Prime Minister's Office
PM greets wildlife lovers on International Tiger Day
29 JUL 2021 10:32AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has greeted wildlife lovers, especially those who are passionate about tiger conservation on International Tiger Day.
In a series of tweets, the Prime Minister said;
"On #InternationalTigerDay, greetings to wildlife lovers, especially those who are passionate about tiger conservation. Home to over 70% of the tiger population globally, we reiterate our commitment to ensuring safe habitats for our tigers and nurturing tiger-friendly eco-systems.
India is home to 51 tiger reserves spread across 18 states. The last tiger census of 2018 showed a rise in the tiger population. India achieved the target of doubling of tiger population 4 years ahead of schedule of the St. Petersburg Declaration on tiger Conservation.
India’s strategy of tiger conservation attaches topmost importance to involving local communities. We are also inspired by our centuries old ethos of living in harmony with all flora and fauna with whom we share our great planet."

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟାଘ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ବନ୍ୟଜୀବପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିନନ୍ଦନ
29 JUL 2021 10:32AM by PIB Bhubaneswar
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟାଘ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ବନ୍ୟଜୀବପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ସେହିସବୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁମାନେ କି ଦେଶରେ ବ୍ୟାଘ୍ର ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟ୍ୱିଟ୍ କରି ସେମାନଙ୍କ କହିଛନ୍ତି:
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟାଘ୍ର ଦିବସ ଅବସରରେ ବନ୍ୟଜୀବପ୍ରେମୀମାନଙ୍କ ଅଭିନନ୍ଦନ, ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁମାନେ ଦେଶରେ ବ୍ୟାଘ୍ର ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଅଧିକ ସଚେତନ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ବିଶ୍ୱରେ ମୋଟ ଯେତିକି ବାଘ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବାଘ ଭାରତରେ ହିଁ ରହିଛନ୍ତି । ଆମେ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛୁ ଯେ ଆମେ ଦେଶର ଥିବା ବାଘଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରାକୃତିକ ପରିବେଶରେ ସେମାନଙ୍କର ବସବାସକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ବାଘମାନଙ୍କୁ ଏକ ଅନୁକୂଳ ଇକୋ- ସିଷ୍ଟମରେ ବୃଦ୍ଧି ହେବାକୁ ଦେବୁ ।
ଭାରତରେ ବାଘମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ୫୧ଟି ଅଭୟାରଣ୍ୟ ରହିଛି ଯାହା ୧୮ଟି ରାଜ୍ୟରେ ବ୍ୟାପ୍ତ । ୨୦୧୮ ମସିହାରେ ଦେଶରେ ଶେଷ ଥରପାଇଁ ବାଘ ଗଣନା ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଜଣାପଡ଼ିଥିଲା ଯେ ଦେଶରେ ବାଘଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ବାଘମାନଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସେଣ୍ଟ ପିଟର୍ସବର୍ଗ ଘୋଷଣାନାମାରେ ଯେଉଁ ସମୟସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଥିଲା, ତାହାକୁ ସ୍ମରଣ ରଖି ଭାରତ ନିଜର ବାଘ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଦୁଇଗୁଣ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଗତ ଚାରିବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରିସାରିଛି ।
ବାଘ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଭାରତର ରଣନୀତିରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଆମର ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ପରମ୍ପରାକୁ ଆମେ ପରିପାଳନ କରିଆସୁଛୁ ଯାହା ଆମକୁ ଏହି ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି ଯେ ଆମେମାନେ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କୁ, ବୃକ୍ଷଲତାଙ୍କୁ ସମଭାବାପନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ । କାରଣ ଏମାନେ ସଭିଏଁ ଆମମାନଙ୍କ ସହିତ ଏହି ଧରିତ୍ରୀରେ ଏକତ୍ର ବସବାସ କରିଆସୁଛନ୍ତି ।