Prime Minister's Office
Text of Prime Minister’s message at Climate Ambition Summit
12 DEC 2020 9:21PM by PIB Delhi
Excellencies,
This Summit marks the fifth anniversary of the Paris Agreement - the most ambitious step in our fight against Climate Change. Today, as we are looking to set our sights even higher, we must also not lose sight of the past.We must not only revise our ambitions, but also review our achievements against targets already set.Only then can our voices be credible for future generations.
Excellencies,
I must humbly share with you, that India is not only on track to achieve its Paris Agreement targets, but to exceed them beyond expectations. We have reduced our emission intensity by 21% over 2005 levels. Our solar capacity has grown from 2.63 GigaWatts in 2014 to 36 GigaWatts in 2020. Our renewable energy capacity is the fourth largest in the world.
It will reach 175 GigaWatts before 2022. And, we have an even more ambitious target now - 450 GigaWatts of renewable energy capacity by 2030. We have also succeeded in expanding our forest cover and safeguarding our biodiversity. And, on the world stage, India has pioneered two major initiatives:
• The International Solar Alliance, and
• Coalition for Disaster Resilient Infrastructure.
Excellencies,
In 2047, India will celebrate 100 years as a modern, independent nation. To all my fellow residents of this planet, I make a solemn pledge today. Centennial India will not only meet its own targets, but will also exceed your expectations.
Thank you.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘জলবায়ু আকংক্ষা শীৰ্ষ সন্মিলন’ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তা
12 DEC 2020 9:21PM by PIB Guwahati
মহামহিমসকল,
এইখন শীৰ্ষ সন্মিলন জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে আমি আৰম্ভ কৰা যুঁজখনত গ্ৰহণ কৰা আটাইতকৈ বৃহত্ পদক্ষেপ ‘পেৰিছ বুজাবুজি’ৰ পঞ্চম বাৰ্ষিকী উদযাপন উপলক্ষেই অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। আজিৰ তাৰিখত আমি আমাৰ লক্ষ্যৰ পৰিসৰ আৰু অধিক বিস্তৃত কৰিব বিচাৰিছো যদিও আমি অতীতত গ্ৰহণ কৰা দৃষ্টিভংগীৰ কথা পাহৰিলে নহ’ব। আমি কেৱল আকাংক্ষাৰ পুনৰীক্ষণ কৰিলেই নহ’ব, বৰঞ্চ ইতিমধ্যে নিৰ্দ্ধাৰণ কৰা লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে আমি কিমানখিনি আগবাঢ়িব পাৰিছো তাৰো পৰ্যালোচনা কৰিব লাগিব। তেতিয়াহে আমাৰ কথা ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে বিশ্বাসযোগ্য হ’ব।
মহামহিমসমকল,
মই বিনয়ৰে ক’ব খুজিছো যে ভাৰতে ‘পেৰিছ বুজাবুজি’য়ে নিৰ্দ্ধাৰণ কৰি দিয়া লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে কেৱল সঠিক পথেৰে আগবাঢ়াই নহয়, বৰং আশা কৰাতকৈয়ো আগতেই সেয়া অতিক্ৰমো কৰিছে। আমি ২০০৫ৰ হিচাপত কাৰ্বন বিসৰ্জনৰ তীব্ৰতা ২১% হাৰে হ্ৰাস কৰিছো। আমাৰ সৌৰ শক্তিৰ সামৰ্থ্য ২০১৪ চনৰ ২.৬৩ গিগাৱাটৰ পৰা ২০২০ চনত ৩৬ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি পালে। ‘নৱীকৰণযোগ্য শক্তি’ৰ ক্ষেত্ৰত আমি চতুৰ্থ বৃহত্ সামৰ্থ্যৰ দেশ বুলি পৰিগণিত হৈছো।
২০২২ চনৰ আগতেই এই পৰিমাণ ১৭৫ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি পাব। আমি আকৌ ইয়াতকৈয়ো এঢাপ আগলৈ গৈ ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ‘নৱীকৰণযোগ্য শক্তি’ৰ উত্পাদনী সামৰ্থ্য ৪৫০ গিগাৱাটলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে অভিলাসী লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিছো। তদুপৰি আমি আমাৰ বনাঞ্চলৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাত সাফল্য লাভ কৰাৰ লগতে আমাৰ জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষিত কৰিবলৈও সক্ষম হৈছো। আৰু, বিশ্ব প্ৰেক্ষাপটত, ভাৰতে দুটা উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে। সেয়া হ’ল:
- আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৰ্চা, আৰু
- দুৰ্যোগ প্ৰশমণ সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মৰ্চা গঠন
মহামহিমসকল,
২০৪৭ চনত ভাৰতে এখন আধুনিক স্বতন্ত্ৰ ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ১০০বছৰ উদযাপন কৰিব। এইটো গ্ৰহৰ মোৰ সকলো সহ আবাসীসকল, মই আজি এটা পবিত্ৰ সিদ্ধান্ত ঘোষণা কৰিব খুজিছো। শতবৰ্ষী ভাৰতে নিজৰ লক্ষ্যতে কেৱল উপনীত নহ’ব, বৰঞ্চ আপোনালোকৰ আশাসমূহকো অতিক্ৰম কৰি যাব।
ধন্যবাদ।