প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চিএছআইআৰ ছ’চাইটিৰ বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰিলে প্রধানমন্ত্রীয়ে
আমি এই দশকৰ লগতে পৰৱৰ্তী দশকৰ চাহিদা পূৰণত প্রয়োজনীয় প্রস্তুতি হাতত ল’ব লাগিবঃ প্রধানমন্ত্রী
04 JUN 2021 1:56PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্র মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে বিজ্ঞান আৰু উদ্যোগ গৱেষণা পৰিষদ ছ’চাইটিৰ বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে৷ এই উপলক্ষে প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে এই শতিকাত ক’ৰোনা মহামাৰী আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে ধৰা দিছে। কিন্তু অতীতত যেতিয়া মানৱ সভ্যতাৰ কোনো ডাঙৰ সংকট দেখা দিছিল বিজ্ঞানে তেতিয়াই উন্নত ভৱিষ্যৎ গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্রয়োজনীয় ব্যৱস্থা হাতত লৈছে। বিজ্ঞানৰ মূল বৈশিষ্ট্য হ’ল সংকটৰ সময় সমস্যাৰ সমাধান আৰু বিভিন্ন সংকটত যিবোৰ সম্ভাৱনা দেখা দিব সেইবোৰ কামত লগোৱাৰ বাবে নতুন ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা। মহামাৰীৰ পৰা মানৱ জাতিক ৰক্ষা কৰিবলৈ এবছৰৰ ভিতৰত বিজ্ঞানীসকলে যিটো গতিত টিকা আৱিষ্কাৰ কৰিছে প্রধানমন্ত্রীয়ে তাৰবাবে তেওঁলোকক প্রশংসা কৰে৷ তেওঁ কয় যে ইতিহাসত প্রথমবাৰলৈ ইমান বৃহৎ ঘটনা ঘটিল। বিগত শতিকাত অন্যান্য দেশত বিভিন্ন উপাদানৰ উদ্ভাৱনেই হওক বা ভাৰতক সেই উদ্ভাৱনৰ সুফল পোৱাত বহু বছৰ অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হ’লহেতেন৷ কিন্তু আজি বিশ্বৰ অন্যান্য দেশৰ সৈতে সমান গতিত আমাৰ দেশৰ বিজ্ঞানীসকলেও কাম কৰিছে৷ ক’ভিড-১৯ টিকা, নমুনা পৰীক্ষাৰ কিট, প্রয়োজনীয় সৰঞ্জাম আৰু ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে নতুন ঔষধ আৱিষ্কাৰত ভাৰতৰ বিজ্ঞানীসকলে দেশক আত্মনির্ভৰ কৰি তোলাত প্রধানমন্ত্রীয়ে তেওঁৰ প্রশংসা কৰে৷ তেওঁ কয় যে উদ্যোগ আৰু বজাৰৰ বাবে উন্নত ৰাষ্ট্রসমূহৰ সৈতে বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তিক সমানে আগুৱাই অনা হৈছে৷
প্রধানমন্ত্রী কয় যে আমাৰ দেশত বিজ্ঞান, সমাজ আৰু উদ্যোগক একে মাত্রাত ৰাখিবলৈ চিএছআইআৰ প্রতিষ্ঠানিক উদ্যোগ হাতত লৈছে। শান্তি স্বৰূপ ভাটনগৰৰ দৰে বহু মেধাৱী বিজ্ঞানীক এই প্রতিষ্ঠান উপহাৰ দিছে, যিসকলে এই প্রতিষ্ঠানক নেতৃত্বও দিছে৷ চিএছআইআৰৰ গৱেষণা আৰু স্বত্ত্বৰ বিষয়ত গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকাৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে৷ দেশ যিসকল সমস্যাৰ সন্মুখীন সেইবোৰৰ সমাধান কৰিব চিএছআইআৰ সকলো উদ্যোগ লৈ আহিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ লক্ষ্য আৰু একবিংশ শতিকা দেশবাসীৰ স্বপ্ন একেই ভিতৰত ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত৷ আজি চিএছআইআৰৰ দৰে প্রতিষ্ঠানসমূহে অসাধাৰণ কাম কৰি আহিছে। জৈৱ প্রযুক্তিৰ পৰা বেটাৰীৰ প্রযুক্তি, কৃষিৰ পৰা জ্যোর্তিবিজ্ঞান, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ পৰা প্রতিৰক্ষা প্রযুক্তি আৰু টিকাৰ পৰা ভার্চুৱেল বাস্তৱতালৈকে প্রতিটো ক্ষেত্রত ভাৰতে আজি আত্মনির্ভৰ হ’ব বিচাৰে৷ আজিৰ ভাৰতে সুস্থিৰ উন্নয়ন আৰু পৰিৱেশ অনুকূল ইন্ধনৰ দিশত সমগ্ৰ বিশ্বক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে৷ ছফ্টৱেৰৰ পৰা কৃত্রিম উপগ্রহলৈকে সকলো ক্ষেত্রত ভাৰতৰ উন্নয়ন অন্যান্য দেশতকৈ দ্রুতগতিত অগ্ৰসৰ হৈছে৷ বিশ্বৰ উন্নয়নত ভাৰতে প্রধান চালিকাশক্তিৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। সেয়েহে তেওঁ কয় যে এই দশক আৰু অহা দশকৰ চাহিদা পূৰণৰ বাবে ভাৰতে প্রয়োজনীয় ব্যৱস্থা হাতত লৈছে। শ্রী মোদীয়ে কয় যে জলবায়ু পৰিৱর্তনৰ বিষয়ত সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিশেষজ্ঞসকলে প্রতিনিয়ত আশংকা প্রকাশ কৰিছে৷ ইয়াৰ বাবে প্রয়োজনীয় প্রস্তুতি যাতে বিজ্ঞান সম্মত হয় তেওঁ সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ বৈজ্ঞানিক আৰু সংশ্লিষ্ট প্রতিষ্ঠানসমূহক আহ্বান জনায়৷ কার্বন নিৰ্গমণ হ্রাসৰ জৰিয়তে শক্তি সঞ্চয় আৰু পৰিৱেশ অনুকূল হাইড্র’জেন প্রযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ দৰে ক্ষেত্রসমূহত নেতৃত্ব প্ৰদানৰ বাবে তেওঁ বিজ্ঞানীসকলক অনুৰোধ জনায়৷ চিএছআইআৰক সমাজ আৰু উদ্যোগক একেলগে লৈ আগবঢ়াৰ পৰামর্শ দি প্রধানমন্ত্রীয়ে এই প্রতিষ্ঠানটোৱে সাধাৰণ মানুহৰ বিভিন্ন চাহিদা সম্পর্কে জনাৰ বাবে যি পৰামর্শ গ্রহণ কৰিছে তেওঁ তাৰ প্রশংসা কৰে৷ ২০১৬ চনত এৰোমা মিচন আৰম্ভ কৰাৰ অন্তৰালত চিএছআইআৰৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে দেশত বর্তমান হিং খেতিত এই প্রতিষ্ঠানৰ সহায়ত কৰাৰ বাবে লোৱা প্ৰচেষ্টাৰ প্রশংসা কৰে৷ ইমান দিন ভাৰতে হিং সম্পূৰ্ণৰূপে আমদানি কৰিব লাগিছিল।
প্রধানমন্ত্রীয়ে চিএছআইআৰক ভৱিষ্যৎ পৰিকল্পনাৰ বাবে এক ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে আহ্বান জনায়৷ ক’ভিড-১৯ৰ বাবে উন্নয়নৰ গতি প্রভাৱিত হৈছে। কিন্তু আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ সপোন পূৰণৰ বাবে আমি দায়বদ্ধ। আমাৰ দেশৰ সুযোগৰ পূর্ণ সদ্ব্যৱহাৰৰ পৰামর্শ দি প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে কৃষিৰ পৰা শিক্ষালৈকে প্রতিটো ক্ষেত্রত অতি ক্ষুদ্র, ক্ষুদ্র আৰু মজলীয়া উদ্যোগ আৰু নতুন উদ্যোগৰ প্রভূত সম্ভাৱনা আছে। ক’ভিড সংকটৰ সময়তো প্রতিটো ক্ষেত্রত বিজ্ঞানী আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহক সাফল্য নিশ্চিত কৰাৰ বাবে তেওঁ আহ্বান জনায়৷

Prime Minister's Office
PM chairs meeting of CSIR Society
We have to prepare for the needs of this decade as well as the needs of the coming decades: PM
04 JUN 2021 1:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired a meeting of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) Society today through video conference.
Speaking on the occasion, the Prime Minister remarked that the Corona pandemic has emerged as the biggest challenge of this century. But whenever there was a big humanitarian crisis in the past, science has prepared the way for a better future. He added that the basic nature of science is to create new strength by finding solutions and possibilities during crises.
The Prime Minister lauded the scientists for the scale and speed at which the vaccines were made within a year, to save humanity from the pandemic. He said this is the first time such a big thing has happened in history. He added that in the previous century, inventions were made in other countries and India had to wait for many years. But today the scientists in our country are working at the same speed and at par with other countries. He appreciated the scientists for making India self-reliant on COVID-19 vaccines, testing kits, necessary equipment and new effective medicines in the fight against Corona. He said that bringing science and technology at par with developed countries is better for the industry and the market.
The Prime Minister said that in our country, CSIR works as an institutional arrangement to keep the Science, Society and Industry on the same page. This institution of ours has given so many talents and scientists to the country like Shanti Swaroop Bhatnagar who gave leadership to this institution. He noted that CSIR has a powerful set of research and patents Eco-system. He said CSIR is working to solve many problems faced by the country.
The Prime Minister said that today’s goals of the country and dreams of the countrymen of the 21st century are based on a foundation. So goals of institutions like CSIR are also extraordinary. Today's India wants to be self-reliant and empowered in every sector, from biotechnology to battery technologies, from Agriculture to Astronomy, from Disaster Management to Defense Technology, from Vaccines to Virtual Reality. He added that today India is showing the way to the world in the field of sustainable development and clean energy. Today, from software to satellites, India is accelerating the development of other countries, playing the role of a major engine in the development of the world. Therefore, he said that India’s goals should be in line with the needs of this decade as well as for the next decade.
The Prime Minister remarked that experts around the world are constantly expressing huge apprehension about climate change. He gave a call to all the scientists and institutions to make preparations with a scientific approach. He asked them to take lead in every sector from carbon capture to energy storage and green hydrogen technologies. He urged CSIR to take society and industry along. He lauded CSIR for starting to take suggestions from people following his advice. He praised CSIR for its role in the Aroma mission launched in 2016. He added that today thousands of farmers of the country are changing their fortunes through floriculture. He lauded CSIR for helping in cultivation of asafoetida within the country for which India was dependent on imports.
The Prime Minister urged CSIR to move forward in a definite way with a roadmap. This COVID-19 crisis of Corona might have affected the pace of development but the commitment to realise the dream of AatmaNirbhar Bharat remains. He gave a call for making optimum use of opportunities in our country. He said that there is immense potential in every field from agriculture to the education sector for our MSMEs and Startups. He urged all the scientists and the industry to repeat the success achieved during COVID crisis in every field.