Prime Minister's Office
PM addresses the inaugural session of 82nd All India Presiding Officers’ Conference
“Democracy is not just a system for India. Democracy is ingrained in our nature and part of life in India”
“Role of all states is the big basis of ‘Sabka Prayas’ in the federal system of India”
“Fight against Corona pandemic is a great example of ‘Sabka Prayas’”
“Can we reserve 3-4 days in a year in the House, for the public representatives, doing something special for the society, telling the country about this aspect of their social life”
Proposes Healthy Time, Healthy Day for quality debates in the House
Proposes ​​'One Nation One Legislative Platform' to the necessary technological boost to the Parliamentary System and connecting all the democratic units of the country
17 NOV 2021 11:37AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the inaugural session of 82nd All India Presiding Officers’ Conference here today via video conferencing. Speaker Lok Sabha, Chief Minister Himachal Pradesh and Deputy Chairman Rajya Sabha were also present on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister said democracy is not just a system for India. Democracy is ingrained in our nature and part of life in India. He stressed that “we have to take the country to newer heights, achieve extraordinary goals in the years to come. These resolutions will be fulfilled only by 'Sabka Prayas’'. And in democracy, in the federal system of India, when we talk about 'Sabka Prayas', then the role of all the states is a big basis for that”. Continuing with the importance of ‘Sabka Prayas’, the Prime Minister said whether it is solutions to the decade old problems of the Northeast or completion of all the big projects of development that have been stuck for decades, many such works in the country have been done in the past years, it has been done by everyone's efforts. He also cited the fight against Corona pandemic as a great example of ‘Sabka Prayas’.
The Prime Minister insisted that the traditions and systems of the Houses of our legislatures should be inherently Indian. He called for policies and laws of the Government to strengthen the Indian emotion of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ . “Most importantly, our own conduct in the house should be according to Indian values. It is the responsibility of all of us”, he added.
The Prime Minister said our country is full of diversity. “In the thousands of years of development, we have come to realize that in the midst of diversity, flows the grand, divine and unbroken stream of unity. This unbroken stream of unity, cherishes our diversity, preserves it”, he said
The Prime Minister proposed whether 3-4 days in a year be reserved in the house, for the public representatives, doing something special for the society, tell the country about this aspect of their social life. He said that along with other public representatives, other people of the society will also get to learn a lot.
The Prime Minister proposed whether separate time for Quality Debates could be demarcated. He said such a debate in which traditions of dignity and seriousness are scrupulously followed. With no one making political slurs on anyone. In a way, it should be the ‘Healthy Time’ of the house, a Healthy Day, he said.
The Prime Minister gave an idea of ​​'One Nation One Legislative Platform'. “A portal that not only gives the necessary technological boost to our parliamentary system, but also works to connect all the democratic units of the country”, the Prime Minister said.
The Prime Minister stressed that the next 25 years are very important for India. In this, he urged the parliamentarians to realize only one mantra - duty, duty, duty

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସର୍ବଭାରତୀୟ ପୀଠାସୀନ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ୮୨ତମ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
“ଭାରତ ପାଇଁ ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମର ସ୍ୱଭାବ ଏବଂ ଭାରତରେ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ”
“ଭାରତର ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ଏକ ବଡ଼ ଆଧାର”
“କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ଏକ ମହାନ ଉଦାହରଣ”
“ସମାଜ ପାଇଁ କିଛି ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମେ ବର୍ଷକୁ ୩-୪ ଦିନ ସଦନରେ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିପାରିବା କି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ସାମାଜିକ ଜୀବନର ଏହି ପାର୍ଶ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଦେଶକୁ ଜଣାଇପାରିବା”
ସଦନରେ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ସୁସ୍ଥ ସମୟ, ସୁସ୍ଥ ଦିବସ ଲାଗି ଦେଲେ ପ୍ରସ୍ତାବ
ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ବୈଷୟିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସଂସ୍ଥାକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଲାଗି ‘ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ବିଧାନପାଳିକା ମଞ୍ଚ’ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ
17 NOV 2021 11:37AM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପୀଠାସୀନ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର ୮୨ତମ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଲୋକସଭା ବାଚସ୍ପତି, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାରତରେ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମର ସ୍ୱଭାବ ଏବଂ ଭାରତରେ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଆମେ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବୁ ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଅସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବୁ । ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ଦ୍ୱାରା ହିଁ କେବଳ ଏସବୁ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ । ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ, ଭାରତୀୟ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ, ଆମେ ଯେତେବେଳେ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥାଉ, ଏଥିରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଏକ ବଡ଼ ଆଧାର ପାଲଟିଥାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ ଉପରେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଉତ୍ତରପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ବିବାଦର ସମାଧାନ ହେଉ କିମ୍ବା ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିବା ସମସ୍ତ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ହେଉ, ଏଇ କିଛି ବର୍ଷ ହେବ ଦେଶରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ବଳରେ ଏପରି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ସାଧିତ ହୋଇପାରିଛି । ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ହେଉଛି ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ର ଏକ ମହାନ ଉଦାହରଣ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସଦନର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱଭାବ ଭାରତୀୟ ହେବା ଉଚିତ୍ । ସରକାରଙ୍କ ନୀତି, ଆମର ଆଇନ, ଭାରତୀୟ ଭାବନା ଏବଂ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ, ସଦନରେ ଆମ ନିଜର ସ୍ୱଭାବ ଭାରତୀୟ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆମ ଦେଶ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । “ଆମର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆମେ ଏ କଥାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିସାରିଛୁ ଯେ ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତାର ଭବ୍ୟ, ଦିବ୍ୟ ଓ ଅଖଣ୍ଡ ଧାରା ପ୍ରବାହମାନ ରହିଛି। ଏକତାର ଏହି ଅଖଣ୍ଡ ଧାରା, ଆମ ବିବିଧତାକୁ ସଜାଇ ଥାଏ, ଏହାର ସଂରକ୍ଷଣ କରିଥାଏ”, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇ କହିଥିଲେ, “ସମାଜ ପାଇଁ କିଛି ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଲାଗି ଆମେ ବର୍ଷକୁ ୩-୪ ଦିନ ସଦନରେ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିପାରିବା କି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ସାମାଜିକ ଜୀବନର ଏହି ପାର୍ଶ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଦେଶକୁ ଜଣାଇପାରିବା।” ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଅନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ସମାଜର ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଅନେକ କିଛି ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରିବେ ।
ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ପୃଥକ ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ସମ୍ମାନ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଗମ୍ଭୀରତା ପାଳନ କରି ଏକ ଆଲୋଚନା କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ଆଲୋଚନା କାଳରେ କେହି ପରସ୍ପର ପ୍ରତି ରାଜନୈତିକ ଆକ୍ଷେପ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ସଦନ ପାଇଁ ଏହା ସବୁଠୁ ସୁସ୍ଥ ସମୟ, ସୁସ୍ଥ ଦିନ ହେବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ‘ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ବିଧାନପାଳିକା ମଞ୍ଚ’ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜର ବିଚାର ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଏପରି ଏକ ପୋର୍ଟାଲ ବିକଶିତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ଯାହା କେବଳ ଆମର ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ବୈଷୟିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ନାହିଁ ବରଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ସଂସ୍ଥାକୁ ଯୋଡ଼ିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆସନ୍ତା ୨୫ ବର୍ଷ ଭାରତ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସେ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ରକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବା ଲାଗି ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ତାହା ହେଉଛି- କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଆଉ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ।