Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at foundation stone laying ceremony of rural drinking water supply projects in Uttar Pradesh
22 NOV 2020 2:54PM by PIB Delhi
See, when a major problem in life starts gets solved, it starts reflecting a different confidence altogether. I could see that confidence while interacting with you. Even though I was not able to talk to everyone due to a technological glitch, I was able to see you. I could see the way you have dressed up just like one dresses up for a celebration! I could also see all the decorations. I could see the level of enthusiasm and zeal in you. This enthusiasm, this zeal itself depicts the immense value of this scheme. It shows your sensitivity towards water. You have created an atmosphere like that of a major event in the family such as a marriage.
This means that the government not only understands your problems but is also moving in the right direction of solving those problems and as you are so enthusiastic, I am sure that the scheme will show results faster than expected. Probably you will also save money. Where there is public participation, the results are huge!
It is due to the blessings of Maa Vindhyavasini on all of us that such a major scheme is being started today for lakhs of families of this region. Under this scheme, lakhs of families will get pure drinking water through taps in their homes. Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel, Shri Yogi Adityanath ji, Yashwavi Chief Minister of Uttar Pradesh present in Sonbhadra, my colleague in Union Cabinet Mr. Gajendra Singh ji, Minister in UP Government, Bhai Mahendra Singh ji, other ministers, MPs and MLAs have also joined this event. I congratulate all the brothers and sisters of the Vindhya region present there !!
Friends,
This entire stretch of Vindhya Mountains has been a great center of faith, purity and devotion since ancient times. Most people from Uttar Pradesh know what Rahimdas ji said - ‘जापर विपदा परत है, सो आवत यही देश!’
Brothers and sisters,
The reason for this confidence of Rahimdas ji, was the vast resources of this region and immense possibilities present here. Streams of several rivers like Shipra, Wainganga, Son, Mahanad & Narmada originate from Vindhyanchal. This region is also blessed by rivers like Mother Ganga, Belan and Karmanasha. But this region had been the most neglected area for decades since independence. Be it Vindhyachal, Bundelkhand, or the entire area, it had become a region of deprivation despite the vast amount of resources. Despite so many rivers flowing through this region, it had been identified as one of the parched and severe drought affected areas. Consequently, many people were forced to migrate from here.
Friends,
Constant work has been done to overcome this major problem of Vindhyanchal over the years. This effort to provide water to every household and irrigation facilities here is a very crucial part. Last year, work was started on a major water related project in Bundelkhand, which is going on at a rapid pace. Today, the foundation stone of Vindhya Jalapurti Yojana has also been laid.
This is an opportunity to congratulate lakhs of friends from Sonbhadra and Mirzapur districts, and especially mothers, sisters and daughters, for this project. And when I talk to the people of this region today, it is natural for me to commemorate my old friend Late Sonelal Patel. He used to be very concerned about the water-related issues of this area. Looking at the inception of these projects, today Sone Lal Ji's soul will be very satisfied and he will shower his blessings on all of us.
Brothers & Sisters,
In the future, when the piped water reaches 3000 villages here, the lives of more than 40 lakh friends will change. This will also boost the resolve of delivering water to every household both in UP and the country. This project is also an example of Uttar Pradesh moving forward on the development journey rapidly despite the Corona pandemic. The image of the employees of Uttar Pradesh, the state of Uttar Pradesh and the Government of Uttar Pradesh is changing completely before those who used to make assumptions about Uttar Pradesh earlier due to the way the schemes are being implemented one after another in Uttar Pradesh today.
During this time the way Corona is being fought in UP, the migrant workers who returned to the villages from outside have been taken care of, employment has been arranged, this is not a small thing. Working on so many fronts together so closely in such a large state, Uttar Pradesh has done wonders. I congratulate the people of Uttar Pradesh, the Government of Uttar Pradesh and the entire team of Yogiji.
Friends,
It has now been more than a year of 'Har Ghar Jal Abhiyan'. During this period, piped drinking water has been provided to more than 2 crore 60 lakh families. Of them, lakhs of families belong to Uttar Pradesh.
We are relentlessly trying to provide facilities that exist in cities for our brothers and sisters living in the villages. The projects will also give further momentum to this campaign. Besides, the work being done to increase the ground water level under the Atal Bhujal Yojana is also going to benefit the region a lot.
Brothers & Sisters,
It is said - 'Ek Panth Do Kaaj'. But this saying can be turned into 'Ek panth Anek Kaaj' in the context of the various schemes that have been started today and several goals are being accomplished. Due to the supply of piped water to every household under Jal Jeevan Mission, the life of our mothers and sisters is getting easier. It has also improved the health of poor families immensely. It is also reducing the incidents of diseases like cholera, typhoid and encephalitis caused by contaminated water.
Moreover, the benefit of this scheme is being extended to humans as well as livestock. When animals get clean water, they too remain healthy. We are also moving ahead with the aim of keeping the animals healthy so that the farmers and the cattle herders do not face any trouble. Here in UP, the efforts of Yogi ji's government have reduced the number of cases of encephalitis, and people are talking about it far and wide. Experts too are holding discussions on it. I believe every resident of Uttar Pradesh must be showering his/her blessings on Yogi ji and his entire team for saving the lives of innocent children. When piped water reaches thousands of villages of Vindhyanchal, it will also improve the health of innocent children of this region; their physical and mental development will also get better. Moreover, when pure water is available, our fight against malnutrition will be strengthened and our hard work towards ensuring nutrition will bear positive results.
Friends,
Jal Jeevan Mission is also part of the government's resolve, under which the power of Swaraj is being made the medium of village development. With this thinking, more and more powers are being given to gram panchayats & local institutions. There is a lot of emphasis on water management, water supply and maintenance under Jal Jeevan Mission; and the role of the villagers is very crucial in this. Work is also being done to conserve sources of water in the villages.
The government is with you like a partner, a friend and as a support in your development journey. Besides Jal Jeevan Mission a similar kind of thinking is also reflected in the houses being built under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Now the officials in Delhi no longer decide the kind of house that should be built or the area in which it should be built. If the houses are to be built following a special tradition in a tribal village, then the officials in Delhi will not decide that; the houses will be built in the exact way the tribal would want.
Brothers & Sisters,
When you get freedom to make decisions for the development of your village and get to work on those decisions, then it increases the confidence of everyone in the village. Consequently, the campaign for self-reliant village and self-reliant India too gets a lot of impetus. This leads to a higher consumption of goods produced at the local level. Skilled people get employment opportunities at the local level; Be it the masons, fitters, plumbers, electricians, many such friends get employment either in the village or close to the village.
Friends,
As much priority had not been given to our villages or to the poor living in the villages or to the tribals before as our government has been giving to them. The scheme to provide LPG gas cylinders to the poorest of the poor has given double benefit to the villages and areas adjacent to the forests. One of the advantages is that our sisters have got freedom from smoke and they do not have to spend time and labour in searching for wood. When the mothers and sisters sitting here in such large numbers used to cook on the fuelwood, it was like smoking 400 cigarettes in a day. Children used to cry at home, the Mother used to cook food, and smoke equivalent to 400 cigarettes used to harm them. Their health has been getting harmed! So, we launched a massive campaign to get rid of this problem and provided every household with a gas stove or a gas cylinder so that these mothers and sisters are no longer forced to inhale so much smoke equivalent to 400 cigarettes. At the same time, the compulsion to cut forests for fuel has also ended.
Like other villages of the country, there was a huge problem of electricity here. Today, this region is becoming a pioneer in the field of solar energy and is turning into an major center of India. Mirzapur's solar power plant is writing a new chapter of development here. Similarly, due to lack of irrigation facilities, many areas of the country like Vindhyanchal were left behind in the race for development. But in this particular region, irrigation projects that were in a limbo for years are being completed and at the same time the farmers are being supported so that they can earn extra by generating electricity on barren lands through solar power. Our food producers should turn into energy producers. He produces food and feeds people. Now he can produce energy along with it in his own field and provide electricity and light to the people.
We are making every effort to develop the Vindhya region. Whether it is to develop medical infrastructure or construction of roads in this area, work is going on at a very fast pace on every front. You know very well what the condition of electricity was before but how better it is now!
Brothers & Sisters,
Disputes related to house and land are the reasons for lack of trust and development in the villages. Who would understand this problem better than those living in this part of Uttar Pradesh! It is because even after living for generations in a house, that house and land of the village did not have legal papers. There were no papers to describe the length, breadth and height etc of the house. People have lived like this for decades and have faced problems. Sometimes controversy escalated and even led to fights, quarrels between brothers. There used to be fights between neighbours over a piece of land.
Under the Svamitva scheme, house and land maps are being made in UP with drone technology in UP to bring a permanent solution to this problem. On the basis of these maps, the legal documents of the house and land are being handed over to the owner of the house and land. As a result, the poor, tribal and deprived people living in the village will also be able to live their lives without the fear of their houses getting forcefully occupied. I know that a lot of people from your region work in Gujarat. Sometimes I used to talk to them and ask them why did they leave their place? So they would say - "we had a fight over the land there and someone took possession of our house. I used to work here but some intruder entered the house". Now after getting this legal paper, you will be free from all these problems. Moreover, if you need to take loans from the banks, you can use these documents or papers for the same. You can go and take a loan from the bank by showing this paper.
Friends,
Today, this mantra of 'Sabka Sath, Sabka Vikas , Sabka Vishwas' has become a mantra of confidence & trust in every part of the country, and for every citizen. Today every person, every region of the country feels that the government is reaching them and they are also partners in the development of the country. Today this confidence is well established even in our tribal areas and it reflects a new strength; I can see it. Not only the basic facilities are reaching the tribal areas today, but the work is also being done under special schemes for these areas. Hundreds of new Eklavya Model Residential Schools have been approved in the country for the education of tribal youth. It will provide hostel facilities to the children of our tribal areas. Many of these schools are also opening in UP. We are trying to ensure that this system is available to every tribal dominated block.
We are looking for possibilities in terms of earning and income besides education. 1250 vandhan kendras have been set up all over the country so that the tribal friends are able to get higher prices for their forest produce. Business worth hundreds of crores of rupees has also been transacted through them.
Moreover, several necessary steps are being taken under the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan, so that forest produce based industries are set up in tribal areas as well. The District Mineral Fund has been formed to ensure that there is no shortage of money for the development of tribal areas. The idea is that a part of the wealth emanating from tribal areas should be invested in that area. In Uttar Pradesh too, about 800 crore rupees have been collected so far in this fund. Under this, more than 6500 projects have been approved and hundreds of projects have also been completed.
Friends,
Similar projects are boosting India's confidence everyday. All of us are engaged in building a self-reliant India with this confidence. I am confident that the Vindhya Water Supply Scheme will strengthen this confidence.
Yes, in the meantime you also have to remember that the risk of corona infection still remains. The rules of social distancing or 'do gaj doori', wearing masks and washing hands with soaps are not to be forgotten under any circumstances. A little bit of laxity can endanger oneself, a family and a village. Our scientists are working hard to find the medicine. Scientists from all over the world are engaged in the same task; people from the richest countries and from poor countries are also engaged in the same task. But there should not be any laxity unless there is a medicine.
You must keep this in mind. Thank you very much and my best wishes !!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশত গ্ৰামীণ খোৱাপানী যোগান প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
22 NOV 2020 2:54PM by PIB Guwahati
চাওঁক, জীৱনৰ এক বৃহ সমস্যা যেতিয়া সমাধান হ’বলৈ আৰম্ভ হয়, তেতিয়া এক ভিন্নধৰণৰ বিশ্বাস কিম্বা আস্থাবোধ মুখমণ্ডলত প্ৰতিফলিত হয়। আপোনালোক সকলোৰে সৈতে বাৰ্তালাপ কাৰ্যসূচী আয়োজনৰ কথা আছিল, কিন্তু প্ৰযুক্তিগত কিছু অসুবিধাৰ বাবে সকলোৰে সৈতে কথা পাতিবলৈ সক্ষম নহলো, বা সম্ভৱ নহ’ল। কিন্তু মই আপোনালোক সকলোকে দেখিবলৈ পাইছিলো, আৰু আপনালোকৰ মুখমণ্ডলত সেই বিশ্বাসৰ প্ৰতিচ্ছবি দেখিবলৈ পাইছিলো। যিদৰে আপোনালোকে উসৱত পিন্দাৰ দৰেকৈ সাজ-পোছাক পৰিধান কৰিছে, তেনেবোৰ সাজ পোছাক পিন্ধি মোলৈ চাইছে। তাৰ মানে কিমান উসাহ আৰু উদ্দীপনাৰে আপোনালোক ভৰপূৰ, মই যেন আপোনালোকৰ মনৰ কথা বুজিবলৈ পাৰিছিলো। এই উসাহ, এই উদ্দীপনাই বুজাই দিছে যে এই প্ৰকল্পটোৰ গুৰুত্ব কিমান বেছি। পানীৰ প্ৰতি আপোনালোক প্ৰত্যেকৰে সংবেদনশীলতা কিমান, আপোনালোকৰ ঘৰত বিয়াৰ আয়োজন হ’লে যিধৰণৰ এক অনন্য পৰিৱেশ গঢ়ি উঠে, আজি আপোনালোকে তেনে এক পৰিৱেশেই গঢ়ি তুলিছে।
ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল, চৰকাৰে আপোনালোকৰ সমস্যাবোৰ বুজিব পাৰে। সমস্যাবোৰৰ সমাধানৰ বাবে সঠিক লক্ষ্যলৈ আগুৱাইছে। যেতিয়া আপোনালোকে ইমান বিপুল সংখ্যক লোক আজিৰ এই অনুষ্ঠানত জড়িত হৈছে, ইমান উসাহ আৰু উদ্দীপনাক লৈ জড়িত হৈ পৰিছে, তেতিয়াই মোৰ মনৰ বিশ্বাস আৰু দৃঢ় হ’ল যে এই প্ৰকল্প যিমান দ্ৰুতভাৱে সম্পন্ন হ’ব বুলি ভবা হৈছে, তাতকৈও ক্ষীপ্ৰতাৰে বাস্তৱায়িত হ’ব। সম্ভৱতঃ, আপোনালোকৰ বহু ধন ৰাহি হ’ব আৰু কামবোৰো ভাল হ’ব, কাৰণ গণ-অংশীদাৰীত্বৰ মাধ্যমেৰে যি কোনো কামতেই খুব ভাল পৰিণাম পোৱা যায়।
আমাৰ সকলোৰে ওপৰত মা বিন্ধ্যবাসীনিৰ অশেষ কৃপা আছে। আজি এই অঞ্চলৰ লাখ লাখ পৰিয়ালৰ বাবে এই বিশেষ প্ৰকল্প আৰম্ভ হ’বলৈ আগবাঢ়িছে। এই প্ৰকল্পৰ মাধ্যমেৰে লাখ লাখ পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ ঘৰতে নলৰ মাধ্যমেৰে বিশুদ্ধ খোৱাপানী লাভ কৰিব। এই অনুষ্ঠানত আজি মোৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীমতী আনন্দিবেন পেটেল জী, সোণভদ্ৰত আপোনালোকৰ সৈতে উপস্থিত হৈছে উত্তৰ প্ৰদেশৰ যশস্বী মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ, মোৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ সহযোগী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং-জী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মন্ত্ৰী ভাই মহেন্দ্ৰ সিং-জী, অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল, সাংসদ আৰু বিধায়কসকল, বিন্ধ্যাঞ্চলৰ মোৰ আদৰৰ ভনীসকল আৰু অনুষ্ঠান প্ৰাঙ্গণত উপস্থিত ভাইসকলক মই অশেষ অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বিন্ধ্য পৰ্বত সংলগ্ন এই সমগ্ৰ এলেকাত প্ৰাচীনকালৰে পৰাই বিশ্বাস, পবিত্ৰতা আৰু আস্থাৰ এক বৃহ কেন্দ্ৰ গঢ়ি উঠিছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ অনেকেই জানে, ৰহিম দাস জীয়ে কি কৈ গৈছে! ৰহিম দাস জীয়ে কৈছিল – “যাপৰ বিপদা পৰথে, সো আবত ইয়েহি দেশ!” (যাৰ ওপৰত বিপদত আহি পৰে, সিয়েই এই দেশলৈ আহে!)
ভাই ভনীসকল, ৰহিম দাস জীৰ এই বিশ্বাসৰ কাৰণ হৈছে এই অঞ্চলৰ অপাৰ সম্পদ। এই অঞ্চলৰ অপাৰ সম্ভাৱনা। এই বিন্ধ্য পৰ্বতৰ পৰা শিপ্ৰা বেণগঙ্গা, সোণ, মহানদী, নৰ্মদা, কিমান যে নদী ধাৰা বাহিৰলৈ আহিছে। মা গঙ্গা, বেলন আৰু কৰ্মনাশা নদীবোৰৰ আশীৰ্বাদো এই অঞ্চলৰ মানুহখিনিয়ে লাভ কৰিছে। কিন্তু স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা কেবা দশক ধৰি উপেক্ষাৰ চিকাৰো হৈছে এই অঞ্চল। উপেক্ষাৰ চিকাৰ হৈছে বিন্ধ্যাচল, বুন্দেলখণ্ডৰ এই সমগ্ৰ এলেকা। ইমান সম্পদ থকা সত্ত্বেও এই অঞ্চলৰ লোকসকল অভাৱগ্ৰস্থ হৈ পৰিছে। ইমান নদী থকা সত্ত্বেও এই অঞ্চলৰ পৰিচয় আটাইতকৈ বেছি তৃষ্ণাৰ্ত আৰু খৰাং প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰ মাজত ধৰা হয়। ইয়াৰ ফলত, এই অঞ্চলৰ বহু মানুহ ইয়াৰ পৰা পলাই যাবলৈ বাধ্য হয়।
বন্ধুসকল,
বিগত বৰ্ষবোৰত বিন্ধ্যাঞ্চলৰ এই কঠিন সমস্যাবোৰ দূৰ কৰাৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰা হৈছে। ইয়াত ঘৰে ঘৰে পানী উপলব্ধ কৰোৱা আৰু জলসিঞ্চনৰ সুবিধা গঢ়ি তোলা এই প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। বিগত বছৰত বুন্দেলখণ্ডত পানী সৰবৰাহ সংক্ৰান্তীয় বৃহ প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছিল। তাৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগুৱাই নিয়া হৈছে। আজি ৫,৫০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে 'বিন্ধ্য জলপূৰ্তি যোজনা’ৰ শিলান্যাস কৰা হ’ল।
এই প্ৰকল্পৰ বাবে সোণভদ্ৰ আৰু মিৰ্জাপুৰ জিলাৰ লাখ লাখ বন্ধুৰ, আৰু বিশেষকৈ মা, ভনী আৰু কন্যাসকলক বহু বহু শুভেচ্ছা জনাইছো। এয়া আমাৰ বাবে এক ডাঙৰ সুযোগ। আজি যেতিয়া এই এলেকাৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে কথা পাতিছো তেতিয়া অত্যন্ত স্বাভাৱিকভাৱেই মই মোৰ পুৰণি বন্ধু স্বৰ্গীয় সোনেলাল পেটেলজীক স্মৰণ কৰিছো। তেওঁৰ কথা খুৱ মনলৈ আহিছে। তেওঁ এই এলেকাৰ পানীৰ সমস্যাক লৈ সকলো সময়তে অত্যন্ত চিন্তিত আছিল। এই প্ৰকল্পবোৰ আৰম্ভ হোৱা দেখি আজি সোনেলাল জীৰ আত্মা য’তেই নাতাকক কিয়, তেওঁ খুৱ আনন্দ পাব আৰু আমাক সকলোকে আশীৰ্বাদ কৰিব।
ভাই ভনীসকল,
আগন্তুক দিনবোৰত যেতিয়া ইয়াত ৩ হাজাৰ গাওঁত নলৰ মাধ্যমেৰে খোৱাপানী উপলব্ধ হ’ব, তেতিয়া ৪০ লাখৰো অধিক লোকৰ জীৱন পৰিবৰ্তন হৈ পৰিব। ইয়াৰ মাধ্যমেৰে উত্তৰ প্ৰদেশ তথা দেশৰ প্ৰত্যেকটো ঘৰতে খোৱাপানী উপলব্ধ কৰোৱাৰ সংকল্প আৰু শক্তিশালী হৈ উঠিব। এই প্ৰকল্প ক’ৰোনা সংক্ৰমণ সত্ত্বেও আমাৰ উন্নয়ন প্ৰকল্পবোৰৰ কাম দ্ৰুতগতিত আগুৱাই নিয়াৰ উদ্যোগৰ এক উকৃষ্ট উদাহৰণ। বিশেষকৈ, উত্তৰ প্ৰদেশত এই কাম অত্যন্ত দ্ৰুতগতিত আগুৱাইছে। ইয়াৰ পূৰ্বে যিসকলে উত্তৰ প্ৰদেশ সম্পৰ্কে ভাবিছিল, অনুমান কৰিছিল, আজি যিদৰে উত্তৰ প্ৰদেশত এটাৰ পিছত এটাকৈ বিভিন্ন প্ৰকল্প আৰম্ভ হৈছে, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীসকলৰ ভাৱমূৰ্তি মানুহৰ মনত সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিৱৰ্তিত হৈছে।
এনেদৰে এই সময়ৰ ভিতৰতে উত্তৰ প্ৰদেশত কৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যিদৰে প্ৰতিৰোধ গঢ়ি তোলা হৈছে, প্ৰবাসৰ পৰা গাওঁলৈ উভতি অহা শ্ৰমিক বন্ধুসকলৰ সুখ-সুবিধাৰ প্ৰতি যিদৰে লক্ষ্য ৰখা হৈছে, তেওঁলোকৰ ৰোজগাৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, এয়া এক সাধাৰণ কাম নহয়। ইমান এক বৃহ ৰাজ্যত ইমান সূক্ষ্মাতিসূক্ষ্মভাৱে একেলগে ইমানদিন ধৰি কাম কৰি থকা সাধাৰণ কথা নহয়। উত্তৰ প্ৰদেশে এইক্ষেত্ৰত অসাধ্য সাধন কৰিছে। মই উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনগণক, উত্তৰ প্ৰদেশৰ চৰকাৰক আৰু যোগীজীৰ নেতৃত্বাধীন সম্পূৰ্ণ দলটোকেই বহু বহু শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
প্ৰত্যেক ঘৰে ঘৰে খোৱাপানী উপলব্ধ কৰোৱাৰ অভিযান আৰম্ভ হোৱাৰ এবছৰতকৈও অধিক সময় পাৰ হৈ গৈছে। এই সময়ৰ ভিতৰত দেশৰ ২ কোটি ৬০ লাখৰো অধিক পৰিয়াললৈ নলৰ মাধ্যমেৰে বিশুদ্ধ খোৱাপানী উপলব্ধ কৰোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। আৰু ইয়াৰ মাজতে আমাৰ উত্তৰ প্ৰদেশৰ কেবালাখ পৰিয়াল উপকৃত হৈছে।
আমি আমাৰ গাওঁত বসবাস কৰা ভাই - ভনীসকলৰ বাবে চহৰৰ দৰে সেৱা প্ৰদানৰ বাবে নিৰন্তৰ চেষ্টা কৰি আছো। আজি যিবোৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ হৈছে, সেইবোৰৰ মাধ্যমেৰেও এই অভিযান আৰু গতিশীল হ’ব। তাৰ উপৰিও, 'অটল ভূ-জল যোজনা'ৰ মাধ্যমেৰে জলস্তৰ বৃদ্ধিৰ বাবে যি কাম কৰা হৈছে, সেয়াও এই অঞ্চলৰ মানুহৰ যথেষ্ট উপকাৰ হ’ব।
ভাই ভনীসকল,
আমাৰ গুণীজন কৈ গৈছে, ‘এক পন্থ, দো কাজ'। কিন্তু আজি যিবোৰ প্ৰকল্প ৰচিত হৈছে, তাত এনে হৈছে যে 'এক পন্থ অনেক কাজ'। একেই কামৰ মাধ্যমেৰেও অনেক লক্ষ্য সিদ্ধি হৈছে। জলজীৱন মিশ্যনৰ মাধ্যমেৰে ঘৰে ঘৰে নলৰ মাধ্যমেৰে পানী প্ৰেৰণ কৰাৰ ফলত আমাৰ মা-ভনীহঁতৰ জীৱন সহজ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালবোৰৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত হৈছে। ইয়াৰ ফলত, অপৰিস্কাৰ পানীৰ পৰা যি কলেৰা, টাইফয়েড, এনকেফেলাইটিছৰ দৰে বিভিন্ন ৰোগত মানুহ আক্ৰান্ত হৈছিল, সেইবোৰৰ প্ৰকোপ এতিয়া যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
কেৱল সেয়াই নহয়, এই প্ৰকল্পৰ মাধ্যমেৰে মানুহৰ সমান্তৰালকৈ পশুধনৰো যথেষ্ট উপকাৰ হৈছে। পশুবোৰে যদি পৰিস্কাৰ পানী পান কৰে, তেন্তে সিঁহত যথেষ্ট সুস্থ হৈ থাকে। গৃহপালিত পশুবোৰ সুস্থ হৈ থাকিলে কৃষকৰ আৰু পশুপালকৰ জীৱনৰ সমস্যা যথেষ্ট কমি যায়। সিঁহতৰ জীৱনৰ পৰা এই সমস্যাবোৰ আঁতৰাই নিয়াৰ লক্ষ্যৰে আমি আগুৱাই গৈছো। ইয়াত উত্তৰ প্ৰদেশত যোগীজীৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত যিদৰে এনকেফেলাইটিছৰ ৰোগীৰ সংখ্যা হ্ৰাস পাইছে তাৰ চৰ্চা এতিয়া বহুদূৰ পৰ্যন্ত আগবাঢ়িছে। বিশেষজ্ঞসকলেও ইয়াকে লৈ আলোচনা কৰিছে। নিৰ্দোষ শিশুবোৰৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিবৰ বাবে যোগীজী আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ দলটোৱে যিদৰে কাম কৰিছে, উত্তৰ প্ৰদেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ কাষৰ পৰা তেওঁলোকে যিদৰে আশীৰ্বাদ পাইছে, সেয়া পূৰ্বে কেতিয়াও কল্পনাও কৰা নাছিলো। যেতিয়া বিন্ধ্যাচলৰ হাজাৰ হাজাৰ গাওঁত নলৰ মাধ্যমেৰে খোৱাপানী উপলব্ধ হ’ব, তেতিয়া এই অঞ্চলৰ নিৰ্দোষ শিশুহঁতৰ স্বাস্থ্যও উন্নত হ’ব, সিঁহতৰ শাৰীৰিক আৰু মানসিক বিকাশ আৰু উন্নত হ’ব। কেৱল সেয়াই নহয়, যেতিয়া বিশুদ্ধ খোৱাপানী পোৱা যাব, তেতিয়া অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ সংগ্ৰাম আৰু বেছি ফলদায়ক হ’ব। অপুষ্টিৰ বিৰুদ্ধে আমি যি পৰিশ্ৰম কৰিছো সেয়া যথেষ্ট সুফলদায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
জলজীৱন মিশ্যন’ চৰকাৰৰ সেই সংকল্পৰ অংগ যাৰ মাধ্যমেৰে স্বৰাজৰ শক্তিক গাওঁৰ বিকাশৰ মাধ্যম কৰি তোলা হৈছে। গ্ৰাম স্বৰাজ – এই ভাৱনাক লৈ গাওঁ পঞ্চায়তবোৰক, স্থানীয় সংস্থাবোৰক যথাসম্ভৱ অধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। জলজীৱন মিশ্যনৰ মাধ্যমেৰে ঘৰে ঘৰে পানী প্ৰেৰণ কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি জল ব্যৱস্থাপনা আৰু সংৰক্ষণৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হৈছে। আৰু এইক্ষেত্ৰত গাওঁৰ মানুহৰ ভূমিকা অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ উঠিব। গাওঁত পানীৰ উসবোৰৰ সংৰক্ষণক লৈ জনসচেতনতা বৃদ্ধিৰ কামো কৰা হৈছে, পানী সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে।
চৰকাৰ এক বন্ধুৰ দৰে, সহায়কৰ দৰে, আপোনালোকৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ অংশীদাৰৰ দৰে আপোনালোকৰ কাষত সদায়েই আছে। কেৱল জলজীৱন মিশ্যনেই নহয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনাৰ মাধ্যমেৰেও যিসকল দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে ঘৰ পকী কৰি দিয়া হৈছে, তাতো সেই একেই ভাৱনাৰে প্ৰতিফলন দেখা গৈছে। কোন এলেকাত কেনেধৰণৰ ঘৰ হ’ব, কিহেৰে ঘৰ নিৰ্মাণ হ’ব, আগৰ দৰে এইবোৰ বিষয় আৰু দিল্লীত বহি থাকি নিৰ্ধাৰণ কৰিব পৰা নাযায়। যদি কোনো আদিবাসী গাওঁত বিশেষ পৰম্পৰাৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেন্তে দিল্লীত বহি কোনোৱে যদি ভাবে যে তেনেধৰণৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰিলে নচলিব, সেয়া ভুল। সেইঠাইৰ আদিবাসী বন্ধুসকলে যিদৰে থাকে, যিধৰণৰ তেওঁলোকৰ আচাৰ-আচৰণ, তেওঁলোকৰ স্বভাৱৰ অনুকূল ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা উচিত। চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনাৰ মাধ্যমেৰে তেওঁলোকৰ সমূখত তেনেধৰণৰ ঘৰ নিৰ্মাণ কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে।
ভাই ভনীসকল,
মানুহে যেতিয়া নিজৰ গাওঁৰ উন্নয়নৰ বাবে নিজে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰাৰ স্বাধীনতা লাভ কৰে, আৰু তেওঁলোকৰ সিদ্ধান্ত অনুযায়ী কাম হয়, তেতিয়া সেই গাওঁৰ প্ৰত্যেকগৰাকী ব্যক্তিৰে আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি পায়। আত্মনিৰ্ভৰ গাওঁবোৰে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। ইয়াত থলুৱাভাৱে উপাদিত পণ্য বেছিকৈ ব্যৱহাৰ কৰা হয়। থলুৱা স্তৰৰ দক্ষ লোকসকলক অধিক কৰ্মসংস্থান প্ৰদান কৰা হয়। ৰাজমিস্ত্ৰীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ফিটাৰ, প্লাম্বাৰ, ইলেক্ট্ৰিচিয়ান – এইধৰণৰ বহু বন্ধুৱে গাওঁত বা পাৰ্শ্বৱৰ্তী গাওঁত তেওঁলোকৰ কৰ্মসংস্থান হয়।
বন্ধুসকল,
উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ গাওঁবোৰক, গাওঁত বসবাস কৰা দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ আৰু আদিবাসী লোকসকলক আমাৰ চৰকাৰে যিমান অগ্ৰাধিকাৰ দিছে, সেই ধৰণৰ সুবিধা তথা গুৰুত্ব ইয়াৰ পূৰ্বে আন কোনো চৰকাৰেই দিয়া নাছিল। দৰিদ্ৰৰ পৰা দৰিদ্ৰতম মানুহখিনিক এলপিজি গেছ চিলিণ্ডাৰ দিয়াৰ প্ৰকল্পৰ মাধ্যমেৰে গাওঁ আৰু অৰণ্য অধ্যুষিত এলেকাত থকা মানুহখিনিৰ দ্বিগুণ লাভ হৈছে। প্ৰথমতে, লাভৱান হৈছে আমাৰ মা-ভনীহঁত। তেওঁলোকে কাঠখৰিৰ ধোঁৱাৰ মাজত ৰন্ধা বঢ়া কৰাৰ পৰা ৰক্ষা পাইছে। কাঠখৰি বিচাৰি তেওঁলোকে যি সময় আৰু শ্ৰম ব্যয় কৰিবলগীয়া হৈছিল, তাৰ পৰাও তচেওঁলোকে মুক্তি পাইছে। ইয়াত আজি বিপুল সংখ্যক মা-ভনী বহি আছে। আগতে যেতিয়া আমি কাঠৰ খৰি জ্বলাই খাদ্যসামগ্ৰী প্ৰস্তুত কৰিছিলো, তেতিয়া মা-ভনীহঁতৰ শৰীৰত এদিনতে ৪০০ চিগাৰেট খালে যিমান ধোঁৱা প্ৰৱেশ কৰে, সিমান ধোঁৱা হাওঁফাওঁত প্ৰৱেশ কৰিছিল। ঘৰৰ শিশুসকলেও সেই ধোঁৱা খাবলৈ বাধ্য হৈছিল। মায়ে ৰন্ধন কাৰ্যত ব্যস্ত থাকোতেই ৪০০ চিগাৰেটৰ সমান ধোঁৱা ঘৰৰ আন আন সদস্যসকলৰ শৰীৰলৈকো যায়। তেন্তে তেওঁলোকৰ শৰীৰৰ অৱস্থা কি হ’ব? তাৰ পৰা মুক্তি দিয়াৰ বাবে আমি এক বৃহ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো, আৰু সেয়া হৈছে ঘৰে ঘৰে ৰন্ধন গেছৰ চিলিণ্ডাৰ প্ৰদান, যাতে ইয়াৰ মাধ্যমেৰে আমাৰ মা-ভনীহঁতে প্ৰতিদিনে ৪০০ চিগাৰেটৰ সমান ধোঁৱা আৰু শৰীৰলৈ নিবলগীয়া নহয়। আনহাতে, ৰন্ধনৰ বাবে কাঠখৰি সংগ্ৰহৰ বাবে জঙ্গললৈ গৈ পৰিশ্ৰম আৰু সময় নষ্ট কৰিবলগীয়া নহয়।
দেশৰ আন আন গাওঁবোৰৰ দৰে এই অঞ্চলৰ গাওঁবোৰতো বিদ্যুৰ সমস্যা আছিল। আজি এই অঞ্চলে সৌৰশক্তি উপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বত অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে। ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হৈ উঠিছে। মিৰ্জাপুৰৰ সৌৰশক্তি উপাদন কেন্দ্ৰই এই অঞ্চলৰ উন্নয়নত এক নতুন অধ্যায় লিখিছে। এনেদৰে জলসিঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰতো অনেক নতুন সুবিধা আৰম্ভ হোৱাত ইমানদিনে অভাৱগ্ৰস্থ হৈ থকা বিন্ধ্যাচল, দেশৰ অন্যান্য অঞ্চলৰ তুলনাত পিছ পৰি থকা বিন্ধ্যাচল এতিয়া দ্ৰুতগতিৰে আগবাঢ়ি আহিছে। এই এলেকাত দীৰ্ঘকাল ধৰি বন্ধ হৈ থকা জলসিঞ্চন প্ৰকল্পবোৰ এতিয়া সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। আনফালে, অনুৰ্বৰা ভূমিত কৃষকসকলে যাতে সৌৰবিদ্যুপাদনৰ মাধ্যমেৰে অতিৰিক্ত উপাৰ্জন কৰিব পাৰে, তাৰ বাবেও তেওঁলোকক সহায় কৰা হৈছে। আমাৰ অন্নদাঁতাসকল এতিয়া শক্তিদাতাও হৈ উঠিছে। তেওঁলোকে যি শস্য উপাদন কৰিছে, তাক লৈয়েই আমাৰ পেট ভৰিছে। এতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ খেতিত ফচলৰ সমান্তৰালকৈ শক্তিও উপাদন কৰিছে আৰু নিজৰ লগতে আনৰো জীৱন আলোকিত কৰি তুলিছে।
আমি বিন্ধ্য এলেকাৰ উন্নয়নৰ বাবে যথাসম্ভৱ চেষ্টা কৰিছো। এই এলেকাত চিকিসা পৰিকাঠামো উন্নত কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি উন্নতমানৰ পথ নিৰ্মাণ – এই ধৰণৰ অনেক উন্নয়ন প্ৰকল্প দ্ৰুতগতিৰে আগুৱাইছে। বিদ্যুৰ পৰিস্থিতি পূৰ্বে কেনে আছিল আৰু এতিয়া কেনে হৈছে, সেয়া আপোনালোকতকৈ ভালকৈ আৰু কোনে জানে?
ভাই ভনীসকল,
গাওঁত বিশ্বাস আৰু উন্নয়নৰ অভাৱৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আৰু এক বৃহ সমস্যা আছিল, সেয়া হৈছে ঘৰ আৰু মাটিক লৈ বিবাদ। উত্তৰ প্ৰদেশৰ এই অঞ্চলত বসবাসকাৰী মানুহতকৈ বেছি এই সমস্যাক আৰু কোনে বুজিব! এটা প্ৰজন্মৰ পৰা আন এটা প্ৰজন্মলৈ ভূমি হস্তান্তৰৰ কোনো আইনসন্মত দলিল নাছিল। কোনো লোকৰ ঘৰ থাকিলে সেই ঘৰটো কিমান দীঘল, কিমান ওখ, কিমান বহ থাকিব লাগিব তাক লৈ কোনো কাগজ নাছিল। দশক দশক ধৰি মানুহে এনেদৰেই জীৱন নিৰ্বাহ কৰি আহিছিল আৰু এইবোৰ সমস্যাত জৰ্জৰিত আছিল। বিবাদ, মোকৰ্দ্দমা, মাৰপিট বৃদ্ধি পাই আহিছিল। কোনোৱে কাৰোবাৰ ডিঙি কাটি দিছিল, ককাই-ভাইৰ মাজত কাঁজিয়া হৈছিল।
এক ফুট মাটিৰ বাবে প্ৰতিবেশীৰ সৈতে কাঁজিয়া হৈছিল। এই সমস্যাৰ স্থায়ী সমাধানৰ বাবে 'স্বামীত্ব যোজনা'ৰ মাধ্যমেৰে উত্তৰ প্ৰদেশত ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰে ঘৰ আৰু মাটিৰ মানচিত্ৰায়ন আৰম্ভ হৈছে। এই মানচিত্ৰবোৰৰ ভিত্তিত ঘৰ আৰু মাটিৰ আইনসন্মত দলিল ঘৰ আৰু মাটিৰ মালিকসকলৰ হাতত তুলি দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ফলত গাওঁবাসী দৰিদ্ৰ, আদিবাসী, ভুমি বঞ্চিত বন্ধুসকলক ভুমি আৰু ঘৰ জবৰদস্তি দখল হোৱাৰ আশংকাৰ পৰা নিশ্চিন্ত হৈ তেওঁলোকে জীৱনযাপন কৰিব পাৰিব। মই জানো যে গুজৰাটত আপোনালোকৰ অঞ্চলৰ পৰা বহু মানুহ কাম কৰিবলৈ যায়। তেওঁলোকৰ সৈতে মই বহু কথাই পাতিছো আৰু এই সমস্যাবোৰৰ কথাও শুনিছো। এতিয়া এই দলিল হাততে পোৱাৰ পিছত আপোনালোক সকলোৱেই এইবোৰ সংকটৰ পৰা মুক্ত হ’ব। কেৱল সেয়াই নহয়, প্ৰয়োজন সাপেক্ষে আপোনাৰ ঘৰ-মাটিৰ যি দলিল, সেই কাগজ বেংকত জমা ৰাখি আপোনালোকে ঋণ ল’বও পাৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ চৰকাৰে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস' – এই মন্ত্ৰ লৈয়েই আগবাঢ়িছে। এই মন্ত্ৰ এতিয়া দেশৰ প্ৰত্যেক অংশতে, প্ৰত্যেক নাগৰিকৰ বিশ্বাসৰ মন্ত্ৰত পৰিণত হৈছে। আজি দেশৰ প্ৰত্যেক এলেকাৰ প্ৰতিগৰাকী মানুহে অনুভৱ কৰিছে যে চৰকাৰ তেওঁলোকৰ কাষত উপস্থিত হৈছে আৰু তেওঁলোকো দেশৰ উন্নয়নৰ অংশীদাৰ। আমাৰ জনজাতি অধ্যুষিত অঞ্চলবোৰতো আজি এই আত্মবিশ্বাসে তেওঁলোকৰ মাজত এক নতুন শক্তি জগাইছে, সেয়া আমি দেখিবলৈ পাইছো। জনজাতি অধ্যুষিত এলেকাবোৰত মূল সেৱাবোৰ এতিয়া সুন্দৰভাৱে উপলব্ধ হৈছে। আৰু এই এলেকাবোৰৰ বাবে ৰচিত বিশেষ প্ৰকল্পৰ মাধ্যমেৰেও নতুন নতুন সেৱা উপলব্ধ হ’ব। বিভিন্ন জনজাতিৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শিক্ষাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে কেবাশ 'একলব্য আবাসিক মডেল স্কুল’ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। এইবোৰৰ মাধ্যমেৰে আমাৰ জনজাতি অধ্যুষিত অঞ্চলৰ শিশুসকলে ছাত্ৰাবাসৰ পৰা পঢ়া-শুনা কৰিব পাৰিব। তেওঁলোকৰ বাবে ভালেমান স্কুল উত্তৰ প্ৰদেশতো খোলা হৈছে। প্ৰত্যেক জনজাতি অধ্যুষিত ব্লকতে এই ধৰণৰ ছাত্ৰাবাস আৰু পঢ়া-শুনাৰ সুবিধা গঢ়ি তোলাৰ চেষ্টা কৰা হৈছে।
পঢ়া-শুনাৰ সমান্তৰাকৈ ৰোজগাৰৰ সম্ভাৱনাও বিচাৰি উলিওৱা হৈছে। অৰণ্যজাত পণ্য সামগ্ৰীৰ ভাল দাম যেন আদিবাসীসকলে পায়, তাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে ১,২০০ টা বনধন কেন্দ্ৰ খোলা হৈছে। এইবোৰৰ মাধ্যমেৰে কেবাশ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় সম্ভৱ হৈছে।
কেৱল সেয়াই নহয়, এতিয়া আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ মাধ্যমেৰে অৰণ্যজাত বিভিন্ন উপাদানভিত্তিক শিল্পোদ্যোগো আদিবাসী এলেকাবোৰত আৰম্ভ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলা হৈছে। জনজাতি এলেকাবোৰৰ উন্নয়নৰ বাবে যাতে ধনৰ অভাৱ নহয়, তাৰ বাবে জিলাই জিলাই ডিষ্ট্ৰিক্ট মিনাৰেল ফাণ্ড গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াৰ আঁৰৰ ভাৱনাটো হ’ল, জনজাতি অধ্যুষিত অঞ্চলবোৰৰ পৰা যি খনিজ সম্পদ পোৱা যায়, সেইবোৰৰ একোটা অংশ যেন সেই অঞ্চলৰ উন্নয়ন প্ৰয়োগ কৰা হয়। উত্তৰ প্ৰদেশতো এই পুঁজিৰ দ্বাৰা এইপৰ্যন্ত ৮০০ কোটি টকা সংগ্ৰহ কৰা সম্ভৱ হৈছে। ইয়াৰ মাধ্যমেৰে ৬,৫০০ তকৈও অধিক প্ৰকল্প মঞ্জুৰ কৰা হৈছে আৰু কেবাশ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
এইদৰে অসংখ্য উন্নয়নমূলক কামৰ মাধ্যমেৰে প্ৰতিদিনে ভাৰতত সাধাৰণ মানুহৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি পাইছে। এই আত্মবিশ্বাসৰ ভিত্তিতেই আমি আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ অভিযানত নামি পৰিছো। আমাৰ দৃঢ় বিশ্বাস, ‘বিন্ধ্য জলপূৰ্তি যোজনা’ৰ মাধ্যমেৰে এই আত্মবিশ্বাস আৰু অধিক মজবুত হ’ব।
হয়, ইয়াৰ মাজতে আপোনালোকে এই কথা মনত ৰাখিব লাগিব যে ক’ৰোনা সংক্ৰমণৰ বিপদ এতিয়াও আছে। দুই গজ দূৰত্ব, মাস্ক পিন্ধা আৰু চাবোনেৰে হাত ধুঁৱাৰ যি নিয়ম আপোনালোকে ইমান দিনে পালন কৰি আহিছে সেয়া যেন কেতিয়াও পাহৰি নাযায়। সামান্য গাফিলতিয়ে নিজক, পৰিয়ালক, গাওঁক আৰু বেছি সংকটৰ দিশে ঠেলি দিব পাৰে। প্ৰতিষেধক উপাদনৰ বাবে আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকলে কঠিন তপস্যা কৰিছে। সমগ্ৰ পৃথিৱীৰ বৈজ্ঞানিকসকলে ইয়াৰ বাবে কাম কৰি গৈছে। আটাইতকৈ ধনাৱান দেশৰ বৈজ্ঞানিকসকলে কাম কৰি গৈছে, দৰিদ্ৰ দেশৰ বৈজ্ঞানিকসকলেও কাম কৰিছে। কিন্তু যিমানদিন পৰ্যন্ত এই ঔষধ আমাৰ মাজলৈ নাহে, তেতিয়ালৈ আমি সহজ হৈ দিলে নহ’ব।
আপোনালোকে এই বিষয়বোৰ মনত ৰাখিব - এই বিশ্বাস লৈয়েই আপোনালোক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ জনাইছো, বহুতো শুভকামনা জনাইছো।