Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) enters its 7th year of implementation
Over 36 crore farmer applications have been insured under PMFBY
Over Rs. 1,07,059 crores of claims have already been paid under the scheme
‘Meri Policy Mere Hath’ - a doorstep distribution drive to be launched to deliver crop insurance policies to farmers
Around 85% of the farmers enrolled with the scheme are small and marginal farmers
18 FEB 2022 4:45PM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) has successfully entered its 7th year of implementation with the upcoming Kharif 2022 season, completing 6 years of its implementation since its launch announcement on 18th February 2016 by Prime Minister Shri Narendra Modi at Sehore, Madhya Pradesh.
A flagship scheme of the Government of India, PMFBY aims to provide financial support to farmers suffering crop loss/damage arising out of natural calamities. Over 36 crore farmer applications have been insured under PMFBY, with over INR 1,07,059 crores of claims have already been paid under the scheme as of 4th February, 2022.
Launched 6 years ago, the scheme was revamped in 2020 enabling voluntary participation of the farmers. It also made it convenient for the farmer to report crop loss within 72 hours of the occurrence of any event - through Crop Insurance App, CSC Centre or the nearest agriculture officer, with claim benefit transferred electronically into the bank accounts of the eligible farmer.
Integration of land records with the PMFBY’s National Crop Insurance Portal (NCIP), Crop Insurance mobile app for easy enrollment of farmers, remittance of farmer premium through NCIP, a subsidy release module and a claim release module through NCIP are some of the key features of the scheme.
Through its State/District Level Grievance Committee’s, the scheme also enables farmers to submit their grievances at the grassroots level. This also includes acknowledging and resolving farmer grievances through IEC activities such as Crop Insurance Week which is celebrated twice bi-yearly, PMFBY Paathshaala, social media campaigns, a toll-free helpline and email communication.
The scheme has been able to provide financial assistance to the most vulnerable farmers, as around 85% of the farmers enrolled with the scheme are small and marginal farmers. The recent announcement by Finance Minister of India Smt. Nirmala Sitharaman during her 2022-23 budget speech on the use of drones for crop insurance will further strengthen the integration of technology for smooth implementation of the scheme on the ground.
It is to be noted that the scheme will be launching a doorstep distribution drive to deliver crop insurance policies to the farmers ‘Meri Policy Mere Hath’ in all implementing States. The campaign aims to ensure all farmers are well aware and equipped with all information on their policies, land records, the process of claim and grievance redressal under PMFBY.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা(পি.এম.এফ.বি.ৱাই.)না স্কিম অসি চৎনরকপগী ৭শুবা চহি লানশিনখ্রে
পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা লৌমীগী এপ্লিকেসন কোতি ৩৬ হেন্না ইনস্যোর তৌখ্রে
স্কিম অসিগী মখাদা লুপা কোতি ১,০৭,০৫৯ হেনবগী ক্লেমশিং মাংজৌননা পীখ্রে
‘মেরি পোলিসী মেরে হাথ’ – লৌমীশিংদা ক্রোপ ইন্সুরেন্স পোলিসীশিং খঙহন্নবা হৌদোক্কদৌরিবা দোরস্তেপ দিস্ত্রিব্যুসন দ্রাইব অমা
স্কিম অসিদা এনরোল তৌখিবা লৌমীশিংগী ৮৫%রোমদি অপিকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিংনি
18 FEB 2022 4:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৬কী ফেব্রুৱারী ১৮দা মধ্য প্রদেশকী সেহোরদা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা(পি.এম.এফ.বি.ৱাই.) হৌদোক্লগনি হায়না লাওথোকখিবদগী চৎনরকপা চহি ৬ মপুং ফারক্লবা মতুং অসিদা খরিফ সিজন ২০২২ লাকপগা লোইননা স্কিম অসি চৎনরকপগী ৭শুবা চহিদা মাই-পাক্না চৎশিল্লকখ্রে৷
নেচরেল কলামিতীশিংনা মরম ওইদুনা মহৈ-মরোং মাং তাক্লিবা/অৱাবা নংহল্লিবা লৌমীশিংদা শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীনবা ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ স্কিম অমা ওইরিবা, পি.এম.এফ.বি.ৱাই.না মীৎয়েং থম্লি৷ ২০২২গী ফেব্রুৱাগী ৪ ফাওবগী মনুংদা স্কিম অসিগী মখাদা ক্লেমশিংগী ওইনা লুপা কোতি ১,০৭,০৫৯ মাংজৌননা পীদুনা পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা লৌমীগী এপ্লিকেসন কোতি ৩৬ হেন্না লাকখ্রে৷
চহি ৬কী মমাংদা হৌদোকখিদুনা, স্কিম অসি ২০২০দা রিভেম্প তৌখিদুনা লৌমীশিংনা ভোলুন্তরী ওইনা শরুক য়াবা ঙমহল্লিবনি৷ থৌদোক অমা হেক্তা থোকখিবগী পুং ৭২গী মনুংদা মাংখিবা মহৈ-মরোং অদু লৌমীশিংনা ত্রোপ ইন্সুরেন্স এপ, সি.এস.সি. সেন্তর নত্রগা খ্বাইদগী নকপা এগ্রীকল্চরেল ওফিসরগী খুৎথাংদা রিপোর্ত তৌরক্তুনা ইলিজিবল ওইরবা লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা ইলেক্ত্রোনিকেল্লী ক্লেম বেনিফিৎ অদু ত্রান্সফর তৌহনবদা মসিনা লৌমীশিংদসু হেন্না খুদোং চাহল্লে৷
পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী নেস্নেল ক্রোপ ইন্সুরেন্স পোর্তেল(এন.সি.আই.পি.)গা লোইননা লেন্দ রেকোর্দশিং পুনশিন্নবা, লৌমীশিং এনরোলমেন্ত য়াম্না লাইনা তৌবা য়ানবগী ক্রোপ ইন্সুরেন্স মোবাইল এপ থম্বা, এন.সি.আই.পি.গী খুৎথাংদা লোমীদা প্রিমিয়ম পীবা, এন.সি.আই.পি.গী খুৎথাংদা সবসিদী রিলিজ মোদ্যুল অমসুং ক্লেম রিলিজ মোদ্যুল অমা থম্বা হায়বসিনা স্কিম অসিগী মরু ওইবা ফিচর খরা ওইরি৷
মহাক্কী রাজ্য/জিলাগী থাক্তা লৈরিবা গ্রিভেন্স কম্মিতীগী খুৎথাংদা, স্কিম অসিনা লৌমীশিংবু মখোয়গী গ্রিভেন্স অদু গ্রাসরুত লেবেলদা পীশিনবসু ঙমহল্লগনি৷ মসিদা চহি অমদা অনিরক পাংথোক্লিবা ক্রোপ ইন্সুরেন্স ৱীক, প পি.এম.এফ.বি.ৱাই. পাথসালা, সোসিএল মেদিয়া কেম্পেন্দশিং, তোল ফ্রী হেল্পলাইন অমা অমসুং ইমেল কম্ম্যুনিকেসন য়াওনা আই.ই.সি. এক্তিবিতীশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিংগী গ্রিভেন্সশিং খঙবিবা অমসুং ৱারোইশিন পুরকপা য়াওরি৷
স্কিম অসিদা এনরোল তৌখিবা লৌমীগী ৮৫%রোমদি অপিকপা অমসুং মার্জিনেল লৌমীশিং ওইবনা স্কিম অসিনা খ্বাইদগী ফিভম শোকপা য়ানা লৈরিবা লৌমীশিংদা শেল-থুমগী ওইবা মতেং পীবা ঙমখিবনি৷ ক্রোপ ইন্সুরেন্সকীদমক দ্রোনশিং শিজিন্নবা অসিনা স্কিম অসি গ্রান্দদা নিংথিনা চৎনহন্নবগীদমক তেক্নোলোজীগা পুনশিন্দুনা শিজিন্নবা অসিদা মখাতানা থৌনা হাপ্লগনি হায়না ভারতকী শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারামননা মহাক্কী ২০২২-২৩ বজেৎ স্পীচতা হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা লাওথোকখিবনি৷
স্কিম অসিবু চৎনরিবা রাজ্য পুম্নমক্তা ক্রোপ ইন্সুরেন্স পোলিসীশিং অসি লৌমীশিংদা খঙহন্নবা স্কিম অসিনা দোরস্তেপ দিস্ত্রিব্যুসন দ্রাইব অমা “মেরি পোলিসী মেরে হাথ” হৌদোক্লগনি হায়না পনবা য়াই৷ লৌমীশিংনা মখোয়গী পোলিসীশিং, লেন্দ রেকোর্দশিং অমদি পি.এম.এফ.বি.ৱাই.গী মখাদা লৈরিবা ক্লেম অমসুং গ্রিভেন্স রিদ্রেসেলগী প্রোসেস অদুগী মতাংদা লৌমী পুম্নমকপু নিংথিনা খঙহন্নবা কেম্পেন্দ অসিনা মীৎযেং থম্লি৷