Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of multiple projects in AIIA
29 OCT 2024 5:28PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union cabinet present at this event, Shri Jagat Prakash Nadda ji, Mansukh Mandaviya ji, Prataprao Jadhav ji, Smt. Anupriya Patel ji, and Shobha Karandlaje ji, my fellow MP from this region, Shri Ramveer Singh Bidhuri ji, the Honorable governors connected virtually from various states, Honorable chief ministers, MPs, MLAs, all other respected representatives, doctors, practitioners of Ayurveda and AYUSH and health professionals associated with health institutions from different parts of the country… brothers and sisters involved in the health system, all doctors and staff of the All India Institute of Ayurveda, ladies and gentlemen!
Today, the entire nation is celebrating Dhanteras and the birth anniversary of Lord Dhanvantari. I extend my best wishes to all of you on Dhanteras and Dhanvantari Jayanti. On this day, a large number of people across the country buy something new for their homes. I particularly wish good fortune to our business community. I also extend early wishes for Diwali to all of you. Many of us have seen many Diwalis, but even if we have seen several, this Diwali is historic. You might feel that our hair has turned white after seeing so many Diwalis, and you might wonder where Modi ji has brought this historic Diwali from. An opportunity like this has arisen after 500 years... when thousands of lamps will be lit in the temple of Ram Lalla at his birthplace in Ayodhya, creating a wonderful festival. This will be a Diwali when our Ram has returned home once again. And this time, this wait is not ending after 14 years, but after 500 years.
Friends,
The celebration of fortune and health on Dhanteras is not just a coincidence. It symbolizes the philosophy of life in Indian culture. Our sages have said — आरोग्यम् परमम् भाग्यम्! meaning, health is the greatest fortune, the greatest wealth. It is often said — health is wealth. This ancient thought is now prevailing globally as Ayurveda Day. It is a matter of joy for all of us that today Ayurveda Day is being celebrated in more than 150 countries. This is proof of the increasing global attraction towards Ayurveda! And it demonstrates how a new Bharat can contribute significantly to the world with its ancient experiences.
Friends,
In the past 10 years, the country has added a new chapter in the field of health by integrating the knowledge of Ayurveda with modern medicine. The All India Institute of Ayurveda has become a major centre for this. Seven years ago, on this very day, I had the honour of dedicating the first phase of this institute. Today, on the Lord Dhanvantari jayanti, I am privileged to inaugurate its second phase. Here, we will witness the fusion of ancient practices like Panchakarma with modern technology. Advanced research will also take place in the fields of Ayurveda and medical science. I congratulate all the citizens of the country for this.
Friends,
The healthier the citizens of a country, the faster the pace of its progress. Keeping this in mind, the central government has prioritized the health of its citizens by defining five pillars of health policy. The first is preventive healthcare, i.e., prevention before illness occurs... the second is timely disease diagnosis... the third is free and affordable treatment, affordable medicines... the fourth is good treatment in smaller towns, addressing the shortage of doctors... and the fifth is the expansion of technology in health services. Bharat now views the health sector from the perspective of holistic healthcare. Today, this program showcases a strong glimpse of all these five pillars. Here, projects worth approximately 13,000 crore rupees have been either inaugurated or their foundation stones laid. Under the Ayurswasthya Yojana, four centres of excellence... expansion of health services through drones... helicopter services at AIIMS Rishikesh... new infrastructure at AIIMS Delhi and AIIMS Bilaspur... expansion of services in five other AIIMS... the establishment of medical colleges... the foundation stone for nursing colleges... numerous initiatives related to the transformation of health services in the country have been undertaken today. I am pleased that many of these hospitals have been built for the treatment of our labour brothers and sisters. These hospitals will serve as centres for our working class. Today, the pharma units that have been inaugurated will produce advanced medicines, high-quality stents, and implants within the country. These units will further boost the growth of Bharat’s pharma sector.
Friends,
Most of us come from backgrounds where illness feels like a thunderbolt striking the entire family. When someone in a poor household falls seriously ill, it affects every member of the family. There was a time when families had to sell their homes, land, and jewellery to pay for treatment. Just hearing about the costs of treating serious illnesses would make a poor person’s soul tremble. Elderly mothers would wonder whether to spend on their treatment or on their grandchildren's education, while elderly fathers would contemplate whether to spend on their health or manage household expenses. Consequently, the elders in poor families often saw only one way forward: to endure the suffering silently, bear the pain, and wait quietly for death. The helplessness of not being able to afford treatment due to lack of money crushed the poor.
I could not bear to see my poor brothers and sisters in this helplessness. Thus, the Ayushman Bharat scheme was born out of a complete dedication to my fellow countrymen from that empathy, from that pain, and from that suffering. The government decided to cover the hospitalization costs for the poor, up to 5 lakh rupees for treatment. Today, I am satisfied that nearly four crore poor people in the country have benefited from the Ayushman scheme. These four crore poor people were hospitalized, some of them multiple times for different illnesses, received treatment without spending a single rupee. If the Ayushman scheme had not existed, these poor people would have had to pay around 1.25 lakh crore rupees from their own pockets. I often meet beneficiaries of the Ayushman scheme in different states of the country, listen to their joys and sorrows, hear their experiences, and the tears of joy that well up in their eyes while talking are nothing less than a blessing for everyone associated with the Ayushman scheme, every doctor, and every paramedical staff. There can be no greater blessing than this.
You can trust me; a scheme that rescues people from such crises has never been created before. Today, I take great satisfaction in the fact that the Ayushman scheme is expanding. Every elderly person in the country is looking at this program. During the elections, I guaranteed that all elderly persons above 70 years of age would be included in the Ayushman scheme in my third term ... Today, on the Dhanvantari Jayanti, this guarantee is being fulfilled. Now, every elderly person over 70 years of age in the country will receive free treatment in hospitals. These elderly individuals will be given the Ayushman Vaya Vandana card. The government’s effort is to ensure that every elderly person above 70 years of age receives the Ayushman Vaya Vandana card as soon as possible. This is a scheme with no income restrictions—whether poor, middle-class, or affluent, everyone can benefit from it. Any citizen of this country who wishes to take advantage of this scheme can do so if they are over 70 years old.
Every elderly person should be free from worries and lead a healthy life with dignity. This scheme will prove to be a milestone in achieving that. With the Ayushman Vaya Vandana card, the household expenses will also decrease, and their worries will lessen. I congratulate all citizens for this scheme, and I pay my respects to all elderly persons over 70 years of age from here. However, I also seek forgiveness from the elderly in Delhi and West Bengal over 70 years of age because I will not be able to serve you. I apologize for not being able to assist you. I will get to know of your suffering, I will be informed, but I will not be able to help you, and the reason is that the governments in Delhi and West Bengal are not associating themselves with this Ayushman scheme, due to their political interests. This attitude of inflicting suffering on the sick in their own states is not acceptable from a humanitarian perspective. Therefore, I apologize to the elderly of West Bengal and Delhi. I am able to serve my fellow countrymen, but the walls of political interests prevent me from serving the elderly of Delhi and West Bengal. For me, this is not just a political issue; it pains me deeply that the elderly of Delhi, from where I am speaking, are also listening to me. I cannot express the depth of my sorrow in words.
Friends,
Whether poor or middle-class, reducing the cost of treatment for everyone has been our government's priority. Today, over 14,000 PM Jan Aushadhi Kendras across the country stand witness to how sensitively our government is working. Medicines at these centres are available at an 80 percent discount. If these Jan Aushadhi Kendras did not exist, the poor and the middle class would have spent an additional 30,000 crore rupees on medicines, which they have saved because they received medicines at an 80 percent discount from these centres.
You know we have made stents and knee implants cheaper. Had we not made these decisions, those who have undergone these operations would have had to spend an additional 80,000 crore rupees. This is a result of our efforts that they have saved 80,000 crore rupees. The free dialysis scheme has also saved millions of patients thousands of crore rupees. Our government is running the Mission Indradhanush campaign to prevent life-threatening diseases. This not only saves the lives of pregnant women and newborns but also protects them from serious illnesses. I will ensure that the poor and middle class of my country are relieved from the burden of expensive treatments, and the country is moving forward in this direction.
Friends,
You know that timely diagnosis is essential to minimize the troubles and risks caused by illness. If someone falls ill, they should have access to quick testing and prompt treatment. To facilitate this, over 200,000 Ayushman Arogya Mandirs have been opened across the country. Today, crores of people are easily getting screened for diseases like cancer, blood pressure, and diabetes at these Arogya Mandirs. This ease of testing is allowing treatment to start on time, saving people money.
Our government is also saving citizens' money by maximizing the use of technology in the health sector. Under the e-Sanjeevani scheme, 30 crore people—this is not a small number—have received online consultations from esteemed doctors. The free and accurate consultations from doctors have saved them a lot of money. Today, we have also launched the U-WIN platform. With this platform, Bharat will have its own technologically advanced interface. The success of our Co-WIN platform during the COVID-19 pandemic has been witnessed globally. The success of the UPI payment system has also become a global story. Bharat is now replicating that success in the health sector through Digital Public Infrastructure (DPI).
Friends,
In the 6-7 decades since independence, the work that has not been done in the health sector has been accomplished in the last 10 years. In the past decade, a record number of new AIIMS and medical colleges have been opened in the country. Today, in this very program, several hospitals have been inaugurated in Karnataka, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, and other states. New medical colleges have been inaugurated in Narsapur and Bommasandra in Karnataka, Pithampur in Madhya Pradesh, Atchutapuram in Andhra Pradesh, and Faridabad in Haryana. The construction of a new ESIC hospital has also started in Meerut, UP. A hospital has also been inaugurated in Indore. The increasing number of hospitals indicates that the number of medical seats is also rising rapidly. I want no poor child, who dreams of becoming a doctor, to see that dream shattered. I believe that the government's success lies in ensuring that no young person's dream is crushed. Dreams have their own power and can sometimes become a source of inspiration. I want no middle-class child to have to go abroad for medical studies due to financial constraints. That is why, there has been a campaign to increase medical seats in Bharat for the past 10 years. In the last decade, nearly 100,000 new MBBS and MD seats have been added. This year, I announced from the Red Fort that we will add another 75,000 new seats in the medical field in the next five years. Just imagine how much access to doctors will increase in villages.
Friends,
Today, there are over 750,000 registered AYUSH practitioners in our country. We need to increase this number further. Work is ongoing in this regard. The world now sees Bharat as a major centre for medical and wellness tourism. People from all over the world come to Bharat for yoga, Panchakarma, and meditation. This number will grow rapidly in the coming times. Our youth and our AYUSH practitioners need to be prepared for this. Preventive cardiology, Ayurvedic orthopedics, Ayurvedic sports medicine, and Ayurvedic rehabilitation centres—there are numerous fields where there are immense opportunities for AYUSH practitioners, not just in Bharat but also in different countries. Our youth will not only advance through these opportunities but will also serve humanity in a significant way.
Friends,
In the 21st century, science has made unprecedented advancements in the field of medicine. Diseases that were once considered incurable now have treatments available. The world is valuing wellness along with treatment. When it comes to wellness and health, Bharat has thousands of years of experience. Now is the time to validate our ancient knowledge through the lens of modern science. That’s why I continuously emphasize evidence-based Ayurveda. Ayurveda possesses profound knowledge of personalized treatment protocols; however, concrete work from a modern scientific perspective has not yet been done in this area. I am pleased to announce that the country is launching a significant campaign in this direction. This campaign is the ‘Prakrti Pareekshan Abhiyaan’ (Nature Testing Campaign)! Because we see that when a patient recovers due to Ayurveda, the results are visible, but the evidence is not available. We need both results and evidence to show the world that we have the herbs for global health. Under this campaign, we can design an ideal lifestyle for every individual based on the principles of Ayurveda. We can conduct risk analysis for individuals before diseases strike. I believe that positive progress in this direction can completely redefine our health sector. We can provide the world with a new perspective on healthcare.
Friends,
Another significant reason for the success of modern medical science is lab validation of every principle. Our traditional healthcare system also needs to meet this criterion. Look at ashwagandha, turmeric, black pepper—how many herbs we have used for various treatments for generations. Now, high-impact studies are proving their utility. As a result, the demand for herbs like ashwagandha is rapidly increasing worldwide. By the end of this decade, the market for ashwagandha extract is expected to reach around 2.5 billion dollars. You can imagine how much we can enhance the valuation of these herbs through lab validation! We can create a vast market!
Therefore, friends,
The impact of AYUSH's success is not limited to the health sector. It is creating new opportunities in Bharat while also supporting global well-being efforts. Within ten years, AYUSH has become one of the fastest-growing sectors in the country. In 2014, the manufacturing sector related to AYUSH was valued at 3 billion dollars; today, it has grown to approximately 24 billion dollars. This means an 8-fold growth in ten years. That is why today the youth of the country are launching new AYUSH start-ups. Over 900 AYUSH start-ups are currently operating in the country on traditional products, technology-driven new products and new services. Today, Bharat is exporting AYUSH products worth billions of dollars to 150 countries. This directly benefits our farmers. The herbs and superfoods that were once limited to local markets are now reaching the global market.
Friends,
To maximize the benefits of this changing landscape for farmers, the government is also promoting herb production. Under the Namami Gange project, natural farming and herb production along the banks of the Ganges are being encouraged.
Friends,
The essence of our national character and social fabric is captured in the phrase: “सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः” May all be happy; may all be free from illness. In the past ten years, we have connected this sentiment to the country’s policies by following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas.’ In the coming 25 years, our efforts in the health sector will lay a strong foundation for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I am confident that with the blessings of Lord Dhanvantari, we will surely fulfill the dream of a ‘Viksit Bharat’ along with a ‘Niramay Bharat’ (Healthy India).
And friends,
When I talk about results and evidence, we are about to put significant efforts into preserving our country’s vast manuscript heritage related to Ayurveda. Such manuscripts are scattered across many locations. Now the country is set to work in mission mode to preserve this heritage. All this treasure of knowledge may be inscribed on stones, written on copper plates, or found in handwritten manuscripts. We aim to collect all of this and, in this era of artificial intelligence, link it with technology to extract new insights from that knowledge. We are embarking on a significant effort in that direction.
Friends,
On this occasion, I once again pay my respects to all the esteemed elders above 70 years in the country, and I congratulate you all.
Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা AIIAদা প্রোজেক্ত কয়া অমগী উরেপ-উয়ুং তম্বদা থমখিবা ৱারোল
29 OCT 2024 5:28PM by PIB Imphal
থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা কেন্দ্রগি কেবিনেত্তা ঐগা থৌ পুমিন্নরিবা, ঐগী মরুপ শ্রী জগত প্রকাশ নদ্দা জী, মন্সুখ মান্দৱিয়া জী, প্রতাপ রাও জাধৱ জী, শ্রীমতি অনুপ্রিয়া পতেল জী, সুকুমারি সোভা করন্দলাজে, পার্লিয়ামেন্তা ঐগা লোইননা থৌ পুমিন্নরিবা, মফম অসিগী এম.পি., শ্রী রামৱীর সিং বিধুরি জী, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী ভর্চুৱল ওইনা মসিদা শরুক য়ারিবা ইকাইখুম্নরবা গোবর্নরশিং, ইকাইখুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, অতোপ্পা ইকাইখুম্নরবা মীয়ামগী মীহুৎশিং, লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী হেল্থ ইনস্তিত্যুশনশিংদগী দোক্তরশিং, ভৈদ্যশিং, আয়ুশ অমসুং হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং... হেল্থ সিস্তেমগা মরি লৈনবা ইচিল-ইনাও, ইচে-ইচলশিং, ওল ইন্দিয়া ইনস্তিত্যুত ওফ আয়ুর্ভেদকী দোক্তর অমসুং কর্মচারি পুম্নমক, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
ঙসি লৈবাক শিনথুংনা ধন্তেরস অমসুং ভগৱান ধনৱন্তরিগী মপোক কুমওনগী থৌরম পাংথোক্লি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা ধন্তেরস অমসুং ধনৱন্তরিগী জয়ন্তিগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। ঙসিগী নুমিৎ লৈবাক অসিগী মী ময়াম অমনা ময়ুমগীদমক্তা অনৌবা পোৎলম অমা নত্রগা অমদি লৈ। ঐহাক্না মরু ওইনা লৈবাক অসিগী লাল্লোন-ইতিক তৌরিবা মরুপশিংবু য়াইফ-পাউজেল পীরি। ময়াম পুম্নমক্তশু দিপাৱলিগীদমক্তা মাংজৌননা য়াইফ-পাউজেল পীরি। ঐখোয়গী মরক্তা ময়াম অমনা দিৱালি ময়াম অমা উরম্লগনি অদুবু হন্দক্কী দিৱালি অসিদি য়াম্না পুৱারি ওইরবা দিৱালিনি। নখোয় ময়াম্ন খল্লগনি মদুদি দিৱালি ময়াম অমা য়েংমন্দনা শমদা পোক ফাওবা হৌরে অদুগা মোদী জীনা করম্বা পুৱারি ওইরবা দিৱালি পুরক্লিবনো। চহি ৫০০গী মতুংদা অসিগুম্বা তাঞ্জা অমা লাক্লে ... মদুদি আয়োধ্যাদা রামললাগী পোক্নফমদা শারিবা মহাক্কী মন্দিরদা দীপ লিশিং কয়া অমা থাল্লগনি, য়াম্না ফজরবা কুম্মৈ অমা ওইরগনি। মসিগী দিৱালি অসি ঐখোয়গী রামনা অমুক হন্না মশাগী ময়ুমদা হল্লক্লে। অমসুং হন্দক্তি খৌরাংনা ঙাইরিবা অদু চহি ১৪গী মতুংদা নত্তে, চহি ৫০০গী মতুংদা মপুং ফারিবনি।
মরুপশিং,
ধন্তেরসকী নুমিৎ অসি লাইবক ফবা অমসুং হকচাং ফনা লৈবগী কুম্মৈ অসি তাঞ্জা চারুবা নত্তে। মসি ভারতকী সংস্কৃতিগী পুনশিরোলগী খুদম অমনি। ঐখোয়গী রিশিশিংনা হায়রম্মি-আরোগ্যাম পরমম ভাগ্যম! মসিনা হায়বদি, হকশেলনা খ্বাইদগী অথোইবা লাইবক্নি, অথোইবা লন্নি। হায়নৈ মদুদি হেল্থ ইস ৱেল্থ হায়না। মসিগই অরিবা ৱাখল্লোন অসিনা ঙসিদি আয়ুর্ভেদ দিৱসকী শক্তমদা মালেম শিনবা থুংনা খঙনরে। ঐখোয় কদুইংমক্কী ওইনদি য়াম্না হরাওনিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি মদুদি ঙসিদি লৈবাক ১৫০ হেনবদা আয়ুর্ভেদ দিৱস অসি পাংথোক্লি। মসিনা খুদম্নি- আয়ুর্ভেদকা মরি লৈননা মালেম শিনথুংনা পুক্নিং চিংশিনলক্লি! অমসুং মসিনা খুদম্নি মদুদি ভারতনা মশাগী অরিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অদুনা মালেম পুম্ববু কয়া য়াম্না পীবা ঙম্বগে হায়বদু তাক্লি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসিনা আয়ুর্ভেদকী লৌশিংবু মোদর্ন মেদিসিনগা লোইননা পুনশিন্দুনা হকশেলগী লমদা অনৌবা পন্দুপ অমমুক হাপচিনখ্রে। ‘ওল ইন্দিয়া ইনস্তিত্যুত ওফ আয়ুর্ভেদ’না মসিগী অচৌবা সেন্তর অমা ওইরক্লি। চহি ৭কী মমাংদা, ঙসিগী নুমিৎ অসিমক্তদা, ঐহাক্না ইনস্তিত্যুত অসিগী অহানবা ফেজ অদু মীয়ামদা খুদোল তম্নবগী খুদোংচাবা অদু ফংজখি। ঙসি ভগৱান ধনৱন্তরিগী জয়ন্তি অসিদা ঐহাক্না মসিগী অনিশুবা ফেজ শঙ্গাবগী তাঞ্জা অদু ফংলে। মফম অসিদা পঞ্চকর্মগুম্বা অরিবা মেথদশিং অসি মতম অসিগী অনৌবা তেক্নোলোজীগা লোইননা ফ্যজন তৌবা উবা ফংলগনি। আয়ুরভেদ অমসুং মেদিকেল সাইন্সগী লমদা এদভান্স রিসর্চশু তৌগনি। অমসুং ঐহাক্না মসিগীদমক্তা লৈবাক মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী প্রজাশিংনা হকচাং ফনা লৈরিবমখৈ, লৈবাক অদুগী চাউখৎ-খোংথাংগী খোংজেল অদুশু হেন্না য়াংগনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা, মশাগী প্রাজাশিংগী হকশেলদা মরু ওইবা থমদুনা, কেন্দ্র সরকারনা হেল্থ পোলিসীগী য়ুম্বি মঙাগী ৱারেপ লৌখি। অহানবদা- প্রিভেন্তিব হেল্থকিয়র, হায়বদি লাইনা অদুনা হৌরক্ত্রিঙৈদা ঙাকথোকপা.... অনিশুবদা– লাইনা অদুগী মতম চানা লাইওং খঙদোকপা.... অহুমশুবদা- লেম্না অমসুং হোংনা লাইয়েংবা, অ্ংবা হিদাক-লাংথকশিং... মরিশুবদা- অপিকপা সিতীশিংদা অফবা মখলগী লাইয়েং, দোক্তরশিংগী অৱাংপা লৈহন্দবা.... অমসুং মঙাশুবদা- হেল্থকিয়রদা তেক্নোলোজীগী এক্সপান্সন। ভারতনা হৌজিক্তি হেল্থকিয়র সেক্তর অসিবু হোলিস্তিক হেল্থকিয়রগী মিৎয়েংদগী য়েংলে। ঙসিদি, মসিগী প্রোগ্রাম অসিদা মসিগী য়ুম্বি মঙা অসিগী য়াম্না চাউনা মমি তাবা ফংলে। হৌজিক-হৌজিক মফম অসিদা লুপা করোর লিশিং ১৩ রোমগী ওইগদবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। আয়ুর-স্বাস্থ্যা য়োজনাগী মখাদা সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ৪... দ্রোনশিংগী খুত্থাংদা হেল্থ সর্বিসশিংগী এক্সপান্সন.... AIIMS রিশিকেশতা হেলিকোপ্তর সর্বিস.... AIIMS দিল্লী অমসুং AIIMS বিলাশপুরদা অণোবা ইনফ্রাস্ত্রকচর.... লৈবাক অসিগী অতোপ্পা AIIMS ৫দা সর্বিসশিংগী এক্সপান্সন..... মেদিকেল কোলেজশিং হৌদোকপা.... নর্সিং কোলেজশিংগী ভুমিপুজন...... লৈবাক অসিদা হেল্থ সর্বিসশিং অমুক হন্না হিংগৎহনবগা মরি লৈনবা অসিগুম্বা থবক কয়া অমা ঙসি পাংথোক্লি। ঐহাক য়াম্না হরাওই মদুদি অসিগুম্বা হোসপিতাল কয়া অমা ঐখোয়গী থবক তৌরিবা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী লাইয়েংনবগীদমক্তা শাখ্রে। মসিগী হোসপিতালশিং অসিনা ঐখোয়গী ৱার্কিং ক্লাসকীদমক্তা সর্বিসকী সেন্তরশিং ওইরগনি। ঙসি শঙ্গাখিবা ফার্মা য়ুনিৎশিং অদুনা লৈবাক অসিমক্তা অৱাংবা ক্বালিতী স্তেন্তশিং অমসুং ইমপ্লান্তশিংগা লোইননা এদভান্স ওইরবা হিদাক-লাংথকশিং মেন্যুফেকচর তৌরগনি। মসিগী য়ুনিৎশিং অসিনা ফার্মা সেক্তরদা ভারতকী শাহবু খুমাং চাউশিনহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয় অনম্বনা অনাবা হায়সিনা ইমুং-মনুং পুম্বদা ব্রজ তাবগুম্না থোকপা অদুগুম্বা ইমুংশিংদগী হৌরকপা ঙাক্তনি। করিগুম্বা কনাগুম্বা লাইরবা ইমুং অমগী মীওই অমনা য়াম্না কন্না নারবদি, মদুনা ইমুংগী মীওই খুদিংমক্তআ শোকহল্লি। মতম অমদা মীশিংনা লাইয়েংনবগীদমক্তা মখোয়গী য়ুমশিং, লমশিং, সনা-লিক্কোল, লৈজবা খুদিংমক য়োন্থোক্নরম্মি। লাইরবা মীওই অমগী থৱায়না শাথিবা লাইনা অমগী লাইয়েংবদা চংবা মমল অদু তাবদা নিক্লম্মি। অহল ওইরবা মমানা মশাবু লাইয়েংগদ্র নত্রগা মহাক্কী মশুশিংবু লাইরিক তম্নগদ্রা হায়না খল্লম্মি। অহল ওইরবা মপা অমনা মশাবু লাইয়েংগদ্র নত্রগা ইমুংগী শেঞ্জংবু য়েংশিনগদ্র হায়না খল্লম্মি। মরম অদুনা লাইরবআ ইমুংশিংগী অহলশিংনা লম্বি অমখ্তমক উরম্মি। তুমিন্না অনা-অয়ে অদুবু খঙজিল্লি। তুমিন্না শিবা ঙাইরম্মি। শেল লৈতবনা মরম ওইরগা লাইয়েংবা ঙমদদুনা উপাই লৈজদা লাইরবশিংবু নিংবা কাইহল্লি।
ঐহাক্না ঐহাক্কী লাইরবা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংবু অসিগুম্না উপাই লৈজদবা অসি য়েংবা ঙমদে। মরম অদুনা আয়ুশমান ভারত য়োজনা অসি মসিগী মনুংশি, মদুগী চৈনা, চৈনা ফংবা মতৌ অমসুং ঐখোয়গী ইরৈচাশিংগী মাইকৈদা কত্থোক্নিংবগী ৱাখল্লোন অসিদগী হৌরকখিবনি। সরকার অসিনা ৱারেপ লৌখি মদুদি সরকারনা লাইরবশিংগী হোসপিতলাইজেশন অচংবা শেল অদু পুথোক্কনি... লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লাইয়েংবদা চংবা শেল। ঙসিদি ঐহাক য়াম্না পেল্লে মদুদি লৈবাক অসিগী লাইরবা মী করোর ৪ রোম্না আয়ুশমান য়োজনাগী খুদোংচাবা লৌখ্রে। মসিগী লাইরবা মী করোর ৪ অসি হোসপিতালদা এদমিৎ তোখ্রে, খরা অমদি তোঙান-তোঙানবা লাইনাশিংগীদমক্তা কয়ারক হন্না এদমিৎ তৌখ্রে.... মখোয়গী লাইনাশিং অদুবু লাইয়েংখ্রে... অমসুং মখোয়না লুপা অমফাওবা তিংখিদে। করিগুম্বা আয়ুশমান য়োজনা লৈরমদ্রবদি..... মসিগী লাইরবা মীশিং অসিনা মখোয়গী সেঙ্গাওদগী লুপা করোর লাখ ১.২৫ রোম থিগদৌরিবনি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা আয়ুশমান য়োজনাগী বেনিফিসরীশিংগা য়াম্না তোইনা উনৈ, মখোয়গী নুঙাইবা অমসুং অৱাবশিং অদু তাই, মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং অদু তাই অমসুং ৱা ঙাংবা মতমদা মখোয়গী মমিত্তগী তাবা হরাওবগী পীরাং অদু আয়ুশমান য়োজনা অসিগা মরি লৈনবা মীপুম খুদিংমক্কীদমক্তাদি থৌজাল অমদগী তাবা নত্তে... দোক্তর খুদিংমক্কী..... পেরামেদিকেল স্তাফ খুদিংমক্কীদমক্তদি, মসিদগী হেন্না চাউবা থৌজাল লৈত্রে।
থাজবিয়ু… অসিগুম্বা অৱাবশিং অসিদগী মীশিংবু কন্নবা স্কীম অমত্তা মমাংদা সেমকিদ্রি… অমসুং ঙসিদি ঐহাক বাম্ন পেল্লে মদুদি অয়ুশমান য়োজনা অসি চাউথোরক্লে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা অহল ওইরবা মীওই খুদিংমক্না মসিগি প্রোগ্রাম অসিবু তান্নরি। ইলেক্সনগী মতমদা, ঐহাক্না অহুমশুবা তার্মদা, চহি ৭০গী মথক্তা লৈবা অহল খুদিংমক অয়ুশমান য়োজনাগী মখাদা পুরক্লগনি হায়না থাজবা পীখি… ঙসি ধনৱন্তরি জয়ন্তি অসিদা, মসিগী ধাজবা অসি নিংবা থুংহল্লে। ঔজিক্তি চহি ৭০গী মথক্তা লৈবা লৈবাক অসিগী অহল খুদিংমক্না হোসপিতালশিংদা লেম্না লাইয়েংবা য়ারগনি। অসিগুম্বা অহল ওইরবা মীওইশিং অসিদা আয়ুশমান ৱায়া ৱন্দনা কার্দ পীরগনি। সরকার অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা অহল ওইরবা মীপুম খুদিংমক…. চহি ৭০ এল্লবামীপুম খুদিংমকপু য়ারিবমখৈ থুনা আয়ুশমান ৱায়া ৱন্দনা কার্দ ফংহন্নবা হোৎনরি। অমসিং মসিগী স্কীম অসিদা ইনকমগী রেস্ত্রিক্সন অমত্তা লৈতে… লাইরবা মীশক ওইবা য়াই…. মিদল ক্লাসকী মীশক ওইবা য়াই…. শেল পাইবা উপ্পর ক্লাসকি মীশক ওইবা য়াই, মীপুম খুদিংমক্নামসিগী বেনিফিসরি ওইবা য়াই। মসিগী স্কীম অসিগী খুদোংচাবা লৌনিংবা খুদিংমক, লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্না করিগুম্বা মহাক্কী চহি অদু ৭০গি মথক্তা ওইরবদি মসিগী খুদোংচাবা লোবা য়াগনি।
অহল ওইরবা মীওই কুদিংমক্না অৱা-অনাদগী কোম্না নিংখা তম্না হিংগদবনি, মখোয়না হকচাং ফবা পুনশি মহিং অমা হিংগদবনি…. ইজৎ লৈনা পুনশি হিংগদবনি….. স্কীম অসিনা মসিগীদমক্তা মাইলস্তোন অমা ওইরগনি। করিগুম্বা য়ুম অমগী অহল ওইরবা মীওই অদুনা আয়ুশমান ৱায়া ৱন্দনা কার্দ লেরবদি, ইমুং অদুগী চাদি অদু হন্থরগনি, মখোয়গী অৱাবশিং অদুশু হন্থরগনি। ঐহাক্না মসিগী স্কীম অসিগীদমক্তা ইরেচাশিং পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি, অমসুং ঐহাক্না মফম অসিদগী চহি ৭০ হেল্লবা অহল ওইরবা মীওইশিং পুম্নমক্তা সলাম তৌজরি। অদুবু মসিগা লোইননা ঐহাক্না দিল্লীগী চহি ৭০ হেল্লবা অহল ওইরবশিং পুম্নমক্তা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী চহি ৭০ হেল্লবা অহল ওইরবশিং পুম্নমক্তা ঙাকপীনবা হায়জরি মদুদি ঐহাক্না নখোয় অৱাফমদা তারে হায়বা খঙগনি অদুবু ঐহাক্না মদুগী পাউ ফংগনি অদুবু ঐহাক্না নখোয়গী মতেং পাংবা ঙম্লোই অমসুং মদুগী মরমদি দিল্লী সরকার অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গল সরকার আয়ুশমান স্কীম অসি য়াওদে, মখোয়গী রাজনিতিগী অপাম্ব অদুনা মরম ওইরগা য়াওদে, মশাগী রাজ্য মক্তদা অনাবা মীশিংবু নমথদুনা থম্বগী ৱাখল্লোন অসিমক মীওইবা জাতি মিৎয়েংদগী মরম অমএক্তদা মসিগী ৱাখল্লোন অসি চুমদে। অমসুং মরম অদুনা ঐহাক্না ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং দিল্লীগী অহলশিংদা ঙাকপীনবা হাবজরিবনি। ঐহাক্না ইরৈচাশিংগীদমক্তা থবক তৌবা ঙম্মি অদুবু রাজনিতিগী ওইবা মখোয়গী ওইজবা থিবগী শম্বল অদুনা ঐহাকপু দিল্লী অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী অহলশিংবু সেবা তৌবদগী থংঙি। অমসুং ঐগী ওইনদি, ঐহাক্না মসি রাজনিতিগি ৱাখললোনদগী ঙাংবা নত্তে, ঐহাক্না ঙাংলিবা মফম দিল্লী অসিগী অহলশিংনশু ঐহাক্না ঙাংলিবা অসি তরমগনি হায়বদা থমোইনুংদা অৱাবা ফাওই। এআক্কী থমোইদা কয়া য়াম্না ৱাবগে হায়বদু ঐহাক্কী ইচিল অসিনা ৱাহৈ ওইনা ফোংদোকপা ঙম্লরোই।
মরুপশিং,
লাইরবা নত্রগা মিদল ক্লাসপু ওইসনু, য়ারিবমখৈ মীপুম খুদিংমক্কী লাইয়েংবগী অচংবা শেল অদু খ্বাইদগী নেম্বা ওইগদবনি। ঙসিদি, লৈবাক অসি শিনথুংনা পি.এম. জন ঔসাধি কেন্দ্র লিশিং ১৪ হেন্না লৈরে, ঐখোয়গি সরকার অসিনা কয়া য়াম্না সেন্সিতিব ওইনা থবক তৌরিবগে হাববগী খুদম্নি। চাদা ৮০ দিস্কাউন্ত পীদুনা জন ঔসধি কেন্দ্রশিং অসিদা হিদাক-লাংথকিশিং ফংলি। করিগুম্বা মসিগী জন ঔশধি কেন্দ্রশিং অসি লৈরমদ্রবদি, হৌজিক ফাওবদা লাইরবশিং অমসুং মিদল ক্লাসতা য়োল্লিবা হিংদাকশিং অদুগী মতুং ইন্নদি, ঐহাক হায়বা ঙমগনি মদুদি মখোয়না ইদাক-লাংথকসিংদা লুপা করোর লিশিং ৩০ হেন্না চাদিং তোরম্লগনি। মখোয়না লুপা লিশিং করোর ৩০ সেব তোবা ঙম্লিবা অসি মখোয়না হিদাক-লাংথকশিং অদু জন ঔশধি কেন্দ্রশিং অসিদগী চাদা ৮০ দিস্কাউন্ত তোদুনাফংবগীনি।
নখোয়না খঙলম্লগনি.... ঐখোয়না স্তেন্তশিং অমসুং নী ইমপ্লন্তশিংঘুম্বা দিভাইসশিং অসি হোংথহনখ্রে। মসিগী ৱারেপ অসি লৌরমদ্রবদি.... মসিগী ওপরেশনশিং অসি চত্থখিবা ইচম-চম্বা মীওইশিংনা করোর লিশিং ৮০ হেন্না চাদিং তৌরম্বা য়াই, মখোয়গী লুপা করোর ৮০ অদু কনবা ঙমহৌরিবা অসি ঐখোয়গী হোৎনজমনগী মহৈনি। ফ্রী দাইলাইসিস স্কীমনা মরম ওইরগা পেসেন্ত লাখ কবা অমগী শেল লুপা করোর লিশিং কয় অমা কনবা ঙমখ্রে। ঐখোয়গী সরকার অসিনা শাথিবা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা লাইনাশিংদগী ঙকথোক্নবা মিসন ইন্দরধানুশ অভিয়ান চলাইরি। মসিনা মীরোল্লবী নুপীশিংগী পুনশি কনবদা নত্তনা.... পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিংগী পুনশিশু কল্লিবনি... অদুদা নত্তনা মখোয়শিং অদুবু অরুবা লাইনাশিংদগীশু ক্লিবনি। ঐহাক্না ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লাইরবশিং অমসুং মিদল ক্লাসশিং অসিনা য়াম্না তাংবা লাইয়েংগী পোৎলুম অসিদগী নিংখাতমদ্রিবফাওবা পোত্থারোই অমসুং ঙসি লৈবাক অসিনা মসিগী মাইকৈদা মাং লোমদা খোং থাংজিল্লি।
মরুপশিং,
নখোয়না খঙই... লাইনানা থোকহনবা খুদোংথিবশিং অমসুং অৱাবশিং অদু হন্থনবা, খ্বাইদগী মরু ওইবা থবক অদুদি মতম চানা লাইওং খঙদোকপা.... করিগুম্বা কনাগুম্বা অমা নাবা তারবদি, মহাক্না ঙন্নালাইওং খঙদোক্নবগী ফেসিলিতী অদু লৌগদবনি অমসুং লাইনা অদু য়াম্না ঙন্না লাইয়েংহৌগদবনি... মসিগীদমক্তা, লৈবাক শিনথুংনা আয়ুশমান আরোগ্যা মন্দির লাখ অনি হেন্না হাংদোকখ্রে। ঙসিদি, মসিগী আরোগ্য মন্দিরশিং অসিনা মী করোর কয়া অমগী কন্সর, ব্লদ প্রেসর, দাইবেতিসগুম্বা লাইনশিং আসিবু য়াম্না লাইনা দাইগনোজ তৌখ্রে। য়াম্না লাইনা দাইগনোসিস তৌবনা মরম ওইরগা মীশিং অসিগী লাইয়েংশু মতম চানআ চত্থরে। মতম চানা লাইয়েং চত্থবা হায়বসিশু মখোয়গী শেল সেব তৌরিবনি।
এখোয়গী সরকার অসিনা হেল্ত সেক্তরদা তেক্নোলোজী অয়াম্বা শিজিন্নদুনা ইরৈচাশিংগী শেল তুংশিনবদা মতেং পাংলি। ই-সঞ্জীৱনি স্কীমগী মখাদা, হৌজিক ফাওবদা মী করোর ৩০, হাবরিবা মশিং অসি অপিকপদি নত্তে, মী করোর ৩০না ইকাইখুম্নরবা, শক্নাইরবা দোক্তরশিংগা ওনলাইনদা কন্সল্ত তৌখ্রে। মখোয়না দোক্তরশিংদগী লেম্না অমসুং অচুম্বা কন্সলতেশন ফংদুনা শেল য়াম্না সেব তোহৌরে। ঙসিদি ঐখোয়না U-ৱিন প্লেতফোর্ম লোঞ্চ তৌখ্রে। মসিগী প্লেতফোর্ম অসিদগী ভারতনা মশাগী ওইবা তেক্নোলোজী ৱাংবা এদভান্স ইন্তরফেস অমা লৈরগনি। মালেম পুম্বনা কোরোনা মতমদা ঐখোয়গী কো-ৱিন প্লেতফোর্মগী মাইপাকপা অদু উবা ফংখ্রে। পেমেন্ত সিস্তেমদা UPIগী মাইপাকপা অদু ঙসিদি মালেমগী ৱারি ওইরে। ভারতনা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর হায়বদি DPIগী খুত্থাংদা হেল্থ সকে্তরদা চপ মান্নাবআ মাইপাকপা অদু অমুক হন্না পুরক্কদৌরি।
মরুপশিং,
নিংখা তম্লবা মতুং দেকেদ ৬-৭ অসিদা হেল্থ সেক্তরদা তৌরমদবা থবকশিং অদু হৌখিবা চহি ১০ অসিদা তৌরি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, মশিং য়াম্লবা অনৌবা AIIMS অমসুং মেদিকেল কোলেজশিং লৈবাক অসিদা হাংদোরক্লি। ঙসি, থৌরম অসিমক্তদা, কর্নাতকা, য়ু.পি., এম.পি. অমসুং মধ্য প্রদেশতা হোসপিতাল কয়া অমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। কর্নাতকাগী নর্সাপুর অমসুং বোম্মা-সান্দ্রদা, মধ্য প্রদেশকী পিতামপুরদা, অন্ধ্র প্রদেশকী আচিতাপুরমদা অমসুং হরিয়ানাগী ফরিদাবাদতা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। য়ু.পি.গী মীরুত্তা অনৌবা ESIC হোসপিতালগী থবক হৌখ্রে। ইন্দোরদা হোসপিতাল অমশু হৌখ্রে। হেনগৎলক্লিবা হোসপিতালশিংগী মশিং অসিনা মেদিকেল সীতশিংগী মশিংশু খোংজেল চপ মান্ননা হেনগৎলক্লি তাকপনি। ঐহাক্না লাইরবা অঙাং অমগী দোক্তর ওইনিংবগী মঙলান অদু কাইবা পামদে। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি সরকারগী মাইপাকপা অদু লৈবাক অসিগী নহা অমগী মঙালনা কাইদবা হায়বা ৱাফম অসিদশু লৈ। মঙলানগীশু মশাগী শক্তি লৈজৈ, করিগুম্বা মতমদা মঙলান অসিশু পুক্নিং থৌগৎনবগী মচাক অমা ওইরিবনি। ঐহক্না মিদল ক্লসকী অঙাংশিংবু মেদিকেল তম্নবগীদমক্তা মপান লমদা উপাই লৈতদনা চৎপা হায়বসি পামদে.... মরম অদুনা ঐহাক্না হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, মেদিকেল সীতশিং হেনগৎনবা কেমপেন অমা ভারত্তা কন্না চত্থরি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, MBBS অমসুং MDগীদমক্তা পুন্না অনৌবা সীত লাখ অমরোম হেনগৎলকখ্রে। অমসুং হন্দক্কী চহি অসিদা, ঐহাক্না রেদ ফোর্ততগী লাউথোকখ্রে মদুদি লাক্কদবা চহি ৫ অসিদা ঐখোয়না মেদিকেল লাইন অসিদা অহেনবা সীত লিশিং ৭৫ আমগা হাপচিল্লগনি.... নখোয়না খন্দুনআ য়েংবীয়ু মসিনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা দোক্তরশিংগী মশিং কয়া য়াম্না হেনগৎলগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক অসিদা রেজিস্তর তৌরবা আয়ুশ প্রক্তিস্নর লাখ ৭.৫ হেন্না লৈরে। ঐখোয়না মসিগী মশিং অসি অমুক্কশু হেন্না হেনগৎহনগদবনি। লৈবাক অসিদা মসিগীদমক্তা থবকশু তৌরি। ঙসি মালেম অসিনা ভারতপু মেদিকেল অমসুং ৱেলনেস তুরিজমগী অচৌবা সেন্তর অমা ওইনশু উই। মালেম অসিগী মফম কয়াদগী মীশিংনা ভারত্তা য়োগ, পঞ্চকর্মা অমসুং মেদিতেশনগীদমক্তা লাকই। লাক্কদবা মতমশিংদা, মসিগী মশিং অসি অমুক্কশু হেন্না য়াংনা হেনগৎলক্লনি। ঐখোয়গী নহাশিং, ঐখোয়গী আয়ুশ প্রক্তিস্নরশিংনা মসিগীদমক্তা শেম-শাদুনা লেগদবনি। প্রিভেন্তিব কার্দিয়োলোজী... আয়ুরভেদিক ওর্থোপেদিক্স..... আবুর্ভেদ স্পোর্তস মেদিসিন অমসুং আয়ুর্ভেদ রেহেব সেন্তরশিং.... অসিগুম্বা লমশিং অসিদা ভারত খক্তা নত্তনা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদশু আয়ুশ প্রক্তিস্নরশিংগীদমক্তা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈরি। ঐখোয়গী নহাশিংনা মসিগী খুদোংচাবশিং অসিগী কূত্থাংদা খুমাং চাউশিনবদা নত্তনা মীওইবা খুনাই অসিগীদমক্তা অচৌবা সর্বিস অমা তৌরগনি।
মরুপশিং,
২১শুবা সেঞ্চুরীদা, সাইন্সনা হিদাক-লাংথক্কী লমদা য়াম্না য়াংনা ঙক্নিংঙাই ওইবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লকখি। মমাংদা হান্না লায়েংবা ঙমদবা লাইনা ওইনা খন্নরম্বশিং অদুগীদমক্তা লাইয়েংশিং লৈরক্লে। মালেম অসিনা লাইয়েংগা লোইন-লোইননা ৱেলনেসতা মরু ওইবা থম্বা হৌরক্লে। অমসুং ৱেলনেসকী মতাংদদি, হকশেলগী মতাংদদি, মসিগী মতাংদা ভারতনা চহি লিশিং কয়া অমগী এক্সপরিয়েন্স লৈ। মতম অসিনি ঐখোয়না ঐখোয়গী অরিবা লৌশিংশিং অদুবু মোদর্ন সাইন্সকী মিৎয়েংদগীশুং প্রমান পীগদবা অদু। মরম অদুনা ঐহাক্না খুদম-চাংদম য়াওবা আয়ুর্ভেদগী মতাংদা পল্লিবদু। আয়ুর্ভেদতা পর্সোনেলাইজদ ত্রীৎমেন্ত প্রোতোকোলশিংগী নোলেজ য়াম্না লৈ... অদুবু মোদর্ন সাইন্সকী মিৎয়েংদগীদি, মসিগী মাইকৈদা সোলিদ ওইবা কনক্লুসিব ৱার্ক অমত্তা তৌখিদ্রি। ঙসিদি মসিগী মাইকৈদা লৈবাক অসিনা য়াম্না মরু ওইবা কেমপেন অমা হৌদোক্লগনি হায়সি য়াম্না হরাওই। কেমপেন অসি- প্রাক্রিতি পরিক্সা অভিয়ান!মসিগী প্রক্রিতি পরিক্সা অভিয়ান! মরমদি পেসেন্ত খরা আয়ুর্ভেদনা মরম ওইরগা ফখ্রে, ফল অদু উবা ফংলে, খুদমদি লৈতে, ঐখোয়না ফলগা লোইননা খুদমশু তঙাইফদে। মালেম অসিগী হকশেলগীদমক্তা ঐখোয়দা হর্ব লৈ হাববদু মালেম অসিদা উৎনবগীদমক্তা। মসিগি কেমপেন অসিগ মখাদা, ঐখোয়না আয়ুর্ভেদগী প্রিন্সিপলশিং অদুদা য়ুমফম ওইরগা মীপুম খুদিংমক্কী খ্বাইদগী ফাব পুনশি মহিং অমা শেম্বা য়াই। ঐখোয়না মীওইশিং অদু লাইনা অদুনা নারক্ত্রিঙৈগী মমাংদা মখোয়গী রিস্ক এনালিসিস তৌবা য়াই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসিগী মাইকৈদা খুমাং চাউশিল্লকপনা ঐখোয়গী হেল্থ সেক্তরদা য়াম্না চাউনা অওনবা পুরক্কনি। মালেম পুম্বদা হেল্থকিয়রগী তোঙানবা মিৎয়েং অমা পীবা য়াই।
মরুপশিং,
মোদর্ন মেদিকেল সাইন্সকী মাইপাকপগী অতোপ্পা অচৌবা মরম অমনা প্রিন্সিপাল খুদিংমক্কী লেব ভেলিদেশন তৌবা... ঐখোয়গী ত্রেদিস্নেল হেল্থকিয়র সিস্তেমনশু মসিগী চাংয়েং অসি মাইপাকপা তাই। ঐখোয়না অশ্বগন্ধা, য়াইঙং, গুল মোরোক... অসিগুম্বা হর্ব কয়া অমা মীরোল কয়া কয়াদগীহৌনা তোঙান-তোঙানবা লাইয়েংগীদমক্তা শিজিন্নদুনা লাক্লবনি। হৌজিক্তি মখোয়গী কান্নবশিং অসি য়াম্না ইমপেক্ত লৈবা স্তদীশিং মাইপাক্না শিজিন্নখ্রে। মরম অদুনা অশ্বগন্ধাগুম্বা হিদাক-লাংথকশিং অসিগী দিমান্দশিং অসি ঙসি মালেম অসিদা য়াম্না য়াংনা হেনগৎলক্লিবনি। অশ্বগন্ধা এক্সত্রেক্তকী মার্কেত অসি হন্দক্কী দেকেদ অসিগী লোইশিল্লকপদা বিলিয়ন দোলর অনি মখাই য়ৌরবা য়াই হায়না পানরি। নখোয়না খন্দুনা য়েংঙো.... লেব ভেলিদেশনগী খুত্থাংদা মসিগী হর্বশিং অসিগী ভেল্যুএশন অদু কয়া য়াম্না হেনগৎপা ঙম্বগৈ হায়বদু য়েংবীয়ু! কয়া য়াম্না চাউবা মার্কেত অমা ঐকোয়না শেম্বা ঙম্বগে হায়বদু য়েংবীয়ু!
মরম অদুনা, কোমরেদশিং,
আয়ুশকী মাইপাকপা অসিগী শাফু অদু হেল্থ সেক্তর খক্তদা লোইবা নত্তে। নাকল অমদা মসিনা ভারত্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি, অমসুং নাকল অমরোমদনা, মসিনা মালেমগী য়াফনবগী হোৎনরিবশিং অসিবু হেন্নশু কনখৎহল্লি। ঐখোয়গী হোৎনজমনশিং অদুনা মরম ওইরগা চহি ১০গী মনুংদা, আয়ুশনা লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলকপা সেক্তরশিংগী মনুংদা অমা ওইরক্লি। ২০১৪দা, আয়ুশকা মরি লৈনবা মেন্যুফেকচরিং সেক্তর অদু বিলিয়ন দোলর অহুম ওইরম্মি, ঙসিদি চাউরাক্না বিলিয়ন দোলর ২৪দা চাউখৎলক্লে। হায়বদি চহি ১০ অসিদা শরুক নিপাল থোক্না হেনগৎলকখ্রে। মরম অদুনা ঙসিদি লৈবাক অশিগী নহাশিংনা অনৌবা আয়ুশ স্তার্তঅপশিং হৌদোরক্লিবনি। ত্রেদস্নেল ওইবা প্রোদক্তশিং, তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা পুথোকপা অনৌবা প্রোদক্তশিং, অনৌবা সর্বিসশিং, হায়রিবশিং অসিগা মরি লৈনবা আয়ুশ স্তার্তঅপ ৯০০ হেন্না ঙসিদি লৈবাক অসিদা থবক তৌরি। ঙসি ভারতনা লৈবাক ১৫০দা বিলিয়ন দোলর কয়া অমগী ওইগদবা আয়ুশকী পোত্থোকশিং এক্সপোর্ত তৌরি। ঐখোয়গী ইমুংশিংনা মদুগী কান্নবা দাইরেক্ত ওইনা ফংলি। হান্না লোকেল মার্কেত্তা খক্তমক ফংলম্বা হর্বশিং অমসুং সুপর ফুদশিং অদু হৌজিক্তি গ্লোবল মার্কেত্তা ফংলে।
মরুপশিং,
লৌমীশিংনা হোংলক্লিবা সিনারিয়ো অসিদগী খ্বাইদগী হেন্না কান্নবা ফংনবা, সরকার অসিনা হর্বশিংগী প্রোদক্সনশু য়োকখৎলি। নামামি গঙ্গে প্রোজেক্তকী মখাদা, গঙ্গা তুরেলগি খোংবান্দা হর্বশিংগী নচরেল ফার্মিং অমসুং প্রোদক্সনবু প্রোমোত তৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী জাতিগী লমচৎ, ঐখোয় খুনাই অসিগী চৎনরিবা মওং-মতৌ অসিগী থৱায় অসি – “সর্বে ভৱন্তু সুখিনাহ, সর্বে সান্তু নিরামায়াহ”. পুম্নমক নুংঙাইনা লৈবা ওইসনু, পুম্নমক হকচাং ফনা লৈবা ওইসনু। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, ঐখোয়না ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী মন্ত্র অসিগী মতুং ইন্দুনআ লৈবাক অসিগী পোলিসীশিংদা মসিগী সেন্তিমেন্ত অসি য়াওহনখি। লাক্কদবা চহ ২৫ অসিদা, হেল্থ সেক্তরদা ঐখোয়না হোৎনখিবশিং অসিনা চাউখৎপা ভারত অমগী অরিবা ফাউন্দেশন আমা ওইগদৌরিবনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ভগৱান ধনৱন্তরীগী থৌজালদগী, ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা হকচাং ফবা ভারত অমগী মঙলান অদুবু মঙফাওনবা ঙম্লগনি।
অমসুং কোমরেদশিং,
ঐহাক্না ফল অমসুং খুদমগী মতাংদা ৱা ঙাংবা মতমদা, ঐখোয়না মাইকৈ অমদা য়াম্না কন্না হোৎণগদৌরিবনি অমসুং মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, মেন্যুস্ক্রিপশিং অসি য়াম্না য়াম্না চাইদুনা লৈরি। আয়ুর্ভেদাগা মরি লৈনবা মেন্যুস্ক্রিপশিং অসি মফম ময়াম অমদা চাইদুনা লৈরি। হৌজিক লৈবাক অসিনা মসিগী হেরিতেজ অসিবু ঙাকশেন্দুনা থম্নবা মিসন মোদতা থবক পাইখৎলগনি। মহৈ-মশিংগী স্তোরহাউস পুম্বা তাদুনালৈরে, মদু ইনস্ক্রিপ্সনদা, কোপ্পর প্লেতশিংদা ওইবা য়াই, খুৎনা ইবা চিথিশিংদা য়াওদুনা লৈ। পুম্নমক অসি খোমগৎনবগী থবক অমসুং হৌজিক্তি আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্সকী মতম্নি, ঐখোয়না মদুবু চপ মান্নবা মওংদা তেক্নোলোজীগা কনেক্ত তৌবা পাম্লি, মদুগী নোলেজশিং অদুদগী করম্বা অনৌবা পোৎশিং লৌথোকপা ঙমগনি, মরম অদুনা ঐখোয়না মসিগী মাইকৈদা অচৌবা থবক অমশু তৌরগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না অমুক্কশু হন্না চহি ৭০গী মথক্তা লৈরবা লৈবাক অসিগী অহল খুদিমক্তা ঐহাক্না ইকাইখুম্নবা উৎচরি, মখোয়বু ইকাইখুম্নজরি অমসুং নখোয় পুম্নমক্তা নুঙাইবা ফোংদোক্লি।
থাগৎচরি!