ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନାସକମ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଓ ନେତୃତ୍ୱ ଫୋରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
17 FEB 2021 5:17PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଚଳିତଥରର ନାସକମ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଓ ନେତୃତ୍ୱ ଫୋରମ୍ ମୋ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଖୁବ୍ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏହା ଏକ ଏଭଳି ସମୟ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ପୁର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଆଶା ଓ ଭରସାର ସହ ଦେଖୁଛି ।
ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଏ - ନା ଦୈନ୍ୟମ୍‌, ନା ପଳାୟନମ୍‌! ଅର୍ଥାତ୍‌, ଆହ୍ୱାନ ଯେତେ ବି କଷ୍ଟ ହେଉନା କାହିଁକି, ଆମେ ନିଜକୁ ଦୁର୍ବଳ ଭାବିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କିମ୍ବା ଆହ୍ୱାନକୁ ଡରି ପଳାୟନ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । କରୋନା ସମୟରେ ଭାରତର ଜ୍ଞାନ-ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କେବଳ ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ନିଜକୁ ବିକଶିତ ମଧ୍ୟ କରିଛି । ଏକଦା ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବସନ୍ତ ଟିକା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିଲୁ । ଆଉ ଆଜି ଆମେ ଏଭଳି ଏକ ସମୟରେ ଉପନୀତ ହୋଇଛୁ ଯେତେବେଳେ ଅନେକ ଦେଶକୁ ମେଡ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ କରୋନା ଟିକା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ । କରୋନା ସମୟରେ ଭାରତ ଯେଉଁସବୁ ସମାଧାନ ଦେଲା, ତାହା ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା । ଏବଂ ଯେପରି ଏବେ ଆପଣମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ମତେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ତଥା ଯେମିତି କିଛି ସିଇଓମାନେ କହିଲେ ଯେ, ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଶିଳ୍ପ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛିି । When the chips were down, your code kept things running. ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଚାରି କାନ୍ଥରେ ସିମୀତ ଥିଲା ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଘରେ ରହି ସମଗ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହଜରେ ଚଳାଉଥିଲେ । ଗତ ବର୍ଷର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ବିଶ୍ୱକୁ ଚକିତ କରିଥାଇପାରେ ମାତ୍ର ଆପଣମାନଙ୍କ କ୍ଷମତାକୁ ଦେଖିଲେ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଏହା ଖୁବ୍ ସ୍ୱାଭାବିକ ଲାଗୁଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯେତେବେଳେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ର କରୋନା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ପାଖାପାଖି ୨ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିମ୍ନଗାମୀ ହେବ ବୋଲି ଆଶଙ୍କା କରାଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଯଦି ଭାରତର ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ନିଜ ରାଜସ୍ୱରେ ୪ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଯୋଡି ପାରିଥିଲା, ତେବେ ଏହା ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ଟିମ୍ ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ ଅଟନ୍ତି । ଏହି ସମୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ରୋଜଗାର ଦେଇ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ଏହା ଭାରତର ବିକାଶର ଏକ ମଜବୁତ ସ୍ତମ୍ଭ । ଆଜି ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ, ସମସ୍ତ ସୂଚକାଙ୍କ ଏହା ଦେଖାଉଛି ଯେ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପର ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗତିଶୀଳତା ଏକ ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନୂତନ ଭାରତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତବାସୀ, ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଅଧୀର । ଆମ ସରକାର, ନୂତନ ଭାରତର, ଭାରତର ଯୁବପିଢୀର ଏହି ଭାବନାକୁ ବୁଝନ୍ତି । ୧୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆଶା ଆଙ୍କାକ୍ଷା ଆମକୁ ଦୃତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ପ୍ରେରିତ କରୁଛି । ନୂତନ ଭାରତକୁ ନେଇ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରୁ ଯେତିକି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ସେତିକି ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ବି, ବେଶର ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ମଧ୍ୟ ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଆଇଟି ଶିଳ୍ପ ବହୁ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନିଜର ପଦଚିହ୍ନ ମଜବୁତ୍ କରିସାରିଛି । ଭାରତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ସେବା ଓ ସମାଧାନ ଯୋଗାଇ ଦେବାରେ ବିଶେଷ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ସହିତ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ତୁଲାଉଥିଲେ । ମାତ୍ର କେତେକ କାରଣ ଥିଲା ଯାହାଫଳରେ ଭାରତର ଘରୋଇ ବଜାରକୁ ଏହାର ଆଇଟି ଶିଳ୍ପର ଲାଭ ମିଳିପାରୁନଥିଲା । ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ ବିଭାଜନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଲା । ଏକ ପ୍ରକାର କହିବାକୁ ଗଲେ ଦୀପ ତଳ ଅନ୍ଧାର ଭଳି କଥା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଥିଲା । ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତି ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଆମ ସରକାର କିଭଳି ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ଏହା ଭଲଭାବେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବାନ୍ଧିରଖିଲେ ଭବିଷ୍ୟତର ନେତୃତ୍ୱ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏଥିପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଯୁକ୍ତିଭିତିକ ଶିଳ୍ପକୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ, ବନ୍ଧନରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି । ଜାତୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଯୋଗାଯୋଗ ନୀତି ଏହିଭଳି ଏକ ପ୍ରୟାସ ଥିଲା । ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଫ୍ଟୱାର ଉତ୍ପାଦନର ପେଣ୍ଠରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ନୀତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରାଗଲା । ସଂସ୍କାରର ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଲା । କରୋନା କାଳରେ ହିଁ “ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ” ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଗଲା, ଏବେ ଯୋଉ କଥା
ବିଷୟରେ ଆପଣମାନେ ଆଲୋଚନା କରୁଥିଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ନୂଆ ପରିସ୍ଥିତିରେ କାମ କରିବା ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ହେଲା, ଆପଣମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଖୁବ୍ କମ୍ ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଲା । ଆଜି ଯେମିତି ଆପଣମାନଙ୍କ ଭିତରୁ କିଛି ବନ୍ଧୁ ସୂଚନା ଦେଲେ, ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ବି ଅଧିକ ଲୋକ ନିଜ ଘରୁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, କିଛି ଲୋକ ତ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ଜନ୍ମିତ ଗାଁରୁ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଦେଖନ୍ତୁ ଏହା ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିରାଟ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ୧୨ଟି ପ୍ରମୁଖ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ସାମିଲ କରିବାର ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିରେ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି, ଯାହାକୁ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ମ୍ୟାପ୍ ଓ ଜିଓ ସ୍ପାଶିଆଲ୍ ଡାଟାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ମୁକ୍ତ କରି, ଏହାକୁ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବା, ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହା ଏଭଳି ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଏହି ଫୋରମ୍‌ର ବିଷୟବସ୍ତୁ – “ଏକ ଅଧିକ ଉତମ ସ୍ୱାଭାବିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକାର ପ୍ରଦାନ”ସହ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରଖିଛି । ମୁଁ ଭାବୁଛିି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟ, ତାହାକୁ ସରକାର କରିଦେଇଛନ୍ତି, ଏହା ଏଭଳି ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଆମର ପ୍ରଯୁକ୍ତିଭିତିକ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପରିବେଶକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଏଭଳି ଏକ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହା କେବଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶିଳ୍ପ ନୁହେଁ ବରଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନକୁ ମଜବୁତ୍ କରୁଛି । ମୋର ମନେଅଛି, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଉଦ୍ୟମୀ, ମ୍ୟାପ ଓ ଜିଓ ସ୍ୱାଶିଆଲ ଡାଟାଭିତିକ କଟକଣା ଏବଂ ନାଲି ଫିତା କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଷୟଗୁଡିକୁ ପୃଥକ୍ ପୃଥକ୍ ମଂଚରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏବେ ଗୋଟିଏ କଥା କହୁଛି ଯେ, ଏହିସବୁ ବିଷୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠାରୁ ଯାହା ଉପରେ ଅଧିକ କଟକଣା ରଖାଯାଉଥିଲା, ତାହା ନିରାପତା ସହ ଜଡିତ ଥିଲା, ସବୁବେଳେ ଏହା କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ ଯଦି ଏହା ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆସିବ ତାହାହେଲେ ନିରାପତା ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ବାରମ୍ବାର ଉଠୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ନିରାପତା ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଶକ୍ତି ଅଟେ । ଏବଂ ଆଜି ଭାରତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରପୁର ହୋଇଯାଇଛି, ସୀମାରେ ଆମେ ଏହା ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ତାହେଲେ ଯାଇ ଏହିଭଳି ନିଷ୍ପତି ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରୁଛି । ଏହି ନିଷ୍ପତି କେବଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପରିସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନାହିଁ, ଏହି ନିଷ୍ପତି ଏକ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଅଟେ, ଏହି ନିଷ୍ପତି କେବଳ ସରକାରୀ ନୀତିନିୟମରୁ ଓହରି ଯିବା ଏଭଳି ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ, ଏହି ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ପରିଚାୟକ ଅଟେ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହିଭଳି ନିଷ୍ପତି ନେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିପାରିବା ସହିତ ଏହାର ଯୁବଶକ୍ତିକୁ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବା । ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସହ ମୋର ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା ସେତେବେଳେ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି । ଆମର ଯୁବ ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କୁ, ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପମାନଙ୍କୁ, ବିଶ୍ୱରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ନୂତନ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଏହି ବିଚାରଧାରା ଆଧାରରେ ଏଭଳି ନିଷ୍ପତି ନିଆଯାଇଛି । ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ, ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ନବସୃଜକଙ୍କ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କର ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଭରସା ରହିଛି । ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆତ୍ମ ପ୍ରମାଣନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦ, ଯେଉଁ ସମାଧାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ଆମେ ତାକୁ ଶାସନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ । ବିଶେଷକରି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାଧାରଣରୁ ଅତି ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି, ସରକାରଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ କରିଛି । ଆଜି ତଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅନ୍ତିମ ସେବା ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବଶାଳି ହୋଇଛି । ଆଜି ଅନଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟି କୋଟି ସରକାରୀ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ପ୍ରଭାବଶାଳି ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ମିଳିବା ସହିତ ଦୁର୍ନିତୀରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ମିଳିପାରିଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଆମର ଫିନଟେକ୍ ଉତ୍ପାଦ ଓ ୟୁପିଆଇ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ମଂଚର ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ୩-୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କିଭଳି ଏକ ବିରାଟ ନଗଦ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ସମାଜରୁ କମ୍ ନଗଦ କାରବାର ସମାଜ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛେ, ତାହା ଏବେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଯେତେ ଅଧିକ ହେଉଛି କଳାଧନର ସ୍ରୋତ ସେତେ ମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଜେଏଏମ ଟ୍ରିନିଟି ଏବଂ ଡିବିଟି ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଆଜି ଗରିବର ହକ୍ ତା ନିକଟରେ ବିନା ବାଟମାରଣା ପହଂଚିପାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଛତା ଓ ପାରଦର୍ଶିତା ହେଉଛି ଉତମ ଶାସନର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସର୍ତ । ଦେଶର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଏହି ପରିବର୍ତନ ଘଟୁଛି । ଏହି କାରଣରୁ ହିଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ମଜବୁତ୍ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ବୋଲି ସବୁ ସର୍ଭେରୁ ଜଣାପଡୁଛି । ଏବେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକୁ ସରକାରୀ ପଞ୍ଜିକାରୁ ବାହାର କରାଯାଇ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡକୁ ଅଣାଯାଉଛି । ସରକାର ଏବଂ ସରକାରୀ ବିଭାଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗତିବିଧିକୁ ଯେଭଳି ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଫୋନରେ ଦେଖିପାରିବ ଏହା ହିଁ ପ୍ରୟାସ । ଯାହା ବି କାର୍ଯ୍ୟ ହେବ, ତାହା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଖି ସାମନାରେ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରୀ କ୍ରୟକୁ ନେଇ ପୂର୍ବରୁ କି-କି ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁଥିଲା, ତାହା ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଅଛପା ନାହିଁ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନାରେ ସେସବୁ କହୁଥିଲି, ଶୁଣୁଥିଲି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତାବ୍ୟକ୍ତ କରୁଥିଲି । ଏବେ ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା, ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ପାରଦର୍ଶିତାର ସହ ସରକାରୀ ଇ- ବଜାର ବା ଜିଇଏମ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୟ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଅଧିକାଂଶ ସରକାରୀ ଟେଣ୍ଡର ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆହ୍ୱାନ କରାଯାଉଛି । ଆମ ଭିତିଭୂମୀ ସହ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉ ବା ଗରିବମାନଙ୍କ ଆବାସ ସେସବୁକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ, ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଜିଓ ଟ୍ୟାଗିଂ କରାଯାଉଛି । ଏପରିକି ଆଜି ଗ୍ରାମାଂଚଳରେ ଘର ଗୁଡିକର ମ୍ୟାପିଂ ଡ୍ରୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଉଛି, ଟିକସ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ମାମଲାଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ମାନବ ଇଂଟରଫେସ୍ ହ୍ରାସ କରାଯାଉଛି, ଫେସଲେସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ଦୃତ, ସଠିକ୍ ଓ ପାରଦର୍ଶୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗାଇଦେବା ହେଉଛି ମୋ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସରକାର ସବାଧିକ ଶାସନର ଅର୍ଥ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଯେଉଁ ଛବି ରହିଛି, ଯେଉଁ ପରିଚୟ ରହିଛି, ତାକୁ ଦେଖି ଦେଶକୁ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଆଶା ରହିଛି, ବହୁତ ଅଧିକ ଆଙ୍କାକ୍ଷା ରହିଛି । ଆପଣମାନେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ସମାଧାନର ସୂତ୍ରଗୁଡିକରେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ମେକ୍ ଫର ଇଣ୍ଡିଆର ଛାପ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯଦି ଆମକୁ ଏକାଧିକ ମଂଚରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ନେତୃତ୍ୱକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ହୁଏ, ଏହି ଗତିଶୀଳତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ହୁଏ, ତେବେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାର ନୂତନ ମାନକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମକୁ ନିଜକୁ ହିଁ ନିଜର ପ୍ରତିଯୋଗୀ ଭାବେ ଛିଡା କରିବାକୁ ପଡିବ । ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଲିଡର୍ ହେବା ପାଇଁ ନବସୃଜନ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହ ହିଁ ଭାରତୀୟ ଆଇଟି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଉତ୍କର୍ଷର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସ୍ଥାପନା ଉପରେ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋର ଏକ ବିଶେଷ ବାର୍ତା ରହିଛି । ନିଜକୁ କେବଳ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ ରଣନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସିମୀତ ରଖନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଚିନ୍ତାକରନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ କିଭଳି ଏପରି ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ତିଆରି କରିପାରିବେ ଯାହା ଚଳିତ ଶତାଦ୍ଦୀରୁ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ତିଷ୍ଠି ରହିବ । ଚିନ୍ତାକରନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ କିପରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦ ତିଆରି କରିପାରିବେ ଯାହା ଉତ୍କର୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବ । ଏହି ଦୁଇ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସାଲିସ କରିହେବ ନାହିଁ, କାରଣ ଏସବୁ ବିନା ଆପଣ ସର୍ବଦା ଏକ ଅନୁଗାମୀ ହୋଇପାରିବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ନୁହେଁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ପଦାର୍ପଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା, ସେଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଉପଯୋଗ କରିବାର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ । ଆଜିଠାରୁ ୨୫-୨୬ ବର୍ଷ ପରେ ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଶତକ ପାଳନ କରୁଥିବା ସେତେବେଳେ ଆମେ କେତେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ, କେତେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛୁ, ଏ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରି ଆମକୁ ଏବେଠାରୁ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରନ୍ତୁ, ଦେଶ ଆପଣମାନଙ୍କ ସାଙ୍ଗରେ ଅଛି । ଭାରତର ଏତେ ବଡ ଜନସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି ଆପଣମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି । ଗତ ମାସଗୁଡିକରେ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ପାଇଁ କିପରି ଉତ୍କଣ୍ଠା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଲୋକମାନେ ନୂତନ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି । ଲୋକମାନେ ନୂତନ ଜିନିଷ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଚାହଁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଭାରତୀୟ ଆପ୍ ପାଇଁ ତ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି । ଦେଶ ନିଜର ନିଷ୍ପତି ନେଇସାରିଛି । ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ନିଷ୍ପତି ନିଅନ୍ତୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦିରେ ଭାରତର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ବୈଷୟିକ ସମାଧାନ ଦେବା ସକାଶେ ଆଇଟି ଶିଳ୍ପ, ନବସୃଜକ, ଗବେଷକ, ଯୁବ ମାନସର ବହୁତ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ଏବେ ଯେପରି ଆମର କୃଷିକ୍ଷେତରେ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଅଧିକ ଜଳ ଓ ସାରର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ବଡ ବଡ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । କ’ଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ଏଭଳି ସ୍ମାର୍ଟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାଇଁ କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ, ଯାହା ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଂଟେଲିଜେନସର ବ୍ୟବହାର କରି ଫସଲରେ ଜଳ ଓ ସାରର ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ କୃଷକକୁ ସୂଚାଇଦେବ? କେବଳ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ତିଆରି କରିଦେଲେ ହେବ ନାହିଁ, ଏହାକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ଆମକୁ ସେନେଇ ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ବାହାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହିଭଳି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରାମୟତା ତଥ୍ୟର ଶକ୍ତିରୁ ଗରିବରୁ ଗରିବତରଙ୍କୁ କିପରି ଲାଭ ପହଂଚିପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା ରଖିଛି । ଟେଲିମେଡିସିନକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳି କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ଉତମ ସମାଧାନ ଆଶା କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶିଳ୍ପକୁ ଏଭଳି ସମାଧାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ଦେଶର ବିଶାଳରୁ ଅତି ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ସହଜ ହେବ । ଆଜି ଦେଶରେ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଙ୍ଗ ଲ୍ୟାବରୁ ନେଇ ଅଟଳ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସେଂଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ହିଁ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି । ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଉଦ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତର ସହଯୋଗ ବିନା ସଫଳ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଗୋଟିଏ କଥା ମୁଁ କହିବି ଯେ ଆପଣମାନେ ନିଜର କର୍ପୋରେଟ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ (ସିଏସଆର) କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଫଳାଫଳ ଉପରେ ପୁଣି ଥରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ । ଯଦି ଦେଶର ପଛୁଆ କ୍ଷେତ୍ରର ପିଲାଙ୍କ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ସିଏସଆର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା ସହ ଯୋଡିବେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ପରବର୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିକଶିତ ହେବ, ତେବେ ଯାଇ ଏହା ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ସରକାର ନିଜ ତରଫରୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏଥିରେ ଯଦି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ରହିିବ ତେବେ କଥା କେଉଁଠୁ ଯାଇ କେଉଁଠି ପହଂଚିବ । ଭାରତରେ ଚିନ୍ତାଧାରର ଅଭାବ ନାହିଁ । ଏହା ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶକ ଆବଶ୍ୟକ କରେ ଯେଉଁମାନେ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ବଡ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ଆଜି ଦେଶର ଟାୟର-୨, ଟାୟର-୩ ସହରରେ ପରିଣତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ଛୋଟ ସହର ଆଜି ଆଇଟି ଆଧାରିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଚାହିଦା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ମଧ୍ୟ ବଡ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ଦେଶର ଏହି ଛୋଟ ସହରର ଯୁବକମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ନବସୃଜକ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି । ଏହିସବୁ ଛୋଟ ସହରରେ ଉନ୍ନତ ଭିତିଭୂମୀ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସହ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାରି ଉଦ୍ୟମୀ ମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା ନହେଉ । ଆପଣମାନେ ଯେତେ ଅଧିକ ଏହି ଛୋଟ ସହର, ଅଂଚଳ ଆଡକୁ ଯିବେ ସେମାନଙ୍କର ସେତେ ଅଧିକ ବିକାଶ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଗାମୀ ତିନିଦିନରେ ଆପଣମାନେ ବର୍ତମାନ ଓ ଭବିଷ୍ୟତର ଏଭଳି ସମାଧାନ ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ଭାବେ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ସରକାର ସବୁଥର ପରି ଆପଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହ ବିଚାର କରିବ । ମୁଁ ଏକଥା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି, ଗତଥର ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୋର ଅଭିଭାଷଣ ଦେଉଥିଲି, ଆପଣମାନେ ଶୁଣିଥିଲେ, ମୁଁ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲି, ଯେ ଏକ ହଜାର ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ୬ଲକ୍ଷ ଗାଁରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱାର୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଓ ଏବେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର୍ ନେଟୱାର୍କ ଏକ ଢାଂଚା ଭାବେ ଉଭା ହେବ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଲାଗିରହିଛି ତାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆମେ ନିଶ୍ଚୟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା, ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଆମ ସହ ସାମିଲ ହୋଇଯିବେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ପରେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ରହିଛି, ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଧିଶକ୍ତି ସହ ଯୋଡି ହୋଇଛି । ଭାରତର ଦରିଦ୍ରରୁ ଦରିଦ୍ରତମ ବ୍ୟକ୍ତି କିଭଳି ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱର୍କ ଭିତିଭୂମୀର ଉପଯୋଗ କରିବ, ବ୍ୟବହାର ଅନୁକୂଳ ନୂଆ ନୂଆ ଉତ୍ପାଦ କିଭଳି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, ଗାଁର ଲୋକଟିଏ ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ, ବଜାର ସହ, ଶିକ୍ଷା ସହ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସହ ଯୋଡିହୋଇ ପାରିବ, ଏହି ଢାଂଚା ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାରେ କିଭଳି ଏକ ପ୍ରଶସ୍ତ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବ ସେ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଏହି କାମ ଏବେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପମାନେ ଏଭଳି ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଯାହାକି ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ଗାଁରେ ପହଂଚିବା କ୍ଷଣି ସେଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ, ଗାଁରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ପହଂଚିଲା ଏବଂ ସେପଟେ ଗାଁରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ସକାଶେ ମୋ ପାଖରେ ସାଧନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛି ।
ଆପଣମାନେ ଭାବନ୍ତୁ ତ କେତେ ବଡ ସୁଯୋଗ, କେତେ ବିଶାଳ ସୁଯୋଗ, ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେଉଛି, ଏହି କାମ ସରକାର କରୁଛନ୍ତି, ନିଷ୍ପତି ନିଅନ୍ତୁ, ଆମକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡିବ, ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନେବାକୁ ପଡିବ, ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟର ସହ ନେବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଏହି ନେତୃତ୍ୱର ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଯେଉଁ ଅମୃତ ବାହରିବ, ତାହା ସମଗ୍ର ଦେଶର କାମରେ ଆସିବ ।
ଏହି ଅପେକ୍ଷାର ସହ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's address NASSCOM Technology and Leadership Forum
17 FEB 2021 5:17PM by PIB Delhi
Namaskar!
This time NASSCOM's Technology and Leadership Forum is very special in my view. This is a time when the world is looking at India with more hope and confidence than ever before.
We have been told: ना दैन्यम्, ना पलायनम् i.e., how difficult the challenge is, we should not consider ourselves weak, nor should we be afraid of the challenge and escape. During the Corona period, India's knowledge, science and technology has not only proved itself but has evolved itself also. There was a time when we were dependent on other countries for smallpox vaccines. There is also a time when we are offering Made in India corona vaccines to many countries of the world. The solutions that India gave during the corona are an inspiration for the whole world today. And, as I have had the opportunity to listen to all of you colleagues now, and some CEOs also pointed out, India's IT industry has also done wonders. When the chips were down, your code kept things running. When the entire country was confined to the boundary walls of the house, you were running the industry smoothly from home. The last year's figures may astonish the world, but the people of India find it very natural given your abilities.
Friends,
In such a situation, when each sector was affected by the corona, you achieved a growth of about 2 per cent. Even when there were apprehensions of de-growth and if India's IT industry adds $4 billion more to its revenue, it is really commendable, and all of you deserve appreciation. During this period, the IT industry has proved why it is a strong pillar of India's growth by giving millions of new jobs. Today, all data, every indicator, is showing that the growth momentum of the IT industry is going to touch new heights.
Friends,
New India and every Indian is impatient for progress. Our government understands this spirit of New India and its youth. The aspirations of more than 130 crore Indians inspire us to move forward quickly. The expectations associated with the New India are from the government as well from you and the private sector of the country.
Friends,
India's IT industry had established its footprints on global platforms years ago. Our Indian experts were contributing to the whole world by delivering services and solutions. But there were some reasons why the IT industry could not benefit from the vast domestic market in India. This led to a growing digital divide in India. In a way, we can say that the situation was like the darkness under the lamp. The policies and decisions of our government are witness to how we have changed this approach over the years.
Friends,
Our government is also well aware that future leadership cannot develop in bondage. Therefore, the government is working to free the tech industry from unnecessary regulations. The National Digital Communication Policy was one such big attempt. A national policy was also formulated to make India a global software product hub. The cycle of reforms continued even during the Corona period. In the Corona period itself, "Other Service Provider" (OSP) guidelines were released, which was also mentioned in your discussion. This made it easier for you to work in new circumstances and you faced minimal interruption. Even today, as some of the friends pointed out, more than 90 per cent of people are working from their homes. Not only that, some people are working from their native villages. See, it is going to become a very big force in itself. The benefit of including information technology in 12 champion service sectors has started accruing to you.
Friends,
Two days back, another reform has been carried out in an important policy, which has been welcomed by all of you also. Freeing the map and geo-spatial data from control and opening it to the industry is a very important step. This is a step which is in sync with the theme of this forum – 'Shaping the future towards a better normal' and I think the government has in a way done the work of this summit. This is a step that is going to empower our tech startup ecosystem. This is a step that strengthens not just the IT industry but reinforces the comprehensive mission of Atmanirbhar Bharat. I recollect, many entrepreneurs have been discussing these restrictions and red tape on maps and geo-special data at different forums.
Now let me tell you one thing, concerns related to security used to be flagged that if these things were opened, there would be a danger to security. The issue came up again and again. But self-confidence is a great force to deal with security issues. Today India is full of confidence and we are watching it on the border. Only then, these kinds of decisions are possible. It is not that these decisions revolve around technology only, or these are administrative reforms, or the government has withdrawn itself from particular policies or rules. These decisions are indicative of India's competence. India is confident that we will be able to keep the country safe and also give opportunities to the youth of the country who can prove their worth to the world even after making these decisions. I had a sense of this problem whenever I had a discussion with you. This decision has been taken with the idea that our young entrepreneurs and startups should have the full freedom to take advantage of the new opportunities that have emerged in the world. The government has full confidence in the citizens of the country, our startups and innovators. With this confidence, self-certification is being encouraged.
Friends,
In the last six years, the products and the solutions that the IT industry has prepared, we have made them an important part of governance. Digital India, in particular, has empowered the common Indian and has connected him with the government. Today, the data has also been democratized and the last mile service delivery has also been effective. Delivery of hundreds of government services is being made online today. Effective use of technology in governance has also provided great relief to the poor and middle class and has also relieved them from corruption. Our digital platforms like Fin Tech products and UPI are discussed all over the world today, including the World Bank. It is in front of us how we have moved from a heavily cash dependent society to the less cash society within three-four years. The greater use of digital transactions is also choking the sources of black money. Each pie of the poor is reaching to him without any leakage due to JAM trinity and DBT.
Friends,
Transparency is the most important condition of good governance. This transformation is now happening in the governance system of the country. That is why the public confidence in the government of India is constantly growing in every survey. Now, the governance is being brought out of the government files and brought to the dashboard. The effort is to ensure that the ordinary citizens of the country can monitor every activity of the government and the government departments on their phones. Whatever may be the work, it should be before the country.
Friends,
What kinds of questions were being raised about government procurement? Who among us does not know? We also raised the issues and flagged our concerns. Now the entire government procurement is done through Government e-marketplace i.e., GeM, through the use of digital technology and with complete transparency. Today, most of the government tenders are invited online. Every project, whether it is our infrastructure projects or the houses for the poor, is being geo-tagged so that they can be completed on time. Even the mapping of village houses is being done with drones. Human interface is being reduced in tax-related matters and a faceless system is being developed. Providing a fast, precise and transparent system to the common man is what according to me means the minimum government, maximum governance.
Friends,
Given the image and identity of Indian technology in the world today, the country has very high hopes and expectations from you. You have ensured that our technology is more and more ‘Made in India’. I urge you that your solutions should also have the impression of Make for India now. We will have to create new criteria for our competitiveness if we have to take the Indian technology leadership further in multiple domains and to maintain this momentum. We will have to compete with ourselves. In order to become a global technology leader, the Indian IT industry will have to pay equal attention to the culture of excellence and institution building along with innovation and enterprise. I have a special message for start-up founders. Don't confine yourself to just valuations and exit strategies. Think how you can create institutions that will outlast this century. Think how you can create world class products that will set the global benchmark on excellence. There can be no compromise on these twin goals, for without them we will always be a follower and not a global leader.
Friends,
This year, we are heralding the 75th year of our independence. This is the right time to make new goals, and put the entire might to achieve them. From now on we have to work on how many new world class products we would give and how many global leaders we have to create when India celebrates 100 years of its independence, when we will celebrate the century after 25-26 years. You set the target, the country is with you. Such a large population of India is your great strength. In the past few months, we have seen how the people of India have grown impatient for tech solutions. People are waiting for new tech solutions. People want to try new things and they have an enthusiasm especially for Indian applications. The country has made up its mind. You also make up your mind.
Friends,
The IT industry, tech industry, innovators, researchers and young minds have a huge responsibility in giving pro-active technological solutions to address India's challenges in the 21st century. For example, our cultivation faces huge problems due to excess use of water and fertilizer. Should the industry not develop smart technology based on artificial intelligence that can inform the farmer about the requirement for water and fertilizer in every crop? It will not be enough by developing technology only; we have to explore solutions that can be adopted at the mass level in India. Similarly, India is looking at you today for how the poorest of the poor can benefit from the power of health and wellness data. The country is also expecting better solutions from you to make telemedicine effective.
Friends,
With regard to education and skill development, the tech industry will have to give solutions to the country which are accessible to the largest population of the country. Today, an atmosphere for technology is being created in schools and colleges of the country through Atal Tinkering labs and Atal Incubation centres. The new national education policy also emphasizes education as well as skilling. These efforts cannot succeed without the cooperation of the industry. One thing I would also say is that you review the outcome of your CSR activities. If the focus of your CSR activities will be on children from backward areas of the country and you connect them more with digital education and develop analytical thinking, lateral thinking in them, then it will be a huge game-changer. The government is making efforts on its part, but your help can do wonders. India is not short of ideas. It needs mentors who can help turn ideas into reality.
Friends,
Today the tier-2 and tier-3 cities are becoming the major centres of Atmanirbhar Bharat in the country. These small cities are today becoming the big centres of demand and growth of IT-based technologies. The youth of these small towns of the country are emerging as wonderful innovators. The focus of the government is also on building better infrastructure in these small cities so that there is no inconvenience to the countrymen as well as entrepreneurs like you. The more you go to these small cities and towns, the more they will grow.
Friends,
I am sure that you will have a serious discussion on solutions for the present and future in the next three days. As usual, the government will seriously consider your suggestions. I must say one thing. During my last address from the Red Fort on 15th August, I had set a target before the country that the optical fiber network is to be completed in six lakh villages in 1,000 days. Since I am following it, we will probably do it and the states will also join us. But the work that follows is linked to your mind. How can the poorest of the poor of the country use the infrastructure of the optical fiber network, how new user-friendly products are introduced, how can the people of villages be connected with the government, markets, education and health? How can this skeleton be a big medium to change his life? It has to be done immediately. The start-ups should come up with such products which can fulfill the 10 requirements of the villages when the optical fiber reaches villages and can bring a major change in the lives of the children of the villages.
You see how big an opportunity it is, and so I invite you. The government is doing this work. Now decide that we have to take leadership for a long time, take it in every sphere, take it with full strength, and the nectar that will emerge from this leadership will serve the entire country.
With this expectation, wish you all the best once again.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.