Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s message at Climate Ambition Summit
12 DEC 2020 9:21PM by PIB Delhi
Excellencies,
This Summit marks the fifth anniversary of the Paris Agreement - the most ambitious step in our fight against Climate Change. Today, as we are looking to set our sights even higher, we must also not lose sight of the past.We must not only revise our ambitions, but also review our achievements against targets already set.Only then can our voices be credible for future generations.
Excellencies,
I must humbly share with you, that India is not only on track to achieve its Paris Agreement targets, but to exceed them beyond expectations. We have reduced our emission intensity by 21% over 2005 levels. Our solar capacity has grown from 2.63 GigaWatts in 2014 to 36 GigaWatts in 2020. Our renewable energy capacity is the fourth largest in the world.
It will reach 175 GigaWatts before 2022. And, we have an even more ambitious target now - 450 GigaWatts of renewable energy capacity by 2030. We have also succeeded in expanding our forest cover and safeguarding our biodiversity. And, on the world stage, India has pioneered two major initiatives:
• The International Solar Alliance, and
• Coalition for Disaster Resilient Infrastructure.
Excellencies,
In 2047, India will celebrate 100 years as a modern, independent nation. To all my fellow residents of this planet, I make a solemn pledge today. Centennial India will not only meet its own targets, but will also exceed your expectations.
Thank you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜଳବାୟୁ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
12 DEC 2020 9:21PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର,
ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ୟାରିସ ରାଜିନାମାର ପଞ୍ଚମ ବାର୍ଷିକୀର ପ୍ରତୀକ - ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିରୋଧରେ ଆମ ଲଢ଼େଇର ସବୁଠୁ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପଦକ୍ଷେପ । ଆଜି, ଆମେ ନିଜ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆହୁରି ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଆମେ ଅତୀତ ଉପରୁ ନଜର ହଟାଇନେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଆମେ କେବଳ ନିଜ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ପୂର୍ବ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଧାରରେ ଆମର ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହାପରେ ଯାଇ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ନିମନ୍ତେ ଆମର ସ୍ୱର ବିଶ୍ୱସନୀୟ ହୋଇପାରିବ ।
ମାନ୍ୟବର,
ମୁଁ ବିନମ୍ର ଭାବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ପ୍ୟାରିସ ରାଜିନାମା ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବାକୁ ଯାଉନାହିଁ, ବରଂ ଆଶାଠାରୁ ଆହୁରି କିଛି ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମେ 2005 ସ୍ତରରେ ନିଜ ଅଙ୍ଗାରକ ନିର୍ଗମନ ତୀବ୍ରତାକୁ 21% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମାଇ ପାରିଛୁ । ଆମର ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷମତା 2014ରେ 2.63 ଗିଗାୱାଟରୁ ବଢ଼ି 2020ରେ 36 ଗିଗାୱାଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆମର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ବିଶ୍ୱରେ ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ ରହିଛି ।
ଏହା 2022 ପୂର୍ବରୁ 175 ଗିଗାୱାଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଯିବ ଏବଂ ଆମ ନିକଟରେ ଏବେ ତତୋଧିକ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି - 2030 ସୁଦ୍ଧା ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା 450 ଗିଗାୱାଟ ହୋଇଯିବ । ଆମେ ଆମ ଜଙ୍ଗଲ ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଓ ଆମ ଜୈବବିବିଧତାର ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ, ଭାରତ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପରେ ଅଗ୍ରଦୂତ ରହିଛି । ତାହା ହେଉଛି-
- ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ସଂଗଠନ, ଏବଂ
- ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ ।
ମାନ୍ୟବର,
2047ରେ ଭାରତ 100 ବର୍ଷକୁ ଏକ ଆଧୁନିକ, ସ୍ୱାଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ର ରୂପରେ ପାଳନ କରିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱର ମୋର ସମସ୍ତ ସାଥୀ ନିବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ, ମୁଁ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂକଳ୍ପ କରୁଛି । 100 ବର୍ଷର ଭାରତ କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଆପଣଙ୍କ ଆଶାଠାରୁ ଅଧିକ କିଛି କରି ଦେଖାଇବ ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।