ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ କିଷାନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
ନ୍ୟୁନତମ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ଓ ଭାଗ ଚାଷୀଙ୍କ ଉଦବେଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଅତବତାରଣା କରି ଅପପ୍ରଚାରରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ
18 DEC 2020 5:26PM by PIB Bhubaneshwar
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ହେଉଥିବା କିଷାନ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ସେ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଚାଷୀ ଯେତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କଲେ ମଧ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ, ଫଳ ଓ ପରିପାରିବାର ଭଣ୍ଡାରଣ ବିନା ତାକୁ ବିପୁଳ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡିବ । ବ୍ୟବସାୟୀକ ଜଗତକୁ ଆଧୁନିକ ଭଣ୍ଡାରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ନୂତନ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସହ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିବ ।
ଉନ୍ନତ ଦେଶଗୁଡିକରେ ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅବିଳମ୍ଭେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବୈଶ୍ଵିକ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟରେ ଭାରତୀୟ ଚାଷୀମାନେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ବିନା ଅସହାୟ ହୋଇ ରହିବେ ନାହିଁ । ନିକଟରେ ନୂତନ କୃଷି ନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏଭଳି ସଂସ୍କାରମୂଳକ ଆଇନ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ 20-22 ବର୍ଷ ଧରି ବିଚାରବିମର୍ଷ ଚାଲିଥିଲା । ଏସବୁ ଆଇନ ରାତାରାତି ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇନାହିଁ । ଦେଶର କୃଷକ, ଚାଷୀ ସଂଗଠନ, କୃଷି ବିଶେଷଜ୍ଞ, କୃଷି ଅର୍ଥନୀତି ବିଶାରଦ, କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଅଗ୍ରଣୀ ଚାଷୀମାନେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ନିରବଛିନ୍ନ ଭାବେ ଦାବି କରିଆସୁଥିଲେ । ଦଳୀୟ ଇସ୍ତାହାରରେ କୃଷି ସଂସ୍କାର ନେଇ କୁହାଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକୃତପକ୍ଷେ ଏହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଇନଥିଲା । ଆଗରୁ ଏସମ୍ପର୍କରେ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଥିଲା ନୂତନ କୃଷି ନୀତିରେ ତାହାହିଁ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଦୀର୍ଘ 8 ବର୍ଷ ଧରି ସ୍ଵାମୀନାଥନ କମିଟିର ରିପୋର୍ଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିନଥିଲେ । ଏପରିକି ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଆନ୍ଦୋଳନ ମଧ୍ୟ ଏମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇପାରିନଥିଲା । ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ କିଛି ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ପଡିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେମାନେ ଧରିନେଇଥିଲେ । ବିରୋଧୀ ଦଳଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନେ ଚାଷିମାନଙ୍କୁ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ । ମାତ୍ର ତାଙ୍କ ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ନଦାତା ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ସରକାର ସ୍ଵାମୀନାଥାନ କମିଟିର ରିପୋର୍ଟରେ କରାଯାଇଥିବା ସୁପାରିଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଖର୍ଚ୍ଚର ଦେଢଗୁଣା ଏମଏସପି ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଋଣ ଛାଡ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ଏହା ପହଞ୍ଚି ପାରେ ନାହିଁ, କାରଣ ସେ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଯାଇପାରେ ନାହିଁ କି ଋଣ ନେଇ ପାରେନାହିଁ । ପିଏମକିଶାନ ଯୋଜନାରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଚାଷୀମାନେ75 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତା ପାଇବେ, ଯାହାକି ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା ହେବ । ଏଥିରେ କୌଣସି ବାଟମାରଣା ହେବ ନାହିଁ କି କେହି କମିସନ ମଧ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ନାହିଁ । ନିମ ପ୍ରଲେପଯୁକ୍ତ ୟୁରିଆ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ କିପରି ଦୁର୍ନୀତି ରୋକା ଯାଇପାରିଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହା ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ସମାଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେମାନେ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ପ୍ରତି ସଚେତନ ହୋଇଥିଲେ ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ଧରି 100ଟି ବୃହତ ଜନସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆଜି ଅସମାପ୍ତ ରହିନଥାନ୍ତା । ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ବିଭିନ୍ନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷ ଜମିକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେବାପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ମହୁ ଚାଷ, ପଶୁପାଳନ ଓ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସମଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୀଳ ବିପ୍ଲବ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହିସବୁ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ସମସ୍ତ ପୂର୍ବ ରେକର୍ଡ ଭଙ୍ଗ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ନୂତନ କୃଷି ନୀତି ନେଇ ଅବିଶ୍ଵାସର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ ଓ ଏଥିରେ ତିଳେମାତ୍ର ମିଥ୍ୟା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ସରକାର ଏମଏସପି ଉଠାଇଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ସ୍ଵାମୀନାଥାନ କମିଟିର ସୁପାରିଶକୁ କାହିଁକି ଲାଗୁ କରିଥାନ୍ତେ, ସେ ବିଷୟରେ ଟିକିଏ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ଶସ୍ୟ ବୁଣା ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଚାଷିକୁ ଆଶ୍ଵାସନା ଦେବା ପାଇଁ ଏମଏସପି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥାଏ । ଏପରିକି କରୋନା ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରୁଥିବା ବେଳେ ମଧ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଆହରଣ କାଳରେ ସ୍ଵାଭାବିକ ଭାବେ ଏମଏସପି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଆଗରୁ ଯେଭଳି ଏମଏସପି ଦିଆଯାଇଆସୁଛି ତାହା ସେହିଭଳି ଅବ୍ୟାହତ ରହିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚାଷିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି । ସରକାର ଏମଏସପିର ମୂଲ୍ୟ କେବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଏମଏସପି ଦେଇ ଅଧିକ ଶସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟର ସମସ୍ୟା ଦେଶରେ ଦେଖାଦେଇଥିଲା ତାହାର ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଦେଶ ବାହାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଣାଯାଇଥିଲା । ସରକାର 2014ରେ ନୀତିର ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି 112 ଲକ୍ଷ ଟନ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ଚାଷୀମାନଙ୍କଠାରୁ ସଂଗ୍ରହ କରିଥିଲେ । ତେବେ 2014 ପୂର୍ବର 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମାତ୍ର ଦେଢ ଲକ୍ଷ ଟନ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ହୋଇଥିଲା । ଆଜି ଡାଲିଜାତୀୟ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଚାଷୀମାନେ ଅଧିକ ଏମଏସପି ପାଉଛନ୍ତି ଓ ଏହାର ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏହା ସିଧାସଳଖ ଭାବେ ଗରୀବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟିକରଣ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନୂତନ ଆଇନ ବଳରେ ଚାଷୀମାନେ ତାଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ମଣ୍ଡି କିମ୍ବା ମଣ୍ଡି ବାହାରେ ବିକ୍ରି କରିବାର ସ୍ଵାଧୀନତା ପାଇଛନ୍ତି । ଚାଷୀ ଯେଉଁଠି ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବ ସେଠି ତାହାର ଜିନିଷ ବିକ୍ରି କରିପାରିବ । ନୂଆ ଆଇନ ପରେ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ବି ମଣ୍ଡି ବନ୍ଦ ହୋଇନାହିଁ । ଏପିଏମସିଗୁଡିକର ଆଧୂନିକୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ସରକାର 500 କୋଟିରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାଗ ଚାଷ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟିକରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହା ଆମ ଦେଶରେ ବହୁକାଳରୁ ଚାଲିଆସୁଛି । ଭାଗ ଚାଷରେ କେବଳ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ନେଣଦେଣ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଜମି ଚାଷୀ ପାଖରେ ହିଁ ଥାଏ । ଏସମ୍ପର୍କରେ ରାଜିନାମା ସହ ଜମିଜମାର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ । ଏପରିକି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଚାଷୀ ପୁରା ପଇସା ପାଇଥାଏ । ନୂତନ ଆଇନରେ ଚାଷୀ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଲାଭର ସୁବିଧା ରହିଛି । ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉଦବେଗ ପ୍ରତି ସମବେଦନା ପୂର୍ବକ ଏଥିରେ କୌଣସି ଆଶଙ୍କାର କାରଣ ନାହିଁ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି । ମହାମାନ୍ୟ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଆସନ୍ତା 25 ତାରିଖ ଦିନ ଏହି ବିଷୟରେ ସେ ପୁଣି ଆଲୋଚନା କରିବେ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ସେହିଦିନ ପିଏମକିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଦ୍ଵିତୀୟ କିସ୍ତି କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM Modi addresses Kisan Sammelan held in Madhya Pradesh
Addresses concerns over MSP, Contract farming cautions against false propaganda
18 DEC 2020 5:26PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed Kisan Sammelan held across Madhya Pradesh through video conferencing. He also inaugurated and laid foundation stone for cold storage infrastructure and other facilities.
Speaking on the occasion, the Prime Minister stressed, no matter how hard the farmer works, if there is no proper storage of fruits-vegetables-grains, then the farmer is bound to suffer huge losses. He urged the business world to contribute in developing modern storage facilities, cold storage and setting up new food processing ventures. He said this will serve the farmers and in the true sense, serve the country.
The Prime Minister stressed that Indian farmers should have access to the modern facilities available to the farmers in the developed countries, it cannot be delayed any longer. He added in a rapidly changing global scenario, the situation in India cannot be accepted as the farmer becomes helpless due to lack of facilities and modern methods, it is already too late.
Referring To the recent discussions on the agriculture laws, the Prime Minister emphasized that consultation for these agricultural reform laws has been going for the last 20-22 years and these laws were not brought overnight. Farmers of the country, farmers' organizations, agricultural experts, agricultural economists, agricultural scientists, progressive farmers of our country have also been continuously demanding improvement in the agriculture sector, he said. The Prime Minister continued that these reforms were not taken in real earnest even if they figured in the party manifestos. He said the agricultural reforms that have taken place now are not different from what was in discussion earlier.
The Prime Minister cited that the previous Governments did not implement the Swaminathan Committee report for over 8 years. Even the peasants' agitation did not shake the consciousness of these people. He said these people ensured that their government does not have to spend much on the farmer. He criticized the opposition that farmers are used by them for politics whereas his government is dedicated to farmers and considers farmers as Annadata. Shri Modi said the recommendations of the report of the Swaminathan Committee was implemented by this Government, giving MSP of one and a half times the cost to the farmers.
On debt waiver, the Prime Minister said it does not reach the small farmer who did not go to the bank, who did not take the loan. He said in the PM-Kisan scheme every year farmers will get about 75 thousand crore rupees, directly into farmers' bank accounts. No leakage, no commission to anyone. He also described how the availability of urea improved due to neem coating and crack down on corruption.
The Prime Minister criticized that if the previous governments were concerned about farmers, then around 100 large irrigation projects in the country would not hang for decades. Now our government is spending thousands of crores of rupees to complete these irrigation projects in mission mode. He said that the Government is working to ensure water to every farm. He said that the government is equally promoting beekeeping, animal husbandry and fisheries along with grain-producing farmers.
The Prime Minister remarked that to promote fisheries, the Blue Revolution Scheme is operationalized. Some time ago, the Prime Minister Matsya Sampada Yojana was also launched. Due to these efforts, all previous records of fish production in the country have been broken.
He stressed that there is no reason for mistrust in the recent agricultural reforms done by the Government and there is no place for lies. He asked the people to ponder, why would the Swaminathan Committee report be implemented, if the Government intended to remove the MSP.
The Prime Minister remarked that MSP is announced before sowing to put the farmer at ease. He highlighted that even during the fight against the Corona pandemic, the procurement on MSP was done as usual. He assured the farmers that MSP would continue to be given like before. He stressed that the government has not only increased the MSP, but has also procured a lot more on MSP.
The Prime Minister recalled the time when the country faced a pulse crisis. Pulses used to be sourced from abroad amid outcry in the country. He said that his government changed the policy in 2014 and bought 112 lakh metric tonnes of pulses at MSP from farmers compared to procurement of just 1.5 lakh metric tonnes during the period of 5 years before 2014. Today, pulse farmers are also getting more money, pulses prices have also come down and have directly benefited the poor.
The Prime Minister clarified that the new law has given freedom to farmers to sell in the mandi or outside. The farmer can sell his produce where he would get more benefit. Not a single mandi was closed after the new law. He added that the government is spending more than Rs 500 crore on modernizing APMCs.
On contract farming, the Prime Minister clarified it has been in operation in our country for years. He said in contract farming, only crops or produce are transacted but the land remains with the farmer, the agreement has nothing to do with the land. Even if a natural disaster strikes, the farmer gets full money. The new law has ensured a share of windfall profits to the farmer.
He further promised to address the concerns of farmers who have apprehension even after these efforts. He said that the Government is ready to talk on every issue. The Prime Minister said he would again talk about this subject in detail on 25th December, on the birth anniversary of revered Atal ji. On that day, another installment of PM Kisan Samman Nidhi will be simultaneously transferred to the bank accounts of crores of farmers.