Prime Minister's Office
English Translation of Address by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the plenary session of the Eastern Economic Forum 2022
07 SEP 2022 3:44PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Putin,
Guests of Honour,
Namaskar!
I am happy that I got the opportunity to connect with you virtually at the seventh Eastern Economic Forum being held in Vladivostok. This month marks the 30th anniversary of the establishment of the Consulate of India in Vladivostok. India was the first country to open a Consulate in this city. And since then, the city has been a witness to many milestones of our relationship.
Friends,
The forum, established in 2015, has today become a major global forum for international cooperation in the development of the Russian Far East. For this, I appreciate President Putin's vision, and also congratulate him.
In 2019, I had the opportunity to participate in this forum. At that time, we announced India's "Act Far-East" policy. And as a result, India's cooperation with the Russian Far East has increased in various fields. Today, this policy has become a key pillar of the "Special and Privileged Strategic Partnership" of India and Russia.
Friends,
Whether we talk about the International North-South Corridor, the Chennai- Vladivostok Maritime Corridor or the Northern Sea Route, connectivity will play an important role in the development of our relations in the future.
India is keen to strengthen its partnership with Russia on Arctic issues. There is also immense potential for cooperation in the field of energy. Along with energy, India has also made significant investments in the Russian Far East in the areas of pharma and diamonds.
Russia can become an important partner for the Indian steel industry through the supply of coking coal. We can also have good cooperation in the mobility of talent. Indian talent has contributed to the development of many developed regions of the world. I believe that the talent and professionalism of Indians can bring about rapid development in the Russian Far East.
Friends,
India's ancient doctrine "Vasudhaiva Kutumbakam" has taught us to see the world as a family. In today's globalized world, events in one part of the world create an impact on the whole world.
The Ukraine conflict and the Covid pandemic have had a major impact on global supply chains. Shortages of foodgrains, fertilizers, and fuels are a major concern for developing countries. Since the beginning of the Ukraine conflict, we have stressed the need to take the path of diplomacy and dialogue. We support all peaceful efforts to end this conflict. In this regard, we also welcome the recent agreement concerning the safe export of cereals and fertilizers.
I once again thank President Putin for giving me the opportunity to address this forum. And extend my warmest greetings to all the participants present in this forum.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s Press Statement. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୂର୍ବାଂଚଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ମଂଚ ୨୦୨୨ର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
07 SEP 2022 3:44PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନ୍
ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥିଗଣ,
ନମସ୍କାର!
ମୋତେ ଭ୍ଲାଦିଭୋସ୍ତକ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା ସପ୍ତମ ପୂର୍ବାଂଚଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ମଂଚରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆଭାସୀ ରୂପରେ ଯୋଡି ହେବା ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବାରୁ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଏହି ମାସ ଭ୍ଲାଦିଭୋସ୍ତକ ଠାରେ ଭାରତର କନ୍‌ସୁଲେଟ୍‌ର ସ୍ଥାପନାର ତିରିଶ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବାକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି । ଏହି ସହରରେ ଏକ କନ୍‌ସୁଲେଟ୍ ଖୋଲିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଭାରତ ହିଁ ଥିଲା । ଏବଂ ସେବେ ଠାରୁ, ଏହି ସହର ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଅନେକ ମାଇଲ୍‌ଖୁଂଟର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୫ରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା ଏହି ମଂଚ, ଆଜି ସୁଦୂର ପ୍ରାଚ୍ୟ ରୁଷୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ମଂଚ ହୋଇ ଯାଇଛି । ଏଥି ପାଇଁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନ୍‌ଙ୍କର ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି, ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
୨୦୧୯ ମସିହାରେ ମୋତେ ଏହି ମଂଚରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା । ସେହି ସମୟରେ , ଆମେ ଭାରତର “ଆକ୍ଟ ଫାର୍ ଇଷ୍ଟ” ନୀତିର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ , ସୁଦୂର ପ୍ରାଚ୍ୟ ରୁଷୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକରେ ଭାରତର ସହଯୋଗ ଅନେକ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆଜି ଏହି ନୀତି ଉଭୟ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷିଆର “ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବିଶେଷାଧିକାରପ୍ରାପ୍ତ ରଣନୈତିକ ଭାଗୀଦାରିତା”ର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତର – ଦକ୍ଷିଣ କରିଡର ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉ, ଚେନ୍ନାଇ - ଭ୍ଲାଦିଭୋସ୍ତକ ମାରିଟାଇମ୍ କରିଡରର ପ୍ରସଙ୍ଗ ହେଉ କିମ୍ବା ଉତର ସାମୁଦ୍ରିକ ପଥ ହେଉ, ଯାହା ବି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥାଉ , ଭବିଷ୍ୟତରେ ସଂଯୋଗ ଆମର ସମ୍ପର୍କର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବ ।
ଭାରତ ଆର୍କଟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ରୁଷ ସହିତ ନିଜର ଭାଗୀଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଇଚ୍ଛୁକ ଅଟେ । ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗର ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ଶକ୍ତି ସହିତ, ଭାରତ ଔଷଧ ଏବଂ ହୀରା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସୁଦୂର ପ୍ରାଚ୍ୟ ରୁଷିଆରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ କରିଛି ।
ରୁଷିଆ କୋକିଂ କୋଲ (କୋଇଲା)ର ଯୋଗାଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟିଲ୍ ଉଦ୍ୟୋଗ ନିମନ୍ତେ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଗୀଦାର ହୋଇ ପାରିବ । ଆମ ଭିତରେ ପ୍ରତିଭାର ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତମ ସହଯୋଗ ରହି ପାରିବ । ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବିକଶିତ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ପେଶାଦାରୀ ମନୋଭାବ ସୁଦୂର ପ୍ରାଚ୍ୟ ରୁଷୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ଆଣି ପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ “ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍” ଆମକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ରୂପରେ ଦେଖିବା ନିମନ୍ତେ ଶିକ୍ଷା ଦେଇ ଆସିଛି । ଆଜିର ଜଗତୀକରଣ ବିଶ୍ୱରେ , ଦୁନିଆର କୌଣସି ଏକ ଅଂଶରେ ଘଟୁଥିବା ଘଟଣା ଗୁଡିକ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
ୟୁକ୍ରେନ୍ ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ ବହୁତ ପ୍ରଭାବ ପଡିଛି । ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ସାର ଏବଂ ଇନ୍ଧନର ଅଭାବ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ବହୁତ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ହୋଇ ଯାଇଛି । ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧର ଆରମ୍ଭ ହେବା ଠାରୁ ହିଁ ଆମେ କୂଟନୈତିକ ମାର୍ଗ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନାର ମାଧ୍ୟମକୁ ଆପଣେଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସିଛୁ । ଆମେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମସ୍ତ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ । ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧରେ, ଆମେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ସାରର ସୁରକ୍ଷିତ ରପ୍ତାନୀକୁ ନେଇ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ରାଜିନାମାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ।
ମୋତେ ଏହି ମଂଚକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଇ ଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପୁଟିନ୍‌ଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ଏହି ମଂଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ବହୁତ – ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।