PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
09 OCT 2020 6:28PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India on a steady trajectory of continuously declining Active Cases; Active caseload below 9 lakh for the first time after a month; New Recoveries exceed the new Confirmed Cases for the 3rd consecutive week
India continues to report a trend of steadily dipping active cases. After a month, for the first time, active cases fall below the 9 lakh mark. India registered 8.93 lakh active cases today after registering 8.97 lakh on 9th September. Presently the active cases stand at 8,93,592 and comprise merely 12.94% of the total positive cases of the country demonstrating a steady falling percentage of the total cases. The declining trend of the percentage active cases is commensurately supported by rising percentage of recovered cases. The total recovered cases stand at 59,06,069. The gap between Recovered cases and Active cases has crossed 50 lakh (50,12,477). With increasing number of recoveries, this gap is continuously widening. Higher number of recoveries has aided the national Recovery Rate to further improve to 85.52%. 78,365 have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 70,496.75% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs viz. Maharashtra, Karnataka, Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Odisha, West Bengal, Delhi, and Madhya Pradesh. Maharashtra alone has contributed the maximum with more than 15,000 single day recovery. 78% of the new cases are from reported 10 States and UTs. Maharashtra continues to be the State reporting a very high number of new cases with more than 13,000 cases followed by Karnataka with more than 10,000 cases. 964 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, nearly 82% are concentrated in ten States/UT. More than 37% of new fatalities reported are from Maharashtra (358 deaths).
For details:
PM greets Indian Foreign Service officers on IFS Day
The Prime Minister, Shri NarendraModi has greeted the Indian Foreign Service officers on IFS Day. In a tweet, the Prime Minister said, "On IFS day, greetings to all Indian Foreign Service officers. Their work towards Serving the Nation, furthering national interests globally are commendable. Their efforts during Vande Bharat Mission and other COVID related help to our citizens and other nations is noteworthy."
For details:
In a landmark event, PM to launch physical distribution of Property Cards under the SVAMITVA Scheme on 11th October
In a historic move set to transform rural India and empower millions of Indians, Prime Minister Shri NarendraModi will launch the physical distribution of Property Cards under the SVAMITVA Scheme on 11th October, via video conferencing. The launch will enable around one lakh property holders to download their Property Cards through the SMS link delivered on their mobile phones. This would be followed by physical distribution of the Property Cards by the respective State governments.­­­­These beneficiaries are from 763 villages across six States including 346 from Uttar Pradesh, 221 from Haryana, 100 from Maharashtra, 44 from Madhya Pradesh, 50 from Uttarakhand and 2 from Karnataka. Beneficiaries from all these states except Maharashtra will receive the physical copies of the Property Cards within one day - Maharashtra has a system of recovering the nominal cost of Property Card, so it will take a month’s time. The move will pave the way for using property as a financial asset by villagers for taking loans and other financial benefits. Also, this is the first time ever that such a large-scale exercise involving the most modern means of technology is being carried out to benefit millions of rural property owners. Prime Minister will also be interacting with some of the beneficiaries during the event. Union Minister for Panchayati Raj will be present on the occasion. The programme will commence from 11 AM.
For details:
PM delivers Keynote address at Invest India Conference in Canada
Prime Minister Shri NarendraModi delivered the keynote address at Invest India Conference in Canada through video conference yesterday.The Prime Minister said India is undisputedly the only country shining in all their investment parameters like having political stability, investment and business friendly policies, transparency in governance, skilled talent pool and a large market. He said there is an opportunity for everyone including Institutional Investors, manufacturers, supporters of innovation ecosystems and infrastructure companies.The Prime Minister said in the post-Covid world, India showed resilience and emerged as a land of solutions to overcome various kinds of problems related to manufacturing, supply chains, etc. He added, despite disrupted logistics, money was directly delivered into bank accounts of over 400 million farmers, women, poor and needy people within a matter of days. He listed various initiatives taken by the Government to overcome the disruption owing to the pandemic and stressed that this shows the strength of governance structures and systems that have been built over the last few years.The Prime Minister said while the entire country was in a stringent lockdown, India was providing medicine to around 150 countries and played the role of the pharmacy to the world. He added during March-June of this year, agricultural exports rose by 23%. He said before the pandemic, India hardly manufactured PPE kits but today not only does India manufacture millions of PPE kits every month, it exports them too. He committed to ramping up production and helping the entire world in vaccine production for Covid-19.
For details:
Prime Minister’s key note address at Invest India Confernce in Canada
For details:
ECI Relaxes Public Notice Time Period for Registration of Political Parties
Election Commission of India has given a relaxation and has reduced the notice period from 30 days to 7 days for the parties who have published their public notice on or before 07.10.2020. For all parties, including those which have already published their Public Notice in less than 7 days prior to 07.10.2020, objection, if any, can be submitted latest by 5.30 PM on 10th October, 2020 or by the end of the originally provided 30 days period, whichever is earlier.Since ECI announced General Elections for the Legislative Assembly of Bihar, 2020 on 25th September, 2020, it has been brought to the notice of the Commission that in view of prevailing restrictions on account of Covid -19, there was dislocation and delay in moving applications for registration, which in turn led to delay in registration as a Political Party. Therefore, after considering all aspects of the matter, Commission relaxed the Public Notice Time period. This relaxation will remain in force till 20th October, 2020, the last date of nomination for Phase 3 of the General Election to the Legislative Assembly of State of Bihar.
For details:
Satisfied with arrangements, Indian archers looking to find momentum after returning to practice post lockdown
Sporting facilities have been opened across the country, with special emphasis on India’s Olympic hopefuls after being shut due to the lockdown imposed by the coronavirus. India’s men’s and women’s recurve archers have been training at Pune’s Army Sports Institute. The camp for the Archery team commenced on August 25 and the archers are very happy to be back training again.
For details:
MoRTH constructs 3951 km roads in first six months of 2020-21; achieves a rate of 21.60 km per day despite COVID-19 difficulties
The Ministry of Road Transport and Highways has successfully completed construction of road length of 3951 km during the first six months of this fiscal year (April-Sept period). It has achieved a construction pace of 21.60 km per day despite COVID-19 difficulties. The Ministry has set an ambitious target of constructing 11,000 km road length during this fiscal year.
For details:
Union Labour Minister addresses first meeting of Expert Group on Labour Bureau Surveys
Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State (Independent Charge) for Labour & Employment addressed the first meeting of the Expert Group on Labour Bureau surveys yesterday. The expert group consisting of eminent economists, statisticians and Government functionaries, has been constituted for a period of three years for providing technical guidance to Labour Bureau with respect to surveys on migration, professional bodies, domestic workers and other surveys.While expressing deep concern over the difficulties faced by migrant workers in these pandemic times, he called upon the need for having reliable data on these workers and the issues being faced by them especially in the wake of COVID-19 pandemic. The database will enable the Government to devise pragmatic solutions to improve their conditions and plan employment opportunities for them.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: The sudden drop of Covid-19 positivity rate from 14% to 8% has led to debates in the state health sector. Health experts are of the view that a conclusion can be reached only after a week’s observation of the Covid positive figures. The state government is also of the opinion the sudden dip in the positivity rate after being high for a prolonged period need not be taken seriously as it may be a single day phenomenon. It has given directions to all districts to keep the positivity rate below 10%. Meanwhile, three more fatalities were reported today in the state taking the death toll to 933. A day after reporting over 10,000 new Covid cases, the state saw a small dip in the daily-COVID tally yesterday with 5445 cases and 7003 recoveries, the highest single day figure so far. At present, there are 90,579 patients undergoing treatment and 2.71 lakh people under observation across the state.
• Tamil Nadu:Out of around two lakh migrant workers, who left for their natives in different parts of the country after the outbreak of the pandemic and the subsequent closure of industries, 47,000 have returned to the Coimbatore district in the past one month. People in the Belur village of Salem announced that they have imposed self-lockdown in their locality here on Thursday due to the increasing spread of Covid-19 infection. The Tamil Nadu e-governance agency (TNeGA) on Friday expressed its keenness to develop the first voice user interface (VUI) by the government in Tamil to help residents fill up forms to avail government services.
• Karnataka: Bangalore urban sees highest single day surge with 5121 cases being reported yesterday. Active cases dip in 12 districts and continue to rise in most other districts. Opposition leader Siddaramiah wrote a letter to Education Minister S Suresh Kumar and urged not to open schools till the Covid situation comes to control. Meanwhile Karnataka State Commission For Protection of Child Rights has written letter to department of primary education recommending that no examination should be conducted this academic year due to Covid.
• Andhra Pradesh: Spreading the three key messages of wearing mask, following physical distancing and maintaining hand hygiene several offices of government and PSUs undertake pledge to adhere with the norms to prevent virus spread. TDP president N Chandrababu Naidu in a statement emphasized on taking preventive measures and the need to make more serious efforts by the state in order to save the lives of people as there is a threat of second Covid wave. YSR Congress party MLA BhumanaKarunakar Reddy from Tirupathi has been re-infected with coronavirus for a second time in the last one-and-a-half months.
• Telangana: 1891 new cases, 1878 recoveries & 7 deaths reported in the last 24 hours; out of 1891cases, 285 cases reported from GHMC. Total cases: 2,08,535; Active cases: 26,374; Deaths: 1208; Discharges :1,80, 953. In a significant step, organ transplantations will be done free of cost in government hospitals. These critical procedures will now be brought under the Aarogyasri health scheme.
• Maharashtra: In a unique association, the BrihanMumbai Municipal Corporation and Google have collaborated to mark Containment Zones in the city on the Google Maps. The availability of this information on Google Maps will further make access easy for the Mumbaikars while on the move with just one click. With the awareness campaign on Covid-19 taking the shape of a Jan Andolan, the drivers of the iconic black and yellow taxis too have become part of this movement. Informative pamphlets have been pasted in the taxis to make people aware about the do's and don'ts to prevent Covid-19 infection.
• Gujarat: In Gujarat, the State Government has decided to permit private laboratories to conduct Rapid Antibody Tests. According to notification issued, the Chief Health Officers in districts or Municipal Corporations will grant permission to private laboratories, which fulfills certain conditions. Gujarat government has also decided to permit private laboratories to conduct ELISA and CLIA antibody tests. Gujarat has 16,487 active Covid cases.
• Madhya Pradesh: In Madhya Pradesh, as per the fresh set of COVID-19 guidelines, issued by the Union Home Ministry, the State Government has also relaxed the restriction on gathering of more than 100 people at political rallies. However, it will be mandatory for the organizers to enforce appropriate physical distancing.
• Chhattisgarh: The Chhattisgarh Government has abolished the obligation of Quarantine for persons coming to Chhattisgarh from other states. The state government has also decided not to open schools at present, in the wake of the prevailing situation due to spread of coronavirus in the state. The decision was taken at a meeting of the state cabinet held on Thursday. The cabinet has also decided that the major event to be held to mark the foundation day of Chhattisgarh on November 1 every year will not be held this year.
• Assam: In Assam, 1188 more people tested positive for COVID-19 and 2198 patient discharged yesterday. Total cases rise to 191397, active 30767 and death 794.
• Meghalaya: In Meghalaya, total active case 2369 and recovered 4832.
• Nagaland: In Nagaland, 21 more people tested positive for COVID-19

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
09 OCT 2020 6:28PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ইহান হানবা ওইনা থা অমদা এক্তিব কেসলোদ লাখ ৯গী মখাদা লৈরে
• অনৌবা নাবা ফখিবনা অনৌবা কন্ফার্ম্দ কেসতগী থংন-থংননা ৩শুবা চয়োলদসু হেনখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ৭৮,৩৬৫সু নাবা ফদুনা দিসচার্জ তৌখি, অদুগা অনৌবা কনফার্ম্দ কেসনা ৭০,৪৯৬তা লৈরি
• রিকোবরী রেৎ মখা তানা চাদা ৮৫.৫২দা হেনগৎলে
• প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ্রে মদুদি কোবিদ মতুংগী মালেমদা ভারতনা তোঙান-তোঙানবা মখলগী প্রোব্লেমশিং লাকশিনবদা সোলুসনগী লমদম অমগুম শাফোংলগনি
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
লেপ্পা লৈতনা এক্তিব কেস হন্থবগী লম্বীদা ভারতনা চাং নাইনা চঙশিল্লি, ইহান হানবা ওইনা থা অমদা এক্তিব কেসলোদ লাখ ৯গী মখাদা লৈরে, অনৌবা নাবা ফখিবনা অনৌবা কন্ফার্ম্দ কেসতগী থংন-থংননা ৩শুবা চয়োলদসু হেনখ্রে
ভারত্তা এক্তিব কেস মশিং হন্থবগী পাউ লাকপা লেপত্রি। থা অমগী মতুংদা, ইহান হানবা ওইনা এক্তিব কেস মশিং লাখ ৯গী মখাদা লৈরে। ভারত্তা সেপ্তেম্বর ৯দা লাখ ৮.৯৭ লৈখ্রবা মতুংদা ঙসি এক্তিব কেস মশিং লাখ ৮.৯৩ লাকখি। হৌজিক্কী ওইনা লৈরিবা এক্তিব কেস মশিং অসি ৮,৯৩,৫৯২নি অমসুং লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসকী চাদা ১২.৯৪ লৈদুনা অপুনবা কেস মশিং চাং নাইনা হন্থরকপগী ফিবম উৎলি। এক্তিব কেসকী পার্সেন্তেজ হন্থবগী ফিবম অসি নাবা ফরবা কেস মশিং হেনগৎলকপনা ওইহল্লকপনি। অপুনবা নাবা ফরবা কেসনা ৫৯,০৬,০৬৯ ওইরি। নাবা ফরবা কেস অমসুং এক্তিব কেসকী মরক্তা লৈরিবা মশিং অসি লাখ ৫০ (৫০,১২,৪৭৭) ওইরে। নাবা ফগৎলকপগী মশিং হেনগৎলকপগা লোইননা, মরক্তা লৈরিবা খল অসিসু পাকথোক্লক্লি। নাবা ফরবা মশিং হেনগৎলকপা অসিনা নেসনেল রিকোবরী রেৎনা চাদা ৮৫.৫২ লৈহনবদসু মতেং পাংখি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ৭৮,৩৬৫সু নাবা ফদুনা দিসচার্জ তৌখি, অদুগা অনৌবা কনফার্ম্দ কেসনা ৭০,৪৯৬তা লৈরি। অনৌবা নাবা ফরবা কেসকী চাদা ৭৫দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০ হায়বদি মহারাস্ত্রা, কর্নাতকা, কেরলা, অন্ধ্র প্রদেশ, তমিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, নোংচুপ বেঙ্গাল, দিল্লী, অমসুং মধ্য প্রদেশতগী লাকখি। মহারাস্ত্রখক্তদগী নোংমখক্তদা ১৫,০০০ হেন্না নাবা ফখি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কন্ফার্ম্দ কেস ৭০,৪৯৬ লাকখি। অনৌবা কেসকী চাদা ৭৮না রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী লাকখি। মহারাস্ত্রনা অনৌবা কেস ১৩,০০০দগী হেন্না লাকপা খ্বাইদগী ৱাংবা রাজ্য ওইরি, মসিগী মতুংদা কর্নাতাকানা অনৌবা কেস ১০,০০০গী মথক্তা লাকখি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা শিবগী মশিং ৯৬৪ লৈখি। মসিগী মনুংদগী চাদা ৮২গী চাংদি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী লাকখি। নৌনা লৈখিদবগী চাদা ৩৭তি মহারাস্ত্রদগী লাকখি (৩৫৮ লৈখিদবা)।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা আই.এফ.এস.কী নুমিত্তা ভারতকী ফোরেন সর্বিস ওফিসরশিংদা য়াইফ পাউজেল পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আই.এফ.এস.কী নুমিত্তা ভারতকী ফোরেন সর্বিস ওফিসরশিংদা য়াইফ পাউজেল পীখ্রে। ত্বীৎ অমদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঙসিগী আই.এফ.এস.কী নুমিৎ অসিদা ভারতকী ফোরেন সর্বিস ওফিসর খুদিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। মখোয়না লৈবাক্কী সেবা তৌবা অমসুং লৈবাক্কী অপাম্ববু মালেমগী থাক্তা পুখৎপগীদমক্তা পাঙথোক্লিবা থবকশিং অসি য়াম্না থাগৎনিংঙাইনি। ঐখোয়গী ভারত মচাশিং অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী তেংবাংবা ওইনা বন্দে ভারত মিসন অমসুং কোবিদকা মরী লৈনবা অতোপ্পা থবকশিংদা মখোয়না হোৎনখিবশিং অসি নীংশিংনিংঙাইনি”।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পুৱারী ওইরগদবা থৌরম অমদা প্রধানমন্ত্রীনা ওক্তোবর ১১দা স্বামিত্ব স্কীমগী মখাদা প্রোপর্তী কার্দশিং ফিজিকেল ওইনা য়েন্থোকপা হৌদোক্লগনি
ভারতকী খুঙ্গংশিংদা অওনবা অমা পুরক্নবা অমদি ভারত্তা লৈরিবা মীওই মিলিয়ন কয়া অমা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগদবা পুৱারীগী ওইনা লৌখৎপা খোংথাং অমদা প্রধানমন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ১১দা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা প্রোপর্তী কার্দ অসি ফিজিকেল ওইনা য়েন্থোকপা হৌদোক্কনি। মসিগী হৌদোকপা অসিনা প্রোপর্তী লৈবা মীওই লাখ অমরোম্না মখোয়গী প্রোপর্তী কার্দ অদু মখোয়গী মোবাইল ফোনশিংদা থারকপা এস.এম.এস.কী লিঙ্কতগী দাউনলোদ তৌবা য়ারগনি। মসিগী মথংদা মাগী-মাগী রাজ্যশিংনা প্রোপর্তী কার্দ অদু ফিজিকেল ওইনা য়েন্থোক্কনি। মসিগী বেনিফিসিয়রীশিং অসি উত্তর প্রদেশতগী খুঙ্গং ৩৪৬, হরিয়ানাদগী ২২১, মহারাস্ত্রদগী ১০০, মধ্য প্রদেশতগী ৪৪, উত্তরাখন্দদগী ৫০ অমদি কর্নাতকাদগী ২ য়াওনা রাজ্য তরুক অসিদগী খুঙ্গং ৭৬৩দগীনি। মহারাস্ত্রগী নত্তনা মসিগী রাজ্য পুম্নমক্কী বেনিফিসিয়রীশিং অসিনা নোংমগী মনুংদা প্রোপর্তী কার্দশিংগী ফিজিকেল কোপীশিংদু ফংলগনি-মহারাস্ত্রগী ওইনা প্রোপর্তী কার্দ অসিগী ওইনা মমিংখক্তগী ওইনা রিকোভর তৌবগী মমল চংবগী সিস্তেম অমা লৈ, মরম অসিনা মসিগী ওইনা থা অমা চংগনি। পায়খৎলিবা খোংথাং অসিনা খুঙ্গংগী মীশিংনা লোন অমদি অতৈ শেলগী খুদোংচাবশিং লৌবা য়ানবা শেল-থুমগী ওইবা তেংবাং অসি লৌবা য়ানবা প্রোপর্তী শিজিন্ননবগীদমক্তা লম্বি য়াৎলগনি। অমদি মসি তেক্নোলোজীগী খ্বাইদগী অনৌবা পাম্বৈ য়াওনা অসিগুম্বা মখলগী অচৌবা থাক্তা খ্বাইদগী ইহান হানবা ওইনা থবক পায়খত্তুনা খুঙ্গংদা লৈরিবা প্রোপর্তীগী মপু ওইরিবা মীওই মিলিয়ন কয়াদা কান্নবা ফংহন্নবা তৌরি। থৌরম অসিদা প্রধানমন্ত্রীনা বেনিফিসিয়রী খরগা ৱারী শান্নগনি। পঞ্চায়তী রাজগী কেন্দ্র মন্ত্রীনা থৌরম অসিদা য়াওগনি। থৌরম অসি অয়ুক্কী পুং ১১.০০ তাবা মতমদা হৌগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা কনাদাদা ইনভেস্ত ইন্দিয়া কন্ফরেন্সতা মরুওইবা ৱারোল পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কানাদাগী ইনভেস্ত ইন্দিয়া কন্ফরেন্সতা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ঙরাং মরুওইবা ৱারোল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত্তা রাজনিতীগী তং তাবা, ইনভেস্তমেন্ত তৌবশিংদা নুংঙাইবা, গবর্নান্সতা মনুং মপান ফাওনা উবা, স্কিল লৈরবা তেলেন্ত পুল অমসুং অচৌবা কৈথেল লৈদুনা ইনভেস্তমেন্তকী পেরামিতর খুদিংমক মতীক চানা লৈবা মশক থোকপা লৈবাক অমা য়েৎননিংঙাই লৈতনা ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্সতিত্যুসনেল ইনভেস্তর, মেন্যুফেকচরর, ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেমশিংগী সপ্পোর্তর অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর কম্পেনীশিং য়াওনা মীপুম খুদিংমক্কী খুদোংচাবা ফংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোবিদকী মতুংগী মালেমদা, ভারতনা খাঙবা কনবা উৎখ্রে অমসুং মেন্যুফেকচরিং, সপ্লাই চেন, অসিনচিংবা কয়াদা লৈবা খুদোংচাদবশিংবু লোইশিনবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইনা ফাওগৎলকখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, পুথোক পুশিন্দা খুদোংচাদবা লৈজরবসু লৌমী, নুপী, লাইরবা অমসুং লৈজদ্রবা মীওই মিলিয়ন ৪০০ রোমদা নুমিৎ খরনিগী মনুংদা মখোয় মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ততা শেল থাজিনবীখি। লাইচৎ অসিনা থোকহনবা খুদোংচাদবশিং থেংননবা সরকার অসিনা লৌখৎখিবা খোঙথাং কয়া পনখি অমসুং মসিনা হৌখিবা চহী খরা অসিদা শেমগৎলকখিবা গবর্নান্স অসিগী স্ত্রকচর অমসুং সিস্তেমগী মপাঙ্গল উৎলে হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা অকনবা লোকদাউন তৌরিঙৈদা, ভারতনা লৈবাক ১৫০ হেন্না হিদাক লাংথক পীদুনা মালেমদা ফার্মাসী অমগী শক্তম লৌখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি চহী অসিগী মার্চ অমসুং জুন্দা ভারতকী লৌউশিংউগী পোত্থোক এক্সপোর্ত তৌবগী চাং অসি ২৩%নি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাইচৎকী মমাংদা, ভারতনা পি.পি.ই. কিৎ অমত্তা শারমদে অদুবু ঙসিদি ভারতনা পি.পি.ই. কিৎ থা খুদিংগী মিল্লিয়ন্দা শাবদা নত্তনা মপান লৈবাকশিংদসু থাদোক্লে। মহাক্না ভেক্সিন পুথোকপগী খোঙজেল য়াঙখৎহন্দুনা মালেমগ পুম্ববু কোবিদ-১৯দগী কন্নবা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কনাদাদা পাঙথোকপা ইনভেস্ত ইন্দিয়া কনফরেন্সতা প্রধান মন্ত্রীনা ঙাংখিবা মরু ওইবা ৱারোলশিং
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ই.সি.আই.না পোলিতিকেল পার্তীশিংগী মিং চনবগী পব্লিক নোতিস তাইম পেরদ কোমথোকখ্রে
ইলেক্সন কম্মিসন ওব ইন্দিয়ানা পব্লিক নোতিস ০৭.১০.২০২০দা নত্ত্রগা মমাংদা ফোংখ্রবা পার্তীশিংগী নোতিস পেরদ অসি ৩০দগীনা ৭তা তেনশিল্লে অমসুং কোম্থোকখ্রে। পার্তী খুদিংমক্কী ওইনা, মখোয়গী পব্লিক নোতিস নুমিৎ ৭নিদগী তাদনা তাং ০৭.১০.২০২০গী মমাংদা ফোংখ্রবা য়াওনা করিগুম্বা ওবজেক্সন তৌনিংবা লৈরবসু ওক্তোবর ১০, ২০২০গী নুংথিল পুং ৫.৩০ ফাওবদা নত্ত্রগা মমাংদা পীখিবা নুমিৎ ৩০নিগী মতমগী মনুংদা, য়ারিবমখৈ ঙন্না থাজিনলকপা য়াগনি। ই.সি.আই.না বিহারগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লী, ২০২০গী জেনরেল ইলেক্সন সেপ্তেম্বর ২৫, ২০২০দা লাউথোকখ্রবা মতুংদা, কোবিদ-১৯গী অথিংবা কয়া লৈরিবসি য়েংলগা, রেজিস্ত্রেসনগী এপ্লিকেসন দিস্লোকেৎ তৌবা নত্ত্রগা পুথোক পুশিন তৌবদা চোন্থবগী পাউ কম্মিসন্না ফংলে, মসিনা মরম ওইদুনা পোলিতিকেল পার্তীগী মিং চনবদা থেংথহন্নবগী অচাক ওইরে। মরম অসিনা, হীরম অসিগী মতাংদা কুপ্না খন্নরবা মতুংদা, কম্মিসন্না পব্লিক নোতিস তাইম পেরদতা কোম্থোক্লকপনি। কোম্থোক্লিবা অসি বিহারগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী জেনরেল ইলেক্সনগী তাংক অহুমগী নোমিনেসন থাজিনবগী অরোইবা মতম ওইরিবা ওক্তোবর ২০, ২০২০ ফাওবা চৎনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অপেনবা পোকপগা লোয়ন্না, লোকদাউন মতুংদা শান্নবা অমুক হৌরকপা মতুংদা ভারতকী অর্চরশিংনা ফিবম ফগৎনবা হোৎনরি
কোরোনাভাইরসনা মরম ওইদুনা লোকদাউন থম্লুরবা মতুংদা ভারতকী ওলেম্পিক্তা থাজবা থম্লিবশিংদা অখন্নবা মিৎয়েং থমদুনা, লৈবাক শীনবা থুংনা শান্ন-খোৎনবগী খুদোংচাবশিং হাংদোক্লে। পুনেগী আর্মি স্পোর্তস ইন্সতিতুৎতা ভারতকী নুপা অমসুং নুপীগী রিকর্প অর্চরশিং ত্রেনিং পাংথোক্লি। অর্চরি কাংবুগী কেম্প অসি অগস্ত ২৫দগী হৌখিবনি অমসুং ত্রেনিং অমুক হন্না পাংথোকপদা অর্চরশিং য়াম্না হরাওরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
এম.ও.আর.তি.ঐচ.না ২০২০-২১গী অহানবা থা তরুক্তা কিঃমিঃ ৩৯৫১ শাংবা লম্বী শেমখ্রে; কোবিদ-১৯গী অৱাবা মরক অসিদা নোংমদা কিঃমিঃ ২১.৬০ লোয়শিনবা ঙমখি
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেগী মিনিস্ত্রীনা কিঃমিঃ ৩৯৫১ শাংবা লম্বী চহি অসিগী অহানবা থা তরুক (এপ্রিলদগী সেপ্তেম্বর ফাওবগী মনুংদা) শেম্বা লোইশিনবা ঙমখ্রে। হায়রিবা অসি কোবিদ-১৯গী অৱাবা মরক অসিদা নোংমদা কিঃমিঃ ২১.৬০ লোয়শিনবা ঙমখিবনি। মিনিস্ত্রী অসিনা চহি অসিগী মনুংদা কিঃমিঃ ১১,০০০ শাংবা লম্বী শেম্নবা য়াম্না আশা লৈনা পান্দম থমখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কেন্দ্রগী লেবর মন্ত্রীনা লেবর ব্যুরো সর্ভেগী মতাংদা খং-হৈরবা গ্রুপকী অহানবা মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী (মনিং তম্বা) শ্রী শন্তোশ কুমার গঙ্গৱরনা লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়, ন্যু দিল্লীদা ঙরাং পাংথোকখিবা লেবর ব্যুরো সর্ভেগী মতাংদা খং-হৈরবা গ্রুপকী অহানবা মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অসিদা মন্ত্রীনা সরকারনা লেবরগী অখন্নবা লমশিংগা মরি লৈনবা ৱাফমশিং অসি খংনবা হোৎনবদা লেবর ব্যুরোগী এম্বিসিয়স ওইবা সর্ভে অহুম পাংথোক্নবা থবক শিন্নখি। লায়চৎ অসিগী মতমদা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অসিগী মতাংদা লুনা লৌদুনা ৱাফম ফোংদোকপা মসিগী মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং অমদি মখোয়না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং মরুওইনা কোবিদ-১৯ থোরকপদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগীথাজনিংঙাই ওইবা দেতাগী মথৌ তাবগী মতাংদা হায়খ্রে। দেতাবেজ অসিনা সরকারনা মখোয়গী ফীভমশিং অসি ফগৎহন্নবা অমদি থবক্কী খুদোংচাবশিং থৌরাং লাংনবগীদমক্তা থবক ওইনা পাংথোক্কদবা পাম্বৈশিং শেমগৎপা ঙমহনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: কোবিদ পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ১৪%দগী ৮%দা খংহন হন্থরকপা অসিনা রাজ্যগী হেল্থ সেক্তরদা দেবেত কয়া অমা থোকহনখ্রে। হেল্থ এক্সপার্তশিংগী ৱাখল্লোনদদি কোবিদ পোজিতিব ওইবগী মশিং অসি চয়োল অমরোম ওবজার্ভেশন তৌরবা মতুংদা তং তাবা ৱাফম অমা খঙবা ঙমগনি। মরক অসিদা রাজ্য অসিদা ঙসি অহুম অমুক শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৯৩৩ য়ৌহনখ্রে। অনৌবা কোবিদ কেস ১০,০০০ থেংনরবা মতুং মথংগী নুমিত্তা রাজ্য অসিনা ঙরাং কেস ৫৪৪৫ থেংনখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা নোংমদা খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না ৭০০৩ ফখিবগা লোইননা নুমিৎ খুদিংগী থেংনরিবা কোবিদকী মশিংদা খরা হাইথরকপা উখি। হৌজিক্কী ওইনদি পেসেন্ত ৯০,৫৭৯ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা মীওই লাখ ২.৭১ ওবজার্ভেশন তৌদুনা লৈরি।
তামিল নাদু: লাইচৎ অসি থোরক্লবা মতুং অমসুং মসিগী মতুংদা ইন্দস্ত্রীশিং লোল্লবা মতুংদা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমদা লৈবা মরমদমগীদমক্তা থাদোকখিবা মাইগ্রেন্ত ৱার্কর চাউরাক্না লাখ আনিগী ময়া অসিগী মনুংদা, ৪৭,০০০দি হৌখিবা থা অমদা কোইম্বাতোর জিলাদা অমুক হল্লক্লে। তামিল নাদু ই-গোভর্নেন্স এজেন্সী (তি.এন.ই.জি.এ.)না ইরাই নুমিত্তা সরকারগী সার্বিসশিং লৌনবা ফোর্মশিং মেনখৎপদা রেসিদেন্তশিং মতেং পাংনবা সরকারগী ওইবা অহানবা ভোইস য়ুজর ইন্তরফেস (ভি.য়ু.আই.) অদু তামিলদা দিবেলপ তৌনবগী অপাম্বা ফোংদোরকখি।
কর্নাতকা: বেঙ্গলোর অর্বাননা ঙরাং কেস ৫১২১ থেংনখিবগা লোইননা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা থেংনখি। জিলা ১২দা এক্তিব কেস হন্থখ্রে অমসুং অতোপ্পা জিলাশিংদা অয়াম্বনা লেপ্তনা হেনগৎলকপা থেংনখি। ওপোজিশন লীদর সিদারামায়ানা এজুকেশন মন্ত্রী, এস. সুরেশ কুমারদা চিথি অমা ইখি অমসুং কোবিদকী লৈরিবা ফিভম অসি লাকশিন্দ্রিবা ফাওবা স্কুলশিং হাংদনবা হায়খ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ: মাস্ক উপ্পা, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং ঙাক্না চৎপা অমসুং হেন্দ আইজিন ঙাক্না চৎপগী মরু ওইবা পাউজেল অহুম অদু শন্দোক্লদুনা সরকার অমসুং পি.এস.য়ু.শিংগী ওফিস কয়া অমনা ভাইরস অসি শন্দোরকপদগী থিংনবা চৎনাকাংলোনশিং ঙাক্না চৎনবা ৱাশক লৌখি। তি.দি.পি. প্রসিদেন্ত এন.চন্দ্রবাবু নাইদুনা ৱা ঙাংবদা ঙাকথোক্নবগী পাম্বৈশিং লৌখৎপগী মতাংদা অমসুং অনিশুবা কোবিদ ৱেবকী খুদোংথিবা লাকপগী ওইথোকপা লৈবনা মীয়ামগী পুন্সি কন্নবা রাজ্যনা হকচিন্না হোৎনবগী মথৌ তাবা অদু মরু ওইনা পনখি।
তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৮৯১ থেংনখি, ১৮৭৮ ফগৎখি অমসুং ৭ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ১৮৯১গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ২৮৫ থেংনখি। অপুনবা কেস: ২,০৮,৫৩৫; এক্তিব কেসশিং: ২৬,৩৭৪; শিখিবশিং: ১২০৮; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৮০,৯৫৩। মরু ওইবা খোংথাং অমদা, ওর্গান ত্রান্সপ্লান্তেশনশিং তৌবা অসি সরকারগী হোসপিতালশিংদা লৈম্না তৌরগনি।
মহারাস্ত্র: তোপ-তোপ্পা এসোসিয়েশন অমদা, ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কোরপোরেশন অমসুং গুগলনা গুগল মেপশিংদা সিতীদা লৈরিবা কন্তেনমেন্ত জোনশিং মার্ক তৌনবা খুৎশম্নখ্রে। গুগল মেপশিংদা মসিগী ইনফোর্মেশনশিং অসি ফংহনবনা চৎথো-চৎশিন তৌবা মতমদা মুম্বাইকরশিংদা মসিনা মখাতানা য়াম্না কোম্না ক্লিক অমদা এক্সেস তৌবা ঙমহনগনি। কোবিদ-১৯গী মতাংদা তৌরিবা এৱেয়রনেস কেমপেন অসিনা জন আন্দোলনগী মওংদা ওইরকপনা, য়াম্না মশক নাইবা অমুবা অমসুং নুপু মচুগী তেক্সিশিংগী দ্রাইভরশিসু মসিগী খোংচৎ অসিগী শরুক অমা ওইখি।
গুজরাত: গুজরাত্তা, রাজ্য সরকারনা রেপিদ এন্তিবোদী তেস্তশিং পাংথোক্নবা লনাইগী লেবোরেতরীশিংদা অয়াবা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। গুজরাত সরকারনা লনাইগী হোসপিতালশিংদা ই.এল.আই.এস. অমসুং সি.এল.আই.এ. এন্তিবোদী তেস্তশিং পাংথোক্নবগী অয়াবা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। গুজরাত্তা এক্তিব কোবিদ কেস ১৬,৪৮৭ লৈরি।
মথ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্ত্রীনা থোকপা কোবিদ-১৯ অনৌবা গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না, রাজ্য সরকারনসু পোলিতিকেল রেলীশিংদা মী ১০০ মথক্তা পুনবদা অথিংবা থম্বা অদু কোমথোকখ্রে। তৌইগুম্বসুং, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং মতিক চানা চৎনহন্নবা ওর্গনাইজরশিংগীদমক্তা তঙাইফদনা ইনগদবা ওইগনি।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগর সরকারনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী ছত্তিসগরদা লাকপা মীওইশিংগীদমক্তা তঙাইফদনা ক্বারন্তিন তৌবগী মথৌ তাবা অদু লৌথোকখ্রে। রাজ্য সরকারনা রাজ্য অসিদা কোরোনাভাইরস শন্দোরকপনা মরম ওইরগা লৈরিবা ফিভম অসি য়েংলগা হৌজিক্কী ওইনদি স্কুলশিং হাংদোক্তনবসু ৱারেপ লৌখ্রে। হায়রিবা ৱারেপ অসি শগোলশেল নুমিত্তা পাংথোকখিবা রাজ্যগী কেবিনেতকী মীফম অদুদা লৌখিবনি।
অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১১৮৮ অমুক পোজিতিব ওইখি অমসুং পেসেন্ত ২১৯৮ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসকী মশিং ১৯১৩৯৭দা হেনগৎখ্রে, এক্তিব ৩০৭৬৭ লৈরি অমসুং শিখিবশিংগী মশিংনা ৭৯৪নি।
মেঘালয়া: মঘালয়াদা, অপুনবা এক্তিব কেস অসি ২৩৬৯নি অমসুং ফগৎখিবশিংনা ৪৮৩২নি।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ২১ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি।
ফেক্ত চেক