PIB Headquarters
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ দৈনিক বুলেটিন
09 OCT 2020 6:28PM by PIB Guwahati
(বিগত ২৪ ঘণ্টাত প্ৰকাশিত ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি, পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ ইনপুট আৰু পিআইবিৰ ফেক্ট চেকসমূহ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ধাৰা অব্যাহত ৰাখি ভাৰতত দ্ৰুতগতিত কমিছে চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা; এমাহৰ পিচত এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৯ লাখৰ তললৈ নামিল চিকিৎসাধীন আক্ৰান্তৰ সংখ্যা; একেৰাহে তৃতীয়টো সপ্তাহৰ বাবে নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱা ব্যক্তিৰ সংখ্যাক অতিক্ৰম কৰিছে নতুন আৰোগ্যৰ সংখ্যাই
ধাৰা অব্যাহত ৰাখি ভাৰতত দ্ৰুতগতিত কমিছে চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা। এমাহৰ পিছত প্ৰথমবাৰলৈ ৯ লাখৰ তললৈ নামিল চিকিৎসাধীন আক্ৰান্তৰ সংখ্যা। যোৱা ৯ ছেপ্টেম্বৰত ৮.৯৭ লাখ চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ নাম পঞ্জীয়ণ হোৱাৰ পিছত আজি পঞ্জীয়ণভুক্ত চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা ৮.৯৩ বুলি তথ্য লাভ কৰা হৈছে। আজি চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যা ৮,৯৩,৫৯২ হোৱাৰ বিপৰীতে মুঠ আক্ৰান্তৰ তুলনাত চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ হাৰ মাত্ৰ ১২.৯৪% বুলি ঠাৱৰ কৰা হৈছে। চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ % হাৰৰ অৱনমিত ধাৰাক সমৰ্থন আগবঢ়াইছে আৰোগ্য লাভ কৰা ব্যক্তিৰ ক্ৰমৱৰ্দ্ধমান %ৰ হাৰে। এই মুহূৰ্তত দেশত আৰো্গ্য লাভ কৰা ব্যক্তিৰ মুঠ সংখ্যা হৈছেগৈ ৫৯,০৬,০৬৯গৰাকী। ইফালে, আৰোগ্য লাভ কৰা আৰু চিকিৎসাধীন ৰোগীৰ সংখ্যাৰ মাজৰ ব্যৱধানে ৫০লাখ(৫০,১২,৪৭৭)ৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছে। আৰোগ্য লাভ কৰোতা ব্যক্তিৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ ক্ৰমৱৰ্দ্ধমান ধাৰাই এই ব্যৱধান অধিকৰ পৰা অধিকতৰ কৰি ৰাখিছে। আৰোগ্য লাভ কৰোতাৰ উচ্চ হাৰে আৰোগ্য লাভৰ ৰাষ্ট্ৰীয় হাৰ ৮৫.৫২%লৈ উন্নীত কৰিছে। শেহতীয়া ২৪ ঘণ্টাত ৭৮,৩৬৫গৰাকী ব্যক্তিয়ে আৰোগ্য লাভ কৰাৰ লগতে চিকিত্সালয়ৰ পৰা ওভতাৰ অনুমতি লাভ কৰাৰ বিপৰীতে ৭০,৪৯৬গৰাকী লোকৰ দেহত ক’ভিডৰ উপস্থিতি নিশ্চিত কৰা হৈছে। দেশত একেৰাহে তৃতীয়টো সপ্তাহৰ বাবে নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱা ব্যক্তিৰ সংখ্যাক অতিক্ৰম কৰিছে নতুন আৰোগ্যৰ সংখ্যাই। দৃঢ় মনোভৱৰে লক্ষ্য নিৰ্দিষ্ট কৰি নেৰানেপেৰাকৈ আৰু সু-সমন্বিত ভাবে কেন্দ্ৰ, ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহে কৰা প্ৰয়াসৰ সুবাদত ভাৰতে এই সাফল্য লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ, আক্ৰান্তৰ আবদ্ধকৰণ আৰু চিকিত্সা প্ৰবন্ধনৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থালীৰ সু-সমন্বিত প্ৰয়াসৰ সুবাদত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা দিনে দিনে কমিবলৈ ধৰিছে। ৰোগ নিৰ্ণয়ৰ বাবে সম্পন্ন কৰা পৰীক্ষাৰ হাৰ বৃদ্ধি পোৱাৰ ফলত পোণতে আক্ৰান্তৰ হাৰ বৃদ্ধি পোৱা পৰিলক্ষিত হৈছিল যদিও শেহতীয়া ভাবে এই হাৰ দ্ৰুত গতিত অৱনমিত হোৱা দেখা গৈছে। নতুনকৈ আৰোগ্য হোৱা ব্যক্তিৰ ৭৫%ই মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, কেৰালা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, তামিল নাডু, উত্তৰ প্ৰদেশ, ওড়িশা, দিল্লী, চত্তিশগড় আৰু পশ্চিম বংগকে ধৰি ১০খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। কেৱল মহাৰাষ্ট্ৰতে এটা দিনত প্ৰায় ১৫,০০০লোকে আৰোগ্য লাভ কৰা বুলি তথ্য উপলব্ধ হৈছে। যোৱা ২৪ ঘণ্টাত দেশত ৭০,৪৯৬গৰাকী লোক নতুনকৈ আক্ৰান্ত হোৱা বুলি নিশ্চিত কৰা হৈছে৷ নতুনকৈ আক্ৰান্তৰ ৭৮%ই ১০খন ৰাজ্য অথবা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। ১৩,০০০তকৈ অধিক আক্ৰান্তৰে মহাৰাষ্ট্ৰই নতুনকৈ আক্ৰান্তৰ তালিকাত এতিয়াও শীৰ্ষ স্থান অধিকাৰ কৰি আছে। ইয়াৰ পিচতে ১০,০০০ৰৰো অধিক আক্ৰান্তৰে কৰ্ণাটকে স্থান লাভ কৰিছে। বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৯৬৪গৰাকী লোকৰ মৃত্যু হৈছে। ইয়াৰে ৮২%ই মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, উত্তৰ প্ৰদেশ, তামিলনাডু, পশ্চিম বংগ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, পঞ্জাৱ, চত্তিশগড়, দিল্লী আৰু মধ্য প্ৰদেশৰ দৰে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। ৩৭% মৃতকেই মহাৰাষ্ট্ৰ(৩৫৮ গৰাকী)ৰ বুলি তথ্য নিশ্চিত কৰা হৈছে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1662968
ভাৰতীয় বৈদেশিক সেৱা দিৱসত দেশৰ বৈদেশিক সেৱা বিষয়াসকললৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ শুভেচ্ছা
ভাৰতীয় বৈদেশিক সেৱা দিৱস উপলক্ষে দেশৰ বৈদেশিক সেৱা বিষয়াসকললৈ আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে শুভেচ্ছা জনায়। আজি এক টুইটযোগে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “সকলো ভাৰতীয় বৈদেশিক সেৱা বিষয়াসকললৈ আজি আইএফএছ দিৱসৰ বহু বহু শুভেচ্ছা জনাইছো। দেশৰ প্ৰতি সেৱা আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত, ৰাষ্ট্ৰীয় কল্যাণক সমূখত ৰাখি তেওঁলোকে যিদৰে কাম কৰি আহিছে সেয়া বিশ্বৰ সকলো স্থানতে প্ৰসংশাৰ যোগ্য। বন্দে ভাৰত মিছন আৰু অন্যান্য ক’ভিড সংক্ৰান্তীয় ক্ষেত্ৰত আমাৰ দেশৰ লগতে আন দেশৰ জনসাধাৰণক যিদৰে তেওঁলোকে সহায় আগবঢ়াই আহিছে সেয়া নিসন্দেহে প্ৰসংশনীয়।"
অধিক বিৱৰণৰ বাবে https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1662972
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অহা ১১ অক্টোবৰত এক ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত স্বামীত্ব প্ৰকল্পৰ আওতাত সম্পত্তিৰ মালিকানাধীন কাৰ্ডৰ পোনপটীয়া বিতৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে অহা ১১ অক্টোবৰত এক ঐতিহাসিক অনুষ্ঠানত ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ মাধ্যমত স্বামীত্ব প্ৰকল্পৰ আওতাত সম্পত্তিৰ মালিকানাধীন কাৰ্ডৰ পোনপটীয়া বিতৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ শুভাৰম্ভ কৰিব। এই সূচনাৰ ফলত সম্পত্তিৰ মালিক প্ৰায় ১ লাখ ব্যক্তিয়ে তেওঁলোকৰ মোবাইল ফোনত এছ এম এছৰ মাধ্যমত প্ৰেৰিত লিংকৰ সহায়ত সম্পত্তিৰ কাৰ্ড ডাউনলোড কৰিব পাৰিব। ইয়াৰ পিছত, সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য চৰকাৰে পোনপটীয়াকৈ কাৰ্ড বিতৰণ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিব৷ ইয়াৰ ফলত উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৩৪৬, হাৰিয়ানাৰ ২২১, মহাৰাষ্ট্ৰৰ ১০০, মধ্যপ্ৰদেশৰ ৪৪, উত্তৰাখণ্ডৰ ৫০ আৰু কৰ্ণাটকৰ ২, অৰ্থাৎ ৬খন ৰাজ্যৰ ৭৬৩খন গাঁৱৰ উপভোক্তাসকলে সুবিধা পাব। মহাৰাষ্ট্ৰক বাদ দি সেইদিনা সমগ্ৰ ৰাজ্যৰ উপভোক্তাই সম্পত্তিৰ মালিকানাধীন কাৰ্ড গ্ৰহণ কৰিব।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1663022
কানাডাত ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া কনফাৰেন্সত মুল ভাষণ আগবঢ়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কালি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে কানাডাত অনুষ্ঠিত ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া কনফাৰেন্সত মুল ভাষণ আগবঢ়ায়৷
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত হৈছে একমাত্ৰ দেশ, য’ত ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা, বিনিয়োগ আৰু ব্যৱসায় অনুকূল নীতি, প্ৰশাসনিক দিশত জবাবহদিহিতা, দক্ষ প্ৰতিভাৰে পৰিপূৰ্ণ আৰু এক বৃহৎ বজাৰৰ দৰে বিনিয়োগৰ সকলো মাপকাঠি বিদ্যমান৷ তেওঁ কয় যে ইয়াত প্ৰতিষ্ঠানিক বিনিয়োগকাৰী, নিৰ্মাণকাৰী, অভিনৱ পৰিস্থিতি তন্ত্ৰ আৰু আন্তঃগাঁথনিমূলক কোম্পানীৰ সমৰ্থককে ধৰি সকলোৰে বাবে সূযোগ আছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ক’ভিডৰ পাছৰ বিশ্বত ভাৰতে ধৈৰ্য প্ৰদৰ্শন কৰাৰ লগতে নিৰ্মাণকাৰী, যোগান শৃংখলা ইত্যাদি সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন সমস্যাৰ সমাধানৰ এক অন্যতম ঠাই৷ তেওঁ লগতে কয় যে কেতবোৰ বাধাই দেখা দিলেও ভাৰতত এদিনতে ৪০০ মিলিয়নতকৈ অধিক কৃষক, মহিলা, দুখীয়া আৰু অভাৱগ্ৰস্ত লোকক প্ৰত্যক্ষভাৱে বেংক একাউণ্টযোগে ধন হস্তান্তৰ কৰাৰ সুবিধা হৈছে৷ তেওঁ মহামাৰীৰ সময়ত দেখা দিয়া বাধাক অতিক্ৰম কৰাৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ তালিকা উল্লেখ লগতে কয় যে ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰশাসনিক পৰিকাঠামো আৰু পদ্ধতি প্ৰদৰ্শিত হৈছে, যিটো বিগত বছৰকেইটা গঢ়ি তোলা হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসময়ত সমগ্ৰ দেশত এক কঠোৰ লকডাউন ঘোষণা কৰা হৈছিল, সেইসময়ত ভাৰতে প্ৰায় ১৫০খন দেশত ঔষধ যোগান ধৰাৰ লগতে বিশ্বৰ ফাৰ্মাচীৰ দৰে ভূমিকা পালন কৰিছিল৷ তেওঁ কয় যে চলিত বৰ্ষৰ মাৰ্চ-জুন মাহত কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ হাৰ ২৩% বৃদ্ধি পাইছিল৷ তেওঁ কয় যে মহামাৰীৰ পূৰ্বে ভাৰতত পিপিই কিট প্ৰস্তুতেই কৰা হোৱা নাছিল৷ কিন্তু এতিয়া ভাৰতে প্ৰতি মাহত লাখ লাখ পিপিই কিট প্ৰস্তুত কৰাই নহয়, ৰপ্তানিও কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ তেওঁ ক’ভিড-১৯ৰ ভেকচিনৰ উৎপাদন বৃদ্ধিয়েই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বক এই ভেকচিন উৎপাদন কৰাত সহায় কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতি ব্যক্ত কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1662857
কানাডাৰ ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মূল ভাষণ
অধিক বিৱৰণৰ বাবে https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1662852
ভাৰতৰ নির্বাচন আয়োগ ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ নাম পঞ্জীয়নৰ বাবে বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশৰ সময় সীমাত ৰেহাই দিছে
ভাৰতৰ নির্বাচন আয়োগ ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ নাম পঞ্জীয়নভূক্ত কৰাৰ সময়সীমাত ৰেহাই দিয়াৰ লগতে বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশৰ সময় ৩০ দিনৰ পৰা কমাই ৭ দিন কৰা হৈছে। যিসসমূহ ৰাজনৈতিক দলে ৭ অক্টোবৰৰ বা তাৰ পূৰ্বে বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশ কৰিছে, তেওঁলোকৰ বাবে এই নিয়ম কার্যকৰী হ’ব৷ ৭ অক্টোবৰৰ পূৰ্বে যিসমূহ ৰাজনৈতিক দলে ৭ দিনতকৈও কম সময়ত বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশ কৰিছে, তেওঁলোককে ধৰি সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ যদি কোনো আপত্তি থাকে, তেওঁলোকে অহা ১০ অক্টোবৰ বা ৩০ দিনৰ সময়সীমা অন্তিম দিনা বিয়লি চাৰে পাঁচটাৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ অন্তিম তথ্য জমা দিব পাৰিব৷ ভাৰতৰ নির্বাচন আয়োগে যোৱা ২৫ ছেপ্টেম্বৰত বিহাৰ বিধানসভা নির্বাচনৰ দিন ঘোষণা কৰে৷ এই ঘোষণাৰ পাছত আয়োগৰ দৃষ্টিগোচৰ কৰা হয় যে ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতিৰ বাবে একাধিক নিষেধাজ্ঞাৰ ফলত ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ নাম তালিকাভূক্ত কৰাৰ আবেদন জমা দিয়াৰ ক্ষেত্রত বিলম্ব হৈছে৷ যাৰ ফলত ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ নাম পঞ্জীয়নভূক্ত প্ৰক্রিয়াতো দেৰি হৈছে৷ ইয়াৰ প্ৰতিলক্ষ্য ৰাখি আয়োগে বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশৰ সময়সীমাৰ ক্ষেত্রত ৰেহাই দিছে। উল্লেখ্য যে অহা ২০ অক্টোবৰত বিহাৰত তৃতীয় পৰ্যায়ৰ নির্বাচনৰ মনোনয়ন জমা দিয়াৰ অন্তিম তাৰিখৰ পৰা এই নিয়ম কার্যকৰী হ’ব৷.
অধিক বিৰৱণৰ বাবে https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1662963
ব্যৱস্থাপনাক লৈ সন্তুষ্টি, লকডাউনৰ পাছত পুনৰ অনুশীলনত নামি আৰ্চাৰসকলে নিজৰ গতি ঘুৰাই পোৱাৰ যত্ন কৰিছে
ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বাবে বলবৎ কৰা লকডাউনৰ পাছত ভাৰতৰ অলিম্পিকৰ আশাত বিশেষ জোৰ দিয়াৰ বাবে দেশজপৰি খেলৰ সুবিধা মুকলি কৰি দিয়া হৈছে৷ ভাৰতৰ পুৰুষ আৰু মহিলা আৰ্চাৰসকলে পুনেস্থিত সৈনিক খেল প্ৰতিষ্ঠানত প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰি আছে৷ আৰ্চাৰসকলৰ বাবে ২৫ আগষ্টৰ পৰা শিৱিৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে আৰু তেওঁলোকে পুনৰ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰি যথেষ্ট সুখী হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1663086
২০২০-২১ৰ প্ৰথম ছমাহত ৩,৯৫১কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণ কৰিলে পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে; ক’ভিডৰ জটিলতাৰ মাজতো দৈনিক ২১.৬০ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণৰ সাফল্য
পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২০২০-২১ বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম ছমাহত ৩,৯৫১কিলোমিটাৰ পথৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ নিৰ্মাণ কৰিছে৷ ক’ভিড-১৯ৰ জটিলতাৰ মাজতো দৈনিক ২১.৬০ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণৰ সাফল্য অৰ্জন কৰিছে৷ মন্ত্ৰালয়ে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত ১১,০০০ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণৰ উচ্চাকাংক্ষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবেঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1662982
শ্ৰম ব্যুৰ’ সমীক্ষাৰ সন্দৰ্ভত বিশেষজ্ঞ গোটৰ প্ৰথম বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম মন্ত্ৰীৰ ভাষণ
শ্ৰম আৰু নিয়োগ বিভাগৰ ৰাজ্যিক (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) মন্ত্ৰী শ্ৰী সন্তোষ গেংৱাৰে কালি শ্ৰম ব্যুৰ’ সমীক্ষাৰ সন্দৰ্ভত বিশেষজ্ঞ গোটৰ প্ৰথম বৈঠকত ভাষণ আগবঢ়ায়৷ এই বিশেষজ্ঞ গোটত বিশিষ্ট অৰ্থনীতিবিদ, বিজ্ঞানী, পৰিসংখ্যাবিদ আৰু চৰকাৰী বিভাগীয় বিষয়াৰে গঠিত৷ এই সমীক্ষাৰ তথ্যৰে চৰকাৰে কৰ্মচাৰীসকলৰ সুযোগৰ লগতে অন্যান্য দিশৰ সন্দৰ্ভত জানিবলৈ সুবিধা হ’ব৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1663173
পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ ইনপুট
- কেৰালাঃ ক’ভিড-১৯ পজিটিভিটিৰ হাৰ ১৪%ৰ পৰা হঠাতে ৮%লৈ হ্ৰাস পোৱাটোৱে ৰাজ্যিক স্বাস্থ্য খণ্ডত বিতৰ্কৰ সুত্ৰপাত ঘটাইছে৷ বিশেষজ্ঞসকলৰ মত এই যে এই নিৰ্মগামীতাৰ বাবে অতি কমেও এসপ্তাহৰ প্ৰয়োজন৷ ইফালে, ৰাজ্য চৰকাৰে এদিনৰ এই নিম্নগামীতাক গুৰুত্ব সহকাৰে নল’বলৈ কৈছে৷ ৰাজ্যখনৰ নতুন তিনিজন ৰোগীৰ সৈতে মৃত্যুৰ সংখ্যা ৯৩৩জনলৈ বৃ্দ্ধি পাইছে৷ কালিৰ দিনটোত ৰাজ্যখনত নতুনকৈ ৫,৪৪৫জন আক্ৰান্ত হোৱাৰ বিপৰীতে ৭,০০৩জন আৰোগ্য হৈছে৷ বৰ্তমান ৰাজ্যখনত ৯০,৫৭৯ জন ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
- তামিলনাডুঃ মহামাৰীৰ প্ৰাদূৰ্ভাৱৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত তামিলনাডুলৈ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত কৰ্মৰত প্ৰায় ২লাখ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিক ঘূৰি আহিছে৷ ইফালে, যোৱা মাহত কেৱল কইম্বাটোৰ জিলা ৪৭,০০০ শ্ৰমিক ঘূৰি আহিছে৷ ইয়াৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বেলুৰ গাঁওবাসীয়ে ক’ভিড-১৯ৰ সংক্ৰমণক আশাংকা কৰি নিজেই লকডাউন ঘোষণা কৰিছ৷
- কৰ্ণটকঃ কালি দিনটোত বাংগালুৰু নগৰত সৰ্বাধিক ৫,১২১গৰাকী লোক ক’ৰোনাত আক্ৰান্ত হৈছে৷ বিৰোধী দলপতিয়ে শিক্ষা মন্ত্ৰীলৈ এতিয়া বিদ্যালয় নুখুলিবলৈ অনুৰোধ জনাই পত্ৰ প্ৰেৰণ কৰিছে৷
- অন্ধ্ৰপ্ৰদেশঃ চৰকাৰ আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানে একেলগ হৈ ক’ভিড-১৯ নিয়ন্ত্ৰণৰ বিৰুদ্ধে সংকল্প গ্ৰহণ কৰি মাস্ক পৰিধান, শাৰীৰিক দুৰত্ব মানি চলা আৰু হাত ধোৱাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলাকে ধৰি তিনিটা মুখ্য সজাগতামূলক বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰিছে৷ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ টিডিপি অধ্যক্ষ এন চন্দ্ৰবাবু নাইডুৱে জনসাধাৰণৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিবলৈ অধিক কঠোৰ পদক্ষেপ ল’বলৈ আহ্বান জনাইছে৷ ইফালে, ৱাইএছআৰ কংগ্ৰেছৰ বিধায়ক ভুমানাকৰুণাকাৰ ৰেড্ডি ডেৰ মাহৰ ভিতৰতে পুনৰ দ্বিতীয়বাৰলৈ ক’ৰোনাত আক্ৰান্ত হৈছে৷
- তেলেংগানাঃ বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৰাজ্যখনত ১,৮৯১জন নতুন আক্ৰান্ত, ১,৮৭৮জন আৰোগ্য আৰু ৭জন ৰোগীৰ মৃত্যুৰ তথ্য পোৱা গৈছে৷ ৰাজ্যখনত বৰ্তমান ২৬,৩৭৪গৰাকী ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷ ৰাজ্যখনৰ ক’ৰোনা ৰোগীৰ মৃত্যুৰ সংখ্যা ১,২০৮জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে৷
- মহাৰাষ্ট্ৰঃ গুগলৰ সৈতে সহযোগিতাৰে ব্ৰিহন মুম্বাই পৌৰ নিগমে মহানগৰখনৰ কনটেইনমেণ্ট জ’নসমূহ গুগল মেপত চিহ্নিত কৰিছে৷ ইয়াৰ ফলত মুম্বাইবাসীয়ে এটা ক্লিকতে এই সম্পৰ্কীয় তথ্য লাভ কৰিব পাৰিব৷
- গুজৰাটঃ ৰাজ্য চৰকাৰে ব্যক্তিগত পৰীক্ষাগাৰসমূহক ৰেপিড এণ্টিজেন টেষ্ট কৰিবলৈ অনুমতি প্ৰদানৰ সিদ্ধান্ত লৈছে৷ মুখ্যমন্ত্ৰী কাৰ্যালয়ে এক জাননী যোগে এই অনুমতি প্ৰদান কৰিছে৷ গুজৰাট চৰকাৰে এলিছা আৰু চিলিয়া এণ্টিবডী টেষ্টৰ বাবেও ব্যক্তিগত পৰীক্ষাগাৰক অনুমতি প্ৰদানৰ সিদ্ধান্ত লৈছে৷ বৰ্তমান গুজৰাটত ১৬,৪৮৭জন ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ আছে৷
- মধ্যপ্ৰদেশঃ মধ্যপ্ৰদেশত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ নিৰ্দেশনাৰ ভিত্তিত কেতবোৰ ৰেহাই দি ৰাজ্য চৰকাৰে এক নতুন ক’ভিড-১৯ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে৷ সেই হিচাপে নিৰ্বাচনী সভাত ১০০তকৈ অধিক লোক সমবেত হোৱাত বাধা আৰোপ কৰিছে৷
- চত্তীশগড়ঃ চত্তীশগড়ত বৰ্হিৰাজ্যৰ পৰা অহা লোকৰ বাধ্যতামূলক কোৱাৰেণ্টাইন বন্ধ কৰা হৈছে৷ ৰাজ্য চৰকাৰে এতিয়াই বিদ্যালয় নোখোলাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে৷ এই বাৰে ১ নৱেম্বৰত ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিষ্ঠা দিৱসো উদযাপন নকৰা সিদ্ধান্ত লৈছে কেবিনেটে৷
- অসমঃ অসমত কালি নতুনকৈ ১,১৮৮জন আক্ৰান্ত হোৱাৰ বিপৰীতে ২,১৯৮জন ৰোগীক ডিছচাৰ্ডজ দিয়া হৈছে৷ ৰাজ্যখনৰ মুঠ আক্ৰান্ত লোকৰ সংখ্যা ১,৯১,৩৯৭জনলৈ বৃদ্ধি হোৱাৰ বিপৰীতে বৰ্তমান ৩০,৭৬৭জন চিকিৎসাধীন হৈ আছে আৰু ৭৯৪জনৰ মৃত্যু হৈছে৷
- মেঘালয়ঃ মেঘালত বৰ্তমান ২,৩৬৯গৰাকী ক’ভিড ৰোগী চিকিৎসাধীন হৈ থকাৰ বিপৰীতে ৪,৮৩২গৰাকী আৰোগ্য হৈছে৷
- নাগালেণ্ডঃ ৰাজ্যখনত ২১জন লোক নতুনকৈ ক’ভিড-১৯ত আক্ৰান্ত হৈছে৷

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
09 OCT 2020 6:28PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India on a steady trajectory of continuously declining Active Cases; Active caseload below 9 lakh for the first time after a month; New Recoveries exceed the new Confirmed Cases for the 3rd consecutive week
India continues to report a trend of steadily dipping active cases. After a month, for the first time, active cases fall below the 9 lakh mark. India registered 8.93 lakh active cases today after registering 8.97 lakh on 9th September. Presently the active cases stand at 8,93,592 and comprise merely 12.94% of the total positive cases of the country demonstrating a steady falling percentage of the total cases. The declining trend of the percentage active cases is commensurately supported by rising percentage of recovered cases. The total recovered cases stand at 59,06,069. The gap between Recovered cases and Active cases has crossed 50 lakh (50,12,477). With increasing number of recoveries, this gap is continuously widening. Higher number of recoveries has aided the national Recovery Rate to further improve to 85.52%. 78,365 have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 70,496.75% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs viz. Maharashtra, Karnataka, Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Odisha, West Bengal, Delhi, and Madhya Pradesh. Maharashtra alone has contributed the maximum with more than 15,000 single day recovery. 78% of the new cases are from reported 10 States and UTs. Maharashtra continues to be the State reporting a very high number of new cases with more than 13,000 cases followed by Karnataka with more than 10,000 cases. 964 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, nearly 82% are concentrated in ten States/UT. More than 37% of new fatalities reported are from Maharashtra (358 deaths).
For details:
PM greets Indian Foreign Service officers on IFS Day
The Prime Minister, Shri NarendraModi has greeted the Indian Foreign Service officers on IFS Day. In a tweet, the Prime Minister said, "On IFS day, greetings to all Indian Foreign Service officers. Their work towards Serving the Nation, furthering national interests globally are commendable. Their efforts during Vande Bharat Mission and other COVID related help to our citizens and other nations is noteworthy."
For details:
In a landmark event, PM to launch physical distribution of Property Cards under the SVAMITVA Scheme on 11th October
In a historic move set to transform rural India and empower millions of Indians, Prime Minister Shri NarendraModi will launch the physical distribution of Property Cards under the SVAMITVA Scheme on 11th October, via video conferencing. The launch will enable around one lakh property holders to download their Property Cards through the SMS link delivered on their mobile phones. This would be followed by physical distribution of the Property Cards by the respective State governments.­­­­These beneficiaries are from 763 villages across six States including 346 from Uttar Pradesh, 221 from Haryana, 100 from Maharashtra, 44 from Madhya Pradesh, 50 from Uttarakhand and 2 from Karnataka. Beneficiaries from all these states except Maharashtra will receive the physical copies of the Property Cards within one day - Maharashtra has a system of recovering the nominal cost of Property Card, so it will take a month’s time. The move will pave the way for using property as a financial asset by villagers for taking loans and other financial benefits. Also, this is the first time ever that such a large-scale exercise involving the most modern means of technology is being carried out to benefit millions of rural property owners. Prime Minister will also be interacting with some of the beneficiaries during the event. Union Minister for Panchayati Raj will be present on the occasion. The programme will commence from 11 AM.
For details:
PM delivers Keynote address at Invest India Conference in Canada
Prime Minister Shri NarendraModi delivered the keynote address at Invest India Conference in Canada through video conference yesterday.The Prime Minister said India is undisputedly the only country shining in all their investment parameters like having political stability, investment and business friendly policies, transparency in governance, skilled talent pool and a large market. He said there is an opportunity for everyone including Institutional Investors, manufacturers, supporters of innovation ecosystems and infrastructure companies.The Prime Minister said in the post-Covid world, India showed resilience and emerged as a land of solutions to overcome various kinds of problems related to manufacturing, supply chains, etc. He added, despite disrupted logistics, money was directly delivered into bank accounts of over 400 million farmers, women, poor and needy people within a matter of days. He listed various initiatives taken by the Government to overcome the disruption owing to the pandemic and stressed that this shows the strength of governance structures and systems that have been built over the last few years.The Prime Minister said while the entire country was in a stringent lockdown, India was providing medicine to around 150 countries and played the role of the pharmacy to the world. He added during March-June of this year, agricultural exports rose by 23%. He said before the pandemic, India hardly manufactured PPE kits but today not only does India manufacture millions of PPE kits every month, it exports them too. He committed to ramping up production and helping the entire world in vaccine production for Covid-19.
For details:
Prime Minister’s key note address at Invest India Confernce in Canada
For details:
ECI Relaxes Public Notice Time Period for Registration of Political Parties
Election Commission of India has given a relaxation and has reduced the notice period from 30 days to 7 days for the parties who have published their public notice on or before 07.10.2020. For all parties, including those which have already published their Public Notice in less than 7 days prior to 07.10.2020, objection, if any, can be submitted latest by 5.30 PM on 10th October, 2020 or by the end of the originally provided 30 days period, whichever is earlier.Since ECI announced General Elections for the Legislative Assembly of Bihar, 2020 on 25th September, 2020, it has been brought to the notice of the Commission that in view of prevailing restrictions on account of Covid -19, there was dislocation and delay in moving applications for registration, which in turn led to delay in registration as a Political Party. Therefore, after considering all aspects of the matter, Commission relaxed the Public Notice Time period. This relaxation will remain in force till 20th October, 2020, the last date of nomination for Phase 3 of the General Election to the Legislative Assembly of State of Bihar.
For details:
Satisfied with arrangements, Indian archers looking to find momentum after returning to practice post lockdown
Sporting facilities have been opened across the country, with special emphasis on India’s Olympic hopefuls after being shut due to the lockdown imposed by the coronavirus. India’s men’s and women’s recurve archers have been training at Pune’s Army Sports Institute. The camp for the Archery team commenced on August 25 and the archers are very happy to be back training again.
For details:
MoRTH constructs 3951 km roads in first six months of 2020-21; achieves a rate of 21.60 km per day despite COVID-19 difficulties
The Ministry of Road Transport and Highways has successfully completed construction of road length of 3951 km during the first six months of this fiscal year (April-Sept period). It has achieved a construction pace of 21.60 km per day despite COVID-19 difficulties. The Ministry has set an ambitious target of constructing 11,000 km road length during this fiscal year.
For details:
Union Labour Minister addresses first meeting of Expert Group on Labour Bureau Surveys
Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State (Independent Charge) for Labour & Employment addressed the first meeting of the Expert Group on Labour Bureau surveys yesterday. The expert group consisting of eminent economists, statisticians and Government functionaries, has been constituted for a period of three years for providing technical guidance to Labour Bureau with respect to surveys on migration, professional bodies, domestic workers and other surveys.While expressing deep concern over the difficulties faced by migrant workers in these pandemic times, he called upon the need for having reliable data on these workers and the issues being faced by them especially in the wake of COVID-19 pandemic. The database will enable the Government to devise pragmatic solutions to improve their conditions and plan employment opportunities for them.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: The sudden drop of Covid-19 positivity rate from 14% to 8% has led to debates in the state health sector. Health experts are of the view that a conclusion can be reached only after a week’s observation of the Covid positive figures. The state government is also of the opinion the sudden dip in the positivity rate after being high for a prolonged period need not be taken seriously as it may be a single day phenomenon. It has given directions to all districts to keep the positivity rate below 10%. Meanwhile, three more fatalities were reported today in the state taking the death toll to 933. A day after reporting over 10,000 new Covid cases, the state saw a small dip in the daily-COVID tally yesterday with 5445 cases and 7003 recoveries, the highest single day figure so far. At present, there are 90,579 patients undergoing treatment and 2.71 lakh people under observation across the state.
• Tamil Nadu:Out of around two lakh migrant workers, who left for their natives in different parts of the country after the outbreak of the pandemic and the subsequent closure of industries, 47,000 have returned to the Coimbatore district in the past one month. People in the Belur village of Salem announced that they have imposed self-lockdown in their locality here on Thursday due to the increasing spread of Covid-19 infection. The Tamil Nadu e-governance agency (TNeGA) on Friday expressed its keenness to develop the first voice user interface (VUI) by the government in Tamil to help residents fill up forms to avail government services.
• Karnataka: Bangalore urban sees highest single day surge with 5121 cases being reported yesterday. Active cases dip in 12 districts and continue to rise in most other districts. Opposition leader Siddaramiah wrote a letter to Education Minister S Suresh Kumar and urged not to open schools till the Covid situation comes to control. Meanwhile Karnataka State Commission For Protection of Child Rights has written letter to department of primary education recommending that no examination should be conducted this academic year due to Covid.
• Andhra Pradesh: Spreading the three key messages of wearing mask, following physical distancing and maintaining hand hygiene several offices of government and PSUs undertake pledge to adhere with the norms to prevent virus spread. TDP president N Chandrababu Naidu in a statement emphasized on taking preventive measures and the need to make more serious efforts by the state in order to save the lives of people as there is a threat of second Covid wave. YSR Congress party MLA BhumanaKarunakar Reddy from Tirupathi has been re-infected with coronavirus for a second time in the last one-and-a-half months.
• Telangana: 1891 new cases, 1878 recoveries & 7 deaths reported in the last 24 hours; out of 1891cases, 285 cases reported from GHMC. Total cases: 2,08,535; Active cases: 26,374; Deaths: 1208; Discharges :1,80, 953. In a significant step, organ transplantations will be done free of cost in government hospitals. These critical procedures will now be brought under the Aarogyasri health scheme.
• Maharashtra: In a unique association, the BrihanMumbai Municipal Corporation and Google have collaborated to mark Containment Zones in the city on the Google Maps. The availability of this information on Google Maps will further make access easy for the Mumbaikars while on the move with just one click. With the awareness campaign on Covid-19 taking the shape of a Jan Andolan, the drivers of the iconic black and yellow taxis too have become part of this movement. Informative pamphlets have been pasted in the taxis to make people aware about the do's and don'ts to prevent Covid-19 infection.
• Gujarat: In Gujarat, the State Government has decided to permit private laboratories to conduct Rapid Antibody Tests. According to notification issued, the Chief Health Officers in districts or Municipal Corporations will grant permission to private laboratories, which fulfills certain conditions. Gujarat government has also decided to permit private laboratories to conduct ELISA and CLIA antibody tests. Gujarat has 16,487 active Covid cases.
• Madhya Pradesh: In Madhya Pradesh, as per the fresh set of COVID-19 guidelines, issued by the Union Home Ministry, the State Government has also relaxed the restriction on gathering of more than 100 people at political rallies. However, it will be mandatory for the organizers to enforce appropriate physical distancing.
• Chhattisgarh: The Chhattisgarh Government has abolished the obligation of Quarantine for persons coming to Chhattisgarh from other states. The state government has also decided not to open schools at present, in the wake of the prevailing situation due to spread of coronavirus in the state. The decision was taken at a meeting of the state cabinet held on Thursday. The cabinet has also decided that the major event to be held to mark the foundation day of Chhattisgarh on November 1 every year will not be held this year.
• Assam: In Assam, 1188 more people tested positive for COVID-19 and 2198 patient discharged yesterday. Total cases rise to 191397, active 30767 and death 794.
• Meghalaya: In Meghalaya, total active case 2369 and recovered 4832.
• Nagaland: In Nagaland, 21 more people tested positive for COVID-19