Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 'Sahkar Se Samrudhi' Programme in Gandhinagar, Gujarat
28 MAY 2022 9:57PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
The popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel; my cabinet colleagues Amit Bhai Shah, Mansukh Bhai Mandaviya; my Parliamentary colleague CR Patil; Minister of the Gujarat Government Jagdish Bhai Vishwakarma, MPs, Legislators, all the ministers of the Gujarat Government; all senior dignitaries associated with the cooperative movement! Another major event is running parallel to it in the IFFCO premises. My greetings to the IFFCO Chairman Dileep Bhai, all the members of IFFCO as well as the lakhs of farmers from across the country who are connected to the Mahatma Mandir in Gandhinagar, Gujarat. Today we are talking about 'Sahkar Se Samrudhi' here. ‘Cooperative’ is also a great medium for the self-reliance of the villages and it holds the energy of self-reliant India. To build a self-reliant India, it is very crucial for the village to be self-reliant. And that's why according to the path shown by Pujya Bapu and Sardar Sahib, today we are moving forward in that direction, to set up model cooperative villages. Six such villages have already been identified in Gujarat, where complete cooperative systems will be implemented.
Friends,
Today, even while dedicating the country's first Nano Urea Plant for self-reliant agriculture, I was really feeling immense pleasure. Just imagine the scenario when the farmer goes to collect the bag of urea. Just think about that situation and l will give you the description of what exactly is going to happen. Now the power of one sack of urea is available in just one bottle. That is, half a litre bottle of nano urea will meet the requirement of one bag full of urea for the farmers. The cost of transportation and everything else will be reduced drastically! Just imagine the huge support this initiative is going to provide to the small farmers.
Friends,
The modern plant which is set up in Kalol has the capacity to produce 1.5 lakh bottles. But in the future, 8 more such plants are going to be set up in the country. This will reduce foreign dependence on urea and save the country's money. I hope this innovation will not be limited to nano urea only. I am sure that in future other nano fertilizers will also be available to our farmers. Our scientists are still working on that.
Friends,
I would like every countryman to understand the importance of the step we have taken towards self-reliance in nanotechnology for fertilizers. India is the world's second largest consumer of fertilizers but we are at number three in terms of production. Moreover, till 7-8 years ago, most of the urea used to land in black market instead of going to our farms and the farmer had to face hardship. The major urea factories were also compelled to shut down due to lack of new technology. Hence after the formation of the government in 2014, we took the initiative of 100% neem coating of urea. This ensured sufficient urea supply to the farmers of the country. Besides, we also took the initiative of restarting those five closed fertilizer factories in Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Odisha and Telangana. And of those, the factories of UP and Telangana have been reopened and the production is also going on. And the rest will also start production very soon.
Friends,
India has been heavily dependent on foreign countries for decades to meet its requirement of fertilizers. We import fertilizers. We import almost a quarter of our requirements and our needs for potash and phosphate are met by almost 100% importing from abroad. In the last 2 years, due to the Corona lockdown, the prices of fertilizers in the international market have increased a lot. On top of that, the war aggravated the situation. The war not only limited the availability of fertilizers in the global market but also increased the prices manifold.
Friends,
Our government that is sensitive towards the farmers realized that the international situation was worrisome. Prices are rising and we are looking at every nook and corner of the world to obtain fertilizers. These are troubled times; there are difficulties. So, we have decided that we will continue to bear all these troubles but will not let the farmers get affected by it. And that's why in spite of every difficulty, we did not allow any major fertilizer crisis to hit the country.
Friends,
India imports urea from abroad and a 50 kg bag of urea costs Rs 3500. Mind it, a bag costs Rs 3500! But in the villages of the country, the same urea bag which is bought at Rs 3500 is given to the farmers for only Rs 300. That is, our government is bearing the burden of more than Rs 3200 for one bag of urea. Similarly, on a 50 kg bag of DAP, the previous governments had to bear Rs 500. Despite the spurt in the prices of DAP in the international market, our government has continuously attempted to minimize the burden on the farmers. Now our government is bearing 2500 rupees on a 50 kg bag of DAP. That is, within 12 months, the central government has taken 5 times the load of every bag of DAP. Last year, the central government gave a subsidy of Rs 1 lakh 60 thousand crore in fertilizers so that the farmers of India do not face any problem. This assistance to the farmers is going to be more than Rs 2 lakh crore this year.
Friends,
Whatever is necessary in the interest of the farmer of the country, we will do that and will continue to empower the country's farmers. But we should think -can we leave our farmers at the mercy of foreign countries in the 21st century? Why should the lakhs of crores of rupees that the central government is spending every year go abroad? Shouldn't this be of use to the farmers of India? Shouldn't we be looking for a permanent solution to reduce the rising input cost of farmers due to expensive fertilizers?
Friends,
These are the questions that were before every government in the past. It is not that only I had to face all these issues alone. But earlier, only temporary and immediate solutions were provided. Limited efforts were made to prevent those situations from cropping up in the future. In the last 8 years, we have not only taken immediate measures but also found permanent solutions to the problems. Health infrastructure is being focused upon so that situations like corona pandemic do not arise in the future. In order to minimize the problem of edible oil, work is underway on Mission Oil Palm. To reduce foreign dependence on crude oil, efforts are being made on a large scale today on biofuels, green hydrogen and other measures. Massive investment in nanotechnology is also a result of this approach. Similarly, the campaign which is going on in the country to encourage farmers towards natural farming, is also a part of the permanent solution. And I especially congratulate the farmers of Gujarat. The farmer of Gujarat is progressive. Even if he is a small farmer, he has the courage. And I have this information that the small farmer of Gujarat has also started moving towards natural farming. Lakhs of farmers in Gujarat have started with natural farming. I heartily congratulate all the farmers and salute them for this initiative.
Friends,
'Cooperative' is the solution to many of the challenges of India in terms of self-reliance. And it is a great model of self-reliance. We have experienced this with great success in Gujarat; and all of you, my friends, are part of this success. All the stalwarts associated with the cooperative sector of Gujarat are present here. I was observing everyone's face. They are all my old friends who are carrying forward the development journey of Gujarat in the cooperative sector today. Such veterans are sitting in front of me! It is a great pleasure to see the efforts with which you are taking this work forward and carrying the co-operative spirit forward.
Friends,
Gujarat has also been fortunate because we got the leadership of Pujya Bapu and Sardar Saheb here. Sardar Saheb did the work of implementing the path of 'self-reliance through cooperatives' shown by revered Bapu. And as Amit bhai mentioned, when it comes to cooperatives, it is very natural to remember Venkatbhai Mehta. Even today the Government of India runs a huge institute after him. But that too was gradually forgotten. This time we have started the work of making it more powerful with a provision of Rs 25 crores in the budget. Moreover, here we have a society for housing, which is a cooperative society. It was the first experiment of the concept here. Pritam Nagar in Paldi is an example of that. It is a living example of the country's first cooperative housing scheme.
Friends,
Amul has made a mark in the cooperative sector. A brand like Amul has introduced the power of cooperative movement of Gujarat to the whole world and has created an identity. Gujarat has the success stories of cooperative movement in the dairy, sugar and banking sectors. In the last few years, the scope of cooperatives has increased in other sectors including fruits and vegetables.
Brothers and Sisters,
Among the successful experiments of cooperatives, a big model is in front of us to strengthen the rural economy of the country. The example of the cooperative model of the dairy sector is before us. Today India is the largest milk producer in the world in which Gujarat has a major share. In the past years, the dairy sector has been growing rapidly and is also contributing more to the rural economy. Today India produces milk worth about 8 lakh crore rupees in a year. And this business is handled mostly by our mothers and sisters. While on the other hand, the combined market of wheat and paddy is less than milk production. That is, if milk is worth 8 lakh crores, the total production of wheat and paddy is less than that. You see, the power our country has created in milk production. Similarly, if we look at the entire sector of animal husbandry, it is worth more than Rs 9.5 lakh crore. This is a great support for the small farmers and landless labourers of India.
Friends,
The reason why the villages in Gujarat have seen more prosperity in the last decades is due to the cooperatives associated with the dairy sector. And you will be surprised to know this... If we remind you of something, some may feel that we are criticizing someone. But we are not criticizing. Sometimes a few things need to be reminded to understand the things that used to happen earlier. Provisions were made to halt dairy production in Kutch, Saurashtra of Gujarat. That is, in a way it was put under illegal activities. When I was here, we tried to reason that if Amul is growing, then the dairy industry of Kutch and Amreli too can grow. Why should we restrict it? And today in Gujarat the dairy sector has stood with great strength in all four directions. In Gujarat also, milk based industries were widely spread because the restrictions on the part of the government were minimal in this. The government tried to escape as much as it could and gave full freedom to the cooperative sectors to flourish. The government plays the role of just a facilitator here, the rest of the work is being done either by all our colleagues dedicated to our cooperative sector like you, or by our farmer brothers and sisters. Both the milk producer and the private and cooperative sectors engaged in the business of milk are interlinked and have created an excellent supply and value chain.
Friends,
The biggest thing is that most of us in the dairy sector are small farmers, and like I said before, our mothers and sisters handle this work. Around 70 lakh sisters and 50 lakh families in Gujarat are a part of this movement today. Today our mothers and sisters are running more than 5500 milk cooperative societies in Gujarat. Our sisters from Gujarat have also played a crucial role in building an international brand like Amul. In a way, cooperatives have given new dimensions to women entrepreneurship in Gujarat. We all have heard of Lijjat Papad. It was started by the poor mothers and sisters of the tribal area. Now it has become a multinational brand. Just like the Indians, Lijjat Papad too has reached every part of the world. And I feel so proud that Lijjat Papad has been expanding over the years. It has grown so much, yet it did not get its due recognition. Last time we gave the Padma Shri award to one of the founders of Lijjat Papad. Now her age is above 90. She is originally a Gujarati, but lives in Mumbai. But that elderly lady came and showered her blessings. That is, just like the spirit of our cooperative and the skills of our mothers and sisters have become a brand of Amul, similarly Lijjat has also turned into a brand. We can clearly see the management skills of our sisters and daughters in the cooperatives.
Friends,
We are following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas'. This mantra itself is the soul of the cooperative. This mantra is within the boundaries of the cooperative. Therefore, we are continuously moving forward to link the spirit of co-operatives with the spirit of the 'Azadi Ka AmritKaal'. With this objective, a separate Ministry for cooperatives was formed at the centre. And the effort is to encourage cooperative based economic models in the country. For this, several new steps are being taken one after the other. We are trying to make cooperative societies, institutions competitive in the market, by providing them a level playing field with other market players. In the last few years, we have provided assistance to the cooperative societies by reducing the taxes. Amit bhai has mentioned it in a few words but we have taken several initiatives. He talked about the surcharge. Earlier there were issues regarding this. While making reforms, we have given the cooperatives equal status to that of the Farmer Producer Organizations. This will go a long way in helping the cooperatives to grow.
Friends
Moreover, a huge initiative is also underway to connect cooperative societies, cooperative banks with modern digital technology. A commendable work is going to start in this direction in Gujarat. Also, when I was the Chief Minister, income tax was imposed on the cooperative sector as mentioned by Amit Bhai. So, I used to write letters to the central Government, and the people handling this department in the centre too were associated with the cooperative movement. But they did not pay any heed to Gujarat or to the people of the cooperative sector around the country. But we went and solved that problem too.
Friends,
I am told that the District Co-operative Banks have issued Rupay Kisan cards to about 8 lakh farmers. Like other banks, the facilities of online banking are also available to the farmers today. Like Amit bhai mentioned, when all of the country's 63,000 Primary Agricultural Credit Society (PACS) will be computerized, the entire image of our cooperatives will transform completely. This will greatly benefit our farmers as most of the members of these societies are farmers. There is one more piece of good news. I came to know that now several people from the cooperative sector are using the GeM portal of the Government of India for buying. This has brought transparency; the process has speeded up and the need is being fulfilled in less cost. The people of the cooperative sector have accepted the government's GeM portal. Therefore, I sincerely thank the people of the cooperative sector.
Friends,
The biggest strength of a co-operative is trust, cooperation and the ability to increase the capacity of the organization with the help of everyone. This is the guarantee of India's success in the 'Azadi Ka AmritKaal'. We are working on empowering those who were considered small and were underestimated in the AmritKaal'. Small farmers are being empowered in every way today. Similarly, small scale industries - MSMEs are being made a strong part of India's self-reliant supply chain. A digital technology platform, ONDC- Open Network for Digital Commerce, is also being made available to our small shopkeepers and traders. This will encourage healthy competition in the digital space, giving equal opportunity to the small traders of the country. This will strengthen the potential of India's e-commerce market, which will definitely benefit the small traders of Gujarat.
Friends,
Gujarat has been a state associated with the tradition of trade and business. The test for a good businessman is how well he handles the business even in difficult situations. The government faces a similar test as to how it can find new ways to find solutions even in the midst of challenges. All these provisions and all the reforms we are witnessing from the past few years are our attempt to turn a crisis into an opportunity. I am sure that our spirit of co-operation will help us in fulfilling our resolutions. And just now Bhupendra Bhai has mentioned really good lines in his speech that non-cooperation was a weapon for gaining independence before. 'Cooperative' is a weapon to achieve prosperity after independence. This journey from non-cooperation to cooperatives is our path to attain the heights of prosperity and to fulfil the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Let us walk on this path with confidence. We should also connect the people of the country with this auspicious work. The expansion of the cooperative movement of Gujarat in more areas of India will work for the betterment of the people of that region. I am very grateful to the Gujarat government that today I got the opportunity to meet the stalwarts of the cooperative sector because when I was in Gujarat, they always used to come with their grievances. But today they came with their report cards. "So we have reached here in such a short time; we have taken our society to this position; we have brought our organization here. Earlier our turn-over was this much, now our turn-over has become this much". When the people of small societies meet, with great pride they say – "we all work on computers, sir; we have started going online here". The change that is seen in the cooperative sector of Gujarat is something to be proud of. Today I bow to your hard work, salute this great tradition. And as we are celebrating 75 years of independence, the seeds which were sown earlier have turned into a banyan tree today in the creative dominance of the public life of Gujarat and is growing in the form of economy as well as cooperative dominance. With this delight and joy, I would like to end my speech by thanking you from the bottom of my heart and saluting everyone.
Say aloud with me:
Bharat Mata Ki – Jai,
Bharat Mata Ki - Jai,
Bharat Mata Ki – Jai,
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত ‘সহকাৰ ছে সমৃদ্ধি’ কাৰ্যসূচীত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী পাঠ
28 MAY 2022 9:57PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল; মোৰ কেবিনেট সতীৰ্থসকল অমিত শ্বাহ ভাই, মানসুখ মাণ্ডভিয়া ভাই; মোৰ সংসদীয় সহকৰ্মী চি আৰ পাটিল; গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী জগদীশ ভাই বিশ্বকৰ্মা, সাংসদ, বিধায়ক, গুজৰাট চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰী; সমবায় আন্দোলনৰ সৈতে জড়িত সকলো জ্যেষ্ঠ গণ্যমান্য ব্যক্তি! ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে আইএফচিঅ’ৰ চৌহদত চলি আছে আন এটা ডাঙৰ অনুষ্ঠান। ইফকোৰ অধ্যক্ষ দিলীপ ভাই, ইফকোৰ সকলো সদস্যৰ লগতে গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰ মহাত্মা মন্দিৰৰ সৈতে সংযুক্ত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লাখ লাখ কৃষকলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আজি আমি ইয়াত 'সহকৰ ছে সমৰুধি'ৰ কথা কৈছো। ‘সমবায়’ গাঁৱৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবেও এক মহান মাধ্যম আৰু ইয়াত আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ শক্তি আছে। স্বাৱলম্বী ভাৰত গঢ়াৰ বাবে গাঁওখন স্বাৱলম্বী হোৱাটো অতি জৰুৰী। আৰু সেইবাবেই পূজ্য বাপু আৰু চৰ্দাৰ চাহাবে দেখুওৱা পথ অনুসৰি আজি আমি সেই দিশত আগবাঢ়িছো, আৰ্হি সমবায় গাঁও স্থাপন কৰিবলৈ। ইতিমধ্যে গুজৰাটত এনে ৬ খন গাঁও চিনাক্ত কৰা হৈছে, য’ত সম্পূৰ্ণ সমবায় ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
স্বাৱলম্বী কৃষিৰ বাবে আজি দেশৰ প্ৰথমটো নেনো ইউৰিয়া প্লাণ্ট উচৰ্গা কৰাৰ সময়তো সঁচাকৈয়ে অপৰিসীম আনন্দ অনুভৱ কৰি আছিলো। কল্পনা কৰকচোন যেতিয়া কৃষকজনে ইউৰিয়াৰ টোপোলাটো সংগ্ৰহ কৰিবলৈ যায় তেতিয়া কি পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে। মাত্ৰ সেই পৰিস্থিতিটোৰ কথা ভাবি চাওকচোন আৰু মই আপোনাক সঠিকভাৱে কি হ’ব তাৰ বিৱৰণ দিম। এতিয়া এটা বস্তা ইউৰিয়াৰ শক্তি মাত্ৰ এটা বটলত পোৱা যায়। অৰ্থাৎ আধা লিটাৰ নেনো ইউৰিয়াৰ বটলে কৃষকসকলৰ বাবে এটা বেগ ভৰ্তি ইউৰিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব। যাতায়ত আৰু বাকী সকলো বস্তুৰ খৰচ বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব! কল্পনা কৰকচোন এই পদক্ষেপে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক কিমান বিশাল সমৰ্থন আগবঢ়াবলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
কালোলত স্থাপন কৰা এই আধুনিক উদ্যোগটোত ডেৰ লাখ বটল উৎপাদন কৰাৰ ক্ষমতা আছে। কিন্তু ভৱিষ্যতে দেশত এনেধৰণৰ আৰু ৮টা উদ্যোগ স্থাপন কৰিবলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ ফলত ইউৰিয়াৰ ওপৰত বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতা কমি যাব আৰু দেশৰ ধন ৰাহি হ’ব। আশাকৰোঁ এই উদ্ভাৱন কেৱল নেনো ইউৰিয়াতে সীমাবদ্ধ নাথাকিব। মই নিশ্চিত যে ভবিষ্যতে অন্যান্য নেনো সাৰও আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে উপলব্ধ হ’ব৷ আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে এতিয়াও সেইটোৰ ওপৰত কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
সাৰৰ বাবে নেন’টেকন’লজীত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আমি যি পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো, তাৰ গুৰুত্ব প্ৰতিজন দেশবাসীয়ে বুজিব বিচাৰিছো। ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্বাধিক সাৰৰ গ্ৰাহক দেশ যদিও উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আমি তিনি নম্বৰ স্থানত আছো। তদুপৰি ৭-৮ বছৰ আগলৈকে অধিকাংশ ইউৰিয়া আমাৰ খেতিপথাৰলৈ যোৱাৰ পৰিৱৰ্তে ক’লা বজাৰত অৱতৰণ কৰিছিল আৰু কৃষকজনে কষ্টৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। নতুন প্ৰযুক্তিৰ অভাৱত ইউৰিয়াৰ প্ৰধান কাৰখানাসমূহো বন্ধ কৰিবলৈ বাধ্য হৈছিল। সেয়েহে ২০১৪ চনত চৰকাৰ গঠনৰ পিছত আমি ইউৰিয়াৰ ১০০% নিম আৱৰণৰ উদ্যোগ লৈছিলো। ইয়াৰ ফলত দেশৰ কৃষকসকললৈ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে ইউৰিয়াৰ যোগান সুনিশ্চিত হৈছিল। তদুপৰি আমি উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, ওড়িশা আৰু তেলেংগানাৰ সেই পাঁচটা বন্ধ সাৰ কাৰখানা পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰো উদ্যোগ লৈছিলো। আৰু সেইবোৰৰ ভিতৰত ইউ পি আৰু তেলেংগানাৰ কাৰখানাসমূহ পুনৰ মুকলি কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ উৎপাদনো চলি আছে। আৰু বাকীবোৰো অতি সোনকালে উৎপাদন আৰম্ভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে দশক দশক ধৰি বিদেশী দেশৰ ওপৰত বহু পৰিমাণে নিৰ্ভৰশীল হৈ আহিছে। আমি সাৰ আমদানি কৰো। আমি আমাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰায় এক চতুৰ্থাংশ আমদানি কৰোঁ আৰু পটাছ আৰু ফছফেটৰ বাবে আমাৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰায় ১০০% বিদেশৰ পৰা আমদানি কৰি পূৰণ কৰা হয়। যোৱা ২ বছৰত কৰোনা লকডাউনৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত সাৰৰ দাম বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। তাৰ ওপৰত যুদ্ধই পৰিস্থিতি অধিক ভয়াৱহ কৰি তুলিলে। যুদ্ধই বিশ্ব বজাৰত সাৰৰ উপলব্ধতা সীমিত কৰাই নহয়, দাম বহুগুণে বৃদ্ধি কৰিলে।
বন্ধুসকল,
কৃষকৰ প্ৰতি সংবেদনশীল আমাৰ চৰকাৰে উপলব্ধি কৰিলে যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতি উদ্বেগজনক। দাম বাঢ়িছে আৰু আমি সাৰ লাভ কৰিবলৈ পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো কোণত চকু ৰাখিছো। এইবোৰ অশান্ত সময়; অসুবিধা আছে। গতিকে, আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে আমি এই সকলোবোৰ কষ্ট বহন কৰি যাম কিন্তু ইয়াৰ দ্বাৰা কৃষকসকলক প্ৰভাৱিত হ’বলৈ নিদিওঁ। আৰু সেইবাবেই প্ৰতিটো অসুবিধাৰ মাজতো আমি দেশত কোনো বৃহৎ সাৰ সংকটক আঘাত হানিবলৈ নিদিলোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে বহিঃৰাজ্যৰ পৰা ইউৰিয়া আমদানি কৰে আৰু ৫০ কেজিৰ ইউৰিয়াৰ বেগৰ দাম ৩৫০০ টকা।মনত ৰাখিব, এটা বেগৰ দাম ৩৫০০ টকা! কিন্তু দেশৰ গাঁৱে-ভূঞে ৩৫০০ টকাত কিনা সেই একেটা ইউৰিয়া বেগেই কৃষকক মাত্ৰ ৩০০ টকাত দিয়া হয়।অৰ্থাৎ আমাৰ চৰকাৰে এটা বেগ ইউৰিয়াৰ বাবে ৩২০০ টকাতকৈ অধিক বোজা বহন কৰি আছে। একেদৰে ৫০ কেজিৰ ডি এ পিৰ বেগ এটাত পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে ৫০০ টকা বহন কৰিবলগীয়া হৈছিল।আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত ডি এ পিৰ দাম বৃদ্ধি পোৱাৰ পাছতো আমাৰ চৰকাৰে কৃষকসকলৰ ওপৰত বোজা নূন্যতম কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে। এতিয়া আমাৰ চৰকাৰে ৫০ কেজিৰ ডি এ পিৰ বেগত ২৫০০ টকা বহন কৰিছে। অৰ্থাৎ ১২ মাহৰ ভিতৰত কেন্দ্রীয় চৰকাৰে ডি এ পিৰ প্রতিটো বেগৰ ৫ গুণ বোজা লৈছে৷ যোৱা বছৰ কেন্দ্রীয় চৰকাৰে ১ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটি টকাৰ সাৰ ৰাজসাহায্য দিছিল যাতে ভাৰতৰ কৃষকসকলে কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয়৷ কৃষকসকলক দিয়া এই সাহায্য চলিত বৰ্ষত ২ লাখ কোটিতকৈ অধিক হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
দেশৰ কৃষকৰ স্বাৰ্থত যি প্ৰয়োজনীয়, আমি সেইটো কৰিম আৰু দেশৰ কৃষকক সবল কৰি যাম। কিন্তু আমি চিন্তা কৰা উচিত, একবিংশ শতিকাত আমি আমাৰ কৃষকসকলক বিদেশী দেশৰ দয়াত এৰি যাব পাৰিমনে? কেন্দ্রীয় চৰকাৰে প্রতিবছৰে যি লাখ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰি আছে সেইখিনি কিয় বিদেশলৈ যাব লাগে? ভাৰতবৰ্ষৰ কৃষকসকলৰ বাবে এয়া উপযোগী হোৱা উচিত নহয়নে? ব্যয়বহুল সাৰৰ বাবে কৃষকৰ বৰ্ধিত ইনপুট ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ বাবে আমি স্থায়ী সমাধান বিচাৰি থকা উচিত নহয়নে?
বন্ধুসকল,
এইবোৰ প্ৰশ্ন পূৰ্বতে প্ৰতিখন চৰকাৰৰ সন্মুখত আছিল। এনে নহয় যে কেৱল মই অকলে এই সকলোবোৰ সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল। কিন্তু পূৰ্বতে কেৱল সাময়িক আৰু তাৎক্ষণিক সমাধানৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। ভৱিষ্যতে সেই পৰিস্থিতিবোৰৰ সৃষ্টি নহ’বলৈ সীমিত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল। যোৱা ৮ বছৰত আমি কেৱল তাৎক্ষণিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাই নহয়, সমস্যাসমূহৰ স্থায়ী সমাধানো বিচাৰি পাইছো। ভৱিষ্যতে যাতে কৰ’ণা মহামাৰীৰ দৰে পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি নহয় তাৰ বাবে স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। খাদ্য তেলৰ সমস্যা কম কৰাৰ স্বাৰ্থত মিছন অইল পামৰ কাম চলি আছে। খাৰুৱা তেলৰ ওপৰত বিদেশী নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ আজি জৈৱ ইন্ধন, সেউজ হাইড্ৰজেন আদি ব্যৱস্থাৰ ওপৰত বৃহৎ পৰিসৰত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। নেন’টেকন’লজীৰ ক্ষেত্ৰত ব্যাপক বিনিয়োগো এই পদ্ধতিৰ ফল। একেদৰে দেশত কৃষকসকলক প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ দিশত উৎসাহিত কৰাৰ বাবে যি অভিযান চলি আছে, সেয়াও স্থায়ী সমাধানৰ এটা অংশ। আৰু বিশেষকৈ গুজৰাটৰ কৃষকসকলক অভিনন্দন জনাইছো। গুজৰাটৰ কৃষকজন প্ৰগতিশীল। ক্ষুদ্ৰ খেতিয়ক হ’লেও তেওঁৰ সাহস আছে। আৰু মোৰ হাতত এই তথ্য আছে যে গুজৰাটৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকজনেও প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ দিশে আগবাঢ়িবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। গুজৰাটৰ লাখ লাখ কৃষকে আৰম্ভ কৰিছে প্ৰাকৃতিক কৃষি। এই পদক্ষেপৰ বাবে সকলো কৃষকক আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ আৰু প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বহু প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান হ’ল ‘সমবায়’। আৰু ই আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ এক মহান আৰ্হি। গুজৰাটত আমি অতি সফলতাৰে এইটো অনুভৱ কৰিছো; আৰু আপোনালোক সকলোৱে, মোৰ বন্ধুসকল, এই সফলতাৰ অংশ। গুজৰাটৰ সমবায় খণ্ডৰ সৈতে জড়িত সকলো ষ্টালৱাৰ্ট ইয়াত উপস্থিত আছে। সকলোৰে মুখখন নিৰীক্ষণ কৰি আছিলো। আজি সমবায় খণ্ডত গুজৰাটৰ উন্নয়ন যাত্ৰাক আগুৱাই নিয়া সকলো মোৰ পুৰণি বন্ধু। এনে প্ৰবীণ সকল মোৰ সন্মুখত বহি আছে! আপোনালোকে যি প্ৰচেষ্টাৰে এই কামটো আগুৱাই লৈ গৈ আছে আৰু সহযোগিতা মনোভাৱক আগুৱাই লৈ গৈছে সেয়া দেখি বৰ আনন্দৰ কথা।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰো সৌভাগ্য হৈছে কাৰণ আমি ইয়াত পূজ্য বাপু আৰু চৰ্দাৰ চাহেবৰ নেতৃত্ব পাইছো। শ্ৰদ্ধাৰ বাপুৱে দেখুওৱা ‘সমবায়ৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰশীলতা’ৰ পথ ৰূপায়ণৰ কাম চৰ্দাৰ চাহেবে কৰিলে। আৰু অমিত ভাইয়ে উল্লেখ কৰা মতে সমবায়ৰ কথা আহিলে ভেংকটভাই মেহতাক স্মৰণ কৰাটো অতি স্বাভাৱিক। আজিও ভাৰত চৰকাৰে তেওঁৰ পিছতে এটা বিশাল প্ৰতিষ্ঠান চলাই আছে। কিন্তু সেইটোও ক্ৰমান্বয়ে পাহৰি গৈছিল। এইবাৰ আমি বাজেটত ২৫ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰি ইয়াক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ কাম আৰম্ভ কৰিছো। তদুপৰি ইয়াত আমাৰ গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে এখন সমাজ আছে, যিটো এখন সমবায় সমিতি। ইয়াত ধাৰণাটোৰ প্ৰথম পৰীক্ষা আছিল। তাৰেই উদাহৰণ পালদীৰ প্ৰীতম নগৰ। দেশৰ প্ৰথমখন সমবায় গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ জীৱন্ত উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
সমবায় খণ্ডত আমূলে স্থান দখল কৰিছে। আমূলৰ দৰে এটা ব্ৰেণ্ডে সমগ্ৰ বিশ্বৰ আগত গুজৰাটৰ সমবায় আন্দোলনৰ শক্তিৰ পৰিচয় দিছে আৰু এক পৰিচয়ৰ সৃষ্টি কৰিছে। গুজৰাটত দুগ্ধ, চেনি আৰু বেংকিং খণ্ডত সমবায় আন্দোলনৰ সফলতাৰ কাহিনী আছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা ফল-মূল, শাক-পাচলিকে ধৰি অন্যান্য খণ্ডতো সমবায়ৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি পাইছে।
ভাই-ভনীসকল,
সমবায়ৰ সফল পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ ভিতৰত দেশৰ গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এটা ডাঙৰ আৰ্হি আমাৰ সন্মুখত আছে। দুগ্ধ খণ্ডৰ সমবায় আৰ্হিৰ উদাহৰণ আমাৰ সন্মুখত আছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্বাধিক গাখীৰ উৎপাদনকাৰী দেশ য’ত গুজৰাটৰ বৃহৎ অংশ আছে। বিগত বছৰবোৰত দুগ্ধ খণ্ডটো দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিতো অধিক অৰিহণা যোগাইছে। আজি ভাৰতত এবছৰত প্ৰায় ৮ লাখ কোটি টকাৰ গাখীৰ উৎপাদন হয়। আৰু এই ব্যৱসায়টো বেছিভাগেই আমাৰ মা-ভনীসকলে চম্ভালে। আনহাতে আনফালে ঘেঁহু আৰু ধানৰ সংযুক্ত বজাৰখন গাখীৰ উৎপাদনতকৈ কম। অৰ্থাৎ গাখীৰৰ মূল্য যদি ৮ লাখ কোটি হয় তেন্তে ঘেঁহু আৰু ধানৰ মুঠ উৎপাদন তাতকৈ কম। বুজিছা, আমাৰ দেশে গাখীৰ উৎপাদনত যি শক্তি সৃষ্টি কৰিছে। একেদৰে পশুপালনৰ সমগ্ৰ খণ্ডটোলৈ যদি আমি চাওঁ, তেন্তে ইয়াৰ মূল্য ৯.৫ লাখ কোটিতকৈও অধিক। ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষক আৰু ভূমিহীন শ্ৰমিক সকলৰ বাবে এয়া এক বৃহৎ সহযোগিতা।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকবোৰত গুজৰাটৰ গাঁওসমূহত অধিক সমৃদ্ধি হোৱাৰ কাৰণ হ’ল দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত সমবায়সমূহ। আৰু এই কথা জানি আপুনি আচৰিত হব। যদি আমি আপোনাক কিবা এটা সোঁৱৰাই দিওঁ, কিছুমানে হয়তো অনুভৱ কৰিব যে আমি কাৰোবাক সমালোচনা কৰিছো। কিন্তু আমি সমালোচনা কৰা নাই। আগতে ঘটা কথাবোৰ বুজিবলৈ কেতিয়াবা কেইটামান কথা সোঁৱৰাই দিয়াৰ প্ৰয়োজন হয়। গুজৰাটৰ সৌৰাষ্ট্ৰৰ কটচত দুগ্ধ উৎপাদন বন্ধ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে ইয়াক অবৈধ কাৰ্যকলাপৰ অধীনত ৰখা হৈছিল। মই ইয়াত থাকোঁতে আমি যুক্তি দিবলৈ চেষ্টা কৰিছিলো যে যদি আমুল বৃদ্ধি পাইছে, তেন্তে কুচ্চ আৰু আমৰেলীৰ দুগ্ধ উদ্যোগটোও বৃদ্ধি পাব পাৰে। আমি কিয় বাধা দিব লাগে? আৰু আজি গুজৰাটত দুগ্ধ খণ্ডই চাৰিও দিশতে অতিশয় শক্তিৰে থিয় দিছে। গুজৰাটতো গাখীৰ ভিত্তিক উদ্যোগসমূহ ব্যাপকভাৱে বিয়পি পৰিছিল কাৰণ ইয়াত চৰকাৰৰ ফালৰ পৰা নিষেধাজ্ঞা নূন্যতম আছিল। চৰকাৰে যিমান পাৰে সাৰি যাবলৈ চেষ্টা কৰি সমবায় খণ্ডসমূহক ফুলি উঠাৰ বাবে পূৰ্ণ স্বাধীনতা প্ৰদান কৰিলে। চৰকাৰে ইয়াত কেৱল এজন সুবিধা প্ৰদানকাৰীৰ ভূমিকা পালন কৰে, বাকী কামবোৰ হয় আপোনালোকৰ দৰে আমাৰ সমবায় খণ্ডৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত আমাৰ সকলো সহকৰ্মীয়ে, নহয় আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলে কৰি আছে। গাখীৰ উৎপাদক আৰু গাখীৰৰ ব্যৱসায়ত নিয়োজিত ব্যক্তিগত আৰু সমবায় খণ্ড দুয়োটাই আন্তঃসংলগ্ন হৈ এক উৎকৃষ্ট যোগান আৰু মূল্য শৃংখলৰ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আটাইতকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল দুগ্ধ খণ্ডৰ আমাৰ বেছিভাগেই ক্ষুদ্ৰ খেতিয়ক, আৰু মই আগতে কোৱাৰ দৰে আমাৰ মা-ভনীসকলে এই কাম চম্ভালি লয়। গুজৰাটৰ প্ৰায় ৭০ লাখ ভগ্নী আৰু ৫০ লাখ পৰিয়াল আজি এই আন্দোলনৰ অংশ। আজি গুজৰাটত আমাৰ মা-ভনী সকলে ৫৫০০ৰো অধিক গাখীৰ সমবায় সমিতি চলাই আছে। গুজৰাটৰ পৰা অহা আমাৰ ভগ্নীসকলেও অমুলৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্ৰেণ্ড গঢ়ি তোলাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। এক প্ৰকাৰে সমবায়সমূহে গুজৰাটত মহিলা উদ্যোগীকৰণক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিছে। আমি সকলোৱে লিজ্জত পাপদৰ কথা শুনিছো। ইয়াক আৰম্ভ কৰিছিল জনজাতীয় অঞ্চলৰ দুখীয়া মাতৃ-ভগ্নীসকলে। এতিয়া ই এক বহুজাতিক ব্ৰেণ্ডত পৰিণত হৈছে। ঠিক ভাৰতীয়সকলৰ দৰেই লিজ্জত পাপদেও বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত উপনীত হৈছে। আৰু মই ইমানেই গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো যে লিজ্জত পাপাদে বছৰ বছৰ ধৰি সম্প্ৰসাৰণ কৰি আহিছে। ইমান সমৃদ্ধিশালী হৈছে, তথাপিও ই ইয়াৰ উপযুক্ত স্বীকৃতি নাপালে। যোৱাবাৰ আমি লিজ্জত পাপদৰ এজন প্ৰতিষ্ঠাপকক পদ্মশ্ৰী বঁটা প্ৰদান কৰিছিলোঁ। এতিয়া তেওঁৰ বয়স ৯০ বছৰৰ ওপৰত।প্ৰথমতে গুজৰাটী, কিন্তু মুম্বাইত থাকে। কিন্তু সেই বৃদ্ধা ভদ্ৰমহিলাগৰাকীয়ে আহি আশীৰ্বাদ দিলে। অৰ্থাৎ আমাৰ সমবায়ৰ আত্মা আৰু আমাৰ মা-ভনীসকলৰ দক্ষতা যেনেকৈ আমুলৰ ব্ৰেণ্ডত পৰিণত হৈছে, ঠিক তেনেদৰে লিজ্জতো ব্ৰেণ্ডলৈ পৰিণত হৈছে। সমবায়সমূহত আমাৰ ভনী-কন্যাৰ পৰিচালনাৰ দক্ষতা আমি স্পষ্টকৈ দেখিবলৈ পাওঁ।
বন্ধুসকল,
আমি 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্ৰয়াস' মন্ত্ৰ মানি চলিছো। এই মন্ত্ৰটো নিজেই সমবায়ৰ আত্মা। এই মন্ত্ৰ সমবায়ৰ সীমাৰ ভিতৰত আছে। সেয়ে আমি সমবায়ৰ মনোভাৱক ‘আজাদি কা অমৃতকাল’ৰ মনোভাৱৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ অহৰহ আগবাঢ়ি গৈ আছো। এই উদ্দেশ্যেৰে কেন্দ্ৰটোত সমবায়ৰ বাবে এটা সুকীয়া মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হয়। আৰু দেশত সমবায় ভিত্তিক অৰ্থনৈতিক আৰ্হিক উৎসাহিত কৰাটোৱেই হৈছে প্ৰচেষ্টা। ইয়াৰ বাবে ইটোৰ পিছত সিটোকৈ কেইবাটাও নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আমি সমবায় সমিতি, প্ৰতিষ্ঠানসমূহক বজাৰত প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰিছো, তেওঁলোকক আন বজাৰৰ খেলুৱৈসকলৰ সৈতে সমতাপূৰ্ণ খেলপথাৰ প্ৰদান কৰি। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা আমি সমবায় সমিতিসমূহক কৰ হ্ৰাস কৰি সহায় আগবঢ়াইছো। অমিত ভাইয়ে দুই এটা শব্দত উল্লেখ কৰিছে যদিও আমি কেইবাটাও পদক্ষেপ লৈছো। তেওঁ চাৰ্চাৰ্জৰ কথা ক’লে। ইয়াৰ পূৰ্বে এই সন্দৰ্ভত ইছ্যু আছিল। সংস্কাৰ কৰাৰ সময়ত আমি সমবায়সমূহক কৃষক উৎপাদক সংগঠনসমূহৰ সমান মৰ্যাদা দিছো। ইয়াৰ ফলত সমবায়সমূহক বৃদ্ধি হোৱাত বহুখিনি সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল
তদুপৰি সমবায় সমিতি, সমবায় বেংকসমূহক আধুনিক ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰে সংযোগ কৰাৰ বাবেও এক বৃহৎ পদক্ষেপ চলি আছে। গুজৰাটত এই দিশত এটা প্ৰশংসনীয় কাম আৰম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে। লগতে মই মুখ্যমন্ত্ৰী হৈ থাকোঁতে অমিত ভাইয়ে উল্লেখ কৰা মতে সমবায় খণ্ডত আয়কৰ আৰোপ কৰা হৈছিল। গতিকে, মই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰলৈ চিঠি লিখিছিলোঁ, আৰু কেন্দ্ৰটোত এই বিভাগটো চম্ভালি থকা লোকসকলো সমবায় আন্দোলনৰ সৈতে জড়িত আছিল। কিন্তু তেওঁলোকে গুজৰাটলৈ বা দেশজুৰি সমবায় খণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব নিদিলে। কিন্তু আমি গৈ সেই সমস্যাটোও সমাধান কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
মোক কোৱা হৈছে যে জিলা সমবায় বেংকসমূহে প্ৰায় ৮ লাখ কৃষকক ৰূপায় কিষাণ কাৰ্ড প্ৰদান কৰিছে। আন বেংকৰ দৰে অনলাইন বেংকিঙৰ সুবিধাও আজি কৃষকসকলৰ বাবে উপলব্ধ। অমিত ভাইয়ে উল্লেখ কৰাৰ দৰে যেতিয়া দেশৰ ৬৩ হাজাৰ প্ৰাথমিক কৃষি ঋণ সমিতি (পিএচিএছ)ৰ সকলোবোৰ কম্পিউটাৰাইজড হ’ব, তেতিয়া আমাৰ সমবায়সমূহৰ সমগ্ৰ ভাবমূৰ্তি সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ কৃষকসকল বহুখিনি উপকৃত হ’ব কিয়নো এই সমাজসমূহৰ অধিকাংশ সদস্যই কৃষক। আৰু এটা ভাল খবৰ আছে। গম পালোঁ যে এতিয়া সমবায় খণ্ডৰ কেইবাজনো লোকে ভাৰত চৰকাৰৰ GeM পৰ্টেলটো ক্ৰয়ৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰি আছে। ইয়াৰ ফলত স্বচ্ছতা আহিছে; প্ৰক্ৰিয়াটো দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু কম খৰচত প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰা হৈছে। সমবায় খণ্ডৰ জনসাধাৰণে গ্ৰহণ কৰিছে চৰকাৰৰ GeM পৰ্টেল। সেয়ে সমবায় খণ্ডৰ ৰাইজক আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
সমবায় এখনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হ’ল বিশ্বাস, সহযোগিতা আৰু সকলোৰে সহায়ত সংগঠনৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষমতা। এয়াই ‘আজাদি কা অমৃতকাল’ত ভাৰতৰ সফলতাৰ নিশ্চয়তা। যিসকলক সৰু বুলি গণ্য কৰা হৈছিল আৰু অমৃতকালত তুচ্ছজ্ঞান কৰা হৈছিল তেওঁলোকক আমি শক্তিশালী কৰাৰ কাম কৰি আছো’। ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক আজি সকলো প্ৰকাৰে সৱলীকৰণ কৰা হৈছে। একেদৰে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ - MSME সমূহক ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীল যোগান শৃংখলৰ এক শক্তিশালী অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। এটা ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ মঞ্চ, ONDC- Open Network for Digital Commerce, আমাৰ ক্ষুদ্ৰ দোকানী আৰু ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবেও উপলব্ধ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ডিজিটেল ক্ষেত্ৰখনত সুস্থ প্ৰতিযোগিতাক উৎসাহিত হ’ব, দেশৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলক সমান সুযোগ প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত ভাৰতৰ ই-কমাৰ্চ বজাৰৰ সম্ভাৱনা শক্তিশালী হ’ব, যাৰ ফলত গুজৰাটৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকল নিশ্চিতভাৱে লাভৱান হ’ব।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ৰ পৰম্পৰাৰ সৈতে জড়িত এখন ৰাজ্য হৈ আহিছে। এজন ভাল ব্যৱসায়ীৰ বাবে পৰীক্ষাটো হ’ল কঠিন পৰিস্থিতিতো তেওঁ ব্যৱসায়টো কিমান ভালদৰে চম্ভালে। প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো কেনেকৈ সমাধান উলিয়াবলৈ নতুন নতুন উপায় বিচাৰি উলিয়াব পাৰে সেই সম্পৰ্কে চৰকাৰেও একেধৰণৰ পৰীক্ষাৰ সন্মুখীন হৈছে। এই সকলোবোৰ বিধান আৰু যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা আমি যিখিনি সংস্কাৰৰ সাক্ষী হৈ আছো, সেই সকলোবোৰেই হৈছে এটা সংকটক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ আমাৰ প্ৰচেষ্টা। মই নিশ্চিত যে আমাৰ সহযোগিতাৰ মনোভাৱে আমাৰ সংকল্প পূৰণত সহায় কৰিব। আৰু মাত্ৰ এতিয়াই ভূপেন্দ্ৰ ভাইয়ে তেওঁৰ ভাষণত সঁচাকৈয়ে ভাল শাৰী উল্লেখ কৰিছে যে অসহযোগিতা আগতে স্বাধীনতা লাভৰ অস্ত্ৰ আছিল। ‘সমবায়’ স্বাধীনতাৰ পিছত সমৃদ্ধি লাভৰ অস্ত্ৰ। অসহযোগিতাৰ পৰা সমবায়লৈ এই যাত্ৰাই হৈছে সমৃদ্ধিৰ উচ্চতা লাভ কৰাৰ লগতে ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ মন্ত্ৰ পূৰ্ণ কৰাৰ পথ। আহক আমি আত্মবিশ্বাসেৰে এই পথত আগবাঢ়ি যাওঁ। আমিও দেশবাসীক এই শুভ কামেৰে সংযোগ কৰা উচিত। ভাৰতৰ অধিক অঞ্চলত গুজৰাটৰ সমবায় আন্দোলনৰ সম্প্ৰসাৰণে সেই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ উন্নতিৰ বাবে কাম কৰিব। মই গুজৰাট চৰকাৰৰ ওচৰত অতিশয় কৃতজ্ঞ যে আজি সমবায় খণ্ডৰ দৃঢ়তাৰে লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো কাৰণ মই গুজৰাটত থাকোঁতে তেওঁলোকে সদায় নিজৰ অভিযোগ লৈ আহিছিল। কিন্তু আজি ৰিপৰ্ট কাৰ্ড লৈ আহিছিল। "গতিকে আমি ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ইয়াত উপস্থিত হৈছো; আমি আমাৰ সমাজখনক এই স্থানলৈ লৈ আহিছো; আমি আমাৰ সংগঠনক ইয়ালৈ আনিছো। আগতে আমাৰ টাৰ্ণ অভাৰ ইমানেই আছিল, এতিয়া আমাৰ টাৰ্ণ অভাৰ ইমানেই হৈ পৰিছে"। সৰু সৰু সমাজৰ মানুহে লগ পালে অতি গৌৰৱেৰে কয় – "আমি সকলোৱে কম্পিউটাৰত কাম কৰোঁ ছাৰ; আমি ইয়াত অনলাইন হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছো"। গুজৰাটৰ সমবায় খণ্ডত যি পৰিৱৰ্তন দেখা গৈছে, সেয়া গৌৰৱৰ বিষয়। আজি আপোনাৰ কষ্টক প্ৰণাম, প্ৰণাম এই মহান পৰম্পৰাক। আৰু যিদৰে আমি স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছো, সেই বীজবোৰ আগতে বীজ সিঁচি গুজৰাটৰ জনজীৱনৰ সৃষ্টিশীল আধিপত্যত আজি এটা কলগছলৈ পৰিণত হৈছে আৰু অৰ্থনীতিৰ লগতে সমবায় আধিপত্যৰ ৰূপতো বাঢ়িছে। এই আনন্দ আৰু আনন্দৰে আপোনালোকক অন্তৰৰ পৰা ধন্যবাদ জনাই সকলোকে প্ৰণাম জনাই মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিব বিচাৰিছো।
মোৰ লগত উচ্চস্বৰে কওক:
ভাৰত মাতা কী – জয়,
ভাৰত মাতা কী - জয়,
ভাৰত মাতা কী – জয়,
ধন্যবাদ।