PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
16 NOV 2020 6:05PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India records more Daily New Recoveries than Daily New Cases for 44 successive days;Active Caseload declines to 4.65 lakhs
India has continued the unbroken trend of the daily new recoveries outpacing the daily new additions for the 44th day. 43,851 COVID-19 patients recovered in the last 24 hours against just 30,548 newly detected cases. This translates to a net reduction of 13,303 in the Active Caseload which now stands at 4,65,478. Daily new cases numbering 30,548 is a historic low that assumes significance given many countries in Europe and America are experiencing a continuous steep rise in daily new cases.The Recovery Rate has improved to 93.27% today. The total recovered cases stand at 82,49,579.78.59% of the recovered cases reported in the last 24 hours are from ten States/UTs.Delhi saw the greatest number of recoveries as 7,606 confirmed cases recovered. Kerala registered 6,684 daily recoveries while West Bengal followed by reporting 4,480 new recoveries.76.63% of the new cases have been reported from ten States/UTs.Kerala recorded 4,581 new cases. Delhi which saw a surge in new cases over the last few days reported only 3,235 new cases yesterday, followed closely by West Bengal which reported 3,053 new cases.78.85% of the 435 new deaths are concentrated in ten States/UTs.About a fifth, 21.84% of new fatalities reported are from Delhi which reported 95 deaths, overtaking Maharashtra. Maharashtra reported 60 fatalities, which is 13.79% of the new fatalities.14 States/UTs have death per million higher than National Average of 94.13 States/UTs have a Case Fatality Rate higher than National Average.
For details:
Dr. Harsh Vardhan chairs 147th session of WHO Executive Board
For details:
Union Home Minister Shri Amit Shah directs slew of measures for controlling the spread of Covid-19 in Delhi at a review meeting
Union Home Minister Shri Amit Shah yesterday reviewed the Covid-19 situation in Delhi, in the backdrop of rising number of cases and the increasing strain on the capacity of medical infrastructure in the hospitals of the Capital. The Home Minister issued a number of directions in the meeting. First, it was directed that the testing capacity for RT-PCR tests would be doubled in Delhi, by optimally utilizing the lab capacity within Delhi itself; through mobile testing labs, to be deployed by the Ministry of Health & Family Welfare (MoH&FW) and ICMR, in areas where poor and vulnerable sections of the society reside; by temporarily shifting some testing labs from other parts of the country, where they are unutilized, to Delhi; and, by utilizing spare capacity in neighboring regions of Delhi. This was considered essential in order to bring down the positivity rate in Delhi, which has gone up substantially in recent weeks. Shri Amit Shah also directed that the hospital capacity and availability of other medical infrastructure should be ramped up considerably. It was decided that 250-300 additional beds with ICUs would be added to the existing medical facility of DRDO at DhaulaKuan, where, presently, around 250 beds have been provided with ICUs, out of the total available 1000 Covid-19 beds. The 10,000 bed Covid Care Centre established at Chattarpur would also be strengthened, with a view to enhance availability of beds with oxygen capacity. Home Minister directed MOHF&W to make arrangements for requisite numbers of BIPAP machines and high flow nasal canulas to the Delhi Government within the next 48 hours. In view of the shortage of medical staff in Delhi, the Modi Government has decided to provide additional doctors and paramedical staff from the CAPFs and they would soon be airlifted to Delhi.A few identified hospitals of the Municipal Corporations of Delhi (MCD) would also be converted as dedicated hospitals for Covid-19 treatment, especially for accommodating patients with milder symptoms. It was also decided that MOHF&W will issue a standard protocol for plasma therapy and plasma administration for treatment of COVID-19 patients immediately.
For details:
8th BRICS STI Ministerial Meeting held on Friday
The Science, Technology and Innovation Ministers of the BRICS grouping (Brazil, Russia, India, China and South Africa) met on November 13 evening through a virtual platform to discuss S & T cooperation among the member countries. Speaking at the meeting, Union Minister for Science & Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan congratulated the participating dignitaries at the concluding session for, “The BRICS STI Declaration 2020 and Calendar of BRICS STI Activities 2020-21 which will act as a roadmap to take our cooperation forward”. The BRICS STI Declaration 2020 was unanimously adopted at the meeting.During the meeting, Dr. Harsh Vardhan highlighted that “The COVID 19 pandemic has been a test, demonstrating that multilateral cooperation is the key to overcoming such global challenges”. He said, “Since we are one of the most affected population from this pandemic, it provides for greater cooperation opportunity among BRICS countries to combat this pandemic”.The Union Minister informed that “India has initiated an integrated response to overcome this unprecedented COVID-19 pandemic. From the development of indigenous vaccines, novel point-of-care diagnostics and therapeutic formulations based on traditional knowledge, to establish research resources and offering services, Indian R&D entities both public and private, are working relentlessly to develop effective interventions for combating the pandemic. Hundreds of projects are being supported. More than 100 startups have developed innovative products for COVID-19”.
For details:
PM appeals spiritual leaders to help popularise ‘vocal for local’ for AatmNirbhar Bharat
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, has said, as the base of the freedom struggle was provided by the bhakti movement, similarly, today, basis of the AatmNirbhar Bharat will be provided by the saints, mahatma, mahants and acharyas of our country. He was speaking after unveiling the ‘Statue of Peace’ to mark the 151st Birth Anniversary celebrations of Jainacharya Shree Vijay Vallabh Surishwer Ji Maharaj, via video conferencing, today. One of the key highlights of his speech on the occasion was his emphasis on religious and spiritual foundation of the socio-political and economic events like the freedom struggle and the current tryst with the AatmNirbharta.
For details:
PM unveils ‘Statue of Peace’ to mark 151st Birth Anniversary celebrations of Jainacharya Shree Vijay Vallabh Surishwer JiMaharaj
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today unveiled ‘Statue of Peace’ to mark the 151st Birth Anniversary celebrations of Jainacharya Shree Vijay Vallabh Surishwer Ji Maharaj, via video conferencing. The Statue unveiled in the honour of the Jain acharya, has been named as ‘Statue of Peace’. The 151 inch tall statue has been made from Ashtadhatu i.e. 8 metals, with Copper being the major constituent, and is installed at Vijay Vallabh Sadhana Kendra, Jetpura, in Pali, Rajasthan. Mentioning two ‘Vallabhs’, Sardar Vallabh Bhai Patel and the Jainacharya Shree Vijay Vallabh Surishwer Ji Maharaj, the Prime Minister said that he feels blessed by the fact that after dedicating the world’s tallest statue of Sardar Patel- ‘Statue of Unity’, he is getting opportunity to unveil the ‘Statue of Peace’ of the Jainacharya Shri Vijay Vallabh.Reiterating his stress on ‘vocal for local’ Shri Modi requested that as happened during the freedom struggle, all the spiritual leaders should amplify the message of AatmNirbharta and preach about the benefits of ‘vocal for local’. He also said that the way the country supported the local during the Diwali festival is an energizing feeling.
For details:
Text to PM's address at the celebration of Diwali with Soldiers of Indian Armed Forces at Longewala in Jaisalmer
For details:
Text of PM’s address to Air Force personnel at Jaisalmer
For details:
Any attack on press freedom is detrimental to national interests: Vice President
The Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu today said that any attack on the freedom of the press is detrimental to national interests and should be opposed by one and all.In a pre-recorded video message at a webinar on ‘Role of media during the COVID-19 pandemic and its impact on media’ organized by the Press Council of India on the occasion of the National Press Day, the Vice President said “Democracy cannot survive without a free and fearless press”.He said the Press in India has always been in the vanguard of protecting and strengthening the foundations of democracy. Describing journalism as a pious mission, he lauded the Press for playing an outstanding role in empowering the people and furthering national interest.The Vice President also praised the print and electronic media journalists for turning into frontline warriors in the wake of COVID-19 pandemic and ensuring non-stop coverage of all the happenings, unmindful of the grave risks associated with a pandemic situation.He conveyed his deepest condolences to the families of many journalists, who had succumbed to COVID-19 infection.Referring to the adverse impact of COVID-19 crisis on media industry, he said it has led some newspapers to curtail their editions and go digital. “There have been unfortunate instances of employees being laid off in both print and electronic media”, Shri Naidu added.
For details:
Vice President urges youth to join the forces of growth and channelize their energies to build a resurgent India
The Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu today urged the youth to join the forces of growth and channelize their energies for constructive, nation-building activities to build a New and Resurgent India. Inaugurating a new ‘Amenities Center’ at the University of Hyderabad, the Vice President advised the youth to shun negativism, adopt positive outlook in building the New India where there would be no corruption, hunger, exploitation and discrimination. Pointing out that the nation was passing through a critical juncture and was facing many challenges, Shri Naidu asked the youth to be at the forefront of making India stronger on all fronts. Referring to the fight against the pandemic, the Vice President said that India was comparatively better placed than other nations and added that Prime Minister, Shri Narendra Modi guided the nation with his vision. He lauded the selfless service rendered by frontline warriors like doctors, farmers, security personnel, sanitary staff and appreciated the Government of India and all States for the measures taken to fight the pandemic. He appealed to the people to adhere to the instructions issued by the government, follow safe distancing norms and wear masks. He said the people must be prepared to face future challenges by improving their endurance.
For details:
NPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Assam: Assam have completed 50 lakhs COVID-19 tests till date tweeted Health Minister of Assam Shri HimantaBiswaSarma.
• Meghalaya: Meghalaya recorded 35 new COVID-19 cases on Sunday, taking the active tally to 971. 76 persons also recovered taking the number to 9594.The death toll in the state rose to 101 after a 59-year-old positive patient died in Tura on Sunday.The confirmed number of cases stood at 10,665.
• Kerala: State government has decided to conduct Serosurvey to find out the intensity of Covid-19 spread in the state. The survey will be conducted after the completion of the local body poll in December. Antibody tests will be carried out among various categories of people across 14 districts to find out among various categories of people across 14 districts to find out the percentage of infected persons among the population. This was decided at the review meeting presided over by Chief Minister Pinarayi Vijayan. Meanwhile, the state government has started preparations for the distribution of Covid vaccine in the state. Details of health workers who will receive the vaccine in the first phase are being collected. Renowned hill shrine of Sabarimala has allowed pilgrims from today as part of its 41-day annual pilgrimage. Authorities have announced a slew of regulations to prevent the spread of the pandemic.
• Tamil Nadu: TN preparing database of healthcare workers who will get Covid-19 vaccine on priority; presently, phase two trials of Covishield, Oxford University’s Covid-19 vaccine, are ongoing in the state. '22.1 per cent blood sample in Coimbatore's 42 clusters have antibodies', says survey; of the 42 clusters where study was conducted, Karamadai to Mettupalayam stretch has a maximum number of people with antibodies.
• Karnataka: Interstate bus services between Karnataka and Kerala resume after nine months; Road transport corporations of both States deploy 20 buses each between Mangaluru and Kasargod. Degree level, Engineering and Diploma colleges will commence from tomorrow, direct classes for final year and postgraduate students; corona test compulsory for students & teachers.
• Andhra Pradesh: Minister for Municipal Administration and Urban Development Botcha Satyanarayana organised a huge rally on Sunday from Garividi to Cheepurupalli in which thousands of activists participated. Those who took part in the rally failed to follow the Covid guidelines. Andhra Pradesh reported 1056 new infections and 14 deaths on Sunday. It was the lowest single-day tally of infections in four months. The number of active cases came down to less than 20,000, to 18,659. With 2,140 persons recovering in the last 24 hours, the total number of recoveries rose to 8,28,484 and the recovery rate to 97.01 per cent. The tests per million ratio increased to 1.71 lakh and cases per million ratio has gone up to 15,993.
• Telangana: 502 new cases, 1539 recoveries & 3 deaths Reported in the last 24 hours in Telangana; out of 503 cases, 141 cases reported from GHMC. Total cases: 2,57,876; Active cases: 14,385; Deaths 1407 Discharges: 2,42,084 with with a recovery rate of 93.87 per cent, while the countrywide recovery rate is 93.2 per cent. In a major relief to people awaiting registration of non-agriculture properties to resume, Chief Minister K Chandrasekhar Rao has decided that it will commence on Dharani portal from November 23.
• Maharashtra: In Maharashtra, all religious places and places of worship have opened from today. Some famous temples like Sai Baba temple at Shirdi, Vitthal Mandir of Pandharpur, Tulja Bhavani temple in Tuljapur opened early this morning, after nearly 7 months. The state reported 2,544 new COVID-19 cases on Sunday, which is the lowest single-day spike since June first week.
• Gujarat: Gujarat reported 1,070 new coronavirus positive cases on Sunday, taking its infection count to 1,88,310. As the virus claimed six lives during the day, including three in Ahmedabad and one fatality each in Rajkot, Surat and Vadodara, the cumulative death toll mounted to 3,803.
• Rajasthan: Ten more people died from coronavirus in Rajasthan on Sunday as 2,184 fresh cases took the state’s infection count to 2,25,817. Jaipur recorded the maximum 498 cases, followed by 443 in Jodhpur. The state has 18,337 active cases as of now.
• Madhya Pradesh: Madhya Pradesh’s COVID-19 caseload rose to 1,83,927 on Sunday with 870 new additions. With seven more fatalities, including two each in Indore and Sagar and one death each occurring in Bhopal, Hoshangabad and Shivpuri, the overall toll in the state mounted to 3,090.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
16 NOV 2020 6:05PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• থংন-থংননা নুমিৎ ৪৪সিদা ভারতনা নোংমগী নৌনা নারকপা মীশিংদগী ফগৎলকপা মীশিংনা হেন্দুনা চৎলি
• হৌখিবা পুং ২৪সিদা কোবিদ-১৯না নৌনা নারকপা মীশিং ৩০,৫৪৮ থেংনবদা মীশিং ৪৩,৮৫১ নৌনা ফগৎলকখি
• এক্তিব কোসলোদ লাখ ৪.৬৫দা হন্থরে
• ঙসি ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯৩.২৭তা হেনগৎৱকখি
• দিল্লীদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি শন্দোকপা থিংন্নবগীদমক কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শহাহনা রিভিযু মিতিং অমদা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং য়েংশিনখ্রে
থংন-থংননা নুমিৎ ৪৪সিদা ভারতনা নোংমগী নৌনা নারকপা মীশিংদগী ফগৎলকপা মীশিংনা হেন্দুনা চৎলি, হৌজিক নারিবা মীশিং লাখ ৪.৬৫তা হন্থখ্রে
ভারতনা নুমিৎ ৪৪শুবা ওইনা নুংতিগী নৌনা নারকপা মীশিংদগী নৌনা ফগৎলকপা মীশিংনা হেন্দুনা চৎপগী ফীভম মখা তানা লৈরি‍। হৌখিবা পুং ২৪সিদা কোবিদ-১৯না নৌনা নারকপা মীশিং ৩০,৫৪৮ থেংনবদা মীশিং ৪৩,৮৫১ নৌনা ফগৎলকখি‍। মসিনা তাক্লিবদি হৌজিক নারিবা মীশিংদগী ১৩,৩০৩ হন্থরক্তুনা হৌজিক ৪,৬৫,৪৭৮তা লৈরে‍। য়ুরোপ অমদি অমেরিকাগী লৈবাক কয়াদা নোংমগী নৌনা নারকপা মীশিং চপ য়ুংনা হেনগৎলকপা থেংনরিবসিগী য়েংলুরগা নোংমদা নৌনা নারকপা মীশিং ৩০,৫৪৮ থেংনরিবা অসি পুৱারী ওইনা মীশিং য়ামদনা নারকপা ফীভম ওইরি‍। ফগৎলকপগী চাং ঙসি চাদা ৯৩.২৭দা হেনগৎলে‍। অপুনবা ফগৎলকপা মীশিং ৮২,৪৯,৫৭৯ ওইরে‍। হৌখিবা পুং ২৪সিদা নৌনা ফগৎলকখিবা মীশিংগী চাদা ৭৮.৫৯দি স্তেত/য়ু.তি. তরাদগীনি‍। দিল্লীনা মীশিং ৭,৬০৬ নাবা ফগৎলক্তুনা মশিং খ্বাইদগী য়ামবা ওইরি‍। কেরলাদা মীশিং ৬,৬৮৪ নাবা ফগৎলকপগী পাউ লৈ অমদি ৱেস্ত বেঙ্গলদা মীশিং ৪,৪৮০ নৌনা নাবা ফগৎলক্তুনা মতুং ইল্লি‍। নৌনা নারকপা মীশিংগী চাদা ৭৬.৬৩দি স্তেত/য়ু.তি. তরাদগীনি‍। কেরলাদা নৌনা নারকপা মীশিং ৪,৫৮১ থেংনখি‍। হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা নৌনা নারকপা মীশিং হেনগৎলকপগী ফীভম থেংনরিবা দিল্লীদা ঙরাং মীওই ৩,২৩৫খক্তমক নৌনা নারকখি, অদুগা ৱেস্ত বেঙ্গলনা মীওই ৩,০৫৩ নৌনা নারক্তুনা মতুং ইন্দুনা চৎলি‍। নৌনা মীশিং ৪৩৫ লৈখিদবদা চাদা ৭৮.৮৫তি স্তেত/য়ু.তি. তরাদগীনি‍। নৌনা লৈখিবদা মীশিংগী শরুক মঙা থোকপগী অমরোম, চাদা ২১.৮৪দি মীওই ৯৫ শিদুনা দিল্লীদগী ওইদুনা মহারাস্ত্রদগী হেনগৎখ্রে‍। মহারাস্ত্রদগী মীওই ৬০ নৌনা লৈখিদবগী পাউ লাক্তুনা নৌনা লৈখিদবা মীশিংগী চাদা ১৩.৭৯ ওইখি‍। স্তেত/য়ু.তি. ১৪দা মীওই মিলিয়ন অমদা শিবা মীশিংগী চাং লৈবাক্কী চাংচৎ ৯৪দগী হেল্লি‍। স্তেত/য়ু.তি. ১৩দা লৈবাক্কী চাংচত্তগী কেস ফেতেলিতী রেত ৱাংনা চৎলি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হর্শ বর্ধন্না দবল্যু.ঐচ.ও. একজিক্যুতিব বোর্দকী ১৪৭শুবা মীফম লুচিংখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দিল্লীদা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি শন্দোকপা থিংন্নবগীদমক কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শহাহনা রিভিযু মিতিং অমদা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং য়েংশিনখ্রে
দিল্লীদা কেস মশিং হেঙ্গৎলকপা অমসুং হোস্পিতালশিংদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী কেপাসিতী হেঙ্গৎলকপা অসি য়েংলগা দিল্লীদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী ফিভম কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শহাহনা ঙরাং য়েংশিনখ্রে৷ মীফম অসিদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হিরম কয়ামরোম ইসু তৌখ্রে৷ ইহান হানবদা, দিল্লী মনুংদা লৈরিবা লেব কেপাসিতী অসি কা হেন্না শিজিন্নদুনা; সমাজ অসিদা লৈরিবা লাইরবা অমসুং কা হেন্না শোকহনবা য়াবা কাংলুপনা খুন্দারিবা মফমশিংদা মোবাইল তেস্তিং লেবশিং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়(এম.ও.ঐচ. অমসুং এফ.দবল্যু.) অমসুং আই.সি.এম.আর.না দিপ্লোই তৌদুনা; লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমদা লৈরিবা অতোপ্পা তেস্তিং লেবশিং অদু শিজিন্নদ্রবা মতম অদুদা মতম খরগী ওইনা দিল্লীদা হোংদোরক্নবা; অমসুং দিল্লীগী য়ুমথংনবা রিজনশিংদা লৈরিবা স্পেয়র কেপাসিতী অদু শিজিন্নদুনা দিল্লীদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তকী তেস্তিং কেপাসিতী শরুক অনি হেঙ্গৎহনগদবনি হায়না ফোংদোকখি৷ মমাংগী চয়েল খরা অসিদা দিল্লীদা লেপ্পা লৈতনা কা হেন্না হেঙ্গৎলক্লিবা পোজিতিব মশিং অসি হন্থনবা হোৎনবা যাম্না মরু ওই হায়না ফোংদোকখি৷ হোস্পিতালগী কেপাসিতী অমসুং অতোপ্পা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিসু হেঙ্গৎহনগদবনি হায়না শ্রী অমিত শহাহনা ফোংদোকখ্রে৷ দৌলা কোনদা লৈরিবা দি.আর.দি.ও.দা হৌজিক লৈরিবা মেদিকেল ফেসিলিতী কোবিদ-১৯ ফমুং পুন্না ১০০০ লৈবা অসিগী মনুংদা আই.সি.য়ু. ফমুং ২৫০রোম লৈরিবা অসিগী মথক্তা আই.সি.য়ু. য়াওবা ফমুং ২৫০-৩০০ হাপচিন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে৷ ওক্সিজেন কেপাসিতী য়াওবা ফমুং মশিং অসি হেঙ্গৎনবগী পান্দমদা চত্তরপুরদা লৈরিবা কোবিদ কেয়র ফমুং মশিং ১০,০০০ অসি হেন্না ফনবা শেমগৎলগনি৷ বি.আই.পি.এ.পি. মেছিন মশিং অসি নিংথীজনা লৈহন্নবা অমসুং দিল্লী সরকার অসিদা মথংগী পুং ৪৮ অসিগী মনুংদা নসাল কেলুলস ৱাংনা লৈনবা গৃহ মন্ত্রীনা এম.ও.ঐচ.এফ. অমসুং দবল্যু.দা খঙহনখ্রে৷ দিল্লীদা মেদিকেল স্তাফ ৱাৎলিবা অসি য়েংলগা, সি.এ.পি.এফ.শিংদগী অহেনবা দোক্তরশিং অমসুং পেরামেদিকেল স্তাফশিং ফংহন্নবা মোদী সরকার অসিনা খন্নখ্রে অমসুং মখোয়শিং অদু অথুবা মতমদা দিল্লীদা থুংলগনি৷ দেদিকেতেদ মল্তি-দিপার্তমেন্তেল তীমশিংনা লৈরিবা কোবিদ-১৯ মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অদু ফিজিকেল্লী চেক তৌনবা দিল্লীদা লৈরিবা প্রাইভেৎ হোস্পিতাল পুম্নমক্তা চৎলগনি হায়না ৱারেপ লৌখ্রে৷ দিল্লীগী মুনিসিপাল কোর্পোরেসন্সকী খন্দোক্লবা হোস্পিতাল খরদি মরু ওইনা মাইল্দ সিম্পোম লৈবা কোবিদ-১৯ লাইয়েং চৎথনবা দেদিকেতেদ হোস্পিতালশিং ওন্থোক্লগনি৷ কোবিদ-১৯ অনাবশিং খুদক্তা লাইয়েংবা য়ান্নবগীদমক প্লাস্মা থেরাপী অমসুং প্লাস্মা এদমিনিস্ত্রেসনগী স্তেন্দর্দ প্রোতোকোল অমা এম.ও.ঐচ.এফ. অমসুং দবল্যু.না ফোংলগনি হায়না ৱারেপ লৌখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
৮শুবা বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. মন্ত্রীশিংগী মীফম ইরাই নুমিত্তা পাঙথোকখ্রে
বি.আর.আই.সি.এস. কাংলুপকী (ব্রাজিল, রসিয়া, ইন্দিয়া, চাইনা অমদি সাউথ অফ্রিকা) সাইন্স, তেক্নোলোজী অমদি ইনোভেসন মন্ত্রীশিংনা নবেম্বর ১৩দা মেম্বর লৈবাকশিংগী মরক্তা সাইন্স অমদি তেক্নোলোজীগী তেংবাংনবগী মতাঙদা খন্ননবগীদমক ভর্চুএল ফম্পাক্কী খুত্থাঙদা মীফম পাঙথোকখি‍। থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোগী, আর্থ সাইন্স, অমদি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না “ঐখোয়গী তেংবাংনবগী থৌওং অসিবু মাঙদা চঙশিন্নবগী লম্বী য়াৎকদবা বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. দিক্লারেসন ২০২০ অমদি বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. এক্তিভিতিজ ২০২০-২১গী কেলেন্দরগীদমক” মীফম লোইশিনবগী থৌরমদুদা শরুক য়াখিবা মীথুংশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকখি‍। বি.আর.আই.সি.এস. এস.তি.আই. দিক্লারেসন ২০২০ মীফম অদুদা অমত্তা ওইনা য়ানদুনা লৌখৎখিবনি‍।
মীফম অদুদা দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না ফোঙদোকখিবদা, “কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি অসিগুম্বা মালেমগী ওইবা শিংনবশিং লাকশিন্নবগীদমক মায়কৈ কয়াগী তেংবাংনবনা মরুওইবা খোঙথাংনি হায়বা উৎলিবা চাংয়েং অমনি”‍। মহাক্না হায়খিবদা, “ঐখোয় লাইচৎ অসিনা মীশিং খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবশিংগী মরক্তা অমা ওইবা মরম্না লাইচৎ অসি থেংননবগীদমক বি.আর.আই.সি.এস. লৈবাকশিংগী মরক্তা মতেং পাংননবগী হেন্না চাউবা তাঞ্জা অমা পীরি‍”‍। কেন্দ্র মন্ত্রীনা পাউদমখিবদা “হান্না পানরুদবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লাকশিন্নবগীদমক ভারতনা পুনশিল্লবা রেসপোন্স অমা হৌদোকখি‍। লমদমসিগী ওইবা ভেক্সিন পুথোকপা, অনৌবা মওংগী পোইন্ত-ওফ-কেয়র দাইগ্নোস্তিক্স অমদি মহৌশাগী লৈজরমবা ৱাখল লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা লাইয়েং পথাপ শেমবদগী হৌরগা থিজিন হুমজিনবগী মচাক মথুম শেমগৎপা অমদি সর্ভিস পীবা ফাওবদা, পব্লিক অমদি প্রাইভেতকী ওইবা ভারতকী আর. এন্দ দি. এন্তিতীশিংনা লাইচৎ অসি মতিং লৈনা থেংননবগীমক চোকথবা নাইদনা হোৎনরি‍। প্রোজেক্তচা কয়া হৌজিক ঙাক্লৌ পীরি‍। স্তার্ত-অপ ১০০ হেনবনা কোবিদ-১৯গী ইনোভেতিব ওইবা পোত্থোকশিং পুথোক্লি‍”।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না আত্মনির্ভর ভারতকীদমক্তা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’বু মীয়াম্না পাম্নবা হেলহন্নবা ধর্মগী লুচিংবশিংদা মতেং পাংনবা হায়খ্রে
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খ্রে মদুদি লৈবাক্কী নীং খা তম্বগী খোংজংদা ভক্তি আন্দোলন্না শরুক য়াখিবা অদুগুম্না আত্মনির্ভরতা ভারতকীদমক লম্বোইবা অমসুং আচার্য়শিংগী মতেংগী মথৌ তাই। মহাক্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা জৈন আচার্য় শ্রী বিজয় বল্লভ সুরিশ্বরজী মহারাজগী ১৫১শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা ‘স্তেচু ওফ পীস’ মায়খুম হাংদোকপদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না লম্বোইবশিংদা হায়জখি মদুদি মখোয়না লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা মখোয়গী ধর্মগী ওইবা আধ্যত্মিক্কী ৱারোল পীরকপদা ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী পাউজেল অসিগী মফম অমা পীবীয়ু। ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী খোংজং অসি লম্বোইবশিংনা শন্দোকপীরবদি থৌনা হাপকনি। মসিনা লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভরতাগী লম্বীদা চংশিনবদা মতেং ওইনগনি অমসুং লৈবাক অসিদা নীং খা তম্বগী খোংজংদা ওইখিবা অদুগুম্না থৌনা অদু পীনবা ঙমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
জৈনচার্য় শ্রী ভিজয় বল্লভ সুরিস্বের জী মহারাজকী ১৫১শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা পি.এম.না ‘ইং-চিকপগী মীতম’ মায়খুম হাংদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা জৈনচার্য় শ্রী ভিজয় বল্লভ সুরিস্বের জী মহারাজকী ১৫১শুবা মপোক কুমওন থৌরমদা ‘ইহ-চিকপগী মীতম’ মায়খুম হাংদোকখ্রে‍। জৈন অচার্য়াবু ইকায় খুম্নবা ওইনা মায়খুম হাংদোক্লিবা মীতম অদুবু ‘ইং-চিকপগী মীতম’ হায়না মমীং থোল্লি‍। ইঞ্চ ১৫১ ৱাংবা মীতম অদু অস্তধাতু হায়বদি কোরিনা মরুওইবা মচাক ওইদুনা পোৎলম নিপাননা শাবনি অমদি রাজস্থানগী পালিদা লৈবা ভিজয় ভল্লভ সাধনা কেন্দ্র, জেতপুরাদা খিনবনি‍। থৌরমদুদা প্রধান মন্ত্রীনা জৈনচার্য়া অমদি লাইনীংগী লুচিংবশিংগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি‍। বল্লভ অনি, সরদার বল্লভ ভাই পতেল অমদি জৈনচার্য়া শ্রী ভিজয় বল্লভ সুরিস্বের জী মহারাজকী মিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা সরদার পতেলগী মীতম – ‘অমত্তা ওইবগী মীতম’ কত্থোকখ্রবা মতুংদা মহাক্না জৈনচার্য়া শ্রী ভিজয় বল্লভকী ‘ইং-চিকপগী মীতম’ মায়খুম হাংদোকপগী তাঞ্জা ফংবসি মহৈ য়াল্লে খল্লি হায়না হায়খি‍। ‘লমদমসিগীদমক খোঞ্জেল থোকপা’ হায়বা ৱাফম থম্লদুনা শ্রী মোদীনা নীংতম লাঞ্জঙগী মতমদা তৌখিবগুম্না লাইনীংগী লুচিংবশিংনসু ইরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী পাউজেল অসি শন্দোকপিদুনা ‘লমদমসিগীদমক খোঞ্জেল থোকপা’ হায়বসিগী কান্নবশিংগী মতাঙদা ৱা ঙাঙবিনবা ৱাফম থমখি‍। লৈবাকসিগী মীয়াম্না দিৱালি কুম্হৈগী মতমদা লমদমসিগী পোত্থোকশিং শৌগৎখিবা মওং মতৌ অদু পুক্নীং থৌগৎনিংঙাইনি হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
জৈসলমেরগী লোঙ্গেৱালাদা আর্ম ফোর্সকী লান্মীশিংগা দিৱালীগী থৌরম পাংথোকপদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
জৈসলমেরদা এয়র ফোর্সকী লান্মীশিংদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রেসকী নীংতম্বদা শিংনরকপা খুদিংমক লৈবাক্কী ইন্তরেস্ততা শোক্নিংঙাইনি: উপা রাস্ত্রপতি
ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কয়া নাইদুনা প্রেসকী নীংতম্বদা শিংনরকপা খুদিংমক লৈবাক্কী ইন্তরেস্ততা শোক্নিংঙাইনি অমদি মসিবু মীপুম খুদিংমক্তা অমত্তা ওইনা থেংনমিন্নগদবনি হায়না ঙসি হায়খ্রে‍। নেসনেল প্রেস দেগী থৌরমদা প্রেস কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ানা শিন্দুনা ‘কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মিদিয়াগী থৌদাং অমদি মিদিয়াদা মসিনা পীরিবা চৈথেং’ হায়বা হিরমসিদা পাঙথোকপা ৱেবিনারদা মাঙজৌননা রেকোর্দ তৌরবা ভিদিও পাউজেল অমদা, উপ রাস্ত্রপতিনা হায়খিবদা “মনীং তম্বা অমদি অকিবা লৈতবা প্রেস য়াওদনা দিমোক্রেসী হিংবা ঙম্লোই”‍। ভারত্তা প্রেস অসি মতম পুম্নমক্তা দিমোক্রেসীগী য়ুম্ফমবু ঙাক্তুনা অমদি মপাঙ্গল কনহন্দুনা লাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। “অচৌবা, মনীং তম্বা অমদি মশক মচু থোকপা মিদিয়া অমা হায়বসি দিমোক্রেসী মরা চেৎশিনহনবদা অমদি কন্সতিত্যুসনেল রুল ওফ লোবু মপাঙ্গল কলহন্বদা মনীং তম্বা ৱায়েল পথাপ অমগুম মরুওই”, হায়না উপ রাস্ত্রপতিনা ফোঙদোকখি‍। জর্নেলিজমবু অথোইবা খোঙথাংনি হায়না তাক্লদুনা মহাক্না প্রেসপু মীয়ামবু মপাঙ্গল কলহনবগীদমক অমদি লৈবাক্কী ইন্তেরেস্তপু মাঙদা পুখৎপগীদমক্তা থাগৎখি‍। উপ রাস্ত্রপতিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকপদা মাঙজিন থাবা লান্মী অমগুম মথৌ তৌবগীদমক্তা অমদি লাইচৎকী তমথিরবা খুদোংথিবা কয়া থৌশারুদনা থোক্লিবা থৌদোক ৱাথোক পুম্নমক্কী পাউদম লেপ্পা নাইদনা পাঙথোকপগীদমক্তা প্রিন্ত অমদি ইলেক্ত্রোনিক মিদিয়াবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। লাইচৎ অসিনা পীরিবা খুদোংথিবা ফীভম কয়াবু নাচুংদনা, প্রিন্ত অমদি ইলেক্ত্রোনিক মিদিয়াগী পাউমীশিংনা মাঙজিন থাবা লান্মী অমগী শক্লোন লৌদুনা লৈবাকসিদা অমদি মপান লৈবাক্তা থোক্লিবা থৌদোক ৱাথোক পুম্নমক্কী পাউদম লেপ্পা নাইদনা ফংহল্লি‍। পাউ খোমজিনবা মতমদা, পাউমী কয়া লাইবক থিদুনা কোবিদ-১৯ নারক্তুনা লৈখিদ্রে অদুগা পাউমী লিশিং কয়াবুনা নোভেল কোরোনা ভাইরস অসিনা নাহল্লি‍। কোবিদ-১৯ নাদুনা লৈখিদ্রবা পাউমীশিংগী ইমুং মনুংশিংগী মফমদা ঐনা অৱাবা ফোঙদোকচরি‍। লোকদাউন লাউথোকখ্রবা মতুংদা লৈবাকসিদা থবক থৌরম খুদিংমক চপ লেপ্তুনা লৈখিবা মতমদা তি.ভি. চেনেলশিংনা মীয়ামদা লাইচৎগী মতাঙদা খ্বাইদগী নৌবা ঈ-পাউশিং পীখি‍। হেন্না মরু ওইরিবদি, প্রিন্ত অমদি তি.ভি. চেনেলশিংনা কোবিদ-১৯গী মতাঙদা অমদি মসি থেংননবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎপগী মতাংদা মীয়ামবু ৱাখল তাহনবদা মমল নাইদ্রবা থৌদাং য়াখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শরুক য়ানবা অমসুং মখোয়গী থৌনাশিং অমুক হিঙ্গৎলক্লবা ভারত অমা শেমগৎপদা শীজিনন্নবা উপ-রাস্ত্রপতিনা নহারোলশিংদা তকশিল্লি
চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শরুক য়ানবা অমসুং মখোয়গী থৌনাশিং অনৌবা অমসুং অমুক হিঙ্গৎলক্লবা ভারত অমা শেমগৎনবা অফবা থবকশিং, লৈবাক শেমগৎপগী থবকশিংদা শীজিনন্নবা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকাইয়া নাইদুনা ঙসি নহারোলশিংদা তকশিনখ্রে। হায়দ্রবাদ য়ুনিভর্সিতদা ‘এমেনিতিস সেন্তর’ অমা শঙ্গাবা থৌরমদা শেঞ্জা-থুমজা, চাক লাম্বা, নৈহৎপা অমসুং হন্থনা য়েংবা লৈতবা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবা অরানবা ৱাখল্লোন খন্দনবা, অচুম্বা মিৎয়েং য়েংনবা উপ-রাস্ত্রপতিনা নহারোলশিংদা পাউতাক পীখি। উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লাইচৎ থেংনবদা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা ভারতনা ফিবম হেন্না ফরি অমসুং মহাক্কী পান্দমগা লোয়ন্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসি লমজিংলি। লাইচৎ অসি থেংন্নবা দোক্তরশিং, লৌমীশিং, সেকুরিতিগী মীওইশিং, সেনিতরিগী মীওইশিং, ভারত সরকার অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা মশাগী ওইজবা থাদোক্তুনা পাংথোক্লিবা থবকশিং অসি মহাক্না থাগৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অসাম: অসামনা হোজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত লাখ ৫০ মপুং ফাখ্রে হায়না অসামগী হকশেল মন্ত্রী, হিমন্তা বিস্বা সর্মানা ত্বীত তৌরকখি।
মঘালয়া: মঘালয়ানা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেশ ৩৫ থেংনখি, মসিনা এক্তিব ওইবশিংগী মশিং অদু ৯৭১ য়ৌহনখ্রে। মীওই ৭৬ ফগৎখিবগা লোইননা ফখিবশিংগী মশিং অদু ৯৫৯৪ য়ৌহনখ্রে। নোংমাইজিং নুমিত্তা তুরাদাচহি ৫৯ শুরবা পোজিতিব ওইবা পেসেন্ত অমা শিখ্রবা মতুংদগী রাজ্য অসিদা শিখিবশিংগী মশিং অদু ১০১দা হেনগৎলকখ্রে। কনফর্ম তৌরবা কেসশিংগী মশিং অদু ১০,৬৬৫ য়ৌখ্রে।
কেরলা: রাজ্য সরকারনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপগী লৈরিবা ফিভম অদু খঙদোক্নবা সেরোসর্ভে পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। সর্ভে অসি দিসেম্বরদা লোকল বোদী পোল লোইরবা মতুংদা পাংথোক্লগনি। য়াম্লবা মীশিংগী মরক্তা ইনফেক্তেদ ওইরবা মীওইশিংগী চাদা কয়া ওইবগে হায়বা খঙদোক্নবা জিলা ১৪দা লৈরিবা মীওইশিং কাংলুপ কয়া অমদা এন্তিবোদী তেস্তশিং পাংথোক্লগনি।
তামিল নাদু: তি.এন.না খ্বাইদগী ইহান-হান্না কোবিদ-১৯ ভেক্সিন কাপকদবা হেল্থকেয়র ৱার্করশিংগী দেতাবেস শেমলি; হৌজিক্কী ওইনদি রাজ্য অসিদা, ওক্সফোর্দ য়ুনিভর্সিতীগী কোবিদ-১৯ ভেক্সিন, কোভিশীল্দগী অনিশুবা তাঙ্কক্কী চাংয়েং পাংথোক্লি। কোইম্বাতোরগী ক্লস্তর ৪২দা ব্লদ সেমপল চাদা ২২.১দি এন্তিবোদীশিং লৈ হায়না সর্ভেদগী খঙবা ঙমখি; স্তদী অসি পাংথোকখিবা ক্লস্তর ৪২গী মনুংদা করামাদাইদগীনা মেত্তুপলায়ম স্ত্রেচতা এন্তিবোদীশিং লৈবা মীওইশিংগী মশিং খ্বাইদগী হেন্না য়ামখি।
কর্নাতকা: থা মাপলগী মতুংদা কর্নাতকা অমসুং কেরলাগী মরক্তা ইন্তরস্তেত বস সার্বিসশিং অমুক হন্না হৌখ্রে; রাজ্য অনিমক্কী রোদ ত্রান্সপোর্ত কোর্পোরেশনশিংনা মেঙ্গলুরু অমসুং কাসরগোদকী মরক্তা মাইকৈ অনিমক বস ২০ চেলহনখি। দীগ্রীগী থাক, ইঞ্জীনীয়রিং অমসুং দিপ্লোমা কোলেজশিং অদু হয়েংদগী অমুক হৌরগনি, ফাইনেল য়িয়র অমসুং পোস্তগ্রেজুৱেতকী মহৈরোইশিংগীদমক্তা দাইরেক্ত ক্লাসশিং; মহৈরোইশিং অমসুং ওজাশিংগীদমক্তা কোরোনা তেস্ত কমপলসরী ওইহনখি।
অন্ধ্র প্রদেশ: মুনিসিপাল এদমিনিস্ত্রেশন অমসুং অর্বান দিবেলপমেন্ত বোতচা সত্যনরায়নাগী মন্ত্রীনা নোংমাইজিং নুমিত্তা গারিৱিদিদগী চীপুরুপল্লি ফাওবগী য়াম্না চাউবা রেলী অমা শিখি, মসিদা এক্তিবিস্ত লিশিং কয়ানা শরুক য়াখি। অন্ধ্র প্রদেশতা নোংমাইজিং নুমিত্তা অনৌবা ইনফেক্সন ১০৫৬ থেংনখি অমসুং ১৪ শিখিবগী পাউ লৈখি। এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ২০,০০০দগী হন্থরক্তুনা ১৮,৬৫৯দা হন্থরকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ২,১৪০ ফগৎখিবগা লোইননা ফগৎখিবসিংগী মসিং অদু ৮,২৮,৪৮৪দা হেনগৎলকখ্রে অমসুং ফগৎলকপগী চাংননা চাদা ৯৭.০১দা হেনগৎলকখ্রে। তেস্ত পর মিলিয়নগী রেসিও অদু লাখ ১.৭১দা হেনগৎলকখ্রে অমসুং কেস পর মিলিয়নগী রেসিওনা ১৫,৯৯৩দা হেনগৎলকখ্রে।
তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৫০২ থেংনখি, ১৫৩৯ ফগৎখি অমসুং ৩ শিখি; কেস ৫০৩গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ১৪১ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৫৭,৮৭৬; এক্তিব কেসশিং: ১৪,৩৮৫; শিখিবশিং: ১৪০৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯৩.৮৭ ওইখিবগা লোইননা ২,৪২,০৮৪ দিসচার্জ তৌখ্রে, অদুগা লৈবাক অপুনবগী ফগৎলকপগী চাংনা চাদা ৯৩.২ ওইখি।
মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা ঙসি লাইনিং-লাইশোনগী ওইবা মফমশিং অমসুং লাই খুরুমফম মফমশিং হাংদোকখ্রে। মমিং চৎপা লাইশঙশিং খুদম ওইনা শির্দিদা লৈববা সাই বাবা তেমপল, পান্ধরপুরগী ৱিথল মন্দির, তুলজাপুরদা লৈবা তুলজা ভৱানি তেমপল ঙসি অয়ুক অঙনবদা, চাউরাক্না থা তরেতকী মতুংদা অমুক হাংদোকখ্রে। রাজ্য অসিনা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২,৫৪৪ থেংনখি, হায়রিবা অসি জুনগী অহানবা চয়োলদা থেংনখিবা অদুগী মতুংদা নোংমদা খ্বাইদগী তানা হেনগৎলকখিবা ওইখি।
গুজরাত: গুজরাত্তা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোরোনাভাইরসকী অনৌবা পোজিতিব কেস ১,০৭০ থেংনখি, মসিনা ইনফেক্সনগী মশিং অদু ১,৮৮,৩১০ য়ৌহনখি। নুমিৎ অদুদা ভাইরস অসিনা, এহমদাবাদতা অহুম অমসুং রাজকোত, সুরত অমসুং ৱদোদরাদগী অমমম য়াওনা মীওই তরুক্কী পুন্সি লৌখ্রবা মতুং, শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৩,৮০৩দা হেনগৎখ্রে।
রাজস্থান: রাজ্য অসিদাঅনৌবা কেস ২,১৮৪ লৈখিবগা লোইননা ইনফেক্সনগী মশিং অদু ২,২৫,৮১৭ য়ৌহনখিবগা লোইননা রাজস্থানদা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোরোনাভাইরসতগী মীওই তরা অমুক লৈখিদ্রে। জয়পুরদা য়াম্লবা কেস ৪৯৮ থেংনখি, মথংদা জোথপুরদগী কেস ৪৪৩ থেংনখি। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৮,৩৩৭ লৈরি।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশকী কোবিদ-১৯ কেসলোদ অসি নোংমাইজিং নুমিত্তা নৌনা ৮৭০ হেনগৎলকখিবগা লোইননা ১,৮৩,৯২৭দা হেনগৎলকখ্রে। ইন্দোর অমসুং সাগর অনিমক্তগী অনি শিখি অমসুং ভোপাল, হোশঙ্গাবাদ অমসুং শিবপুরিদগী অমমম্না শিখিবগা লোইননা তরেত অমুক শিখিবগা লোইননা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশিং অদু ৩,০৯০দা হেনগৎলকখ্রে।
ফেক্ত চেক