Prime Minister's Office
PM Modi addresses Kisan Sammelan held in Madhya Pradesh
Addresses concerns over MSP, Contract farming cautions against false propaganda
18 DEC 2020 5:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed Kisan Sammelan held across Madhya Pradesh through video conferencing. He also inaugurated and laid foundation stone for cold storage infrastructure and other facilities.
Speaking on the occasion, the Prime Minister stressed, no matter how hard the farmer works, if there is no proper storage of fruits-vegetables-grains, then the farmer is bound to suffer huge losses. He urged the business world to contribute in developing modern storage facilities, cold storage and setting up new food processing ventures. He said this will serve the farmers and in the true sense, serve the country.
The Prime Minister stressed that Indian farmers should have access to the modern facilities available to the farmers in the developed countries, it cannot be delayed any longer. He added in a rapidly changing global scenario, the situation in India cannot be accepted as the farmer becomes helpless due to lack of facilities and modern methods, it is already too late.
Referring To the recent discussions on the agriculture laws, the Prime Minister emphasized that consultation for these agricultural reform laws has been going for the last 20-22 years and these laws were not brought overnight. Farmers of the country, farmers' organizations, agricultural experts, agricultural economists, agricultural scientists, progressive farmers of our country have also been continuously demanding improvement in the agriculture sector, he said. The Prime Minister continued that these reforms were not taken in real earnest even if they figured in the party manifestos. He said the agricultural reforms that have taken place now are not different from what was in discussion earlier.
The Prime Minister cited that the previous Governments did not implement the Swaminathan Committee report for over 8 years. Even the peasants' agitation did not shake the consciousness of these people. He said these people ensured that their government does not have to spend much on the farmer. He criticized the opposition that farmers are used by them for politics whereas his government is dedicated to farmers and considers farmers as Annadata. Shri Modi said the recommendations of the report of the Swaminathan Committee was implemented by this Government, giving MSP of one and a half times the cost to the farmers.
On debt waiver, the Prime Minister said it does not reach the small farmer who did not go to the bank, who did not take the loan. He said in the PM-Kisan scheme every year farmers will get about 75 thousand crore rupees, directly into farmers' bank accounts. No leakage, no commission to anyone. He also described how the availability of urea improved due to neem coating and crack down on corruption.
The Prime Minister criticized that if the previous governments were concerned about farmers, then around 100 large irrigation projects in the country would not hang for decades. Now our government is spending thousands of crores of rupees to complete these irrigation projects in mission mode. He said that the Government is working to ensure water to every farm. He said that the government is equally promoting beekeeping, animal husbandry and fisheries along with grain-producing farmers.
The Prime Minister remarked that to promote fisheries, the Blue Revolution Scheme is operationalized. Some time ago, the Prime Minister Matsya Sampada Yojana was also launched. Due to these efforts, all previous records of fish production in the country have been broken.
He stressed that there is no reason for mistrust in the recent agricultural reforms done by the Government and there is no place for lies. He asked the people to ponder, why would the Swaminathan Committee report be implemented, if the Government intended to remove the MSP.
The Prime Minister remarked that MSP is announced before sowing to put the farmer at ease. He highlighted that even during the fight against the Corona pandemic, the procurement on MSP was done as usual. He assured the farmers that MSP would continue to be given like before. He stressed that the government has not only increased the MSP, but has also procured a lot more on MSP.
The Prime Minister recalled the time when the country faced a pulse crisis. Pulses used to be sourced from abroad amid outcry in the country. He said that his government changed the policy in 2014 and bought 112 lakh metric tonnes of pulses at MSP from farmers compared to procurement of just 1.5 lakh metric tonnes during the period of 5 years before 2014. Today, pulse farmers are also getting more money, pulses prices have also come down and have directly benefited the poor.
The Prime Minister clarified that the new law has given freedom to farmers to sell in the mandi or outside. The farmer can sell his produce where he would get more benefit. Not a single mandi was closed after the new law. He added that the government is spending more than Rs 500 crore on modernizing APMCs.
On contract farming, the Prime Minister clarified it has been in operation in our country for years. He said in contract farming, only crops or produce are transacted but the land remains with the farmer, the agreement has nothing to do with the land. Even if a natural disaster strikes, the farmer gets full money. The new law has ensured a share of windfall profits to the farmer.
He further promised to address the concerns of farmers who have apprehension even after these efforts. He said that the Government is ready to talk on every issue. The Prime Minister said he would again talk about this subject in detail on 25th December, on the birth anniversary of revered Atal ji. On that day, another installment of PM Kisan Samman Nidhi will be simultaneously transferred to the bank accounts of crores of farmers.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.মোদীনা মধ্য প্রদেশতা পাঙথোকখিবা কিসান সম্মেলনদা ৱা ঙাংখ্রে
এম.এস.পি., কন্ত্রেক্ত ফার্মিংগী চিংনবশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি, অরানবা প্রোপেগেন্দদগী চেকশিন্নবা ফোঙদোকখি
18 DEC 2020 5:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রযি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মধ্য প্রদেশতা পাঙথোকখিবা কিসান সম্মেলনদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না কোল্দ স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং অতোপ্পা ফেসিলিতীশিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংনা ফনা কন্না হোৎনরবসু করিগুম্বা উহৈ-মনা মশিং-চেং হৱায়গী মতিক চাবা স্তোরেজ লৈতবা তারবদি লৌমীশিংনা চাউনা মাংগনি। মহাক্না বিজিনেস ৱর্ল্দদা মতমগা চুনবা স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং, কোল্দ স্তোরেজ দিবেলপ তৌবদা অমসুং অনৌবা ফুদ প্রোসেসিং ভেঞ্চরশিং হৌদোকপদা মতেং পাংনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মসিনা লৌমীশিংগী মতেং পাংলগনি অমরোমদনা মসিনা লৈবাক অসিগী মতেং ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী লৌমীশিংদা ফংহল্লিবা মতমগা চুনবা ফেসিলিতীশিং অসি ভারতকী লৌমীশিংদসু ফংহনগদবনি, মসিদা মতম শাংনা থেংথবা তৌরোইদবনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লিবা মালেম অসিদা ভারতনা লৈরিবা ফীভম অসি য়াবা ঙম্লরোই, লৌমীশিং অসিদা ফেসিলিতীশিং অমসুং মতমগা চুনবা পাম্বৈশিংগী অৱাৎপনা মরম ওইদুনা খুৎ পুনদুনা থম্লি, খোঙথাং লৌখৎপগী মতম য়াম্না থেংমল্লবনি।
এগ্রিকলচর লোশিংগী মতাংদা হন্দক খন্ন-নৈনখিবা অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মসিগী লৌউ-শিংউগী অহোংবশিংগী তান্নবা অসি চহি ২০-২২ চত্থদুনা লাকখি অমসুং খুদক্তা শেমখি লো নত্তে। লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা ফগৎহন্নবা লৈবাক অসিগী লৌমীশিং, লৌমীগী ওর্গনাইজেসনশিং, লৌউ-শিংউগী খঙহৈরবশিং, লৌউ-শিংউগী ইকনোমিস্তশিং, লৌউ-শিংউগী সাইন্তিস্তশিং, ঐখোয়গী লৈবাক্কী প্রোগ্রেসিব ফার্মরশিংনা লেপ্তনা দাবি তৌদুনা লাকখিবনি, হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি মসিগী অহোংবশিং অসি পার্তীগী মেনিফেস্তোশিংদা য়াওরগসু মসি তশেংনা লুম্না লৌনখিদে। মহাক্না হায় ঙসি পুরক্লিবা লৌউ-শিংউগী অহোংবশিং অসি মমাংদা খন্নখিবা অদুদগী করি অমত্তা খেৎনবা লৈতে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাংগী সরকারনা স্বামিনাথন কম্মিতী রিপোর্ত অসি চহি ৮রোমা ইমপ্লিমেন্ত তৌদনা লৈরমখি। লৌমীশিংগী খোঙজংনা মীওইশিং অসিগী ৱাখলদা করিগুম্বা অমত্তা নাচুংখিদে। মহাক্না মীওইশিং অসিনা মখোয়গী সরকারনা লৌমীশিংগীদক্তা চাংদিং তৌদনবা হোৎনরমখি। মহাক্না হায় ওপ্পোজিসনশিংনা মখোয়গী রাজনিতীগী ওইবা কান্নবশিংগীদমক্তা লৌমীশিং শীজিন্নরি অমরোমদা মহাক্কী সরকারনদি লৌমীশিংগীদমক কত্থোক্লো অমসুং লৌমীশিংবু অন্নাদতা ওইনা লৌরি। শ্রী মোদীনা হায়খি স্বামিনাথন কম্মিতীগী রিপোর্ত অসিদা য়াওরিবা ৱারোলশিং অসি সরকার অসিনা লৌমীশিংদা চংলিবা মমল অদুগী শরুক অমগা মখাইগী এম.এস.পি. পীদুনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি।
শেন্দোন কোকপীবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বেঙ্কতা চৎতবা অপীকপা লৌমীশিং, লোন লৌদবা লৌমীশিংদা য়ৌহনখিদে। মহাক্না হায়খি পি.এম-কিসান স্কীমদা চহি খুদিংগী লৌমীশিংনা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা লুপা করোর লিশিং ৭৫ ফংগনি। লীকেজ অমত্তা য়াওদনা, কনাদসু কমীশন অমত্তা পীদনা। নীম কোত্তিং তৌবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজাদা হন্থরকপনা মরম ওইরগা য়ুরিয়া ফংবা করম্না হেনগৎহনখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী সরকারবু চৈরদুনা হায়খি করিগুম্বা মখোয়না লৌমীশিংগী খল্লম্বা তারবদি লৈবাক অসিগী ইথৈ-লৌখোংগী অচৌবা প্রোজেক্ত ১০০ রোম অসি চহি কয়া পন্দুনা লৈরিবা অসি লৈরম্লোই। হৌজিক্তি ঐখোয়গী সরকারনা মিসন মোদতা হায়রিবা ইথৈ-লৌখোংগী প্রোজেক্তশিং অসি লোইশিন্নবা লুপা করোর লিশিং কয়া চাদিং তৌরি। মহাক্না হায় সরকার অসি লৌবুক খুদিংমক্তা ঈশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি সরকারঅসিনা মসিগা চপ মান্না খোই য়োকপা, শা-শন লোইবা অমসুং ঙা য়োকপদা লোইননা চেং হৱায় পুথোক্লিবা লৌমীশিং খুমাং চাউশিন্নবা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙা য়োকপা অসি খুমাং চাউশিনহন্নবা ব্লু রিভোলুসন স্কীম পাইখৎখ্রে। মতম খরগী মমাংদা প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সম্পদা য়োজনাসু হৌদোকখি। হোৎনিরিবশিং অদুগী ফলনা লৈবাক্কী ঙা পুথোকপগী মমাংগী রিকোর্দ পুম্নমক থুখাইখি।
মহাক্নানা থাজনা হায়জরি মদুদি ঐখোয়না হন্দক্তা হৌদোকখিবা ফার্ম রিফোর্মশিং অসিদা থাজনীংঙাই ওইদবগী মরম লৈতবতা নত্তনা মীনম্বগীসু মফম য়াওদে। ঐখোয়না এম.এস.পি. লৌথোক্কে হায়রবদি স্বামীনাথন কমিতীগী রিপোর্ত করিগী চৎনহল্লুগনি হায়বা অসি খন্থনবা মীয়ামদা মহাক্না থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়না এম.এস.পি.গী মতাংদা মরু হুন্দ্রিঙৈগী মমাংদগী লাওথোকখি, মসিনা লৌমীশিংদসু লাইথোকহল্লি। কোরোনাগী লাইচৎ থেংনরিঙৈ মতমদসু এম.এস.পি.গী লৈশিনবগী থবক অসি মহৌশাগুম্না চত্থখি। এম.এস.পি. অসি হান্নগুম্না অদুমক মখা চত্থখিগনি হায়না মহাক্না লৌমীশিংদা থাজবা পীখি। মহাক্না হায় সরকারনা এম.এস.পি. হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা এম.এস.পি.দা হেন্না য়াম্না লৈশিনবসু ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংদা লৈবাক অসিনা হৱায়গী মতাংদা অৱাবা থেংনখিবা অদু নৌহৌনা নীংশিংখি। লৈবাক অসিগী লাউ-খোংবগী মরক্তা মপালদগী হৱায়শিং লৌরমখি। মহাক্না হায়খি মহাক্কী সরকারনা পোলিসী অসি ২০১৪দা শেমদোকখি অমসুং ২০১৪গী চহি ৫গী মমাংদা মেত্রিক তন লাখ ১.৫ খক্তা লৈশিনখিবা অদুগা চাংদম্নবদা লৌমীশিংদগী এম.এস.পি.দা হৱায় মেত্রিক তন লাখ ১১২ লৌশিনবা ঙমখি। ঙসি হৱায় থারিবা লৌমীশিংনা শেল হেন্না ফংলে, হৱায়গী মমলসু হন্থরে অমদি লায়রবশিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহনবা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় অনৌবা লো অসিনা লৌমীশিংনা মন্দিদা নত্ত্রগা অতোপ্পা য়োনবগী নীংখা-তম্বা অদুসু পী হায়না শেংদোকখি। লৌমীশিংনা শেল হেন্না তোংগদবা মফমদা মহাক্কী পোত্থোক য়োনবা য়াহল্লে। অনৌবা লো অসিগী মতুংদা মন্দি অমত্তা থোং লোনখিবা লৈতে। মহাক্না হায় সরকার অসিনা এ.পি.এম.সি.শিং মতমগা চুনবা মওংদা ওইহন্নবা সরকার অসিনা লুপা করোর ৫০০গী মথক্তা চাদিং তৌরি।
কন্ত্রেক্ত ফার্মিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মসি ঐখোয়গী লৈবাক্তা চহি কয়াদগী চৎনদুনা লাক্লি হায়না শেংদোকখি। মহাক্না হায় কন্ত্রেক্ত ফার্মিংদা মহৈ-মরোংশিং নত্ত্গা পোত্থোকশিং অদু খক্তা য়োনবনি লম অদুদি লৌমী অদুগী অদুম ওই, এগ্রীমেন্ত অদুগা লমগা করিগুম্বা মরী অমত্তা লৈনদে। করিগুম্বা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবা থোক্লবসু লৌমীশিংনা শেল মপুং ফানা ফংলি। অনৌবা লো অসি লৌমীশিংদা ৱিন্দফোলগী প্রোফিৎকী সিয়রসু ফংহল্লি।
হোৎনরিবশিং অসিগী মতুংদা চিংনবা পোক্লিবা লৌমীশিংগী অৱাবসু কোকহন্নবা মহাক্না ৱাশকখি। মহাক্না হায়খি সরকার অসিনা সমস্যা খুদিংমক তান্ননবা শেম শাদুনা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না হিরম অসিদা মখা তানা দিসেম্বর ২৫, ইকাই খুম্নরবা অতল জীগী মপোক কুমওন নুমিৎ অসিদা শন্দোক্না হায়জগনি হায়না ফোঙদোকখি। নুমিৎ অসিদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী ইন্সতোলমেন্ত অমগসু লৌমী করোর কয়াগী বেঙ্ক একাউন্ততা অমুক্তদা ত্রান্সফর তৌগনি।