প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হিমাচল দিৱস উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 APR 2022 1:22PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
হিমাচল দিৱসৰ বাবে দেৱভূমিৰ সকলো লোকক উষ্ম অভিনন্দন জনাইছো।
এইটো এটা অতি সুখৰ কাকতালীয় ঘটনা যে দেশৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ তম বৰ্ষত হিমাচল প্ৰদেশেও ইয়াৰ ৭৫ তম প্ৰতিষ্ঠা দিৱস উদযাপন কৰিছে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত, হিমাচল প্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ অমৃত প্ৰতিখন ৰাজ্যবাসীৰ ওচৰলৈ গৈ আছে, যাৰ বাবে আমি সকলোৱে কাম কৰি আছো।
হিমাচলৰ বাবে, অটলজীয়ে এবাৰ লিখিছিল-
बर्फ ढंकी पर्वतमालाएं,
नदियां, झरने, जंगल,
किन्नरियों का देश,
देवता डोलें पल-पल !
সৌভাগ্যক্ৰমে, মই বাৰে বাৰে হিমাচলৰ লোকসকলৰ মাজত বাস কৰাৰ সুযোগ পাইছো, যিসকলে প্ৰকৃতিৰ মূল্যৱান উপহাৰ, মানৱ শক্তি আৰু শিলৰ বান্ধোন ছিঙি নিজৰ ভাগ্য অৰ্জন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া 1948 চনত হিমাচল প্ৰদেশ গঠন কৰা হৈছিল, পৰ্বতসদৃশ প্ৰত্যাহ্বান আছিল।
এটা সৰু পাহাৰীয়া অঞ্চল হোৱাৰ বাবে, কঠিন পৰিস্থিতি আৰু প্ৰত্যাহ্বানমূলক ভূগোলৰ বাবে সম্ভাৱনাৰ সলনি অধিক আশংকা আছিল। কিন্তু হিমাচলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী, সৎ আৰু পৰিশ্ৰমী লোকসকলে এই প্ৰত্যাহ্বানক সুযোগলৈ পৰিণত কৰিছে। উদ্যানশস্য, বিদ্যুৎ উদ্বৃত্ত ৰাজ্য, সাক্ষৰতাৰ হাৰ, গাওঁৰ পৰা গাওঁলৈ পথসুবিধা, ঘৰে ঘৰে পানী আৰু বিদ্যুতৰ সুবিধাআদিৰ দৰে বহুতো মাপকাঠিয়ে এই পাহাৰীয়া ৰাজ্যখনৰ অগ্ৰগতি দেখুৱায়।
যোৱা 7-8 বছৰ ধৰি, হিমাচলৰ শক্তি, তাত থকা সুবিধাবোৰ অধিক উন্নত কৰাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা হৈ আহিছে। গ্ৰাম্য পথ, ঘাইপথ, ৰে'লৱে নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণ, আমাৰ যুৱ সহকৰ্মী, হিমাচলৰ পিপলছ প্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী জয়ৰামজীৰ সৈতে দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ উদ্যোগে এতিয়া ফলাফল দেখুৱাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। যিহেতু সংযোগ উন্নত হৈ আছে, হিমাচলৰ পৰ্যটন নতুন অঞ্চল, নতুন অঞ্চলত প্ৰৱেশ কৰিছে। প্ৰতিটো নতুন ক্ষেত্ৰই পৰ্যটকসকলৰ বাবে প্ৰকৃতি, সংস্কৃতি আৰু দুঃসাহসিক অভিযানৰ নতুন অভিজ্ঞতা কঢ়িয়াই আনিছে, আৰু স্থানীয় লোকসকলৰ বাবে নিযুক্তি, স্ব-নিযুক্তিৰ অন্তহীন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰি দিছে। যিধৰণে স্বাস্থ্য সুবিধাউন্নত কৰা হৈছে, ইয়াৰ ফলাফলে আমাক কৰোনাৰ দ্ৰুত টিকাকৰণৰ ৰূপত দেখুৱাইছে।
বন্ধুসকল,
হিমাচলত থকা সম্ভাৱনাবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে উলিয়াবলৈ আমি এতিয়া দ্ৰুতগতিত কাম কৰিব লাগিব। অহা ২৫ বছৰত, হিমাচল স্থাপনৰ ১০০ বছৰ আৰু দেশৰ স্বাধীনতা সম্পূৰ্ণ হ'বলৈ গৈ আছে। এইটো আমাৰ বাবে নতুন সংকল্পৰ অমৃত। এই সময়ছোৱাত আমি পৰ্যটন, উচ্চ শিক্ষা, গৱেষণা, তথ্য প্ৰযুক্তি, জৈৱ-প্ৰযুক্তি, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত হিমাচলক দ্ৰুতগতিত আগুৱাই নিব লাগিব। হিমাচল প্ৰদেশেও এই বছৰৰ বাজেটত ঘোষণা কৰা ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ আঁচনি আৰু ৰেঞ্জ আঁচনিৰ পৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব। এই আঁচনিসমূহে দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহত সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব, পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ কৰিব আৰু হিমাচল প্ৰদেশত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। আমি হিমাচলৰ সেউজীয়া সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগিব, অৰণ্যবোৰ অধিক সমৃদ্ধ কৰিব লাগিব। শৌচালয়ৰ সৈতে কৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কামবোৰে এতিয়া পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অন্যান্য মাপকাঠিবোৰক উৎসাহিত কৰিব, ইয়াৰ বাবে, মানুহৰ অংশগ্ৰহণ আৰু বৃদ্ধি কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰৰ কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহ জয়ৰামজীৰ চৰকাৰ আৰু তেওঁৰ গোটেই দলটোৱে যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে। হিমাচলত, বিশেষকৈ সামাজিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰশংসনীয় কাম কৰা হৈছে। সৎ নেতৃত্ব, শান্তিপ্ৰেমী পৰিৱেশ, দেৱ-দেৱীৰ আশীৰ্বাদ আৰু হিমাচলৰ লোকসকল, যিসকলে কঠোৰ পৰিশ্ৰমত উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰিছে, সকলোবোৰ অতুলনীয়। হিমাচলত দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সকলো আছে। হিমাচলৰ এক সমৃদ্ধ আৰু শক্তিশালী ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ অৱদান সম্প্ৰসাৰিত কৰি থাকক, এয়া মোৰ শুভকামনা!
বহু বহু ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s message on Himachal Day
15 APR 2022 1:22PM by PIB Delhi
Namaskar!
Hearty greetings to all the people of Devbhoomi on Himachal Day!
What a wonderful coincidence that during the 75th year of the country's independence, Himachal Pradesh is also celebrating its 75th Foundation Day! On 'Azadi Ka Amrit Mahotsav', all our efforts are underway to ensure that the nectar of development continues to reach every person of Himachal Pradesh.
Atal ji had once written about Himachal-
बर्फ ढंकी पर्वतमालाएं,
नदियां, झरने, जंगल,
किन्नरियों का देश,
देवता डोलें पल-पल !
Fortunately, I too have got the opportunity to witness the priceless gifts of nature, manifestation of human ability and to live among the hardworking and diligent people of Himachal who have to build their own fortune by taming difficult hilly terrains.
Friends,
When Himachal Pradesh was formed in 1948, it was posed with herculean challenges.
Being a small mountainous region, with difficult conditions and tough terrain, there were more challenges than possibilities. But the diligent, honest and hardworking people of Himachal had converted this challenge into opportunities. Many parameters like horticulture, surplus power, literacy rate, rural road network, door-to-door water and electricity facilities show the progress of this hill state.
For the last 7-8 years, the Central Government has been making relentless efforts to ensure that the condition of Himachal, the facilities there are made better. The double engine government has taken the initiative of expanding rural roads, widening of highway, and expansion of railway network in collaboration with our young colleague, Himachal's popular Chief Minister Jairam ji and the results of the same are now visible. As connectivity is getting better, Himachal's tourism is entering new areas and new regions. Each new region is coming up with new experiences in terms of nature, culture and adventure for the tourists, and opening up endless possibilities of employment and self-employment for the locals. The health facilities are being improved and we have seen the result of the same in the form of rapid vaccination drive against coronavirus.
Friends,
Now we have to work at a rapid pace to bring out the full potential of Himachal Pradesh. In the coming 25 years, we will see the completion of 100 years of the formation of Himachal Pradesh as well as the country's independence. This is the "Amritkal' of new resolutions for us. In this period, we have to take Himachal further in areas like tourism, higher education, research, IT, bio-technology, food-processing and natural farming. Himachal Pradesh will also benefit greatly from the Vibrant Village Scheme and Parvatmala Yojana announced in this year's budget. These schemes will also increase remote connectivity, promote tourism and create new employment opportunities in Himachal Pradesh. We need to expand the greenery of Himachal and make the forests richer. The excellent work done regarding toilets should now encourage other parameters of cleanliness too. For this, public participation will have to be increased further.
Friends,
The welfare schemes of the Centre have been very well propagated by Jairam ji's government and his entire team. Himachal has done a commendable job especially in terms of social security. Honest leadership, peace loving environment, blessings of gods and goddesses and the hardworking people of Himachal; everything is unparalleled. Himachal Pradesh has everything needed for rapid development. I hope Himachal continues to contribute in building a prosperous and strong India!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.