Ministry of Information & Broadcasting
Former President Shri Ram Nath Kovind launches book ‘Ambedkar and Modi: Reformer's Ideas Performer's Implementation’
Book is a documentation of herculean efforts being made to realize the vision of Dr Ambedkar: Shri Anurag Thakur
“Unparalled feat in medical education, 208 colleges opened, seats increased to over 1 lakh”
​​​​​​​“Ambedkar dedicated his whole life championing for equality, human rights and social justice”
16 SEP 2022 4:23PM by PIB Delhi
Former President of India Shri Ram Nath Kovind today launched the book ‘Ambedkar and Modi: Reformer's Ideas Performer's Implementation' in presence of Union Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur, former Chief Justice of India Shri K. G. Balakrishnan, Union Minister of State of Information and Broadcasting Dr L. Murugan and Director of Bluekraft Digital Foundation, Shri Hitesh Jain.
Addressing the gathering on the occasion Shri Anurag Thakur said that the book is not a just a collection of the lofty ideas and vision of the great reformer Baba Saheb Dr Bhimrao Ambedkar, but also a compilation of how the ideas have been executed by Prime Minister Shri Narendra Modi in the past eight years. It’s a documentation of the herculean efforts being made to realize the vision of Dr Ambedkar.
Shri Thakur recalled the contribution of Dr Ambedkar and said that he was a statesman par excellence whose ideas, interventions and philosophies have formed the very foundation of our nation and country as we know it today. “Ambedkar dedicated his whole life championing for equality, human rights and social justice. He was the mouthpiece of the marginalized and socially oppressed. His life and influence continue to have an overarching impact on the making of Modern India”, the Minister added.
He further said that as the first Law Minister, Dr Ambedkar had envisioned a society bereft of discrimination, that has mainstreamed the marginalized, that distributes the fruits of development equally to all, but the efforts of Governments since Independence fell short in realization of these ideas. The Government since 2014 has relentlessly pursued these very objectives.
Underlining the basic philosophy of the Government, Shri Thakur said that at the very onset, after forming the Government, the Prime Minister had proclaimed that he will be dedicated to the cause of the Dalits, the downtrodden and deprived sections of society. Since then, the actions and policies of the Government have marched to the tunes of Antyoday. Be it Make in India or Production linked Incentive Schemes, these are initiatives of the Government to realise a modern India, the way Dr Ambedkar had imagined.
Dr. Babasaheb Ambedkar’s life mantra of 'bahujan hitay, bahujan sukhay' (for the happiness of the masses, for the welfare of masses) has always been at the core of PM Modi’s development model. In the field of education, the country has seen a rise in number of IITs, IIMs, IIITs and other higher educational institutions. Prompted by Ambedkar’s vision, and his own similar beliefs, PM Modi has left no stone unturned in transforming the education sector at a rapid pace, with focus on primary, higher and medical education. Over 208 medical colleges have opened in last eight years and the number of medical seats has risen to over 1 lakh from 78 thousand, an unparalleled feat, we are also working to bridge the gap in number of doctors in the country and the poorest of the people have access to good medical facilities.
The Minister underlined the improvements in basic infrastructure of the country and said that electricity has reached the remotest corners to the country, over 45 crore bank accounts have been opened, over 31 thousand crore rupees were transferred to accounts of women during crisis, and said that these are the actions that identify this Government. Where on one hand BHIM has set an example for a robust digital payment system, we have built over 11 crore toilets built and over 3 crore houses on the other.
Shri Thakur cited PM Modi’s idea of Women centric and women led development as one of the core pillars of this Government and said that the Government has ensured that 12 crore women have received gas cylinders under Ujjwala yojana and maternity leave has been increased to 26 weeks from 12 weeks earlier.
Speaking on the benefits for backward communities, he said that the MUDRA yojana has helped provide loans without guarantee worth 18 lakh crore rupees to 34 crore SC, ST and other backward community members. Members of SC and ST communities comprise 3.1 crore beneficiaries of Ujjwala yojana and 1.31 crore pucca houses have been provided to members of such communities.
“Building upon Dr. Ambedkar’s vision to uplift SC youth, Ambedkar Social Innovation and Incubation Mission (ASIIM) was launched in 2020. PM Daksh yojana has trained 2.27 lakh youth to add them to skilled manpower. Employee’s State Insurance wage limit which was merely rupees 15,000/- before 2014 has been increased to rupees 21,000”, the Minister has said.
As a mark of respect to Baba Saheb the Government under PM Modi has formed the Panch Teerth and also installed Dr Ambedkar’s image in the Parliament.
Former President of India Shri Ramnath Kovind in his speech delved into the multi-dimensional persona of Dr Ambedkar. Recalling his contributions in the formative years of Independent India, Shri Kovind said Baba Saheb’s contributions shaped the policies related to banking, irrigation, electricity system, education system, labour management, revenue sharing system etc.
Shri Kovind recalled the time, the then Chief Minister Narendra Modi had organized a Gaurav Yatra in 2010 in Gujarat. Atop a decorated elephant was seated a large copy of the Indian Constitution, while CM Modi was walking with the people on foot. There is no better example of reverence to the Constitution and respect to Baba Saheb Ambedkar.
Drawing parallels between vision of Dr Ambedkar and the policies of PM Modi, Shri Kovind said that the new education policy, which has stemmed from over two lakh ideas submitted from across the country, and which provides for education in one’s mother tongue is in line with Baba Sabeb’s ideas. He further added that the four labour codes to replace a multitude of complex laws, universal account number for labourers are a fruition of vision of Dr Ambedkar.
Former Chief Justice of India Justice Balakrishna recalled Dr Ambedkars contributions as one of the greatest thinkers of India. He recalled the ideas of Baba Saheb on industrialization, women empowerment, education and modernization of India. He further emphasized that the policies of the current Government are implementing the essence of the idea of India put forth by Dr Ambedkar.
Ahead of the event, Justice K G Balakrishan and Shri Anurag Thakur inaugurated a three-day Digital Interactive Multi-media Exhibition with focus on the life, teachings and contributions of Dr. B.R Ambedkar on Azadi Ka Amrit Mahotsav by Central Bureau of Communication. The exhibition is designed to give the visitors an immersive experience, while creating awareness about Dr Ambedkar's ideals and Government's developmental initiatives. It comprises Holocubes, digital interactive puzzles, RFID based digital interactive displays, interactive touch walls, and display of flip books.
About the book ‘Ambedkar and Modi: Reformer's Ideas Performer's Implementation’
The book has been carefully and expertly compiled by Bluekraft Digital Foundation, one of the leading organisations that harness Indian talent and empowers Indian society by creating awareness and implementing out-of-box ideas for social welfare. It features a foreword by Rajya Sabha MP Ilaiyaraaja (also an acclaimed music composer and lyricist) that offers a valuable insight into the vast expanse of wisdom that may be found in Dr. Ambedkar’s works while drawing a parallel with the policies and reforms unleashed by Prime Minister Narendra Modi to ensure India’s progress is in line with Dr. Babasaheb Ambedkar’s vision.
Ambedkar & Modi serves as a vital addition to the continuous research on Dr. Babasaheb Ambedkar’s thoughts and works and will be an important contribution to the policy landscape of the country. It serves as a milestone in India’s journey as an independent nation and analyses how the vision of personalities like Dr. Ambedkar is finally coming to fruition under the visionary and dynamic leadership of PM Modi.
The book delves deep into the life, works and achievements of Dr. Ambedkar from a scholarly perspective and presents an undeniable convergence between the ideals of Dr. B.R. Ambedkar and New India’s development journey.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦ ‘ଆମ୍ବେଦକର ଆଣ୍ଡ ମୋଦୀ: ରିଫମର୍ସ ଆଇଡିଆଜ୍ ପରଫର୍ମର୍ସ ଇମ୍ପ୍ଲିମେଂଟେସନ୍‌' ପୁସ୍ତକକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି
ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦର୍ଶନକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପୁସ୍ତକ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରୟାସ : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
“ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତୁଳନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ୨୦୮ କଲେଜ ଖୋଲା ଯାଇଛି, ସିଟ୍ / ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇ ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କରା ଯାଇଛି ”
“ସମାନତା, ମାନବିକ ଅଧିକାର ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଆମ୍ବେଦକର ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ”
16 SEP 2022 4:23PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମ ନାଥ କୋବିନ୍ଦ ‘ଆମ୍ବେଦକର ଆଣ୍ଡ ମୋଦୀ: ରିଫମର୍ସ ଆଇଡିଆଜ୍ ପରଫର୍ମର୍ସ ଇମ୍ପ୍ଲିମେଂଟେସନ୍‌' ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର, ଭାରତର ପୂର୍ବ ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଶ୍ରୀ କେ. ଜି. ବାଳକ୍ରିଷ୍ଣନ୍‌, କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ୍‌. ମୁରୁଗାନ୍ ଏବଂ ବ୍ଲୁକ୍ରାଫ୍ଟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ହିତେଶ ଜେନା ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପୁସ୍ତକ କେବଳ ମହାନ ସଂସ୍କାରକ ବାବା ସାହେବ ଡଃ ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଉଚ୍ଚ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦର୍ଶନର ସଂଗ୍ରହ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଧାରଣା କିପରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ତାହାର ଏକ ସଂକଳନ । ଏହା ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ପାଇଁ କରାଯାଉଥିବା କଠୋର ପ୍ରୟାସର ଏହା ଏକ ଡକ୍ୟୁମେଂଟେସନ୍ / ନଥି ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ଜଣେ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ରାଜନେତା ଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କର ବିଚାର ଗୁଡିକ, ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ଦର୍ଶନ ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ଦେଶର ମୂଳଦୁଆକୁ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହାକୁ ଆମେ ଆଜି ଜାଣିଛେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆମ୍ବେଦକର ତାଙ୍କର ସାରା ଜୀବନ ସମାନତା, ମାନବିକ ଅଧିକାର ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମର୍ପି ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଦଳିତ ତଥା ସାମାଜିକ ରୂପରେ ଉତ୍ପୀଡନର ଶିକାର ହେଉଥିବା ଲୋକ ମାନଙ୍କର ସ୍ୱର ଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଦର୍ଶନର ଆଧୁନିକ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି ।”
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଆଇନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଡଃ ଆମ୍ବେଦକର ଭେଦଭାବ ନଥିବା ଏମିତି ଏକ ସମାଜର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦଳିତଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତକୁ ନେଇ ଆସିବ, ଯାହା ବିକାଶର ଲାଭ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ବଂଟନ କରିବ, କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସାକାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାରଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ଅପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନଥିଲା । ୨୦୧୪ ପର ଠାରୁ ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟଗୁଡିକ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ସରକାରଙ୍କ ମୌଳିକ ଦର୍ଶନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ପ୍ରଥମରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦଳିତ, ସମାଜର ଅବହେଳିତ ତଥା ବଂଚିତ ବର୍ଗ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରହିବେ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସେବେଠାରୁ, ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ ଏବଂ ନୀତି ସମୂହ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟର ଅନୁରୂପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ତାଳ ଦେଇ ଚାଲିଛି । ସେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉ କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ହେଉ, ଏସବୁ ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ କଳ୍ପନା ଅନୁରୂପ ଏକ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଗଠନ କରିବା ଦିଗରେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କରା ଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ ।
ଡଃ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର 'ବହୁଜନ ହିତାୟ, ବହୁଜନ ସୁଖାୟ' (ଜନତାଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସୁଖ ପାଇଁ) ସଦାସର୍ବଦା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ବିକାଶ ମଡେଲର ମୂଳଦୁଆ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି । ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍‌, ଆଇଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଭଳି ସମାନ ବିଶ୍ୱାସ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେରିତ ହୋଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରାଥମିକ ଶିକ୍ଷା, ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ କୌଣସି ଉପାୟ ଛାଡି ନାହାଁନ୍ତି । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୦୮ ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲିଛି ଏବଂ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ୭୮ ହଜାରରୁ ୧ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏହା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉପଲବ୍ଧି ଅଟେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ନିକଟରେ ଉତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିଛି ତାହାକୁ ଦୂର କରିବାକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ , ଯେଭଳି ଲୋକମାନେ ଭଲ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ ।
ଦେଶର ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ବିଜୁଳି ଦେଶର ସୁଦୂର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଂଚି ପାରିଛି, ୪୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଂଟ ଖୋଲା ଯାଇଛି, ବିପଦ ସମୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ଆକାଉଂଟକୁ ୩୧ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରା ଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଥାଏ । ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ‘ଭୀମ’ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଂଟ ସିଷ୍ଟମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଅନ୍ୟ ପଟେ ଆମେ ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦିଙ୍କର ମହିଳାଙ୍କ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ତଥା ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିକାଶର ଅଦ୍ଭୁତ ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଏହି ସରକାରଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ରୂପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୨ କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ମାତୃତ୍ୱ ଛୁଟି ୧୨ ସପ୍ତାହ ଛୁଟିକୁ ୨୬ ସପ୍ତାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏହାକୁ ସୁନିଶ୍ଚତ କରିଛନ୍ତି ।
ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଲାଭ ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ୩୪ କୋଟି ଲୋକ ମାନଙ୍କୁ ବିନା କୌଣସି ଗ୍ୟାରେଂଟିରେ ୧୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି ବର୍ଗର ୩.୧ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିଛି ଏବଂ ଏହି ବର୍ଗର ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ୧.୩୧ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଅନୁସୂଚିତ ଜାତିର ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତି ନିମନ୍ତେ ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଆମ୍ବେଦକର ସୋସିଆଲ୍ ଇନୋଭେସନ୍ ଆଣ୍ଡ ଇନକ୍ୟୁବେସନ ମିଶନ୍ (ଏଏସ୍‌ଆଇଆଇଏମ୍‌) ୨୦୨୦ରେ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ପିଏମ୍ ଦକ୍ଷ ଯୋଜନାରେ ୨.୨୭ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ କୁଶଳ ଜନଶକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ କରା ଯାଇଛି । କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ମଜୁରୀ ସୀମା ଯାହାକି ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ମାତ୍ର ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଥିଲା ଯାହାକୁ ୨୧,୦୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।”
ବାବା ସାହେବଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ପଂଚ ତୀର୍ଥ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସଂସଦରେ ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଛବି ଲଗାଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ରାମନାଥ କୋବିନ୍ଦ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ବହୁମୁଖୀ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷ ଗୁଡିକରେ ତାଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ କୋବିନ୍ଦ କହିଥିଲେ, ଯେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଅବଦାନ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ, ଜଳସେଚନ, ବିଜୁଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଶ୍ରମ ପରିଚାଳନା, ରାଜସ୍ୱ ବଂଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଇତ୍ୟାଦି ନୀତି ଗୁଡିକୁ ଆକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଶ୍ରୀ କୋବିନ୍ଦ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ତତ୍କାଳୀନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗୁଜୁରାଟରେ ୨୦୧୦ରେ ଏକ ଗୌରବ ଯାତ୍ରାର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ଏକ ସଜ୍ଜିତ ହାତୀ ଉପରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନର ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିରୂପ ରଖା ଯାଇଥିବା ବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲୋକଙ୍କ ସହ ପାଦରେ ଚାଲି ଚାଲି ଯାଉଥିଲେ । ଏହା ଠାରୁ ଅଧିକ ସମ୍ବିଧାନ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧା ଏବଂ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର କୌଣସି ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ ।
ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସମାନତା ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ କୋବିନ୍ଦ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦେଶର ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ବିଚାର କରାଯାଇ ସୃଷ୍ଟି କରା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଯାହା କୌଣସି ବି ମାତୃଭାଷାରେ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ତାହା ବାବା ସାହେବଙ୍କ ବିଚାରର ଅନୁରୂପ ଅଟେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ବହୁ ଜଟିଳ ନିୟମକୁ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ଚାରୋଟି ଶ୍ରମ ସଂହିତା, ଶ୍ରମିକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଆକାଉଂଟ ନମ୍ବର ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦର୍ଶନର ପରିଣାମ ଅଟେ ।
ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ବାଳକ୍ରିଷ୍ଣନ୍ ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଭାରତର ମହାନ ଚିନ୍ତାନାୟକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଭାବରେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସେ ଭାରତର ଶିଳ୍ପାୟନ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭାରତର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ପରାମର୍ଶକୁ ମନେ ପକାଇ ଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଭାରତର ମୌଳିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ସାରକଥାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ଜଷ୍ଟିସ୍ କେ. ଜି. ବାଳକ୍ରିଷ୍ଣନ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ତିନି ଦିନିଆ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଂଟରାକ୍ଟିଭ୍ ମଲ୍ଟି ମିଡିଆ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟୁରୋ ଦ୍ୱାରା ଆଜାଦିର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଉପରେ ଡଃ ବି.ଆର୍ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୀବନୀ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅବଦାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରା ଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଡଃ ବି. ଆର୍‌. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବାବେଳେ ଏହା ପରିଦର୍ଶକ ମାନଙ୍କୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଅନୁଭୂତି ଦେବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରା ଯାଇଛି । ଏଥିରେ ହାଲୋକ୍ୟୁବ୍‌, ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଂଟରାକ୍ଟିଭ୍ ପଜଲ୍‌, ଆର୍‌ଏଫ୍‌ଆଇଡି ଆଧାରିତ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଂଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଡିସପ୍ଲେ, ଇଂଟରାକ୍ଟିଭ୍ ଟଚ୍ ୱାଲ୍ ଏବଂ ଫ୍ଲିପ୍ ବୁକ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଟେ ।
ପୁସ୍ତକ ‘ଆମ୍ବେଦକର ଆଣ୍ଡ ମୋଦୀ: ରିଫମର୍ସ ଆଇଡିଆଜ୍ ପରଫର୍ମର୍ସ ଇମ୍ପ୍ଲିମେଂଟେସନ୍‌' ବିଷୟରେ :
ବ୍ଲୁକ୍ରାଫ୍ଟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ଏହି ପୁସ୍ତକଟି ସାବଧାନତାର ସହିତ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ସଂକଳିତ ହୋଇଛି । ବ୍ଲୁକ୍ରାଫ୍ଟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ଇଂରାଜୀ ସଙ୍ଗଠନ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରି ଭାରତୀୟ ସମାଜକୁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦ ଇଲାୟାରାଜା (ଜଣେ ଜଣାଶୁଣା ସଂଗୀତକାର ତଥା ଗୀତିକାର) ଙ୍କ ଏକ ଅଗ୍ରଲେଖ ରହିଛି ଯାହା ଜ୍ଞାନର ବିସ୍ତାର ବିଷୟରେ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ନିମନ୍ତେ ଡଃ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସମାନ୍ତରାଳ ବିଶ୍ଲେଷଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ଆମ୍ବେଦକର ଏବଂ ମୋଦୀ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ଗବେଷଣାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଭାବେ ସେବା କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଦେଶର ନୀତି ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ହେବ । ଏହା ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଂଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପରି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କିପରି ବିଶ୍ଳେଷଣ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ତଥା ଗତିଶୀଳ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦର୍ଶନ ଶେଷରେ ଫଳପ୍ରଦ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏହି ପୁସ୍ତକରେ ଡଃ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୀବନ, କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସଫଳତା ଉପରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବିଶ୍ଲେଷଣ କରା ଯାଇଛି । ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ନୂତନ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ନେଇ ତାଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରା ଯାଇଛି ।