PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
18 SEP 2020 6:29PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India scales another peak of Single day Recoveries, 87,472 COVID patients discharged in the last 24 hours, Top 5 states with High Active Caseload report High level of Recoveries too
India has recorded an unprecedented high of single day recoveries. 87,472 active cases have recovered and been discharged in the past 24 hours from home/facility supervised care and hospitals. India has been consistently reporting a very high level of daily recoveries of more than 70,000 since the past 11 days. The Recovery Rate has further escalated to 78.86% today. The total recovered cases thus stand at 41,12,551. Recovered Cases are 4.04 times the number of Active Cases as recoveries outnumber the latter by 30,94,797. The top 5 States with high Active Caseload are also the ones which are presently reporting a high level of recoveries. 59.8% of the active cases are being reported from Maharashtra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka and Uttar Pradesh. These States are also contributing to 59.3% of the total recoveries. 90% of the new recoveries are reported from 16 States and UTs. Maharashtra (19,522) contributed 22.31% of the new recoveries while the States of Andhra Pradesh (12.24%), Karnataka (8.3%), Tamil Nadu (6.31%) and Chhattisgarh (6.0%) followed with 32.8% of the new recoveries. These States together contribute 55.1% of total new recoveries. Case Fatality Rate (CFR) currently stands at 1.62%.
For details:
Health Ministry organizes Seminar on World Patient Safety Day
On the occasion of second World ‘Patient safety Day’, a webinar was organized by the Ministry of Health and Family Welfare & National Health System Resource Centre yesterday,to give impetus to the endeavours directed towards improving the safety of patientsas well as health care worker, since both are closely inter-linked.The COVID-19 pandemic has unveiled huge challenges and risks, which front-line health workers face while caring for the patients. The theme for Patient safety this year is “Health Worker Safety: A Priority for Patient Safety” and the Slogan is “Safe health workers, Safe patients”In his address, the health secretary emphasised different steps, which the Government of India has taken for protection of hospital workers. A few of the such steps are ensuring availability of PPE and Masks, insurance coverage of Rs. 50.0 Lakhs, functional helpline, advisory on chemoprophylaxis, etc. The Health secretary also highlighted the importance of putting a transparent “Reporting and Learning System” in place.
For details:
Dr. Harsh Vardhan addresses Joint G20 Finance and Health Ministers Meeting
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare, attended Joint G20 Finance and Health Ministers Meeting through video conference, yesterday.Dr. Harsh Vardhan extolled the virtues of investing in public health, an approach already underway in India under the leadership of Prime Minister Sh. NarendraModi. He said that there is need to focus on creating effective health systems for improved pandemic preparedness. While all the other action plans are a response to a pandemic, a well-developed healthcare system can support even in containing the pandemic. The minister urgedto ensure that access to COVID-19 diagnostics, therapeutics and vaccines is fair and equitable and access to protection should not be a factor of ability to pay.
For details:
Prime Minister dedicates the historic Kosi Rail Mahasetu to the Nation; Inaugurates New Rail Lines and Electrification Projects in Bihar for the benefit of passengers; PM lauds Railways for working tirelessly during COVID times
The Prime Minister Shri NarendraModi dedicated the historic Kosi Rail Mahasetu to the Nation and inaugurated new Rail Lines and Electrification Projects in Bihar for the benefit of passengers through video conference.Speaking on the occasion, Prime Minister Shri NarendraModi said a new history has been created in the field of rail connectivity in Bihar.The Prime Minister said for the past 6 years, efforts are being made to shape the Indian Railways as per the aspirations of a new India and fulfil the expectations of a ‘AtmaNirbhar Bharat’. He said today Indian Railways is cleaner than ever before. He added Indian Railways have been made safer than ever by eliminating unmanned rail crossings from the broad gauge rail lines.The Prime Minister lauded the railways for working tirelessly during the crisis of Corona. He said Railways played a prominent role in providing employment to migrant labourers and also bringing them back through Shramik Special Trains.
For details:
COVID Cases and Sero Survey Status
India has one of the lowest cases per million population. It is 3445 for India as compared to 19295 for USA, 20146 for Brazil, 7283 for Russian Federation and 10929 for South Africa. However, cases per million population for India is high as compared to other countries in South East Asia. The low case fatality in India can be attributed to early case detection through community-based surveillance, containment measures including strict perimeter control, house-to-house case search & follow-up with monitoring of oxygen saturation, early referral to COVID treatment facilities and adequate case management.The Minister of State (Health and Family Welfare), ShAshwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the LokSabha here today.
For details:
Assessment of COVID Prevention
World Health Organization, Country office, India alerted India on 6th January, 2020 about outbreak of pneumonia of unknown origin in Wuhan city of China. WHO issued a statement on 9th January, 2020 about a novel coronavirus, which was later named as SARS-CoV-2 virus and the disease was named COVID-19 by WHO on 11th February, 2020.The first Indian case of COVID-19 was reported on 30th January 2020. Before the Nationwide lockdown, a series of actions were undertaken in a pro-active, graded and pre-emptive manner based on the evolving scenario.To prevent entry of disease, India started point of entry screening of passengers at ports, airports and land border crossings on 18th January, 2020 to identify symptomatic travelers from affected countries. Subsequently universal screening was done for all passengers. Integrated Disease Surveillance Programme followed up these international travelers in the community and contacts of suspects and confirmed cases.The Minister of State (Health and Family Welfare), ShAshwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the LokSabhatoday.
For details:
Centre rushes High Level Central team to Jammu
Ministry of Health and Family Welfare has decided to depute a high level Central team to Jammu. The district has reported a rise in the number of new COVID cases in the recent days.The team will support the State efforts towards strengthening containment, surveillance, testing and efficient clinical management of the positive cases. The Central team shall also guide in effectively managing the challenges related to timely diagnosis and follow up.As an ongoing effort to strengthen efforts of various State/UT Governments for COVID management, the Central Government has been deputing Central teams from time to time to visit various States/UTs.
For details:
Procedure for Research on Vaccine
Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) has informed that the requirements and guidelines to conduct clinical trial or grant of permission for marketing of new drugs including vaccines are prescribed under New Drugs and Clinical Trials Rules, 2019. CDSCO has informed that it has not received any report regarding such deviation from the standard procedures in research and development of vaccine for Coronavirus. Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) has informed that it has granted test license permission for manufacture of COVID-19 Vaccine for preclinical test, examination and analysis to seven manufacturers in India. Indian Council of Medical Research (ICMR), an autonomous organisation under the Department of Health Research, has informed that it is facilitating the studies related to COVID-19 vaccines. The Minister of State (Health and Family Welfare), ShAshwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the LokSabha here today.
For details:
Nearly 30 Covid vaccine candidates are under various stages of development, by both industry and academia
FiveNational COVID-19 Bio-repositories have been established by the Department of Biotechnology. This is a part of the Network of 16 COVID-19 biorepositories established in the country by Department of Biotechnology, Indian Council of Medical Research and Council of Scientific and Industrial Research. Nationally, nearly 30 Covid vaccine candidates are under development, by both industry and academia. These vaccines are in different stages of pre-clinical and clinical development of which 3 candidates are in advanced stage of Phase I/II/III trials and 4 are in advanced pre-clinical development stage. Support is also being extended for development of vaccine associated research resources, establishment of clinical trial sites and notifying enabling regulatory guidelines.This information was given by the Union Minister of Science and Technology, Earth Sciences and Health and Family Welfare, Dr Harsh Vardhanin a written reply in LokSabha today.
For details:
Change in Skill Development Programmes Post Covid-19
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship through National Skill Development Corporation is imparting on-line skilling through ‘e-SkillIndia’ platform in the midst of COVID-19 lockdown. Further, Ministry of Home Affairs has permitted the conduct of skill training programmes in physical form from September 21, 2020 onwards. Accordingly, Standard Operating Procedures (SOPs) has been issued by the Ministry of Health and Family Welfare for restarting the training.Under PMKVY, as on 17.03.2020, 42.02 lakh and 33.66 lakh candidates have been trained and certified, respectively, under Short Term Training courses. Out of these certified candidates, 17.54 lakh candidates have been provided with placement. Also, 49.12 lakh candidates who already have the informal skills but are not formally certified have been oriented under Recognition of Prior Learning component of the scheme.This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Shri R.K. Singh in a written reply in the RajyaSabha today.
For details:
Steps to Promote Export during Pandemic
Since March 2020, during COVID-19 pandemic, regular meetings were held with the Export Promotion Councils (EPCs), Chambers of Commerce and Industry, Industry bodies and Associations to discuss issues and problems faced by the exporters and ways to promote exports during the pandemic. The issues raised by them were taken up with the concerned Ministries/Departments for an early redressal. Government has taken a few key steps to boost exports: The validity of Foreign Trade Policy (2015-20) extended by one year i.e. upto 31-3-2021 and relaxations granted and time lines extended due to COVID-19, Extension of export obligation period in respect of Advance Authorizations and Export Promotion Capital Goods (EPCG) authorizations under Foreign Trade Policy (FTP), extension of Letter of Permissions (LoP) / Letter of Intents (LoI) of Export Oriented Units, various relaxations to SEZ units as a measure to make them functional and to ease compliances and simplification and liberalization of procedures of trade remedial investigations, Interest Equalization Scheme on pre and post shipment rupee export credit has been extended by one year i.e. upto 31-3-2021. Line Ministries have notified various sectoral incentive packages, such as Production Linked Incentive Scheme (PLI) by Ministry of Electronics and Information Technology and PLI Scheme by Department of Pharma for Key Starting Materials/ Drug Intermediates and Active Pharmaceutical Ingredients (APIs) etc. This information was given by the Union Minister of Commerce and Industry, Shri PiyushGoyal, in a written reply in the RajyaSabha today.
For details:
Impact of Covid-19 on E-commerce
Various restrictions were imposed to ensure social-distancing during lockdown under guidelines released by Ministry of Home Affairs, from time to time. During this period delivery of essential goods, including food, pharmaceuticals, medical equipment were encouraged through e-commerce. Since, the pandemic is still ongoing, it is too early to make an assessment of the impact of the pandemic on the e-commerce sector. E-commerce operators are liable to be registered irrespective of the value of supply made by them. The benefit of threshold exemption is not available to e-commerce operators. On specific categories of services the GST is payable by the electronic commerce operator if such services are supplied through them. The e-commerce operators are also required to collect Tax Collection at Source at the rate of one per cent of the net value of taxable supplies made through them, where the consideration w.r.t such supplies is to be collected by such operators. Under GST Act, every registered person shall self-assess the taxes payable and furnish a return for each tax period as specified. Therefore, e-commerce operators are liable to pay GST like any other supplier of goods or services. This information was given by the Union Minister of Commerce and Industry, Shri PiyushGoyal, in a written reply in the RajyaSabha today.
For details:
Conversion of Passenger Compartments into Isolation Wards
601 coaches have been converted into Covid Care Centers by Indian Railways (IR) in the months of March, April, May and June of 2020 to combat Corona virus pandemic. These special train coaches are to be used by the State Governments only after they have exhausted their own medical facilities. As on date, 813 coaches have been provided by IR, as requisitioned by the State Governments (De1hi-503, Uttar Pradesh-270 and Bihar-40).For conversion of these coaches into Covid Care Coaches, minor modifications like removal of middle berth and conversion of one toilet into shower room was carried out with provision of medical facilities and other items.This information was given by the Minister of Railways and Commerce & Industry, Shri PiyushGoyal in a written reply to the RajyaSabha today.
For details:
Shramik Trains
Keeping in view the urgent requirement of movement of stranded persons Shramik specials were organized in a mission mode. These Shramik specials were organized as trains on demand, as and when State Governments requisitioned these trains, in accordance with the protocol and guidelines given by the Government. In all, 4621 Shramik Special have been operated between 1st May, 2020 to 31st August, 2020 carrying 63.19 lakh stranded passengers to their home states. There is no pending demand for Sharmik specials w.e.f 31.08.2020. This information was given by the Minister of Railways and Commerce & Industry, Shri PiyushGoyal in a written reply to the RajyaSabha today.
For details:
Availability of Material for Masks/PPE Kits
From zero manufacturers in March 2020, 1100 indigenous manufacturers of PPE kits have been developed by the Government till date, most of them being from MSME sector. The capacity and production of PPE Coveralls for COVID-19 touched a peak of 5 lakh per day in mid May 2020. As on 13.9.2020, a total of 1.42 crore PPE kits have been supplied to M/s HLL Lifecare Ltd. - the procurement arm of Ministry of Health & Family Welfare for use of health professionals in government hospitals.This information was given in a written reply by the Union Minister of Textiles, Smt. SmritiZubinIrani in LokSabha today.
For details:
Effects of Covid-19 Pandemic on Textile Sector
The global pandemic of Covid-19 has affected the existing modus operandi of various textile sectors by posting restriction of social gathering, migration of laborers as well as affecting all the stakeholders right from farmers to traders/exporters in the value chain of textile sector and at the same time it has opened new window of opportunities which were previously less explored. The government has conducted a study viz. ‘Impact of Covid-19 pandemic on Indian silk industry’ to ascertain the crisis caused to the sector. It has been observed that there was a production decline and monetary loss at every stage of the value chain. The industry has faced various problems like loss in production, crash in cocoon and raw silk prices, transportation problem, non-availability of skilled workers, problems in selling raw silk and silk products, working capital and cash flow problems, non-availability of raw materials, reduction in demand for silk fabric, cancellation of export/import orders besides export and import restrictions. Since, textile sector being highly unorganized sector therefore, the government has not made any formal assessment with regard to the losses incurred by the sector.To withstand in COVID 19 pandemic, the Government of India has announced a special economic package viz. AatmaNirbhar Bharat Abhiyaan for boosting economy of the country and making India self-reliant. Relief and credit support measures have been announced for various sectors including MSMEs.This information was given in a written reply by the Union Minister of Textiles, Smt. SmritiZubinIrani in LokSabha today.
For details:
Health Outreach Services during Covid-19
The Government has been regularly reviewing the situation in consultation with States/UTs. In order to improve the nutritional status of Women and Children, Ministry of Women and Child Development is implementing Supplementary Nutrition Programme under Anganwadi Services and Scheme for Adolescent Girls under the Umbrella Integrated Child Development Services Scheme to children (6 months to 6 years), Pregnant Women, Lactating Mothers and out-of-school Adolescent Girls (11-14 years).As per the directions issued by Ministry of Home Affairs, all the Anganwadi Centres across the country were closed to limit the impact of COVID-19. However, to ensure continuous nutritional support to Anganwadibeneficiaries, Anganwadi Workers and Helpers have been distributing supplementary Nutrition at the doorsteps of the beneficiaries. Further, WCD Ministry has issued necessary directions to the States/UTs to ensure distribution of food items and nutrition support by Anganwadi workers, once in 15 days, at the doorstep of beneficiaries. In addition, Anganwadi Workers and Anganwadi Helpers have been assisting the local administration in community surveillance, creating awareness or other works assigned to them from time to time.This information was given in a written reply by the Union Minister of Women and Child DevelopmentSmt. SmritiZubinIrani in LokSabha today.
For details:
BRICS countries continue to cooperate in Telecom/ ICT activities on International Telecommunication Union (ITU) Forum”: Sanjay Dhotre
Shri Sanjay Dhotre, Minister of State for Communications, Electronics & Information Technology and Education, participated in the meeting on behalf of India during the sixth BRICS Communication Ministers Meeting held on 17th September 2020 in virtual format. In the meeting a broad consensus was built to continue cooperation among BRICS Countries on important areas such as, the role of Information and Communication Technologies in the fight against COVID-19, building trust and security in the use of ICTs, children online protection, granting the access and connectivity of people living in rural areas, as well as groups of persons with disabilities and the role of the digital economy in achieving Sustainable Development Goals.Shri Sanjay Dhotre highlighted various initiatives takem by Indian Government for Covid Management, such as, AarogyaSetu App, Covid Quarantine Alert System (CQAS), CovidSavdhan, ICT solutions to facilitate movement of migrant workers back to their homes, In-house development of affordable Video Conferencing Solutions to facilitate work from home and learn from home.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: Three Covid-19 deaths were reported in the state till noon today, taking the death toll to 492. A probe has been launched into the incident of handing over of the dead body of an Adivasi woman mistakenly for that of a Covid fatality in Palakkad district hospital. Authorities came to know about the grave mistake after the cremation of the body. Meanwhile, widespread protests defying all Covid protocols continued for the seventh day across the state by the opposition parties seeking the resignation of Minister K T Jaleel. Covid positive cases crossed the 4000 mark and touched 4351 yesterday. At present, 34,314 patients are undergoing treatment and a total of 2,13,595 people under observation across the state.
• Tamil Nadu:Ricovr Healthcare Inc., a US-based rapid diagnostics platform company, and IIT-Madras have developed a point-of-care Covid-19 antigen test that can provide results in five minutes using saliva samples. Sixty-three doctors have died due to Covid-19 in Tamil Nadu, of whom 12 are from Chennai, according to data released by the Indian Medical Association Headquarters, Delhi. As Tamil Nadu reported 5,560 fresh cases of Covid-19 on Thursday, the Health Minister, C Vijayabaskar, in a press statement, said over 45,000 children, who tested positive in the State, had been treated so far.
• Karnataka:Chief Minister BS Yediyurappa on Thursday appealed to Union Finance Minister NirmalaSitharaman to accept recommendations of the 14th Finance Commission for a special grant of Rs 5,495 crore for Karnataka, on account of reduced devolution. As new Covid-19 cases continue to be reported unabated, Karnataka is poised to touch seven lakh cases and witness 11,200 deaths by October 12, according to a study. Covid mortality analysis of patients in Victoria Hospital found that of 370 deaths due to Covid-19, 71 were within 12 hours of admission and 32 were within 24 hours of admission; the hospital has treated 5,000 Covid patients so far.
• Andhra Pradesh:Government has given the green signal to run city bus services in the State from tomorrow. In the first phase, buses will run in Visakhapatnam and Vijayawada following Covid rules. Only 60 per cent of the passengers will be allowed on the bus. Over 5,000 candidates appeared for the Andhra Pradesh Engineering Agriculture and Medical Common Entrance Test (AP-EAMCET) 2020 Engineering from Telangana on day one.Section 144 imposed in Amalapuram division for three days from today as part of measures taken to curb the spread of Covid-19.
• Telangana:2043 new cases, 1802 recoveries & 11 deaths reported in the last 24 hours; out of 2043 cases, 314 cases reported from GHMC. Total cases: 1,67,046; Active cases: 30,673; Deaths: 1016; Discharges :1,35,357. Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) Hyderabad researchers have standardised a colour-based assay for visual detection of SARS-CoV-2 RNA in 30 minutes. TIFR researchers on Friday said the Reverse Transcription Loop-Mediated Isothermal Amplification (RT-LAMP) assay has emerged as a viable alternative to meet the need for quick and reliable testing methods.
• Maharashtra: Maharashtra State Road Transport Corporation (MSRTC) authorities have eased travel restrictions from today for commuters travelling between Mumbai and Pune and other places by intercity air-conditioned (AC) and non-AC buses. MSRTC has started operating its buses with full passenger capacity as part of the easing of restrictions amid the coronavirus disease (Covid-19) outbreak. Earlier, the buses were operated up to a 50% passenger capacity. Meanwhile, Maharashtra Energy Minister NitinRaut has tested positive for Covid, becoming the 9th Minister of the state cabinet to contract the infection.
• Gujarat: Gujarat recorded the highest single day spike in Covid-19 with 1,379 cases, taking the tally to 1,19,088, while 14 more deaths pushed the toll to 3,273, health officials said on Thursday. Surat reported 280 cases, Ahmedabad 171 Rajkot 145, Jamnagar 129 and Vadodara 127.
• Rajasthan: The state government has issued orders to provide the services of specialist doctors to treat the infected who have comorbidities or underlying diseases, which have been the major cause for mortalities. Till now, specialists such as heart, kidneys, brain and other organs were not directly involved in Covid treatment. But from now on, the infected, admitted to RUHS Hospital and Jaipuria Hospital, will get the services of specialists from SMS Medical College.
• Madhya Pradesh: In Madhya Pradesh, services of pass-outs of post-graduate courses from government autonomous medical colleges have been taken for COVID-19 work on temporary basis. The State Government has decided to merge the work period of services rendered during the Covid period with the period of compulsory rural service to be done after they pass the post-graduate course. The Government has also extended the service period of junior doctors on Covid 19 duty till December on honorarium basis.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh 159 new positive cases have been detected. Currently there are 1871 active cases in the state. The recovery rate in the state is now 72.5 percent.
• Manipur: In Manipur 110 persons tested Covid19 positive in the state. There were 18 recoveries with 77.5 percent recovery rate and at present there are 1840 active cases.In the state, 3 patient expired due to Covid19 complications taking the toll in the state to 51.
• Mizoram: 28 new cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases reached to 1534 and active cases stand at 585.
• Meghalaya: In Meghalaya the total active COVID-19 cases reached to 1983. Among them 363 are from BSF and Armed Forces. Total recovered cases are 2342
• Nagaland: In Nagaland 43 fresh COVID-19 positive cases were detected on Thursday, of which 24 are from Dimapur, 18 in Kohima and 1 from Mon.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
18 SEP 2020 6:29PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখবা পুং ২৪সিদা কোবিদনা নারম্বদগী ৮৭,৪৭২ নাবা ফখ্রে
• নাবা ফগৎলকপগী চাং মখা তানা চাদা ৭৮.৮৬তা হেনগৎলে
• খ্বাইদগী চাং ৱাংনা নাবা রাজ্য ৫ অসিগী চাং ৱাংনা ফগৎলকখিবগী রিপোর্তসু ফংলি
• কেস ফেতিলিতী রেৎ হৌজিক ১.৬২% লৈরে
• প্রধান মন্ত্রীনা রেলৱেবু কোবিদকী মতমদা চোকথবা নাইদনা থবক শুখিবগীদমক থাগৎখি
• ভারতনা পর মিলিয়ন পোপুলেসন্দা কেস মশিং খ্বাইদগী নেম্বা অমা ওইরি- মদুদি ৩৪৪৫
• কোবিদকী বেক্সিন কেন্দিদেৎ ৩০ ময়াদি ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়ানা পুথোকপগী তোঙান তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি
ভারতনা নোংমখক্তংদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা অনাবদগী ফগৎলকখিবগী রেজিস্তর তৌখ্রে, হৌখবা পুং ২৪সিদা কোবিদনা নারম্বদগী ৯৭,৪৭২ দিসচার্জ তৌখ্রে, খ্বাইদগী চাং ৱাংনা নাবা রাজ্য ৫ অসিগী চাং ৱাংনা ফগৎলকখিবগী রিপোর্তসু ফংলি
ভারত্তা হান্না অমুক্কা থোকখিদ্রিবা মওংদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা ফগৎলকখি হায়বা রেকোর্দ থমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪সিদা এক্তিব কেস ৯৭,৪৭২ অসি নারম্বদগী ফগৎলকখিদুনা য়ুমদা/ফেসিলিতীদা নিংথিনা য়েংশিনবদগী অমসুং হোসপিতালশিংদগী অমদি দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌখিবা নুমিৎ ১১নিদগী ৭০,০০০দগী হেন্না নোংমদা ফগৎখিবগী চাং য়াম্না চাং ৱাংনবগী রিপোর্ত অসি অসি লেপ্তনা রিপোর্ত তৌরক্লি। ফগৎলকখিবগী চাং অসি মখা তানা কাখৎলক্তুনা ঙসি ৭৯.৯৬% ওইরে। অপুনবা ওইনা ফগৎলকখিবা কেসশিং অসি ৪১,১২,৫৫১ ওইরে। এক্তিব কেশিংদগী ফগৎলকখিবা অসি ৩০,৯৪,৭৯৭ ওইখিদুনা ফগৎলকখিবা অসি শরুক ৪.০৪ ওইখ্রে। খ্বাইদগী চাং ৱাংনা এক্তিব ওইবা রাজ্য ৫ অসিদসু চাং ৱাংনা ফগৎলকখিবগী রিপোর্ত ফংলি। মহারাস্ত্রা, অন্ধ্র প্রদেশ, তমিল নাদু, কর্নাতকা অমসুং উত্তর প্রদেশতগী ৫৯.৯% এক্তিব ওইবগী রিপোর্ত পীরকখি। রাজ্যশিং অসিদা অপুনবা ফগৎলকখিবগী চাং অসি ৫৯.৩%দা ওইরি। রাজ্য ১৬ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদগী অনৌবা ফগৎখিবগী চাং ৯০%ওইবগী রিপোর্ত তৌরকখি। মহারাস্ত্র(১৯,৫২২)দা অনৌবা ফগৎলকখিবগী চাং অসি ২২.৩১% ওইখি অদুগা অন্ধ্র পর্দেশত(১২.২৪%), কর্নাতকা(৯.৩%), তমিল নাদু(৬.৩১%) অমসুং ছতিসগড়(৬.০%)না মতুংদা ইন্দুনা অনৌবা ফগৎলকখিবগী চাং অসি ৩২.৯% ওইখ্রে। হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা অনৌবা ফগৎলকখিবগী অপুনবা মশিং অসি ৫৫.১% ওইখ্রে। কেস ফেতিলিতী(কে.এফ.আর.)গী চাং অসি নেমথনা থমদুনা হৌজিক ১.৬২% লৈরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656047
হকশেল মন্ত্রালয়না ৱর্ল্দ পেসেন্ত সেফতী নুমিত্তা সেমিনার পাংথোকখ্রে
মালেমগী অনিশুবা ‘ৱর্ল্দ পেসেন্ত সেফতী নুমিৎ’কী থৌরমদা হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমদি নেস্নেল হেল্থ সিস্তেম রিসোর্স সেন্তরনা অনাবা মীওইশিং অমদি হকশেলগী থৌমী অনিমক অসি নকশিন্না মরি লৈনবনা মরম ওইদুনা অনিমক অসি শোইহন-ঙামহন্দবা পাংথোক্নবা থবকশিং অসি ফগৎহন্নবা ৱেবিনার অমা ঙরাংপাংথোকখ্রে। কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা মমাং থানা মথৌ পাংথোক্লিবা থৌমীশিং অসিনা অনাবশিংবু য়েংশিনবা মতমদা মায়োক্নবা শিংনবা অমদি অরুবা কয়া পুথোহল্লক্লি। ‘হেল্থ ৱার্কর শোইহন-ঙামহন্দবাঃঅনাবশিং শোইহন-ঙামহন্দবগীদক্তা হান্না মরুওইবা অমা’ হায়বা অনাবশিং শোইহন-ঙামহন্দনবগী থীম ওইখিবা মতমদা খোল্লাও অসি “হকশেলগী থৌমীশিং কল্লু, অনাবশিং কল্লু” ওইখি। ৱেবিনার অসি হকশেল অমদি য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী হকসেল সেক্রতরী এস.ঐচ. রাজেশ ভুশন্না হৌদোকখি। হকশেলগী সেক্রতরীনা মহাক্কী ৱারোল ফোংদোকখিবা মতমদা হোসপিতালগী থৌমীশিং ঙাক-শেন্নবগী ভারত সরকারনা পায়খৎখিবা তোঙান-তোঙানবা খোংথাংশিং অদুদা অকনবা মিৎয়েং থমখি। অসিগুম্বা খোংথাং খরগী মনুংদা খরদি পি.পি.ই. অমসুং মাস্কশিং শোইদনা ফংহনবা, লুপা লাক্ষ ৫০.০ ফাওবগী ইন্সুরেন্স য়াওহনবা, ফঙ্কস্নেল হেল্পলাইন, কেমোপ্রোফাইলেক্সিসকী মতাংদা পাউতাক পীবিনবনচিংবশিং অসিনি। হকশেলগী সেক্রতরীনা মফমশিংদা নুং-পান শেংনা উবা ঙম্বা “রিপোর্তিং অমসুং লর্নিং সিস্তেম” অমগী মরুওইবগী মতাংদা থোইদোক্না পল্লদুনা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655808
দা. হর্শ বর্ধন্না অপুনবা জি.২০ ফাইনান্স অমসুং হকশেল মন্ত্রীশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী দা.হর্শ বর্ধননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা অপুনবা জি.২০ ফাইনান্স অমসুং হকশেল মন্ত্রীশিংগা ঙরাং উনখ্রে৷ প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিগী লুচিং মখাদা ভারততা প্রব্লিক হেল্থতা শেল থাদবগী কান্নবা অফবা থবকশিং অদু দা.হর্শ বর্ধননা পুথোকখি৷ মালেম শিনবা থুংনা কর্ব ফ্লেতনিং তৌনবা হোৎনবা মতমদা অরুবা কোবিদ-১৯গী কেসশিং অসি নিংথীজনা থম্ননবগীদমক অমসুং মালেম অসিগী হেন্না খুদোং থিনিংঙাই ওইরবা মীওইশিং অমসুং অহলশিং লাইনা-লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবা মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা হেল্থ সিস্তেম অসি ইন্তরনেস্নেল, মল্তিসেক্তোরিয়েলশিংগা পুন্না হোৎনবা দরকার ওইরে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655772
প্রধান মন্ত্রীনা পুৱারী ওইরবা কোসি রেল মহাসেতু লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে, বিহারদা অনৌবা রেল লাইন অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন প্রোজেক্তশিং পেসেঞ্জরশিংদা নুংঙাইনবগীদমক শঙ্গাখ্রে, প্রধান মন্ত্রীনা রেলৱেবু কোবিদকী মতমদা চোকথবা নাইদনা থবক শুখিবগীদমক থাগৎখি
প্রধান মন্ত্রীনা পুৱারী ওইরবা কোসি রেল মহাসেতু লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে অমসুং বিহারদা অনৌবা রেল লাইন অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন প্রোজেক্তশিং পেসেঞ্জরশিংদা নুংঙাইনবগীদমক ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা পুৱারী অমা বিহারগী রেলনা শম্নবগী লমদা শেমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী ৬ লোমসিদা, ইন্দিয়ন রেলৱেবু অনৌবা ভারতকী মংলানগা চুন্ননা মওং মরিল তাহন্নবা অমসুং আত্মনির্ভর ভারতকী মংলান মংফাওননবা হোৎনরকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি, ইন্দিয়ন রেলৱে অসি হান্নদগী হেন্নে তরু তনাল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি, ইন্দিয়ন রেলৱে অসি মী লৈতবা রেল ক্রোসিং কয়া ব্রোদ গোজ রেল লাইন্দগী লৌথোক্তুনা হেন্না শাফরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্দিয়ন রেলৱেগী অয়াঙবসু হেনগৎলে। বন্দে ভারতকুম্বা মেদ ইন ইন্দিয়া ত্রেনশিংনা মরোমদোম লেপচবা অমসুং অনৌবা ভারতকী মগুন তাক্লি অমসুং মখোয়না রেল নেৎৱার্ক্কী শরুক অমা ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা রেলৱেবু কোবিদকী মতমদা চোকথবা নাইদনা থবক শুখিবগীদমক থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, রেলৱেনা মাইগ্রেন্ত লেবরশিংবু থবক পীবদা অমসুং মখোয়বু শ্রামিক স্পিসিএল ত্রেন্দা ময়ুমদা পুবীরকপদা মতেং চাউনা পাংখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656179
কোবিদকী কেসশিং অমসুং সেরো সর্ভেগী ফীবম
ইন্দিয়ানা মীশিং মিলিয়নদা পাবদা কেস অসি খ্বায়দগী নেম্বা ওইরি। ইন্দিয়ানা ৩৪৪৫ ওইবদা য়ু.এস.এ.দা ১৯২৯৫, ব্রাজিলদা ২০১৪৬, রুসিয়া ফেদেরেসন্দা ৭২৮৩ অমসুং খা-আফ্রিকাদনা ১০৯২৯ ওইরি। অদুম ওইনমক খা-নোংপোক থংবা এসিয়াগী লৈবাকশিংগা য়েংলগদি ইন্দিয়ানা হেন্না লৈরি। ইন্দিয়াগী ওইনা শিবগী চাং নেম্লিবা অসি মীপুম খুদিংনা লৌখৎকদবা খোঙথাং কয়া লৌকৎপা, মফম মফমশিংদা কন্তেনমেন্তশিংদা অহকপা চেকশিনবা থম্বা, য়ুম য়ুমদা লৈবা কেস থিদোকপা, ওক্সিজেনগী ওইবা ফোলো-অপ চৎপা, কোভিদ লায়েংনবা থুনা খুদোংচাবা পীবা অমসুং মতিক চানা কেস অসি শিন-লাংবা তৌবা। হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়র মিনিস্তর শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেনা অইবা ওইনা ঙসি লোক সাভাদা পাউখুম পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656187
কোবিদ ঙাকথোক্নবগী থবক থৌরমশিং
ভারত লৈবাক্তা লৈরিবা লৈবাক অসিগী ৱল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন ওফিসনা ২০২০গী জনুৱারীগী তাং ৬তা চাইনাগী ৱুহান শহরদগী মফম মরাং খংদনা হৌরক্লিবা ন্যুমোনিয়া অসি শন্দোরকপগী মতাংদা ভারতপু চেকশিন্না লৈনবা খঙহনখ্রে৷ ৱল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসননা ২০২০গী জনুৱারীগী তাং ৯দা নোভেল কোরোনা ভাইরসকী মতাংদা ৱারোল পীখ্রে অমসুং মতুং তারকপদা ভাইরস অসিবু সার্স কোব-২ ভাইরস হায়না মমিং থোনখি অমসুং লাইনা অসিবুনা ২০২০গী ফেব্রুৱারীগী তাং ১১দা ৱল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসননা কোবিদ-১৯ হায়না মমিং থোনখি৷ ভারতকী ইহান হানবা কোবিদ-১৯গী কেস অসি ২০২০গী জনুৱারীগী তাং ৩০দা খঙবা ঙমখি৷ লৈবাক শিনবা থুংনা লোকদাউন চৎথদ্রিঙৈগী মমাংদা থোক্লক্লিবা ফিভম অসিগী মতুং ইন্না প্রো-এক্তিব, গ্রেদেদ অমসুং প্রি-ইম্তিদ ওইবা মওং অমদা মখল মখা কয়াগী এক্সন কয়ামরোম লৌখৎখ্রে৷ লাইনা অসি চংলকপা থিংন্নবগীদমক লাইনা অসিনা শোকহল্লবা অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী চংলক্লিবা সিম্পতম উৎতবা পেসেঞ্জরশিবু ভারতনা হিথাংফম, ইয়রপোর্ত অমসুং ঙমখৈ কয়ামরোমদা ২০২০গী জনুৱারীগী তাং ১৮দগী স্ক্রিনিং তৌবা হৌখি৷ মদুগী মতুং তারকপদা পেসেঞ্জর খুদিংমক্কী য়ুনিভরশেল স্ক্রিনিং তৌবা হৌখি৷ হায়রিবা ইন্তরনেস্নেল ত্রাভেল্লরশিং অসি কম্ম্যুনিতী অদুদা মশক খঙদোকপা, চিংনবা মওংদা শোক্না শম্নরুবশিং অমসুং নারে খঙলবা মীওইশিং খঙদোকপদা ইন্তিগ্রেতেদ দিজিস সর্বিলেন্স প্রেগ্রাম্না লেপ্পা লৈতনা থিজিল্লি৷ হায়রিবা ৱারোল অসি রাজ্যগী(হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল)গী মন্ত্রী শ্রী অশৱিনি চৌবেহনা ঙসি লোক সভাদা অইবা চেরোল অমা ইদুনা পীশিনখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656184
কেন্দ্র সরকারগী অৱাংবা থাক্কী কাংবু অমা জম্মুদা চঙশিনখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না জম্মুদা অৱাংবা থাক্কী কেন্দ্রগী কাংবু অমা থাজিন্নবা লেপখ্রে। জিল্লা অসিদা হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা কোবিদ কেস মশীং য়ামখৎলকখিবনি। কাংবু অসিনা রাজ্য অসিনা পোজিতিব কেসশিং লাকশিন্নবা, সর্বিলিএন্স, তেস্ত, অমসুং মতীক চানা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তকী থবক লৌখৎলিবশিং অসিদা মতেং পাংগনি। কেন্দ্রগী কাংবু অসিনা মতম চানা লাইওং খঙদোকপা অমসুং মখা তাবা লৌখৎকদবা থবকশিংদা লৈবা খুদোংচাদবশিংদা লমজিংগনি। কোবিদ লাকশিন্নবগীদমক তোঙান-তোঙানবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা পায়খৎলিবশিংদা মপাঙ্গল হেনগৎনবগীদমক কেন্দ্র সরকারনা কেন্দ্রগী কাংবু মতম মতমগী ওইনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিং অসিদা থারি। কাংবুশিং অসিনা রাজ্য.য়ু.তি.গী ওথোরিতীশিংগা ৱারী শানগনি অমসুং খুদোংচাদবশিং নৈনগনি অমসুং চয়েৎনবশিং কোকহন্নবা হোৎনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656139
তিকা পুথোক্নবগী থৌওং
সেন্ত্রেল দ্রগ স্তেন্দার্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (সি.দি.এস.সি.ও.)না হায়খ্রে মদুদি তিকা য়াওনা অনৌবা হিদাকশিংগী ক্লিনিকেল ত্রাইএল তৌবা নত্ত্রগা য়োন্নবগী অয়াবা পীবগী তঙাইফদবশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিং অসি ন্যু দ্রগ এন্দ ক্লিনিকেল ত্রাইএল রুলস, ২০১৯দা পল্লি। সি.দি.এস.সি.ও.না হায়খ্রে মদুদি কোরোনা ভাইরসকী তিকা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ততা স্তেন্দার্ত প্রোসিজ্যুরদগী থৈদোকপগী রিপোর্ত অমতা লাক্ত্রি। সেন্ত্রেল দ্রগ স্তেন্দার্দ ওর্গনাইজেসন (সি.দি.এস.সি.ও.)না হায়রি মদুদি মখাগী মেন্যুফেকচররশিং অসিদা কোবিদ-১৯ তিকাগী প্রিক্লিনিকেল তেস্ত, একজামিনেসন অমসুং ইনালাইসিস তৌনবগীদমক মেন্যুফেকচররগী লাইসেন্স পর্মিসন পীখ্রে। হেল্থ রিসর্চ বিভাগকী মখাদা লৈবা ওতোনোমস ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওব মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.আ)না হায়খ্রে মদুদি কোবিদ-১৯ তিকা অমা পুথোক্নবগী স্তদীশিং পায়খৎখ্রে। রাজ্যগী মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়), শ্রী অস্বিনি কুমার চৌবেনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656188
কোবিদকী বেক্সিন কেন্দিদেৎ ৩০ ময়াদি ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়ানা পুথোকপগী তোঙান তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি
বাইতেক্নোলোজী বিভাগনা (দি.বি.তি.) নেস্নেল কোবিদ-১৯ বাইও-রিপোজিতরী মঙা শেমখৎখ্রে। মসি লৈবাক অসিদা বাইতেক্নোলোজী বিভাগ, ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ অমসুং কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্চনা শেমগৎখিবা কোবিদ-১৯ বাইও-রিপোজিরী ১৬কী নেৎৱার্ককী শরুক অমনি। লৈবাক অসিগী ওইনা কোবিদকী বেক্সিন কেন্দিদেৎ ৩০ ময়াদি ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়ানা পুথোকপগী তোঙান তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি। বেক্সিনশিং অসি প্রি-ক্লিনিকেল অমসুং ক্লিনিকেল দিবেলপমেন্তগী তোঙান তোঙানবা তাঙ্কক্তা লৈরি মসিগী মনুংদা কেন্দিদেৎ ৩দি ফেস I/II/III ত্রাইলশিংগী এদভান্স স্তেজতা লৈ অমসুং ৪না এদভান্স প্রি-ক্লিনিকেল দিবেলপমেন্ত স্তেজতা লৈরি। বেক্সিন পুথোকপগা মরী লৈনবা রিসর্চ রিসোর্সশিং, ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং তৌনবা মফমশিং শেমগৎপা আমসুং ঙাক্না চৎকদবা গাইদলাইনশিং খঙহন্নবা মতেংসু ফংহল্লি। মসিগী ই-পাউ অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, অর্থ সাইন্সেস অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা হর্শ বর্ধন্না লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656226
কোবিদ-১৯গী মতুংদা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং হোংলকপা
নেস্নেল স্কিল দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন(এন.এস.দি.সি.)গা লোয়ননা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তরপ্রিনরশিফকী মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লোকদাউন অসিগী মনুংদা ই-স্কিল ইন্দিয়াগী প্লেতফোম অসি শিজিন্নদুনা ওনলাইন্দা স্কিলশিং তম্নবা খঙহনখ্রে৷ মখাতনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর তাং ২১দগী হৌদুনা ফিজিকেল ফোর্মদা স্কিল ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং পাংথোকপা হৌনবা হোম এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়না অয়াবা পীখ্রে৷ মসিগী মতুং ইন্না ত্রেনিং অসি হৌন্নবগীদমক হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়না স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদিয়োর্স(এস.ও.পি.শিং) ফোংখ্রে৷ পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা ১৭.০৩.২০২০ ফাওবদা সোর্ত তর্ম ত্রেনিং (এস.তি.তি.)কোর্সশিংগী মখাদা মীহুৎ লাখ ৪২.০২ অমসুং লাথ ৩৩.৬৬ মথং মনাও নাইনা ত্রেন তৌখ্রে অমসুং সর্তিফিকেৎ পীথ্রে৷ হায়রিবা সর্তিফাইদ তৌখ্রবা মীহুৎশিং অসিগী মনুংদা মীহুৎ লাখ ১৭.৫৪দি চান্নবা থবক পীখ্রে৷ অসিদসু নত্তনা স্কিম অসিগী শরুক অমা ওইনা লৈরিবা রিকোগনিসন ওফ প্রাইয়র লর্নিং(আর.পি.এল.)গী মখাদা স্কিলদি হৈরবা অদুবু সর্তিফাইদতী তৌদ্রিবা মীহুৎ লাখ ৪৯.১২দি চান্না চান্নবা মফম পীখ্রে৷ হায়রিবা ই-পাউ অসি স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তরপ্রিনরশিফকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী আর.কে.সিংহনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ৱারোল অমা ওইনা পীশিনখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656067
লাইচৎকী মনুংদা মপাল লৈবাক্তা পোত্থোক থাদোকপা হেনগৎনবা লৌখৎপা খোংথাং
মার্চ ২০২০দগী হৌদুনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা, এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল (ই.পি.সি.), চেম্বর্স ওব কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, ইন্দস্ত্রী বোদী অমসুং এসোসিএসনশিংগা লোইননা এক্সপোর্তরশিংনা থেংনবা ইস্যু অমসুং খুদোংচাদবা কয়া লোইশিন্নবা অমসুং লাইচৎ মনুংদা মপাল লৈবাক্তা থাদোকপা হেনগৎনবা খোংথাংশিংগী মরমদা খন্নখি। মখোয়না থাংগৎলকখিবা ইস্যুশিং মরী লৈনবা মন্ত্রালয়/বিভাগশিংনা অঙনবদা লোইশিন্নবা খন্নখি। সরকার অসিনা মখাগী মরুওইবা খোংথাংশিং অসিবু এক্সপোর্ত হেনগৎনবগীদমক লৌখৎখিঃ ফোরেন ত্রেদ পোলিসী (২০১৫-২০)গী ভেলিদিতী চহী অমা শাংদোকখি হায়বদি ৩১-৩-২০২১ ফাওবা অমসুং কোমথোকখি অমসুং কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা তাইম্লাইন কয়াসু শাংদোকখি, এদভান্স ওথোরাইজেসন অমসুং এক্সপোর্ত প্রোমোসন কেপিতেল গুদস (ই.পি.সি.জি.) ওথোরাইজেসনগা মরী লৈননা এক্সপোর্ত ওব্লিগেসন পেরদসু ফোরেন ত্রেদ পোলিসী (এফ.তি.পি.)গী মখাদা শাংদোকখি, এক্সপোর্ত ওরিএন্তেদ, য়ুনিৎশিংগী লেত্তর ওব পর্মিসন (এল.ও.পি.)/লেত্তর ওব ইন্তেন্তস (এল.ও.আই.) শাংদোকখি, এস.ই.জেদ. য়ুনিৎশিংদা মখোয়বু মথৌ পাঙথোকপা য়ানবগীদমক অমসুং লাইথোক্নবা অমসুং ত্রেদ রেমিদিএল ইনভেস্তিগেসন্দা লিবরেলাইজ তৌনবগীদমক কোমথোকখি। শিপমেন্ত রুপী ক্রেদিৎকী মমাং অমসুং মতুংদা ইন্তরেস্ত ইক্বেলাইজেসন স্কিমসু চহী অমা শাংদোকখি হায়বদি ৩১-৩-২০২ ফাওবদা। লাইন মন্ত্রালয়শিংনা তোঙান-তোঙানবা সেক্তোরেলগী ওইবা শেন্থংগী পেকেজ কয়া, ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (মৈতী)না প্রদক্সনগা মরী লৈবা ইন্সেন্তিব স্কিম (পি.এল.আই.) অমসুং ফার্মা বিভাগনা কী স্তার্তিং মতিরিএল (কে.এস.এম.)/দ্রগ ইন্তর্মেদিএৎ অমসুং এক্তিব ফার্মাস্যুতিকেল ইনগ্রিদিএন্ত (এ.পি.আই.)শিংগীদমক পি.এল.আই. স্কিম হৌদোকখি। পাউদম অসি কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656129
ই-কম্মর্সতা কোবিদ-১৯গী শাফু
মতম মতমগী মতুং ইন্না হোম পুবা মন্ত্রালয়গী গাইদলাইনশিংগী মখাদা লোকদাউন মনুংদা সোসিএল-দিস্তেন্সিং ঙাক‌না চৎনবা তোঙান তোঙানবা অথিংবশিং থমখি। মতম অসিগী মনুংদা ই-কম্মর্সকী খুত্থাংদা চান্নবা চীঞ্জাক, ফার্মাকোতিকেলশিং, মেদিকেল ইক্বিপমেন্ত য়াওনা তঙাই ফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা হোৎনখি। লায়চৎ অসিনা অদুমক মখা চত্থরকপনা লায়চৎ অসিনা ই-কম্মর্সকী সেক্তরদা পীরিবা শাফু অসি খঙদোকপা হায়বা অসি ঙনমল্লি। ই-কম্মর্স ওপরেতরশিংনা মখোয়না সপ্লাই তৌরিবা ভেল্যু অদু য়েংদনা রেজিস্তর তৌবা য়াই। ললোন-ইতিক তৌবদা কোমথোকপগী কান্নবা অসি ই-কম্মর্স ওপরেতরশিংদা ফংহন্দে। মখোয়গী খুত্থাংদা করিগুম্বা অসিগুম্বা সর্ভিসেস অসি সপ্লাই তৌরবদি ইলেক্ত্রোনিক কম্মর্স ওপরেতরনা অখন্নবা কাংলুপকী সর্ভিসশিংদা জি.এস.তি. থিগনি। ই-কম্মর্স ওপরেতরশিংনা মখোয়গী খুত্থাংদা তেক্স থিগদবা সপ্লাইশিংগী নেৎ ভেল্যুগী চাদা অমগী চাংদা তেক্স কলেক্সন এৎ সোর্স (তি.সি.এস.) খোমগৎপসু মথৌ তাই, অসিগুম্বা সপ্লাইশিং অসিগী ওইনা ওপরেতরশিংনা খোমগৎকনি। জি.এস.তি. এক্তকী মখাদা রেজিস্তর তৌরবা মীওই খুদিংমক্না মশানা থিগদবা তেক্স অদু য়েংবা য়াগনি অমসুং পীরিবা তেক্স অদুগী মতম অমমমগী ওইনা রিতর্ন অমা তৌগদবনি। মরম অসিনা ই-কম্মর্স ওপরেতরশিংনা অতোপ্পা গুদশিং নত্রগা সর্ভিসশিংগী সপ্লাইয়রশিংগুম্না জি.এস.তি. থিগনি। মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656135
শ্রমিক ত্রেনশিং
পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিং অথুবদা চত্থোক চৎশিন তৌহনবা মথৌ তারিবা অদু য়েংলগা শ্রামিক স্পেসিএল অসি মিসন মোদতা চেনহনখি। শ্রামিক স্পেসিএলশিং অসি সরকারনা পীবা প্রোতোকল অমসুং গাইদলাইনশিংগা লোয়ননা রাজ্য সরকারশিংনা ত্রেনশিং অসি মথৌ তারকপা মতমদা চেনহন্নবা ওইনা শীজিন্নবা ত্রেনশিং ওইখি। মে ১, ২০২০দগী ওগস্ত ৩১, ২০২০ ফাওবগী মরক্তা পন্দুনা লৈরম্বা পেসেঞ্জর লাখ ৬৩.১৯ মখোয়গী মশাগী রাজ্যদা য়ৌহন্নবা শ্রামিক স্পেসিএল পুন্না ৪৬২১ চেনখি। ৩১.০৮.২০২০দগী হৌনা শ্রামিক স্পেসিএলশিংগী দিমান্দদা অপনবা অমত্তা লৈখিদে। মসিগী ই-পাউ অসি রেলৱেজ অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656260
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা তেক্সতাইল সেক্তরদা পীবা চৈথেংশিং
মী পুনবা অমসুং শিন্মীশিং চৎথোক-চৎশিন তৌবদা অথিংবশিং থম্বদগী মালেমগী কোবিদ-১৯ লাইচৎনা তোঙান-তোঙানবা তেক্সতাইল সেক্তরশিংদা অকায়বা থোকহল্লে। মসিনা লৌমীশিংগী হৌরগা লল্লোনবশিং/এক্সপোর্তরশিং য়াওনা তেক্সতাইল সেক্তরগী মরী লৈনবশিং শোকহল্লে অমসুং তাঞ্জা অসিদা লাইচৎ অসিনা মমাংদা নিংথিনা খঙনরমদবা হিরমশিংদা খুদোংচাবশিংগী অনৌবা থোঙনাও অমা হাংদোক্লে। সেক্তর অসিনা থেংনরিবা অৱাবশিং খঙদোক্নবা ‘ভারতকী সিল্ক ইন্দস্ত্রিদা কোবিদ-১৯গী ইথিল’ হায়বা হিরম অসিদা সরকারনা থিজিল্লে। পোৎথোক হন্থরকপা অমসুং শেন মাঙবা কয়া থিজিনবা অসিদগী খঙবা ঙম্লে। পোৎথোক পুথোকপা ঙমদবা, কোকুন অমসুং সিল্ক মমল হন্থরকপা, পুথোক-পুনশিনগী অৱাবা, ৱার্কিং কেপিতেল অমসুং কেস ফ্লোগী অৱাবশিং, রো মেতরিএলশিং ফংবা, মুগাগী ফিরোল য়োনবা শিৎতবা, মপান্দা থাদোকপা অমসুং পুশিল্লকপা থিংবগী মথক্তা মপান্দা থাদোকপা অমসুং পুশিল্লকপগী ওর্দরশিং ককখিবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা অৱাবশিং ইন্দস্ত্রিনা থেংনখি। তেক্সতাইল সেক্তর অসি অনওর্গনাইজ সেক্তর অমা ওইবনা সেক্তর অসিদা মাঙলিবশিংগী মতাংদা সরকারনা নিংথিনা থিজিনদে। এম.এস.এম.ইশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা শেন্থং পীনবা থবক কয়া পায়খৎলে। কোবিদ-১৯ লাইচৎকী লোকদাউন থমখিবদগী অৱাবা নঙলবশিং মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হিঙ্গৎহন্নবা ফিশাবশিং অমসুং খুৎহৈবশিংনা হায়রিবা কান্নবশিং অসি লৌবা য়াগনি। “অত্মানির্ভর ভারত”গী পান্দম ফংনবা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা লৈরিবা ইয়োংগী ফিশাবশিং অমসুং এক্সপোর্তরশিং ভর্চুএল ওইনা শম্ননবা হেন্দলুম এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিলনা থবক পায়খৎলে। ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা তেক্সতাইলগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্মৃতি জুবিন ইরানিনা ফোঙদোকখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656233
কোবিদ-১৯গী মনুংদা পাঙথোকপা হেল্থ আউৎরিচ সর্বিসশিং
সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা তানদুনা ফিভম কয়াগী মতাংদা চাং নাইনা য়েংশিন্দুনা লাক্লি। নুপী অমসুং অঙাংশিংনা মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংবগী ফিভম ফগৎহন্নবা হায়দুনা নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎপগী মন্ত্রালয়না অঙাংশিং (থা ৬তগী চহি ৬ ফাওবা), মীরোনবী নুপী, খোম পীথক্লিবী মমশিং অমসুং স্কুল তমদ্রবী ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিং (চহি ১১দগী ১৪ ফাওবা)গী ওইবা ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দিবেলপমেন্ত সর্বিস (আই.সি.দি.এস.) মপুং ওইবা স্কিমগী মখাদা লৈরিবা ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংগী ওইবা অঙ্গনৱাদি সর্বিস অমসুং স্কিমগী মখাদা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন প্রোগ্রাম অমা থবক ওইনা পায়খৎলি। গৃহ মন্ত্রালয়না দিজেজতর মেনেজমেন্ত এক্ত, ২০০৫গী মনুং চন্না থোকখিবা পাউতাক অমগী মতুং ইন্না লৈবাক শিনবা থুংনা লৈবা অঙ্গনৱাদিগী মফম খুদিংমক অসি কোবিদ-১৯গী চৈথেং হন্থহন্নবা হায়দুনা থিংজিনগদবনি হায়খি। অদুবু অঙ্গনৱাদিগী বেনিফিশরীশিংদা ন্যুত্রিস্নেল সপ্পোর্তশিং লেপ্তনা ফংহনবা ঙম্নবা হায়দুনা অঙ্গনৱাদিগী থৌমীশিংনা বেনিফিশরীশিংগী য়ুম্থোং খুদিংদা চত্তুনা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন য়েন্থোকপগী থবক চত্থদুনা লাক্লি। মসিগী মখা তাবা ওইনা মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা অঙ্গনৱাদিগী থৌমীশিং অসিনা নুমিৎ ১৫ খুদিংগী বেনিফিশরীশিংগী য়ুম্থোংদা তঙাই ফদবা চানবা চিঞ্জাক অমসুং ন্যুত্রিসনগী তেংবাংশিং য়ৌহনগদবনি হায়খি। মসিগী মথক্তা অহেনবা ওইনা অঙ্গনৱাদিগী থৌমীশিং অমসুং তেংবাংবশিংনা খুন্নাইগী সর্বেলিএন্স তৌবা, করিগুম্না হীরম খরগী মরমদা মীয়ামদা খঙহনবা অমসুং মতম মতমগী ওইনা মখোয়দা হায়বা থবকশিং পাঙথোক্তুনা লোকেলগী লৈঙাক্লোইশিংগী মতেং পাংলি। মসিগী ৱারোলশিং অসি নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎপগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1656246
“ ইন্তরনেস্নেল অমসুং তেলিকম্মুনিকেসন য়ুনিয়ন(আই.তি) ফোরমদা ব্রিক্স লৈবাকশিংনা তেলিকোম/আই.সি.তি.গী থবক থৌরমশিংদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংনরি”: সঞ্জে ধোত্রি
২০২০গী সেপ্তেম্বরগী তাং ১৭তা ভর্চুয়েল ফোর্মেত্তা ব্রিক্স কম্মুনিকেসন মন্ত্রীশিংগী ৬শুবা মীফম অদুদা ভারত সরকারগী কম্মুনিকেসন, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী অমসুং ইজুকেসনগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী সঞ্জে ধোত্রিনা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়াখি৷ মীফম অদু রসিয়াগী দিজিতেল দিভেলপমেন্ত, কম্মুনিকেসন অমসুং মাস মেদিয়াগী দিপুতী মন্ত্রী শ্রী মেক্সিম পর্শিননা হৌদোকখি৷ ব্রিক্স লৈবাকশিংনা য়াম্না মরু ওইবা হিরম খুদম ওইনা কোবিদ-১৯ থেংনবদা ইনফোর্মেসন অমসুং কম্মুনিকেসন তেক্নোলোজীগী থৌদাং, আই.সি.তি.শিং শিজিন্নবদা থজবা অমসুং শোইদনবা হোৎনবা, অঙাংশিংদা ওনলাইন প্রোতেক্সন পীবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিং অমসুং নাম্মা শোইরবা মীওইশিংগা মরী নকশিন্নবা হোৎনবা অমসুং সস্তেন্নেবল দিভেলপমেন্ত গোলশিং ফংন্নবগীদমক দিজিতেল ইকোনোমীগী থৌদাং হায়রিবা হিরমশিং অসিদা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংন্নবা ব্রোদ কন্সেনসস শেমখিবনি৷ শ্রী সঞ্জে ধোত্রি না কোবিদ-১৯ ৱারিয়রশিং ওইনা থবক তৌরিবা ফিল্দ ফোর্স অমসুং তেলিকোম নেতৱর্ক্কী মেনেজরশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ থেংন্নবা ভারত সরকারনা লৌখৎখিবা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং খুদম ওইনা অরোগ্য সেতু এপ, কোবিদ ক্বারেন্তিন এলর্ত সিস্তেম(সি.ক্যু.এ.এস.), কোবিদ সবধান, মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিংবু ময়ুমদা হনহলবা য়ানবা আই.সি.তি. সোলুসনশিং, য়ুমদগী থবক তৌবা অমসুং মহৈ তম্বা য়ানবা ভিদিও কনফরেনসিং সোলুসন পুথোকপা হায়রিবা হিরমশিং অসি মন্ত্রী অদুনা পুথোকখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1655834
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: ঙসি নুমিৎ য়ুংবা ফাওবদা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা অহুম শিখ্রে, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৪৯২ শুহনখ্রে। পালাকদ জিলা হোসপিতালদা কোবিদনা মরম ওইরগা শিখিবা ওইরবোই নিংদুনা আদিৱাসি নুপী অমগী অশিবা হকচাং পীখিবা অদুগী থৌদোক অদু য়েংশিনহনখ্রে। ওথোরিতীশিংনা অশিবা হকচাং অদু সংস্কার তৌখ্রবা মতুংদা অশোইবা অদুগী মতাংদা খঙলকখিবনি। মরক অসিদা মন্ত্রী কে.তি. জলীলগী ফম থাদোক্নবগী মতাংদা তকশিল্লদুনা ওপোজিশন পার্তীনা রাজ্য শিনবা থুংনা নুমিৎ তরেতনি লেপ্তনা কোবিদকী প্রোতোকোলশিং থুগাইদুনা পাকশন্না প্রোতেস্ত চত্থখি। হৌজিক পেসেন্ত ৩৪,৩১৪ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা পুন্না মীওই ১,১৩,৫৯৫ ওবজার্ভেশন্দা লৈরি।
• তামিল নাদু: রিকোভর এল্থ কেয়র ইঙ্ক., য়ু.এস.তা বেস তৌবা দাইগ্নোস্তিক প্লাতফোর্ম কমপনী, অমসুং আই.আই. তি মদ্রাসনা সলাইভা সেমপলশিং শিজিন্নদুনা মিনট মঙাগী মনুংদা রিজল্তশিং পীবা ঙম্বা পোইন্ত ওফ কেয়র কোবিদ-১৯ এন্তিজেন তেস্ত অমা পুথোকখ্রে। ইন্দিয়ন মেদিকেল এসোসিয়েশন হেদক্বার্তর, দিল্লীনা থাদোকখিবা দেতাগী মতুং ইন্না তামিল নাদুদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা দোক্তর হুমফু তরুক লৈখিদ্রে, মসিগী মনুংদা ১২দি চেন্নাইদগীনি। তামিল নাদুনা শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৫,৫৬০ থেংনখিবগা লোইননা, হকশেল মন্ত্রী, সি. ৱিজয়াবাস্করনা প্রেস স্তেতমেন্ত অমদা হায়খি হোজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা পোজিতিব ওইরবা অঙাং ৪৫,০০০গী মথক্তা লাইয়েংখি।
• কর্নাতকা: মুখ্য মন্ত্রী, বি.এস. য়েদিয়ুরাপ্পন্না শগোলশেল নুমিত্তা কেন্দ্রগী ফাইনান্স মিনিস্তর নির্মলাসিতারামন্দা রিদ্যুস দিভোল্যুশন্না মরম ওইরগা কর্নাতকাগীদমক্তা লুপা করোর ৫,৪৯৫কী অখ্ন্নবা গ্রান্তকীদমক্তা ১৪শুবং ফাইনান্স কনিশনগী রিকমেন্দেশন অদু লৌনবা আপীল তৌখ্রে। অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেস লেপ্তনা হেনগৎলকপনা স্তদী অমগী মতুং ইন্না ওক্তোবর ১২ ফাওবদা কর্নাতকানা কেস লাখ ৭ য়ৌখ্রে অমসুং ১১,২০০ শিখিবগী পাউ লৈখি। ভিক্তোরিয়া হোসপিতালদা পেসেন্তশিংগী কোবিদ মোরতেলিতী য়েংশিন্ননবদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ৩৭০ লৈখিদবনি হায়বা খঙখি, ৭১দি এদমিশন তৌরবা মতুং পুং ১২গী মনুংদনি অমসুং ৩২ অমদি এদমিশন তৌরবা মতুং পুং ২৪গী মনুংদা ওইখি; হোসপিতাল অসিনা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ পেসেন্ত ৫,০০০ লাইয়েংখি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: সরকারনা রাজ্য অসিদা বস সার্বিসশিং হয়েংদগী চেনবা য়ারগনি হায়খ্রে। অহানবা তাঙ্কক্তা কোবিদ রুলশিং ঙাক্না চত্তুনা ৱিশাখাপতনম অমসুং ৱজয়াৱাদাদা বস চেল্লগনি। বস অসিদা পেসেঞ্জরগী চাদা ৬০% খক্তমক অয়াবা পীরগনি। অহানবা নুমিত্তা তেলঙ্গানাদগী অন্ধ্র প্রদেশ ইঞ্জিনীয়রিং এগ্রিকলচর অমসুং মেদিকেল কমন এন্ত্রান্স তেস্ত (এ.পি.-ই.এ.এম.সি.ই.তি) ২০২০ ইঞ্জিনীয়রিংগীদমক্তা কেন্দিদেত ৫,০০০গী মথক্তা লাকখি। কোবিদ-১৯গী শন্দোরকপা থিংনবা লৌখৎখিবা পাম্বৈশিং অদুগী শরুক অমা ওইনা নুমিৎ হুম্নিগীদমক্তা আমলপুরা দিভিজন্দা সেক্সন ১৪৪ চলাইখ্রে।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২০৪৩, ১৮০২ ফখি অমসুং ১১ শিখিবগী পাউ লৈখি,; কেস ২০৪৩গী মনুংদা কেস ৩১৪দি জি.ঐচ.এম.সি.দগীনি। অপুনবা কেসশিং: ১,৬৭,০৪৬; এক্তিব কেসশিং: ৩০,৬৭৩; শিখিবশিং: ১০১৬; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৩৫,৩৫৭। তাতা ইন্সতিত্যুত ওফ ফন্দামেন্তেল রিসর্চ (তি.আই.এফ.আর.) হাইদ্রবাদকী রিসর্চরশিংনা না মিনত ৩০গী মনুংদা সারস-সি.ও.ভি.-২ আর.এন.এ.গী ভিজুৱল দিতেক্সন তৌনবগীদমক্তা মচুদা য়ুমফম ওইবা এসে স্তেন্দরদাইজ তৌখ্রে। তি.আই.এফ.আর. রিদর্চরশিংনা ইরাই নুমিত্তা হায়খি মদুদি রিভর্স ত্রান্সক্রিপশন লুপ-মেদিয়েতেদ আইসোথর্মল এমপ্লিকেশন (আর.তি.-এল.এ.এম.পি.) এসে অসিনা অথুবা অমসুং রিলাইয়েবল তেস্তিং মেথদশিংগীদমক্তা খ্বাইদগী হেন্না ফবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ওইগনি।
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্র স্তেত রোদ ত্রান্সপোর্ত কোরপোরেশন (এম.এস.আর.তি.সি.) ওথোরিতীশিংনা মুম্বাই অমসুং পুনে অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদা ইন্তরসিতী এয়র-কন্দিশন (এ.সি.) অমসুং নন-এ.সি. বসশিংদা চৎলিবশিংগীদমক্তা ঙসিদঈ চৎথোক-চৎশিন তৌবদা অথিংবা-অপনবা লৈত্রে। এম.এস.আর.তি.সি.না কোরোনাভাইরস দিজিজ (কোবিদ-১৯) শন্দোরক্লিবা অসিগী মরক্সিদা অথিংবা থম্লিবশিং অসি কোমথোক্নবগী শরুক অমা ওইনা ফুল পেসেঞ্জর কেপাসিতীগা লোইননা মখৌয়গী বসসিং চেনবা হৌখ্রে। হান্নদি বসশিং অদু ৫০% পেসেঞ্জর কেপাসিতীদা থবক তৌরম্মি। মরক অসিদা মহারাস্ত্র ইনর্জী মিনিস্তর, নিতিনরাৱত কোবিদ পোজিতিব ওইখি, মহাক্না স্তেত কেবিনেতকী ইনফেক্সন অসি লৌনবা ৯শুবা মিনিস্তর ওইখি।
• গুজরাত: গুজরাত্তা শগোলশেল নুমিত্তা নৌংমদা কেস ১,৩৭৯ থেংনদুনা নৌমদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ১,১৯,০৮৮ য়ৌহনখি, অদুগা ১৪ শিখিবগা লোইননা শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৩,২৭৩ য়ৌহনখি হায়না হেল্থ ওফিসিয়েলশিংনা হায়খি। সুরত্তা কেস ২৮০ থেংনখি, এহমদাবাদতা ১৭১, রাজকোত ১৪৫, জামনাগর ১২৯ অমসুং বদোদরা ১২৭।
• রাজস্থান: রাজ্য সরকারনা শিবগী খ্বাইদগী চাউবা মরম অমা ওইরিবা, কোমোর্বিদিতীশিং লৈবা অমসুং হান্নগী লাইনাশিং লৈবা ইনফেক্তেদ ওইবা মীওইশিং লাইয়েংনবা স্পেসিয়েলিস্ত দোক্তরশিংগী সার্বিস পীনবা ওর্দর থোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা স্পেসিয়েলিস্তশিং খুদম ওইনা হার্ত, কিদনীশিং, ব্রেন অমসুং অতোপ্পা হকচাংগী কয়াৎশিং অসি কোবিদ লাইয়েংবদা য়াওরমদে। অদুবু হৌজিক্তগীদি, ইনফেক্ত তৌরবা, আর.য়ু.ঐচ.এস. হোসপিতাল অমসুং জয়পুরিয়া হোসপিতালদা এদমিত তৌরবশিংনা এস.এম.এস. মেদিকেল কোলেজতগী স্পেসিয়েলিস্তশিংগী সার্বিস ফংলগনি।
• মথ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা সরকারগী ওতোনোমস মেদিকেল কোলেজশিংদগী পোস্ত-গ্রজুৱাত কোর্সশিংগী পাস-আউতশিংগী সার্বিস অদু মতম খরগী ওইনা কোবিদ-১৯গীদমক্তা থবক তৌনবা লৌশিনখ্রে। রাজ্য সরকারনা পোস্ত-গ্রজুৱেত কোর্স পাস তৌরবা মতুংদা তঙাইফদনা তৌগদবা রুরল সার্বিস অদুগী মতম অদুগা কোবিদ মনুংগী মতম তৌখিবা সার্বিসকা পুন্সিন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। সরকার অসিনা ওনারিয়ম বেসিস্তা দিসেম্বর ফাওবা জুনিয়র দোক্তরশিংগী কোবিদ-১৯ দ্যুতী তৌবগী মতম শাংদোকখ্রে।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা অনৌবা পোজিতিব কেস ১৫৯ থেংনখি। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৮৭১ লৈরি। রাজ্য অসিদা ফগৎলকপগী চাং অসি হৌজিক চাদা ৭২.৫নি।
• মনিপুর: মনিপুরদা মীওই ১১০ কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৭.৫ ওইবগা লোইননা ১৮ ফখি অমসুং হৌজিক এক্তিব কেস ১৮৪০ লেরি। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা অরুবা ফি্যমদা লৈবদগী পেসেন্ত অহুম লৈখিদ্রে, মসিনা রাজ্য অসিদা শিবগী মশিং ৫১ য়ৌহনখ্রে।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী আনৌবা কেস ২৮ কনফর্ম তৌখ্রে। অপুনবা কেস ১৫৩৪ য়ৌখ্রে অমসুং এক্তিব কেসকী মশিং ৫৮৫ শুরে।
• মেঘালয়া: মগালয়াদা কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস ১৯৮৩ য়ৌখ্রে। মসিঘি মরক্তা ৩৬৩দি বি.এস.এফ. অমসুং আর্মদ ফোর্সতগীনি। ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং ২৩৪২।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা শগোলশেল নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ৪৩ থেংনখি, মসিগী মনুংদা ২৪দি দিমাপুরদগীনি, ১৮না কোহিমাদগী অমসুং মোনদগী ১নি।
ফেক্ত চেক