ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗାନ୍ଧୀନଗର, ଗୁଜରାଟରେ ‘ସମବାୟ ରେ ସମୃଦ୍ଧି’ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ରେ ପିଏମ୍‌ଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 MAY 2022 9:57PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ଜୟ, ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅମିତ ଭାଇ ସାହ, ମନସୁଖ ଭାଇ ମାଣ୍ଡଭିଆ, ସସଂଦରେ ମୋର ସାଥୀ ସିଆର ପାଟିଲ୍‌, ଗୁଜୁରାଟ ସରକାରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜଗଦିଶ ଭାଇ ବିଶ୍ବକର୍ମା, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ, ଗୁଜୁରାଟ ସରକାରର ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସହକାରୀତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସହିତ ସାମିଲ୍ ଥିବା ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ମହାନୁଭବ! ଇଫକୋ ପ୍ରେମିସେସରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ସମାନ୍ତରାଳ ସହିତ ଚାଲୁଛି। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଇଫକୋ ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ଦିଲୀପ ଭାଇ, ଇଫକୋର ସମସ୍ତ ସାଥୀ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ଆଜି ସମସ୍ତ ଚାଷୀ ଗୁଜୁରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରର ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିର ସହିତ ସାମିଲ୍ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେହି ସବୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନମସ୍କାର କରୁଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଆମେ ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧିର ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ। ସମବାୟ ଗ୍ରାମକୁ ସ୍ବାବଲମ୍ବୀର ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ, ଏବଂ ଏଥିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଶକ୍ତି ରହିଛି। ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଗ୍ରାମର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପୁଜ୍ୟ ବାପୁ ଏବଂ ସରଦାର ସାହାବ ଯେଉଁ ରାସ୍ତା ଆମକୁ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ସେହି ଅନୁସାରେ ଆଜ ଆମେ ମଡେଲ୍ କୋପରେଟିଭ ଭିଲେଜ୍ ସେହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ନେଉଛୁ। ଗୁଜୁରାଟର ଏପରି ୬ ଟି ଗାଁ କୁ ଚିହ୍ନଟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କୋପରେଟିଭ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରାଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆଜି ଆତ୍ମନିର୍ଭର କୃଷି ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ନାନୋ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଲୋକାର୍ପଣ କରି ମୁଁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ଏକ ବିଶେଷ ଆନନ୍ଦର ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଟିକେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଚାଷୀ ୟୁରିଆ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ସେହି ଦୃଶ୍ୟକୁ ଟିକେ ମନରେ ଆଣନ୍ତୁ ଏବଂ ଏବେ କଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ତାହା ବିଷୟରେ ମୁଁ ବୁଝାଉଛି। ତାହା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଟିକେ ଭାବନ୍ତୁ। ଏବେ ୟୁରିରର ଏକ ବସ୍ତାର କ୍ଷମତା ସହିତ ମଧ୍ୟ ତାହା ସମାନ। ଅର୍ଥାତ୍ ୟୁରିଆର ବସ୍ତାର ଶକ୍ତି ଏବେ ଗୋଟିଏ ବୋତଲ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ନାନୋ ୟୁରିଆର ଅଧା ଲିଟର ବୋତଲ ଚାଷୀଙ୍କର ଏକ ବସ୍ତା ୟୁରିଆର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବ। ଏହାଦ୍ବାରା ପରିବହନର ଖର୍ଚ୍ଚ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ କମ୍ ହୋଇଯିବ ତଥା ଅନ୍ୟାନ ବସ୍ତୁର ମଧ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏବେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଏହା ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେତେ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାଲୋଲରେ ଲାଗିଛି ଏହାର କ୍ଷମତା ଏବେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ବୋତଲର ଉତ୍ପାଦନର ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଆସୁଥିବା ସମୟରେ ଏପରି 8 ଟି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଦେଶ ବ୍ୟାପୀ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଦ୍ବାରା ୟୁରିଆ ଉପରେ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଦେଶର ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ମୋର ଆଶା ଅଛି ଯେ ଇନୋଭେସନ କେବଳ ନାନୋ ୟୁରିଆ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ସିମୀତ ରହିବ ନାହିଁ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅନ୍ୟ ନାନୋ ଫର୍ଟିଲାଇଜର ମଧ୍ୟ ଆମର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିପାରିବ। ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ତାହା ଉପରେ ଆଜି କାମ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଫର୍ଟିଲାଇଜରରେ ଏହି ନାନୋ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଦିଗରେ ଯେଉଁ ପଦକ୍ଷେପ ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ, ତାହା କେତେ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ, ତାହା ଦେଶବାସୀମାନେ ବୁଝିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଭାରତର ଫର୍ଟିଲାଇଜରର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁନିଆର ଦ୍ବିତୀୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଞ୍ଜୁମର ଅଟେ କିନ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛୁ। ଏହା ସହିତ 7-8 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଏଠାରେ ଅଧିକାଂଶ ୟୁରିଆ କ୍ଷେତକୁ ଯିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ କଳାବଜାରୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଚାଷୀମାନେ ତାଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଲାଠି ଖାଇବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ। ଆମର ଏଠାରେ ଯେଉଁ ବଡ଼ ୟୁରିଆର ଫାକ୍ଟ୍ରି ଥିଲା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଅଭାବରୁ ବନ୍ଦ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ 2014 ରେ ସରକାର ହେବା ପରେ ଆମେ ୟୁରିଆର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ନିମ କୋଟିଂର ଦାୟୀତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କଲୁ ଓ ଏହାକୁ କଲୁ ମଧ୍ୟ। ଏହା ଦ୍ବାରା ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ୟୁରିଆ ମିଳିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇ ପାରିଲା। ଏହା ସହିତ ଏହା ସହିତ ଆମେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା ଓ ତେଲଙ୍ଗାନା ରେ 5 ଟି ସାର କାରଖାନା ବନ୍ଦ ରହିଥିଲା। ଏହି ବନ୍ଦ ରହିଥିବା ସାର କାରଖାନାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଚାଲୁ କରିବାର କାମ ଆରମ୍ଭ ହେଲା। ଏବଂ ଏଥିରେ ୟୁପି ଓ ତେଲଙ୍ଗାନାର ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିକୁ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ସାରିଛି, ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସବୁ ବିଷୟ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏହାର କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଫର୍ଟିଲାଇଜରର ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାର ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବହୁତ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲା, ଆମକୁ ଏହା ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ହେଉଥିଲା। ଆମେ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତାର ପ୍ରାୟ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶକୁ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ପଟାଶ୍ ଓ ଫସଫେଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭର ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଗତ 2 ବର୍ଷରେ କରୋନା ଲକ୍ ଡାଉନ କାରଣରୁ ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ ମାର୍କେଟରେ ଫର୍ଟିଲାଇଜରର ମୂଲ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ ବଢ଼ି ଯାଇଛି। ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ଯୁଦ୍ଧ ଆସି ପହଞ୍ଚିଗଲା। ଯୁଦ୍ଧର ପରିସ୍ଥିତିରେ ଫର୍ଟିଲାଇଜରର ବିଶ୍ବ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ସୀମିତ ହୋଇଗଲା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁଣା ଅଧିକ କରିଦେଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଆମର ସରକାର ବୁଝି ପାରିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ଥିତି ଚିନ୍ତାଜନକ ରହିଛି। ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି, ସାରକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସାରା ଦୁନିଆଁ ବୁଲିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି। ସମସ୍ୟା ଓ ଜଟିଳତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଆମେ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଜାରି ରଖିଛୁ। ଏହି ସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର କରାଯିବ। କିନ୍ତୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସବୁ ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟା ସତ୍ତ୍ବେ ଆମେ ଦେଶରେ ଫର୍ଟିଲାଇଜରର କୌଣସି ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିବାକୁ ଦେଇ ନାହୁଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ବିଦେଶରୁ ୟୁରିଆ ଆମଦାନୀ କରିଥାଏ ସେଥିରେ ୟୁରିଆର 50 କିଲୋର ଏକ ବ୍ୟାଗ୍ 3500 ଟଙ୍କାର ପଡ଼ୁଥିଲା। ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଗର ମୂଲ୍ୟ ତିନି ହଜାର ପାଞ୍ଚଶହ ଟଙ୍କା, ମନେ ରଖନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ ଦେଶର ଗ୍ରାମରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେହି ୟୁରିଆ ବ୍ୟାଗ 3500 ରେ କିଣି ମାତ୍ର 300 ଟଙ୍କାରେ ଦିଆ ଯାଉଛି, ମାତ୍ର ତିନି ଶହ ଟଙ୍କାରେ। ଅର୍ଥାତ୍ ୟୁରିଆର ଏକ ବ୍ୟାଗରେ ଆମର ସରକାର 3200 ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିଜେ ସରକାର ବହନ କରୁଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି ଡିଏପି ର 50 କିଲୋର ବ୍ୟାଗରେ ଆମ ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରତି ବ୍ୟାଗରେ 500 ଟଙ୍କା ବହନ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଡିଏପିର ମୂଲ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ସତ୍ତ୍ବେ, ଆମର ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଛି ଯେପରି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଏବେ ଆମର ସରକାର ଡିଏପି ର 50 କିଲୋ ବ୍ୟାଗରେ ପ୍ରାୟ 2500 ଟଙ୍କା ବହନ କରୁଛି। ଅର୍ଥାତ୍ 12 ମାସ ଭିତରେ ପ୍ରତି ଡିଏପି ବ୍ୟାଗରେ 5 ଗୁଣା ଭାର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜ ଉପରକୁ ନେଇଛି। ଭାରତର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ସମସ୍ୟା ନହେବ ସେଥିପାଇଁ ଗତ ବର୍ଷ 1 ଲକ୍ଷ 60 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସବ୍‌ସିଡି ଫର୍ଟିଲାଇଜର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଥିବା ଏହି ସହାୟତା ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ହିତରେ ଯାହା ଜରୁରୀ, ତାହା ଆମେ କରୁଛୁ, କରିବୁ ଓ ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇବା ଜାରି ରଖିବୁ। କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଭାବିବା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ କାହିଁକି ଆମେ 21ତମ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନିଜର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କେବଳ ବିଦେଶୀ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଚଳି ପାରିବୁ କି? ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ବିଦେଶକୁ କାହିଁକି ଯିବ? କଣ ଏହି ଅର୍ଥ ଭାରତୀୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କର କାମରେ ଆସିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ? ମହଙ୍ଗା ସାର କାରଣରୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ବଢ଼ୁଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମ୍ କରିବାର କୌଣସି ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନକୁ ଆମେ କାହିଁକି ବାହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ଯାହା ପ୍ରତି ସରକାଙ୍କ ନିକଟରେ ଅତୀତରେ ରହି ଆସିଛି। ଏପରି ନୁହେଁ ଯେ ସବୁ ସମସ୍ୟା କେବଳ ମୋ ନିକଟକୁ ଆସିଛି। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସମସ୍ୟାର ହିଁ ସମାଧାନ କରାଗଲା। ଗତ 8 ବର୍ଷରେ ଆମେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଉପାୟ ମଧ୍ୟ କରିଛୁ ଏବଂ ସମସ୍ୟା ଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ବାହାର କରୁଛୁ। କରୋନା ମହାମାରୀ ପରି ପରିସ୍ଥିତି ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯେପରି ନଦେଖାଯିବ, ସେଥିପାଇଁ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଫୋକସ କରାଯିବା ଉଚିତ୍। ଖାଦ୍ୟ ତେଲର ସମସ୍ୟାକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ, ଏଥିପାଇଁ ମିଶନ୍ ଅଏଲ୍‌ ପାମ୍ ଉପରେ କାମ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଉପରେ ବିଦେଶୀ ନିର୍ଭରତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବକୁ ହେବ, ଏଥିପାଇଁ ବାୟୋଫୁଏଲ୍‌ସ, ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ଉପାୟ ଉପରେ ଆଜି ବଡ଼ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି। ନାନୋ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ନିବେଶ ମଧ୍ୟ ଏହି ନୀତିର ଫଳାଫଳ ଅଟେ। ସେହିପରି ପ୍ରାକୃତିକ ସାରକୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଦେଶରେ ଚାଲୁଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନର ଅଂଶ ଅଟେ। ଏବଂ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ଚାଷୀଭାଇ ମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି। ଗୁଜୁରାଟର ଚାଷୀମାନେ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଅଟନ୍ତି, ଛୋଟ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ସାହସ କରିବାର ସ୍ବଭାବ ରଖିଥାଏ ଏବଂ ଯେପରି ମୋତେ ଗୁଜରାଟରୁ ଖବର ଆସୁଛି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆଡ଼କୁ ଗୁଜରାଟର ଛୋଟ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କଲେଣି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀମାନେ ଗୁଜୁରାଟରେ ପ୍ରାକୃତି ଚାଷର ମାର୍ଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ସବୁ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ରେ ଭାରତର ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ରହିଛି ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଏକ ଉନ୍ନତ ମଡେଲ, ସମବାୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ। ଏହା ଆମେ ଗୁଜୁରାଟରେ ବହୁତ ସଫଳତାର ସହିତ ଅନୁଭବ କରିଛୁ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଥୀ ଏହି ସଫଳତାର ସେନାନୀ ଅଟନ୍ତି। ଗୁଜୁରାଟର କୋପପରେଟିଭ୍ ସେକ୍ଟର ସହିତ ସାମିଲ୍ ସମସ୍ତ ମହାରଥୀମାନେ ବସିଛନ୍ତି। ମୁଁ ସଭିଙ୍କ ମୁଁହକୁ ଦେଖି ପାରୁଛି। ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ସାଥୀ ଯେଉଁମାନେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ସେହିସବୁ ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ବସିଛନ୍ତି। ଆନନ୍ଦ ଲାଗୁଛି, ଯେଉଁ ତପସ୍ୟାରେ ଆପଣ ଏହି କାମକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସମବାୟ ରିପୋର୍ଟକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ବିଷୟ ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟ ତ ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୌଭାଗ୍ୟାଶାଳୀ ଅଟେ କାରଣ ପୁଜ୍ୟ ବାପୁ ଏବଂ ସରଦାର ସାହେବଙ୍କ ନେତୃତ୍ବ ଏଠାରେ ଆମକୁ ମିଳିଛି। ପୁଜ୍ୟ ବାପୁ ସମବାୟରେ ସ୍ବାବଲମ୍ବନର ଯେଉଁ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ତାହାକୁ ସରଦାର ସାହେବ ଭୂମି ଉପରକୁ ଆଣିବାକୁ କାମ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସମବାୟର କଥା ଆସେ ଯେପରି ଅମିତ ଭାଇ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଭେଙ୍କଟ ଭାଇ ମେହେତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ମନେ ପଡ଼ିବା ବହୁତ ସ୍ବାଭାବିକ ଅଟେ ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ତାଙ୍କ ନାମରେ ଚଲାଉଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଧୀରେ ଧୀରେ ଭୁଲାଇ ଦିଆ ଯାଇଛି। ଚଳିତ ଥର ଆମେ ବଜେଟରେ 25 କୋଟିର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ତାହାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାର କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ଆମର ଏଠାରେ ହାଉସିଂ ପାଇଁ ସୋସାଇଟି, କୋପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଏହାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରୟୋଗ ଆମର ଏଠାରେ ହୋଇଛି। ଏ ଯେଉଁ ଆମର ପାଲରେଡିରେ ପ୍ରୀତମ ନଗର ରହିଛି ସେହି ପ୍ରୀତମନଗର ତାହାର ଉଦାହରଣ ଅଟେ। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସହକାରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଏହା ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସହକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅମୁଲ୍ ଏକ ନିଜର ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଅମୁଲ୍ ପରି ବ୍ରାଣ୍ଡ ସାରା ଦୁନିଆଁରେ ଗୁଜରାଟର କୋପରେଟିଭ୍ ମୁଭମେଣ୍ଟ ର ଏକ ଶକ୍ତିର ପରିଚୟ କରାଇଛି, ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଗୁଜୁରାତରେ ଡାଏରୀ, ଚିନି ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ସଫଳତାର ଉଦାହରଣ ଅଟେ। ଗତ ବର୍ଷରେ ଫଳ ପନିପରିବା ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମବାୟ ପରିସର ମଧ୍ୟକୁ ଅଣାଯାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସମବାୟର ସଫଳ ପ୍ରୟୋଗରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମଡେଲ ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି। ଡାଏରୀ ସେକ୍ଟରର କୋପରେଟିଭ୍ ମଡେଲର ଉଦାହରଣ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି। ଆଜି ଭାରତର ଦୁନିଆଁର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ଅଟେ ଯେଉଁଠାରେ ଗୁଜରାଟର ବହୁତ ବଡ଼ ଅଂଶୀଦାର ରହିଛି। ଗତ ବର୍ଷରୁ ଡାଏରୀ ସେକ୍ଟର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବମୁଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅଧିକ କଣ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟ ମଧ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତ ଏକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ 8 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି। 8 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷୀର ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀ ଆମର ମା ଓ ଭଉଣୀମାନେ ସମ୍ଭାଳୁଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଗହମ ଓ ଧାନର ବଜାରକୁ ଯଦି ଆମେ ମିଶାଇ ଦେଖିବା ତେବେ ତାହା ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଅଟେ। ଅର୍ଥାତ୍ ଦୁଗ୍ଧ ଯଦି 8 ଲକ୍ଷ କୋଟିର ଅଟେ ତେବେ ଗହମ ଓ ଧାନର ଟୋଟାଲ୍ ତା ଠାରୁ ମଧ୍ୟ କମ ଅଟେ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆମର ଦେଶ କେତେ ବଡ଼ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସେହିପରି ଆମେ ପଶୁପାଳନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସେକ୍‌ଟରକୁ ଯଦି ଦେଖିବା ତେବେ ତାହା ସାଢ଼େ 9 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି। ଏହା ଭାରତର ଛୋଟ ଚାଷୀ, ଭୂମୀହୀନ, ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ସମ୍ବଳ ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶକରେ ଗୁଜରାଟରେ ଯଦି ଗ୍ରାମରେ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ତେବେ ଏହାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଡାଏରୀ ସେକ୍ଟର ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ କୋପରେଟିଭ୍ ଗୁଡ଼ିକ ରହିଛି। ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଆମେ ଯଦି କୌଣସି ବିଷୟକୁ ମନେ ପକାଉଛୁ ତେବେ କିଛି ଲୋକ ଭାବୁଛନ୍ତି ଆମେ ତାଙ୍କର ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ। ଆମେ ସମାଲୋଚନା କରୁ ନାହୁଁ। କିନ୍ତୁ କୌଣସି ବିଷୟକୁ ଏଥିପାଇଁ ମନେ ପକାଇବାକୁ ହୋଇଥାଏ ଓ ପୂର୍ବରୁ କଣ ହେଉଥିଲା ତାହାକୁ ଭୁଲିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆମର ଦେଶରେ ଆମର ଗୁଜୁରାଟରେ କଚ୍ଛ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଡାଏରୀ କରିବା, ଡାଏରୀର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏଥିରେ ରୋକ ଲଗାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାର ବେଆଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପକାଇ ଦିଆ ଯାଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଲି ଭାଇ ଯଦି ଅମୁଲ୍ ବଢ଼ୁଛି ତେବେ କଛର ଡାଏରୀ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ି ପାରେ। ଅମରେଲିର ଡାଏରୀ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ି ପାରେ। ଆମେ ଅଟକାଇ କାହିଁକି ବସିଛୁ। ଏବଂ ଆଜି ଗୁଜୁରାଟରେ ଚାରି ଦିଗରେ ଡାଏରୀ କ୍ଷେତ୍ର ବହୁତ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ଗୁଜୁରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଗ୍ଧ ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରସାର ଏଥିପାଇଁ ହେଲା କାରଣ ଏଥିରେ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବହୁତ କମ୍ ରହିଛି। ସରକାର ଯେତେ ସମ୍ଭବ ଦୂରେଇ ରହିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କଲେ ଏବଂ ସହକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ପାଇଁ ସ୍ବାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କଲେ। ସରକାର ଏଠାରେ କେବଳ ଜଣେ ଫାସିଲିଟେଟରର ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି। ବାକି କାମ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଆମର ସହକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର କୁ ସମର୍ପିତ ଆମର ସମସ୍ତ ସାଥୀ କରୁଛନ୍ତି, ବା ଆମର ଚାଷୀ ଭାଇ ଭଉଣୀ କରୁଛନ୍ତି। ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ଓ ଦୁଗ୍ଧର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ପ୍ରାଇଭେଟ ଓ କୋପରେଟିଭ୍ ସେକ୍ଟର ଉଭୟ ପରସ୍ପର ସହିତ ସଂପୃକ୍ତ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସପ୍ଲାଇ ଓ ଭାଲ୍ୟୁ ଚେନ ସେମାନେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଡାଏରୀ ସେକ୍ଟରରେ ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ଚାଷୀମାନେ ରହିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେପରି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କହିଛି ଆମର ମା ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି କାମକୁ ସମ୍ଭାଳୁଛନ୍ତି। ଗୁଜୁରାଟରେ ପ୍ରାୟ 70 ଲକ୍ଷ ଭଉରୀ ଆଜି ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ଅଂଶ ଅଟନ୍ତି। 70 ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ, 50 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସାଢ଼େ 5 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମିଲ୍‌କ କୋପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଆମର ମା ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଚଲାଉଛନ୍ତି। ଅମୁଲ୍ ପରି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଗୁଜରାଟ ର ଆମର ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ସମବାୟ ଗୁଜରାଟରେ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଆମେ ତ ଲିଜ୍ଜତ ପାମ୍ପଡ଼ ବିଷୟରେ ଜାଣିଛୁ। ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଗରିବ ମା-ଭଉଣୀମାନେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା କାମ ଆଜି ଏକ ମଲ୍‌ଟିନ୍ୟାସନାଲ୍ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ସାରା ଦୁନିଆରେ ଭାରତ ସହିତ ଲିଜ୍ଜତ ପାମ୍ପଡ଼ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି। ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ମୁଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ଲିଜ୍ଜତ ପାମ୍ପଡ଼ର କାମ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି। ଏତେ ବଢ଼ିଲା କିନ୍ତୁ କେହି କେବେ ଏହାର ପ୍ରଶଂସା କରି ନାହାନ୍ତି। ଆମେ ଗତ ବର୍ଷ ପଦ୍ମଶ୍ରୀର ପୁରସ୍କାର ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଲୁ ଯେଉଁମାନେ ଲିଜ୍ଜତ ପାମ୍ପଡ଼କୁ ସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ ତାଙ୍କର ବୟସ 90 ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଗଲାଣି। ସେ ମୂଳ ଗୁଜରାଟର ବାସିନ୍ଦା ଓ ମୁମ୍ବାଇରେ ରହୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ସେ ମାତାଜୀ ଆସିଲେ ଏବଂ ସେ ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଲେ। ଅର୍ଥାତ୍ ଆମର ସମବାୟର ସ୍ପିରିଟ୍ ଏବଂ ଆମର ମା ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ଏହି କୌଶଳ ଯଦି ଅମୁଲ ବ୍ରାଣ୍ଡ ହୋଇପାରୁଛି ତେବେ ଲିଜ୍ଜତ ମଧ୍ୟ ଏହିପରି ଏକ ବୃହତ୍ ବ୍ରାଣ୍ଡ ହୋଇ ପାରିଛି। ଆମର ଭଉଣୀ ଝିଅମାନେ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ କୌଶଳକୁ ଯଦି ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତେବେ କୋପରେଟିଭରେ ଆମକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖି ପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଭିଙ୍କ ସହିତ ସଭିଙ୍କ ବିକାଶ, ସଭିଙ୍କ ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ସଭିଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଏହି ମନ୍ତ୍ରରେ ଆମେ ଚାଲୁଛୁ। ଏହି ମନ୍ତ୍ର ସମବାୟର ଆତ୍ମା ଅଟେ। ସମବାୟର ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଏହି ମନ୍ତ୍ର। ଏଥିପାଇଁ ସମବାୟର ସ୍ପିରିଟକୁ ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ର ସ୍ପିରିଟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସମବାୟ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଏବଂଏହି ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି ଯେ ଦେଶରେ ସମବାୟ ଆଧାରିତ ଆର୍ଥିକ ମଡେଲକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ। ଏଥିପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି। ଆମର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ରହିଛି ସମବାୟ ସମିତି ସଂସ୍ଥାକୁ ଆମେ ମାର୍କେଟରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳକ କରିବୁ, ତାଙ୍କୁ ବାକି ମାର୍କେଟ୍ ପ୍ଲେୟାର୍ସଙ୍କ ସହିତ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ଲେଇିଂ ଫିଲ୍‌ଡ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବୁ। ଗତ ବର୍ଷରେ ଆମେ ସମବାୟ ସମିତି ସମ୍ପର୍କିତ ଟିକସ ରେ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ। ଅମିତ ଭାଇ ଏହାର ବର୍ଣ୍ଣନା କମ୍ ଶବ୍ଦରେ କରିଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ବହୁତ ପଦକ୍ଷେପମାନ ଆମେ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ। ସରଚାର୍ଜ ବିଷୟରେ ସେ କହିଲେ ଏବଂ ପୂର୍ବରେ ରହିଥିବା ଅଭିଯୋଗ ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରାଯାଇପାରିଛି। ସମବାୟ ସମିତିର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ସମକକ୍ଷ କରି ଦିଆଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ବାରା ସମବାୟ ସମିତି ବୃଦ୍ଧି ହେବାରେ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ସମବାୟ ସମିତି ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଆଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଚଳାଇଛନ୍ତି। ଗୁଜୁରାଟରେ ଏଥିରେ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାମ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାହା ଅମିତ ଭାଇ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କଲେ ଆୟକର ଟିକସ ଲାଗୁଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖୁଥିଲି, ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ସେହି ଲୋକମାନେ ସମ୍ଭାଳୁଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ନିଜେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଗୁଜରାଟର କଥା ମାନିଲେ ନାହିଁ, ଦେଶର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିଲେ ନାହିଁ। ଆମେ ଏବେ ସେହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ କରିଦେଲୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଜିଲ୍ଲା ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ପ୍ରାୟ 8 ଲକ୍ଷ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ରୂପେ କିଷାନ କାର୍ଡ଼ ଜାରି କରିଛନ୍ତି। ବାକି ବ୍ୟାଙ୍କ ପରି ଅନଲାଇନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଆଜି ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିପାରୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଯାହାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଅମିତ ଭାଇ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି 63 ହଜାର ପ୍ରାଇମେରି ଏଗ୍ରିକଲ୍‌ଚରାଲ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି – ପିଏସିଏସ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟରକୃତ ହେବ, କମ୍ପୁଟରାଇଜେସନ ହେବ ସେତେବେଳେ ଆମର କୋପରେଟିଭ୍‌ସର ଚିତ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବଦଳି ଯିବ। ଏଥିରେ ଆମର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ କାରଣ ଏହି ସୋସାଇଟିର ଅଧିକାଂଶ ସଦସ୍ୟ ଚାଷୀମାନେ ହିଁ ଅଟନ୍ତି। ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଖୁସିର କଥା ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂପୃକ୍ତ ଅନେକ ଲୋକମାନେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜାମ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍‌ ରହିଛି, କିଛି ବି କିଣିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାମ୍ ପୋର୍ଟାଲର ମାଧ୍ୟମରେ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କାରଣରୁ ଏକ ଟ୍ରାନ୍‌ସପାରେନ୍ସି ଅଛି, ଗତି ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଓ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରାଯାଇ ପାରୁଛି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜାମ୍ ପୋର୍ଟାଲକୁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନେ ସ୍ବୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସମବାୟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଭରସା ଓ ସହଯୋଗ ଅଟେ। ସଭିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇ ସଙ୍ଗଠନର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ। ଏହା ଆଜାଦିର ଅମୃତକାଳରେ ଭାରତର ସଫଳତାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଟେ। ଆମର ଏଠାରେ ଯାହାକୁ ବି ଛୋଟ ବୋଲି ଭାବି କମ୍ ବୋଲି କଳନା କରାଗଲା, ତାଙ୍କୁ ଅମୃତକାଳରେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି କରିବାରେ ଆମେ କାମ କରୁଛୁ। ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଆଜି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଉପାୟରେ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରକାର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ – ଏମଏସଏମଇ କୁ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ସପ୍ଲାଇ ଚେନର ମଜବୁତ୍ ଅଂଶ କରାଯାଉଛି। ଆମର ଯେଉଁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଓଏନଡିସି – ଓପନ୍ ନେଟୱର୍କ ଫର୍ ଡିଜିଟାଲ୍ କମର୍ସ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଦ୍ବାରା ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ପେସରେ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, ଦେଶର ଛୋଟ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। ଏହା ଭାରତର ଇ-କମର୍ସ ମାର୍କେଟର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଶକ୍ତି ଦେବ, ଯାହାର ଗୁଜରାଟର ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଲାଭ ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟ ବ୍ୟାପାର-ବ୍ୟବସାୟ ପରମ୍ପରାରେ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଅଟେ। ଭଲ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କର ଏକ ଦକ୍ଷତା ହେଉଛି ସେମାନେ ଜଟିଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ କିପରି ବ୍ୟବସାୟକୁ ଭଳ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ବୁଝୁଛନ୍ତି। ସରକାରଙ୍କର ଏହା ମଧ୍ୟ ଦାୟୀତ୍ବ ଅଟେ ଯେ ଆହ୍ବାନ ମଧ୍ୟରେ ସେ କିପରି ସମାଧାନ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ଉପାୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ସେଥିପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଏହି ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଆମେ ଗତ ବର୍ଷରୁ ଦେଖି ଆସୁଛୁ, ଏହା ସମସ୍ୟାକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ଆମର ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଅଟେ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ଅଛି ଯେ ସମବାୟର ଆମର ସ୍ପିରିଟ୍ ଆମକୁ ନିଜର ସଙ୍କଳ୍ପର ସିଦ୍ଧିରେ ସହାୟତା କରିବ। ଏବଂ ଏବେ ଏକ ବଢ଼ିଆ ବାକ୍ୟ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ନିଜର ଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ସ୍ବାଧୀନତାର ପୂର୍ବରୁ ସ୍ବାଧୀନତାର ଅସ୍ତ୍ର ଥିଲା ଅସହଯୋଗ। ସ୍ବାଧୀନତାର ପରେ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ଅସ୍ତ୍ର ହେଉଛି ସହଯୋଗ। ଅସହଯୋଗ ଠାରୁ ସହଯୋଗର ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୃଦ୍ଧିର ଶିଖରକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରୁଥିବା, ସଭିଙ୍କ ସହିତ ସଭିଙ୍କ ବିକାଶ ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ଚରିତାର୍ଥ କରୁଥିବା ଆମର ମାର୍ଗ ଅଟେ। ଏହି ମାର୍ଗରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ ସହିତ ଆମେ ଚାଲିଛୁ, ଦେଶ ବ୍ୟାପୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆମେ ସାମିଲ୍ କରୁଛୁ, ଗୁଜରାଟର କୋପରେଟିଭ ଆନ୍ଦୋଳନର ବିସ୍ତାର ଭାରତର ଅନ୍ୟ ରାଜରେ ଯେତେ ଅଧିକ ହେବ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ପାଇଁ କାମରେ ଆସିବ। ମୁଁ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ କାରଣ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି ସର୍ବଦା ସେ ଅଭିଯୋଗ ନେଇ ଆସିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେ ନିଜର ରିପୋର୍ଟ କାର୍ଡ଼ ନେଇ କରି ଆସୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଆମେ ଏତେ କମ୍ ସମୟରେ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ, ଆମେ ଆମର ସୋସାଇଟିକୁ ଏଠାକୁ ନେଇ ଆସି ପାରିଛୁ, ଆମେ ଆମର ସଂସ୍ଥାକୁ ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିଛୁ ଯାହାକି ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିଷୟ। ପୂର୍ବରୁ ଆମର ଟର୍ଣ୍ଣ ଓଭର ଯେତେ ଥିଲା ସେତେବେଳେ ଏହାର ମାତ୍ରା ବହୁତ ଅଧିକ ହୋଇ ଯାଇଛି। ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ ଛୋଟ ଛୋଟ ସୋସାଇଟିର ଲୋକମାନେ ମିଶି ଯାଇଛନ୍ତି କୁହନ୍ତି – ଆମେ ତ ସବୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରରେ କରୁଛୁ, ଏବଂ ସବୁ ପ୍ରକାର କାମ ଅନଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ହେଉଛି। ଏହି ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗୁଜରାଟର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଛି ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଅଟେ। ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କର ଏହି ତପସ୍ୟାକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଏହି ମହାନ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଏବଂ ସ୍ବାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ଯେତେବେଳେ ପାଳନ କରୁଛୁ ସେତେବେଳେ ଯାହାର ବୀଜ ପ୍ରଥମେ ରୋପଣ କରାଯାଇଥିଲା ତାହା ଆଜି ବଟ ବୃକ୍ଷ ହୋଇ ଗୁଜରାଟର ସାର୍ବଜନିକ ଜୀବନରେ ରଚନାତ୍ମକ ପ୍ରଭୁତ୍ବରେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧାର ସମବାୟ ମାଲିକାନା ଭାବରେ ବଢ଼ୁଛି। ଏହା ସହିତ ସଭିଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି ହୃଦୟରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଓ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟକୁ ସମାପ୍ତ ରୁଛି। ମୋ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ, ଭାରତ ମାତା କି- ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି- ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି – ଜୟ, ଧନ୍ୟବାଦ

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 'Sahkar Se Samrudhi' Programme in Gandhinagar, Gujarat
28 MAY 2022 9:57PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
The popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel; my cabinet colleagues Amit Bhai Shah, Mansukh Bhai Mandaviya; my Parliamentary colleague CR Patil; Minister of the Gujarat Government Jagdish Bhai Vishwakarma, MPs, Legislators, all the ministers of the Gujarat Government; all senior dignitaries associated with the cooperative movement! Another major event is running parallel to it in the IFFCO premises. My greetings to the IFFCO Chairman Dileep Bhai, all the members of IFFCO as well as the lakhs of farmers from across the country who are connected to the Mahatma Mandir in Gandhinagar, Gujarat. Today we are talking about 'Sahkar Se Samrudhi' here. ‘Cooperative’ is also a great medium for the self-reliance of the villages and it holds the energy of self-reliant India. To build a self-reliant India, it is very crucial for the village to be self-reliant. And that's why according to the path shown by Pujya Bapu and Sardar Sahib, today we are moving forward in that direction, to set up model cooperative villages. Six such villages have already been identified in Gujarat, where complete cooperative systems will be implemented.
Friends,
Today, even while dedicating the country's first Nano Urea Plant for self-reliant agriculture, I was really feeling immense pleasure. Just imagine the scenario when the farmer goes to collect the bag of urea. Just think about that situation and l will give you the description of what exactly is going to happen. Now the power of one sack of urea is available in just one bottle. That is, half a litre bottle of nano urea will meet the requirement of one bag full of urea for the farmers. The cost of transportation and everything else will be reduced drastically! Just imagine the huge support this initiative is going to provide to the small farmers.
Friends,
The modern plant which is set up in Kalol has the capacity to produce 1.5 lakh bottles. But in the future, 8 more such plants are going to be set up in the country. This will reduce foreign dependence on urea and save the country's money. I hope this innovation will not be limited to nano urea only. I am sure that in future other nano fertilizers will also be available to our farmers. Our scientists are still working on that.
Friends,
I would like every countryman to understand the importance of the step we have taken towards self-reliance in nanotechnology for fertilizers. India is the world's second largest consumer of fertilizers but we are at number three in terms of production. Moreover, till 7-8 years ago, most of the urea used to land in black market instead of going to our farms and the farmer had to face hardship. The major urea factories were also compelled to shut down due to lack of new technology. Hence after the formation of the government in 2014, we took the initiative of 100% neem coating of urea. This ensured sufficient urea supply to the farmers of the country. Besides, we also took the initiative of restarting those five closed fertilizer factories in Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Odisha and Telangana. And of those, the factories of UP and Telangana have been reopened and the production is also going on. And the rest will also start production very soon.
Friends,
India has been heavily dependent on foreign countries for decades to meet its requirement of fertilizers. We import fertilizers. We import almost a quarter of our requirements and our needs for potash and phosphate are met by almost 100% importing from abroad. In the last 2 years, due to the Corona lockdown, the prices of fertilizers in the international market have increased a lot. On top of that, the war aggravated the situation. The war not only limited the availability of fertilizers in the global market but also increased the prices manifold.
Friends,
Our government that is sensitive towards the farmers realized that the international situation was worrisome. Prices are rising and we are looking at every nook and corner of the world to obtain fertilizers. These are troubled times; there are difficulties. So, we have decided that we will continue to bear all these troubles but will not let the farmers get affected by it. And that's why in spite of every difficulty, we did not allow any major fertilizer crisis to hit the country.
Friends,
India imports urea from abroad and a 50 kg bag of urea costs Rs 3500. Mind it, a bag costs Rs 3500! But in the villages of the country, the same urea bag which is bought at Rs 3500 is given to the farmers for only Rs 300. That is, our government is bearing the burden of more than Rs 3200 for one bag of urea. Similarly, on a 50 kg bag of DAP, the previous governments had to bear Rs 500. Despite the spurt in the prices of DAP in the international market, our government has continuously attempted to minimize the burden on the farmers. Now our government is bearing 2500 rupees on a 50 kg bag of DAP. That is, within 12 months, the central government has taken 5 times the load of every bag of DAP. Last year, the central government gave a subsidy of Rs 1 lakh 60 thousand crore in fertilizers so that the farmers of India do not face any problem. This assistance to the farmers is going to be more than Rs 2 lakh crore this year.
Friends,
Whatever is necessary in the interest of the farmer of the country, we will do that and will continue to empower the country's farmers. But we should think -can we leave our farmers at the mercy of foreign countries in the 21st century? Why should the lakhs of crores of rupees that the central government is spending every year go abroad? Shouldn't this be of use to the farmers of India? Shouldn't we be looking for a permanent solution to reduce the rising input cost of farmers due to expensive fertilizers?
Friends,
These are the questions that were before every government in the past. It is not that only I had to face all these issues alone. But earlier, only temporary and immediate solutions were provided. Limited efforts were made to prevent those situations from cropping up in the future. In the last 8 years, we have not only taken immediate measures but also found permanent solutions to the problems. Health infrastructure is being focused upon so that situations like corona pandemic do not arise in the future. In order to minimize the problem of edible oil, work is underway on Mission Oil Palm. To reduce foreign dependence on crude oil, efforts are being made on a large scale today on biofuels, green hydrogen and other measures. Massive investment in nanotechnology is also a result of this approach. Similarly, the campaign which is going on in the country to encourage farmers towards natural farming, is also a part of the permanent solution. And I especially congratulate the farmers of Gujarat. The farmer of Gujarat is progressive. Even if he is a small farmer, he has the courage. And I have this information that the small farmer of Gujarat has also started moving towards natural farming. Lakhs of farmers in Gujarat have started with natural farming. I heartily congratulate all the farmers and salute them for this initiative.
Friends,
'Cooperative' is the solution to many of the challenges of India in terms of self-reliance. And it is a great model of self-reliance. We have experienced this with great success in Gujarat; and all of you, my friends, are part of this success. All the stalwarts associated with the cooperative sector of Gujarat are present here. I was observing everyone's face. They are all my old friends who are carrying forward the development journey of Gujarat in the cooperative sector today. Such veterans are sitting in front of me! It is a great pleasure to see the efforts with which you are taking this work forward and carrying the co-operative spirit forward.
Friends,
Gujarat has also been fortunate because we got the leadership of Pujya Bapu and Sardar Saheb here. Sardar Saheb did the work of implementing the path of 'self-reliance through cooperatives' shown by revered Bapu. And as Amit bhai mentioned, when it comes to cooperatives, it is very natural to remember Venkatbhai Mehta. Even today the Government of India runs a huge institute after him. But that too was gradually forgotten. This time we have started the work of making it more powerful with a provision of Rs 25 crores in the budget. Moreover, here we have a society for housing, which is a cooperative society. It was the first experiment of the concept here. Pritam Nagar in Paldi is an example of that. It is a living example of the country's first cooperative housing scheme.
Friends,
Amul has made a mark in the cooperative sector. A brand like Amul has introduced the power of cooperative movement of Gujarat to the whole world and has created an identity. Gujarat has the success stories of cooperative movement in the dairy, sugar and banking sectors. In the last few years, the scope of cooperatives has increased in other sectors including fruits and vegetables.
Brothers and Sisters,
Among the successful experiments of cooperatives, a big model is in front of us to strengthen the rural economy of the country. The example of the cooperative model of the dairy sector is before us. Today India is the largest milk producer in the world in which Gujarat has a major share. In the past years, the dairy sector has been growing rapidly and is also contributing more to the rural economy. Today India produces milk worth about 8 lakh crore rupees in a year. And this business is handled mostly by our mothers and sisters. While on the other hand, the combined market of wheat and paddy is less than milk production. That is, if milk is worth 8 lakh crores, the total production of wheat and paddy is less than that. You see, the power our country has created in milk production. Similarly, if we look at the entire sector of animal husbandry, it is worth more than Rs 9.5 lakh crore. This is a great support for the small farmers and landless labourers of India.
Friends,
The reason why the villages in Gujarat have seen more prosperity in the last decades is due to the cooperatives associated with the dairy sector. And you will be surprised to know this... If we remind you of something, some may feel that we are criticizing someone. But we are not criticizing. Sometimes a few things need to be reminded to understand the things that used to happen earlier. Provisions were made to halt dairy production in Kutch, Saurashtra of Gujarat. That is, in a way it was put under illegal activities. When I was here, we tried to reason that if Amul is growing, then the dairy industry of Kutch and Amreli too can grow. Why should we restrict it? And today in Gujarat the dairy sector has stood with great strength in all four directions. In Gujarat also, milk based industries were widely spread because the restrictions on the part of the government were minimal in this. The government tried to escape as much as it could and gave full freedom to the cooperative sectors to flourish. The government plays the role of just a facilitator here, the rest of the work is being done either by all our colleagues dedicated to our cooperative sector like you, or by our farmer brothers and sisters. Both the milk producer and the private and cooperative sectors engaged in the business of milk are interlinked and have created an excellent supply and value chain.
Friends,
The biggest thing is that most of us in the dairy sector are small farmers, and like I said before, our mothers and sisters handle this work. Around 70 lakh sisters and 50 lakh families in Gujarat are a part of this movement today. Today our mothers and sisters are running more than 5500 milk cooperative societies in Gujarat. Our sisters from Gujarat have also played a crucial role in building an international brand like Amul. In a way, cooperatives have given new dimensions to women entrepreneurship in Gujarat. We all have heard of Lijjat Papad. It was started by the poor mothers and sisters of the tribal area. Now it has become a multinational brand. Just like the Indians, Lijjat Papad too has reached every part of the world. And I feel so proud that Lijjat Papad has been expanding over the years. It has grown so much, yet it did not get its due recognition. Last time we gave the Padma Shri award to one of the founders of Lijjat Papad. Now her age is above 90. She is originally a Gujarati, but lives in Mumbai. But that elderly lady came and showered her blessings. That is, just like the spirit of our cooperative and the skills of our mothers and sisters have become a brand of Amul, similarly Lijjat has also turned into a brand. We can clearly see the management skills of our sisters and daughters in the cooperatives.
Friends,
We are following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas'. This mantra itself is the soul of the cooperative. This mantra is within the boundaries of the cooperative. Therefore, we are continuously moving forward to link the spirit of co-operatives with the spirit of the 'Azadi Ka AmritKaal'. With this objective, a separate Ministry for cooperatives was formed at the centre. And the effort is to encourage cooperative based economic models in the country. For this, several new steps are being taken one after the other. We are trying to make cooperative societies, institutions competitive in the market, by providing them a level playing field with other market players. In the last few years, we have provided assistance to the cooperative societies by reducing the taxes. Amit bhai has mentioned it in a few words but we have taken several initiatives. He talked about the surcharge. Earlier there were issues regarding this. While making reforms, we have given the cooperatives equal status to that of the Farmer Producer Organizations. This will go a long way in helping the cooperatives to grow.
Friends
Moreover, a huge initiative is also underway to connect cooperative societies, cooperative banks with modern digital technology. A commendable work is going to start in this direction in Gujarat. Also, when I was the Chief Minister, income tax was imposed on the cooperative sector as mentioned by Amit Bhai. So, I used to write letters to the central Government, and the people handling this department in the centre too were associated with the cooperative movement. But they did not pay any heed to Gujarat or to the people of the cooperative sector around the country. But we went and solved that problem too.
Friends,
I am told that the District Co-operative Banks have issued Rupay Kisan cards to about 8 lakh farmers. Like other banks, the facilities of online banking are also available to the farmers today. Like Amit bhai mentioned, when all of the country's 63,000 Primary Agricultural Credit Society (PACS) will be computerized, the entire image of our cooperatives will transform completely. This will greatly benefit our farmers as most of the members of these societies are farmers. There is one more piece of good news. I came to know that now several people from the cooperative sector are using the GeM portal of the Government of India for buying. This has brought transparency; the process has speeded up and the need is being fulfilled in less cost. The people of the cooperative sector have accepted the government's GeM portal. Therefore, I sincerely thank the people of the cooperative sector.
Friends,
The biggest strength of a co-operative is trust, cooperation and the ability to increase the capacity of the organization with the help of everyone. This is the guarantee of India's success in the 'Azadi Ka AmritKaal'. We are working on empowering those who were considered small and were underestimated in the AmritKaal'. Small farmers are being empowered in every way today. Similarly, small scale industries - MSMEs are being made a strong part of India's self-reliant supply chain. A digital technology platform, ONDC- Open Network for Digital Commerce, is also being made available to our small shopkeepers and traders. This will encourage healthy competition in the digital space, giving equal opportunity to the small traders of the country. This will strengthen the potential of India's e-commerce market, which will definitely benefit the small traders of Gujarat.
Friends,
Gujarat has been a state associated with the tradition of trade and business. The test for a good businessman is how well he handles the business even in difficult situations. The government faces a similar test as to how it can find new ways to find solutions even in the midst of challenges. All these provisions and all the reforms we are witnessing from the past few years are our attempt to turn a crisis into an opportunity. I am sure that our spirit of co-operation will help us in fulfilling our resolutions. And just now Bhupendra Bhai has mentioned really good lines in his speech that non-cooperation was a weapon for gaining independence before. 'Cooperative' is a weapon to achieve prosperity after independence. This journey from non-cooperation to cooperatives is our path to attain the heights of prosperity and to fulfil the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. Let us walk on this path with confidence. We should also connect the people of the country with this auspicious work. The expansion of the cooperative movement of Gujarat in more areas of India will work for the betterment of the people of that region. I am very grateful to the Gujarat government that today I got the opportunity to meet the stalwarts of the cooperative sector because when I was in Gujarat, they always used to come with their grievances. But today they came with their report cards. "So we have reached here in such a short time; we have taken our society to this position; we have brought our organization here. Earlier our turn-over was this much, now our turn-over has become this much". When the people of small societies meet, with great pride they say – "we all work on computers, sir; we have started going online here". The change that is seen in the cooperative sector of Gujarat is something to be proud of. Today I bow to your hard work, salute this great tradition. And as we are celebrating 75 years of independence, the seeds which were sown earlier have turned into a banyan tree today in the creative dominance of the public life of Gujarat and is growing in the form of economy as well as cooperative dominance. With this delight and joy, I would like to end my speech by thanking you from the bottom of my heart and saluting everyone.
Say aloud with me:
Bharat Mata Ki – Jai,
Bharat Mata Ki - Jai,
Bharat Mata Ki – Jai,
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.