Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with Civil Services Probationers at AARAMBH 2020
31 OCT 2020 4:46PM by PIB Delhi
Our younger generation is playing a major role in governance, ready to think out of the box and intends to do something new. This has given me a new hope; So, I congratulate you all! Last year on this day, I had a very detailed conversation with the previous batch of trainee officers in Kevadia. And it was decided that every year for this special event - AARAMBH, we will meet at the statue of Sardar Patel here, on the banks of Mother Narmada and together contemplate and try to give a shape to our ideas. But this time it has not been possible because of Corona. This time you are all in Mussoorie, connected with me virtually. I urge all the people and officers associated with this system that as soon as the impact of the corona starts reducing, you must organize a small camp here close to this magnificent statue of Sardar Patel, spend some time here and feel for yourself how this unique destination of India is developing as a tourist destination.
Friends,
There is a huge difference in the conditions that existed a year back and the conditions that persist here today. I believe that in this time of crisis, you must have learnt a lot by looking at the way the country has worked, the way the systems of the country have worked. If you have observed closely, you might also have felt a lot assured. There were a lot of things for which the country depended upon the other countries before. But in its fight against Corona, today, India is in a position to export many of those things. This is a great example of 'Sankalp se Siddhi'.
Friends,
This is an important period in the development journey of India. The time at which you have been inducted into the civil service, is very special. When your batch starts working, when you will actually get to work on field, India will be celebrating its 75 years of independence, which is a great milestone. That is, you will enter into this system and India will be celebrating the festival of 75 years of Indian Independence! And Friends, write this down in your diary, don't forget that you are going to be the officers who will be serving India and will be at an important phase of your career and life when India will celebrate 100 years of its independence. These 25 years between 75 years and 100 years of independence, are very important for India. You are the lucky generation; you are the people who will be a part of the most important administrative systems in these 25 years. In the next 25 years, you will have the huge responsibility of the country's security, security of the poor, welfare of farmers, interest of women and youth, and looking at India's place at the global platform. Many of us will not be with you then, but you will be there, your resolutions will be there, you will be fulfilling the resolutions; and so on this auspicious day, you have to make several promises to yourself, not to me, but to yourself. Only you will be a witness to your promises. I request you to give yourself half an hour before going to sleep tonight. Write down everything that is going on in your mind, about your duties, responsibilities and resolutions.
Friends,
The paper on which you will write your resolutions, the paper on which you will give words to your dreams, that piece of paper, will not just be a piece of paper anymore, but will be a piece of your heart. These pieces of paper will remain with you throughout your life as your heartbeat to fulfill your resolutions. Just as your heart brings a steady flow to the body, every word written on this paper will keep your life's resolutions flowing ceaselessly. We will carry forward every dream with determination and in the flow of 'Sankalp se Siddhi'. Then you will not need any inspiration or lessons from anyone. This paper, your words from your heart on this paper will keep reminding you of this day and your resolutions.
Friends,
In a way, Sardar Vallabhbhai Patel is the father of the country's civil services. On April 21, 1947, while addressing the first batch of Administrative Services Officers, Sardar Patel called civil servants the steel frame of the country. Sardar saheb had advised that serving the citizens of the country was their highest duty. I also urge that every decision of the civil servant should be in the context of the nation and should strengthen the unity and integrity of the country. It should retain the spirit of the Constitution. Even if your area is small, even if the scope of the department you handle is small, your decisions should always be in the interest of the country and the people. There should be a National Perspective.
Friends,
The work of steel frame is not just to give a shape or to handle the ongoing system but also to make the country realize that despite a major crisis or major change, you will fulfil your responsibility of taking the country forward as a single force. You will successfully fulfill your responsibilities as your facilitator. Once in the field, you will be with different people, but you always have to remember this role; never make the mistake of forgetting it. You also have to remember that whatever the frame might be, whether of a car, the spectacles or a picture, it becomes meaningful only when it sticks together. The steel frame you are representing will have a greater impact only when you stay with the team and work like a team. In the future, you have to handle districts and lead different departments. In the future, you will also take decisions that will have an impact on the entire state and across the country. At that time, your team spirit will be more useful to you. When you combine the larger goals of the national interest with your personal resolutions, irrespective of the service, and put all your strength as a team, then not only will you succeed but I say with confidence that the country too will never fail.
Friends,
Sardar Patel had dreamed of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat'. His dream was related to that of a 'self-reliant India'. The biggest lesson that we have learnt even during the pandemic is that of self-reliance. The spirit of 'Ek Bharat-Shreshtha Bharat' and 'Self-reliant India' today is witnessing the formation of 'New India'. Being new can have various meanings and emotions. But to me, new does not mean that you just remove the old and bring something new. 'New' for me means rejuvenation, being creative, being fresh and energetic! For me, being new means making the 'old' into something more relevant, leaving behind what is outdated. It takes courage even to give up and hence you have to constantly think, discuss and find out the requirements to create the new, superior and self-reliant India today. Friends, it is true that in order to fulfil the goal of a self-reliant India, we need science and technology, resources and finances, but it is also important to know what your role would be as a civil servant to fulfil this vision. You have to take care of this goal of the country round the clock when it comes to fulfilling the aspirations, the quality of your work as well as the speed.
Friends,
For the new changes in the country, for achieving new goals, for adopting new approach and new methods, training is very crucial for the development of skill-set. Earlier there wasn't a lot of emphasis on it. Enough thought was not given to how modern approaches to training can be brought in. But now there is a lot of emphasis on the approach and modern training of human resources in the country. You have seen for yourselves how the process of training of the civil servants has been revolutionalized in the last two-three years. The training pattern has changed a lot. This 'AARAMBH' is not just the beginning; it is a symbol and a new tradition as well. The government has started another campaign a few days ago- Mission Karmayogi. Mission Karmayogi is a new experiment of its kind in the direction of capacity building. Through this mission, the government employees have to modernize their thinking, approach and improve their skill-set. It is to give them an opportunity to become a karmayogi.
Friends, Lord Krishna has said in the Gita- यज्ञ अर्थात् कर्मणः अन्यत्र लोकः अयम् कर्म बंधनः’। That is, apart from Yajna i.e. service, the work done for self gains is not duty. It is rather something that binds us. Duty is something, which is done with a major vision for a major goal. We all have to become karmayogis of this task; you, me and everyone has to be a Karmayogi. Friends, rules have contributed a lot to this long journey that you all are moving upon. But at the same time, you have to focus more on the role. A constant struggle will go on between the rule and the role. There will be a constant tension between the two. The rules have their own importance, the role has its own significant responsibility. There has to be a balance between these two; this is the game for you: walking on a tight rope. The government has also been emphasizing upon a role-based approach for quite some time. Its results are also visible. Firstly - capacity and competency in civil services: A new architecture has been built for it. Secondly - the methods of learning have become democratized. And thirdly - every officer's responsibility and expectations are also being ascertained according to his/her capacity. The idea behind working with this approach is that when you play your part well in every role, you will be positive in your overall life. This positivity will pave the way to your success and you will be satisfied with your life as a Karmayogi.
Friends,
Life is said to be dynamic. Governance is also a dynamic phenomenon. Therefore, we talk about responsive government. First of all it is necessary for a civil servant to constantly be connected with the ordinary citizens of the country. When you connect with the people, it will become easier to work in democracy. You will go for field training after the completion of foundation training and professional training. I would advise you to join the people in the field; do not be cut-off. Never let the post of 'bureaucrat' get into your head. Never forget the land you have come from, the family and the society you have come from. Keep connecting with the society; keep connecting! Just merge with the public life and the society, the people will become the support of your power. Your two hands will turn into a thousand arms. These thousand arms are the power of the people; you must try to understand them and learn from them. I often say, the government does not run from the top. It is important to involve the people for whom the policies are being framed. People are not just the receivers of government policies or programmes; Janata Janardan or the people are the real driving force, so we need to move from government to governance.
Friends,
After graduating from this academy, when you move forward, there will be two paths in front of you. One path will be the path of ease, facilities, name & fame. The other will be the path of challenges, difficulties, struggles and problems. I want to tell you one thing today from my experience. You will face the real challenge only when you take the easier path. You must have noticed that the road which is straight without any turns are the most dangerous. But on a road with a lot of turns, the driver is extremely cautious. Hence, there are less accidents. Hence, the straightforward path sometimes becomes very difficult. It is NOT necessary that the path that you are walking towards the ambitious goal of nation-building and a self-reliant India would be easy. In fact, it is better to not even expect it to be easy. If you work continuously to increase the ease of living of the people, then not only you, but the entire country will get the benefit of the same and you will witness India growing in front of you within that period from 75 years of Indian independence to 100 years of independence. Today, the role of all the bureaucrats in the mode in which the country is working, is that of 'minimum government, maximum governance'. You have to ensure that your intervention in the lives of the citizens is reduced and the common man is empowered.
In our Upanishads it is said- ‘न तत् द्वतीयम् अस्ति’। That is, no one is different from me. Whatever work you do, for whom you do it, do it with your understanding. And I will say from my own experience that when you consider your department, and the people as your family and work, you will never be tired and will always be filled with a new energy. Friends, during field posting, officers are identified by what they are doing differently, what changes they have made in the pre-existing situation. If in the field, you move out of the files, away from the routine and then work for the development of your area, the impact of what you do for the people will be different and the result too will be different. For example, in the districts and the blocks where you will be working, there will be many such things, there will be various products that would have a global potential. But those products, those art work, their artists need local support to be global. You will have to support them. This vision has to be created by you. Likewise, you can find and reach out to one local innovator and help him as a partner in his work. Probably with your cooperation, that innovation comes out as a huge contribution to society. I know that you might be thinking that you can do all this, but what will happen if you get transferred? I had talked about the team spirit in the beginning. This is the reason I had mentioned in the beginning. Even if you are in one place today and in another place tomorrow, never give up your efforts in that area! Never forget your goals. Take your successors into confidence. Boost their faith and encourage them. Keep helping them from wherever you are. Your dreams will also be fulfilled by your next generation. You can also make new officers partners in your goals.
Friends,
Wherever you go, there is one more thing to keep in mind. You should not be identified only by your tenure marked in that office. You should be identified with your work. Yes, with growing popularity, the media and social media will also attract you a lot. It is one thing to be discussed in the media because of the work and it is just another thing to work to be a topic of discussion in the media. You have to understand the difference between them and move ahead. You have to remember that the civil servants have been identified as people working anonymously. If you look at the period of time after independence, sometimes we hear of some powerful people who had remained anonymous throughout their tenure. Nobody knew their names but after retiring someone wrote something about them and only then everyone came to know that this Babu had contributed so much to the country, the same is ideal for you. Your seniors before you in the past 4-5 decades have followed it with a great discipline. You too have to keep this in mind.
Friends,
When I meet my young political colleagues like MLAs, our MPs, I definitely ask them to stay away from the 2 malaise viz. 'Dikhas' and 'Chhapas'. I want to tell you the same thing; Dikhas means appearing on TV and Chhapas is to be printed in newspapers. If you catch these 2 diseases, then you will not be able to achieve the goal with which you have entered the civil services.
Friends,
I am sure, all of you, with your spirit of service and dedication, will make a huge contribution in the development journey of the country and making the country self-reliant. Before I finish my speech, I want to assign you all a task; If you raise your hands, I will assume that you will do. Will everyone raise his/her hands? Will you do it? Well listen then. You might be fond of the concept of 'vocal for local'. Isn't it? In the next two-four days, make a list of all the things that you use in your daily life which are manufactured within India with the blood and sweat of the Indian labourers and depicts the talent of Indians, and also of all the things that are manufactured outside India ranging from shoes to the things you use for hair. Take a look at these things and decide for yourself that apart from the things that are not available in India or it is not possible to manufacture those things in India presently what are the things that you can buy locally? Probably 30 out of 50 such things are available locally. Maybe you don't yet know about the products but try to see how you can reduce the usage.
See, self-reliance must start with the self. Can you start with 'vocal for local'? Second- your institution's name is associated with Lal Bahadur Shastri. Make a list of all the things in your campus, in your auditorium, your classroom, that have been manufactured outside India. Now try to see whether the place from where an entire generation gets ready to lead the country, where the seed is sown, which is part of your lives now has this 'vocal for local' or not. You will enjoy it. I am not saying that open this path for your colleagues, it is for yourself. Try to see in your lives, you must be having such things that are manufactured abroad inspite of an Indian equivalent. You might not even know that it is made abroad. See, to make India self-reliant, we all have to start with ourselves and make the country self-reliant.
My dear friends! My young friends!
The nation is handing over the dreams and resolutions for 100 years of independence as well as the future generations to you. The country is handing over to you the 25-35 years to come. You are receiving such a magnanimous gift. Hold it in your hands as a great luck of life; arouse the spirit of Karmayogi. I Hope that you will continue to walk on the path of Karmayog and make progress. Once again, I congratulate all of you. I thank you very much. And I assure you that I am with you every moment. I am with you every second. You can knock at my door whenever required. As long as I am there, wherever I might be, I am your friend, I am your partner. Let us all start working together to fulfil the dreams of 100-years of independence right now. Let us all move forward.
Thanks a lot!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এ.এ.আর.এ.এম.বি.ঐচ. ২০২০দা সিবিল সর্বিস প্রোবেস্নর্শিংগা ৱারী শাবগী ৱারোল
31 OCT 2020 4:46PM by PIB Imphal
লৈঙাকপগী থৌওংদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা চারোন-শুরোনশিং অসিনা পুম্নমক্তগীদি খেৎনবা অদুবু অফবদি ওইবা থৌওং শিজিন্নদুনা অনৌবা ৱাখল খনবগী শেম-শাবা লোইরে। মখোয়না অনৌবা থৌওং পাঙথোক্কে হায়না খল্লি। অসিগুম্বা মওংশিং অসিনা ঐঙোন্দা অনৌবা থাজবা অমা পীরি অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক্না নখোয়বু থাগৎলি। মমাংদসু, নুমিৎ অসিমক্তদা কেৱারিয়াদা নখোয়গী মমাংগী ওফিসর ত্রেনীং তৌখিবশিংগা ঐহাক্কা য়াম্না কুপ্না ৱারী-ৱাতাই শাখি। মদুদা ঐখোয়না চহি খুদিংগী পাঙথোক্কদবা মসিগী অখন্নবা থৌরম – ‘আরম্ভ’গীদমক্তা সর্দার পতেলগী মুরতি লৈরিবা মফম, ইমা নর্মদা তুরেল তোর্বান অসিদা ঐখোয় অমুক উন্নগনি অমসুং ঐখোয় পুন্না ৱা খন্নদুনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিংগী মশক অমা পীনবা হোৎনসি হায়না য়ানখি। অদুবু কোরোনা লৈবনা হায়রিবশিং অসি ওইথোকপা য়াদ্রে। অদুগা হন্দক্তি নখোয় লোইনমক মুসুরীদা লৈরে, ভর্চুএলগী খুত্থাংদা ওইনা পাউ ফাওনরে। অদুবু পথাপ অসিগী মনুং চল্লিবা মীওই খুদিংদা ঐহাক্না হায়নিংবদি, কোরোনাগী ইরাং অসিনা হন্থখ্রবা তুংদা, ঐহাক্না মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংদসু হায়দুনা থমগে, নখোয় মফম অসিদা শোইদনা লাক্তুনা সর্দার পতেলগী চাউরবা অমসুং নীংথিরবা মুর্তি অসিগী মনাক্তা কেম্প মচা অমা শিন্দুনা মতম খরা লৈদুনা শহর অসিনা লম-কোয়বগী মফম অমা ওইরক্লিবা অসিবু মতৌ করম্না ওইরক্লিবনো হায়বদু য়েংদুনা নখোয় নশামক্না থেংননবা হায়রি।
মরুপশিং, হৌখিবা চহি ১গী মমাংদা ওইরম্বা ফিভম অমসুং হৌজিক ওইরিবা ফিভমশিং অসিগী মরক্তা খেৎনবা য়াম্না লৈরে। হৌজিক্কী অরুবা ফিভম অসিদা, লৈবাক অসিনা থবক পাঙথোকপগী মওং, ভারতকী পথাপশিং অসিনা থবক পাঙথোকপগী মওং অসিদগী অদোম্না করিগুম্বা ময়াম অমা তমহৌরম্লগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। করিগুম্বা অদোম্না য়েংবা খক্তা নত্তনা নীংথিনা য়েংশিনবা ওইরগদি অদোমসু করিগুম্বা অমা তৌনিংবগী ৱাখল ফাওরমগনি। কোরোনাগা লান্থেংননবা হোৎনবদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী মতেং লৌরম্বশিং অদুগী মরক্তগী হীরম কয়া অমদি হৌজিক্তি ভারতনা অমুক মীরমদা থাদোক্তুনা তেংবাংবা ঙম্বগী ফিভমদা লৈরে। মসি ভারতনা খোঙফম চেৎনা পাঙথোকখিবশিংগী নীংথিরবা খুদম অমনি।
মরুপশিং, ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিনা য়ৌরক্লিবা ফিভম অসিগী মতম অসিদা নখোয়না সিবিল সর্বিসকী লমদা চঙলকপা অসিসু মতম য়াম্না চাবা অমনি। নখোয়গী বেৎচ অসিনা থবক তৌবা হৌরকপা মতমদা, নখোয়না ফিল্দদা কুম্থদুনা তসেংনা থবক তৌবা হৌরকপা মতমদা ভারতনা নিং-তম্বা ফংখিবগী চহি ৭৫শুরকপা মতমদা ওইরগনি অমসুং মসি য়াম্না চাউবা মশক থোকপা মতম অমা ওইগনি। হায়বদি, নখোয়না পথাপ অসিদা চঙলকপা অসি ভারতনা নিং-খা তম্বা ফংবগী চহি ৭৫শুবা মতমদা ওইরগনি অমসুং মসিগী মতমদা থবক চঙলকপা ওফিসরশিং অসি নখোয়খক্তনি হায়বসি কাওগনু অমসুং নখোয়না নশাগী কাদা চঙখিবা মতমদা মসিগী ৱাফম অসি নখোয়গী দাইরীদা ইশিনবীয়ু। মরুপশিং, ভারতনা নিং-তম্বগী চহি ১০০শুবগী হরাওবগী থৌরম পাঙথোকপদসু লৈবাক্কী সেবা তৌবা ওফিসরশিংসি নখোয় ওইগদৌরিবনি, নখোয়গী কেরিয়রগী, নখোয়গী পুন্সিগী মরু ওইবা তাঙ্কক অসিসু মতম অসিদা ওইগদৌরিবনি। নিং-খা তম্বা ফংবগী ৭৫শুবা চহিদগী ১০০শুবা ফাওবগী মরক্কী চহি ২৫ অসি ভারতকী ওইনা য়াম্না মরু ওইবা ওইগনি অমসুং মতম অসিগী মনুংদা লৈঙাকপগী পথাপ মনুংদা য়াওবা লাইবক ফবা মীওইশিংসু নখোয়না ওইগদৌরিবনি। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসিদা লৈবাক্কী ঙাক-শেনবা, লায়রশিংগী চাউখৎনবা, লৌউবশিংগী চাউখৎনবা, নুপী অমসুং নহাশিংগী য়াইফনবা অমসুং ভারতপু মালেমগী থাক্ত তোঙানবা মফম অমদা পুরকপগী থৌদাংশিং অসি নখোয়গী নথক্তা তাগদৌরিবনি। ঐখোয়গী মরক্তগী মীওই কয়া অমদি মতমদুদা নখোয়গী মরক্তা লৈররোই, অদুবু নখোয়দি লৈখিগনি, নখোয়গী ৱাখল চেৎপা, নখোয়না পাঙথোক্কে খনবশিংদি লৈখিগনি, মরম অদুনা ঙসিগী নুংঙাইরবা নুমিৎ অসিদা অদোম খুদিংনা ৱাশক কয়া অমা শক্কদবা নুমিৎনি। ঐগী ইফমদা শক্কদবা নত্তে, নশাগী মফমদা শক্কদবনি। মসিগী ৱাশকশিং অসিগী শাখিদি নখোয় নশানা ওইগদবনি, নখোয়গী থৱাইনা ওইগদবনি। ঐহাক্না নখোয়গী মফমদা হায়নিংবদি, ঙসিগী নুমিদাংদা নখোয়না তুমদ্রিঙৈদা পুঙখায় অমদি শোইদনা কাইথোকপীয়ু। নখোয়গী ৱাখলদা ফাওরিবা, নখোয়গী তৌফম থোকপা, নখোয়গী থৌদাংশিং, নখোয়না পাঙথোক্কে খল্লিবশিং অদু লোইনমক ইশিন্দুনা থম্বীয়ু।
মরুপশিং, অদোম্না অদোমগী অনিংবা ইগদবা, অদোমগী মঙলানগী ৱারোল ইগদবা চে মচেৎ অদু শুপ্নগী চেজেৎ নত্তে, নখোয়গী থম্মোইগী মচেৎ ওইদৌরিবনি। মসিগী চেজেৎ অদুনা নখোয়গী অনিংববু পাঙথোকপা ঙমহন্নবা নখোয়গী মীহুল ওইনা নখোয়গী ননাক্তা লৈদুনা ইথিল পীগনি। নখোয়গী থম্মোইগী মীহুলনা হকচাং মনুংদা ঈ-পীদুনা হকচাংবু হিংহন্দুনা থম্বগুম চেজেৎ অদুদা ইরিবা ৱাহৈ খুদিংমক্না নখোয়গী নথৌশিংবু লেপ্তনা পাঙথোকপা ঙম্নবা নীংশিনহন্দুনা লৈগনি। মঙলান খুদিংগী শকখিবা ৱাশকশিং অদুনা নখোয়বু মাং থানা পুদুনা চৎকনি। অদুগী মতম অদুদি নখোয়দা ইথিল অমসুং অনৌবা তম্লুবগী তঙাই ফদবা লৈররোই। নখোয়না নশামক্না ইজখিবা ৱাশকশিং অমসুং থম্মোইদগী থোক্লকখিবা ৱাহৈশিং অদুনা নখোয়দা ঙসিগী নুমিৎ অসিবু নীংশিনহনগনি, নখোয় তৌফম থোকপশিংবু নীংশিনহন্দুনা লৈগনি।
মরুপশিং, সর্দার বল্লব ভাই পতেলসু মখল অমদা লৈবাক অসিগী সিবিল সর্বিস্কী মপা ওইরম্মি। ইং ১৯৪৭গী এপ্রিল ২১দা এদমিনিস্ত্রেতিব সিবিল সর্বিসকী অহানবা বেৎচতা সর্দার পতেলনা ৱা ঙাংখিবদা সিবিল সর্ভেন্ত অসিবু লৈবাক্কী স্তীল ফ্রেম্নি হায়খি। সর্দার সাহেবনা ওফিসরশিংদা পীখিবা পাউতাক্তি মখোয়গী খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাংদি লৈবাক মীয়ামগী সেবা তৌবনি হায়খি। ঐহাক্না হায়নিংবদি, সিবিল সর্ভেন্ত অমনা লৌবা ৱারেপ খুদিংমক লৈবাক্কী য়েংলগা লৌগদবনি, লৈবাক্কী অপুনবা অমসুং পুন্না লৈমিন্নবগী মওংবু হেন্না কনখৎহনবা ওইগদবনি। সংবিধানগী ইথিল অসিবু লেংদনা থম্বা ঙম্বা ওইগদবনি। নহাক্না কোনবা অমসুং শেন্নরিবা মফমনা করিগুম্বদা পিকপা ওইরবসু, ৱারেপ লৌবা মতমদা মীয়ামগী য়াইফবা য়েংলগা লৌগদবনি, নেস্নেল পর্স্পেক্তিব অমগা কোন্ননা লৌগদবনি।
মরুপশিং, স্তীল ফ্রেমগী মথৌ অসি য়ূম্ফম পীনবা অমসুং চত্থরিবা থবকশিংবু শেন্নবা খক্তা নত্তে। স্তীল ফ্রেমগী মথৌদি, শিংনবা কয়া লৈরবসু, অচৌবা অহোংবা কয়া লাক্লবসু, নহাক্না পাঙ্গল অমা ওইনা লৈদুনা লৈবাক অসিনা মাং থানা চৎপদা তেংবাংগনি, ফেসিলিতেৎ তৌগনি হায়বগী লৈবাক অসিদা থাজবা পীবনি। ফিল্দদা তারবা তুংদা, মখল কয়াগী মীওইশিং থেংনরবা তুংদা, নহাক্কী থৌদাং অসিবু মতম পুম্বদা নীনশিংগদবনি, কাওথোকপগী অশোইবা অসি কৈদৌনুংদা তৌরোইদবনি। অদোম্না নীংশিংগদবা অমনা, ফ্রেম অমা হেক্তা ওইরবসু – গারীগিবু ওইরো, অনোক্কীবু ওইরো নত্ত্রগা ফোতোগীবু ওইরো, মদুনা তেক্ত-কায়দনা লৈরিবমখৈ মগুন য়াওবা অমসুং ৱাহন্থোক লৈবা ওইগনি। ঐহাক্না স্তীলগী ফ্রেমগী মরমদা পনখ্রিবা অদুগী মতাংদসু, নহাক্না তীমগী মনুংদা লৈদুনা তীম অমা ওইনা থবক পাঙথোক্লিঙৈ মদুগী তসেংবা কান্নবা ফংগনি। তুংদদি, অদোম্না জিলা কয়া কয়া অমা শেন্নগদৌরিবনি, বিভাগ কয়া অমা শেন্নগদৌরিবনি। তুংদা অদোম্না ৱারেপ অমা হেক্তা লৌবা মতমদা মদুনা রাজ্য পুম্বদা পানগদৌরিবনি, লৈবাক শিনবা থুংনা চৎনগদৌরিবনি। মতম অদুদা মসিগী তীমগী ৱাখল্লোন অসি নঙোন্দা য়াম্না কান্নরক্কনি। নহাক্না পাঙথোক্কে খনবা থৌওংশিংগা লৈবাক্কীদমক্তা অফবা ওইগনি হায়না খনবা থৌওংশিংগা পুন্সিল্লকপা মতমদা, সর্বিস অদুনা মখল অমা হেক্তগী ওইরবসু, নহাক্কী পাঙ্গল খুদিংমকপু তীম অমগুম্না পুন্সিনবা ঙমগনি অমসুং মদুগী পুঙফম অদুদা নহাক্কী মাই-পাকপা শোইদনা ফংগনি অমসুং মতম অদুদা লৈবাক অসিনা কৈদৌনুংদা মাইথীবা ওইরোই।
মরুপশিং, সর্দার পতেলনা ভারত অমা-অফবা ভারত অমগী মঙলান অমা উজখি। মহাক্কী অসিগুম্বা মঙলনা অসিগা ‘আত্মানির্ভর ভারত’কা মরী লৈনরম্মি। কোরোনাগী কিরবা লাইচৎ অসিদা ঐখোয়না খ্বাইদগী চাউবা পরা অমা তমখিবা অসিদি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী মতাংদনি। ঙসিদি ‘এক ভারত-শ্রেস্থ ভারত’, ‘আত্মানিরভর ভারত’, ‘অনৌবা ভারত’কী ৱাখল্লোন অমা শেগৎলকপা উবা ফংবা হৌরে। অনৌবা ওইবগী ৱাহন্থোক কয়া অমা লৈ, নুংগী ওইবা ইথিল কয়া অমা লৈ। অদুবু ঐহাক্কী ওইনদি অনৌবা ওইবগী ৱাহন্থোক অসিনা অরিবশিংবু লংথোক্তুনা অনৌবা খরা পুরকপা নত্তে। ঐহাক্কী ওইবা মসিগী ৱাহন্থোক্তি অনৌবা পুন্সি হাপ্পা, অনৌবা থৌওং পাঙথোকপা, তগৎ-তগৎ তেকহনবা অমসুং চঙ-চঙ লাওবা ওইহনবনি। ঐহাক্কী ওইনা অনৌবা ওইবা হায়বদি অরিবশিংবু মহাক্কী চুনবা হীরম লৈহনবা অমসুং মতমগা চান্নদ্রবা অদুবুনা অদুমক থাদোক্তুনা চৎপনি। করিগুম্বা অমা থাদোকপা অসিদসু থৌনা চঙই মরম অদুনা অনৌবা, অফবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহনবদা করি চঙই হায়বদু নহাক্না লেপ্তনা খঙবা তাবনি অমসুং মদুদা তঙাই ফদবশিং অদু শেম্বা তাবনি। মরুপশিং, মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী তঙাই ফদবা লৈ, রিসোর্স অমসুং শেল-থুমগী তঙাই ফদবা লৈ। অদুগা মসিদা য়াম্না মরু ওইনা লৌগদবা ৱাফম অসিদি মঙলান অসি মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা নহাক্না সিবিল সর্ভেন্ত অমা ওইনা করি থৌদাং লৌফম থোকপগে হায়বা অসিনি। মীয়ামগী অপাম্বশিং অসিবু নীংবা থুংহন্নবগীদমক্তা নহাক্কী থবকশিংদা মগুন লৈহন্দুনা, পুং ২৪ চুপ্পা খোঙজেল থুনা থবক্কীদমক্তা ৱাখল খন্দুনা লৈবা তাবনি।
মরুপশিং, লৈবাক অসিদা অনৌবা অহোংবা পুরক্নবা, অনৌবা পান্দম ফংনবা, অনৌবা লম্বী অমসুং অনৌবা থবক-থৌওংশিং পাঙথোক্নবগীদমক্তা ত্রেনীংগী অচৌবা থৌদাং লৈ, স্কিল সেৎপু দিভেলপমেন্ত তৌবগীসু তঙাই ফদবা লৈ। হান্নদি, ত্রেনীং পীবদা মতমগা চান্নবা থৌওং করম্না হাপসিগে হায়দুনা খন্নবগী মওং লৈরমদে। অদুবু হৌজিক্তি, লৈবাক অসিদা হ্যুমেন রিসোর্সতা মতমগা চুনবা ত্রেনীং পীবদা মিৎয়েং কন্না চঙলি। হৌখিবা চহি ২-৩ অসি খক্তদা সিবিল সর্বিস ত্রেনীংগী পথাপ্তা অহোংবা য়াম্না লাকপা অসি নহাক্নসু উরিবদুনি। মসিগী ‘আরম্ভ’ অসি শুপ্নগী অহৌবা অমখক্তা নত্তে, মসিদি খুদম অমা অমসুং অনৌবা চৎনবী অমনি। অসিগুম্বা সরকার অসিনা নুমিৎ খরনিগী মমাংদা অনৌবা খোঙথাং অমসু হৌদোকখ্রে – মিসন কর্ময়োগি। মিসন কর্ময়োগি অসি কেপাসিতী বিল্দিংগী মতাংদা মসিগী হীরম মখল অসিগী ওইবা অনৌবা চাংয়েং অমনি। মসিগী মিসন অসিগী খুত্থাংদা, সরকারগী থৌমীশিংবু মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং থবক তৌবগী থৌওংবু হৌজিক্কী মতমগা চান্নহনবা, মখোয়গী স্কিল-সেৎপু হেন্না ফগৎহন্দুনা মখোয়বু কর্ময়োগী অমা ওইহনবা ঙম্নবা খুদোংচাবা পীবা তাবনি।
মরুপশিং, ভগ্বান কৃষ্ণনা গীতাদা হায়রম্মি – য়গ্য আর্থৎ কর্মনঃ অন্যত্র লোক; অয়ম কর্ম বন্ধন। মসিনা হায়বদি, য়গ্য হায়বদি সেবাগী মথক্তা কান্নবগীদমক্তা পাঙথোকখিবা থবকশিং অসি তৌফম থোকপা থৌদাং নত্তে। মসিদি, ওন্ন-তৈনবদা, ঐখোয়বু অফা-অপুন ওইনা থম্বনি। কর্ম হায়বা অসিদি মঙলান চাউবা অমসুং অচৌবা পান্দম অমগা লোয়ননা তৌখিবশিং অদুবুনি। মসিগী কর্ম অসিগী কর্ময়োগী অসিবুনি ঐখোয় খুদিংমক্না ওইগদবসে, নহাকসু ওইগদবনি, ঐখোয় পুম্নমকসু ওইগদবনি। মরুপশিং, অদোম খুদিংনা শাংলবা খোঙচৎ অমগীদমক্তা থোক্লক্লিবা অসিদা চৎন-কাঙলোন কয়া অমা ইনবগী তঙাই ফদবা লৈগনি। অদুবু মসিগা লোয়ন-লোয়ননা নহাক্কী থৌদাং অসিদসু অহেনবা মিৎয়েং চঙগদবনি। কাঙলোন অমসুং থৌদাং, অনি অসিগী মরক্তা য়েৎনবা কয়া অমসুং ৱাখল চনিং তাদবগী তাঞ্জা কয়া অমা লাক্কনি। কাঙলোনগী তোঙানবা কান্নবা লৈগনি, থৌদাংগী তোঙানবা তৌদবা য়াদবা থবক কয়া অমা লাক্কনি। হীরম অসিগী মরক্তা মান্নবা খল অমা পুরকপা অসিদি য়াম্না চেকশিন্না পাঙথোক্কদবা থৌওংনি। হৌখিবা মতম খরদগী সরকারনা থৌদাংদা য়ুম্ফম ওইবা থৌওংশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা লাক্লি। মসিগী মহৈসু উবা ফংলে। অহানবদা – সিবিল সর্বসিতা কেপাসিতী অমসুং কম্পীতেন্সী, মসিগী ফিভম অসি শেমগৎনবগীদমক্তা অনৌবা আর্কিতেকচর অমসু লৈহনখ্রে। অনিশুবদা – করিগুম্বা অমা তম্বগী মওং-মতৌ অসিবু দীমোক্রেতাইস ওইরে। অমসুং অহুমশুবদা – ওফিসরশিংগী মশাগী মতিক মমসুং তৌবা ঙম্বগী য়ুম্ফম ওইদুনা মঙোন্দগী থম্বা থাজবা অসি লেপ্পা। অসিগুম্বা থৌওং অসিগী মতুং ইন্না থবক তৌবগী ৱাখল্লোন অসিদি করিগুম্বা নহাক্না নহাক্কী থৌদাং খুদিংমকপু নীংথিনা পাঙথোক্লবদি নহাক্কী মপুং ওইবা পুন্সিদা মাই পাক্কনি হায়বা অসিনি। মসিগী অফবা ৱাখল্লোন লৈবা অসিনা নহাক্কী মাই-পাকপগী লম্বী হাংগনি অমসুং নহাক্না কর্ময়োগী অমা ওইনা পুন্সি হিংবদা নুংঙাইবা অমসুং অপেনবা ওইগনি।
মরুপশিং, পুন্সি অসি অহোংবা নাইবা ফিভম অমনি হায়না হায়নবা লৈ। সরকার অসিসু অহোংবা নাইবা মওং-মতৌ অমনি। মরম অদুনা ঐখোয়না পাউখুম পীবা থুবা সরকারগী ৱারী তৌরিবনি। সিবিল সর্ভেন্ত অমগী খ্বাইদগী অহানবা ওইনা মরু ওইবা অসিদি নখোয়না লৈবাক অসিগী অচম্বা মীওইশিংগা শম্ননা লৈবা তাবা অসিনি। করিগুম্বা অদোম্না অচম্বা মীওইশিংগা পুল্লবদি মীয়ামগীদমক্তা থবক তৌবদা লায়গনি। অদোম পুম্নমক্না ফাউন্দেসন ত্রেনীং অমসুং প্রোফেস্নেল ত্রেনীং লোইশিল্লবা তুংদা ফিল্দ ত্রেনীংগীদমক্তা চৎকনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না পাউতাক পীনিংবদি, নখোয়না ফিল্দদা অচম্বা মীওইশিংগা পুনবীয়ু, তোঙান্না লৈগনু। ৱাখলদা কৈদৌনুংদা অচাউরম কাহনগনু। নহাক্না হৌরক্লিবা লৈফম, ইমুং অমসুং খুন্নাইবু কৈদৌনুংদা কাওগনু। খুন্নাইগা শম্নদুনা অদুমক চৎলু, শম্নদুনা অদুমক চৎলু, শম্নদুনা অদুমক চৎলু। মতৌ অসুম্না খুন্নাই অসিগা পুন্সিগা পুল্লবদি, খুন্নাই অসিনা নহাক্কী পাঙ্গলবু শৌগৎকনি। নহাক্কী পাম্বোম অনি অসিনা পাম্বোম লিশিং অমা ওইরক্কনি। মসিগী অচৌবা পাম্বোম অসি মীয়ামগী শক্তি কৌই অমসুং মসিবু নীংথিনা খঙনবা অমসুং মসিদগী পারা কয়া তম্নবা হোৎনৌ। ঐহাক্না য়াম্না তোয়না হায়বা অমা লৈ, সর্কার অসি মকোক্তগী চলায়বা নত্তে। মীয়ামগীদমক্তা শেম্লিবা পোলিসীশিং অসিবু মনুং চলহনবা অসিসু য়াম্না মরু ওইবনি। মীয়াম অসি সরকারগী পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিংগী রিসীবর খক্তা নত্তে, মীয়াম্না শরুক য়াবা অসিনা অশেংবা চলায়বগী শাফুনি। মরম অসিনা ঐখোয়না গবর্নমেন্ততগী গবর্নেন্স লোমদা চঙশিনবা অসি য়াম্না তঙাই ফদবনি।
মরুপশিং, মসিগী একাদমী অসিদগী অদোম্না থোক্লক্তুনা মাং-থানা চৎপা হৌরকপা মতমদা নহাক্কী নমাংদা লম্বী অনি লৈগনি। অরায়বা, খুদোংচাবা অমসুং কান্নবগী, মিংচৎকী লম্বী অমা। লম্বী অমদদি খুদোংথীবা, শিংনবা, অৱাবা কয়া অমা লৈগনি। ঐহাক্না থেংনরকপগী মতুং ইন্না করিগুম্বা ৱাফম খরা তম্নিংই। অদোমগী তসেংবা খুদোংথীবা অসি অরাইবা লম্বীদা চৎপা মতমদা থেংনরক্কনি। নখোয়না উরম্বা য়ারে মদুদি চুমদ্রিং চৎপা অমসুং অথেক-অকোনবা লৈতবা লম্বী অসিদনা খুদোংথিবা থোকপা হেনবনি। থেক্ল-কোয়না চৎপা লম্বীশিংদদি গারী থৌবশিংনা য়াম্না চেকশিল্লি অমসুং খুদোংথিবা থোকপগী চাং য়াম্না হন্থৈ। মরম অদুনা চুমদ্রিং চৎপা লম্বী অসি করিগুম্বা মতমদা য়াম্না লুবা লম্বী ওইবনি। লৈবাক চাউখৎপগী, আত্মানির্ভর ভারতকী পান্দম চাউবা খোঙথাং অসিদা অদোম্না চঙলিবা অসিদা অরাইবা লম্বী লৈগনি হায়বসি তঙাই ফদবা নত্তে, অমসুং পুক্নিংদা অরাইবা লম্বী লৈগনু হায়নসু খনগনু। মরম অদুনা, নহাক্না খুদোংথিবা খুদিংমকপু থেংনদুনা মাং থানা চৎপা মতমদা, মীয়ামগী হিংবা নুংঙাইবগী ফিভম্বু ফগৎহন্নবা লেপ্তনা থবক পায়খৎলকপা মতমদা মসিগী কান্নবা অসি নঙোন্দতা নত্তনা লৈবাক পুম্বসু ফংগনি অমসুং নহাক্কী মিৎমাংমক্তদা নিং-তম্বা ফংবগী চহি ৭৫দগী ১০০ ফাওবগী খোঙচৎ অসিদা নুংঙাই-য়াইফবা ভারত অমা ওইরকপা অসিসু শঙ-শঙনা উবা ফংগনি। লৈবাক অসিনা ঙসি থবক তৌরিবা মোদ অসিদা নখোয় খুদিংনা ব্যুরোক্রেৎকী থৌদাং লৌরিবা অসি মিনিমম গবর্নমেন্ত, মেক্সিমম গবর্নেন্সকীনি। মীয়ামগী পুন্সিদা নহাক্কী থৌওংশিং য়াওশিনবা অসি মতৌ করম্না হন্থহনগনি, অচম্বা মীওই অমগী পুন্সিদা মতৌ করম্না মপাঙ্গল হাপকনি হায়বসি নহাক্না খনদুনা পাঙথোক্কদবনি।
ঐখোয়গী লমদমসিদা উপানিসদনা অসুম্না হায়রি – না তৎ দতিয়ম অস্তি। মসিনা হায়বদি, অতোপ্পমা অমতা লৈতে, কনা অমত্তা ঐঙোন্দগী খেৎনবা নত্তে। থবক অমা তৌবা মতমদা, কঙ্গুম্বা অমগী ওইনা তৌবীবা মতমদা, ইশাগীনি খল্লগা তৌবীয়ু। ঐহাক্না থেংনবগী মতুং ইন্না হায়গে, নখোয়না নখোয়গী বিভাগপু, মীওইশিংবু নশাগী ইমুং-মনুংনি খন্না থবক তৌরবদি নহাক্না কৈদৌনুংদা ৱাবা খঙলোই, অনৌবা পাঙ্গল অমগা লোয়ননা অদুমক লৈবা ঙমগনি। মরুপশিং, নখোয়শিংনা ফিল্দ পোস্তিংদা লৈবা মতমদা, ঐখোয়না উবা ফংবসি ওফিসরশিংগী শক্তাক অসি মহাক্না তোঙনবা করি তৌবগে হায়বসিনা তাকই। মাগী তৌফম থোকপা অসিগী মথক্তা করম্বা অহেনবা তৌবগে হায়বসিনা তাকই। নখোয়নসু ফিল্দদা লৈবা মতমদা, ফাইলশিংগী ৱাংমদগী, রুতিনগী ৱাংমদগী, নহাক্কী লম অমসুং মীয়াম অদুগী চাউখনবগীদমক্তা করিগুম্বা তোঙানবা খরা তৌবা মতমদা মদুনা পীবা চৈথেং খেৎনগনি, মদুগী মহৈসু খেৎনগনি। খুদম ওইনা হায়রবদা, নখোয়না থবক তৌগদৌরিবা জিলা, ব্লোকশিংদা তোঙানবা হীরম কয়া লৈগনি, পোত্থোক কয়া লৈগনি, মখোয়শিংগী মালেমগী ওইবা মতিক অমদি লৈগনি। অদুবু হায়রিবা পোত্থোকশিং, আর্তশিং অমসুং মদুগী আর্তিস্তশিংবু মালেমগী থাক্তা পুরক্নবগীদমক্তা লোকেলগী থাক্তা ঙাক্লৌ পীবগী তঙাই ফদবা লৈগনি। মসিগী ঙাক্লৌ অসিনা নহাক্না পীগদবনি। মসিগী মঙলান অসি নহাক্না পীগদবনি। মতৌ অসুম্না নহাক্না লোকেলগী অনৌবা থৌঅং পাঙথোকপা মীওই অমা থীরগা মহাক্কী থবকশিং অদুবু মরুপ অমা ওইনা তেংবাংবা য়াই। নহাক্কী তেংবাং অদুগী মরমদগী মহাক্কী অনৌবা থৌওং অদু খুন্নাইদা য়াম্না কান্নগদবা অমা ওইরকপসু য়াই। মসি ময়াম অসিবুদি তৌরনি, অদুবু মরক্তা ত্রান্সফর থোক্লবদি কৌদৌবা হায়না নহাক্না খল্লমগনি হায়বা ঐহাক্না খঙই। ঐহাক্না মমাংদা তীমগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা পনখ্রিবা অদু মসিগীদমক্তনি। করিগুম্বা নহাক অসি অতোপ্পা লম অমদগী অতোপ্পা লম অমদা চৎখিবা তারবা, মফমদুদা নহাক্না তৌরম্বা থবক অমসুং পান্দম অদু কাওবীগনু। নহাক্কী তুংদা লাক্কদৌরিবা মীওইশিংবু থাজবীয়ু। মখোয়দসু নহাক্কী থবকশিং অদুগী ইথিল পীবীয়ু অমসুং নহাক্না লৈরিবা অনৌবা মফম অদুদগী মহাক্কী খুত্থাংদা তেংবাংবা লেপ্পীগনু। নহাক্কী তুংদা লাক্কদৌরিবা মীওই অদুনা নহাক্কী মঙলান অদুবু মঙফাওনহনগনি। অনৌবা মীওই অমা লাক্লিবা অদুদা নহাক্কী পান্দম অদুগী খোঙলোই ওইহনবা য়াই।
মরুপশিং, নখোয়না মফম অমা হেক্তদা চৎপা মতমদা ৱাফম অমদি পুক্নিংদা লৈবা তাই। নহাক্কী ওফিস অদুগী বোর্দতা নহাক্কী থবক তৌবগী মতমদু খক্তনা নহাক্কী শক্তাক্কদবা নত্তে। নহাক্কী শাক্তাক্তি নহাক্কী থবক্না তাক্কদবনি। হোই, মিং লৈরকপগা লোয়ননা মীদিয়া অমসুং সোসিএল মীদিয়ানা নহাক্কী পুক্নিং য়াম্না চীংশিল্লক্কনি। থবক্কী মরমদগী মীদিয়াদা মীয়াম্না শকখঙবা অসিনা ৱারী অমনি অমসুং মীদায়াদা মিং লৈনবগীদমক্তা থবক তৌবা অসিনা তোঙানবা ৱারী অমনি। নহাক্না অনি অসিবু নীংথিনা খঙদুনা চৎকদবনি। নহাক্না খঙদবদি সিবিল সর্ভেন্ত অমগী শক্তাক অসিদি মীয়ামদা শক্তাক্তনা থবক তৌবা অসিনি। নহাক্কী মমাংগী নিং-তম্বগী মতুংদা নহাক্কী থবক তৌবগী মতমশিং অদুদা অমুক্তা য়েংউ, ঐখোয়না মিং তাখিবা মীওই খরদি শক্তাক্তনা অদুমক থবক তৌরম্বা থেংনগনি। কনা অমত্তনা মিং খঙদবা মীওই অমনা থবক্তগী পোত্থাখ্রবা তুংদা কনাগুম্বা খরনা ইনা-ঙাংনরকপা থেংনগনি মদুদি বাবু অদুনা অশুক নীংথিবা মীয়ামগী সেবা তৌরম্লগা চৎখ্রে হায়দুনা। মসিমক নহাকসু তৌগদবনি। নহাক্কী মমাংগী চহি ৪-৫গী সেনিয়র ওইখিবশিংনসু হায়রিবা হীরমশিং অসিবু নীংথিনা ইন্দুনা চৎলমগনি। মসিসু নহাক্না নীংশিংদুনা লৈগদবনি।
মরুপশিং, ঐহাক্না ঐহাক্কী নহা ওইরিবা এম.এল.এ., এম.পি.নচিংবা রাজনীতিগী মরুপশিংগা উন্নবা মতমদা ঐহাক্না ফাগী-ফাগী ওইনা ‘দিখাস’ অমসুং ‘ছপাস’ হায়রিবা লাইনা অসিদগী লাপথোকপীয়ু হায়না তোয়না হায়। ঐহাক্না নখোয়দসু মসিগী তি.ভি.দা উৎপা ‘দিখাস’ অমসুং খবরদা নম্বা ‘ছপাস’কী লাইনা অসিবু নারবদি নখোয়না পাঙথোক্কে খন্দুনা সিবিল সর্বিস্তা চঙলক্লিবা অদু কৌদৌনুংদা পাঙথোকপা ঙম্লোই হায়বা অসি য়াম্না মরু ওইনা হায়নিঙই।
মরুপশিং, ঐহাক্না থাজবা লৈ, মদুদি নখোয়গী সেবানা, নখোয়গী খোঙফৎ চেৎপনা লৈবাক অসিবু চাউখৎহনবদা, আত্মানির্ভর ওইহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি। ঐহাক্কী ৱারোল অসি লোইদ্রিঙৈগী মমাংদা নখোয়দা ঐহাক্না থবক অমা পীবা পাম্মি অমসুং নখোয়না মদুবু পাঙথোকহন্নিংই। নখোয়না খুদিংনা খুৎ থাংগৎলবদি নখোয়না তৌনি হায়না খল্লে হায়না ঐহাক্না খনগনি, নখোয় লোইনা খুৎ থাংগৎলবরা, তৌগনি, ফরে, তাবীরো, নখোয়নসু ‘ভোকেল ফোর লোকেল’গী মতাংদা তাবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওরমগনি, ফাওইকো, তসেংনা ফাওরমগনি, থবক অমা তৌগেরা, লাক্কদৌরিবা নুমিৎ ৪-৫ অসিদা নহাক্কী মনাক্তা লৈরিবা নুংতিগী শিজিন্নবা পোৎলমশিংগী মনুংদা ভারত্তা শাবশিং করম্বন্নো, মদুবু শারিবা ভারত মচাশিংগী হুমাং মনম নম্বশিং অদু করম্বনো। ভারতকী নহাশিংগী হৈ-শিংবা উবা ফংবা, পোৎলমশিং অদুগী পরিং অমা ইথোকউউ অমসুং নহাক্কী খোঙউপ্তগী হৌরগা শমফাওবগী মরক্তা নহাক্না শিজিন্নবা মীরমগী পোত্থোকশিংগী পরিং অমসু শেম্মু, নহাক্কী বেগতা করি য়াওরি, করি করি শিজিন্নবগে হায়বদু অমুক্তা য়েংবীয়ু অমসুং মসিগী মরক্তা ভারত্তা ফংদবা খ্বাইদগী মরুওইবশিং য়াওবরা হায়না ৱাখল অমুক্তং খন্থৌ, য়াওদে। থমিংবশিং অদু থমজীনবীরো, অদুবু মসিগী পোত্থোক ৫০ অসিগী মনুংদা ৩০দি ঐহাক্কী লোকেলদা অদুমক ফংই। মখোয়শিং অসিনা ঐঙোন্দা ইথিল পীবা ঙম্লমদবা ওইরম্বসু য়াই, ঐহাক্না মদুদগী কয়া য়াম্না অমুক হন্থবা য়াবগে।
য়েংবীয়ু, আত্মানির্ভরগী ৱাহৌদোক অসি আত্মাদগী হৌগদবনি। অদোম্না ভোকেল ফোর লোকেলদগী করি হৌদোকপা য়াবগে। অনিশুবদা, লাল বহাদুর শাস্ত্রীগী মমিংগা মরী লৈনবা লুপ অসিগী কেম্পস অসিদা, নহাক্কী কাদা, ওদতোরিয়মদা, ক্লাসরুমদা, মফম খুদিংদা মীরমগী পোত্থোকশিংগী পরিং অমা শেম্মু অমসুং অমুক্তং খন্থৌ, মদুদি ঐখোয়না লৈবাক অসি মাং থানা পুনবা থোক্লক্লিবা অমসুং অসিগুম্বা মীওইশিংবু শেম-শারিবা মফম, মসিগী মরু হুল্লিবা মফম অদুদা ভোকেল ফোর লোকেল অসিনা ঐখোয়গী নুংতিগী পুন্সিগী শরুক ওই নত্ত্রগা ওইদে হায়বা অমুক্তং য়েংবীয়ু, মসিদা নখোয়না য়াম্না নুংঙাইগনি। ঐহাক্না নখোয়না মরিপশিংদসু মসিগী লম্বী অসি হাংদোকপীয়ু হায়বা নত্তে, নখোয় নশাগী ওইনা হায়বনি। ভারতকী পোত্থোক লৈজরবসু অতোপ্পা লৈবাক্কী থোইদোক্না কান্নদবা পোত্থোক কয়া লৈদুনা নহাক্কী অকোইবদা তাদুনা লৈবা কয়া থেংনরমগনি। মখোয়শিং অসি অতোপ্পা লৈবাক্কীনি হায়বা ফাওবা নখোয়না খঙলম্লোই। ভারতপু আত্মানির্ভর ওইহন্নবগীদমক্তা ঐখোয় খুদিংনা আত্মাদগী হৌরগা ওইহনগদবনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপশিং, নহা ওইরিবা মরুপশিং, লৈবাক্কী নিং-তম্বগী চহি ১০০, নিং-তম্বগী চহি ১০০গী মঙলান, নিং-তম্বগী চহি ১০০গী ৱাশক, নিং-তম্বগী তুংগী মতমশিং অসি হৌরক্লিবা চারোন-শুরোন নখোয়দা খুৎশিন্নরি। লৈবাক অসিনা লাক্কদৌরিবা চহি ২৫ অসি নখোয়দা খুৎশিন্নরবনি। অসুক য়াম্না চাউরবা খুদোলপোৎ অমা নখোয়না ফংলবনি। পুন্সিগী তাংলবা খুদোংচাবা অমনি খন্দুনা নখুৎনা লৈশিল্লো। কর্ময়োগীগী ৱাখল্লোন হৌদোকপীরো। কর্ময়োগগী লম্বীদা চৎনবা মাংদা থোক্লক্লো অমসুং অসিগুম্বা নুংঙাইরবা নুমিৎ অসিদা অদোম পুম্নমকপু য়াইফ পাউজেল পীজরি। নখোয়বু ঐহাক্না থাগৎলি। ঐহাক্না মতম পুম্বদা নখোয়গীদমক্তা লৈগনি হায়বা থাজবা পীরি। ঐহাক্না মিৎকুপ খুদিংদা নখোয়গী নাক্তা লৈগনি। তঙাই ফদবা হেক লৈবগা ঐঙোন্দা হায়রকউ। ঐহাক লৈরিঙৈ, মফম অমদবু লৈরসু, ঐহাক নখোয়গী মরুপ্নি, খোঙলোয়নি। ঐখোয় পুন্না নিংতম্বগী চহি ১০০গী মঙলান অসি মঙফাওনহনবগী থবক পাঙথোকপা হৌরসি অমসুং মাং থানা চৎপা হৌরসি।
অদোম্বু য়াম্না থাগৎচরি!