Prime Minister's Office
English rendering of PM's address on Gurupurab celebrations at Gurudwara Lakhpat Sahib in Kutch, Gujarat
25 DEC 2021 2:52PM by PIB Delhi
Wahe Guru Ji Ka Khalsa, Wahe Guru Ji Ki Fateh!!!
Joining us in this holy program of Gurpurab is the Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel ji, Speaker of the Gujarat Legislative Assembly Sister Neema Acharya ji, President of the National Commission for Minorities Shri Iqbal Singh, Member of Parliament Shri Vinodbhai Chavda ji, president of the Lakhpat Gurudwara Management Committee Rajubhai, Shri Jagtar Singh Gill ji, all the dignitaries present there, all the public representatives and all the faithful friends! Wishing you all a very Happy Gurpurab!
It is my good fortune that I have got an opportunity to seek blessings from Lakhpat Sahib on this holy day. I bow at the feet of Guru Nanak Dev Ji and all the Gurus for this grace.
Friends,
Gurudwara Lakhpat Sahib has been a witness to every movement of time. Today as I connect with this holy place, I am reminded of a number of storms experienced by Lakhpat Sahib in the past. Once upon a time, this place was a major center for the movement of people and trade to other countries. That is why Guru Nanak Dev Ji came here. Guru Nanak Dev Ji stayed here for a few days during the Fourth Udasi (preaching tour). But over time, this city became deserted. The ocean left it. The Sindh river also turned its back. Gurudwara Lakhpat Sahib suffered a lot in the 1998 cyclone. And who can forget the 2001 earthquake? It had caused immense damages to the 200-year-old building of Gurudwara Sahib. But still, our Gurudwara Lakhpat Sahib stands tall with the same glory.
I have many precious memories associated with this Gurudwara. After the 2001 earthquake, I had the privilege of serving this holy place. I remember the craftsmen and artisans came from different parts of the country and preserved the original glory of this place. Gurbani (compositions of Sikh Gurus) was inscribed on the walls here with the ancient writing style. This project was also honored by UNESCO.
Friends,
I have been getting the opportunity to serve my Gurus continuously even after I moved to Delhi from Gujarat. 2016-17 was the holy occasion of 350 years of Prakash Utsav of Guru Gobind Singh Ji. We celebrated it with full devotion in the country and abroad. The Government of India enthusiastically organized events on the completion of 550 years of the Prakash Parv of Guru Nanak Dev Ji in 2019. Efforts were made at every level to spread the messages of Guru Nanak Dev ji to the entire world with new energy. In 2019, our government completed the construction of the Kartarpur Sahib Corridor which was awaited for decades. And now in 2021, we are celebrating 400 years of Guru Tegh Bahadur Ji's Prakash Utsav.
You must have seen that recently we were successful in bringing the copies of Guru Granth Sahib from Afghanistan to India. What can be a greater experience of Guru's grace than this? Just a few months ago, when I went to America, we were able to bring back more than 150 historical items which were stolen from India. It includes a dagger on which the name of Guru Hargobind Singh is written in Persian. Our government was fortunate to bring it back.
I remember the 700-bed modern hospital built in Jamnagar two years ago is also named after Guru Gobind Singh ji. And our Chief Minister Bhupendra Bhai was also describing it in detail. It has always been a matter of pride for Gujarat that of the ‘Panj Pyare’ (the five beloved ones) who played an important role in the establishment of the Khalsa Panth, the fourth Guru Sikh, Bhai Mohkam Singh ji, was from Gujarat. Gurudwara Bet Dwarka Bhai Mohkam Singh has been built in his memory in the Devbhumi Dwarka. I have been told that the Government of Gujarat is fully cooperating and providing financial assistance in the development works of Lakhpat Sahib Gurudwara and Gurudwara Bet Dwarka.
Friends,
Guru Nanak Dev ji has said –
गुर परसादि रतनु हरि लाभै,
मिटे अगिआन होई उजिआरा॥
That is, it is through the offerings of the Guru that God is attained, and the light spreads after the demolition of the ego. Our Sikh Gurus have always worked to charge the Indian society with this light. Imagine, when Guru Nanak Dev Ji had incarnated in our country, what was the condition of the society at that time? It was battling with all the irony and stereotypes? External attacks and atrocities were shattering the morale of India at that time. India, which used to guide the world materially and spiritually, was itself in trouble. In view of these circumstances, what would have happened if Guru Nanak Dev Ji had not spread his light during that period? Guru Nanak Dev ji and other Gurus after him not only kept the consciousness of India ignited, but also carved out a way to keep India safe. When the country was weakening over the issues of caste and creed, then Guru Nanak Dev Ji had said-
''जाणहु जोति न पूछहु जाती, आगे जात न हे''।
That is, see the light of God in everybody and recognize it. Don't ask anyone's caste. No one is identified by caste, nor does anyone have any caste in the journey after life. Similarly, Guru Arjun Dev Ji weaved the good thoughts of the saints and connected the entire country with the thread of unity. Guru Har Krishan Ji linked faith with the identity of India. The path shown by him to humanity by curing the sick at Gurudwara Bangla Sahib in Delhi remains an inspiration for every Sikh and every Indian. The way our Gurudwaras took up the responsibility of service during the difficult times of Corona is a symbol of Guru Sahib's grace and his ideals. In a way, every Guru in his own time led the country as it was needed and guided our generations.
Friends,
The contribution of our Gurus is not limited only to the society and spirituality, but if today our nation, the faith and integrity of our nation is safe, then at its core is the great penance of the Sikh Gurus. When foreign invaders wielding swords were trying to grab the power and wealth of India, then Guru Nanak Dev Ji had said-
पाप की जंझ लै काबलहु धाइआ, जोरी मंगै दानु वे लालो।
That is, Babur has come from Kabul with the sword of sin and oppression, and is demanding the daughter of the regime of India with a lot of oppression. This was the clarity and vision of Guru Nanak Dev Ji. He also said-
खुरासान खसमाना कीआ हिंदुसतान डराइआ ॥
That is, after capturing Khorasan, Babur is scaring India. He further said:
एती मार पई करलाणे तैं की दरदु न आइआ।
That is, so much atrocity was taking place at that time and people were screaming. So, our Sikh Gurus who followed Guru Nanak Dev Ji did not hesitate to lay down their lives for the country and religion. At present, the country is celebrating the 400th Prakash Utsav of Guru Tegh Bahadur Ji. His entire life is an example of the determination of 'nation first'. Just as Guru Tegh Bahadur Ji stood firm in his conviction towards humanity, it shows us the glimpse of the soul of India. The manner in which the country gave him the title of 'Hind ki Chadar' shows us the attachment of every Indian towards the Sikh tradition. Guru Tegh Bahadur's valor and sacrifice against Aurangzeb teaches us how the country fights against terror and religious fanaticism.
Similarly, the life of the tenth Guru, Guru Gobind Singh Sahib, is also a living example of tenacity and sacrifice. The tenth guru sacrificed everything for the nation, for the basic ideas of the nation. Two of his sons, Zorawar Singh and Fateh Singh, were buried alive inside a brick wall by the invaders. But Guru Gobind Singh Ji did not compromise with the pride and glory of the country. We still observe the martyrdom week in the memory of the sacrifice of his four sons, which is on now.
Friends,
Even after the tenth Guru, the tradition of sacrifice continued in the Sikh community. Veer Baba Banda Singh Bahadur shook the roots of the most powerful empire of his time. Thousands of Sikh warriors sacrificed to prevent the invasion of Nadir Shah and Ahmad Shah Abdali. The way Maharaja Ranjit Singh brought alive the strength and heritage of the country from Punjab to Banaras is also recorded in the pages of history. The valor with which our Sikh brothers and sisters fought for the country's independence even under British rule, our freedom struggle, that land of Jallianwala Bagh is a witness to those sacrifices even today. This is a tradition in which our Gurus breathed their lives centuries ago, and it is still as awake and conscious.
Friends,
This is the period of Amrit Mahotsav of freedom. Today, when the country is taking inspiration from its past, from its freedom struggle, the ideals of our Gurus become even more important for us. In the ongoing efforts and the resolutions of the country are the same dreams which the country has been waiting to see fulfilled for centuries. The way Guru Nanak Dev Ji taught us the lesson of humanity, the country is moving ahead on the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, and Sabka Vishwas'. With this mantra today, the country is making 'Sabka Prayas' (collective efforts) its strength. From Kashmir to Kanyakumari and from Kutch to Kohima, the entire country is dreaming together, striving for their fulfillment together. Today the mantra of the country is - 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' (One India, Supreme India).
Today the goal of the country is -- the revival of a new capable India. Today the policy of the country is -- service to every poor, priority to every deprived. Even during the difficult times of Corona, the country tried that no poor should sleep hungry. Today, every part of the country is getting the benefit of every effort, every scheme, equally. The accomplishment of these efforts will make India strong and fulfill the teachings of Guru Nanak Dev Ji.
Therefore, it is the responsibility of everyone that no one can bring harm to our dreams and to the unity of the country in such critical times. Let us all unite to fulfill the dreams for which our Gurus lived, the dreams for which they spent their life; unity among us is very essential. The dangers that our Gurus used to warn the country against exist in the same form today. That's why we have to remain alert and also protect the country.
I have full faith that with the blessings of Guru Nanak Dev Ji, we will be able to fulfill our aspirations and the country will reach a new height. Lastly, I would also like to urge the devotees who have come to visit Lakhpat Sahib. Presently, Rann Festival is going on in Kutch. You must also take out time and go to the Rann Festival.
Kutchchh and the people of Kutchchh live in my heart.
How are you my Kutchchhii brothers and sisters? Right now it is getting cold in Kutch like Delhi and Punjab, isn't it? Well, take care of yourself and your family during cold weather. But, Kutchchh and the people of Kutchchh live in my heart so wherever I go, I can't stay without remembering Kutchchh, that is your love. well, I will meet you whenever I will come to Kutchchh. To all of you my good wishes, Ram Ram. Stay safe.
Friends,
In the last one-and-a-half months, more than one lakh tourists have visited the Rann Festival to enjoy the panoramic views of Kutch and the open skies. When there is willpower and people's efforts are involved, then how the land can be transformed has been shown by my hardworking people of Kutch. There was a time when the people of Kutch used to go all over the world for livelihood; today people from all over the world are getting attracted towards Kutch. Recently, Dholavira has been declared a UNESCO World Heritage Site. As a result, tourism will get a boost there. The Government of Gujarat has now developed a grand tent city there as well. This will increase the convenience of the tourists. Now the construction of a new road from Dhordo to Dholavira in the middle of the Rann is also progressing at a fast pace. Very soon, it will be very easy to travel from Bhuj and West Kutch to Khadir and Dholavira extension. It will benefit the people of Kutch, entrepreneurs and tourists. The construction of Renewable Energy Park at Khavda is also going on at a rapid pace. Earlier, one had to go via Bhachau-Rapar to reach Dholavira from West Kutch and Bhuj. Now you can go directly from Khavda to Dholavira. With the new route, it will be easier to visit Narayan Sarovar, Koteshwar, Mata No Madh, Haji Pir, Dhordo Tent City and Dholavira.
Friends,
Today is also the birth anniversary of our revered Atal ji. Atal ji had a special affection for Kutch. Atal ji’s government stood shoulder to shoulder with Gujarat in the development works done here after the earthquake. Today Atal ji must be very happy and satisfied with the path of progress of Kutch. I am sure that the blessings of all our dignitaries and revered people will remain with Kutch. Once again a very Happy Gurpurab to all of you and many best wishes!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাতকী কচ্ছতা লৈবা গুরুদ্বারা লখপত সহিবকী গুরুপুরবকী পালন থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
25 DEC 2021 2:52PM by PIB Imphal
ৱাহে গুরুজীগী খালসা, ৱাহে গুরুজীগী খালসা!!!
গুরুপুরবকী শেংলবা থৌরম অসিদা ঐখোয়না লোয়ননা শুরুক য়ারিবা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেলজী, গুজাতকী বিধানসভাগী স্পীকর ইচল নীমা আচার্য়জী, নেস্নেল মাইনোরিতীজ কম্মিসনগী চিয়রমেন শ্রী ইকবাল সিংহজী, এম.পি. শ্রী বিনোদ ভাই চাবরাজী, লখপত গুরুদ্বারা প্রবন্ধক সমিতিগূ প্রসিদেন্ত রাজুভাই, শ্রী জগতার সিংহ গিলজী, মফম অসিদা তিনবীরিবা অতোপ্পা মশক নাইবা মীওই পুম্নমক, মীয়ামগী মীহুৎ পুম্নমক অমসুং পুকচেল শেংলবা মরুপ পুম্নমক! ঐহাক্না পুম্নমকপু গুরুপুরবনা লাকপদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
শেংলবা নুমিৎ অসিদা লখপত সাহিবদগী থৌজালশিং নীজবা ফংনবা খুদোংচাবা অমা ফংজবা অসি ঐহাক্কী ওইনা লাইবক ফবনি।
ঐহাক্না থৌজাল অসিগীদমক গুরু নানক দেবজী অমসুং গুরুশিংগী খুয়া-খাদা খুরুমজরি।
মরুপশিং,
গুরু লখপত অসি সাহিব অসি মতমগী খোঙচৎ খুদিংমক্কী শাখি অমা ওইখি। ঙসি ঐহাক্না শেংলবা মফম অসিদা শম্নবা ফংজবা অসিদা ঐহাক্না লখপত সাহিবনা হৌখিবা মতমদা অৱা-অনা জয়াম থেংনরকখিবগে নীংশিংহল্লি। মতম অমদা মফম অসি অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চৎনবা, ললোন-ইতিক তৌনবগী অচৌবা মফম অমা ওইরমখি। মরম অসিনা গুরু নানক দেবজীগী খুভম মফম অসিদা লৈরিবনি। গুরু নানক দেবজীনা মরিশুবা উদাসী মনুংদা মফম অসিদা নুমিৎ খরনি লৈরমখি। অদুবু মতমগা ইরোইননা শহর অসি খুন্তাকলান শীখি। সমুদ্রনা নাথৈদুনা চৎখি। সিন্ধ তুরেলনসু মসিসু হন্না য়েংলকখিদে। ইং কুমজা ১৯৯৮কী নোংলৈ-নুংশিৎনা মরম ওইরগা গুরুদ্বারা লখপত সাহিবনা মফম অসিদা অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। অমসুং ইং কুমজা ২০০১গী য়ুহার হাখিবা অদু কনানা কাওগনি? মসিনা চহি ২০০ শুরবা গুরুদ্বারা সাহিবকী বিল্দিংদা চাউনা অমাং-অতা থোকহনখি। অদুবু ঙসিসু ঐখোয়গী গুরুদ্বারা লখপত সাহিবনা হান্নগুম্না মশেক-মঙাল থোক্না ঙানথোইরি।
গুরুদ্বারা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্কী মমল য়াম্লবা ৱারী কয়া অমা লৈ। ইং কুমজা ২০০১গী য়ুহার হাখিবগী মতুংদা ঐহাক্না গুরুগী থৌজালদগী শেংলবা মফম অসিগী থৌগাল তৌনবা খুদোংচাবা ফংজখি। ঐহাক্না নীংশিংলি মতম অদুদা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদগী লাকপদা খুৎশা হৈবা অমদি আর্তিসেনশিংনা মফম অসিগী অশেংবা মশেক-মঙাল অদু লেংদনা থম্নবা হোৎনখি। অরিবা মতমদা ইনরম্বা মওং-মতৌ অদুদা ফকলাংশিংদা গুরুবানী হক্তুনা ইখি। মতম অদুগী য়ুনেস্কোনা প্রোজেক্ত অসিবুসু থাগৎখি।
মরুপশিং,
গুজরাত্তগী দিল্ল্লীদা লাক্লবা মতুংদসু ঐহাক্নসু লেপ্পা লৈরনা ঐহাক্কী গুরুশিংবু থৌগল তৌজনবা খুদোংচাবা ফংলি। ইং কুমজা ২০১৬-১৭ অসি গুরু গোবিন্দ সিংহজীগী প্রকাশ উতসবকী শেংলবা চহি ৩৫০শুবা চহি তাখি। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা অমদি মপাল লৈবাকশিংদা মসি মপুং ফানা পালন তৌখি। ইং কুমজা ২০১৯দা গুরু নানক দেবজীগী প্রকাশ পর্বকী চহি ৫৫০ মপুং ফাবগী থৌরম অসিদা ভারত সরকারনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। অনৌবা ইথিলগা লোয়ননা মালেম শিনবা থুংবদা গুরু নানক দেবজীগী পাউজেল অসি থাক খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা খোঙথাংশিং পাইখৎখি। কতারপুর সাহিব কোরিদোর অসি দিকেদ কয়া ঙাইদুনা লাকখি, ইং কুমজা ২০১৯দা ঐখোয়গী সরকারনা মসি শাবা লোইশিনকি। অমসুং হৌজিক ২০২১দা ঐখোয়না গুরু তেঘগ বহাদুরজীগী চহি ৪০০ শুবগী প্রকাশ উতসব পাঙথোক্লি।
অদোম্না উবীরম্লগনি হন্দক্তা ঐখোয়না অফগানিস্তানদগী ভারত্তা ইকাই খুম্নরবা গুরু গ্রান্থ সাহিবকী স্বারুপশিং মাইপাক্না পুরকপা ঙমখি। মসিদগী হেনবা করম্না গুরুগী থৌজালবু লৈরুগনি? থা খরগী মমাংদা ঐহাক্না অমেরিকাদা চৎপা মতমদা হুরানদুনা মখোয়বু পুখিবা ভারতকী পুৱারীগী লন ওইরিবা ১৫০ হেনবা মফম অদুদা অমেরিকানা ভারত্তা খুৎশিন্নরকখি, ঐখোয়না পুরারীগা মরী লৈনবা পোৎলম ১৫০ হেন্না পুরকপা ঙমখি। মদুদা পেশকবজ হায়বদি অপীকপা থাং, মসিদা পারসীয়ন্দা গুরু হরগোবিন্দ সিংহজীগী মমিং ইরমখি। হায়বদি ঐখোয়গী ইশাগী সরকারনা লাইবক ফদুনা মসি অমুক হন্না পুরকপা ঙমখি।
ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি চহি অনিগী মমাংদা জামনগরদা ফমুং ৭০০ থাবা মতমগা চুনরবা হোস্পিতাল অমা শাখিবা অদু গুরু গোবিন্দজীগা মমিং লৌদুনা থোনখি। অমসুং হৌজিক্তসু ঐখোয়গী মুখ্য মন্ত্রী ভুপেন্দ্র ভাইনা মদু কুপ্না হায়বীখ্রে। অমরোমদা খালসা পন্থ লিংখৎপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা মরিশুবা গুরসিখ, ভাই মোকহম সিংহজী অসিসু গুজরাত্তগী ওইখিবা অসিদা মতম চুপ্পদা গুজরাতনা চাউথোকচপা পোকই। গুরুদ্বারা বেত দ্বারকা ভাই মোহকম সিংহ অসি দেবভুমি দ্বারকা মহাকপু নীংশিংবা ওইনা শাখি। লখপত সাহিব গুরুদ্বারা অমসুং গুরুদ্বারা বেত দ্বারকাগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হেনগৎহনবদা গুজরাতকী সরকারনা মপুং ফানা মতেং পাংই অমসুং শেলগী মতেংসু পাংলি হায়না ঐঙোন্দা তাকপীখি।
মরুপশিং,
গুরু নানক দেবজীনা মহাক্কী ৱাহৈদা অসুম্না হায়-
গুর পরসাদি রতনু হরি লাভৈ,
মিতে অগিআন হোই উজিআরা।।
হায়বরি, গুরুগী থৌজালশিংগী খুত্থাংদা হরি-লাভ ফঙবা ঙমখি, হায়বদি নাপল মাংহল্লবা মতুংদা ঈশ্বর ফংখি অমসুং মঙাল শন্দোকপা ঙম্মি। ঐখোয়গী সিখ গুরুশিংনা ভারতকী খুন্নাই অসিদা মঙাল অসিনা থলহন্নবা থবক মতম চুপ্পদা তৌদুনা লাকখি। অদোম্না খন্দুনা য়েংবীয়ু, গুরু নানক দেবজীনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লাইপোক ওইনা পোক্লকপা মতমদা, ওন্নতৈনবা অমসুং খেন্নবা লৈবা পুম্নমক অসি মায়োক্নরিঙৈদা মতম অদুদা খুন্নাই অসি করি ফীভমদা লৈরমখি? মতম অদুদা মপালদগী লান্দারকপা অমসুং মীওৎ-মীনৈনা ভারতনা মশাদা মশানা থাজবা থম্বা অদু মাংখি। মেতরিএল অমসুং স্পিরিচ্যুএলগী মালেম অসি লমজিংলমখিবা ভারত মশামক অৱাফমদা তাখি। ঐখোয়না ফীভমশিং অসি উবা মতমদা ঐখোয়না খনখি করিগুম্বা গুরু নানক দেবজী মতম অদুদা মহাক্কী মঙাল অসি ফংহল্লমদবা তারবদি করি থোক্লমগনি? গুরু নানক দেবজী অমসুং মহাক্কী মতুংদা ঐখোয়গী তোঙান-তোঙানবা গুরুশিংনা ভারতকী পুক্নিংদা ফাওবা অদু মুৎহন্দনা থম্বা খক্তা নত্তনা ভারতপু শাফনা থম্নবা লম্বী অমসু য়াৎকি। অদোম্না য়েংবীয়ু, লৈবাক অসিনা জাৎ-ইজাৎ অমসুং কাংলুপকী মিংদা মপাঙ্গল শোন্থরকপা মতমদা গুরু নানক দেবজীনা হায়খি -
“জানহু জোতি ন পুছহু জাতী, আগে জাত ন হে”।
হায়বদি, পুম্নমক্তা ঈশ্বরগী মঙাল অদু য়েংঙু, মহাকপু মশক খঙউ। কনাগুম্বগী জাৎ-বিজাৎ হঙগনু। মরম অসিনা কনাগুম্বা অমত্তা জাৎ-বিজাৎনা মশক তাক্তে অমসুং পুন্সি লোইরবা মতুংগী খোঙচৎতা কনাগুম্বা অমত্তগী জাৎ-বিজাৎ লৈতে। মসিগা মান্ননা, গুরু অর্জুন দেবজীনা লৈবাক পুম্বগী শাধুশিংগী খোল্লাওশিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিন্দুনা লৈবাক অসিদা অমত্তা ওইবগী ইথিল পুরকখি। গুরু হরকিশনজীনা ভারতকী আইদেন্তিতীগা ঈশ্বরদা থাজবা থম্বা অসিগী মরী লৈনহনখি। মহাক্না দিল্লীগী গুরুদ্বারা বঙ্গলা সাহিবধা মীওইবগী অৱাবা কোহনবগী মীওইবা খুন্নাইদা উৎপীরম্বা লম্বী অসিনা সিখ অমসুং মীওইবা খুন্নাইবু হৌজিক হৌজিক লমজিংলি। কোরোনাগী অৱাবা মতমশিংদা ঐখোয়গী গুরুদ্বারাশিংনা শেবা তৌনবা লৌখিবা থৌদাংগী মওং অদুনা গুরু সাহিবকী থৌজাল অমদি মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অদুগী খুদম অমা ওইখি। হায়বরি নাকল অমরোমদা গুরু খুদিংমক্না মহাক্কী মতমদা লৈবাক অসিনা মথৌ তাবা মওংদা লমজিংখি অমসুং ঐখোয়গী চারোন-শুরোনশিংবু লমজিং লমতাকখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী গুরুশিংনা লৌখিবা থৌদাং অসি খুন্নাই অমসুং স্পিরিচুএলিতী খক্তদা অকক্নবা নত্তে। ঐখোয়গী লৈবাক, লৈবাক অসিগীদমক্তা মুন্না খল্লুবা মতমদা উরিবা ফীভম, লৈবাক অসিগী থাজবা অমসুং অপুনবগী শক্তম্না ঙসি শাফরিবা অসিগী মপুং ওইবা মরমদি ঐখোয়গী সিখ গুরুশিংগী শিংথানীংঙাই ওইরবা ‘তপস্যা’ অসিননি। গুরু নানক দেবজীগী মতমদগী অদোম্না উখি, থাং পাইদুনা মীতোপশিংনা ভারতকী শক্তি অমদিং লম মুন্নবা হোৎনরকখিবা মতমদা গুরু নানক দেবজীনা অসুম্না হায়খি -
পাপ কী জন্ছ লে কাবলহু ধাইৱা জোরী মঙ্গে গানু বে লালো।
হায়বরি পাপ অমসুং মীওই-মীনৈগী থাং পাইদুনা কবুলদগী বাবরনা লাকখি, অমসুং য়াম্না ওৎপা নৈবগা লোয়ননা ভারত সরকারগী মচানুপী পীয়ু হায়খি। মসি গুরু নানক দেবজীগী ময়েক শেংবা, ভিজন অদুনি। মহাক্না হায়খি -
খুরাসান খসমানা কীৱা হিন্দুসতান দরাইৱা।।
হায়বদি, খুরাসান লৌশিল্লবা মতুংদা বাবরনা হিন্দুসতানবু ইহল্লি। মসিগী মতাংদা মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি -
এতী মার পই করলানে তেন কী দরদু ন আইৱা।
হায়বরি, মতম অদুদা মীওৎ মীনৈ কয়া চত্থখি, মীয়ামগী মরক্তা খোলাও লাওখি। মরম অসিনা গুরু নানক দেবজীগী মতুংদা লাকখিবা ঐখোয়গী সিখ গুরুশিংনা লৈবাক অসিগী অমদি ধর্ম অসিগীদমক মখোয়গী থৱায়শিং থাবদা চীংনবা লৈখিদে। হৌজিক লৈবাক অসিনা গুরু তেগ বহাদুরগী ৪০০শুবা প্রকাশ উসতব পালন তৌরি। মহাক্না পুন্সি অসিমক ‘লৈবাক হান্না’ হায়বা অচেৎপা ফীরেপ অসিগী খুদম অমনি।
গুরু তেগ বহাদুরজীনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক্তা খনবগী মতাংদা খোঙফম চেৎনা মতম পুম্বদা লৈখিবগুম্না মহাক্না ভারতকী থৱায়গী মতৌবু ঐখোয়দা উহনখি। লৈবাক্না মহাক্কী মফমদা ‘হিন্দ কী চাদর’ হায়বা মিংথোন পীবগী মওং অসিদা ভারত মচা খুদিংনা সিখকী চৎনবীদা পুক্নিং চঙবগী মমি তাবা ফংই। গুরু তেগ বহাদুরগী মথৌনা অমসুং ঔরাঙ্গজেবকা মাইয়োক্নবদা কত্থোকখিবা অসিনা লৈবাক্না অকী-অখঙ অমসুং ধর্মগী মিংদা কা-হেনবা লিচৎ চৎপগী মাইয়োক্তা করম্না থেংনখি হায়বা ঐখোয়দা তাক্লি।
মসিগা মান্নবা ওইনা, তরশুবা গুরু, গুরু গোবিন্দ সিংহ সাহিবকী পুন্সিগী খোঙথাং খুদিংমক্তা ৱাখল চেৎপা অমসুং কত্থোকপগী অচঙবা খুদম অমনি। লৈবাক অসিগীদমক, লৈবাক অসিগী তঙাই ফবা ৱাখল্লোনশিংগীদমক তরাশুবা গুরুনা মহাক্কী পুম্নমক কত্থোকখি। মহাক্কী সাহিবজাদা অনি, জোরাবর সিংহ অমসুং ফতেহ সিংহ অসি ফকলাংদা হিংনা ফুমখি। অদুবু গুরু গোবিন্দ সিংহজীনা লৈবাক অসিগী মথৌনা মরিংজেল অদু হলহনখিদে। সাহিবজাদা মরিবু নীংশিংবা ওইনা ঐখোয়না থৱায় থাখিবগী চয়োল পালন তৌরি, অমসুং মসি হৌজিকসু চত্থরি।
মরুপশিং,
তরাশুবা গুরুগী মতুংদসু মসিগী কত্থোকপগী সাইকল অসি লোইবা নাইখিদে। বীর বাবা বন্দা সিংহ বহাদুরনা মহাক্কী মতমগী খ্বাইদগী শক্তি লৈবা সরকার অদুবু নমথুখি। সিখ মিসলাশিংনা নাদির শাহ অমসুং অহমদ শাহ অব্দালীনা লান্দরকপা থিংনবা লিশিং কয়া কত্থোকখি। পুৱারীগী চেমাইশিংদা পঞ্জাবতগী বনারাস ফাওবা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল অমদি লন অদুবু মহারাজা রঞ্জিত সিংহনা হিংগৎহনখিবগী মওং অদু ইশিনখি। ঐখোয়গী সিখ ইচিল-ইনাও অমসুং ইচে-ইচলশিংনা ব্রিতিশ লৈঙাক্কী মখা পোন্না লৈজরবসু লৈবাক্কী নিংতম ইহৌগীদমক্তা লান্থেংনবা ঙম্বগী থৌনা লৈববু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ঐখোয়গী নিংতম ইহৌ অমসুং জালিয়ানৱালা বাঘকী মীহাৎ অসিনা হায়রিবা কত্থোকখিবশিং অসিগী ঙসিসু শাখি ওইরি। মসিগী চৎনবী অসিদা চহিচা কয়াগী মমাংদা ঐখোয়গী গুরুশিংনা মখোয়গী পুন্সি হিংলমখি অমসুং ঙসিমকসু মসি পুক্নিংদা অদুমক চেল্লি।
মরুপশিং,
মসিগী মতম অসি আজাদী কে অমৃত মহোতসবনি। ঙসি লৈবাক অসিনা মাগী হৌখিবা মতম, মাগী মনিং-মখা তম্বগী ইহৌদগী ইথিল লৌরিবা মতম অসিদা ঐখোয়গী গুরুশিংগী ৱাখল্লোনশিং অসি ঐখোয়দা হেন্না মরু ওইরক্লি। ঙসি লৈবাক অসিনা হোৎনরিবশিং, মানা লৌরিবা ফিরেপশিং অসি লৈবাক অসিনা চহিচা কয়া থুংহন্নবা হোৎন্দুনা লাকখিবা চপ মান্নবা মঙলানশিং অদু য়াওরি। গুরু নানক দেবজীনা ঐখোয়দা ‘মানব জাত’কী পরা তাকপীখি, ঙসি লৈবাক অসিনা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, অমসুং সবকা বিশ্বাস’কী লাইৱা অসিগী মাংদা চংশিল্লি। লাইৱা অসিগা লোয়ননা ঙসি লৈবাক অসিনা ‘সবকা প্রয়াস’না মাগী মপাঙ্গল ওইহল্লি। কশ্মীরদগী কন্যাকুমারী ফাওবা, কচ্ছতগী কোহিমা ফাওবা, লৈবাক অপুনবনা পুন্না মঙলান শাগৎমিন্নরি, পুন্না হোৎনমিন্নদুনা মঙফাওনহন্নবসু হোৎনমিন্নরি। ঙসি, ঐখোয়গী লৈবাক্কী লাইৱা অসিদি – ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’না ওইরি।
ঙসি লৈবাক অসিগী পান্দম অসি – অনৌবা তৌবা ঙম্বা ভারত অমা হিংগৎহনবনি। ঙসি লৈবাক অসিগী থৌশিল-থৌরাং অসি - লাইরবা খুদিংগী সেবা তৌবা, নমহৎপীরবশিংদা অহানবা মিৎয়েং চঙবনি। য়েংবীয়ু, কোরোনা অসিগুম্বা অৱাবা মতম অমদা লাকখি অদুবু লৈবাক অসিনা লাইরবা অমত্তা চরা হেল্লগা তুমহনখিদে। ঙসি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা খোঙথাং খুদিংমক্কী কান্নবা ফংলি, লৈবাক অসিগী স্কীম খুদিংমক চপ মান্ননা ফংহল্লি। খোঙথাংশিং অসিনা মাইপাকপনা ভারত অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং গুরু নানক দেবজীনা তাকপী-তম্বীরম্বা অদু থুংহনগনি।
মরম অসিনা অসিগুম্বা অৱাবা মতমশিংদা মসি মীপুম খুদিংমক্কী থৌদাং ওইরি, ঐখোয়গী মঙলানশিং, লৈবাক অসিগী অমত্তা ওইবা শক্তমদা কনা অমত্তনা অকাইবা পীবা ঙম্লোই। ঐখোয়গী গুরুনা মঙজরম্বা মঙলানশিং, মহাক্কী পুন্সিবু কত্থোকখিবা মঙলানশিং, মসু থুংহন্নবা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা পুনশিল্লসি, ঐখোয়গী মরক্তা অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন চেনবা তঙাই ফদে। ঐখোয়গী গুরুনা লৈবাক অসিদা অকাইবা পীরকপা য়াবা খুদোংথিবদগী চেকশিন্নবা ঐখোয়দা হায়বীরম্বা অদু ঙসিসু অদুমক চপ হোংদ্রি। মরম অসিনা ঐখোয়না মীৎনা শিংনা লৈবা অমসুং লৈবাক অসিবু ঙাক শেনবা মথৌ তাই।
গুরু নানক দেবজীগী থৌজালশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না মসিগী ফিরেপশিং অসি শোইদনা থুংহনবা ঙমগনি, অমসুং লৈবাক অসিনা অনৌবা পন্দোল লোম্বা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অরোইবদা ঐহাক্না লখপত সাহিব অসিদা লাকপীরিবা ভক্তাশিংদা ৱাফম অমা হায়জনীংই। হৌজিক কচ্ছতা রন-উতসব পাঙথোক্লি। অদোম্না মতম কাইথোকপীদুনা রন-উতসব অসিদা শোইদনা চৎপীয়ু।
મુંજા કચ્છી ભા ભેણ કીં અયો ? હેવર સી કચ્છમે દિલ્હી, પંજાબ જેડો પોંધો હુધો ? ખાસો ખાસો સી મે આંજો અને આજે કુંટુંબજો ખ્યાલ રખજા ભલે પણ કચ્છ અને કચ્છી માડુ મુંજે ધિલ મેં વસેતા તડે આઉ કેડા પણ વાં- જેડા પણ વેના કચ્છકે જાધ કરે વગર રહીં નતો સગાજે પણ આજોં પ્રેમ આય ખાસો ખાસો જડે પણ આંઉ કચ્છમેં અચીધોસ મણી કે મેલધોસ મેડી કે મુંજા જેજા જેજા રામ રામ....ધ્યાન રખીજા.
মরুপশিং,
রন-উতসবকী মনুংদা, হৌখিবা থা অমা মখাই অসিদা কচ্ছকী নীংথিজরবা, হাংলবা অতিয়া অসি য়েংনবা লমকোইবা লাখ অমা হেন্না লাকখি। অখাং কল্লবা মীয়াম্না হোৎনরবা মতমদা পৃথিবী অসি করম্না অওনবা পুরকপগে হায়বা ঐহাক্কী কচ্ছকী হোৎনবা কনবা মীওইশিংনা উৎখি। মতম অমদা কচ্ছকী মীয়াম্না হিংনবগী লম্বীগীদমক মালেমগী অতোপ্পা মফমদা চৎনরম্মি, ঙসিদি মালেম পুম্বদগী মীয়ামগী পুক্নিং কচ্ছনা চিংশিল্লি।
হন্দক্তা ধৌলাবীরা অসি য়ুনেস্কোনা ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইৎ অমা ওইনা লাউথোকখি। মসিনা মরম ওইরগা মফম অসিগী তুরিজম চাউখৎলগনি। গুজরাত সরকারনা মফম অসিদা অচৌবা তেন্ত সিতী অমসু শাখি। মসিনা লমকোইবশিংদা খুদোংচাবা পীবা হেনগৎলগনি। হৌজিক রনকী ময়াইদা ধোরদোদগী ধৌলাবীরা ফাওবা অনৌবা লম্বী অমা খোঙজেল য়াংনা শেম্লি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা মসিনা ভুজ অমসুং নোংচুপ কচ্ছতগী খদীর অমসুং দৌলাবিরা এক্সেন্সন ফাওবা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা খুদোংচাহল্লগনি। মসিনা কচ্ছকী মীয়াম, ওন্তপ্রিনোরশিং, লমকোইবশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি। খাবদাদা শারিবা রী-ন্যুএবল ইনর্জী পার্ক অসিসু খোঙজেল য়াংনা শারি। মমাংদা নোংচুপ কচ্ছ অমসুং ভুজতগী ধৌলাবীরা য়ৌনবা হোৎনবদা কনাগুম্বা অমনা ভচাউ-রাপর ফাওদুনা চৎনরম্মি। হৌজিক্তি অদোমনা খাবদাদগী ধৌলাবীরাদা চুম্না চৎপা য়ারে। তুরিজম থৌগৎনবা নারায়ন সরোবর, কোতেশ্বর, মাতা কা মন্দ, ধোরাদো তেন্ত সিতী অমসুং ধৌলাবীরা, মফমশিং অসিদা লায়না চৎপা য়াহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ইকাই খুম্নরবা অতলজীগী মপোক কুমওনসু তারি। অতলজীনা কচ্ছতা অখন্নবা মীৎয়েং চংলমখি। অতলজীনা য়ুহর হাখ্রবা মতুং গুজরাত্তা পাইখৎখিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অমত্তা ওইনা পুন্না লেপ।ও। ঙসি কচ্ছ অসি চাউখৎ লম্বীদা লাকপা অসি উবদা অতলজীনা শোইদনা অপেনবা পোক্লমগনি, মহাক্না হরাওবা পোক্লমগনি। ঐখোয়গী মশখ নাইবা মীওইশিং অমসুং ইকাই খুম্নরবা কচ্ছকী মীয়ামগী থৌজালশিং অসি অসুম্না অদুমক লেংদনা ফংগনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ। অমুক হন্না ঐহাক্না ময়ামদা গুরুপুরবকী য়াইফ-পাইজেল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!