Ministry of Women and Child Development
Third Rashtriya Poshan Maah being celebrated in the month of September 2020
06 SEP 2020 6:34PM by PIB Delhi
The 3rd Rashtriya Poshan Maah is being celebrated during the month of September 2020. Every year the Poshan Maah is celebrated under POSHAN Abhiyaan (PM’s Overarching Scheme for Holistic Nourishment), which was launched in 2018. Ministry of Women and Child Development, being the nodal Ministry for POSHAN Abhiyaan, is celebrating the Poshan Maah in convergence with partner Ministries and departments, at National, States/UTs, Districts, and grass root level. The objective of the Poshan Maah is to encourage Jan Bhagidaari, in order to create a Jan Andolan, for addressing malnutrition amongst young children, and women and to ensure health and nutrition for everyone.
The importance of Nutrition in our lives was recently emphasized by Prime Minister Shri Narendra Modi in the recent edition of his popular programme “Mann ki Baat” on 30th August 2020. The Prime Minister drew attention towards the role played by nutrition in helping children and students to attain their optimum potential. He also noted the efforts made during the past few years especially in villages where public participation in nutrition week & nutrition month (Poshan Maah) is converting nutrition awareness into a mass movement.
Smt Smriti Zubin Irani, Union Minister of Women & Child Development and Textiles had chaired an inter-ministerial meeting on 27th August 2020 and Shri Ram Mohan Mishra, Secretary, Ministry of Women and Child Development interacted with all States and UTs to secure convergent activities during Poshan Maah. Identification of Severely Acute Malnourished (SAM) Children and their management and plantation of Poshan Vaatikas- Nutri gardens, will be undertaken as focus activities during Poshan Maah, along with awareness generation regarding importance of early breast feeding, Need for good nutrition during first 1000 days of life, measures for reducing Anaemia in young women and children etc.
All the stakeholder Ministries have expressed their commitment to the objective of Poshan Maah and planned activities to bring Nutrition in focus through their verticals. Department of School Education, Ministry of Education has asked States to conduct Nutrition e-quiz and Meme making competition amongst students. Ministry of Panchayati Raj is planning to conduct special Committee meetings in every gram Panchayat during the month. Ministry of Rural Development has advised States to promote Nutri-gardens with the support of Mahatma Gandhi NREGA. Ministry of Ayush has offered to support building a healthy lifestyle by adopting Yoga and holistic nutrition. Ministry of Health and Family Welfare has also extended its cooperation for all the activities in the best possible manner.
Considering the prevalent COVID situation in the Country, Ministry of Women and Child Development is encouraging all stakeholders to use digital platforms for celebrating Poshan Maah. Social media, online activities, Podcasts, and e-Samvaad etc will be used to disseminate knowledge and information about importance of Nutrition in our lives. Ministry is also hosting a Webinar series, in which subject experts and Health Professionals will throw light on important aspects of health and nutrition for women and children.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚଳିତ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ତୃତୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସ ପାଳିତ ହେଉଛି
06 SEP 2020 6:34PM by PIB Bhubaneswar
ଚଳିତ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ତୃତୀୟ ପୋଷଣ ମାସ ପାଳିତ ହେଉଛି । ପ୍ରତିବର୍ଷ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା 2018ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ପୋଷଣ ଅଭିଯାନର ନୋଡାଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଭାବେ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବିଭାଗ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅଂଶୀଦାରଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ଜାତୀୟ, ପ୍ରାଦେଶିକଜିଲା ଏବଂ ସମାଜର ତଳସ୍ତରରେ ପୋଷଣ ମାସ ପାଳିତ ହେଉଛି । ପୋଷଣ ମାସ ପାଳନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଲା ପୁଷ୍ଟିସାଧନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜନଭାଗିଦାରୀ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏହାକୁ ଏକ ଗଣଆନ୍ଦୋଳନର ରୂପ ଦେବା ଏବଂ ଛୋଟ ଛୋଟ ପିଲା ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କୁପୋଷଣରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥସବଳଭାବେ ଗଢି ତୋଳିବା ।
ଆମ ଜୀବନରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିକଟରେ ତାଙ୍କର ଲୋକପ୍ରିୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମନ୍‌ କୀ ବାତ୍‌ରେ ଅଗଷ୍ଟ 30 ତାରିଖରେ କହିଥିଲେ । ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ଦ୍ୱାରା ପିଲା ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତାର ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ କରିପାରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏହାଛଡା ବିଗତ ଦିନରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପୋଷଣ ମାସ ଓ ପୋଷଣ ଅଭିଯାନ ପାଳନ ଦ୍ୱାରା ଲୋକେ କିପରି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଚେତନ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ସେ ସଂପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ ଗତ ଅଗଷ୍ଟ 27 ତାରିଖରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାମମୋହନ ମିଶ୍ର, ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ପୋଷଣ ମାସ ପାଳନ ଓ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସଂପର୍କରେ ମତବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସୁସଂହତଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ମାତ୍ରାଧିକ କୁପୋଷଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା, ପୋଷଣ ବାଟିକା ପାଇଁ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିବା ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୋଷଣ ମାସରେ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ତଦନୁସାରେ ଏବେ ଏସବୁକାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହାଛଡା ପିଲାଙ୍କୁ ମାକ୍ଷୀର ଖୁଆଇବା, ଜୀବନର ପ୍ରଥମ ହଜାରେ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରକ୍ତହୀନତା ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପୋଷଣ ମାସରେ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସବୁ ସଂପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇ ପୋଷଣ ମାସକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ନିଜସ୍ୱ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପୁଷ୍ଟିସାଧନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ତାହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରି ଏହି ମାସରେ ସ୍କୁଲ ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଇ-କୁଇଜ ଏବଂ ମେମେ ମେକିଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଦି ଆୟୋଜିତ କରିବାକୁ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । ତଦନୁସାରେ ସ୍କୁଲ ସ୍ତରରେ ଏହି କାମ ଚାଲିଛି । ସେହିଭଳି ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତରେ ଚଳିତ ପୋଷଣ ମାସରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କମିଟି ବୈଠକମାନ କରାଯିବା ନିମନ୍ତେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ନରେଗା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହାୟତାରେ ପୋଷଣ ବାଟିକାମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ନିର୍ଦେଶ ଦେଇଛି । ଆୟୂଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଯୋଗ ଓ ପୁଷ୍ଟିସାଧନ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୋଷଣ ମାସକୁ ସଫଳ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସବୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି ।
ଏବେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କରୋନ ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ଚାଲିଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୋଷଣ ମାସ ପାଳନ ପାଇଁ ସବୁ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ, ଅନ୍‌ଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ପଡକ୍ୟାଷ୍ଟ ଏବଂ ଇ-ସମ୍ବାଦ ଆଦି ଜରିଆରେ ଆମ ଜୀବନରେ ପୁଷ୍ଟିସାଧନର ଗୁରୁତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସୂଚନା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ୱେବିନାରର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ବିଷୟ ବିଷାରଦମାନେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପୋଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିବେ ।