প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইষ্টাৰ্ণ ইকনমিক ফ'ৰাম ২০২২ৰ পূৰ্ণাংগ অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 SEP 2022 3:44PM by PIB Guwahati
মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিন,
সন্মানীয় অতিথি,
নমস্কাৰ!
মই সুখী যে ভ্লাদিভষ্টকত অনুষ্ঠিত হোৱা সপ্তম ইষ্টাৰ্ণ ইকনমিক ফ'ৰামত মই আপোনাৰ সৈতে প্ৰায় সংযোগ স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছো। এই মাহত ভ্লাদিভষ্টকত ভাৰতৰ কনচুলেট স্থাপনৰ ৩০ তম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰা হৈছে। ভাৰত এই চহৰখনত কনচুলেট খোলা প্ৰথম দেশ আছিল। আৰু তেতিয়াৰ পৰা, চহৰখন আমাৰ সম্পৰ্কৰ বহুতো মাইলৰ খুঁটিৰ সাক্ষী হৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
২০১৫ চনত স্থাপিত এই মঞ্চখন আজি ৰাছিয়াৰ সুদূৰ প্ৰাচ্যৰ উন্নয়নত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ এক মুখ্য গোলকীয় মঞ্চ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনৰ দৃষ্টিভংগীক প্ৰশংসা কৰোঁ আৰু তেওঁক অভিনন্দন জনাইছো।
২০১৯ চনত, মই এই মঞ্চত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। সেই সময়ত, আমি ভাৰতৰ "এক্ট ফাৰ-ইষ্ট" নীতি ঘোষণা কৰিছিলো। আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, ৰাছিয়াৰ সুদূৰ প্ৰাচ্যৰ সৈতে ভাৰতৰ সহযোগিতা বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বৃদ্ধি পাইছে। আজি এই নীতি ভাৰত আৰু ৰাছিয়াৰ "বিশেষ আৰু সুবিধাপ্ৰাপ্ত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব"ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি আন্তৰ্জাতিক উত্তৰ-দক্ষিণ কৰিডৰ, চেন্নাই-ভ্লাদিভষ্টক সামুদ্ৰিক কৰিডৰ বা উত্তৰ সাগৰীয় পথৰ কথা কওঁ, ভৱিষ্যতে আমাৰ সম্পৰ্কৰ বিকাশত সংযোগে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
ভাৰতে আৰ্কটিক বিষয়ত ৰাছিয়াৰ সৈতে ইয়াৰ অংশীদাৰীত্ব শক্তিশালী কৰিবলৈ আগ্ৰহী। শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতসহযোগিতাৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনাআছে। শক্তিৰ লগতে ভাৰতে ফাৰ্মা আৰু হীৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাছিয়াৰ সুদূৰ প্ৰাচ্যতো গুৰুত্বপূৰ্ণ বিনিয়োগ কৰিছে।
কোকিং কয়লাৰ যোগানৰ জৰিয়তে ৰাছিয়া ভাৰতীয় ইস্পাত উদ্যোগৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হ'ব পাৰে। প্ৰতিভাৰ গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰতো আমাৰ ভাল সহযোগিতা থাকিব পাৰে। ভাৰতীয় প্ৰতিভায়ে বিশ্বৰ বহুতো উন্নত অঞ্চলৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাইছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ভাৰতীয়সকলৰ প্ৰতিভা আৰু পেছাদাৰীত্বই ৰাছিয়াৰ সুদূৰ প্ৰাচ্যত দ্ৰুত বিকাশ আনিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ প্ৰাচীন মতবাদ "বসুদৈৱ কুটুম্বকম"এ আমাক পৃথিৱীখনক এটা পৰিয়াল হিচাপে চাবলৈ শিকাইছে। আজিৰ বিশ্বায়নৰ পৃথিৱীত, পৃথিৱীৰ এটা অংশৰ ঘটনাই সমগ্ৰ বিশ্বৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পেলায়।
ইউক্ৰেইন সংঘৰ্ষ আৰু কোভিড মহামাৰীয়ে বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলাৰ ওপৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰভাৱ পেলাইছে। খাদ্যশস্য, সাৰ আৰু ইন্ধনৰ অভাৱ উন্নয়নশীল দেশবোৰৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চিন্তাৰ বিষয়। ইউক্ৰেইন সংঘৰ্ষৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই আমি কূটনীতি আৰু আলোচনাৰ পথ লোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিআহিছো। আমি এই সংঘৰ্ষৰ সমাপ্তিৰ বাবে সকলো শান্তিপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন জনাইছো। এই ক্ষেত্ৰত, খাদ্যশস্য আৰু সাৰৰ সুৰক্ষিত ৰপ্তানি সম্পৰ্কীয় শেহতীয়া চুক্তিকো আমি আদৰণি জনাইছো।
মই আকৌ এবাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি পুটিনক ধন্যবাদ জনাইছো যে তেওঁ মোক এই মঞ্চত ভাষণ দিয়াৰ সুযোগ দিছে। আৰু এই মঞ্চত উপস্থিত থকা সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বহু বহু ধন্যবাদ!
অস্বীকাৰোক্তি: এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
English Translation of Address by Prime Minister, Shri Narendra Modi at the plenary session of the Eastern Economic Forum 2022
07 SEP 2022 3:44PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Putin,
Guests of Honour,
Namaskar!
I am happy that I got the opportunity to connect with you virtually at the seventh Eastern Economic Forum being held in Vladivostok. This month marks the 30th anniversary of the establishment of the Consulate of India in Vladivostok. India was the first country to open a Consulate in this city. And since then, the city has been a witness to many milestones of our relationship.
Friends,
The forum, established in 2015, has today become a major global forum for international cooperation in the development of the Russian Far East. For this, I appreciate President Putin's vision, and also congratulate him.
In 2019, I had the opportunity to participate in this forum. At that time, we announced India's "Act Far-East" policy. And as a result, India's cooperation with the Russian Far East has increased in various fields. Today, this policy has become a key pillar of the "Special and Privileged Strategic Partnership" of India and Russia.
Friends,
Whether we talk about the International North-South Corridor, the Chennai- Vladivostok Maritime Corridor or the Northern Sea Route, connectivity will play an important role in the development of our relations in the future.
India is keen to strengthen its partnership with Russia on Arctic issues. There is also immense potential for cooperation in the field of energy. Along with energy, India has also made significant investments in the Russian Far East in the areas of pharma and diamonds.
Russia can become an important partner for the Indian steel industry through the supply of coking coal. We can also have good cooperation in the mobility of talent. Indian talent has contributed to the development of many developed regions of the world. I believe that the talent and professionalism of Indians can bring about rapid development in the Russian Far East.
Friends,
India's ancient doctrine "Vasudhaiva Kutumbakam" has taught us to see the world as a family. In today's globalized world, events in one part of the world create an impact on the whole world.
The Ukraine conflict and the Covid pandemic have had a major impact on global supply chains. Shortages of foodgrains, fertilizers, and fuels are a major concern for developing countries. Since the beginning of the Ukraine conflict, we have stressed the need to take the path of diplomacy and dialogue. We support all peaceful efforts to end this conflict. In this regard, we also welcome the recent agreement concerning the safe export of cereals and fertilizers.
I once again thank President Putin for giving me the opportunity to address this forum. And extend my warmest greetings to all the participants present in this forum.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s Press Statement. Original remarks were delivered in Hindi.