Prime Minister's Office
English Translation of Opening remarks by the Prime Minister at the India-Denmark Virtual Bilateral Summit
28 SEP 2020 5:25PM by PIB Delhi
Namskar, Excellency!
I am very happy to have the opportunity to talk to you through this Virtual Summit. First of all I would like to express my condolences for the loss that Denmark has suffered due to COVID-19. I want to congratulate for your skilled leadership in dealing with this crisis.
Out of all the engagements you could find time for this dialogue, it shows your special focus and commitment towards our mutual relationships.
You recently got married. I congratulate and convey my best wishes and hope that soon after the post COVID-19 situation improves, we will soon have the opportunity to welcome you with your family in India. I am sure your daughter Ida will definitely be eager to visit India again.
We had a very productive talk over the phone a few months ago. We had discussed on ways to increase cooperation between India and Denmark in many areas.
It is a matter of happiness that today we are giving new direction and momentum to these intentions through this Virtual Summit. Denmark has been attending Vibrant Gujarat Summit since 2009, when I was the Chief Minister of Gujarat, so I have a special attachment for Denmark. I am grateful for your proposal to host the second India-Nordic Summit. It will be a privilege for me to come to Denmark and meet you once the situation improves.
Excellency,
The events of the past several months have made it clear that how important it is to work together for like-minded countries like ours, which share a rules-based, transparent, humanitarian and Democratic value-system.
Cooperation between like-minded countries in vaccine development will also help in dealing with this pandemic. During this pandemic, India's pharma production capabilities have been useful to the entire world. We are doing the same in the field of vaccine.
This is also the effort of our 'Atmanirbhar Bharat (Self-reliant India)' campaign to increase India's capabilities in key economic sectors and also serve the world.
Under this campaign we are emphasizing on all-round reforms. Companies operating in India will benefit from regulatory and taxation reforms. The process of reforms in other areas is also ongoing. Recently significant reforms have been made in the agriculture and labor sectors.
Excellency,
COVID-19 has shown that it is risky for Global Supply Chains to be highly dependent on any single source.
We are working together with Japan and Australia for supply-chain diversification and resilience. Other like-minded countries can also join this effort.
In this context, I believe that our Virtual Summit will not only prove useful for India-Denmark relations, but will also help in building a common approach towards global challenges.
Once again, Excellency, thank you very much for sparing your time.
Now I would like to invite you for your Opening Remarks.
Disclaimer: This is the approximate translation. Original remarks were delivered in Hindi

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଡେନମାର୍କ ଭର୍ଚୁଆଲ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶିଖର ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମନ୍ତବ୍ୟ
28 SEP 2020 5:25PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର, ମହାନୁଭବ!
ଆଜିର ଏହି ଭର୍ଚୁଆଲ ଶିଖର ବୈଠକ ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ କରିବାର ଅବସର ମୋତେ ମିଳିଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୋ ମନ ଅତି ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରସନ୍ନ । ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ଡେନମାର୍କରେ କୋଭିଡ଼-19 ଯୋଗୁ ହୋଇଥିବା କ୍ଷତି ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ସମ୍ବେଦନା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି । ଏହି ସଂକଟରୁ ଉଦ୍ଧାର ପାଇବା ସକାଶେ ଆପଣଙ୍କ କୂଶଳୀ ନେତୃତ୍ୱକୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସକଳ ବ୍ୟସ୍ତତା ଭିତରେ ଆପଣ ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରିଛନ୍ତି, ଏହା ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ଥିବା ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି ।
ନିକଟରେ ଆପଣଙ୍କର ବିବାହ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଙ୍ଗଳମୟ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆଶା କରୁଛି ଯେ କୋଭିଡ଼-19 ଯୋଗୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ସ୍ଥିତି ସୁଧୁରିବା ପରେ ଶୀଘ୍ର ଆପଣଙ୍କୁ ସପରିବାରେ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ଅବସର ମିଳିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ କନ୍ୟା ଇଦା ଭାରତ ଭ୍ରମଣରେ ପୁଣି ଥରେ ଆସିବା ଲାଗି ଅବଶ୍ୟ ଉତ୍କଣ୍ଠିତ ଥିବ ।
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବେ ଫୋନ ଯୋଗେ ଆମ ଭିତରେ ଅନେକ ସଫଳ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲା । ଆମେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଡେନମାର୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ସଂପର୍କରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିଥିଲେ ।
ଏହା ପ୍ରସନ୍ନତାର ବିଷୟ ଯେ ଆଜି ଆମେ ଏହି ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଶିଖର ବୈଠକ ମାଧ୍ୟମରେ ସେହି ସବୁ ପ୍ରୟାସକୁ ନୂତନ ଦିଶା ଓ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବା । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, 2009 ମସିହାଠାରୁ, ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ନିୟମିତ ଭାବେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇ ଆସୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ଡେନମାର୍କ ପ୍ରତି ମୋର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ରହି ଆସିଛି । ମୁଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ- ନୋର୍ଡିକ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିବା ସକାଶେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ । ସ୍ଥିତି ସୁଧୁରିବା ପରେ ଡେନମାର୍କ ଆସିବା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିବ ଏବଂ ଆମେ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ଘେନି ଆଲୋଚନା କରିବା ।
ମହୁନୁଭବ,
ବିଗତ କିଛି ମାସର ଘଟଣାକ୍ରମ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛି ଯେ ଆମମାନଙ୍କ ଭଳି ସମଭାବାପନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର, ଯାହା ନୀତି ଭିତ୍ତିକ, ସ୍ୱଚ୍ଛ, ମାନବିକତା ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ସମାନ ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସୀ, ଏକତ୍ର ମିଶି କାମ କରିବା ଜରୁରି ।
କରୋନା ପ୍ରତିଷେଧକ ଟୀକା ବିକାଶରେ ଆମ ସମଭାବାପନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଏଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାର ଅବସର ମିଳିପାରିବ । ଏହି ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଭାରତର ଫାର୍ମା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ରହିଛି । ଆମେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତିଷେଧକ ଟୀକା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣାଇଛୁ ।
ଆମର “ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ” ଅଭିଯାନର ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଯେ ପ୍ରମୁଖ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଉ ଏବଂ ତାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଲାଗି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁ ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଆମେ ସାମଗ୍ରିକ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଜୋର ଦେଉଛୁ । ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ଟିକସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଫାଇଦା ମିଳିପାରିଛି । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଚାଲୁ ରହିଛି । ନିକଟରେ କୃଷି ଏବଂ ଶ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ଘଟାଯାଇଛି ।
ମହାନୁଭବ,
କୋଭିଡ଼-19 ଆମକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛି ଯେ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳର କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଉତ୍ସ ଉପରେ ଅତ୍ୟଧିକ ନିର୍ଭର କରିବାରେ ବିପଦ ରହିଛି ।
ଆମେ ଜାପାନ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହିତ ମିଶି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବିବିଧିକରଣ ଏବଂ ସହନଶୀଳତା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଅନ୍ୟ ସମଭାବାପନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହୋଇପାରିବେ ।
ଏ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ମୋର ଧାରଣା ଯେ ଆମର ଏହି ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ କେବଳ ଭାରତ- ଡେନମାର୍କ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ସିଦ୍ଧ ହେବନାହିଁ, ଅପରନ୍ତୁ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ମହାନୁଭବ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ସମୟ ଦେଇଥିବାରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଏବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବକ୍ତବ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଉଛି ।