Prime Minister's Office
PM addresses India Mobile Congress 2020
Let us work together to make India a global hub for telecom equipment, design, development and manufacturing:PM
We should ensure timely roll out of 5G to leapfrog into the future: PM
Calls for a task-force for better handling of electronic waste and creating a circular economy
08 DEC 2020 11:45AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered inaugural address at the virtual India Mobile Congress (IMC) 2020 today through video conference. The theme for IMC 2020 is "Inclusive Innovation - Smart, Secure, Sustainable”. It aims to align to the Prime Minister’s vision to promote ‘AatmaNirbhar Bharat’, ‘Digital Inclusivity’, and ‘Sustainable development, entrepreneurship & innovation’. It also aims to drive foreign and local investments, encourage R&D in the telecom and emerging technology sectors.
Addressing the event, the Prime Minister gave a call to work together to make India a global hub for telecom equipment, design, development and manufacturing. He cautioned, due to technological upgradation, we have a culture of replacing handsets and gadgets frequently. He asked the delegates to ponder whether the industry can form a task-force to think of a better way of handling the electronic waste and create a circular economy. He urged to work together to ensure a timely roll-out of 5G to leapfrog into the future and empower millions of Indians.
The Prime Minister said it is important to think and plan how to improve lives with the upcoming technology revolution. He added that Better healthcare, Better education, Better information and opportunities for our farmers, Better market access for small businesses are some of the goals that can be worked on.
The Prime Minister lauded the delegates from the telecom sector that the world was functional despite the pandemic due to their innovation and efforts. He added that due to their efforts that a son was connected with his mother in a different city, a student learnt from his teacher without being in the classroom, a patient consulted his doctor from his home and a trader connected with a consumer/ from a different geography.
The Prime Minister said for a lot of young techies it is the Code which makes a product special, for some entrepreneurs it is Concept which matters more, investors suggest that Capital is more important to scale a product. He stressed that often what matters the most is the Conviction the youngsters have on their product. Sometimes conviction is all that stands between just a profitable exit and making of a unicorn.
The Prime Minister stressed that it is because of mobile technology that we are able to provide benefits worth billions of dollars to millions of Indians, we were able to help the poor and vulnerable quickly during the pandemic and we are seeing billions of cashless transactions which boost formalisation and transparency and we will also enable a smooth contactless interface on toll booths.
The Prime Minister expressed satisfaction on achieving success in mobile manufacturing in India. He said India is emerging as one of the most preferred destinations for mobile manufacturing. He added the Production Linked Incentive scheme was introduced to promote telecom equipment manufacturing in India. He said that the Government aims to bring high speed fibre-optic connectivity in every village over the next three years. He said that towards this end, focus is made exclusively on places which can make the best out of such connectivity – Aspirational Districts, Left wing extremism affected districts, North Eastern states, Lakshadweep Islands etc. He added that greater spread of fixed line broadband connectivity and public Wi-Fi hotspots will be ensured.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ 2020ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
• ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଟେଲିକମ୍‌ ଉପକରଣ, ଡିଜାଇନ, ବିକାଶ ଓ ଉତ୍ପାଦନ ହବ୍‌ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତୁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ 5ଜି ସେବା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଆବର୍ଜନାର ସୁପରିଚାଳନା ଏବଂ ପୁନର୍ବ୍ୟବହାର ଅର୍ଥନୀତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ
08 DEC 2020 11:45AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏକ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ (ଆଇଏମ୍‌ସି) 2020ରେ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତବର୍ଷ ଆଇଏମ୍‌ସିର ବାର୍ତ୍ତା ହେଉଛି- ‘ଇନ୍‌କ୍ଳୁସିଭ ଇନୋଭେସନ- ସ୍ମାର୍ଟ, ସିକିଓର, ସସ୍‌ଟେନେବୁଲ’ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଡିଜିଟାଲ ସମାବେଶୀତା, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ, ଉଦ୍ୟମୀତା ଓ ନବସୃଜନର ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ତାହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମୋବାଇଲ କଂଗ୍ରେସ ପକ୍ଷରୁ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଟେଲିକମ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦେଶୀ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ସହ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ଉନ୍ନୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଅଭିପ୍ରେତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଟେଲିକମ୍‌ ଉପକରଣ, ଡିଜାଇନ, ଉନ୍ନୟନ ଓ ଉତ୍ପାଦନର ହବ୍‌ (କେନ୍ଦ୍ର)ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଆହୁରି ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଟେକ୍‌ନୋଲଜି ଶୀଘ୍ର ବଦଳୁ ଥିବାରୁ ଟେଲିଫୋନ ହ୍ୟାଣ୍ଡସେଟ ଓ ଗ୍ୟାଜେଟଗୁଡିକୁ ବାରମ୍ବାର ବଦଳାଇବାର ଏକ ସଂସ୍କୃତି ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯେଉଁ ବିପୁଳ ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋନିକ ଆବର୍ଜନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ତାହାର ଉପଯୁକ୍ତ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ସହ ବର୍ଜ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ନୂଆ ଅର୍ଥନୀତି (ସର୍କୁଲାର ଇକ୍‌ନୋମିକ) ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବାକୁ ସେ ଟେଲିକମ୍‌ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର କାଣ୍ଡାରିମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ଏକ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ 5ଜି ସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଠିକ୍‌ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ମିଳିତଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । 5ଜି ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଆମକୁ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହା ଫଳରେ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ନୂଆ ଟେକ୍ନୋଲଜି ବିପ୍ଳବ ଆସୁଛି ତାହା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଧାରଣରେ କିପରି ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ଭାବିବା ଓ ଯୋଜନା କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା ଓ ସୂଚନା ଏବଂ ଆମ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି, କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ବଜାର ସୁବିଧା ତିଆରି ଆଦି କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲଜି ବିପ୍ଳବ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହେବ । ସରକାର ଏଥିପାଇଁ କେତେକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ ବେଳେ ବୈଷୟିକ ନବସୃଜନ ଯୋଗୁଁ ସାମଗ୍ରିକଭାବେ ଅଚଳ ବିଶ୍ୱ ତଥାପି ସଚଳ ରହିଥିଲା । ଟେଲିକମ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରର ସଫଳତା ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିପାଇଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧି ଓ କର୍ମଚାରୀମାନେ ପ୍ରଶଂସାରପାତ୍ର । ଟେଲି ସଂଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ସହରରେ ରହୁଥିବା ଜଣେ ପୁଅ ଅନ୍ୟ ସହରରେ ରହୁଥିବା ତା’ ମା’ ସହିତ ସଂପର୍କ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା । ସ୍କୁଲକୁ ନ ଯାଇ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ଛାତ୍ର ନିଜ ଶିକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ପାଠ ପଢିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ଜଣେ ରୋଗୀ ନିଜ ଘରେ ଥାଇ ଡାକ୍ତରଙ୍କଠାରୁ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ପାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଅନ୍ୟ ଏକ ଭୌଗୋଳିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଜଣେ ବ୍ୟବସାୟୀ ସୁଦୂରରେ ଥିବା ନିଜର ଖାଉଟିଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଜିତ ହୋଇପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଯୁବ ଇଂଜିନିୟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ପାଦକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିବାରେ କୋଡ୍‌ର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କେତେକ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ମତରେ ଏହା କୋଡ୍‌ ନୁହେଁ, କନ୍‌ସେପ୍ଟ ବା ପରିକଳ୍ପନା; ଯାହା ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ରଖେ । ତେବେ ନିବେଶକଙ୍କ ମତରେ ଗୋଟିଏ ସାମଗ୍ରୀର ବିପୁଳ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ସର୍ବାଗ୍ରେ । ତେବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ମତରେ ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ ବା ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଯୁବ ଇଂଜିନିୟରମାନଙ୍କର ପରିକଳ୍ପନା ଓ ମନୋଭାବ ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କେତେକ ସମୟରେ ଏହି ପରିକଳ୍ପନାରେ ଲାଭ ଓ ସ୍ୱାର୍ଥ ରହିଯାଏ; ଯାହା ଅସଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଭଣ୍ଡୁର କରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋବାଇଲ ଟେକ୍ନୋଲଜି ଯୋଗୁଁ ଆମେ କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୂଲ୍ୟର ସହାୟତା ଅତି ସୁବିଧାରେ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲୁ । ଏହି ସମୟରେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ରାଶି କ୍ୟାଶଲେସ୍‌ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଅଚିରେ ପହଞ୍ଚିପାରିଥିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସରକାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଅର୍ଥ ବାଟମାରଣାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଥିଲା ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂପୃକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ । ଟୋଲ ବୁଥ୍‌ଗୁଡିକରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଅର୍ଥ କାରବାର କଣ୍ଟାକ୍ଟ ଲେସ୍‌ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂପନ୍ନ ହୋଇପାରୁଛି । ଏହା ଫଳରେ ନଗଦ କାରବାର ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଭାରତରେ ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ ଘେନି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋବାଇଲ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ମୋବାଇଲ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ସରକାର ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବା ପିଏଲ୍‌ଆଇ ନୀତି ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଟେଲିକମ୍‌ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ବଢାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସରକାର ଏହା କରିଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତା 3 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସବୁ ଗାଁକୁ ହାଇସ୍ପିଡ୍‌ ଫାଇବର ଅପ୍‌ଟିକ୍‌ ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସରକାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲା, ମାଓପ୍ରବଣ ଜିଲା ସମୂହ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ଓ ଲାକ୍ଷାଦ୍ୱୀପ ଆଦିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଫିକ୍ସଡ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ଲାଇନ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ପବ୍ଳିକ ୱାଇଫାଇ ହଟସ୍ପଟକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାପକ ଓ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ ।