Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message on Himachal Day
15 APR 2022 1:22PM by PIB Delhi
Namaskar!
Hearty greetings to all the people of Devbhoomi on Himachal Day!
What a wonderful coincidence that during the 75th year of the country's independence, Himachal Pradesh is also celebrating its 75th Foundation Day! On 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', all our efforts are underway to ensure that the nectar of development continues to reach every person of Himachal Pradesh.
Atal ji had once written about Himachal-
बर्फ ढंकी पर्वतमालाएं,
नदियां, झरने, जंगल,
किन्नरियों का देश,
देवता डोलें पल-पल !
Fortunately, I too have got the opportunity to witness the priceless gifts of nature, manifestation of human ability and to live among the hardworking and diligent people of Himachal who have to build their own fortune by taming difficult hilly terrains.
Friends,
When Himachal Pradesh was formed in 1948, it was posed with herculean challenges.
Being a small mountainous region, with difficult conditions and tough terrain, there were more challenges than possibilities. But the diligent, honest and hardworking people of Himachal had converted this challenge into opportunities. Many parameters like horticulture, surplus power, literacy rate, rural road network, door-to-door water and electricity facilities show the progress of this hill state.
For the last 7-8 years, the Central Government has been making relentless efforts to ensure that the condition of Himachal, the facilities there are made better. The double engine government has taken the initiative of expanding rural roads, widening of highway, and expansion of railway network in collaboration with our young colleague, Himachal's popular Chief Minister Jairam ji and the results of the same are now visible. As connectivity is getting better, Himachal's tourism is entering new areas and new regions. Each new region is coming up with new experiences in terms of nature, culture and adventure for the tourists, and opening up endless possibilities of employment and self-employment for the locals. The health facilities are being improved and we have seen the result of the same in the form of rapid vaccination drive against coronavirus.
Friends,
Now we have to work at a rapid pace to bring out the full potential of Himachal Pradesh. In the coming 25 years, we will see the completion of 100 years of the formation of Himachal Pradesh as well as the country's independence. This is the "Amritkal' of new resolutions for us. In this period, we have to take Himachal further in areas like tourism, higher education, research, IT, bio-technology, food-processing and natural farming. Himachal Pradesh will also benefit greatly from the Vibrant Village Scheme and Parvatmala Yojana announced in this year's budget. These schemes will also increase remote connectivity, promote tourism and create new employment opportunities in Himachal Pradesh. We need to expand the greenery of Himachal and make the forests richer. The excellent work done regarding toilets should now encourage other parameters of cleanliness too. For this, public participation will have to be increased further.
Friends,
The welfare schemes of the Centre have been very well propagated by Jairam ji's government and his entire team. Himachal has done a commendable job especially in terms of social security. Honest leadership, peace loving environment, blessings of gods and goddesses and the hardworking people of Himachal; everything is unparalleled. Himachal Pradesh has everything needed for rapid development. I hope Himachal continues to contribute in building a prosperous and strong India!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହିମାଚଳ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନର ମୂଳ ପାଠ
15 APR 2022 1:22PM by PIB Bhubaneswar
ହିମାଚଳ ଦିବସ ଅବସରରେ ଦେବଭୂମିର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଧିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ଯେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷରେ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ନିଜର ୭୫ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ବିକାଶର ଅମୃତ ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିରନ୍ତର ପହଂଚୁଥାଉ, ଏଥିପାଇଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ।
ହିମାଚଳ ପାଇଁ ଅଟଳ ଜୀ ଏକଦା ଲେଖିଥିଲେ –
ବର୍ଫ ଢକିଁ ପର୍ବତମାଲାଏଁ,
ନଦୀୟାଁ, ଝରନେ, ଜଙ୍ଗଲ,
କିନ୍ନରିଓଁ କେ ଦେଶ,
ଦେବତା ଡୋଲେ ପଲ ପଲ!
ଅର୍ଥାତ୍ –
ବରଫ ଢଙ୍କା ପର୍ବତମାଳା,
ନଦୀ, ଝରଣା, ଜଙ୍ଗଲ,
ଅପସରୀଙ୍କର ଦେଶ ଏହି,
ଦେବ ବିଚରନ୍ତି ପ୍ରତି କ୍ଷଣ ।
ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ମତେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକୃତିର ଅମୂଲ୍ୟ ଉପହାର, ମାନବିକ ସାମର୍ଥ୍ୟର ପରାକାଷ୍ଠା ଏବଂ ପଥରର ଛାତିକୁ ଚିରି ନିଜର ଭାଗ୍ୟ ତିଆରି କରିଥିବା ହିମାଚଳବାସୀଙ୍କ ଗହଣରେ ରହିବାର, ସେମାନଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବାର ବାରମ୍ବାର ଅବସର ମିଳିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୧୯୪୮ରେ ଯେତେବେଳେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସମ୍ମୁଖରେ ପାହାଡ ସଦୃଶ ଆହ୍ୱାନସବୁ ଭରି ରହିଥିଲା ।
କ୍ଷୁଦ୍ର ପାହାଡି ରାଜ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ, କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥାନ ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭାବନା ବଦଳରେ ଆଶଙ୍କା ଅଧିକ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ହିମାଚଳର ପରିଶ୍ରମୀ, ସଚ୍ଚୋଟ ଏବଂ କର୍ମଠ ଲୋକମାନେ ଏହି ଆହ୍ୱାନସବୁକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରି ଦେଲେ । ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି, ବଳକା ବିଦ୍ୟୁତ ରାଜ୍ୟ, ସାକ୍ଷରତା ହାର, ଗାଁ ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଡକ ସୁବିଧା, ଘରେ ଘରେ ଜଳ ଓ ବିଜୁଳିର ସୁବିଧା, ଭଳି ଅନେକ ମାନକ ଏହି ପାହାଡି ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଗତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ଗତ ୭-୮ ବର୍ଷ ହେଲା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ରହିଆସିଛି ଯେ ହିମାଚଳର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ, ସେଠାକାର ସୁବିଧା ସବୁକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉନ୍ନତ କରାଯାଉ । ଆମର ଯୁବା ସଥୀ ହିମାଚଳର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟରାମ ଜୀଙ୍କ ସହ ମିଶି ଗ୍ରାମୀଣ ସଡକ, ରାଜପଥ ଗୁଡିକର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ, ରେଳବାଇ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଯେଉଁ ଦାୟିତ୍ୱ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି ତାର ପରିଣାମ ଏବେ ଦିଶିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଯେମିତି ଯେମିତି ସଂଯୋଗ ଉତମ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ସେହିଭଳି ଭାବରେ ହିମାଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନୂଆ ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ର, ନୂଆ ନୂଆ ଅଂଚଳରେ ପ୍ରବେଶ କରି ଚାଲିଛି । ପ୍ରତି ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରକୃତି, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଆଡଭେନଚରର ନୂଆ ଅନୁଭବକୁ ସାଥିରେ ଧରି ପହଂଚିବାରେ ଲାଗିଛି, ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାର, ସ୍ୱରୋଜଗାରର ଅଫୁରନ୍ତ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ଲାଗିଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡିକୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଉନ୍ନତ କରାଯାଉଛି, ତାର ସୁଫଳ କରୋନାର ଦୃତ ଟିକାକରଣ ରୂପରେ ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହିମାଚଳରେ ଯେତିକି ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ସେସବୁକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣମାତ୍ରାରେ ଆଗକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଦୃତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଛି । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ହିମାଚଳର ସ୍ଥାପନା ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବ । ଏହା ଆମମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ସଙ୍କଳ୍ପର ଅମୃତକାଳ ଅଟେ । ଏହି କାଳଖଣ୍ଡରେ ଆମକୁ ହିମାଚଳକୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା, ଆଇ. ଟି, ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ଆହୁରି ଦୃତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଘୋଷିତ ‘ଭାଇବ୍ରାଂଟ ଭିଲେଜ ଯୋଜନା’ ଏବଂ ‘ପର୍ବତମାଳା ଯୋଜନା’ରୁ ମଧ୍ୟ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶକୁ ଅନେକ ଲାଭ ମିଳିବ । ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଇଲାକାରେ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଆମକୁ ହିମାଚଳର ସବୁଜିମାର ବିସ୍ତାର କରିବାର ଅଛି, ଜଙ୍ଗଲଗୁଡିକୁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ଅଛି । ଶୌଚାଳୟଗୁଡିକୁ ନେଇ ଉତମ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏବେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପରବର୍ତୀ ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ଜନ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ରର ଜନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକୁ ଜୟରାମ ଜୀଙ୍କ ସରକାର ଏବଂ ତାଙ୍କର ପୂରା ଟିମ ଖୁବ ବିସ୍ତାର ଦେଇଛନ୍ତି । ବିଶେଷକରି ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ମାମଲାରେ ହିମାଚଳରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି । ସଚ୍ଚୋଟ ନେତୃତ୍ୱ, ଶାନ୍ତିପ୍ରିୟ ବାତାବରଣ, ଦେବାଦେବୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା ରଖିଥିବା ହିମାଚଳବାସୀଙ୍କର ଏ ସବୁକିଛି ଅତୁଳନୀୟ ଅଟେ । ହିମାଚଳ ନିକଟରେ ଦୃତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ମହଜୁଦ ରହିଛି । ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସଶକ୍ତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣରେ ହିମାଚଳ ନିଜର ଯୋଗଦାନକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିଚାଲୁ । ଏହା ହିଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।