Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's address NASSCOM Technology and Leadership Forum
17 FEB 2021 5:17PM by PIB Delhi
Namaskar!
This time NASSCOM's Technology and Leadership Forum is very special in my view. This is a time when the world is looking at India with more hope and confidence than ever before.
We have been told: ना दैन्यम्, ना पलायनम् i.e., how difficult the challenge is, we should not consider ourselves weak, nor should we be afraid of the challenge and escape. During the Corona period, India's knowledge, science and technology has not only proved itself but has evolved itself also. There was a time when we were dependent on other countries for smallpox vaccines. There is also a time when we are offering Made in India corona vaccines to many countries of the world. The solutions that India gave during the corona are an inspiration for the whole world today. And, as I have had the opportunity to listen to all of you colleagues now, and some CEOs also pointed out, India's IT industry has also done wonders. When the chips were down, your code kept things running. When the entire country was confined to the boundary walls of the house, you were running the industry smoothly from home. The last year's figures may astonish the world, but the people of India find it very natural given your abilities.
Friends,
In such a situation, when each sector was affected by the corona, you achieved a growth of about 2 per cent. Even when there were apprehensions of de-growth and if India's IT industry adds $4 billion more to its revenue, it is really commendable, and all of you deserve appreciation. During this period, the IT industry has proved why it is a strong pillar of India's growth by giving millions of new jobs. Today, all data, every indicator, is showing that the growth momentum of the IT industry is going to touch new heights.
Friends,
New India and every Indian is impatient for progress. Our government understands this spirit of New India and its youth. The aspirations of more than 130 crore Indians inspire us to move forward quickly. The expectations associated with the New India are from the government as well from you and the private sector of the country.
Friends,
India's IT industry had established its footprints on global platforms years ago. Our Indian experts were contributing to the whole world by delivering services and solutions. But there were some reasons why the IT industry could not benefit from the vast domestic market in India. This led to a growing digital divide in India. In a way, we can say that the situation was like the darkness under the lamp. The policies and decisions of our government are witness to how we have changed this approach over the years.
Friends,
Our government is also well aware that future leadership cannot develop in bondage. Therefore, the government is working to free the tech industry from unnecessary regulations. The National Digital Communication Policy was one such big attempt. A national policy was also formulated to make India a global software product hub. The cycle of reforms continued even during the Corona period. In the Corona period itself, "Other Service Provider" (OSP) guidelines were released, which was also mentioned in your discussion. This made it easier for you to work in new circumstances and you faced minimal interruption. Even today, as some of the friends pointed out, more than 90 per cent of people are working from their homes. Not only that, some people are working from their native villages. See, it is going to become a very big force in itself. The benefit of including information technology in 12 champion service sectors has started accruing to you.
Friends,
Two days back, another reform has been carried out in an important policy, which has been welcomed by all of you also. Freeing the map and geo-spatial data from control and opening it to the industry is a very important step. This is a step which is in sync with the theme of this forum – 'Shaping the future towards a better normal' and I think the government has in a way done the work of this summit. This is a step that is going to empower our tech startup ecosystem. This is a step that strengthens not just the IT industry but reinforces the comprehensive mission of Atmanirbhar Bharat. I recollect, many entrepreneurs have been discussing these restrictions and red tape on maps and geo-special data at different forums.
Now let me tell you one thing, concerns related to security used to be flagged that if these things were opened, there would be a danger to security. The issue came up again and again. But self-confidence is a great force to deal with security issues. Today India is full of confidence and we are watching it on the border. Only then, these kinds of decisions are possible. It is not that these decisions revolve around technology only, or these are administrative reforms, or the government has withdrawn itself from particular policies or rules. These decisions are indicative of India's competence. India is confident that we will be able to keep the country safe and also give opportunities to the youth of the country who can prove their worth to the world even after making these decisions. I had a sense of this problem whenever I had a discussion with you. This decision has been taken with the idea that our young entrepreneurs and startups should have the full freedom to take advantage of the new opportunities that have emerged in the world. The government has full confidence in the citizens of the country, our startups and innovators. With this confidence, self-certification is being encouraged.
Friends,
In the last six years, the products and the solutions that the IT industry has prepared, we have made them an important part of governance. Digital India, in particular, has empowered the common Indian and has connected him with the government. Today, the data has also been democratized and the last mile service delivery has also been effective. Delivery of hundreds of government services is being made online today. Effective use of technology in governance has also provided great relief to the poor and middle class and has also relieved them from corruption. Our digital platforms like Fin Tech products and UPI are discussed all over the world today, including the World Bank. It is in front of us how we have moved from a heavily cash dependent society to the less cash society within three-four years. The greater use of digital transactions is also choking the sources of black money. Each pie of the poor is reaching to him without any leakage due to JAM trinity and DBT.
Friends,
Transparency is the most important condition of good governance. This transformation is now happening in the governance system of the country. That is why the public confidence in the government of India is constantly growing in every survey. Now, the governance is being brought out of the government files and brought to the dashboard. The effort is to ensure that the ordinary citizens of the country can monitor every activity of the government and the government departments on their phones. Whatever may be the work, it should be before the country.
Friends,
What kinds of questions were being raised about government procurement? Who among us does not know? We also raised the issues and flagged our concerns. Now the entire government procurement is done through Government e-marketplace i.e., GeM, through the use of digital technology and with complete transparency. Today, most of the government tenders are invited online. Every project, whether it is our infrastructure projects or the houses for the poor, is being geo-tagged so that they can be completed on time. Even the mapping of village houses is being done with drones. Human interface is being reduced in tax-related matters and a faceless system is being developed. Providing a fast, precise and transparent system to the common man is what according to me means the minimum government, maximum governance.
Friends,
Given the image and identity of Indian technology in the world today, the country has very high hopes and expectations from you. You have ensured that our technology is more and more ‘Made in India’. I urge you that your solutions should also have the impression of Make for India now. We will have to create new criteria for our competitiveness if we have to take the Indian technology leadership further in multiple domains and to maintain this momentum. We will have to compete with ourselves. In order to become a global technology leader, the Indian IT industry will have to pay equal attention to the culture of excellence and institution building along with innovation and enterprise. I have a special message for start-up founders. Don't confine yourself to just valuations and exit strategies. Think how you can create institutions that will outlast this century. Think how you can create world class products that will set the global benchmark on excellence. There can be no compromise on these twin goals, for without them we will always be a follower and not a global leader.
Friends,
This year, we are heralding the 75th year of our independence. This is the right time to make new goals, and put the entire might to achieve them. From now on we have to work on how many new world class products we would give and how many global leaders we have to create when India celebrates 100 years of its independence, when we will celebrate the century after 25-26 years. You set the target, the country is with you. Such a large population of India is your great strength. In the past few months, we have seen how the people of India have grown impatient for tech solutions. People are waiting for new tech solutions. People want to try new things and they have an enthusiasm especially for Indian applications. The country has made up its mind. You also make up your mind.
Friends,
The IT industry, tech industry, innovators, researchers and young minds have a huge responsibility in giving pro-active technological solutions to address India's challenges in the 21st century. For example, our cultivation faces huge problems due to excess use of water and fertilizer. Should the industry not develop smart technology based on artificial intelligence that can inform the farmer about the requirement for water and fertilizer in every crop? It will not be enough by developing technology only; we have to explore solutions that can be adopted at the mass level in India. Similarly, India is looking at you today for how the poorest of the poor can benefit from the power of health and wellness data. The country is also expecting better solutions from you to make telemedicine effective.
Friends,
With regard to education and skill development, the tech industry will have to give solutions to the country which are accessible to the largest population of the country. Today, an atmosphere for technology is being created in schools and colleges of the country through Atal Tinkering labs and Atal Incubation centres. The new national education policy also emphasizes education as well as skilling. These efforts cannot succeed without the cooperation of the industry. One thing I would also say is that you review the outcome of your CSR activities. If the focus of your CSR activities will be on children from backward areas of the country and you connect them more with digital education and develop analytical thinking, lateral thinking in them, then it will be a huge game-changer. The government is making efforts on its part, but your help can do wonders. India is not short of ideas. It needs mentors who can help turn ideas into reality.
Friends,
Today the tier-2 and tier-3 cities are becoming the major centres of Atmanirbhar Bharat in the country. These small cities are today becoming the big centres of demand and growth of IT-based technologies. The youth of these small towns of the country are emerging as wonderful innovators. The focus of the government is also on building better infrastructure in these small cities so that there is no inconvenience to the countrymen as well as entrepreneurs like you. The more you go to these small cities and towns, the more they will grow.
Friends,
I am sure that you will have a serious discussion on solutions for the present and future in the next three days. As usual, the government will seriously consider your suggestions. I must say one thing. During my last address from the Red Fort on 15th August, I had set a target before the country that the optical fiber network is to be completed in six lakh villages in 1,000 days. Since I am following it, we will probably do it and the states will also join us. But the work that follows is linked to your mind. How can the poorest of the poor of the country use the infrastructure of the optical fiber network, how new user-friendly products are introduced, how can the people of villages be connected with the government, markets, education and health? How can this skeleton be a big medium to change his life? It has to be done immediately. The start-ups should come up with such products which can fulfill the 10 requirements of the villages when the optical fiber reaches villages and can bring a major change in the lives of the children of the villages.
You see how big an opportunity it is, and so I invite you. The government is doing this work. Now decide that we have to take leadership for a long time, take it in every sphere, take it with full strength, and the nectar that will emerge from this leadership will serve the entire country.
With this expectation, wish you all the best once again.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নেসকোম তেক্নোলোজী অমসুং লীদর্সিপ ফোরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
17 FEB 2021 5:17PM by PIB Imphal
খুরুমজরি !
হন্দক্কী নেসকোমগী তেক্নোলোজী অমসুং লীদর্সিপ ফোরম অসি ঐগী মীৎয়েংদদি য়াম্না মরু ওই হায়না লৌই‍। মতম অসি মালেম পুম্বনা ভারতকী মায়কৈদা হান্নদগী হেন্না থাজবগা লোয়ননা য়েংনরকপা মতম্নি‍।
ঐখোয়গী মফমসিদা হায়নবা ৱাফম অমা লৈ – না দৈন্যম, না পলায়নম! মসিনা হায়বদি শিংনবনা ফনা চাউদুনসু ঐখোয় ইশাবু কৈদৌনুংদসু হন্থনা খল্লোইদবনি অমদি শিংনববু কিদুনা মনিং হন্দুনা চেল্লোইদবনি‍। কোরোনাগী মতমদা ভারতকী লৌশিং-সাইন্স, ঐখোয়গী তেক্নোলোজীনা ইশাবু শক্তাকচবতা নত্তনা ইশাবু অওনবসু পুরক্লি‍। ঐখোয়না স্মোল পোক্সকী তিকা থানবগীদমক অতোপ্পা লৈবাক্তা তাংলম্বা মতম অমা লৈরম্মি‍। ঐখোয়না মালেমগী লৈবাক কয়াদা ভারত্তা শাবা কোরোনা ভেক্সিন পীবা মতম অমসু লৈরে‍। কোরোনাগী মতমদা ভারতনা পুথোক্লিবা পাম্বৈ অসিনা ঙসিদি মালেম পুম্ববু পুক্নিং থৌগৎলি‍। অদুগা ৱাফম অমা হৌজিক ময়ামগী মফমদা তাহন্নবা তাঞ্জা ফংলি অমদি সি.ই.ও. খরনা হায়রকপদা মসিদা ভারতকী আই.তি. ইন্দস্ত্রীনা অঙকপা মওংদা থবক পায়খৎখি হায়বসিনি‍। চিপশিংনা মথৌ লেপখ্রবদা অদোমগী কোদনা পোৎশকশিংবা লেপহনখিদে‍। লৈবাক পুম্বা য়ুমগী ফক্লাং মরিগী মনুংদা লৈখ্রবদা অদোম্না য়ুমদগী ইন্দস্ত্রীশিং অপনবা লৈতনা মথৌ তৌহনখি‍। হৌখিবা চহীগী ফীভম্না মালেমবু ঙকহল্লবসু অদোম্না হোৎনরিবশিং য়েংলগা ভারতকী মীয়াম্না য়াম্না পেনখি‍।
মরূপশিং,
ফীভম অসিদা সেক্তর খুদিংমক কোরোনানা শোকহনখিবা মতমদা অদোম্না চাউরাক্না চাদা ২গী গ্রোথ পুরকখি‍। দি-গ্রোথকী চিংনবা ৱাফম ফোংদোক্নখিবা মতমদা ভারতকী আই.তি. ইন্দস্ত্রীনা মখোয়গী রিভিন্যু বিলিয়ন ৪ হেনগৎহনখিবা তশেংনমক পেন্নিংঙাইনি, অমদি অদোমগী কাঙবু পুম্নমক থাগৎপদা মতিক চাই‍। মতমসিদা অনৌবা থবক লাখ কয়া পীদুনা আই.তি. ইন্দস্ত্রীনা মখোয়সি ভারতকী চাউখৎপগী মপাঙ্গল কল্লবা য়ুম্বীনি হায়বা তাক্লে‍। ঙসিদি দেতা পুম্নমক, ইন্দিকেতর পুম্নমক্না আই.তি. ইন্দস্ত্রীগী লৈরিবা গ্রোথ খোঙজেল অসি মতৌ অসুম্না অনৌবা পন্দোলশিং লোমখিগনি হায়বা উৎলি‍।
মরূপশিং,
অনৌবা ভারত, ভারত মচা পুম্নমক চাউখৎ মায়কৈদা চঙশিল্লি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না অনৌবা ভারতকী, ভারতকী নহাশিংগী ৱাখল্লোন অসিবু খঙনা চৎলি‍। ভারত মচা করোর ১৩০গী মঙলানশিংনা ঐখোয়বু থুনা খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি‍। অনৌবা ভারতকা মরী লৈননা লৈঙাক্তা লৈরিবা থাজবা অসিমক অদোমগসু মফমদসু লৈ, লৈবাকসিগী প্রাইভেত সেক্তরদসু লৈরি‍।
মরূপশিং,
ভারতকী আই.তি. ইন্দস্ত্রীনা মখোয়গী খোঙফম, মালেমগী ফম্পাক্তা চহী কয়াগী মমাঙদগী থমখ্রে‍। মালেম পুম্বদা ভারতকী এক্সপর্তশিংনা সর্ভিস অমসুং পাম্বৈ পীবদা লমজিংদুনা চৎলি, থৌদাং য়ারি‍। অদুবু ভারতকী চাউরবা দোমেস্তিক মার্কেতকী কান্নবা আই.তি. ইন্দস্ত্রীনা লৌবা ঙমদবা ফীভম খরা লৈরি‍। মায়কৈ অমদা ঐখোয়না হায়বা য়াবদি – থাউমৈগী মখাদা লৈরম্বা অমম্বা ঐখোয়গী মাঙদা লৈরম্মি‍। কমদৌনা ঐখোয়গী লৈঙাক্না ৱাখল্লোন অসিবু হৌখিবা চহী খরসিদা হোংদোকখিবগে হায়বসি ঐখোয়গী লৈঙাক্কী থৌওং অমসুং ফীরেপ্না তাক্লি‍।
মরূপশিং,
অফা অপুনগী মরক্তা তুংগী লুচিংবশিং থোরকপা ঙম্লোই হায়বসি ঐখোয়গী লৈঙাক্না য়াম্না নীংথিনা খঙই‍। মরম অসিনা লৈঙাক্কী খুত্থাঙদা তেক ইন্দস্ত্রীবু কান্নদবা চৎন-পথাকশিংদগী, অফা অপুনশিংদগী পুথোরক্নবা হোৎনরি‍। নেসনেল দিজিতেল কম্ম্যুনিকেসন পো,ইসী অসি অসিগুম্বা পোলিসী অমনি‍। ভারতপু মালেমগী সোফ্তৱেয়র প্রদক্ত হব ওইহন্নবা লৈবাক্কী পোলিসীসু শেম্লে‍। অহোংবা পুরকপগী থবক কোরোনাগী মতমদসু মখা চত্থরি‍। হৌজিক ময়াম্না হায়নখিবা “অদর সর্ভিস প্রোভাইদর” (ও.এস.পি.) চৎন-পথাপসু কোরোনাগী মতমদা চৎনবা হৌখ্রে‍। অনৌবা ফীভম অসিদা অদোমগী থবক তৌবদা লায়হল্লে, অদোমগী থবক্তা অপনবা য়াম্না হন্থহল্লে‍। ঙসিসু, ময়ামগী মরক্তগী মরূপ খরনা হায়খিবদা মীওই চাদা ৯০দি য়ুমদগী থবক তৌখি, মসিদসু নত্তনা মীওই খরদি মখোয়গী হৌরকফম খুঙ্গঙদগী থবক তৌখি‍। য়েংবিয়ু অদোমগী মফমদা অচৌবা থৌনা লৈরিবনো হায়বদু‍। চেম্পিয়ন সর্ভিস সেক্তর ১২দা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোগী পুশিল্লকপগী কান্নবসু অদোম্না ফংবা হৌরি‍।
মরূপশিং,
নুমিৎ নিনিগী মমাঙদা অদোম পুম্নমক্নসু তরাম্না ওক্নখিবা মরুওইবা পোলিসী রিফোর্ম অমা পুরকখি‍। মেপ অমসুং জিও-স্পেসিএল দেতাবু কন্ত্রোলদগী নান্থোকহন্দুনা মসিবু ইন্দস্ত্রীগীদমক ফংহনদুনা য়াম্না মরুওইবা খোঙথাং অমা লৌখৎখি‍। খোঙথাং অসি ঐনা খনবদা ফোরম অসিগী থিম ‘হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমগী মায়কৈদা তুংগী লম্বী শেমবা’ হায়বা অমসুং অদোমগী মীফম অসিগী থবক লৈঙাক অসিনা মপুং ফাহনবা অমদি ঐখোয়গী তেক স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা খোঙথাংনি‍। খোঙথাং অসি আই.তি. ইন্দস্ত্রী খক্তা নত্তনা আত্মনিরভর ভারতকী মরুওইবা মিসনবুসু মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা খোঙথাং অমনি‍। ময়ামগী মরক্তগী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংনা মেপ অমসুং জিও-স্পেসিএল দেতাদা লৈরিবা অথিংবশিং অমসুং রেদ তেপকা মরী লৈনবা ৱাফমশিং তোঙান তোঙানবা ফোরমশিংদা ফোঙদোকখিবা ঐ নীংশিংলি‍।
হৌজিক থম্নিংলিবা ৱাফম অমদি হায়রিবা হীরম কয়াসিগী মনুংদা খ্বাইদগী য়াম্না রেদ লাইত উৎলিবা ৱাফমদি সিক্যুরিতীগা মরী লৈনৈ, ৱাফম অসি হাংদোরক্লবদি সিক্যুরিতীদা অরুবা ফীভম লাক্কনি হায়বা ৱাফমসি হঞ্জিন হঞ্জিন থোরকখি, অদুবু সিক্যুরিতীগী ৱাফমশিংবুসু হেন্দল তৌননবা ইশানা ইশাবু থাজজবা হায়বসি য়াম্না চাউবা পাঙ্গল অমনি‍। ঙসিদি ভারত মশানা মশাদা মপুং ফানা থাজবা থম্লি, ৱাফমসি ঙমখৈদা ঐখোয়না উবা ফংলি‍। লৌরিবা ফিরেপ অসিদগী খঙবা ঙম্বদি ফিরেপ অসি তেক্নোলোজীগী লমখক্তদা নত্তনা ফিরেপ অসি এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মগীসুনি, ফিরেপ অসি লৈঙাক্না চৎন-কাঙলোন খরা লৌথোকপখক্কী ৱাফম নত্তে, ফিরেপ অসি ভারতকী মপাঙ্গল উৎপখক্কী নত্তে‍। ফিরেপ অসি লৌরবা মতুংদা ঐখোয়না লৈবাকসিবু শাফনা থম্বসু ঙমগনি অমদি লৈবাক্কী নহাশিংবু মালেমসিদা মখোয়গী মফম কঞ্জনবা তাঞ্জাসু পীবা ঙমগনি হায়না লৈঙাক অসিনা থাজবা থম্লি‍। অদোমগুম্বা মরূপশিংগা ৱারী ৱাতায় শানবা মতমদা হায়রিবা ৱাফম অসি হেক হেক ঐঙোন্দা ফাউরকই‍। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা, ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংদা মালেমসিদা নৌনা থোরক্লিবা খুদোংচাবশিংগী কান্নবা ফংহনবা মথৌ তাই, মপুং ফানা মনীং তমহনবা মথৌ তাই, হায়বা ৱাখল্লোনসিদা ৱারেপ অসি লৌখিবনি‍। লৈঙাক্না লৈবাকসিগী মীওইশিংদা, ঐখোয়গী স্তার্তঅপশিংদা অমদি ইনোভেতরশিংদা মপুং ফানা থাজবা থম্লি‍। থাজবা অসিগী পরিংদা ঐখোয়গী সেল্ফ-সর্তিফিকেসনবু য়োকখৎলি‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহী ৬সিদা আই.তি. ইন্দস্ত্রীনা পুথোকখিবা পোত্থোকশিং, পাম্বৈশিংবু ঐখোয়না লৈঙাক্লোনগী মরুওইবা শরুক অমা ওইহনখি‍। মরুওইনা দিজিতেল ইন্দিয়ানা, দিজিতেল তেক্নোলোজীনা ভারত মচা মীচম মীয়ামবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, লৈঙাক্কা শম্নহল্লি‍। ঙসিদি দেতাবুসু দেমোক্রেতাইজ তৌরে অমদি লাস্ত মাইল সর্ভিস দেলিভরীদসু মীৎয়েং থম্লি‍। ঙসিদি লৈঙাক্কী সর্ভিস চা কয়া ওনলাইন দেলিভরী তৌরি‍। লৈঙাক্লোনদা তেক্নোলোজী মরুওইনা শীজিন্নবনা লায়রবা অমসুং ময়ায় ওইবা থাক্কী মীওইশিংনা কান্নবা কয়া ফংবতা নত্তনা শেঞ্জা থুমজাদগীসু নান্থোকপা খরা ঙম্লি‍। ঐখোয়গী ফিনতেক প্রদক্ত অমসুং য়ু.পি.আই.গুম্বা দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংগী মতাঙদা মালেম পুম্বনা ঙাঙনরি‍। ৱর্ল্দ বেঙ্কনসু মসিবু থাগৎলি‍। চহী ৩-৪গী মনুংদা হেভিলী কেস দিপেন্দেন্ত সোসাইতী অমদগী লেস কেস সোসাইতীগী মায়কৈদা কমদৌনা খোঙ থাংজিল্লক্লি হায়বসি মাঙদা তাদুনা লৈরে‍। দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন হেক য়াম্না তৌরিবমখৈ অরোৎপা লনথুম পৈশিনবগী চাংসু হন্থরক্লি‍। জে.এ.এম. ত্রিনিতী অমসুং দি.বি.তি.না মরম ওইরগা ঙসি লায়রবশিংগী রাইতশিং মখোয়দা চিত্থ-নান্থবা তৌদনা য়ৌরি‍।
মরূপশিং,
ত্রান্সপেরেন্সী হায়বদি মনুং মপান ফাওনা উবা ঙম্বা হায়বসি অফবা লৈঙাক্লোনগী খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফম্নি‍। হায়রিবা অহোংবা অসি ঙসিদি লৈবাক্কী লৈঙাক্লোন্দা উবা ফংলক্লি‍। মসিগী মরম্ননি সর্ভে খুদিংমক্তা ভারত লৈঙাক্না মীয়ামগী থাজবা হেন্না হেন্না চেৎশিনহল্লিবসি‍। হৌজিক্তি লৈঙাক্কী থবক থৌরমশিং লৈঙাক্কী রেজিস্তরশিংদগী পুথোরক্লগা দেসবোর্দতা থম্লি‍। লৈঙাক অমসুং লৈঙাক্কী লোয়শঙশিংগী থবক থৌরম পুম্নমক মীচম মীয়াম্না মখোয়গী ফোন্দা য়েংবা ফংহন্নবা, তৌরিবা থবক খুদিংমক লৈবাক মীয়াম মাঙদা থম্নবা হোৎনরি‍।
মরূপশিং,
লৈঙাক্কী প্রোকরমেন্তকী মতাঙদা মমাঙদা ৱাহং কয়া হংনরম্মি হায়বসি ঐখোয়গী মরক্তা খঙদবা কনাবু লৈরিবগে, ঐখোয়সু খন্ন-নৈনবদা ৱাফমসিদা ৱা ঙাঙলকখি, তারকখি, ঐখোয়সু নুংনাংবা ফোঙদোকখি‍। ঙসিদি দিজিতেল তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা লৌথুপ লৌকোই লৈতনা গভর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস হায়বদি জি.ই.এম.গী খুত্থাঙদা লৈবগী থবক তৌরি‍। ঙসিদি লৈঙাক্কী তেন্দর অয়াম্বা ওন্লাইন্দা থাজিলহল্লি‍। ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিং ওইরবসু লায়রবশিংগী য়ুম ওইরবসু প্রোজেক্ত খুদিংমক মতম চানা লোইশিনবা ঙম্নবগীদমক জিও তেগ্গিং তৌরি‍। ঙসি খুঙ্গঙশিংগী য়ুমশিংসু দ্রোন্না মেপিং তৌরি, খাজনাগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংদসু হ্যুমেন ইন্তরফেস হন্থহল্লি, ফেসলেস ফেসিলিতী ফংহল্লি‍। তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মীয়ামদা খোঙজেল য়াঙবা, অচুম্বা অমদি লৌথুপ লৌকোই লৈতবা ফীভম ফংহনববু ঐগী ইফমদদি মিনিমম গভর্নমেন্ত, মেক্সিমক গভর্নেন্স হায়বসিনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ভারতকী তেক্নোলোজী মতাঙদা মালেমদা তারিবা মমি, মসিবু শকখঙলিবা অসি য়েংলগা লৈবাকসিনা অদোমগী মফমদা থাজবা কয়া থম্লি‍। ঐখোয়গী তেক্নোলোজী হেক য়ারিবমখৈ মেদ ইন ইন্দিয়া ওইহন্নবা অদোম্না হোৎনরি‍। অদোমগী পাম্বৈশিংদা হৌজিক্তি মেক ফোর ইন্দিয়াগী মমি তাহনবা মতম ওইরে হায়না ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জনিংই‍। করিগুম্বা ঐখোয়না দোমেন কয়াদা ইন্দিয়ন তেক্নোলোজী লীদর্সিবপু মাঙদা পুখৎকে হায়রবদি, খোঙজেল অসি কায়হন্দনা থমগে হায়রবদি ঐখোয়গী হেন্দান্নবগী ক্রাইতেরিয়া শেম্বা মথৌ তাই‍। ঐখোয়না ঐখোয় ইশাগা হেন্দান্নবা মথৌ তাই‍। মালেমগী তেক্নোলোজীগী লুচিংবা ওইনবগীদমক ইনোভেসন অমসুং এন্তরপ্রাইজকা লোয়ননা ভারতকী আই.তি. ইন্দস্ত্রীবু কলচর ওফ এক্সেলেন্স অমসুং ইন্সতিত্যুসু বিল্দিংদসু মপুং ফানা মীৎয়েঙ থম্বা মথৌ তাই‍। মতাঙসিদা ঐখোয়গী স্তার্ত-অপ ফাউন্দরশিংগী মফমদা ঐগী মরুওইবা পাউজেল অমখক্তি‍। ইশাবু ভেলুএসন অমসুং একজিত স্ত্রেতেজী ফাওবখক্তগী মীৎয়েং থম্বিগনু‍। অদোমনা কমদৌনা চহীচা অসি লান্থোক্তুনা লৈহৌগদবা ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপা ঙমগদগে হায়বদু খনবিয়ু‍। মালেমগী এক্সেলেন্সকী বেঞ্চ-মার্ক শেমগদবা মালেমগী থাক্কী পোত্থোকশিং অদোম্না কমদৌনা পুথোক্কদগে হায়বদু খনবিয়ু‍। হায়রিবা পান্দম জুরা অনিসিদা কৈদৌঙৈদসু য়াশিন্নবা পুরক্লোইদবনি মরমদি মখোয় য়াওদনা ঐখোয়না মালেমগী লুচিংবা ওইবা ঙম্লোই তুং ইনবা অদুমক ওইদুনা লৈগনি‍।
মরূপশিং,
চহী অসিদা ঐখোয়গী নীং তম্বগী ৭৫ শুবা চহীদা ঐখোয়না খোঙ থাংজিল্লি‍। মসি অনৌবা পান্দম শেম্নবগী, মখোয়বু ফংনবগী থৌনা পুম্বা ফুদোক্নবা চপ চারবা মতম্নি‍। ঙসিদগী চহী ২৫-২৬গী মতুংদা ভারতনা নীং তম্বগী চহী ১০০ শুবা কুমওন থৌরম পাঙথোকপদা, ঐখোয়না চহীচাগী থৌরম পাঙথোকপা মতমদা ঐখোয়না অনৌবা মালেমগী থাক্কী পোত্থোক কয়া পুথোক্কদগে, মালেমগী লুচিংবা কয়া য়াম্না ঐখোয়না পুথোক্কদগে হায়বা ৱাফমসি খন্দুনা হৌজিক্তগী হৌনা থবক তৌগদবনি‍। অদোম্না পান্দম শেম্বিয়ু, লৈবাক্না অদোমগীদমক লেপকনি‍। ভারতকী য়াম্লবা মীশিং অসি অদোমগী চাউরবা থৌনানি‍। হৌখিবা থা খরসিদা ভারতকী মীয়ামদা তেক সোলুসনগী খৌরাংবা কমদৌনা হেনগৎলকখিবগে হায়বসি ঐখোয়না উখ্রে‍। মীয়াম্না অনৌবা তেক সোলুসনবু খৌরাংনা ঙাইনরি‍। মীয়ামনা অনৌবা পোৎলমশিং চাংয়েং তৌবা পাম্মি অমদি মরুওইনা ভারতকী এপ্লিকেসনশিংগীদমক্তদি মখোয়দা খৌরাংনা ঙাইরি‍। লৈবাকসিনা পুক্নিং চপ য়ুংনা লেপখ্রে‍। অদোমসু পুক্নিং চপ য়ুংনা লেপ্পিয়ু‍।
মরূপশিং,
২১শুবা চহীচাদা ভারতকী শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবগীদমক ইচঙ থৌবা তেক্নোলোজীগী পাম্বৈ পীবদা আই.তি. ইন্দস্ত্রী, তেক ইন্দস্ত্রী, ইনোভেতরশিং, থিজিল্লোয়শিং, নহা ওইণিবা ৱাখলশিংগী থৌদাং য়াম্না চাউই‍। হৌজিক ঐখোয়গী লৌবুক্তা ঈশিংগী অমসুং হার কা হেন্না শীজিন্নখিবগী অচৌবা খুদোংচাদবা ফীভম মায়োক্নরি‍। আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স শীজিন্নদুনা লৌমী খুদিংদা মহৈ মরোং মখল খুদিংমক্কী মথৌ তাবা ঈশিং অমসুং হারগী চাং তাকপা ঙম্বা স্মার্ত তেক্নোলোজী অমা ইন্দস্ত্রী অসিনা শেম্বা ঙম্লোইদবরা? তেক্নোলোজী শেম্বখক্তনা কান্নবা পুরক্লোই, মদুবু ভারতকী মীপুম খুদিংনা শীজিন্নহনবা য়াগদবা পাম্বৈশিং ঐখোয়না থিবা মথৌ তাই‍। মতৌ অসুম্না হকশেল অমসুং তিঞ্জঙ কায়জঙদবগী দেতাগী পাঙ্গলনা খ্বাইদগী লায়রবশিংদা ফাওবা কান্নবা কমদৌনা ফংহনগদগে হায়বসিগী মতাঙদসু ভারতনা ঙসি অদোমগী মায়কৈ য়েংলি‍। তেলিমেদিসিনবু মীয়াম্না পাম্নহন্নবগীদমক অদোমগী মফমদগী হেন্না ফবা পাম্বৈশিং পুথোরক্কনি হায়না লৈবাকসিনা থাজবা থম্লি‍।
মরূপশিং,
মহৈ মশিং অমসুং স্কিল দেভেলপমেন্তকী মতাঙদা লৈবাকসিগী য়াম্লবা মীয়ামদা কান্নবা পীগদবা পাম্বৈ অমা তেক ইন্দস্ত্রীনা লৈবাকসিদা পীবা মথৌ তাই‍। ঙসি লৈবাকসিদা অতল তিঙ্করিং লেবতগী হৌরগা অতল ইনক্যুবেসন সেন্তর ফাওবনা স্কুল-কলেজশিংদা তেক্নোলোজীগী ফীভম অমা শেমগৎলি‍। অনৌবা নেসনেল এজুকেসন পোলিসীদা মহৈ মশিংগা লোয়ন-লোয়ননা স্কিলিংদসু চপ মান্ননা মীৎয়েঙ চঙলি‍। হোৎনরিবা অসি ইন্দস্ত্রীগী মতেং য়াওদনা মায় পাকপা ঙম্লোই‍। অদোম্না অদোমগী সি.এস.আর. থৌরমশিংগী ফংলিবা মহৈশিংদসু পুক্নিং খরা চঙবিয়ু হায়না ঐনা হায়নিংই‍। করিগুম্বা অদোমগী সি.এস.আর. থৌরমশিংনা লৈবাক্কী শোত্থহৌরবা কাঙলুপশিংগী অঙাঙশিংদা মীৎয়েঙ চঙলবদি, অদোম্না মখোয়বু দিজিতেল এজুকেসনগা হেন্না মরী নকশিন্নহনগনি, মখোয়দা এনালাইতিকেল থিঙ্কিং, লেতরেল থিংঙ্কিং শেমগৎকনি, অদু ওইরবদি মসি অচৌবা গেম চেঞ্জর অমা ওইগদৌরিবনি‍। লৈঙাক্না মসিগী মতাঙদা হোৎনরি অদুম ওইনমক মসিদা অদোমগী মতেং ফংলবদি পান্দমসি কয়া য়াম্না ফংবা ঙমগনি‍। ভারত্তা ৱাখল্লোন ৱাত্তে‍। মফমসিদা ৱাখল্লোনশিংবু মঙফাওনহন্নবা লমজিংলোইশিং মথৌ তাই‍।
মরূপশিং,
আত্মনিরভর ভারতকী মকোন ঙসি তিয়র-২, তিয়র-৩ ময়োল্লমশিংদা ওইরি‍। হায়রিবা অপীকপা ময়োল্লমশিং অসিদা লৈরিবা আই.তি.দা য়ুম্ফম ওইবা তেক্নোলোজীগী দিমান্দ অমসুং গ্রোথকীসু অচৌবা মকোন ওইরক্লি‍। লৈবাক্কী হায়রিবা অপীকপা ময়োল্লমশিংগী নহাশিংনা মতিং লৈবা ইনোভেতরশিং ওইনা চোংথোরক্লি‍। লৈঙাক্কী মীৎয়েঙসু হায়রিবা অপীকপা ময়োল্লমশিংসিদা হেন্না ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা লৈরি মরমদি মফমদুদা লৈরিবা লৈবাক মীয়ামগা লোয়ন-লোয়ননা অদোমগুম্বা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগীসু মাঙজবা লৈহন্দনবনি‍। অদোম্না হায়রিবা অপীকপা ময়োল্লমশিং অসিদা নকশিল্লিবমখৈ মখোয়দা হেন্না হেন্না চাউখৎপা পুরক্কদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
মথঙগী নুমিৎ ৩নিসিদা অদোম্না হৌজিক্কী অমদি তুংগী ৱাফমশিংগী পাম্বৈশিংগী মতাঙদা কুপ্না খন্ন-নৈনগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। লৈঙাক্না হান্নগুম অদোমগী ৱাফমশিং খন্নগনি‍। ঐনা শোয়দনা হায়নিংবা ৱাফম অমদি মমাঙদা ওগস্ত ১৫দা ঐনা লাল কিলাদগী ৱা ঙাঙবা মতমদা অদোম্না তারমগনি ঐনা লৈবাক মীয়াম মাঙদা পান্দম অমা থমখি, মদুদি নুমিৎ লিশিং অমগী মনুংদা ভারতকী খুঙ্গঙ লাখ ৬দা ওপ্তিকেল ফাইবর নেতৱর্ক তিংবগী থবক লোইশিনগনি হায়না, হৌজিক ওপ্তিকেল ফাইবর নেতৱর্ক অসি স্কেলেতন অমা ওইরগনি অমদি ঐনা হোৎনরবদি ঐখোয় পাঙথোকপসু ঙমগনি, স্তেতশিংসু ঐখোয়গা লোয়ননা চৎমিন্নগনি, অদুবু মদুগী মতুংদা লেমহৌরিবা থবকশিং অদুদি অদোমগী ৱাখলগা মরী লৈনবা ৱাফম্নি‍। ওপ্তিকেল ফাইবর নেতৱর্ক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর হিন্দুস্তানগী লায়রবদগী লায়রবশিংনা কমদৌনা শীজিন্নহনগদগে, অনৌ অনৌবা য়ুজর ফ্রেন্দলী প্রদক্তশিং কমদৌনা পুথোক্কনি, খুঙ্গঙগী মীওইশিংবু লৈঙাক্কা, কৈথেলগা, মহৈ মশিংগা, লায়না চেন্দবা ফীভমগা কমদৌনা শমজিন্নগদগে‍‍, হায়রিবা স্কেলেতন অসিবু মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবগী অচৌবা লম্বী অমা কমদৌনা ওইহনগদগে হায়বা থবকসিদা হৌজিক্তগী হৌনা অদোমগী মফমদা য়াওরিবা অপীক অপীকপা স্তার্তঅপশিংনা খুঙ্গঙশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌরকপা মতমদা খুঙ্গঙশিংগী মথৌ তাবা ৱাফম ১০সি ফংবা ঙম্লগনি, খুঙ্গঙদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌরকপা মতমদা খুঙ্গঙগী অঙাঙশিংগী পুন্সিদা অহোংবা অসি পুরক্নবা শেম শাদুনা লৈরে হায়গদবা পোত্থোকশিং পুথোক্নবা হোৎনবিয়ু‍।
অদোমসু য়েংবিয়ু, কয়াদা ফজখ্রবা তাঞ্জানো, কয়াদা ফজখ্রবা তাঞ্জানো, অমদি মসিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা পাউজেঞ্জরি, লৈঙাক্না থবক অসি পায়খৎলি, ঐখোয় লীদর্সিপপু মতম শাংনা পুদুনা চৎকনি, হীরম খুদিংদা পুগনি, অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা চৎকনি, অমদি হায়রিবা লীদর্সপ অসিবু নৈনদুনা পুথোরকপা অমৃত অদুনা লৈবাক পুম্বদা কান্নবা পুরক্কনি হায়বা ফিরেপ লৌবিয়ু‍।
হায়রিবা থাজবসিগা লোয়ননা অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
হন্না হন্না থাগৎচরি‍!!