Ministry of Railways
Indian Railways to deploy more than 2500 Doctors and 35000 paramedic staff to meet the COVID 19 challenge
More doctors and paramedics being recruited on a temporary basis by various zones
Around 5,000 beds in 17 dedicated hospitals and 33 hospital blocks in Railway Hospitals identified for treatment of COVID-19 patients getting ready any contingency
5000 train coaches across Indian Railways to be converted as quarantine/isolation facilities for COVID-19; 3250 coaches already completed
Coach Factories, Railway workshops, coaching depots and hospitals have all risen to the occasion locally producing PPEs type overalls, sanitizers and masks etc to supplement the national efforts
08 APR 2020 5:34PM by PIB Delhi
Sustaining the fight against COVID-19,Indian Railways is making an all out effort to supplement the health care efforts of Government of India. The spectrum of steps include equipping the existing Railway Hospitals to meet the needs for COVID-19, earmarking of hospital beds to meet the contingencies, recruitment of additional doctors & paramedics, modification of passenger coaches as isolation coaches, availability of medical equipments, in-house production of PPEs and Ventilators, etc.
Health Department of Railways is getting ready and equipped to supplement the healthcare efforts of Government of India in its fight against COVID-19 .It may be noted that Railways have a chain of 586 Health Units, 45 Sub Divisional Hospitals, 56 Divisional Hospitals, 8 Production Units Hospitals and 16 Zonal Hospitals spread all over the country. A significant portion of these facilities will now be dedicated to combat the Corona virus.
With a total of 2546 posts of Doctors and 35153 paramedic staff including Nursing staff, Pharmacist and other category of staff, Railways is ready to face any challenge in the fight against COVID-19. In a new initiative Railway Health Services have been made available to all Central Government Employees across the country now. The services include Primary, Secondary, and tertiary care in certain Specialties.
Following initiatives have been taken by Indian Railways in the fight against COVID-19:-
1. Conversion of coaches to serve as quarantine/isolation facilities: Indian Railways is converting 5000 train coaches across the country to serve as quarantine/isolation facilities for 80000 beds for COVID-19.Action has been started by Zonal Railways on a war footing. Conversion of 3250 coaches has already been completed.
2. 5000 beds earmarked for treatment of COVID patients: Around 5,000 beds in 17 dedicated hospitals and 33 hospital blocks in Railway Hospitals have been identified for treatment of COVID-19 patients. These hospitals and blocks are being made ready for this purpose.
3. 11,000 quarantine beds: 11,000 quarantine beds have been made available across the Indian Railways establishments to fight COVID-19.
4. Availability of medical equipment-Ventilators and PPEs: Availability of sufficient number of Personal Protective Equipment (PPE), Ventilators etc. would be critical in fight against COVID-19. Action has been taken by Railway zones and production units to procure ventilators, PPEs and medical equipment to meet their needs to fight COVID-19.
5.It may be noted that Railways has already started In-house production of Personal Protective Equipment (PPE). It is striving to produce around 1000 PPEs per day which may be upscaled further.
6.Railway Health Services offered to all Central Government Employees: Railway Health Services have been made available to all Central Government Employees across the country on showing their Identity cards at the Railway Hospitals/Health Centres.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ଼-19 ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ 25 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଡାକ୍ତର ଏବଂ 35 ହଜାର ପାରାମେଡିକାଲ ଷ୍ଟାଫ୍ ମୁତୟନ କରିବ
• ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ମଣ୍ଡଳରେ ଅଧିକ ଡାକ୍ତର ଓ ପାରାମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯିବ
• କୋଭିଡ଼-19 ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 5,000 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ 17ଟି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ରେଳବାଇର 33ଟି ହସ୍ପିଟାଲ ବ୍ଲକ ଯେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛି
• ସାରା ଦେଶରେ କୋଭିଡ଼-19ର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ 5,000 କୋଚକୁ କ୍ୱାରେନଟାଇନ୍ ୱାର୍ଡ ଭାବେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିବ; 3,250 କୋଚ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ସାରିଛି
• କୋଚ୍ କାରଖାନା, ରେଳବାଇ ୱାର୍କସପ୍, କୋଚିଂ ଡିପୋ ଏବଂ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ପିପିଇ ସାମଗ୍ରୀ, ସାନିଟାଇଜର୍ ଏବଂ ମାସ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା କରିବା
08 APR 2020 5:34PM by PIB Bhubaneswar
କରୋନା ବିରୋଧୀ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରି ରଖି କୋଭିଡ଼-19ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହୋଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି । କୋଭିଡ଼-19ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ରେଳବାଇ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରଖିବା ସହ ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ହସ୍ପିଟାଲ ଶଯ୍ୟା ନିର୍ମାଣ, ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଅତିରିକ୍ତ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ପାରାମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି, ଯାତ୍ରୀବାହୀ କୋଚଗୁଡ଼ିକୁ ଆଇସୋଲେସନ୍ କୋଚରେ ପରିଣତ କରିବା, ଡାକ୍ତରୀ ସରଞ୍ଜାମର ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିଜସ୍ୱ ସୁବିଧା ଅନୁସାରେ ପିପିଇ ଏବଂ ଭେଂଟିଲେଟର ଆଦି ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି ।
କୋଭିଡ଼-19ର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାପାଇଁ ରେଳବାଇର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସରଞ୍ଜାମ ସହ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛି । ସୂଚନା ଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସାରା ଦେଶରେ 586ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟ୍, 45ଟି ଉପଖଣ୍ଡ ସ୍ତରୀୟ ହସ୍ପିଟାଲ, 56ଟି ଡିଭିଜନାଲ ହସ୍ପିଟାଲ, 8ଟି ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ 16ଟି ଜୋନାଲ ହସ୍ପିଟାଲ ରହିଛି । ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ଏହି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗକୁ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି ।
କୋଭିଡ଼-19 ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ମୋଟ୍ 2546 ଡାକ୍ତର ଏବଂ 35,153 ପାରାମେଡିକାଲ ଷ୍ଟାଫଙ୍କ ସମେତ ନର୍ସିଂ କର୍ମଚାରୀ, ଫାର୍ମାସିଷ୍ଟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବର୍ଗର କର୍ମଚାରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି । ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସାରା ଦେଶର ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଏହି ସେବା ପ୍ରାଥମିକ, ମାଧ୍ୟମିକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କେତେକ ବିଶେଷତ୍ୱ ସହ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
କୋଭିଡ଼-19 ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି:-
1. କୋଭିଡ଼-19ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସାରା ଦେଶରେ 5,000 ରେଳ କୋଚଗୁଡ଼ିକୁ କ୍ୱାରେନଟାଇନ୍ / ଆଇସୋଲେସନ୍ ସୁବିଧା ଥିବା 80,000 ଶଯ୍ୟାରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରୁଛି । ରେଳ ଜୋନ୍ ଗୁଡ଼ିକରେ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତିରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । 3,250 କୋଚକୁ କ୍ୱାରେନଟାଇନ୍ / ଆଇସୋଲେସନ୍ ଶଯ୍ୟାରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି ।
2. କୋଭିଡ଼ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ 5,000 ଶଯ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । କୋଭିଡ଼-19 ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ 17ଟି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ 33ଟି ରେଲୱେ ବ୍ଲକ୍ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି । ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛି ।
3. 11,000 କ୍ୱାରେନଟାଇନ୍ ଶଯ୍ୟା: କୋଭିଡ଼-19 ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ 11,000 କ୍ୱାରେନଟାଇନ୍ ଶଯ୍ୟା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ।
4. ଡାକ୍ତରୀ ସରଞ୍ଜାମର ଉପଲବ୍ଧତା- ଭେଂଟିଲେଟର ଏବଂ ପିପିଇ: କୋଭିଡ଼-19 ବିରୋଧୀ ସଂଗ୍ରାମର ଜଟିଳ ସମୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ (ପିପିଇ), ଭେଂଟିଲେଟର ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । କୋଭିଡ଼-19 ବିରୋଧୀ ସଂଗ୍ରାମରେ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ରେଳବାଇ ଜୋନ୍ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ପକ୍ଷରୁ ଭେଂଟିଲେଟର, ପିପିଇ ଏବଂ ଡାକ୍ତରୀ ସରଞ୍ଜାମ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
5. ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ନିଜସ୍ୱ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଅନୁସାରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ (ପିପିଇ)ର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ 1000 ପିପିଇ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଆଗକୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ରହିଛି ।
6. ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ରେଳବାଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆ ଯାଇଛି : ସାରା ଦେଶରେ ଥିବା ରେଳବାଇ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରରେ ନିଜର ପରିଚୟପତ୍ର ଦେଖାଇ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇ ପାରୁଛନ୍ତି ।