PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
03 SEP 2020 6:28PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India reaches another peak of highest single day recoveries; 68,584 recover in the last 24 hours; 26 States & UTs report higher than 70% Recovery Rate
India has registered the highest recoveries in a single day. 68,584 COVID-19 patients have recovered and been discharged in the last 24 hours. This has led to a surge in the total number of recovered patients which is nearly 30 lakh (2,970,492).With this, India's Recovery Rate amongst the COVID-19 patients has crossed 77% (77.09%). The number of recovered patients has outpaced the active cases (8,15,538) by more than 21.5 lakh.The recovered patients have increased to more than 3.6 times the active cases, as on date. The record high recoveries have ensured that the actual caseload of the country viz. the active cases, has reduced and currently comprises only 21.16% of the total positive cases.India’s Case Fatality Rate (CFR) is maintained below the global average (3.3%). Witnessing a decline every day, it stands at 1.75% today.
For details:
India witnesses an Unprecedented Surge in Daily Testing, More than 11.7 lakh COVID tests conducted in the last 24 hrs, More than 4.5 cr Total Tests conducted
Continuing the spree of conducting more than 10 lakh tests per day from the last two days, India has witnessed an unprecedented surge in daily testing today.Over 11.7 lakh (11,72,179) tests were done in the last 24 hours. With this achievement, the cumulative tests are more than 4.5 crore (4,55,09,380).This demonstrates an exponential increase in the daily COVID-19 testing in the country. From conducting merely 10 tests per day on 30th January, the daily average has crossed more than 11 lakhs today.This surge in testing has been made possible by an equally speedy expansion in the testing lab network across the country. India has today 1623 labs in the country; 1022 labs in the government sector and 601 private labs. Also, state-of-the-art high throughput machines including Cobas 6800/8800 are installed at 5 sites: ICMR-Rajendra Memorial Research Institute of Medical Sciences, Patna; ICMR-National Institute for Cholera & Enteric Diseases, Kolkata; National Centre for Disease Control, Delhi; ICMR-National Institute for Research in Reproductive Health, Mumbai; and ICMR-National Institute for Cancer Prevention & Research, Noida. These can test around 1000 samples per day with minimum human intervention.
For details:
Shri Dharmendra Pradhan addresses USISPF-3rd annual leadership summit; Invites US companies to partner in Aatmanirbhar Bharat campaign
Minister of Petroleum and Natural Gas and Steel, Shri Dharmendra Pradhan yesterday participated in the USISPF- 3rd Annual Leadership Summit. He talked about the unprecedented impact of the Covid-19 pandemic on the global economy and the consequent energy demand contraction. He added that with the gradual pick up of economic activity in India, energy consumption is anticipated to reach pre-Covid levels soon. Speaking about Aatmanirbhar Bharat campaign, Shri Pradhan said the campaign launched under the leadership of Prime Minister Modi calls for a self-reliant India, seeking to convert Covid-19 challenges into an opportunity, to merge domestic production and consumption with global supply chains, and aims to transform India into a global manufacturing hub of the 21st century.
For details:
Metro Operations to Resume in a Graded Manner from 7th September 2020
Shri Hardeep S Puri, MoS, (I/C), Ministry of Housing and Urban Affairs has announced the SOP guidelines for metro operations in a media interaction yesterday. SOP guidelines, prepared by Ministry of Housing and Urban Affairs, have been concurred by the Ministry of Home Affairs. Broad features include resumption of Metro operations to be in graded manner, Metros having more than one line should open different lines staring from 7th September, 2020 onwards in a graded manner so that all corridors become operational by 12th September 2020, daily hours of operations may be staggered initially, which needs to be increased gradually with resumption of full revenue service by 12th September, 2020, Frequency of trains to be regulated to avoid passenger crowding at stations and in trains,Stations/ entry-exit gates in containment zones to be closed.​​In order to ensure social distancing, suitable markings at stations and inside trains will be done.​Wearing of face mask to be mandatory for all passengers and staff. Metro rail corporations may make arrangements for supply of masks on payment basis to the persons arriving without mask.Only asymptomatic persons will be allowed to travel after thermal screening at entry into the stations.
For details :
Advisory issued on safety precautions for rural Water Sanitation and Hygiene (WASH) service providers
In compliance of the Hon’ble Supreme Court’s Order for ensuring safe drinking water during lock down period due to CoVID-19 pandemic, Department of Drinking Water & Sanitation had issued an advisory to all States/ UTs on April 13, 2020.With the lockdown eased out and socio-economic activities resumed, especially with the commencement of post-monsoon working season, the water supply infrastructure activities have to be implemented on a bigger scale and with speed to achieve the goal of providing tap water connections to all rural households. Hence, it is imperative for WASH service providers at the forefront to follow all the necessary precautions to avoid contraction and spread of the virus.Current evidence indicates that the CoVid-19 virus is transmitted through respiratory droplets or contact, and transmission occurs when contaminated hands touch the mucosa of the mouth, nose, or eyes; the virus can also be transferred from one surface to another by contaminated hands, which facilitates indirect contact transmission. To ensure hand hygiene is practiced through hand wash at regular intervals, there is an urgent need to make tap water available inside every rural household premises. For this purpose, adequate fund has been made available under JalJeevan Mission. The mission presents an excellent opportunity to mitigate the ongoing pandemic situation not just by ensuring water supply but also by generating employment to labour who have migrated back home.
For details :
India ranked in the top 50 nations in the Global Innovation Index
India has climbed 4 spots and has been ranked 48thby the World Intellectual Property Organization in the Global Innovation Index 2020 rankings. In midst of the Covid -19 pandemic, it comes as an uplifting news for India, and is a testament of its robust R&D Ecosystem. India was at the 52nd position in 2019 and was ranked 81st in the year 2015. The WIPO had also accepted India as one of the leading innovation achievers of 2019 in the central and southern Asian region, as it has shown a consistent improvement in its innovation ranking for the last 5 years.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: As the state is bracing itself to address the spike in Covid-19 cases in coming days, Social Security Mission Director Dr.MuhammedAsheel has said that the case load in the state will witness a surge in the next 14 days. Talking to AIR, he said people should exercise utmost restraint while utilizing the relaxations in Unlock 4. Meanwhile as part of Covid containment activities, Kozhikode district Collector has declared 40 areas in the district as containment zones and five regions as Critical containment zones. As many as 1,547 people were tested Covid positive in the state yesterday. There were 2,129 recoveries too. Currently, 21,923 patients are undergoing treatment and 1.93 lakh people under observation in various districts. State’s death toll so far is 305.
• Tamil Nadu: The number of active Covid-19 cases in Puducherry has risen to 5042 with 431 new cases and seven deaths in the last 24 hours. This has taken the total tally to 15,581 and deaths to 260 with 10,279 patients discharged till now in the UT. Former Puducherry MLA and state president of the MakkalNeethiMaiam (MNM) Dr MAS Subramanian (77 years) died of Covid-19 on Thursday morning. JEE Main 2020 conducted with Covid-19 safety protocol in Tamil Nadu. Social media reports have pointed out that many candidates were absent despite registering themselves for the exams.
• Karnataka: State cabinet today approved new Karnataka Information Technology Working Policy 2020-25, which aims to create 60 lakh jobs in it and related services. To encourage work from home practice govt decided to invest more to create 5G infrastructure. State is planning to open LKG and UKG in government schools from next academic year, said law minister J C Madhuswamy. BBMP has constituted a team to undertake an audit of all fatalities due to Covid in various hospitals in the city. Metro Rail operations will start only on purple line on Sept 7 and green line will resume services two days later. High Court to monitor the progress of Rs 1800 crore high tech ambulance service procurement plan of State govt.
• Andhra Pradesh:With five more employees testing positive for Covid-19 on Wednesday, the number of cases that surfaced in the State Assembly and the Secretariat has gone up to 119. With thousands of cases being reported every day, the total number of cases across the state has crossed the 4.5 lakh mark. At the national level, Maharashtra (19.19 per cent) tops the list in terms of positivity, followed by Andhra Pradesh with 11.85 per cent.
• Telangana: 2817 new cases, 2611 recoveries & 10 deaths reported in the last 24 hours; out of 2817 cases, 452 cases reported from GHMC. Total cases: 1,33,406; Active cases: 32,537; Deaths: 856; Discharges: 1,00,013. CSIR-CCMB Director R.K. Mishra has clarified that there is absolutely no truth in some reports that a sub-strain of coronavirus is sweeping and spreading faster across Telangana. “The coronavirus ‘A2a’ clade or strain is predominant and is all over the world. It is nothing “stronger or faster” when compared to A3i, which was a weaker clade. It is just that the A2a clade is doing ‘better’ being the only major clade at present and there is ‘nothing new’,” Mr Mishra said.
• Arunachal Pradesh: 148 new COVID-19 positive cases detected during last 24 hours and 96 patients recovered and discharged from hospitals in Arunachal Pradesh. Currently, there are 1,278 active cases in the state.
• Assam: In Assam, 3,555 COVID-19 cases detected yesterday out of 47,744 tests done; positivity rate is 7.44% while 1,834 patients discharged. Total discharged patients 88,726 & active patients 26,227, Assam Health Minister tweeted.
• Manipur: 125 more persons test COVID-19 positive in Manipur. There were 157 recoveries with 70% recovery rate. There are 1,871 active cases.
• Meghalaya:In Meghalaya, 83 individuals have recovered from Coronavirus today.Total active cases 1,186, total BSF and Armed Forces 298, total others 888 & total recovered 1,318
• Mizoram: 20 fresh cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases 1,040, active cases 389 and recovered patients 651.
• Nagaland: Nagaland reports 10th highest COVID-19 recovery rate at 80 percent. Out of 4,017 confirmed cases, 3,212 persons have now recovered. Govt. has regulated opening of Dimapur's New Market and Honkong Market from Sept 4th. Shops in the two markets to open alternately under odd-even system.
• Sikkim: Sikkim recorded 34 new COVID-19 cases on Wednesday. There are now 431 active cases while the number of cases recorded so far in the state has reached 1,704. Meanwhile, 32 persons were discharged from isolation facilities.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
03 SEP 2020 6:28PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা অতোপ্পা নুমিৎ অমদসু নোংমগী মনুংদা খ্বাইদগী য়াম্না অনাবা ফরে, হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৬৮,৫৮৪ অনাবা ফখি, রাজ্য অমসুং য়ু.তি ২৬দা অনাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭০ হেল্লে
• অনাবা ফরবা মীওই মশিংনা এক্তিব কেস মশিং(৮,১৫,৫৩৮)দগী লাখ ২১.৫ হেল্লে
• হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ তেস্ত লাখ ১১.৭ হেন্না তৌখ্রে, পুন্না তেস্ত কোতি ৪.৫ হেন্না তৌখ্রে
• ভারতকী কেস ফেতালিতি রেত(সি.এফ.আর.) অসি মালেমগী চাং(চাদা৩.৩)দগী হন্থরে। শিবগী চাং নোংম-নোংমগী হন্থরক্তুনা ঙসি চাদা ১.৭৫দা লৈরি।
ভারতনা অতোপ্পা নুমিৎ অমদসু নোংমগী মনুংদা খ্বাইদগী য়াম্না অনাবা ফরে, হৌখিবা পুং ২৪দা মীওই ৬৮,৫৮৪ অনাবা ফখি, রাজ্য অমসুং য়ু.তি ২৬দা অনাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭০ হেল্লে
ভারতনা নোংমগী মনুংদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না অনাবা ফগৎলে। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯ অনাবা মীওই ৬৮,৫৮৪ ফরে অমসুং হোস্পিতালশিংদগী হনখ্রে। মসিদগী অনাবা ফরবা মশিং লাখ ৩০ রোম(২,৯৭০,৪৯২)য়ৌরে। মসিগা লোয়ন্না ভারতকী কোবিদ-১৯ অনাবশিংগী মরক্তা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৭ হেল্লে। অনাবা ফরবা মীওই মশিংনা এক্তিব কেস মশিং(৮,১৫,৫৩৮)দগী লাখ ২১.৫ হেল্লে। হৌজিক ফাওবদা অনাবা ফরবা মীওই মশিংনা এক্তিব কেস মশিংগী শরুক ৩.৬ হেল্লে। রেকোর্দ ওইনা অনাবা ফগৎলকপা অসিদগী লৈবাক অসিগী এক্তিব কেস মশিং হন্থরক্লে অমসুং হৌজিক অপুনবা কেসশিংগী চাদা ২১.১৬ খক এক্তিব কেস ওইরি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা ভারতকী কেস ফেতালিতি রেত(সি এফ আর) অসি মালেমগী চাং(চাদা৩.৩)দগী হন্থরে। শিবগী চাং নোংম-নোংমগী হন্থরক্তুনা ঙসি চাদা ১.৭৫দা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ভারতনা নোংমদা তৌরিবা তেস্ততা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎপা থেংনখ্রে, হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ তেস্ত লাখ ১১.৭ হেন্না তৌখ্রে, পুন্না তেস্ত কোতি ৪.৫ হেন্না তৌখ্রে
হৌখিবা নুমিৎ নিনি অসিদা নোংমগী তেস্ত লাখ ১০ হেন্না লেপ্তনা তৌদুনা, ভারতনা নোংমদা তৌরিবা তেস্ততা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা হেনগৎপা থেংনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ তেস্ত লাখ ১১.৭ (১১,৭২,১৭৯)গী মথক্তা তৌখ্রে। মাই পাকপা অসিগা লোয়ননা তেস্ত তৌখিবগী অপুনবা অসি কোতি ৪.৫ (৪,৫৫,০৯,৩৮০) হেনখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিগী নোংমগী তৌরিবা কোবিদ-১৯গী তেস্তকী মশিংদা চাউনা হেনগৎলে হায়বা তাক্লি। জনুৱারী ৩০দা নোংমদা তেস্ত ১০ খক্তং তৌরম্বদগী ঙসিদি নোংমদি তৌবগী চাংচৎ অসি লাখ ১১ হেনখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা তেস্তিং লেব নেৎৱার্ক থুনা য়ামখৎলকপা অসিনা ওইথোকহল্লিবনি। ঙসি ভারত্তা লেব ১৬২৩ লৈরে; সরকারগী সেক্তরগী লেব ১০২২ অমসুং লনাই লেব ৬০১ ওইরি। মসিগা লোয়ননা কোবাস ৬৮০০/৮৮০০ য়াওনা খ্বাইদগী নৌবা হাই থ্রুপুৎ মেছিন মফম ৫দা ইন্সতোল তৌখ্রে: আই.সি.এম.আর.-রাজেন্দ্রা মেমোরিএল রিসর্চ ইন্দিতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস, পত্না; আই.সি.এম.আর.—েস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর কোলেরা এন্দ এন্তেরিক দিজিজেজ, কোলকতা; নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজেস কন্ত্রোল, দিল্লী; আই.সি.এম.আর.-নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর রিসর্চ ইন রিপ্রদক্তিব হেল্থ, মুম্বাই; অমসুং আই.সি.এম.আর.-নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর কেন্সর প্রিভেন্সন এন্দ রিসর্স, নোইদা। মী য়াম্না চংদনা মসিদা নোংমদা সেম্পল ১০০০রোম তেস্ত তৌবা য়াই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
য়ু.এস.আই.এস.পি.এফ.কী ৩সুবা চহিগী লুচিংবশিংগী মীফমদা ধরমেন্দ্র প্রধান্না ৱা ঙাংখি; অত্মানির্ভর ভারতকী খোঙজং শরুক য়ানবা য়ু.এস কম্পেনিশিংদা খঙহনখি
য়ু.এস.আই.এস.পি.এফকী ৩সুবা চহিগী লুচিংবশিংগী মীফমদা পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর ধরমেন্দ্র প্রধান ঙরাং শরুক য়াখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মালেমগী শেন-থুমদা পীরিবা চৈথেং অমসুং মখা তারকপদা ইনর্জি শীজিন্নবা হন্থরকপগী মতাংদা মিনিস্তর প্রধান্না ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি ভারত্তা তপ্না তপ্না শেন-থুমগী থবকশিং হৌরকপদগী ইনর্জি শীজিন্নবগী চাং অথুবদা কোবিদ মমাংগী চাংশিং য়ৌরক্লগনি হায়না থাজনরি। অত্মানির্ভর ভারতকী খোঙজংগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি মশাগী ওক্নবা পুথোকপা ভারত অমা শেমগৎনবা, কোবিদ-১৯গী শিংনবশিং খুদোংচাবা ওন্থোক্নবা, লৈবাক মনুংগী পোৎথোকশিং অমসুং শীজিন্নরিবশিং মালেমগী সপ্লাই চেন্দা য়াওহন্নবা অমসুং ২১সুবা চহিচাদা ভারত মালেমগী পোৎ-চৈ শাফম অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা খোঙজং অসি হৌদোকখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
২০২০গী সেপ্তেম্বর ৭তগী তাঙ্কক নাইনা মেত্রো চেনবা হৌরগনি
শ্রী হারদীপ এস. পুরি, এম.ও.এস., (আই./সি.), হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না ঙসি মীদিয়াগা ৱারি শানবদা মে্তরো ওপরেশনশিংগীদমক্তা ওইবা এস.ও.পি.গাইদলাইনশিং ঙরাং লাউথোকখ্রে। তাঙ্কক নাইনা মেত্রো চেনবা হৌরগনি। লাইন অমদগী হেন্না লৈবা মেত্রোশিংনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ১২ফাওবদা কোরিদোর পুম্নমক মথৌ তৌনবা তাঙ্কক নাইনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ৭তগীদি অতোপ্পা লাইনশিং হাংদোক্কদবনি। হৌরকপদদি ওপরেশনশিং অদুগী নোংমগী পুংশিং অদু খরা তেনবা য়াই, মসি রেভেন্যু সার্বিস মপুং ফানা তৌবা হৌবগা লোইননা ২০২০গী সেপ্তেম্বর ফাওবদা তপ্না-তপ্না হেনগৎলকপা মথৌ তাগনি। স্তেশনশিং অমসুং ত্রেনশিংদা পেসেঞ্জর চিনবা থোক্তনবা ত্রেনশিং চেনবগী চাং অদু রেগুলেত তৌবা। কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা লৈবা স্তেশনশিং/চংবা-থোকপগী গেতশিং অদু লোনবা। সোসিয়েল দিস্তেন্সিং কাইদনা চৎনবা, স্তেশনশিং অমসুং ত্রেনশিংগী মনুংদা চুনবা মার্কিংশিং তৌবা। পেসেঞ্জর অমসুং স্তাফ পুম্নমক্কীদমক্তা ফেস মাস্ক উপ্পা মেন্দেতরী ওইহনবা। মেতরো রেল কোর্পোরেশনশিংনা মাস্ক য়াওদনা লাকপা মীওইশিংদা শেল লৌদুনা মাস্কশিং সপ্লাই তৌবগী এরেঞ্জমেন্তশিং তৌবা। লাইওং লৈতবা মীওইশিং খক্তমক স্তেশশিং চংলকপদা থর্মেল সক্রীনিং তৌরবা মতুংদা ত্রাভেল তৌবা য়াহনবা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সদা মকোক থোঙবা লৈবাক ৫০গী মনুংদা ভারত য়াওরে
ৱার্ল্দ ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি ওর্গনাইজেসনগী গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্স ২০২০ রেঙ্কিংদা ভারতনা মফম ৪ হাইগৎলে অমসুং ৪৮শুবা মফমদা লৈরে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মরক অসিদা, মসি ভারতকী নুংঙাইবা পাউনি অমসুং লৈবাক অসিদা অফবা রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিং পায়খৎপগী খুদম অমনি। ২০১৯দা ভারত ৫২সুবা মফমদা লৈখি অমসুং ২০১৫দা ৮১সুবদা লৈখি। মালেম পুম্নমক্কী ফজনা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী মরক্তা য়াওবা অসি শিংথানিংঙাই ওইনা মাইপাকপা অমনি। ২০১৯দা ময়াইথংবা অমসুং খাথংবা এসিয়াগী লমদমদা নৌবা পুথোকপদা মাইপাক্লবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত অমনি হায়বা ৱার্ল্দ ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তি ওর্গনাইজেসন্না য়ারে। হৌখিবা চহি ৫ অসিদা লৈবাক অসিনা অনৌবা পুথোকপগী রেঙ্কিংদা লেপ্তনা ফিবম ফগৎলক্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: লাক্কদবা মতমশিং অসিদা কোবিদ-১৯কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসিবু এদ্রেস তৌনবা রাজ্য আসিনা শেম-শাদুনা লৈরিঙৈ মরক্সিদা, সোসিয়েল সেক্যুরিতী মিশন দাইরেক্তর, দা. মুহাম্মদ অশীলনা হায়খি মদুদি মথংগী নুমিৎ ১৪দা রাজ্য অসিদা কেস লোদ খংহেন হেনগৎলকপা য়ানা লৈ। এ.আই.আর.দা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মীয়াম্না অনলোক ৪দা কোমথোক্লিবা অসি শিজিন্নবা মতম য়ারিবমখৈ চেকশিনগদবনি। মরক অসিদা কোবিদ কন্তেনমেনন্ত এক্তিভিতীশিংগী শরুক অমা ওইনা কোঝিকোদে জিলা কলেক্তরনা জিলা অসিদা মফম ৪০ কন্তেনমেন্ত জোন ওইনা অমসুং রিজন মঙানা ক্রিতিকেল কন্তেনমেন্ত জোন ওইনা লাউথোকখ্রে। রাজ্য আসিদা য়াম্লবা মীওই ১,৫৪৭ কোবিদ পোজিতিব ওইখি। ২,১২৯ ফখিবগী পাউসু লৈখি। হৌজিক-হৌজিক পেসেন্ত ২১,৯২৩ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়া অমদা মীওই লাখ ১.৯৩ ওবজার্ভেশন্দা লৈরি। রাজ্য অসিগী শিবগী মশিং অদু হৌজিক ফাওবদা ৩০৫ শুখ্রে।
• তামিল নাদু: পুদুচেরীদা কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৪৩১ অমসুং তরেত শিখিবগী পাউ লৈখিবগা লোইননা ৫০৪২দা ৱাংখৎলকখ্রে। মসিনা য়ু.তি অসিদা হৌজিক ফাওবদা অপুনবা মশিং অদু ১৫, ৫৮১দা অমসুং শিখিবশিংগী মশিং ২৬০ য়ৌহনখ্রে লোইননা পেসেন্ত ১০,২৭৯ দিসচার্জ তৌখ্রে। হান্নগী পুদুচেরী এম.এল.এ. অমসুং মক্কলনীথিমায়ম (এম.এন.এম.)গী প্রসিদেন্ত, দা. এম.এ.এস. সুব্রমনিয়ন (চই ৭৭) শগোলশেল নুমিৎকী অয়ুক্তা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা লৈখিদ্রে। তামিল নাদুদা কোবিদ-১৯ সেফতী প্রোতোকোলগা লোইননা জে.ই.ই. মেন ২০২০ পাংথোকখ্রে। সোসিয়েল মীদিয়া রিপোর্তশিংনা কেন্দিদেত ময়াম অমা একজাম অসিগীদমক্তা রেজিস্তর তৌরবা ফাওবদা মখোয়না একজাম অসিগীদমক্তা লাকখিদে হায়না ফোংদোরকখি।
• কর্নাতকা: স্তেত কেবিনেতনা ঙসি অনৌবা কর্নাতকা ইনফো্র্মেশন তেক্নোলোজী ৱার্কিং পোলিসী ২০২০-২৫ অয়াবা পীখ্রে, হায়রিবা অসিনা মসিগী মনুংদা অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সার্বিসশিংদা থবক লাখ ৬০ পীনবা পান্দম থম্লি। ৱার্ক ফ্রোম হোমগী চৎনবী অসি থৌগৎনবা সরকারনা ৫জি. ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা খরা হেন্না ইনভেস্ত তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে। রাজ্য আসিনা মথংগী একাদেমিক য়িয়রদগী সরকারগী স্কুলশিংদা এল.কে.জি.অমসুং য়ু.কে.জি. হাংদোক্নবা থৌরাং তৌরি, হায়না লো মিনিস্তর জে.সি. মধুস্বামীনা হায়খি। বি.বি.এম.পি.না সিতী আসিদা লৈরিবা হোসপিতালশিংদা কোবিদনা মরম ওইরগা লৈখিদবশিং অদুগী ওদিত তৌনবা তীম অমা শেমখ্রে। মেত্রো রেল ওপরেশন অসি সেপ্তেম্বর ৭তা পর্পল লাইন খক্তদা হৌরগনি অমসুং গ্রী লাইনদা নুমিৎ নিনিগী মতুংদা অমুক হৌরগনি। রাজ্য সরকারগী লুপা কোতি ১৮০০গী হাই তেক এম্বুলেন্স সার্বিস প্রোক্যোরমেন্ত প্লানগী প্রোগ্রেস অদু হাই কোর্তনা মোনিতর তৌরগনি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: য়ুমশকৈশা নুমিত্তা কোবিদ-১৯ গীদমক্তা এমপ্লোয়ী মঙা অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি, স্তেত এসেম্বলী আমসুং সেক্রেতরিয়েত্তা থোরকখিবা কেসশিংগী মশিং অসি ১১৯দা হেনগৎখি। নুমিৎ খুদিংগী কেস লিশিং কয়া থেংনখিবগা লোইননা, রাজ্য অসিদা লৈরিবা কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ৪.৫কী তাঙ্কক লানখ্রে। লৈবাক অসিগী থাক্তা য়েংবদা, মহারাস্ত্রনা (চাদা ১৯.১৯) পোজিতিব ওইবগী মতাংদা লিস্তকী মকোক থোংলি, অন্ধ্র প্রদেশনা চাদা ১১.৮৫ ওইদুনা মথংদা লৈ।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২৮১৭ থেংনখি, ২৬১১ ফখি অমসুং ১০ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ২৮১৭গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৪৫২ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ১,৩৩,৪০৬; এক্তিব কেসশিং: ৩২,৫৩৭; শিখিবশিং: ৮৫৬; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,০০,০১৩। সি.এস.আই.আর-সি.সি.এম.বি. দাইরেক্তর, আর.কে. মিশ্রানা কোরোভাইরসকী সব-স্ত্রেন অমা তেলঙ্গানা পুম্বদা পাকশন্না অমসুং য়াংনা শন্দোরক্লি হায়না রিপোর্তশিং খরদা অচুম্বা অমত্তা য়াওদে হায়না শেংদোকরকখি। “দ কোরোনাভাইরস ‘এ.২.এ.’ ক্লেদ নত্রগা স্ত্রেন অসি প্রিদোমিনেন্ত ওই অমসুং মসি মালেম শিনবা থুংনা লৈ। মসি এ.৩.আই.গা চাংদম্নবদা “হেন্না কনবা নত্রগা হেন্না য়াংবা” ওইদে। মসি হৌজিক্কী ওইনদি মরু ওইবা ক্লেদ অসি খক্তা ওইবনা এ.২.এ. ক্লেদ অসিনা ‘শাফবা’ খক্তনি অমসুং মসিদা ‘অনৌবা অমত্তা লৈতে’, ” হায়না শ্রী মিশ্রানা হায়খি।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১৪৮ থেংনখি অমসুং পেসেন্ত ৯৬ ফখ্রে অমসুং হোসপিতালশিংদগী দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১,২৭৮ লৈরি।
• অসাম: অসামদা তেস্ত ৪৭,৭৪৪গি মনুংদা কোবিদ-১৯গী কেস ৩,৫৫৫ থেংনখি; পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৭.৪৪%নি অদুগা পেসেন্ত ১,৮৩৪না দিসচার্জ তৌখ্রে। দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং ৮৮,৭২৬ অমসুং এক্তিব পেসেন্ত ২৬,২২৭, অসাম হেল্থ মিনিস্তরনা ত্বীত তৌরকখি।
• মনিপুর: মনিপুর মী্ই ১২৫ অমুক কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে। ফগৎলকপগী চাং ৭০% ওইবগা লোইননা ১৫৭ ফখ্রে। এক্তিব কেস ১,৮৭১ লেরি।
• মঘালয়া: মেঘালয়াদা ঙসি মীওই ৮৩ কোরোনাভাইরসতগী ফখ্রে। অপুনবা এক্তিব কেসশিং১,১৮৬, অপুনবা বি.এস.এফ. অমসুং আর্মদ ফোর্সেসশিংগী মশিং ২৯৮, অতোপ্পশিংগী অপুনবা মশিং ৮৮৮ অমসুং ফখিবাশিংগী মশিং ১,৩১৮।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২০ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং ১,০৪০, এক্তিব কেসশিং ৩৮৯ অমসুং ফখিবা পেসেন্তশিং ৬৫১।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা চাদা ৮০ চাংদা ১০শুবা খ্বাইদগী ৱাংবা কোবিদ-১৯ ফখিবা থেংনখি। কনফর্ম কেস ৪,০১৭গী মনুংদা মীওই ৩,২১২ হোজিক ফখ্রে। সরকার অসিনা সেপ্তেম্বর ৪দগী দিমাপুরগী আনৌবা মার্কেত অমসুং হোংকোং মার্কেত আংদোক্নবগী অয়াবা পীখ্রে। মার্কেত অনি অসিদা লৈরিবা দুকানশিং অদু ওদ-ইভন সীস্তেমগী মখাদা শিন্না শিন্নদুনা হাংগনি।
• সিক্কিম: য়ুমশকৈশা নুমিত্তা সিক্কিমদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৩৪ থেংনখি। হৌজিক এক্তিব কেস ৪৩১ লৈরি অদুগা হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা থেংনখিবা কেসশিং অদু ১,৭০৪ য়ৌখ্রে। মরক অসিদা মীওই ৩২ আইসোলেশন ফেসিলিতীশিংদগী দিসচার্জ তৌখ্রে।
ফেক্ত চেক