Prime Minister's Office
PM chairs meeting of CSIR Society
We have to prepare for the needs of this decade as well as the needs of the coming decades: PM
04 JUN 2021 1:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a meeting of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) Society today through video conference.
Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that the Corona pandemic has emerged as the biggest challenge of this century. But whenever there was a big humanitarian crisis in the past, science has prepared the way for a better future. He added that the basic nature of science is to create new strength by finding solutions and possibilities during crises.
The Prime Minister lauded the scientists for the scale and speed at which the vaccines were made within a year, to save humanity from the pandemic. He said this is the first time such a big thing has happened in history. He added that in the previous century, inventions were made in other countries and India had to wait for many years. But today the scientists in our country are working at the same speed and at par with other countries. He appreciated the scientists for making India self-reliant on COVID-19 vaccines, testing kits, necessary equipment and new effective medicines in the fight against Corona. He said that bringing science and technology at par with developed countries is better for the industry and the market.
The Prime Minister said that in our country, CSIR works as an institutional arrangement to keep the Science, Society and Industry on the same page. This institution of ours has given so many talents and scientists to the country like Shanti Swaroop Bhatnagar who gave leadership to this institution. He noted that CSIR has a powerful set of research and patents Eco-system. He said CSIR is working to solve many problems faced by the country.
The Prime Minister said that today’s goals of the country and dreams of the countrymen of the 21st century are based on a foundation. So goals of institutions like CSIR are also extraordinary. Today's India wants to be self-reliant and empowered in every sector, from biotechnology to battery technologies, from Agriculture to Astronomy, from Disaster Management to Defense Technology, from Vaccines to Virtual Reality. He added that today India is showing the way to the world in the field of sustainable development and clean energy. Today, from software to satellites, India is accelerating the development of other countries, playing the role of a major engine in the development of the world. Therefore, he said that India’s goals should be in line with the needs of this decade as well as for the next decade.
The Prime Minister remarked that experts around the world are constantly expressing huge apprehension about climate change. He gave a call to all the scientists and institutions to make preparations with a scientific approach. He asked them to take lead in every sector from carbon capture to energy storage and green hydrogen technologies. He urged CSIR to take society and industry along. He lauded CSIR for starting to take suggestions from people following his advice. He praised CSIR for its role in the Aroma mission launched in 2016. He added that today thousands of farmers of the country are changing their fortunes through floriculture. He lauded CSIR for helping in cultivation of asafoetida within the country for which India was dependent on imports.
The Prime Minister urged CSIR to move forward in a definite way with a roadmap. This COVID-19 crisis of Corona might have affected the pace of development but the commitment to realise the dream of AatmaNirbhar Bharat remains. He gave a call for making optimum use of opportunities in our country. He said that there is immense potential in every field from agriculture to the education sector for our MSMEs and Startups. He urged all the scientists and the industry to repeat the success achieved during COVID crisis in every field.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না লুচিংদুনা সি.এস.আই.আর. সোসাইতীগী মীফম ফমখ্রে
ঐখোয়না হৌজিক্কী দিকেদ অমসুং লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংগী তঙাই ফদবশিং থেংনবা ঙম্নবা শেম-শাদুনা লৈগদবনিঃ পি.এম.
04 JUN 2021 1:56PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীএল রিসর্চ (সি.এস.আই.আর.) সোসাইতীগী মীফম অমা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ফমখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা কোরোনা লাইচৎ অসিনা হন্দক্কী চহি-চা অসিগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবা অমা ওইরে হায়না ফোংদোকখি। অদুবু, হৌখিবা মতমশিংদা মীওইবা খুন্নাইগী অচৌবা শিংনবা কয়া লৈখিবা মতমদা, সাইন্সনা অফবা তুংগী লম্বী শেমখি। সাইন্সকী তৌফম থোকপা থৌওংদি, শিংনবা মনুংদা ৱারোইশিন অমসুং ওইথোকপা য়াবা থৌওং পুথোক্তুনা অনৌবা পাঙ্গল লৈহনবনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা সাইন্তিস্তশিংনা মীওইবা খুন্নাইবু লাইচৎ অসিদগী কনবা ঙম্নবা চহি অমগী মনুংদা ভেক্সিন পুথোক্নবগীদমক্তা পাক-চাউনা অমসুং খোঙজেল য়াঙনা হোৎনখিবগীদমক্তা মখোয়বু থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিগুম্বা চাউরবা থৌদোক অমা পুৱারীদা থোকখিবা অসি হন্দক্কী অসিনা অহানবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মমাংগী চহি চাদদি, অতোপ্পা লৈবাকশিংনা অনৌবা কয়া পুথোকপনি অমসুং ভারতনা মদুগীদমক্তা চহি কয়া ঙাইখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। অদুবু, ঙসিদি, ঐখোয়গী লৈবাক্কী সাইন্তিস্তশিংনা অতোপ্পা লৈবাক্কা মান্নবা খোঙজেল অমসুং চাংদা থবক তৌরি। কোরোনাগী মাইয়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা ভারতপু কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন, তেস্তিং কিৎ, তঙাই ফদবা খুৎলায় অমসুং মথৌ পাংথোকপা ঙম্বা অনৌবা হিদাকশিংগী মতাংদা মরোমদোম লেপ্পা ঙমহনবগীদমক্তা মহাক্না সাইন্তিস্তশিংবু থাগৎখি। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীবু চাউখৎপা লৈবাকশিংগা চাং মান্ননা পুরকপা অসিনা ইন্দস্ত্রী অমসুং মার্কেৎশিংগী কান্নবা ওইগনি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা সাইন্স, খুন্নাই অমসুং ইন্দস্ত্রীবু মান্নবা থাক্তা লৈহন্নবগীদমক্তা সি.এস.আই.আর.না ইন্সতিত্যুসনশিং শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌবগী থৌদাং লৌদুনা মথৌ তৌরি হায়খি। ঐখোয়গী অসিগুম্লবা ইন্সতিত্যুসন অসিনা শান্তি স্বরুপ ভত্নাগরগুম্বা হৈ-শিংবা মীওই অমসুং সাইন্তিস্ত কয়া লৈবাক অসিদা পীখ্রবনি অমসুং মখোয়না ইন্সতিত্যুসন অসিবু মাংজিল থাহল্লিবনি। সি.এস.আই.আর.গী মপাঙ্গল লৈবা রিসর্চ সেৎ অমসুং পেতেন্ত ইকোসীস্তেম কয়া অমা লৈ হায়না ফোংদোকখিবগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা থেংনরিবা শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরক্নবা সি.এস.আই.আর.না কন্না হোৎনরি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী পান্দম অমসুং ২১শুবা চহি চাগী লৈবাক মীয়ামগী মঙলান্দি হৌরকফম ওইরিবা মখোঙদা য়ুম্ফম ওইরে হায়খি। মরম অদুনা, সি.এস.আই.আর.গুম্বা ইন্সতিত্যুসন অসিগী পান্দমদি মহৌশাদগী তোঙানবনি। ঙসিগী ভারতনা সেক্তর খুদিংনা দিজাজতর মেনেজমেন্ততগী হৌদুনা দিফেন্স তেক্নোলোজী ফাওবা অমসুং ভেক্সিন্দগী হৌদুনা ভর্চুএল রিএলিতী ফাওবদা মরোমদোম লেপচবা অমসুং মপাঙ্গল লৈবা পাম্মি। ঙসিদি ভারতনা, তুং কোইনা চাউখৎকদবা অমসুং অশেংবা ইনর্জীগী মতাংদা মালেমদা লম্বী তাক্লি হায়নসু মহাক্না মখা তাখি। ঙসিদি, ভারতনা মালেম চাউখৎপদা অচৌবা থৌদাং য়ারদুনা সোফৱেয়রদগী সেতিলাইৎ ফাওবদা, অতোপ্পা লৈবাকশিংনা চাউখৎপদা খোঙজেল য়াঙখৎহল্লি। মরম অসিনা, ভারতকী পান্দম অসিদি হৌজিক্কী দিকেদ অসিগা লোয়ননা লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংগী তঙাই ফদবশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা থমগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী অখঙ-অহৈ কয়ানা অইং-অশা হোংবগী মতাংদা থোকহন্নীংদবা থৌদোক থোক্লকপা য়াবগী ৱাফম কয়া তত্তনা ফোংদোক্নরি হায়না পনখি। মহাক্না সাইন্তিস্ত অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংনা সাইন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা মসিগা থেংনবা ঙম্নবা থৌরাং তৌদুনা লৈনবা ৱাফমসু ফোংদোকখি। মহাক্না কার্বোন কেপচরদগী ইনর্জী তুংশিন্দুনা থম্বা অমসুং গ্রীন হাইদ্রোজেন তেক্নোলোজী ফাওবগী সেক্তরশিংদা খ্বাইদগী মমাংদা লৈদুনা লমজিংনবা ৱাফমসু থমখি। মহাক্না সি.এস.আই.আর.দা খুন্নাই অমসুং ইন্দস্ত্রীবুসু থৌওং অসিগী মনুং চলহনসি হায়নসু ফোংদোকখি। মহাক্কী ৱাফম ইন্দুনা মীয়ামদগী পাউতাক লৌবা হৌখিবগীবগীসু মহাক্না সি.এস.আই.আর.বু থাগৎখি। ইং ২০১৬তা হৌদোকখিবা এরোমা মিসন্দা সি.এস.আই.আর.না লৌখিবা থৌদাংবুসু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। লৈবাক অসিগী লৌমী লিশিং কয়ানা ঙসিদি ফ্লোরিকলচরগী খুত্থাংদা মখোয়গী মরল-মথুমদা অহোংবা পুরক্নরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। ভারতনা মীরমদগী লৈদুনা মীপাল তাংলম্বা এসাফোতিদাবু লৈবাক অসিদা থানবা তেংবাংবগীদমক্তা মহাক্না সি.এস.আই.আর.গী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সি.এস.আই.আর.দা তুংগী থৌরাং য়াৎথোকপগা লোয়ননা নীংথিনা শেম্লবা লম্বীদা তুংলমচৎকীদমক্তা চৎনবা হায়খি। মসিগী কোরোনাগী কোবিদ-১৯ ইরাং অসিনা চাউখৎপগী চাং য়াম্না তপথহল্লে অদুবু আত্মানির্ভর ভারতকী পান্দম ফংনবা খোঙফম চেৎপদি হনবা লৈতনা লেংদনা লৈরি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ফংলিবা খুদোংচাবা কয়াবু নীংথিনা শিজিন্ননবা ৱাফম অমসু মহাক্না ফোংদোকখি। ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই. অমসুং স্তার্ত-অপশিংগীদি লৌউ-শিংউদগী হৌদুনা এজুকেসন সেক্তর ফাওবগী লম খুদিংদা তৌবা ঙম্বগী চাউরবা মতিক অমা লৈরি হায়না মহাক্না পাউদমখি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্ত অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা কোবিদ ইরাংগী মনুংদা হীরম খুদিংদা ফংখিবা মায়-পাকপশিংবু অমুক্কা হন্না পাংথোকসি হায়না মহাক্না মখোয়গী মফমদা তকশিনখি।