু কঠোৰ নিয়ম-কানুনক সমালোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ঘৰৰ মালিকসকলৰ ইচ্ছা আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ প্ৰতি কোনো মনোযোগ দিয়া হোৱা নাই। "আমি পথ সলনি কৰিছিলো, আৰু ঘৰৰ মালিকসকলক সম্পূৰ্ণ নিয়ন্ত্ৰণ দিছিলো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই নিয়ন্ত্ৰণৰ ফলত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা এতিয়া সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক সৱলীকৰণৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অতীতৰ বেয়া নীতিৰ বাবে মানুহে নিজৰ ঘৰৰ বঞ্চনাৰ পৰিস্থিতি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মকো হস্তান্তৰ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছে। "আমাৰ কোটি কোটি দেশবাসীক এই দুষ্ট চক্ৰৰ পৰা উলিয়াই অনাৰ সুযোগ পাই মই সন্মানিত। মধ্য প্ৰদেশত প্ৰায় ৩০ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ৯-১০ লাখ ঘৰত কাম চলি আছে। তেওঁ কৈছিল যে এই লাখ লাখ নিৰ্মাণে নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। বিভিন্ন নিৰ্মাণ সামগ্ৰীৰ উপৰিও, বিভিন্ন খণ্ডৰ বাবে আন বহুতো অৰ্থনৈতিক সুযোগৰ লগতে মিস্ত্ৰীসকলৰ দক্ষ শ্ৰমিক চাকৰি সৃষ্টি কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে কেৱল মধ্যপ্ৰদেশত এই গৃহনিৰ্মাণৰ বাবে ২২,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে, লগতে কয় যে এই বৃহৎ মূলধন সঞ্চাৰে ৰাজ্যখনৰ অৰ্থনৈতিক জীৱনৰ সকলো দিশতে সহায় কৰিছে। "এই ঘৰবোৰে সকলোৰে বাবে প্ৰগতি আনিছে।"
পৰিৱৰ্তিত কৰ্ম সংস্কৃতিৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ নাগৰিকসকলে তেওঁলোকৰ সুবিধাৰ বাবে অনুৰোধ কৰিবলৈ চৰকাৰৰ ওচৰলৈ যাব লগা হৈছিল, কিন্তু এতিয়া ইয়াৰ বিপৰীতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে নিজেই নাগৰিকসকলৰ ওচৰলৈ যায় আৰু সকলো আঁচনিৰ লাভালাভ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে প্ৰচাৰ চলাই আছে। "আজি আমি কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ আঁচনিসমূহৰ পৰ্যাপ্ত কভাৰেজৰ কথা কৈছো।"
জনসাধাৰণৰ এই মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ বিষয়ে চৰকাৰৰ তৎপৰতাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইটো অতীতৰ শিক্ষাৰ বাবে হৈছে। অতীতত, ইমান বোৰ লোক এই প্ৰাথমিক সুবিধাবোৰৰ পৰা বঞ্চিত হৈছিল যে তেওঁলোকৰ আন একো চিন্তা কৰিবলৈ সময় নাছিল। সেয়েহে, 'গৰিবি হাটাও'ৰ সকলো শ্লোগান অকাৰ্যকৰী হৈ থাকিল। "গতিকে আমি দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক এই মৌলিক সুবিধাসমূহৰ সৈতে দ্ৰুতগতিত সংযোগ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। এতিয়া দৰিদ্ৰসকলে প্ৰাথমিক সুবিধাৰে সজ্জিত হৈ তেওঁলোকৰ দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে।"
তেওঁ কৈছিল যে চৰকাৰে মহামাৰীৰ সময়ত ৮০ কোটি দেশবাসীক বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদান কৰি আছে আৰু ইয়াৰ বাবে ৩ লাখ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয় কৰিছে। "যেতিয়া এজন কৰদাতাই অনুভৱ কৰে যে তেওঁৰ ধন সঠিক স্থানত খৰচ কৰা হৈছে, তেতিয়া তেওঁ সুখী অনুভৱ কৰে। আজি দেশৰ কোটি কোটি কৰদাতা অতি সন্তুষ্ট যে তেওঁলোকে কৰোনা কালত কোটি কোটি লোকক খাদ্য যোগান ধৰাত সহায় কৰি মহান সেৱা আগবঢ়াই ছে। যেতিয়া একেজন কৰদাতাই দেখে যে তেওঁৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা ধনেৰে বিনামূলীয়া 'ৰেৱৰী' বিতৰণ কৰা হৈছে, তেওঁ দুখঅনুভৱ কৰে। আজি, এনে বহুতো কৰদাতাই মোক লিখি আছে। মই সুখী যে দেশৰ এটা বৃহৎ অংশই দেশখনক ৰেৱৰি সংস্কৃতিৰ পৰা মুক্ত কৰিবলৈ সাজু হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰৰ লক্ষ্য ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ সপোন আৰু আকাংক্ষা পূৰণকৰাতে সীমাবদ্ধ নহয়, লগতে মধ্য আৰু নিম্ন আয়ৰ গোটসমূহৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ বাবেও চেষ্টা কৰা। আয়ুষ্মান ভাৰতৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এতিয়ালৈকে দুৰ্বল অৰ্থনৈতিক পৃষ্ঠভূমিৰ চাৰি কোটি ৰোগীক এই আঁচনিৰ অধীনত চিকিৎসা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে চৰকাৰে কৰোনাৰ সময়ত বিনামূলীয়া ভেকছিন অভিযানৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰিছে আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক নিজৰ পকেটৰ পৰা ধন খৰচ কৰাত বাধা দিছে।
ইউক্ৰেইন যুদ্ধৰ ফলত সাৰৰ বৰ্ধিত মূল্যৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চৰকাৰে এই বছৰ অতিৰিক্ত ২ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ গৈ আছে, যাতে কৃষকসকলে এই বৰ্ধিত মূল্যৰ বোজা বহন কৰিব নালাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিও কৃষকসকলৰ বাবে এক আশীৰ্বাদ হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে কেইদিনমান আগতে স্থানান্তৰ কৰা ১৬,০০০ কোটি টকাৰ কিস্তি তৎক্ষণাৎ প্ৰতিজন হিতাধিকাৰী কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত উপনীত হৈছিল। "এই মুহূৰ্তত আমাৰ চৰকাৰে কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টত ২ লাখ কোটি টকাৰ অধিক জমা দিছে। আৰু এই সহায় তেতিয়া আহিছে যেতিয়া ই ঋতু ৰোৱা হয় আৰু কৃষকসকলক সাৰ আৰু ঔষধৰ বাবে ধনৰ প্ৰয়োজন হয়। তেওঁ এইটোও কৈছিল যে শস্য বিক্ৰীৰ ধন পোনপটীয়াকৈ বেংক একাউণ্টত উপনীত হয়। "এমজিএনৰেগাৰ ধনো পোনপটীয়াকৈ বেংক একাউণ্টত জমা কৰা হয়। মাত্ৰু বন্দনা যোজনাৰ হাজাৰ হাজাৰ টকা গৰ্ভৱতী মাতৃসকলৰ ওচৰলৈ যায় যেতিয়া তেওঁলোকক পুষ্টিকৰ খাদ্যৰ আটাইতকৈ বেছি প্ৰয়োজন হয়। সেৱাআৰু ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ বাবে এই সকলোবোৰ সম্ভৱ হৈছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাধাৰণ নাগৰিকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ বৃহৎ পৰিমাণৰ ব্যৱহাৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কৃষিক্ষেত্ৰতো মালিকীস্বত্ব পৰিকল্পনা আৰু সম্পত্তিৰ ৰেকৰ্ড নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ড্ৰোন জৰীপৰ বিষয়ে কৈছিল। তেওঁ লাখ লাখ সাৰৰ দোকানক কিষাণ সমৃদ্ধি কেন্দ্ৰলৈ পৰিৱৰ্তন কৰা আৰু ইউৰিয়া-ইণ্ডিয়া ব্ৰেণ্ডৰ এক উমৈহতীয়া দেশব্যাপী ব্ৰেণ্ড প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ শেহতীয়া পদক্ষেপৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু আশা ব্যক্ত কৰে যে এই পদক্ষেপসমূহে কৃষকসকলক সহায় কৰিব।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকক সকলো মৌলিক সুবিধাৰে এটা ঘৰ প্ৰদান কৰাটো নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈ আহিছে। আজিৰ কাৰ্যসূচীটো এই দিশত এটা পৰৱৰ্তী পদক্ষেপ। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত এতিয়ালৈকে মধ্য প্ৰদেশত প্ৰায় ৩৮ লাখ ঘৰ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে আৰু প্ৰায় ২৯ লাখ ঘৰৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য ৩৫,০০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM participates in ‘Griha Pravesham’ of more than 4.5 Lakh beneficiaries of PMAY-G in Madhya Pradesh
22 OCT 2022 5:40PM by PIB Delhi
“It is a great fortune of our government that we could fulfil the biggest dreams of 3.5 crore families”
“It is the new India of today where the poor are performing Grih Pravesh in their new homes on Dhanteras”
“Different policies and schemes of the government make the homes under Pradhan Mantri Awas Yojna complete with all amenities”
“PM-Awas Yojna has become a tool for social and economic empowerment”
“We are breaking the vicious cycle of homelessness that used to plague generations”
“Now the poor, equipped with basic amenities, are making efforts to reduce their poverty”
“I am happy that a large section of the country is gearing up to rid the country of Rewari culture”
On the occasion of Dhanteras, the Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in ‘Griha Pravesham’ of about 4.51 Lakh beneficiaries of Pradhan Mantri Awaas Yojana - Gramin in Satna, Madhya Pradesh via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister wished everyone on the auspicious occasion of Dhanteras and Diwali. “Today is a new beginning for 4.50 lakh brothers and sisters of Madhya Pradesh who are performing Grih Pravesh in their new pucca homes”, he said. Recalling the time when Dhanteras was celebrated only by the wealthy people of the society by purchasing expensive assets like cars or homes, the Prime Minister said that Dhanteras used to be a festival only for the rich. The Prime Minister remarked that it is the new India of today where the poor are performing Grih Pravesh in their new homes on Dhanteras. Shri Modi congratulated especially those women who have become homeowners today.
The Prime Minister said that he can see the possibilities in the people who are getting houses today as, without a home, all possibilities are dimmed. Today is not a day of just Grihpravesh in the new house, it marks new happiness, new resolutions, new dreams, new energy and a new destiny. “It is a great fortune of our government that we could fulfil the biggest dreams of 3.5 crore families”, he said.
Highlighting the facilities that are paired up with the new houses, the Prime Minister said As the government is of the poor and dedicated to their welfare and understands the needs and wishes of the poor, the homes built by the government are equipped with toilets, electricity, water connection, gas connection. Different policies and schemes of the government complete the millions of homes that are constructed as part of the Pradhan Mantri Awas Yojna.
The Prime Minister recalled the work of the previous governments where and if houses were provided, they had to build toilets separately and the homeowners had to run from pillar to post at different government offices to get electricity, water and gas connections in their homes. The Prime Minister also pointed out that homeowners had to pay a bribe on many occasions. Marred by the formalities and stringent rules and regulations on the construction and delivery of houses during previous governments, the Prime Minister said that no heed was paid toward the wishes and preferences of the homeowners. “We changed the ways”, the Prime Minister said, “and gave complete control to the homeowners.” The Prime Minister explained that due to this control, PM-Awas Yojna has now become a tool for social and economic empowerment.
The Prime Minister said that due to bad policies of the past, the people were compelled to pass on their homelessness to the next generation as well. “I am honoured to have got the opportunity to take crores of my fellow countrymen out of this vicious cycle”, the Prime Minister said. In Madhya Pradesh itself, about 30 lakh houses have been constructed. Work is going on 9-10 lakh houses. These lakhs of constructions are creating new opportunities for employment, he said. Apart from various construction materials, skilled labour jobs of masons were created along with many other economic opportunities for various segments. He informed that 22,000 crore rupees were spent on the construction of these houses only in Madhya Pradesh, This massive infusion of capital, helped all aspects of the economic life in the state. “These houses are bringing progress for all”, he added.
Commenting on the changed working culture, the Prime Minister said that, unlike earlier times, when citizens were made to run to the government and request facilities, the current government is going to the citizens and running campaigns to bring all the benefits of the schemes to the people. “Today we are talking about the saturation of schemes’coverage without any discrimination.”, he added.
Talking about the urgency that the government is showing about these basic needs of the people, the Prime Minister said, this is because of the lessons of the past. In the past, so many people were deprived of these basic amenities that they had no time to think about anything else. “That is why all slogans of “Gareebi Hatao” remained ineffective. “That's why we decided to rapidly connect every citizen of the country with these basic facilities. Now the poor, being equipped with basic amenities, are making efforts to reduce their poverty”, he elaborated.
He said that the government is providing free ration to 80 crore countrymen during the pandemic and has spent more than 3 lakh crore on this. The Prime Minister said “When the taxpayer feels that his money is being spent in the right place, he or she also feels happy. Today, crores of taxpayers in the country are satisfied with the great service they are doing by helping to feed crores of people during the Corona period. When this same taxpayer sees that free ‘Rewari’ is being distributed with the money collected from him, then he also gets pained. Today many such taxpayers are writing letters to me openly. I am happy that a large section of the country is gearing up to rid the country of Rewari culture.”
The Prime Minister remarked that the objective of the government is not limited to fulfilling the dreams and aspirations of its citizens but also trying to minimise the expenditure of middle and low-income groups. The Prime Minister gave the example of Ayushman Bharat and informed that four crore patients from poor economical backgrounds have been treated as part of this scheme so far. He stated that the government had spent thousands of crores for the free vaccine campaign during Corona and prevented the poor from shelling money out of their own pockets.
Commenting on the rising fertiliser prices due to the Ukraine War, the Prime Minister underlined that the government is going to spend an extra sum of Rs 2 lakh crore this year so that farmers do not bear the burden. “The PM Kisan Samman Nidhi of the Central Government is also proving to be a boon for the farmers”, the Prime Minister said. He also noted that the instalment of 16 thousand crores which was initiated a few days ago immediately reached every beneficiary farmer. “Right now”, the Prime Minister said, “our government has deposited more than 2 lakh crore rupees in the bank accounts of farmers. And this help has arrived when it is the sowing season and the farmers need money for fertilisers and medicines. He further informed that the money upon the sale of crops directly reaches the bank account. The Prime Minister added “MNREGA money is also directly deposited in the bank account. Thousands of rupees of Matru Vandana Yojana reach pregnant mothers when they are most in need of nutritious food.” All this is possible due to a sense of service and political will.
The Prime Minister also touched upon the large-scale use of technology for making the lives of common citizens easy. He mentioned drone surveys in creating property records in the Swamitva scheme and also in agriculture. He recalled the recent steps of converting lakhs of fertiliser shops into Kisan Samriddhi Kendras and introducing a common country-wide brand of urea - Bharat brand and hoped that these steps will help the farmers.
Background
It has been a constant endeavour of the Prime Minister to provide a house with all basic amenities to every citizen of the country. Today’s event marks another step in this direction. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, about 38 Lakh houses have been sanctioned so far in Madhya Pradesh and construction of about 29 Lakh houses has been completed at a cost of more than Rs. 35,000 crores.