Prime Minister's Office
PM at 8th Convocation of Pandit Deendayal Petroleum University, Gandhinagar, Gujarat
Unveils various facilities at the University
Our aim is to reduce India's carbon footprint by 30-35% and increase the share of natural gas by 4 times : PM
Urges the youth of the 21st century to move forward with a Clean Slate
21 NOV 2020 12:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi graced the 8th Convocation of Pandit Deendayal Petroleum University, Gandhinagar, Gujarat. He laid the foundation stone of ‘45 MW Production Plant of Monocrystalline Solar PhotoVoltaic Panel’ and ‘Centre of Excellence on Water Technology’. He also inaugurated ‘Innovation and Incubation Centre – Technology Business Incubation’, ‘Translational Research Centre’ and ‘Sports Complex’ at the University.
Addressing the students, the Prime Minister said it is not an easy thing to graduate at a time when the World is facing such a big crisis, but your abilities are much bigger than these challenges. He added that students are entering the industry at a time when due to pandemic, major changes are taking place in the energy sector across the world.
The Prime Minister remarked that in this way, today the energy sector in India, has immense potential for growth, Entrepreneurship and employment. He announced that today the country is moving forward with the goal of reducing its carbon footprint by 30-35% and efforts are taken to increase the share of Natural Gas in our energy needs by 4 times in this decade. Work is on to double the oil refining capacity in the next five years, Energy security related startup ecosystem is being strengthened and a fund has been created for students and professionals, the Prime Minister informed. .
The Prime Minister asked the students to have purpose in life. He stressed that it's not that successful people don't have problems, but the one who accepts challenges, confronts them, defeats them, solves problems, only succeeds. He added those who take on challenges, later succeed in life. He said youth of the 1922-47 period sacrificed everything for freedom. He urged the students to live for the country and join the movement of Atmanirbhar Bharat and develop a sense of responsibility.
The Prime Minister remarked that the seed of success lies in a sense of responsibility and a sense of responsibility should be turned to the purpose of life. He pointed out that the same people are successful in life, do something by which there is a sense of responsibility in their lives. Those who fail are the ones who live in the Sense of Burden. He added a sense of responsibility also gives rise to a sense of opportunity in a person's life. He said India is progressing ahead in many sectors and young graduates must march ahead with commitment. He also emphasized on protecting nature and the environment.
The Prime Minister urged the present generation, the youth of the 21st century, to move forward with a Clean Slate. Clean Slate and Clean Heart means clear intentions. He remarked that the hopes and expectations of the world are high from India in the 21st century and India's hopes and expectations are associated with the students and professionals.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟ ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନ ଦୟାଲ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଷ୍ଟମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଯୋଗଦାନ
● ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗର ଉନ୍ମୋଚନ
● ଦେଶର କାର୍ବନ ଫୁଟପ୍ରିଣ୍ଟ ଶତକଡା 30 ରୁ 35 ହ୍ରାସ କରି ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ବ୍ୟବହାର 4ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
● ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଯୁବପିଢି ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ଆଗେଇବାକୁ ଆହ୍ଵାନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
21 NOV 2020 12:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (21.11.2020) ଗୁଜରାଟର ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନ ଦୟାଲ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଷ୍ଟମ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଇ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 45 ମେଗାୱାଟଯୁକ୍ତ ମନୋକ୍ରିଷ୍ଟାଲିନ ସୋଲାର ଫୋଟୋ ଭୋଲ୍ଟାଇକ ପ୍ୟାନେଲ ଯୁକ୍ତ ଜଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଦ୍ଭାବନ ଓ ଇନକ୍ୟୁବେଶନ ସେଣ୍ଟର, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବ୍ୟାପାର ଇନକ୍ୟୁବେଶନ, ଅନୁବାଦ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଓ କ୍ରିଡାଙ୍ଗନ ଇତ୍ୟାଦି ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ଵ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଭଳି ଏକ ଜଟିଳ ସ୍ଥିତି ଦେଇ ଗତିକରୁଛି ସେତେବେଳେ ଜଣେ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଉପାଧି ହାସଲ କରିବା ସହଜ ନୁହେଁ । ତୁମମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି ଅଧିକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏମିତି ଏକ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ କି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖାଦେଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ବିରାଟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଦେଶ ଶତକଡା 30 ରୁ 35 ଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଙ୍ଗାରକ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ 4ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା ଚାଲିଛି । ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତୈଳ ବିଶୋଧନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଦ୍ଵିଗୁଣିତ କରିବା ସହ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଜନିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ବାତାବରଣକୁ ମଜବୁତ କରାଯାଉଛି । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ବୃତ୍ତିଧାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଜୀବନର କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଉପଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ସଫଳ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ଜୀବନରେ ଯେ ସମସ୍ୟା ନାହିଁ, ସେକଥା ନୁହେଁ, ମାତ୍ର ଯିଏ ଆହ୍ଵାନକୁ ଗ୍ରହଣ କରେ, ଘାତପ୍ରତିଘାତକୁ ସାମନା କରି ତାକୁ ପରାସ୍ତ କରେ ଓ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରେ, ସେ ହିଁ ସଫଳତା ପାଇଥାଏ । ଯେଉଁମାନେ ଜୀବନରେ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଜୀବନରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥାନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, 1922 ରୁ 1947 ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ଵାଧୀନତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ତ୍ୟାଗ ସ୍ଵୀକାର କରିଥିଲେ । ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଦେଶପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଯୋଗ ଦେଇ ଦାୟିତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପାଇଁ ଆହ୍ଵାନ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦାୟିତ୍ଵବୋଧ ଥିଲେ ସଫଳତା ଆପେ ଆପେ ଆସିବ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ଵବୋଧ ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ସହାୟକ ହେବ । ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ଵବୋଧ ରହିଛି, ସେମାନେ ଜୀବନରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ଯେଉଁମାନେ ଜୀବନର କଠିନ ମାର୍ଗକୁ ଆହ୍ଵାନଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଅସଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି । ଦାୟିତ୍ଵବୋଧ ଯୋଗୁଁ ଜଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ବୋଲି କହି ଭାରତ ବର୍ଷ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଗତି କରୁଥିବା ବେଳେ ଯୁବ ସ୍ନାତକମାନେ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ସହ ତାହା ହାସଲ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକୃତି ସହ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଏକ ମୁକ୍ତ ମନ ଓ ହୃଦୟ ନେଇ ବର୍ତ୍ତମାନର ଯୁବପିଢି ଆଗେଇ ଯିବାପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ଵାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁକ୍ତ ମନ ଓ ହୃଦୟର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ମୁକ୍ତ ଓ ଅବାଧ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵ ଭାରତ ଉପରେ ଅନେକ ଆଶା ରଖିଛି ଓ ସମସ୍ତ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।