Prime Minister's Office
English rendering of PM’s closing remarks at interaction with Chief Ministers on Covid-19 situation
13 JAN 2022 7:50PM by PIB Delhi
This is the first meeting in 2022. First of all, a very Happy Lohri to all of you! Best wishes for Makar Sankranti, Pongal, Bhogali Bihu, Uttarayan and Paush festivals in advance. India's battle with the biggest pandemic of 100 years has now entered its third year. Hard work is our only path and victory is our only option. We the people of 130 crore India will surely emerge victorious from Corona with our efforts. The same belief is visible from what I heard from all of you. We have been briefed in detail by the Health Secretary about the new challenge in the form of Omicron and the increasing number of cases. Amit Shah ji has also put forth some aspects in the beginning. Today, chief ministers from across India have also presented many important points.
Friends,
The apprehensions about Omicron earlier are slowly getting cleared now. The Omicron variant is infecting the masses many times faster than the earlier variants. In a country like America, 14 lakh new cases have been reported in a day. Our scientists and health experts are constantly studying every situation and data. One thing is clear that we have to be alert and careful, but at the same time, we have to ensure that there is no panic. During this festive season, we have to ensure that there is no decline in the alertness level among the people and the administration. The pre-emptive, pro-active and collective approach adopted by the central and state governments earlier is also the mantra of victory this time. The more we limit the corona infection, the less the problem will be. We have to continue scaling up our medical infrastructure and manpower with an emphasis on science-based knowledge on the awareness front.
Friends,
Most of the experts of the world say that whatever the variant, vaccination is the most effective weapon to fight against corona. Vaccines made in India are proving their superiority all over the world. It is a matter of pride for every Indian that today India has administered the first dose of vaccines to about 92 percent of the adult population. The coverage of the second dose has also reached around 70 percent in the country. And there are still three days left for our vaccination campaign to complete one year. Within 10 days, India has also vaccinated about three crore adolescents. It shows India's potential and our readiness to deal with this challenge. Vaccines are available in sufficient quantities with the states today. The sooner the precautionary dose is given to the frontline workers and senior citizens, the stronger our healthcare system will become. We have to intensify the ‘Har Ghar Dastak’ campaign for 100% vaccination. Today, I also congratulate our healthcare workers and our ASHA sisters, who are busy speeding up the vaccination campaign in the midst of adverse weather conditions.
Friends,
We must also not allow any attempt regarding the spread of confusion about vaccination. Many times we get to hear that ‘infection is happening despite the vaccine, so what is the use’? There are also rumors about the mask that it does not benefit. There is a great need to counter such rumors.
Friends,
We have to take care of one more thing in this fight against Corona. We have two years of experience in fighting Corona and there is also nationwide preparation. While devising any strategy, we must keep in mind that there should be minimum damage to the livelihood of the common people and economic activities and the momentum of the economy should be maintained. This is very necessary. Therefore, it would be better to focus more on local containment. It is also necessary to ensure that there is maximum and rapid testing where more cases are being reported. Apart from this, we also have to ensure that maximum treatment is provided in the event of home isolation. Therefore, it is also very important to follow the guidelines and protocols related to home isolation and improvise according to the situations. The better the system of tracking and treatment during home isolation, the less will be the need to go to hospitals. People mostly contact control rooms in the event of detection of infection. Hence, proper response followed by continuous tracking goes a long way in boosting the confidence of the patient.
I am happy that many state governments are also making very innovative efforts in this direction. The central government has also developed many facilities for telemedicine. Its maximum use will help a lot to corona-infected patients. As far as essential medicines and infrastructure are concerned, the central government is with every state as always. Many states have empowered health infrastructure by utilizing the special package of Rs 23,000 crore given 5-6 months ago. Under this, more than 800 special pediatric care units for children have been approved in medical colleges and district hospitals across the country and about 1.5 lakh new ICU and HDU beds are being prepared. More than 5,000 special ambulances along with 950 Liquid Medical Oxygen Storage Tanks have been added. Several such efforts have been made to augment the capacity of emergency infrastructure. But we have to keep expanding this infrastructure.
We have to put our preparations ahead of every variant to defeat Corona. Along with tackling Omicron, we have to start preparations for any more possible variants. I believe mutual cooperation and coordination of one government with another will continue to provide strength to the country in the fight against Corona. There is one thing which we are aware of and this is a tradition in every household in our country. The use of Ayurvedic products and the tradition of drinking concoctions are beneficial in this season and no one terms it as medicine. But it has its utility. I would also request the countrymen that the traditional products in our homes also help a lot at such times. Let us also focus on that.
Friends,
You all took your time out and all of us shared our concerns. No matter how big the crisis may be; our preparedness, our confidence to fight and the determination to emerge victorious from our discussions give confidence to the common citizen. And with the cooperation of common citizens, we will successfully overcome this situation as well. I sincerely thank you all for taking your time out. Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সামৰণি ভাষণৰ পাঠ
13 JAN 2022 7:50PM by PIB Guwahati
প্ৰথম বৈঠকখন ২০২২ চনৰ। প্ৰথমে, লোহৰিৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন। আগতীয়াকৈ, মকৰ সংক্ৰান্তি, পোংগল, ভোগলি বিহু, উত্তৰায়ান আৰু পৌষ পৰ্বৰ বাবে শুভেচ্ছা। ১০০ বছৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ মহামাৰীৰ সৈতে ভাৰতৰ যুঁজ এতিয়া তৃতীয় বছৰত প্ৰৱেশ কৰিছে। কঠোৰ পৰিশ্ৰম আমাৰ একমাত্ৰ পথ আৰু বিজয়হৈছে একমাত্ৰ বিকল্প। আমি, ১৩০ কোটি ভাৰতীয় লোক, আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে কৰোনাৰ পৰা নিশ্চিতভাৱে জিকিম, আৰু মই আপোনালোক সকলোৰে বিষয়ে যি শুনিছো। সেইটোতো একেই বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰা হৈছে। এইমাত্ৰ অমাইক্ৰনৰ ৰূপত অহা নতুন প্ৰত্যাহ্বান, বৰ্ধিত সংখ্যক ঘটনাক স্বাস্থ্য সচিবে বিতংভাৱে অৱগত কৰিছে। অমিত শ্বাহজীয়েও প্ৰথমতে আমাৰ সন্মুখত কেইটামান বস্তু ৰাখিছিল। আজি, বহুতো মুখ্যমন্ত্ৰী সম্প্ৰদায়ৰ পৰা সন্মুখলৈ আহিছে আৰু সেয়াও ভাৰতৰ বিভিন্ন কোণৰ হৈ।
বন্ধুসকল,
অ’মাইক্ৰনৰ বিষয়ে আগতে থকা সন্দেহবোৰ এতিয়া লাহে লাহে স্পষ্ট হৈ আহিছে। এমাইক্ৰন প্ৰকাৰটোৱে সাধাৰণ মানুহক আগৰ প্ৰকাৰবোৰতকৈ অধিক দ্ৰুততাৰে সংক্ৰমিত কৰিছে। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ দৰে এখন দেশত, এদিনত ১.৪ নিযুতলৈকে নতুন ঘটনা প্ৰতিবেদিত হৈছে। ভাৰতৰ আমাৰ বিজ্ঞানী আৰু স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলে প্ৰতিটো পৰিস্থিতি আৰু তথ্য নিৰন্তৰ অধ্যয়ন কৰি আছে। এইটো স্পষ্ট, আমি সাৱধান হ'ব লাগিব, সাৱধান হ'ব লাগিব, কিন্তু আমি সাৱধান হ'ব লাগিব যাতে আতংকত কোনো পৰিস্থিতি নাথাকে। আমি চাব লাগিব যে এই উৎসৱৰ বতৰত মানুহ আৰু প্ৰশাসনৰ সতৰ্কতা ক'তো কম নহয়। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে আগতে যিধৰণে প্ৰাক, প্ৰতিৰোধী, সক্ৰিয় আৰু সামূহিক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে সেয়া হৈছে এই সময়ত বিজয়ৰ মন্ত্ৰ। আমি কৰোনা সংক্ৰমণ যিমানে সীমিত কৰিব পাৰোঁ, ই সিমানে কম সমস্যা হ'ব। আমি আমাৰ চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি, চিকিৎসা জনশক্তি বৃদ্ধি কৰি থাকিব লাগিব, লগতে সজাগতাৰ সন্মুখত বিজ্ঞান-আধাৰিত তথ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
পৃথিৱীৰ বেছিভাগ বিশেষজ্ঞই কয় যে প্ৰকাৰটো যিয়েই নহওঁক, কৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আটাইতকৈ কাৰ্যকৰী অস্ত্ৰ হৈছে ভেকছিন। ভাৰতত তৈয়াৰ কৰা ভেকছিনে সমগ্ৰ বিশ্বতে তেওঁলোকৰ শ্ৰেষ্ঠতা প্ৰমাণ কৰিছে। এইটো প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয় যে আজি ভাৰতে প্ৰাপ্তবয়স্ক জনসংখ্যাৰ প্ৰায় ৯২ শতাংশলোকক প্ৰথম পালি দিছে। দেশত দ্বিতীয় পালিৰ আৱৰণো প্ৰায় ৭০ শতাংশত উপনীত হৈছে। আৰু আমাৰ টিকাকৰণ অভিযান এতিয়াও এবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পৰা তিনি দিন বাকী আছে। ১০ দিনৰ ভিতৰত, ভাৰতে ইয়াৰ প্ৰায় ৩ কোটি কিশোৰ-কিশোৰীক টিকাকৰণ কৰিছে। ই ভাৰতৰ শক্তি, এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আমাৰ তৎপৰতা প্ৰদৰ্শন কৰে। আজি, ৰাজ্যবোৰৰ বাবে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ভেকছিন উপলব্ধ। ফ্ৰণ্টলাইন কৰ্মী আৰু জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলে যিমান সোনকালে সাৱধানতা অৱলম্বন কৰিব, আমাৰ স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰণালীৰ ক্ষমতা সিমানেই বৃদ্ধি হ'ব। আমি ১০০ শতাংশ টিকাকৰণৰ বাবে প্ৰতিটো ঘৰুৱা নক অভিযান তীব্ৰ কৰিব লাগিব। আজি, মই আমাৰ স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মীসকলক, আমাৰ আশা ভগ্নীসকলকো অভিনন্দন জনাইছো, যিসকলে কঠিন বতৰৰ পৰিস্থিতিৰ মাজত টিকাকৰণ অভিযান তৎপৰ কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমি টিকাকৰণৰ বিষয়ে বিভ্ৰান্তি বিয়পাবলৈ কোনো প্ৰয়াস জীয়াই থাকিবলৈ দিব নালাগে। কেতিয়াবা আমি শুনিবলৈ পাওঁ ভেকছিন থকা স্বত্বেও সংক্ৰমণৰ ব্যৱহাৰ কি? মুখাসম্পৰ্কেও উৰাবাতৰি আছে যে ই সহায় নকৰে। এনে ধৰণৰ উৰাবাতৰিৰ প্ৰতিৰোধ কৰাৰ যথেষ্ট প্ৰয়োজন আছে।
বন্ধুসকল,
কৰোনাৰ সৈতে এই যুঁজত, আমি আৰু এটা বস্তুৰ যথেষ্ট যত্ন ল'ব লাগিব। এতিয়া কৰোনাৰ সৈতে যুঁজত আমাৰ দুবছৰৰ অভিজ্ঞতা আছে, আমাৰ দেশজুৰি প্ৰস্তুতিও আছে। যিকোনো ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰোঁতে আমি এই বিষয়বোৰ মনত ৰাখিব লাগিব, যাতে সাধাৰণ লোকৰ জীৱিকা, অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ হ্ৰাস হয়, অৰ্থনীতি বিচ্ছিন্ন অৱস্থাত থাকে। এইটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু সেয়েহে স্থানীয় নিয়ন্ত্ৰণৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিয়া ভাল হ'ব। অধিক ঘটনা আহি থকা ঠাইত অধিক আৰু দ্ৰুত পৰীক্ষা হোৱাটো নিশ্চিত কৰাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াৰ উপৰিও, আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে ঘৰুৱা বিচ্ছিন্নতাত সৰ্বাধিক চিকিৎসা কৰিব পাৰি। ইয়াৰ বাবে, ঘৰুৱা বিচ্ছিন্নতাৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰণ কৰা, প্ৰটোকল অনুসৰণ কৰা আৰু পৰিস্থিতি অনুসৰি সেইবোৰ উন্নত কৰাটোও গুৰুত্বপূৰ্ণ। ঘৰৰ বিচ্ছিন্নতাৰ সময়ত ট্ৰেকিং আৰু চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা যিমানে ভাল হয়, চিকিৎসালয়লৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা সিমানে কম হয়। সংক্ৰমণ ধৰা পৰিলে মানুহে প্ৰথমে নিয়ন্ত্ৰণ হিচাপে সংস্পৰ্শ কৰে। গতিকে সঠিক সঁহাৰি আৰু তাৰ পিছত ৰোগীৰ নিৰন্তৰ ট্ৰেকিঙে আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধিকৰাত যথেষ্ট সহায় কৰে।
মই সুখী যে বহুতো ৰাজ্য চৰকাৰেও এই দিশত অতি ভালদৰে নতুন অভিনৱ প্ৰচেষ্টা চলাই আছে আৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাও কৰি আছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে টেলিমেডিচিনৰ বাবে বহুতো সুবিধাও বিকশিত কৰিছে। ইয়াৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰে কৰোনা সংক্ৰমিত ৰোগীসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিব। অত্যাৱশ্যকীয় ঔষধ আৰু প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সদায়ৰ দৰে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ কাষত থিয় দিছে। বহুতো ৰাজ্যই ৫-৬ মাহ আগতে দিয়া ২৩০০০ কোটি টকাৰ বিশেষ পেকেজ ব্যৱহাৰ কৰি স্বাস্থ্য ৰক্ষা শক্তিশালী কৰিছে। ইয়াৰ অধীনত, সমগ্ৰ দেশৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু জিলা চিকিৎসালয়ৰ শিশুসকলৰ বাবে ৮০০ ৰো অধিক বিশেষ শিশু যত্ন গোট মঞ্জুৰ কৰা হৈছে, প্ৰায় ১.৫ লাখ নতুন অক্সিজেন, আইচিইউ আৰু এইচডিইউ বিচনা বিকশিত কৰা হৈছে, ৫০০০ ৰো অধিক বিশেষ এম্বুলেন্স আৰু ৯৫০ তকৈও অধিক তৰল চিকিৎসা অক্সিজেন সংৰক্ষণ টেংক যোগ কৰাৰ ক্ষমতা যোগ কৰা হৈছে। জৰুৰীকালীন আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে এনে ধৰণৰ কেইবাটাও প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। কিন্তু আমি এই আন্তঃগাঁথনিসম্প্ৰসাৰণ কৰি থাকিব লাগিব।
কৰোনাক পৰাস্ত কৰিবলৈ, আমি আমাৰ প্ৰস্তুতিক কৰোনাৰ প্ৰতিটো প্ৰকাৰতকৈ আগুৱাই নিব লাগিব। অমাইক্ৰনৰ টেকেলৰ সৈতে, আমি আহিবলগীয়া আন যিকোনো সাম্ভাব্য প্ৰকাৰৰ বাবে প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰিব লাগিব। মই নিশ্চিত যে আমাৰ সকলোৰে সহযোগিতা, আনখন চৰকাৰৰ সৈতে সমন্বয়, কৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনে দেশখনক এনে শক্তি প্ৰদান কৰি যাব। এটা কথা আমি ভালদৰে জানো যে আমাৰ দেশৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ এই পৰম্পৰা আছে। যিবোৰ হৈছে আয়ুৰ্বেদিক বস্তু, যি হৈছে কাৰা ভাঘেৰা পান কৰাৰ পৰম্পৰা। এই ঋতুটো উপকাৰী আৰু কোনেও ইয়াক ঔষধ বুলি নকয়। কিন্তু সেইটোৱেই ব্যৱহাৰ। আৰু মই দেশবাসীকো অনুৰোধ কৰিম। আমাৰ পৰম্পৰাগত পৰিয়ালবোৰে সেইটোৱেই বাস কৰে। এনে সময়ত, ই যথেষ্ট সহায় কৰে। আহক আমি তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিওঁ।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে সময় উলিয়াছিল, আমি সকলোৱে আমাৰ উদ্বেগবোৰ ভাগ বতৰা কৰিছিলো। আৰু সংকট যিমানেই ডাঙৰ নহওঁক কিয়, আমাৰ প্ৰস্তুতি, আমাক যুঁজ দিয়াৰ ওপৰত আমাৰ আত্মবিশ্বাস, আৰু জিকাৰ সংকল্প সকলোৰে কথাৰ পৰা ওলাই আহিছে, আৰু সেইটোৱেই সাধাৰণ মানুহক আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰে। আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ সহযোগিতাৰে আমি এই পৰিস্থিতিও সফলতাৰে অতিক্ৰম কৰিম। আপোনালোক সকলোৱে ইয়াৰ বাবে সময় উলিওৱাৰ বাবে মই আপোনাক আন্তৰিকতাৰে ধন্যবাদ জনাইছো। বহুত ধন্যবাদ।