প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস ২০২০দা ৱা ঙাংখ্রে
তেলেকোম ইক্যুপমেন্ত, দিজাইন্দ, দিবলপমেন্ত অমসুং পোৎ শাবা অসিদা ইন্দিয়ানা মালেমগী হব অমা ওইনবা পুন্না থবক তৌমিন্নরসি: পি.এম.
ঐখোয়না মতম চানা ৫জি হৌদোক্তুনা তুংগীদমক মাংজিল থাগদবনি: পি.এম.
ইলেক্ত্রোনিক্কী ফত্ত-হাওদি হেন্না মফম চানা শিজিন্নবা অমসুং সর্কুলার ইকোনোমি অমা পুথোক্নবা তাক্স-ফোর্স অমা শেম্নবা হায়খ্রে
08 DEC 2020 11:45AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ভর্চুএল ওইবা ইন্দিয়া মোবাইল কংগ্রেস (আই.এম.সি.) ২০২০দা ৱাহৌদোক ওইনা ৱা ঙাংখি। আই.এম.সি. ২০২০গী থীম অসি “ইক্লুসিব ইন্নোবেসন – স্মার্ত, সেক্যুর, সস্তেনেবল”নি। হায়রিবা অসি প্রধান মন্ত্রীগী মিয়েং ‘আত্মানির্ভর ভারত’, দিজিতেল ইনক্লুসিবিতি’ অমসুং ‘সস্তেনেবল দিবলপমেন্ত, ইন্ত্রেপ্রিন্যুরশিপ অমসুং ইন্নোভেসন’ পুখৎনবা হোৎনবনি। মসিনা অমুকশু ফোরেন্দ অমসুং লোকেলগী ওইবা শেন্থং, তেলেকোমগী আর. অমসুং দি.দা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং তেক্নোলোজিগী সেক্তর পুখৎপা অসিদা পান্দম থম্লি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা তেলেকোম ইক্যুপমেন্ত, দিজাইন্দ, দিবলপমেন্ত অমসুং পোৎ শাবা অসিদা ইন্দিয়ানা মালেমগী হব অমা ওইনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়রি। মহাক্না চেকশিন্নবা হায়রদুনা, তেক্নোলোজি অসি চাওখৎলকপা অসিনা ঐখোয়না হেন্দসেত অমসুং গাজেৎ তোইনা হোংবগী চৎনবি লৈরি। মহাক্না দিলেগেৎশিং অসিদা হেন্না কুপ্না য়েংনবা হায়দুনা ইন্দস্ত্রীনা ইলেক্ত্রোনিক্কী ফত্ত-হাওদি হেন্না মফম চানা শিজিন্নবা অমসুং সর্কুলার ইকোনোমি অমা পুথোক্নবা তাক্স-ফোর্স অমা শেম্নবা হায়খ্রে। মহাক্না তকশিন্দুনা হায়খি মদুদি মতম চানা ৫জি. হৌদোক্তুনা তুংগীদমক মাংজিল থাগদবনি অমসুং ইন্দিয়ন মিল্লিয়ন কয়া অমবু শক্তি পীবদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতৌ করম্না খন্থবা অমসুং থৌরাং তৌদুনা হৌজিক ওইরক্লিবা তেক্নোলোজি রিবোলুসন অসি ফগৎহনগদগে হায়বা অসি মরু ওইরে। মহাক্না মকা তানা হায়খি মদুদি হেন্না ফবা হকশেলগী চেকশিনবা, হেন্না ফবা মহৈ, হেন্না ফবা ই-পাউ অমসুং ঐখোয়গী লৌমীগী খুদোংচাবশিং, হেন্না ফবা ব্যুজিনেস মচাগী মার্কেৎশিং অসি পান্দম থম্লিবা থবকশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কন্না হায়খি মদুদি তেলিকোম সেক্তরগী দেলিগেৎশিংনা লায়চৎ অসি লৈজরবসু মখোয়গী অনৌবা হৈ-শিংবা অমসুং হোৎনমলনা মথৌশিং পাংথোকপা ঙমখি। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি মখোয়গী হোৎনজমনগী মতুং ইন্না মচানুপা অমনা অতোপ্পা সহর অমদা লৈবা মমা অমগা পাউ ফাওনবা ঙমহল্লি, মহৈরোয় অমনা ক্লাসরুম য়াওদনা মহাক্কী ওজাদগী মহৈ তম্বা ফংলি, অনাবা অমনা মহাক্কী দোক্তরদগী ময়ুমদা লৈদুনা ৱা তান্নবা ফংলি অমসুং ত্রেদর অমনা মহাক্কী পোৎ লৈরিবশিংগা অতোপ্পা মফম অমদগী শম্নবা ঙম্মী।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি নহা ওইরিবা তেক্কী কয়া অমনা মখোয়গী কোদনা পোত্থোক কয়া অমা য়াম্না তোপ-তোপ্পা অমা ওইরি, ইন্ত্রেপ্রেন্যুর খরদি মখোয়গী ৱাখল্লোল অসি য়াম্না হেন্না মরু ওইরি। মহাক্না শাংদোক্না হায়খি মদুদি নহা ওইরিবশিং অসিনা মখোয়গী ৱায়েল অসিনা মমি তারি। করিগুম্বদা মখোয়গী ৱায়েল অসিনা শেন্দোং লৈবা অমসুং অমত্তা ঙাইবা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি মোবাইল তেক্নোলোজি অসিনা মরম ওইদুনা ইন্দিয়ন মিল্লিয়ন কয়া অমবু দোল্লার বিল্লিয়ন কয়া অমা কান্নবা ফংহল্লি, ঐখোয়না লায়চৎ অসিগী মনুংদা লায়রবশিং কয়া অমবু মতেং পীরি অমসুং পৈশা পায়রমদবা বিল্লিয়ন কয়া অমা ওন্থোকপা ঙমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিয়াগী মোবাইল শাবা কম্পনিশিং অসিবু মখোয়না মায় পাক্লকপদা অপেনবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি শাবা কম্পনিশিং অসিবু খ্বাইদগী পাম্নবা মফম অমা ওইরক্লি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি প্রদকসন ইন্সেতিব স্কীম অসি ইন্দিয়াদা তেলেকোম ইক্যুপমেন্তশিং শাবা অসি পুক্নিং থৌগৎনবনি। মহাক্না হায় মদুদি সরকার অসিনা লাক্লিবা চহি অহুম অসিদা য়াম্না য়াংবা ফাইবর-ওপ্তিক খুঙ্গং খুদিংদা শম্নবা পান্দম লৈরি। মহাক্না অরোইবা ওইনা হায়খি মদুদি খ্বাইদগী ফবা অসিগুম্বা শম্নবা অসি – লৌখৎকদবা দিস্ত্রীক্তশিং, য়াম্না শাথিনা শোক্লবা দিস্ত্রীক্তশিং, অৱাং-নোংপোক স্তেতশিং, লক্ষদ্বীপ ইথৎশিং অসিনচিংবা। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ব্রোদবেন্দ লাইন মফম চানা শম্বা অমসুং মীয়ামগী ওইবা ৱাই-ফাই হোত-স্পোৎ ফংহনবা অসি শোইদনা ফংহনগনি।

Prime Minister's Office
PM addresses India Mobile Congress 2020
Let us work together to make India a global hub for telecom equipment, design, development and manufacturing:PM
We should ensure timely roll out of 5G to leapfrog into the future: PM
Calls for a task-force for better handling of electronic waste and creating a circular economy
08 DEC 2020 11:45AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered inaugural address at the virtual India Mobile Congress (IMC) 2020 today through video conference. The theme for IMC 2020 is "Inclusive Innovation - Smart, Secure, Sustainable”. It aims to align to the Prime Minister’s vision to promote ‘AatmaNirbhar Bharat’, ‘Digital Inclusivity’, and ‘Sustainable development, entrepreneurship & innovation’. It also aims to drive foreign and local investments, encourage R&D in the telecom and emerging technology sectors.
Addressing the event, the Prime Minister gave a call to work together to make India a global hub for telecom equipment, design, development and manufacturing. He cautioned, due to technological upgradation, we have a culture of replacing handsets and gadgets frequently. He asked the delegates to ponder whether the industry can form a task-force to think of a better way of handling the electronic waste and create a circular economy. He urged to work together to ensure a timely roll-out of 5G to leapfrog into the future and empower millions of Indians.
The Prime Minister said it is important to think and plan how to improve lives with the upcoming technology revolution. He added that Better healthcare, Better education, Better information and opportunities for our farmers, Better market access for small businesses are some of the goals that can be worked on.
The Prime Minister lauded the delegates from the telecom sector that the world was functional despite the pandemic due to their innovation and efforts. He added that due to their efforts that a son was connected with his mother in a different city, a student learnt from his teacher without being in the classroom, a patient consulted his doctor from his home and a trader connected with a consumer/ from a different geography.
The Prime Minister said for a lot of young techies it is the Code which makes a product special, for some entrepreneurs it is Concept which matters more, investors suggest that Capital is more important to scale a product. He stressed that often what matters the most is the Conviction the youngsters have on their product. Sometimes conviction is all that stands between just a profitable exit and making of a unicorn.
The Prime Minister stressed that it is because of mobile technology that we are able to provide benefits worth billions of dollars to millions of Indians, we were able to help the poor and vulnerable quickly during the pandemic and we are seeing billions of cashless transactions which boost formalisation and transparency and we will also enable a smooth contactless interface on toll booths.
The Prime Minister expressed satisfaction on achieving success in mobile manufacturing in India. He said India is emerging as one of the most preferred destinations for mobile manufacturing. He added the Production Linked Incentive scheme was introduced to promote telecom equipment manufacturing in India. He said that the Government aims to bring high speed fibre-optic connectivity in every village over the next three years. He said that towards this end, focus is made exclusively on places which can make the best out of such connectivity – Aspirational Districts, Left wing extremism affected districts, North Eastern states, Lakshadweep Islands etc. He added that greater spread of fixed line broadband connectivity and public Wi-Fi hotspots will be ensured.