প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না অনৌবা পর্লিয়মেন্ত বিল্দিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
অনৌবা পর্লিয়মেন্ত অসিনা লৈবাক্কী অনীংবা-অপাম্বা মপুং ফাহল্লগনিঃ পি.এম.
দিমোক্রেসী অসি ঐখোয়গী চৎনবী নাৎনিঃ পি.এম.
অনৌবা পর্লিয়মেন্ত অসিনা আত্মনির্ভর ভারতকী শাখি ওইরগনিঃ পি.এম.
লৈবাক্কী কান্নবনা হেন্না মরুওইনা লৌনবা ৱাশক লৌনবা হায়খ্রে
10 DEC 2020 4:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অনৌবা পর্লিয়মেন্ত বিল্দিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। অনৌবা বিল্দিং অসি আত্মনির্ভর ভারতকা শাগোন্নরিবা শরুক অমনি অমসুং নীং খা তম্লবা মতুংদা আহানবা ওইনা মীয়ামগী পর্লিয়মেন্ত শানবগী চাউরবা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি, মসিনা ২০২২দা নীং খা তম্বগী চহি ৭৫শুবা থৌরমদা ‘ন্যু ইন্দিয়া’গী তঙাইফদবশিং অমসুং অনীংবা-অপাম্বশিংগা চুশিন্নরগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী থৌরম অসি ভারত মচাশিংগী ৱাখল্লোন্না থল্লবা ভারতকী দিমোক্রেসীগী পুৱারীদা মরুওইবা থৌরম অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী পর্লয়মেন্ত হাউস শাবা হৌবা অসি ঐখোয়গী দিমোক্রেসীগী চৎনবীগী খ্বাইদগী মরুওইবা তাঙ্কক অমনি। মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা হায়খি মদুদি পুন্না অমত্তা ওইনা পর্লিয়মেন্তকী অনৌবা বিল্দিং অসি শামিন্নসি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা নীং খা তম্বগী চহি ৭৫শুবা থৌরম পাংথোকপদা ঐখোয়গী পর্লিয়মেন্তকী অনৌবা বিল্দিং অসিদগী হেন্না ফজবা অমসুং হেন্না শেংবা অতৈ অমমুক লৈররোই।
প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৪দা মহাক্না এম.পি. ওইনা ইহান হান্না পর্লিয়মেন্ত হাউস্তা চংলকখিবা মিৎকুপ অদু নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অহানবা ওইনা পর্লিয়মেন্ত হাউস্তা চংদ্রিঙৈগী মমাংদা, মহাক্না মকোক নোনখি অমসুং দিমোক্রেসীগী শেংলবা লাইশঙ অসিবু খুরুমজখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত হাউস্তা এম.পি.শিংগী থবক-থৌরমদা লাইহনগদবা অনৌবা পোৎলম কয়া হাপকনি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা অরিবা হাউস্না নীং খা তম্লবা মতুংদা ভারত্তা লম্বী তাকখিবা ওইরবদি, অনৌবা হাউ্স অসিনা লৈবাক অসিদা ‘আত্মনির্ভর’ ওইনবগী শাখি ওইরগনি। করিগুম্বা অরিবা হাউস্তা লৈবাক অসিগী তঙাইফদবশিং মপুং ফাহন্নবা থবক তৌবা তারগদি, ২১শুবা চহি চাগী ভারতকী অনীংবা-অপাম্বশিং অদু অনৌবা হাউস অসিনা মপুং ফাহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মফম অতৈদা দিমোক্রেসী অসি মীখলগী থৌরাংশিং, লৈঙাক অমসুং লৈঙাকলোনগী মরী লৈনৈ। অদুবু ভারত্তা দিমোক্রেসী অসি পুন্সিগী মগুনগী মতাংদনি, মসি পুন্সিগী লম্বীনি অমসুং লৈবাক অসিগী থৱাইনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী দিমোক্রেসী মতম কয়াগী খঙলু-উরুবা অদুনা শেমগৎপা থৌরাং অমনি। ভারতকী দিমোক্রেসীদা, পুন্সিগী লাইৱাসু য়াওই, পুন্সিগী মশকসু য়াওই অমসুং লোইননা থৌরাংগী লাইৱাসু য়াওই। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা দিমোক্রেসী অসি নুংতিগী অহোংবা পুরক্লি। ভারত্তা ঐখোয়না মীখল খুদিংগা লোইননা ভোতর তর্নআউৎ অসি হেনগৎলকপা উরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা হায়খি মদুদি মখোয়না ভারতপু খ্বাইদগী মরুওইবা ওইনা লৌনবা ৱাশক্কদবনি, শুপ্নগী ভারতকী চাউখৎপা অমসুং ভারতকী শাহৌগীদমক লাইনীং ওইগদবনি, ৱারেপ খুদিংমক লৈবাক্কী পাঙ্গল হেনগৎহনবা অমসুং লৈবাক্কী কান্নবনা মাংদা থাগদবনি। মহাক্না পুম্নমক্তা ৱাশক্নবা হায়খি মদুদি মখোগীদমক্তা লৈবাক্কী কান্নবদগী হেন্না কান্নবা অমত্তা লৈরোইদবনি। লৈবাক্কীদমক্তা মখোয়না খনবা অদু মশাগী লনাইগীদমক খনবদগী হেন্না মরুওইগদবনি। লৈবাক্কী অপুনবা, মখল মখাদগী হেনবা মখোয়গীদমক্তা মরুওইবা করিসু লৈরোইদবনি। লৈবাক্কী সংবিধানগী ইকাই খুম্নবা ঙাকপা অমসুং ফিদম অদু মপুং ফাহনবা অসি মখোয়গী পুন্সিগী খ্বাইদগী চাউবা পান্দম ওইগদবনি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone of New Parliament Building
New Parliament will fulfill country’s aspirations : PM
Democracy is our culture : PM
New Parliament will witness the making of AatmaNirbhar Bharat : PM
Urges to take pledge to keep the country's interest paramount
10 DEC 2020 4:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone of the New Parliament Building today. The new building is an intrinsic part of the vision of ‘AatmaNirbhar Bharat’ and will be a landmark opportunity to build a peoples’ Parliament for the first time after independence, one which will match the needs and aspirations of ‘New India’ in the 75th anniversary of independence in 2022.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said today is a milestone in India's democratic history, filled with the idea of ​​Indianness. He added that the start of the construction of Parliament House of India is one of the most important stages of our democratic traditions. He gave a call to the people of India, to build this new building of the Parliament together. He said it can’t be more beautiful or more pure than the new building of our Parliament witnessing when India celebrates 75 years of its independence.
The Prime Minister recalled the moment when he entered the Parliament House for the first time in 2014 as an MP. He said that when he entered the Parliament House for the first time, he bowed his head and saluted this temple of democracy, before stepping into it. He remarked that many new things are being done in the new Parliament House that will increase the efficiency of the MPs and modernize their work culture. He said if the old Parliament House gave direction to post-independence India, the new building would become a witness to the making of a ‘AatmaNirbhar Bharat.’ If work was done to fulfill the needs of the country in the old Parliament House, then the aspirations of 21st century India will be fulfilled in the new building.
The Prime Minister remarked that democracy elsewhere is about election procedures, governance and administration. But democracy in India is about life values, it is the way of life and the soul of a nation. He added India's democracy is a system developed through centuries of experience. There is also a life mantra, an element of life as well as a system of order in the democracy in India. He said it is India's democratic strength that is giving new energy to the development of the country and giving new faith to its countrymen. He said democracy in India is constantly being renewed every year and it is seen that voter turnout is increasing with every election.
The Prime Minister remarked that democracy in India has always been a means of resolving differences along with governance. Different views, different perspectives empower a vibrant democracy. He said our democracy has moved forward with the goal that there is always room for differences so long as it is not entirely disconnected from the process. He stressed that policies and politics may vary but we are for the service of the public and there should be no differences in this ultimate goal. He added whether debates occur within the Parliament or outside, the determination towards national service and dedication towards national interest should be reflected in them constantly.
The Prime Minister urged the people to to remember that it is the responsibility of the people to awaken the optimism towards democracy which is the basis of the existence of the Parliament House. He reminded that every member who enters Parliament is accountable towards the public as well as the Constitution. He said there are no rituals as such to consecrate this temple of democracy. It is the representatives of the people who come to this temple that will consecrate it. He said their dedication, their service, conduct, thought and behavior will become the life of this temple. Their efforts towards the unity and integrity of India will become the energy that gives life to this temple. He added when each public representative will offer his knowledge, intelligence, education and experience fully here, then this new Parliament House will gain sanctity.
The Prime Minister urged the people to take the pledge to keep India First, to worship only the progress of India and the development of India, every decision should increase the strength of the country and that the country's interest is paramount. He asked everyone to take the pledge that there will be no greater interest for them than national interest. Their concern for the country will be more than their own personal concerns. Nothing will be more important to them than the unity, integrity of the country. Dignity and fulfillment of the constitution of the country will be the biggest goal of their life.