Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of New Parliament Building
New Parliament will fulfill country’s aspirations : PM
Democracy is our culture : PM
New Parliament will witness the making of AatmaNirbhar Bharat : PM
Urges to take pledge to keep the country's interest paramount
10 DEC 2020 4:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of the New Parliament Building today. The new building is an intrinsic part of the vision of ‘AatmaNirbhar Bharat’ and will be a landmark opportunity to build a peoples’ Parliament for the first time after independence, one which will match the needs and aspirations of ‘New India’ in the 75th anniversary of independence in 2022.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said today is a milestone in India's democratic history, filled with the idea of ​​Indianness. He added that the start of the construction of Parliament House of India is one of the most important stages of our democratic traditions. He gave a call to the people of India, to build this new building of the Parliament together. He said it can’t be more beautiful or more pure than the new building of our Parliament witnessing when India celebrates 75 years of its independence.
The Prime Minister recalled the moment when he entered the Parliament House for the first time in 2014 as an MP. He said that when he entered the Parliament House for the first time, he bowed his head and saluted this temple of democracy, before stepping into it. He remarked that many new things are being done in the new Parliament House that will increase the efficiency of the MPs and modernize their work culture. He said if the old Parliament House gave direction to post-independence India, the new building would become a witness to the making of a ‘AatmaNirbhar Bharat.’ If work was done to fulfill the needs of the country in the old Parliament House, then the aspirations of 21st century India will be fulfilled in the new building.
The Prime Minister remarked that democracy elsewhere is about election procedures, governance and administration. But democracy in India is about life values, it is the way of life and the soul of a nation. He added India's democracy is a system developed through centuries of experience. There is also a life mantra, an element of life as well as a system of order in the democracy in India. He said it is India's democratic strength that is giving new energy to the development of the country and giving new faith to its countrymen. He said democracy in India is constantly being renewed every year and it is seen that voter turnout is increasing with every election.
The Prime Minister remarked that democracy in India has always been a means of resolving differences along with governance. Different views, different perspectives empower a vibrant democracy. He said our democracy has moved forward with the goal that there is always room for differences so long as it is not entirely disconnected from the process. He stressed that policies and politics may vary but we are for the service of the public and there should be no differences in this ultimate goal. He added whether debates occur within the Parliament or outside, the determination towards national service and dedication towards national interest should be reflected in them constantly.
The Prime Minister urged the people to to remember that it is the responsibility of the people to awaken the optimism towards democracy which is the basis of the existence of the Parliament House. He reminded that every member who enters Parliament is accountable towards the public as well as the Constitution. He said there are no rituals as such to consecrate this temple of democracy. It is the representatives of the people who come to this temple that will consecrate it. He said their dedication, their service, conduct, thought and behavior will become the life of this temple. Their efforts towards the unity and integrity of India will become the energy that gives life to this temple. He added when each public representative will offer his knowledge, intelligence, education and experience fully here, then this new Parliament House will gain sanctity.
The Prime Minister urged the people to take the pledge to keep India First, to worship only the progress of India and the development of India, every decision should increase the strength of the country and that the country's interest is paramount. He asked everyone to take the pledge that there will be no greater interest for them than national interest. Their concern for the country will be more than their own personal concerns. Nothing will be more important to them than the unity, integrity of the country. Dignity and fulfillment of the constitution of the country will be the biggest goal of their life.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ନୂତନ ସଂସଦ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମର ସଂସ୍କୃତି: ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
• ନୂଆ ସଂସଦ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଦେଖିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରଖିବା ପାଇଁ ଶପଥ ନେବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
10 DEC 2020 4:00PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ (ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ବିଲ୍‌ଡିଂ)ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ ଆମ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଂଶ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣର ଏକ ଐତିହାସିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହା 2022ରେ ପାଳିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର 75ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଯଥାର୍ଥଭାବେ ପୂରଣ କରିପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଏହି ଦିବସଟି ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଇତିହାସରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରିଛି । ଏଥିରେ ଭାରତୀୟତାର ବିଚାର ପୂରି ରହିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ନୂଆ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଭବନର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ଆମ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାର ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟ । ଏହି ନୂଆ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଭବନକୁ ମିଳିତଭାବେ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ଏକ ନୂଆ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ଭଳି ସୁନ୍ଦର ଓ ପବିତ୍ର ଘଟଣା ଆଉ କିଛି ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ 2014ରେ ପ୍ରଥମଥର ସେ ସଂସଦକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବା ଘଟଣାର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ସଂସଦ ଭବନରେ ପ୍ରବେଶ କଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରଥମେ ମଥାପାତି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ପବିତ୍ର ମନ୍ଦିରକୁ ପ୍ରଣିପାତ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନରେ ଅନେକ ନୂଆ କଥା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଫଳରେ ସାଂସଦମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବଢିବ ଓ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଆଧୁନିକ ରୂପ ନେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୁରୁଣା ସଂସଦ ଭବନ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାରତକୁ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲା । ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣକୁ ଦେଖିବ ଓ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ରହିବ । ପୁରୁଣା ସଂସଦ ଭବନରେ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା ; ଏବେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ପାଇଁ ନୂଆ ଭବନ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ୟତ୍ର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଅର୍ଥ ନିର୍ବାଚନ ପଦ୍ଧତିର ପରିପାଳନ, ସରକାର ଗଠନ, ଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ; କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥ ଭିନ୍ନ । ଏହା ଜୀବନର ଏକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ । ଏହା ଏକ ଜୀବନର ମାର୍ଗ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆତ୍ମା । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ନେଇ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଏକ ଜୀବନମନ୍ତ୍ର, ଜୀବନର କିଛି ଅଂଶ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି; ଯାହା ଭାରତୀୟ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିଶେଷତ୍ୱ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତି ଦେଶର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବଳ ଯୋଗାଉଛି ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନୂଆ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି । ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ନିରନ୍ତରଭାବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନବୀକୃତ ହେଉଛି । ପ୍ରତି ନିର୍ବାଚନରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଭୋଟଦାତା ନିଜର ମତାଧିକାର ସାବ୍ୟସ୍ତ କରୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସର୍ବଦା ମତଭେଦ ଦୂର କରିବା ସହ ସୁଶାସନ ପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇଆସିଛି । ବିବିଧ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ବିଚାର ଓ ପ୍ରସ୍ଥାବନା ଆଦି ଭାରତର ଏହି ଉତ୍ସଳ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସର୍ବଦା ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି । ଏଥିରେ କୌଣସି ମତଭେଦ ଘଟିଲେ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷ ଯେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟାରୁ ବିଚ୍ୟୁତ ନ ହୋଇଛନ୍ତି ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୀତି ଏବଂ ରାଜନୀତି ଅଲଗା ଜିନିଷ ହୋଇପାରେ, ଆମେ କିନ୍ତୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ରହିଛୁ । ଅତଏବ ଏହି ଅନ୍ତିମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ କୌଣସି ମତଭେଦ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟ ଭିତରେ କିମ୍ବା ବାହାରେ, ବିତର୍କ ଯେଉଁଠାରେ ବି ହେଉ ପଛକେ ଜାତିର ସେବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେବାର ଆମ ସଂକଳ୍ପ ସବୁଠି ପ୍ରତିଫଳିତ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସଦ ଭବନର ସ୍ଥିତିର ମୂଳ ଭିତ୍ତି ହେଲା ଗଣତନ୍ତ୍ର । ତେଣୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ତାହାର ଚରମ ସଫଳତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଦିଗରେ ଜନସାଧାରଣ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ମନେ ପକାଇ ନିଷ୍ଠାପରଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ସମ୍ବିଧାନ ଓ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ପବିତ୍ର କରିବା ପାଇଁ ସେଭଳି କିଛି ବିଧିବିଧାନ ନାହିଁ । ଏହା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଯେଉଁମାନେ ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ହିଁ ଏହାକୁ ପବିତ୍ର କରିବେ । ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସର୍ଗ, ସେବା, ଆଚରଣ, ବିଚାର ଓ ବ୍ୟବହାର ଏହି ମନ୍ଦିରର ଜୀବନ ନାଟିକା ହେବ । ଭାରତର ଏକତା ଓ ସଂହତି ରକ୍ଷା ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମ ହିଁ ଏହି ମନ୍ଦିର ପାଇଁ ପ୍ରାଣଶକ୍ତି ପାଲଟିବ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକପ୍ରତିନିଧି ନିଜର ଜ୍ଞାନ, ବୁଦ୍ଧି, ମେଧା, ଶିକ୍ଷା ଓ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏଠାରେ ବିନିଯୋଗ କରିବେ ସେତେବେଳେ ଯାଇ ଏହି ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ ପବିତ୍ର ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରଥମରେ ରଖିବାର ଶପଥ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସମସ୍ତେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଓ ବିକାଶର ଅର୍ଚ୍ଚନା କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଶର ଶକ୍ତିବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିବା ଉଚିତ । ରାଷ୍ଟ୍ର ସ୍ୱାର୍ଥଠାରୁ ଆଉ କୌଣସି ବଡ଼ ସ୍ୱାର୍ଥ ନାହିଁ । ଏହି ଭାବନା ମନରେ ରଖି ସେ ଦିଗରେ ଶପଥ ନେବାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏହି ବିଚାର ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ରହିଲେ ସେମାନେ ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ୱାର୍ଥ ଅପେକ୍ଷା ରାଷ୍ଟ୍ର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବେ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତା ଛଡା ଅନ୍ୟ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବନାହିଁ । ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ସବୁଠୁ ବଡ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବ ଦେଶର ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ରକ୍ଷା ଓ ଏହାର ପରିପାଳନ କରିବା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।