প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 MAR 2022 10:55PM by PIB Guwahati
মহামহিম, প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশিদা,
বিশিষ্ট প্ৰতিনিধিবৃন্দ,
নমস্কাৰ!
জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশিদাক আদৰণি জনাবলৈ পাই মই পৰম সন্তোষ পাইছো।
সমগ্ৰ ভাৰতৰ হৈ মই কেইদিনমান পূৰ্বে জাপানত হোৱা ভূমিকম্পৰ ফলত প্ৰাণ আৰু সম্পত্তি হেৰুৱাবলগীয়া লোকসকলৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশিদা ভাৰতৰ পুৰণি বন্ধু। তেওঁ বৈদেশিক মন্ত্ৰী হিচাপে কেইবাবাৰো ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছে আৰু মই তেওঁৰ সৈতে মত-বিনিময়ৰ সুযোগ পাইছো। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশিদাই যোৱা বছৰকেইটাত ভাৰত-জাপানৰ বিশেষ কৌশলগত আৰু বৈশ্বিক অংশীদাৰিত্বত দেখা পোৱা অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতিত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
আজিৰ সন্মিলনখন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ত আয়োজন কৰা হৈছে। বিশ্বখনে এতিয়াও ক’ভিড-১৯ আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ সৈতে যুঁজি আছে।
বৈশ্বিক অৰ্থনৈতিক পুনৰুদ্ধাৰৰ প্ৰক্ৰিয়াটো এতিয়াও বাধাগ্ৰস্ত হৈ আছে।
ভূ-ৰাজনৈতিক ঘটনাসমূহেও নতুন প্ৰত্যাহ্বানৰ অৱতাৰণা কৰিছে।
ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰত-জাপানৰ অংশীদাৰিত্ব অধিক গভীৰ কৰাটো কেৱল দুয়োখন দেশৰ বাবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ নহয়। তদুপৰি ই ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল আৰু সমগ্ৰ বিশ্ব পৰ্য্যায়ত শান্তি, সমৃদ্ধি আৰু সুস্থিৰতাক প্ৰোৎসাহিত কৰিব।
আমাৰ পাৰস্পৰিক বিশ্বাস, আমাৰ সভ্যতাৰ সম্পৰ্ক, গণতন্ত্ৰ, স্বাধীনতা আৰু আইনৰ শাসনৰ দৰে আমাৰ সহভাজিত মূল্যবোধ হৈছে আমাৰ সম্পৰ্কৰ মূল বিষয়, যি এইসমূহক শক্তি প্ৰদান কৰে।
আমাৰ আজিৰ আলোচনাই আমাৰ পাৰস্পৰিক সহযোগিতাক নতুন শিখৰলৈ লৈ যোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।
আমি দ্বিপাক্ষিক বিষয়সমূহৰ উপৰিও কেইবাটাও আঞ্চলিক আৰু বৈশ্বিক বিষয়ত মত- বিনিময় কৰিছো।
আমি তদুপৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু আন-আন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মণ্ডলীত আমাৰ সমন্বয় বৃদ্ধিৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰকেইটাত ভাৰত-জাপানৰ অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বই অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়ত যথেষ্ট বিশ্বাস, উৎসাহ আছে। জাপান হৈছে ভাৰতৰ অন্যতম বৃহৎ বিনিয়োগকাৰী, এক বিশ্বমানৰ অংশীদাৰ।
এই বৰঙণিৰ বাবে আমি অতিশয় কৃতজ্ঞ।
মুম্বাই-আহমেদাবাদ হাই স্পীড ৰে'ল প্ৰকল্পটো ভালদৰে আগবাঢ়িছে। দুয়োখন দেশে 'এক টীম এক প্ৰকল্প' ৰ দৃষ্টিভংগীৰে এই সন্দৰ্ভত কাম কৰি আছে। এই প্ৰকল্পটো ভাৰত-জাপানৰ অংশীদাৰিত্বৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ।
মই সুখী যে আমি ২০১৪ ত নিৰ্ধাৰিত তিনি দশমিক পাঁচ ট্ৰিলিয়ন জাপানী য়েনৰ বিনিয়োগৰ লক্ষ্য অতিক্ৰম কৰিছো।
এতিয়া আমি আমাৰ অভিলাশসমূহক নতুন শিখৰলৈ লৈ যোৱাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু পাঁচ ট্ৰিলিয়ন য়েনৰ এক নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো, যাৰ অৰ্থ হৈছে অহা পাঁচ বছৰত প্ৰায় তিনি লাখ বিশ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ।
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে যোৱা কেইবছৰমানত ভাৰতে ব্যাপক অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰ সাধন কৰিছে আৰু ইজ অৱ ডুয়িং বিজনেছত এক বৃহৎ অগ্ৰগতি সাধন কৰিছে।
আজি ভাৰতে "বিশ্বখনৰ বাবে মেক ইন ইণ্ডিয়া" ৰ অৰ্থে সীমাহীন সম্ভাৱনাৰ অৱতাৰণা কৰিছে।
এই সন্দৰ্ভত, জাপানী কোম্পানীসমূহ দীৰ্ঘদিনে আমাৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেচাদৰ হৈ আহিছে।
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ খণ্ডত আমাৰ মাজৰ অংশীদাৰিত্বত নতুন মাত্ৰাৰ সংযোজন ঘটিছে।
আমি ভাৰতত জাপানী কোম্পানীসমূহৰ বাবে এক অনুকূল পৰিবেশ আগবঢ়াবলৈ অংগীকাৰবদ্ধ।
আজি মুকলি কৰা ভাৰত-জাপানৰ ঔদ্যোগিক প্ৰতিযোগিতামূলক অংশীদাৰিত্ব ৰোডমেপ ইয়াৰ বাবে এক ফলপ্ৰসূ পৰিকাঠামো হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব।
জাপানৰ সৈতে আমাৰ দক্ষতাৰ অংশীদাৰিত্বয়ো এই দিশত এক ফলপ্ৰসূ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু জাপান উভয়ে সুৰক্ষিত, বিশ্বাসযোগ্য, অনুমানযোগ্য আৰু সুস্থিৰ শক্তি যোগানৰ গুৰুত্ব বুজি পায়।
বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সমস্যাৰে মোকাবিলা কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
আমাৰ স্বচ্ছ শক্তি অংশীদাৰিত্ব এই দিশত এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব।
আজি আমি আন-আন বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত সন্মত হৈছো আৰু এই সন্দৰ্ভত ঘোষণা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশিদাৰ এই ভ্ৰমণে ভাৰত-জাপানৰ বিশেষ কৌশলগত আৰু বৈশ্বিক অংশীদাৰিত্বত নতুন মাত্ৰাৰ সংযোজন ঘটোৱাত সফল হৈছে।
মই পুনৰ এবাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিশিদা আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলক ভাৰতলৈ অতিশয় আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by Prime Minister, Shri Narendra Modi during the visit of the Prime Minister of Japan to India
19 MAR 2022 10:55PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Kishida,
Distinguished delegates,
Namaskar!
It gives me great pleasure to welcome Prime Minister Kishida on his first visit to India as Prime Minister of Japan.
On behalf of the whole of India, I convey my condolences for the loss of life and property due to the earthquake in Japan a few days ago.
Friends,
Prime Minister Kishida has been an old friend of India. He had visited India several times as Foreign Minister, and I had the opportunity to exchange views with him. Prime Minister Kishida has played a key role in the unprecedented progress that has been seen in the India-Japan Special Strategic and Global Partnership over the last few years.
Today's summit has been organized at a very important time. The world is still grappling with Covid-19 and its effects.
The process of global economic recovery is still being hampered.
Geo-political events are also presenting new challenges.
In this context, further deepening of the India-Japan partnership is not only important for both the countries. This will also promote peace, prosperity and stability in the Indo-Pacific region and at the entire world level.
Our mutual trust, our shared values such as our civilizational ties, democracy, freedom, and rule of law, are at the core of our relations, giving them strength.
Our discussions today have paved the way for taking our mutual cooperation to new heights.
We exchanged views on a number of regional and global issues besides bilateral issues.
We also decided to increase our coordination at the United Nations and other international fora.
Friends,
The India-Japan Economic Partnership has made unprecedented progress over the last several years. There is tremendous trust, enthusiasm in the businesses of both countries. Japan is one of the largest investors in India, a world class partner.
We are very grateful for this contribution.
The Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail project is progressing well. Both the countries are working on this with the approach of 'One Team One Project'. This project is a great example of India-Japan partnership.
I am happy that we have exceeded the investment target of three point five trillion Japanese yen set in 2014.
Now we have decided to take our ambitions to new heights and have set a new target of five trillion yen, which means about three lakh twenty thousand crore rupees in the coming five years.
You all know that in the last few years, India has adopted comprehensive economic reforms and has taken a big leap in ease of doing business.
Today India presents limitless possibilities for "Make in India for the world".
In this context, Japanese companies have been our brand ambassadors for a long time.
New dimensions are being added to the partnership between us in technology and innovation sectors.
We are committed to provide a conducive environment for Japanese companies in India.
The India-Japan Industrial Competitiveness Partnership Roadmap launched today will prove to be an effective mechanism for this.
Our skills partnership with Japan will also play an effective role in this direction.
Friends,
Both India and Japan understand the importance of secure, trusted, predictable and stable energy supply.
It is very essential for achieving the goal of sustainable economic growth and to tackle the problem of climate change.
Our Clean Energy Partnership will prove to be a decisive step in this direction.
Today we have agreed on many other important points and announcements have been made.
This visit of Prime Minister Kishida has been successful in adding new dimensions to the India-Japan special strategic and global partnership.
Once again, I extend a very warm welcome to Prime Minister Kishida and his delegation to India.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.