Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister, Shri Narendra Modi during the visit of the Prime Minister of Japan to India
19 MAR 2022 10:55PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Kishida,
Distinguished delegates,
Namaskar!
It gives me great pleasure to welcome Prime Minister Kishida on his first visit to India as Prime Minister of Japan.
On behalf of the whole of India, I convey my condolences for the loss of life and property due to the earthquake in Japan a few days ago.
Friends,
Prime Minister Kishida has been an old friend of India. He had visited India several times as Foreign Minister, and I had the opportunity to exchange views with him. Prime Minister Kishida has played a key role in the unprecedented progress that has been seen in the India-Japan Special Strategic and Global Partnership over the last few years.
Today's summit has been organized at a very important time. The world is still grappling with Covid-19 and its effects.
The process of global economic recovery is still being hampered.
Geo-political events are also presenting new challenges.
In this context, further deepening of the India-Japan partnership is not only important for both the countries. This will also promote peace, prosperity and stability in the Indo-Pacific region and at the entire world level.
Our mutual trust, our shared values such as our civilizational ties, democracy, freedom, and rule of law, are at the core of our relations, giving them strength.
Our discussions today have paved the way for taking our mutual cooperation to new heights.
We exchanged views on a number of regional and global issues besides bilateral issues.
We also decided to increase our coordination at the United Nations and other international fora.
Friends,
The India-Japan Economic Partnership has made unprecedented progress over the last several years. There is tremendous trust, enthusiasm in the businesses of both countries. Japan is one of the largest investors in India, a world class partner.
We are very grateful for this contribution.
The Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail project is progressing well. Both the countries are working on this with the approach of 'One Team One Project'. This project is a great example of India-Japan partnership.
I am happy that we have exceeded the investment target of three point five trillion Japanese yen set in 2014.
Now we have decided to take our ambitions to new heights and have set a new target of five trillion yen, which means about three lakh twenty thousand crore rupees in the coming five years.
You all know that in the last few years, India has adopted comprehensive economic reforms and has taken a big leap in ease of doing business.
Today India presents limitless possibilities for "Make in India for the world".
In this context, Japanese companies have been our brand ambassadors for a long time.
New dimensions are being added to the partnership between us in technology and innovation sectors.
We are committed to provide a conducive environment for Japanese companies in India.
The India-Japan Industrial Competitiveness Partnership Roadmap launched today will prove to be an effective mechanism for this.
Our skills partnership with Japan will also play an effective role in this direction.
Friends,
Both India and Japan understand the importance of secure, trusted, predictable and stable energy supply.
It is very essential for achieving the goal of sustainable economic growth and to tackle the problem of climate change.
Our Clean Energy Partnership will prove to be a decisive step in this direction.
Today we have agreed on many other important points and announcements have been made.
This visit of Prime Minister Kishida has been successful in adding new dimensions to the India-Japan special strategic and global partnership.
Once again, I extend a very warm welcome to Prime Minister Kishida and his delegation to India.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାରତଗସ୍ତ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେସ ବିବୃତି
19 MAR 2022 10:55PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଡା,
ସମ୍ମାନନୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ବୃନ୍ଦ,
ନମସ୍କାର!
ଜାପାନର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଭାବେ ଶ୍ରୀ କିଶିଡାଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ମୁଁ ବିଶେଷ ଆନନ୍ଦିତ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି ।
ମାତ୍ର ଅଳ୍ପଦିନ ତଳେ ଜାପାନରେ ଘଟିଯାଇଥିବା ଭୂମିକମ୍ପରେ ଧନଜୀବନ ହାନୀ ପାଇଁ ମୁଁ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଡା ଭାରତର ଜଣେ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁ । ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ସେ ପୂର୍ବରୁ ଏକାଧିକବାର ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି । ବିଗତ କେତେବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ-ଜାପାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣକୌଶଳ ଅଂଶୀଦାରୀ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗିତାରେ ଯେଉଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି ଘଟିଛି ସେଥିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଡାଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି ।
ଆଜିର ଶିଖରବାର୍ତ୍ତା ଏକ ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଏହି କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ଓ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବିରୋଧରେ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି । ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବେ ମଧ୍ୟ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ଅଛି । ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଘଟଣାମାନ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସମ୍ପର୍କ ଅଧିକ ନିବିଡ ହେବା ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ । ଏହା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥା ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶକ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଓ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେବ । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ଆଣି ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରି୍ରୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ।
ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ,ଆମର ସମଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ବନ୍ଧ, ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସ୍ୱାଧୀନତା, ଆଇନର ଶାସନ ଆଦି ଆମ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ମୂଳ ଆଧାର । ନିବିଡି ସମ୍ପର୍କ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରୁଛି। ଆଜି ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବାରେ ବାଟ ଦେଖାଇବ ।
ଆମେ ଦ୍ୱିପକ୍ଷାକ୍ଷିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ବ୍ୟତୀତ ଅନେକ ଆଂଚଳିକ ଓ ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଛୁ । ଆମେ ମଧ୍ୟ ମିଳିତ ଜ୍‌ାତିସଂଘ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମଂଚରେ ଆମର ସମନ୍ୱୟକୁ ବଢାଇବାରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ କେତେବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ-ଜାପାନ ଅର୍ଥନୀତିକ ଅଂଶୀଦାରୀ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି । ଦୁଇଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିପୁଳ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଭାରତରେ ସର୍ବାଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଜାପାନ ଅନ୍ୟତମ । ଏହା ଭାରତର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଂଶୀଦାର । ଏହି ଅବଦାନ ପାଇଁ ଆମେ ଜାପାନ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ।
ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରେଲ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟର ପ୍ରଗତି ବେଶ୍ ଭଲ ରହିଛି । ଉଭୟ ଦେଶ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ଟିମ୍ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକଳ୍ପର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରଖି ଏଥିରେ କାମ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତ-ଜାପାନ ଅଂଶୀଦାରୀର ଏକ ବଡ ଉଦାହରଣ ।
୨୦୧୪ରେ ପାଞ୍ଚ ଟ୍ରିଲିୟନ ୟେନ ନିବେଶର ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା ତାହାକୁ ଆମେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଆନନ୍ଦିତ । ଏବେ ଆମେ ଆମ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷକୁ ନୂଆ ଶିଖରକୁ ନେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଏବଂ ତଦନୁସାରେ ନିବେଶ ପରିମାଣକୁ ପାଞ୍ଚ ଟ୍ରିଲିୟନ ୟେନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଏହାର ଅର୍ଥ ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତିନିଲକ୍ଷ ୨୫ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହେବ ।
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବିଗତ କେତେବର୍ଷ ଧରି ଭାରତ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅର୍ଥନୀତିକ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ବେପାର ବଣିଜକୁ ସୁଗମ କରି ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିବାକୁ ଭାରତ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ଆଜି ଭାରତ “ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଫର ଦି ୱାର୍ଲଡ” ପାଇଁ ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀମାନେ ଦୀର୍ଘକାଳ ଧରି ଆମର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ପାଲଟିଛନ୍ତି । ଆମ ଅଂଶୀଦାରୀରେ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଓ ଇନୋଭେସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ସାମ୍ମୁଖ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ପାଇଁ ଭାରତର ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ଆମେ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ ।
ଭାରତ-ଜାପାନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଅଂଶୀଦାରୀ ଯୋଜନା ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ବେଶ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଓ ସଫଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ଜାପାନ ଏକ ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ, ନିରାପଦ, ଭରସାଯୋଗ୍ୟ, ସ୍ଥିର ଓ କଳନୀୟ ଊର୍ଜା ଯୋଗାଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଥନୀତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିରନ୍ତର ରହିବା ସହିତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନଜନିତ ସମସ୍ୟାର ସଫଳ ମୁକାବିଲା କରିହେବ ।
ଆମର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଊର୍ଜା ସହଭାଗିଦା ଏ ଦିଗରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମେ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟରେ ଏକମତ ହୋଇଛୁ । ସେ ବିଷୟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଡାଙ୍କର ଏହି ଗସ୍ତ ଭାରତ-ଜାପାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣକୌଶଳାତ୍ମକ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ଅଂଶୀଦାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଡା ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଭାରତଗସ୍ତ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।