Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 'Sahkar Se Samrudhi' Programme in Gandhinagar, Gujarat
28 MAY 2022 9:57PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
The popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel; my cabinet colleagues Amit Bhai Shah, Mansukh Bhai Mandaviya; my Parliamentary colleague CR Patil; Minister of the Gujarat Government Jagdish Bhai Vishwakarma, MPs, Legislators, all the ministers of the Gujarat Government; all senior dignitaries associated with the cooperative movement! Another major event is running parallel to it in the IFFCO premises. My greetings to the IFFCO Chairman Dileep Bhai, all the members of IFFCO as well as the lakhs of farmers from across the country who are connected to the Mahatma Mandir in Gandhinagar, Gujarat. Today we are talking about 'Sahkar Se Samrudhi' here. ‘Cooperative’ is also a great medium for the self-reliance of the villages and it holds the energy of self-reliant India. To build a self-reliant India, it is very crucial for the village to be self-reliant. And that's why according to the path shown by Pujya Bapu and Sardar Sahib, today we are moving forward in that direction, to set up model cooperative villages. Six such villages have already been identified in Gujarat, where complete cooperative systems will be implemented.
Friends,
Today, even while dedicating the country's first Nano Urea Plant for self-reliant agriculture, I was really feeling immense pleasure. Just imagine the scenario when the farmer goes to collect the bag of urea. Just think about that situation and l will give you the description of what exactly is going to happen. Now the power of one sack of urea is available in just one bottle. That is, half a litre bottle of nano urea will meet the requirement of one bag full of urea for the farmers. The cost of transportation and everything else will be reduced drastically! Just imagine the huge support this initiative is going to provide to the small farmers.
Friends,
The modern plant which is set up in Kalol has the capacity to produce 1.5 lakh bottles. But in the future, 8 more such plants are going to be set up in the country. This will reduce foreign dependence on urea and save the country's money. I hope this innovation will not be limited to nano urea only. I am sure that in future other nano fertilizers will also be available to our farmers. Our scientists are still working on that.
Friends,
I would like every countryman to understand the importance of the step we have taken towards self-reliance in nanotechnology for fertilizers. India is the world's second largest consumer of fertilizers but we are at number three in terms of production. Moreover, till 7-8 years ago, most of the urea used to land in black market instead of going to our farms and the farmer had to face hardship. The major urea factories were also compelled to shut down due to lack of new technology. Hence after the formation of the government in 2014, we took the initiative of 100% neem coating of urea. This ensured sufficient urea supply to the farmers of the country. Besides, we also took the initiative of restarting those five closed fertilizer factories in Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Odisha and Telangana. And of those, the factories of UP and Telangana have been reopened and the production is also going on. And the rest will also start production very soon.
Friends,
India has been heavily dependent on foreign countries for decades to meet its requirement of fertilizers. We import fertilizers. We import almost a quarter of our requirements and our needs for potash and phosphate are met by almost 100% importing from abroad. In the last 2 years, due to the Corona lockdown, the prices of fertilizers in the international market have increased a lot. On top of that, the war aggravated the situation. The war not only limited the availability of fertilizers in the global market but also increased the prices manifold.
Friends,
Our government that is sensitive towards the farmers realized that the international situation was worrisome. Prices are rising and we are looking at every nook and corner of the world to obtain fertilizers. These are troubled times; there are difficulties. So, we have decided that we will continue to bear all these troubles but will not let the farmers get affected by it. And that's why in spite of every difficulty, we did not allow any major fertilizer crisis to hit the country.
Friends,
India imports urea from abroad and a 50 kg bag of urea costs Rs 3500. Mind it, a bag costs Rs 3500! But in the villages of the country, the same urea bag which is bought at Rs 3500 is given to the farmers for only Rs 300. That is, our government is bearing the burden of more than Rs 3200 for one bag of urea. Similarly, on a 50 kg bag of DAP, the previous governments had to bear Rs 500. Despite the spurt in the prices of DAP in the international market, our government has continuously attempted to minimize the burden on the farmers. Now our government is bearing 2500 rupees on a 50 kg bag of DAP. That is, within 12 months, the central government has taken 5 times the load of every bag of DAP. Last year, the central government gave a subsidy of Rs 1 lakh 60 thousand crore in fertilizers so that the farmers of India do not face any problem. This assistance to the farmers is going to be more than Rs 2 lakh crore this year.
Friends,
Whatever is necessary in the interest of the farmer of the country, we will do that and will continue to empower the country's farmers. But we should think -can we leave our farmers at the mercy of foreign countries in the 21st century? Why should the lakhs of crores of rupees that the central government is spending every year go abroad? Shouldn't this be of use to the farmers of India? Shouldn't we be looking for a permanent solution to reduce the rising input cost of farmers due to expensive fertilizers?
Friends,
These are the questions that were before every government in the past. It is not that only I had to face all these issues alone. But earlier, only temporary and immediate solutions were provided. Limited efforts were made to prevent those situations from cropping up in the future. In the last 8 years, we have not only taken immediate measures but also found permanent solutions to the problems. Health infrastructure is being focused upon so that situations like corona pandemic do not arise in the future. In order to minimize the problem of edible oil, work is underway on Mission Oil Palm. To reduce foreign dependence on crude oil, efforts are being made on a large scale today on biofuels, green hydrogen and other measures. Massive investment in nanotechnology is also a result of this approach. Similarly, the campaign which is going on in the country to encourage farmers towards natural farming, is also a part of the permanent solution. And I especially congratulate the farmers of Gujarat. The farmer of Gujarat is progressive. Even if he is a small farmer, he has the courage. And I have this information that the small farmer of Gujarat has also started moving towards natural farming. Lakhs of farmers in Gujarat have started with natural farming. I heartily congratulate all the farmers and salute them for this initiative.
Friends,
'Cooperative' is the solution to many of the challenges of India in terms of self-reliance. And it is a great model of self-reliance. We have experienced this with great success in Gujarat; and all of you, my friends, are part of this success. All the stalwarts associated with the cooperative sector of Gujarat are present here. I was observing everyone's face. They are all my old friends who are carrying forward the development journey of Gujarat in the cooperative sector today. Such veterans are sitting in front of me! It is a great pleasure to see the efforts with which you are taking this work forward and carrying the co-operative spirit forward.
Friends,
Gujarat has also been fortunate because we got the leadership of Pujya Bapu and Sardar Saheb here. Sardar Saheb did the work of implementing the path of 'self-reliance through cooperatives' shown by revered Bapu. And as Amit bhai mentioned, when it comes to cooperatives, it is very natural to remember Venkatbhai Mehta. Even today the Government of India runs a huge institute after him. But that too was gradually forgotten. This time we have started the work of making it more powerful with a provision of Rs 25 crores in the budget. Moreover, here we have a society for housing, which is a cooperative society. It was the first experiment of the concept here. Pritam Nagar in Paldi is an example of that. It is a living example of the country's first cooperative housing scheme.
Friends,
Amul has made a mark in the cooperative sector. A brand like Amul has introduced the power of cooperative movement of Gujarat to the whole world and has created an identity. Gujarat has the success stories of cooperative movement in the dairy, sugar and banking sectors. In the last few years, the scope of cooperatives has increased in other sectors including fruits and vegetables.
Brothers and Sisters,
Among the successful experiments of cooperatives, a big model is in front of us to strengthen the rural economy of the country. The example of the cooperative model of the dairy sector is before us. Today India is the largest milk producer in the world in which Gujarat has a major share. In the past years, the dairy sector has been growing rapidly and is also contributing more to the rural economy. Today India produces milk worth about 8 lakh crore rupees in a year. And this business is handled mostly by our mothers and sisters. While on the other hand, the combined market of wheat and paddy is less than milk production. That is, if milk is worth 8 lakh crores, the total production of wheat and paddy is less than that. You see, the power our country has created in milk production. Similarly, if we look at the entire sector of animal husbandry, it is worth more than Rs 9.5 lakh crore. This is a great support for the small farmers and landless labourers of India.
Friends,
The reason why the villages in Gujarat have seen more prosperity in the last decades is due to the cooperatives associated with the dairy sector. And you will be surprised to know this... If we remind you of something, some may feel that we are criticizing someone. But we are not criticizing. Sometimes a few things need to be reminded to understand the things that used to happen earlier. Provisions were made to halt dairy production in Kutch, Saurashtra of Gujarat. That is, in a way it was put under illegal activities. When I was here, we tried to reason that if Amul is growing, then the dairy industry of Kutch and Amreli too can grow. Why should we restrict it? And today in Gujarat the dairy sector has stood with great strength in all four directions. In Gujarat also, milk based industries were widely spread because the restrictions on the part of the government were minimal in this. The government tried to escape as much as it could and gave full freedom to the cooperative sectors to flourish. The government plays the role of just a facilitator here, the rest of the work is being done either by all our colleagues dedicated to our cooperative sector like you, or by our farmer brothers and sisters. Both the milk producer and the private and cooperative sectors engaged in the business of milk are interlinked and have created an excellent supply and value chain.
Friends,
The biggest thing is that most of us in the dairy sector are small farmers, and like I said before, our mothers and sisters handle this work. Around 70 lakh sisters and 50 lakh families in Gujarat are a part of this movement today. Today our mothers and sisters are running more than 5500 milk cooperative societies in Gujarat. Our sisters from Gujarat have also played a crucial role in building an international brand like Amul. In a way, cooperatives have given new dimensions to women entrepreneurship in Gujarat. We all have heard of Lijjat Papad. It was started by the poor mothers and sisters of the tribal area. Now it has become a multinational brand. Just like the Indians, Lijjat Papad too has reached every part of the world. And I feel so proud that Lijjat Papad has been expanding over the years. It has grown so much, yet it did not get its due recognition. Last time we gave the Padma Shri award to one of the founders of Lijjat Papad. Now her age is above 90. She is originally a Gujarati, but lives in Mumbai. But that elderly lady came and showered her blessings. That is, just like the spirit of our cooperative and the skills of our mothers and sisters have become a brand of Amul, similarly Lijjat has also turned into a brand. We can clearly see the management skills of our sisters and daughters in the cooperatives.
Friends,
We are following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas'. This mantra itself is the soul of the cooperative. This mantra is within the boundaries of the cooperative. Therefore, we are continuously moving forward to link the spirit of co-operatives with the spirit of the 'Azadi Ka AmritKaal'. With this objective, a separate Ministry for cooperatives was formed at the centre. And the effort is to encourage cooperative based economic models in the country. For this, several new steps are being taken one after the other. We are trying to make cooperative societies, institutions competitive in the market, by providing them a level playing field with other market players. In the last few years, we have provided assistance to the cooperative societies by reducing the taxes. Amit bhai has mentioned it in a few words but we have taken several initiatives. He talked about the surcharge. Earlier there were issues regarding this. While making reforms, we have given the cooperatives equal status to that of the Farmer Producer Organizations. This will go a long way in helping the cooperatives to grow.
Friends
Moreover, a huge initiative is also underway to connect cooperative societies, cooperative banks with modern digital technology. A commendable work is going to start in this direction in Gujarat. Also, when I was the Chief Minister, income tax was imposed on the cooperative sector as mentioned by Amit Bhai. So, I used to write letters to the central Government, and the people handling this department in the centre too were associated with the cooperative movement. But they did not pay any heed to Gujarat or to the people of the cooperative sector around the country. But we went and solved that problem too.
Friends,
I am told that the District Co-operative Banks have issued Rupay Kisan cards to about 8 lakh farmers. Like other banks, the facilities of online banking are also available to the farmers today. Like Amit bhai mentioned, when all of the country's 63,000 Primary Agricultural Credit Society (PACS) will be computerized, the entire image of our cooperatives will transform completely. This will greatly benefit our farmers as most of the members of these societies are farmers. There is one more piece of good news. I came to know that now several people from the cooperative sector are using the GeM portal of the Government of India for buying. This has brought transparency; the process has speeded up and the need is being fulfilled in less cost. The people of the cooperative sector have accepted the government's GeM portal. Therefore, I sincerely thank the people of the cooperative sector.
Friends,
The biggest strength of a co-operative is trust, cooperation and the ability to increase the capacity of the organization with the help of everyone. This is the guarantee of India's success in the 'Azadi Ka AmritKaal'. We are working on empowering those who were considered small and were underestimated in the AmritKaal'. Small farmers are being empowered in every way today. Similarly, small scale industries - MSMEs are being made a strong part of India's self-reliant supply chain. A digital technology platform, ONDC- Open Network for Digital Commerce, is also being made available to our small shopkeepers and traders. This will encourage healthy competition in the digital space, giving equal opportunity to the small traders of the country. This will strengthen the potential of India's e-commerce market, which will definitely benefit the small traders of Gujarat.
Friends,
Gujarat has been a state associated with the tradition of trade and business. The test for a good businessman is how well he handles the business even in difficult situations. The government faces a similar test as to how it can find new ways to find solutions even in the midst of challenges. All these provisions and all the reforms we are witnessing from the past few years are our attempt to turn a crisis into an opportunity. I am sure that our spirit of co-operation will help us in fulfilling our resolutions. And just now Bhupendra Bhai has mentioned really good lines in his speech that non-cooperation was a weapon for gaining independence before. 'Cooperative' is a weapon to achieve prosperity after independence. This journey from non-cooperation to cooperatives is our path to attain the heights of prosperity and to fulfil the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Let us walk on this path with confidence. We should also connect the people of the country with this auspicious work. The expansion of the cooperative movement of Gujarat in more areas of India will work for the betterment of the people of that region. I am very grateful to the Gujarat government that today I got the opportunity to meet the stalwarts of the cooperative sector because when I was in Gujarat, they always used to come with their grievances. But today they came with their report cards. "So we have reached here in such a short time; we have taken our society to this position; we have brought our organization here. Earlier our turn-over was this much, now our turn-over has become this much". When the people of small societies meet, with great pride they say – "we all work on computers, sir; we have started going online here". The change that is seen in the cooperative sector of Gujarat is something to be proud of. Today I bow to your hard work, salute this great tradition. And as we are celebrating 75 years of independence, the seeds which were sown earlier have turned into a banyan tree today in the creative dominance of the public life of Gujarat and is growing in the form of economy as well as cooperative dominance. With this delight and joy, I would like to end my speech by thanking you from the bottom of my heart and saluting everyone.
Say aloud with me:
Bharat Mata Ki – Jai,
Bharat Mata Ki - Jai,
Bharat Mata Ki – Jai,
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী গান্ধীনগরদা পাংথোকপা ‘সাহকার সে সাম্রুধী’ থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
28 MAY 2022 9:57PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে, মীয়াম্না য়াবা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্র মন্ত্রী মন্দলদা লৈবা ঐহাক্কী মরুপ, অমিৎ ভাই শাহ, মনশুখ ভাই মন্দাবিয়া, পার্লিয়ামেন্ততা লৈবা ঐহাক্কী খোঙলোই, সি.আর. পতেল, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী, জগদিশ ভাই বিশ্বকর্মা, এম.পি., এম.এল.এ., গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, সহকারিতা অন্দোলনগা মরী লৈনবা সেনিয়র পুম্নমক! ইফকোগী মফমদসু থৌরম অসিগা মান্নবা থৌরম অমা হৌজিক চত্থরি। মফমসিদা লৈবীরিবা ইফকোগী চেয়রমেন দিলিপ ভাই, ইফকোগী মরুপ পুম্নমক, লৈবাক শিনবা থুংবগী লৌমী লাখ কয়ানা ঙসি গান্ধীনগরগী মহাত্মা মন্দিরগা মরী লৈনরি। ঐহাক্না লৌমীশিং অসিগী মফমদসু নোল্লুকচরি। ঐখোয়না ঙসি মফমসিদা কো-ওপরেসন্দগী নুংঙাই য়াইফবা হায়বগী মতাংদা খন্নরি। কো-ওপরেসন হায়বসি খুঙ্গং অমগী মরোমদোম লেপচবা ঙমবগী অফবা পাম্বৈ অমনি, মসিদা আত্মানির্ভর ভারতকী পাঙ্গলসু য়াওরি। আত্মানির্ভর ভারত অমা ওইহন্নবগীদমক্তা খুঙ্গংশিংনা আত্মানির্ভর ওইবগী মথৌ য়াম্না তাই। মরম অদুনা, পুজ্য বাপু অমসুং সরদার সাহেবনা ঐখোয়দা লম্বী তাকপীরম্লিবনি অমসুং মসিগী মখা পোন্না ঐখোয়না ঙসি মোদেল কোওপরেতিব ভিলেজ অমগী মাইকৈদা খোঙদারি। কোওপরেতিবকী থৌওং পুম্নমক পাংথোক্কদবা গুজরাতকী খুঙ্গং ৬ ঐখোয়না খনগৎলে।
মরুপশিং,
ঙসি, মরোমদোম লেপচবা ঙম্না লৌউবা ঙম্নবগীদমক্তা লৈবাক্কী খ্বাইদগী অহানবা নেনো য়ুরিয়া (লিক্বিদ) প্লান্ত অমা শঙ্গাবা অসিদা ঐহাক্না ফোংদোকপা ঙমদবা হরাওবা অমা ফাওই। লৌমী অমনা য়ুরিয়া লৌবা চৎপগী শক্তম অমুক্তা নীংশিংবীয়ু। য়ুরিয়া বোরা তংখাইগী মপাঙ্গল অদু হৌজিক্তি লিতর তংখাইগী লিক্লিদা চলহন্দুনা পুথোক-পুশিন তৌবা অমসুং থম্বগী থৌওংশিংদা শেল য়াম্না কনবা ঙমহল্লে। মসিনা অপীকপা লৌমীশিংদা কান্নবা কয়া য়াম্না পীগনি হায়বা অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু।
মরুপশিং,
মসিগী মতমগা চুনবা প্লান্ত অসি কালোলদা লৈরে, মসিগী কেপাসিতীনা নোংমদা এম.এল. ৫০০গী বোত্তল লাখ ১.৫ পুথোকপা ঙমগনি। মসিনা য়ুরিয়াগী মতাংদা মীরমদা মীখা পোনবা হন্থহল্লগনি অমসুং লৈবাক শেল কয়া তুংশিনবা ঙমগনি। মসিগী ইন্নোভেসন অসিনা য়ুরিয়াদগী হেন্দোকপা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। তুংগী মতমদা। লৌমীশিংগী নাক্তা অতোপ্পা নেনো ফর্তিলাইজর কয়াসু লৈরগনি। হীরম অসিগীদমক্তা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা য়াম্না কন্না হোৎনরি।
মরুপশিং,
ফর্তিলাইজরদা অসিগুম্বা নেনো তেক্নোলোজী শিজিন্নবদগী ঐখোয়না আত্মানির্ভরতাগী মাইকৈদা অহেনবা খোঙ্কাপ অমা কাল্লবনি। মসি য়াম্না মরু ওইবনি অমসুং লৈবাক মীয়াম্না মসিগী মতাংদা নীংথিজনা খঙহন্নীংই। ভারতনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী অনিশুবা য়ুরিয়া শিজিন্নবা অমসুং খ্বাইদগী অহুমশুবদা য়ুরিয়া য়াম্না পুথোকপা লৈবাক্নি। অদুগা, মমাংগী চহি ৭-৮ অসিদা য়ুরিয়াশিংনা লবুক্তা য়ৌবগী মহুত্তা ব্লেক মার্কেত্তা লোইনা চৎনখি অমসুং লৌমীশিংনা মখোয়গী তঙাই ফদবা য়ুরিয়া ফংনবা হোৎনবদা চৈ চারিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী য়ুরিয়াগী অচৌবা ফেক্তরীশিংসু তেক্নোলোজী হোংলকপনা মরম ওইরগা লোইনা থিংজিন্নখ্রে। অদুনা, ঐখোয়না ইং ২০১৪দা সরকার শেম্লবা তুংদা য়ুরিয়াবু নীম কোতিং ১০০%গী চাংদা তৌখি। মসিদগীদি লৈবাক্কী লৌমীশিংনা মশাগী ফংফম থোকপা য়ুরিয়া ফংবা ঙমখি। মসিগা লোয়ননা, য়ু.পি., বিহার, ঝার্খন্দ, ওরিশা অমসুং তেলঙ্গানাদা লৈবা থিংজিল্লুরবা ফর্তিলাইজর প্লান্ত ৫ নৌনা হাংদোকপগী থবক পায়খৎপা হৌখি। য়ু.পি. অমসুং তেলঙ্গানাগী ফেক্তরিনা হৌনা পোত্থোক পুথোকপা হৌরে অমসুং অতোপ্পা অহুমসু অথুবা মতমদা মথৌ পাংথোকপা হৌরগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী তঙাই ফদবা হারগী চাং ফংনবগীদমক্তা ভারতনা দিকেদ কয়াদগী মীরমগী মখা পোনখি, ঐখোয়না ইম্পোর্ত অয়াম্বা তৌরম্মি। ঐখোয়না ইশাগী তঙাই ফদবগী শরুক মরি থোকপগী শরুক অমা ইম্পোর্ত তৌই, অদুবু পোতাশ অমসুং ফোস্ফেতকী মতাংদদি চাউরাক্না ১০০% ইম্পোর্ত তৌরম্মি। মমাংগী ভহি ২দা কোরোনা লাইচৎনা মরম ওইরগা, কৈথেলদা হারগী মমল য়াম্না হেনগৎখি। মসিগী মথক্তা লান অমুক থোকখি। লানগী মরম্না মার্কেত্তা হার ফংবগী চাং অমুক্কা হন্থখি অমসুং মমলসু অঙকপা ফংনা হেনগৎখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী অপাম্বা খঙলবা তুংদা মালেমগী ফিভম অসি তসেংনা পাখৎনীংঙাই ওইরে হায়না লৌনখি। হারগীদমক্তা মালেম শিনবা থুংবদা চৎনরি। খুদোংচাদবা অমসুং শিংনবা কয়া লৈরে। অদুবু, ঐখোয়না হোৎনবদি লেপখিদে। খুদোংচাদবা পুম্নমক থেংনগনি অদুবু লৌমীশিংদা অৱাবা খক তাহল্লোই হায়না ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি। মরম অদুনা, ফিভম য়াম্না শোকপা ওইরবসু ভারত্তা ইরাং অসিগী মমি তাহনখিদে।
মরুপশিং,
ভারতনা মীরমদগী য়ুরিয়া লৈবা মতমদা কিলো ৫০গী বেগ অমদা লুপা ৩৫০০দা লৈ। বেগ অমদা লুপা ৩৫০০, নীংশিংবীয়ুকো। অদুবু, ঐখোয়না বেগ অমদা লুপা ৩৫০০দা লৈদুনা লৈবাক্কী খুঙ্গংগী লৌমীশিংদা শুপ্নগী লুপা ৩০০দা ফংহল্লি। হায়বদি, য়ুরিয়া বেগ অমদা ঐখোয়না লুপা ৩২০০ পুথোক্লিবনি। মতৌ অসুম্না, দি.এ.পি. বোরা অমদা মমাংগী সরকারনা লুপা ৫০০ পুথোক্লম্বগা চাংদম্নবদা ঐখোয়গী সরকারনা লুপা ২৫০০ পুথোক্লি। কেন্দ্র সরকারনা মমাং চহিদা লুপা লাখ ১গা লিশিং ৬০গী পীখি, হন্দক্কী চহিদদি, হায়রিবা সবসিদী অসি লুপা করোর লাখ ২দগী হেনগনি। লৈবাক্কী লৌমীশিংগী অপাম্বগীদমক্তা তঙাই ফদবা থবক খুদিংমক পাংথোক্কনি অমসুং ঐখোয়না লৈবাক্কী লৌমীশিংগী মপাঙ্গল মখা তানা হাপখিগনি।
মরুপশিং,
ৱাহং অসিদি সরকার খুদিংনা মখোয়গী হৌখিবা মতমদা থেংনখিবা ঙাক্তনি। হীরম খুদিংমক ঐহাক্কী মাংদা লোইনা লাকই হায়বা নত্তে। মমাংগী মতমদদি, মতমদুগী শিংনবা খক্কী ৱারোইশিন খক পুথোক্লম্মি, তুংদা করি থোক্লকপা য়াই হায়বগী মতাংদদি য়াম্না অকক্নবা হোৎনবা ঙাক্তনি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা ঐখোয়না খুদক্কী ওইবা ৱারোইশিন খক নত্তনা মতম কুইনা চৎকদবা ৱারোইশিনসু পুথোক্নবা হোৎনখি। কোরোনাগুম্বা লাইচৎনা থোকহনবা ফিভম্বু তুংগী মতমদা থোকহন্দনবা হায়দুনা ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। অচা থাউগী খুদোংচাদবা য়ারিবমখৈ হন্থনবা ঐখোয়না মিসন ওইল পাল্ম হৌদোকখি। মীরমদগী থাউগী মখা পোনবা হন্থহন্নবা ঐখোয়না বাইও-ফুএল, গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং অতোপ্পা পাম্বৈ কয়া থীদোকপগী থবক অৱাংবা থাক্তা পায়খৎলি। নেনো তেক্নোলোজীদা ঐখোয়না হৌজিক মায় ওনশিল্লবা অসিসু পনখ্রিবা ফিভম অসিগীনি। মতৌ অসুম্না, নেচরেল ফার্মিংগী মাইকৈদা লৌমীশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা লৈবাক শিনবা থুংবগী থবক পায়খৎলি। মসিসু মতম পুম্বদা চৎনগদবা ৱারোইশিন অমনি। অদুগা ঐহাক্না গুজরাতকী লৌমীশিংবু অখন্নবা ওইনা থাগৎলি। গুজরাতকী লৌমীশিংনা নিংহন্নবা লৈতে, অপীকপা লৌমী ওইরবসু থৌনা লৈনা হোৎনগনি হায়বগী ৱাখল্লোন চেল্লি। গুজরাতকী অপীকপা লৌমীশিংনা নেচরেল ফার্মিংগী মাইকৈদা খোঙদাবা হৌরে হায়বগী পাউ কয়া ঐহাক্না তাবা ফংলি। গুজরাত্তা নেচরেল ফার্মিংগী মাইকৈদা মায় ওন্সিল্লিবা অসি মীওই লাখকী চাংদনি। ঐহাক্না লৌমীশিং অসিবু থম্মোই শেংনা থাগৎপগা লোয়ননা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
আত্মানির্ভরতা হায়বসিদা ভারতকী শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন য়াওরি। আত্মানির্ভরতাগী খ্বাইদগী ফবা মোদেল অমদি কো-ওপরেতিবনি। ঐখোয়না মসিনা মায় পাকপসি গুজরাত্তা ফজনা উরে অমসুং অদোম খুদিংনা মসিগী লান্মীনি। গুজরাতকী কোওপরেতিব সেক্তরগা মরী লৈনবা শক্নাইবা মীওইখৈ মফমসিদা লৈরে। ঐহাক্না অদোম খুদিংগী মাইথোং ফম্না-ফম্না য়েংলিবনি। অরিবা মরুপশিং অদোম্না ঙসিদি গুজরাতকী কোওপরেতিব সেক্তরগী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বীদা মাংজিল থানা চৎলি। অনীংবা অমগা লোয়ননা অদোম্না পাংথোক্লিবা অসি উবদা নুংঙাইবা ফাওই। কোওপরেতিবকী ইথিলগা লোয়ননা অদোম্না মাংজিল থানা চৎলি।
মরুপশিং,
গুজরাতনা পুজ্য বাপু অমসুং সর্দার সাহেবকী লুচিং পুরেল ফংখিবনা মরাইবক ফবা ওইজৈ। কোওপরেসনগী খুত্থাংদা ইশানা ইশাবু তেংবাংজবগী বাপুনা তাকপীরম্বা থবকশিংবু মখা তানা চত্থবগী থৌদাং সর্দার সাহেবনা পাংথোকখি। কোওপরেতিবকী ৱারী লাকপা মতমদা, হৌজিক অমিৎ ভাইনা হায়খিবগুম্না, ভেঙ্কত ভাইবু নীংশিংবা হায়বসি মতিক চাবনি। ঙসিদি, ভারতকী কোওপরেতিবকী অচৌবা ইন্সতিত্যুত অমা মহাক্কী মমিংদা চলায়রিবনি। অদুবু মহাকপু তপ্না তপ্না কাওথোকপীবা হৌরক্লে। হন্দক্কী চহিগী বজেত্তা ঐখোয়না লুপা করোর ২৫ কাইথোক্তুনা মসিবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবা হোৎনরি। মসিদা নত্তনা, ঐখোয়গী সিদদি, হাউজিংগী মতাংদসু সোসাইতী, কোওপরেতিব সোসাইতী হায়বা ৱাহৈ শিজিন্নরি। ঐখোয়গী পালরেদীদা প্রিতম্নগর লৈরিবা অসি মসিমক্কী খুদম্নি। লৈবাক্কী অহানবা সহকারী অৱাস য়োজনা অসি মসিগী অহিংবা খুদম অমনি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিব সেক্তরদা অমুলনা মশাগী শক্তাক অমা শেমখ্রে। অমুল হায়রিবা ব্রান্দ অসি গুজরাতকী কোওপরেতিব ইহৌগী পাঙ্গলবু মালেমদা শক্তাকপা ব্রান্দ অমনি। গুজরাতকী দাইরী, চিনি অমসুং বেকিং অসি সহাকারী আন্দোলনগী মায় পাকপগী খুদম অমনি। হৌখিবা চহি খরসিদা উহৈ অমসুং মনা-মশিং য়াওশিল্লক্তুনা সহকারীগী পাক চাউবা হেনগৎলক্লি।
ইচিল ইনাওশিং,
কোওপরেতিবপু মায় পাক্না শিজিন্নবগী এক্সপেরিমেন্ত ওইনা লৈবাক্কী খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল লৈহনবগী চাউরবা মোদেল অমা ঐখোয়গী মাঙদা লৈরি। দাইরী সেক্তরগী কোওপরেতিব মোদেলগী খুদম্না ঐখোয়গী মাঙদা লৈরে। ভারতনা ঙসি মালেমগী শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা ওইরিবসিদা গুজরাতকী চাউরবা শরুক য়াওরি। দাইরী সেক্তরনা মমাংগী চহি খরদগী য়াম্না য়াঙনা চাউখৎলক্লি অমসুং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা চাউনা তেংবাংলি। ঙসিদি, ভারতনা চহিদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ৮গী শঙ্গোম পুথোক্লি। লুপা করোর লাখ ৮গী শঙ্গোম অমসুং কারবার অসিবু মপুং ওইনা শেন্নরিবদি ঐখোয়গী ইমা, ইচে-ইচলশিংনি। ঐখোয়না গেহু অমসুং ফৌ পুথোকপগী চাং য়েংলুরবদি, মসিনা শঙ্গোমদগী হেন্না তারিবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্না শঙ্গোম পুথোকপগী হীরমদা মপাঙ্গল কয়া য়াম্না শেম্লে হায়বা অদোম্না অমুক্তা খনবীয়ু। মতৌ অসুম্না, ঐখোয়না য়েন-ঙানু লোইবগী সেক্তরদা য়েংলুবা মতমদা, মখোয়গী মমল অসি লুপা করোর লাখ ৯ মখাইনি। মসিদি ভারতকী অপীকপা লৌমী, লম লৈজদবা শিন্মীশিংগী চাউরবা মতেং অমনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা দিকেদশিংদা গুজরাতকী খুঙ্গংশিংনা নুংঙাই য়াইফবগী মতৌ উবা ফংলিবা অসিগী মরমদি দাইরী সেক্তরগা মরী লৈনবা কোওপরেতিবনি। ঐখোয়না করিগুম্বা অমবু নীংশিংদুনা ৱারী শাবা মতমদুদা হীরম অদুগী মতাংদা ঐখোয়না করেম্নবনি হায়না খল্লি। করেম্নবা নত্তেকো। অদুগা, করিগুম্বা অমস নীংশিংগে হায়বা তারবদি, ঐখোয়না করি নিংশিংগনি। ঐখোয়গী লৈবাক, ঐখোয়গী গুজরাতকী কৎচ সৌরাস্ত্রদা দাইরী পুরকপা, দাইরীগী থবক হৌদোকপদা অথিংবা কয়া য়াম্না থমখি। হায়বদি, মসিবু আইনগী ৱাংমগী থবক্নি হায়বা ৱাফমগী মনুং চলহনখি। অমুল চাউখৎলিবনিনা দাইরীসু চাউখৎপা য়াই হায়না ঐহাক্না মফমসিদা লৈরিঙৈ মতমদা হায়খিবনি। অমরেলীগী দাইরীসু চাউখৎপা য়াই। ঐখোয়না মসিবু থিংদুনা করিগী লৈরিবনো? অদুগা, গুজরাত্তা মাইকৈ খুদিংদা দাইরীগী সেক্তরনা অচৌবা পাঙ্গল ওইরকখিবনি। গুজরাত্তা শঙ্গোমগা মরী লৈনবা কারবার চাউখৎপগী মরমদি হীরম অসিদা সরকারগী অথিংবা য়াম্না লৈতবননি। সরকারগী মখুৎ কয়া য়াওদনা কোওপরেতিব সেক্তরনা চাউখৎনবা মনীং তমহনখি। মতাং অসিদা, সরকারনা খুদোংচাবা পীবগী শক্তম লাংলি, মখা তাবা অতোপ্পশিংনা কোওপরেতিব নত্ত্রগা লৌমীশিংনা পাংথোকপনি। শঙ্গোম পুথোকপা অমসুং শঙ্গোমগী কারবার তৌবা প্রাইভেত অমসুং কোওপরেতিব সেক্তর অনিমক্না অমত্তা ওইনা অউনখি অমসুং সপ্লাই অমসুং ভেল্যু চেন মপাঙ্গল লৈবা অমা শেমখিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রগা লোয়ননা চৎলি। মন্ত্রা অসিমক কোওপরেতিবকী থৱাইমক্নি। মন্ত্রা অসি কোওপরেতিবকী পনখৈ মনুংদা লৈবনি। মরম অদুনা, অমগা-অমগা তেংবাংনবগী ইথিলগা অমৃত কালগী ইথিলগা পুন্সিনহন্নবা সরকারনা লেপ্তনা থবক পায়খৎলি। পান্দম অসিগা লোয়ননা, কোওপরেতিবকী তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা কেন্দ্রদা শেমখ্রে। লৈবাকসিদা কোওপরেতিবতা য়ূম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোনগী মোদেল অমা চাউখৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। মরম অদুনা ঐখোয়না অনৌবা খোঙথাং অমা চত্থরি। কোওপরেতিব সমিতী, লুপ কয়াগী মরক্তা মার্কেত্তা অফবা চাংয়েংনবগী ফিভম অমা লৈহন্নবসু ঐখোয়না হোৎনরি। মমাংগী চহিশিংদা, ঐখোয়না কোওপরেতিব সোসাইতীগা মরী লৈনবা তেক্স হন্থহন্নবা ৱারেপ লৌদুনা মখোয়দা খুদোংচাবা পীখি। অমিৎ ভাইনা য়াম্না শম্নবুদি তাকপীরম্লে, অদুবু ঐখোয়না অফবা থবক অমদি পাংথোকখিবনি। মহাক্না সর্চার্জকী ৱারী শাখি, মসিগী মতাংদদি হান্না য়াম্না ৱাকৎনরম্বনি। মসিদসু ঐখোয়না শেমদোক্তুনা কোওপরেতিব সমিতীশিংবু ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিংগা মান্নবা থাক্তা থমখি। মসিনা কোওপরেতিব সমিতীশিংনা চাউখৎপদা অচৌবা মতেং ফংগনি।
মরুপশিং,
মসিদা নত্তনা, কোওপরেতিব সমিতী, কোওপরেতিব বেঙ্কশিংবু মতমগা চুনবা দিজিতেল তেক্নোলোজীগা মরী লৈনহন্নবা ঐখোয়না অচৌবা খোঙথাং অমসু পায়খৎলি। মসিগী মতাংদা য়াম্না থাগৎনীংঙাই ওইবা থবকশিং গুজরাত্তা হৌখ্রে। মসিদা নত্তনা, ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা, ইমিৎ ভাইনা তাকপীখ্রে, কোওপরেতিব সেক্তরদা তেক্স লৈরম্মি, মদুদগী ঐহাক্না সরকারদা চিথী ইখিবনি। অদুগা ভারত সরকারগী মরী লৈনবা বিভাগতা থবক তৌরিবশিংসু মশামক কোওপরেতিব অন্দোলনগী মনুং চনবা মীওই ঙাক্তনি। অদুবু, মখোয়না গুজরাতকী ৱা তাখিদে, লৈবাক্কী কোওপরেতিব সেক্তরগী ৱা তাবীখিদে। ঐহাক্না হৌজিক্তি শিংনবা অসিগী ৱারোইশিন পুথোক্লে।
মরুপশিং,
দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা চাউরাক্না লৌমী লাখ ৮গী রুপে কিসান কার্দ চৎনবা হৌহনখ্রে হায়না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লক্লি। অতোপ্পা বেঙ্কশিংদা লৈবগুম্না, মসিদসু লৌমীশিংনা ওনলাইন বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা ফংনরি। অমিৎ ভাইনা হৌজিক্তা তাকপীখিবগুম্না, লৈবাক্কী প্রাইমারী এগ্রিকলচর ক্রেদিত সোসাইতী – পি.এ.সি.এস. লিশিং ৬৩ কম্প্যুতরাইজ ওইরগনি। মসিবু পাংথোক্লবদি, ঐখোয়গী কোওপরেতিবকী মশক অসি পুমহোং হোংলগনি। মসিদগী ঐখোয়গী লৌমীশিংনা কান্নবা য়াম্না ফংগনি, মরমদি সোসাইতী অসিগী মেম্বর অয়াম্বদি লৌমী ঙাক্তনি। কোওপরেতিব সেক্তরগা মরী লৈনবা মীওই কয়ানা পোৎ লৈবা মতমদা সরকারগী জি.ই.এম. পোর্তেলদগী লৈ তাবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মসিনা মরম ওইরগা, নুং-পান ফাওনা উবগী ফিভম অমা লৈহল্লে, খোঙজেল থুরে, মমলসু হন্থরে অমসুং চাদিংসু য়াম্না তৌদ্রে। ভারত সরকারগী জি.ই.এম. পোর্তেলবু কোওপরেতিবনা য়ারে, শিজিন্নরে। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না কোওপরেতিব সেক্তরবু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
কোওপরেতিবকী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গলদি থাজবা, তেংবাংনবা অমসুং অপুনবগী পাঙ্গলগা লোয়ননা লুপ অমগী তৌবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহনবনি। মসিনা অমৃত কাল মনুংদা ভারতনা মায় পাক্কনি হায়বগী গেরেন্তীনি। অপীকপনি অমসুং অশোনবনি খল্লম্বা অমবু অমৃত কাল অসিদা চাউরবা শক্তি অমা ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। ঙসিদি, অপীকপা লৌমীশিংবু হীরম খুদিংদা মপাঙ্গল লৈহল্লি। মান্নবা ওইনা, স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রী অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংবু ভারতকী মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা সপ্লাই চেনগী মপাঙ্গল লৈবা শরুক ওইহল্লি। ঐখোয়গী দুকান্দার অপীকপা, কারবার পীক্না তৌবশিংগী ও.এন.দি.সি.- ওপন নেতৱর্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স কৌবা দিজিতেল তেক্নোলোজীগী প্লেৎফোর্ম অমা শিজিন্নবা ফংহল্লে। মসিদগী দিজিতেল স্পেস্তা অফবা মওংদা চাংয়েংনবা য়ারগনি, কারবার পীক্না তৌজবা লৈবাক্কী মীওইশিংদা মান্নবা খুদোংচাবা ফংলগনি। মসিনা ভারতকী ই-কম্মর্স মার্কেতকী ওইথোকপা য়াবা কয়াবু তেংবাংগনি অমসুং মসিনা গুজরাতকী কারবার পীক্না তৌজবশিংদা য়াম্না কান্নবা পীগনি।
মরুপশিং,
গুজরাত্তী কারবারগী চৎনবীগা মরী লৈনদুনা লাক্লবা রাজ্যনি। কারবার তৌবা হৌবা মীগী শিংথাননীংঙাই ওইবা ৱাফমদি, মহাক্না অরুবা মতমদসু কারবার নীংথিজনা শেন্নবা ঙম্বা অসিনি। অরুবা মতমদা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুথোকপা হায়বসিসু সরকারগী ৱাখল্লোন্নি। ঐখোয়না হৌখিবা চহিশিংদা পাংথোক্লিবা রিফোর্ম, খুদোংচাবা পীরিবশিং অসি শিংনববু খুদোংচাবদা ওন্থোক্নবা হোৎনবগী শরুক অমনি। কোওপরেতিবকী ইথিলনা ঐখোয়গী ৱারেপশিংবু অশেংবা ওইহনবদা তেংবাংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। অদুগা, ঐখোয়গী ভুপেন্দ্র ভাইনা হৌজিক্তা য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম অমসু তাকপীখ্রে, নীংতম্বগী খ্বাইদগী অহানবা খুৎলাইদি মতেং পাংদবা অসিনি। নিংতম্বা মতুংগী য়াইফনা পানবগী খুৎলাইনা তেংবাংনবনি। তেংবাংদবদগী তেংবাংবা ফাওবগী খোঙচৎ অসিনা য়াইফ য়ুম্বালগী থাকপু য়াম্না হেন্না ৱাংহনগনি। ঐখোয়গী মিৎয়েং অসিনা সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসপু হেন্না ৱাহন্থোক লৈহনগনি। মিৎয়েং অসিগী মখাদা ইশাদা থাজবা থমদুনা, লৈবাক মীয়াম্না অসিগুম্বা নীংথিরবা থবক অসিদা য়াওশিনবীয়ু, গুজরাতকী কোওপরেতিব ইহৌবু হিন্দুস্তানগী মফম খুদিংদা য়ারিবমখৈ পাকথোক চাউথোকহন্নবা ঐখোয়না হোৎনমিন্নসি। কোওপরেতিব সেক্তরগী শক্নাইরবা মীয়ামগা ঐহাক্না উন্নবা ফংজহনবগীদমক্তা ঐহাক্না গুজরাত সরকারবু থাগৎচরি। মসিগী মরমদি, ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈবা মতম খুদিংদা ঐহাক্না মখোয়গী ৱাকৎ পুদুনা অদুম চৎলম্বনি। ঙসিদি, মখোয়না মশাগী রিপোর্ত কার্দ পুদুনা ঐগী নাক্তা লাক্লে। ঐখোয়না তেল্লবা মতমদা মায় পাকপা অসি ফংলিবনি, ঐখোয়না ঐখোয়গী সোসাইতীবু থাক অসিদা পুরক্লে, ঐখোয়বু লুপ্পু থাক অসিদা য়ৌহল্লে। হান্নদি ঐখোয়গী তর্নওবর অসি অদুখক্নি, ঙসিদি ঐখোয়গী তর্নওবর অসি মসি য়ৌরে হায়না মখোয়না তম্লি। অপীকপা সোসাইতীগী মীওইশিংনা উন্নদুনা ঐখোয়দি থবক খুদিংমক কম্প্যুতরদা পাংথোক্লে, ঐখোয়দি ওনলাইন ওইরে হায়না চাউথোক্না তম্নরি। গুজরাতকী কোওপরেতিব সেক্তরদা ঐখোয়না উরিবা অহোংবশিং অসি মশাগী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাইনি। ঐহাক্না অদোমগী ৱাখল চেৎনা হোৎনবা অসিবু ইকায় খুম্নরি। অসিগুম্বা নীংথিরবা চৎনবী অসিবু নোল্লুকচরি। চৎনবী অসিগী মরা মমাংদা থাখ্রবা মতুংদা ঐখোয়না নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লিবা অসিদা, কোওপরেতিবতা মকোক থোংবা, শেন্মিৎলোনগী পথাপকী য়ুমফম ওইবা, গুজরাত মীয়ামগী পুন্সিদা নুংঙাই য়াইফবা পুরকপগী মওংদা মসিগী মহৈ চাবা ফংলে। মসিদি য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফম ওইরিবনি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু থাগৎপগা লোয়ননা ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিঞ্জরি। ইশাগী অঙম্বা পাঙ্গলগা লোয়ননা ঐহাক্কা অমুক্তা হায়মিন্নসি, ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে। পুম্নমকপু থাগৎচরি!