Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of multiple projects in AIIA
29 OCT 2024 5:28PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union cabinet present at this event, Shri Jagat Prakash Nadda ji, Mansukh Mandaviya ji, Prataprao Jadhav ji, Smt. Anupriya Patel ji, and Shobha Karandlaje ji, my fellow MP from this region, Shri Ramveer Singh Bidhuri ji, the Honorable governors connected virtually from various states, Honorable chief ministers, MPs, MLAs, all other respected representatives, doctors, practitioners of Ayurveda and AYUSH and health professionals associated with health institutions from different parts of the country… brothers and sisters involved in the health system, all doctors and staff of the All India Institute of Ayurveda, ladies and gentlemen!
Today, the entire nation is celebrating Dhanteras and the birth anniversary of Lord Dhanvantari. I extend my best wishes to all of you on Dhanteras and Dhanvantari Jayanti. On this day, a large number of people across the country buy something new for their homes. I particularly wish good fortune to our business community. I also extend early wishes for Diwali to all of you. Many of us have seen many Diwalis, but even if we have seen several, this Diwali is historic. You might feel that our hair has turned white after seeing so many Diwalis, and you might wonder where Modi ji has brought this historic Diwali from. An opportunity like this has arisen after 500 years... when thousands of lamps will be lit in the temple of Ram Lalla at his birthplace in Ayodhya, creating a wonderful festival. This will be a Diwali when our Ram has returned home once again. And this time, this wait is not ending after 14 years, but after 500 years.
Friends,
The celebration of fortune and health on Dhanteras is not just a coincidence. It symbolizes the philosophy of life in Indian culture. Our sages have said — आरोग्यम् परमम् भाग्यम्! meaning, health is the greatest fortune, the greatest wealth. It is often said — health is wealth. This ancient thought is now prevailing globally as Ayurveda Day. It is a matter of joy for all of us that today Ayurveda Day is being celebrated in more than 150 countries. This is proof of the increasing global attraction towards Ayurveda! And it demonstrates how a new Bharat can contribute significantly to the world with its ancient experiences.
Friends,
In the past 10 years, the country has added a new chapter in the field of health by integrating the knowledge of Ayurveda with modern medicine. The All India Institute of Ayurveda has become a major centre for this. Seven years ago, on this very day, I had the honour of dedicating the first phase of this institute. Today, on the Lord Dhanvantari jayanti, I am privileged to inaugurate its second phase. Here, we will witness the fusion of ancient practices like Panchakarma with modern technology. Advanced research will also take place in the fields of Ayurveda and medical science. I congratulate all the citizens of the country for this.
Friends,
The healthier the citizens of a country, the faster the pace of its progress. Keeping this in mind, the central government has prioritized the health of its citizens by defining five pillars of health policy. The first is preventive healthcare, i.e., prevention before illness occurs... the second is timely disease diagnosis... the third is free and affordable treatment, affordable medicines... the fourth is good treatment in smaller towns, addressing the shortage of doctors... and the fifth is the expansion of technology in health services. Bharat now views the health sector from the perspective of holistic healthcare. Today, this program showcases a strong glimpse of all these five pillars. Here, projects worth approximately 13,000 crore rupees have been either inaugurated or their foundation stones laid. Under the Ayurswasthya Yojana, four centres of excellence... expansion of health services through drones... helicopter services at AIIMS Rishikesh... new infrastructure at AIIMS Delhi and AIIMS Bilaspur... expansion of services in five other AIIMS... the establishment of medical colleges... the foundation stone for nursing colleges... numerous initiatives related to the transformation of health services in the country have been undertaken today. I am pleased that many of these hospitals have been built for the treatment of our labour brothers and sisters. These hospitals will serve as centres for our working class. Today, the pharma units that have been inaugurated will produce advanced medicines, high-quality stents, and implants within the country. These units will further boost the growth of Bharat’s pharma sector.
Friends,
Most of us come from backgrounds where illness feels like a thunderbolt striking the entire family. When someone in a poor household falls seriously ill, it affects every member of the family. There was a time when families had to sell their homes, land, and jewellery to pay for treatment. Just hearing about the costs of treating serious illnesses would make a poor person’s soul tremble. Elderly mothers would wonder whether to spend on their treatment or on their grandchildren's education, while elderly fathers would contemplate whether to spend on their health or manage household expenses. Consequently, the elders in poor families often saw only one way forward: to endure the suffering silently, bear the pain, and wait quietly for death. The helplessness of not being able to afford treatment due to lack of money crushed the poor.
I could not bear to see my poor brothers and sisters in this helplessness. Thus, the Ayushman Bharat scheme was born out of a complete dedication to my fellow countrymen from that empathy, from that pain, and from that suffering. The government decided to cover the hospitalization costs for the poor, up to 5 lakh rupees for treatment. Today, I am satisfied that nearly four crore poor people in the country have benefited from the Ayushman scheme. These four crore poor people were hospitalized, some of them multiple times for different illnesses, received treatment without spending a single rupee. If the Ayushman scheme had not existed, these poor people would have had to pay around 1.25 lakh crore rupees from their own pockets. I often meet beneficiaries of the Ayushman scheme in different states of the country, listen to their joys and sorrows, hear their experiences, and the tears of joy that well up in their eyes while talking are nothing less than a blessing for everyone associated with the Ayushman scheme, every doctor, and every paramedical staff. There can be no greater blessing than this.
You can trust me; a scheme that rescues people from such crises has never been created before. Today, I take great satisfaction in the fact that the Ayushman scheme is expanding. Every elderly person in the country is looking at this program. During the elections, I guaranteed that all elderly persons above 70 years of age would be included in the Ayushman scheme in my third term ... Today, on the Dhanvantari Jayanti, this guarantee is being fulfilled. Now, every elderly person over 70 years of age in the country will receive free treatment in hospitals. These elderly individuals will be given the Ayushman Vaya Vandana card. The government’s effort is to ensure that every elderly person above 70 years of age receives the Ayushman Vaya Vandana card as soon as possible. This is a scheme with no income restrictions—whether poor, middle-class, or affluent, everyone can benefit from it. Any citizen of this country who wishes to take advantage of this scheme can do so if they are over 70 years old.
Every elderly person should be free from worries and lead a healthy life with dignity. This scheme will prove to be a milestone in achieving that. With the Ayushman Vaya Vandana card, the household expenses will also decrease, and their worries will lessen. I congratulate all citizens for this scheme, and I pay my respects to all elderly persons over 70 years of age from here. However, I also seek forgiveness from the elderly in Delhi and West Bengal over 70 years of age because I will not be able to serve you. I apologize for not being able to assist you. I will get to know of your suffering, I will be informed, but I will not be able to help you, and the reason is that the governments in Delhi and West Bengal are not associating themselves with this Ayushman scheme, due to their political interests. This attitude of inflicting suffering on the sick in their own states is not acceptable from a humanitarian perspective. Therefore, I apologize to the elderly of West Bengal and Delhi. I am able to serve my fellow countrymen, but the walls of political interests prevent me from serving the elderly of Delhi and West Bengal. For me, this is not just a political issue; it pains me deeply that the elderly of Delhi, from where I am speaking, are also listening to me. I cannot express the depth of my sorrow in words.
Friends,
Whether poor or middle-class, reducing the cost of treatment for everyone has been our government's priority. Today, over 14,000 PM Jan Aushadhi Kendras across the country stand witness to how sensitively our government is working. Medicines at these centres are available at an 80 percent discount. If these Jan Aushadhi Kendras did not exist, the poor and the middle class would have spent an additional 30,000 crore rupees on medicines, which they have saved because they received medicines at an 80 percent discount from these centres.
You know we have made stents and knee implants cheaper. Had we not made these decisions, those who have undergone these operations would have had to spend an additional 80,000 crore rupees. This is a result of our efforts that they have saved 80,000 crore rupees. The free dialysis scheme has also saved millions of patients thousands of crore rupees. Our government is running the Mission Indradhanush campaign to prevent life-threatening diseases. This not only saves the lives of pregnant women and newborns but also protects them from serious illnesses. I will ensure that the poor and middle class of my country are relieved from the burden of expensive treatments, and the country is moving forward in this direction.
Friends,
You know that timely diagnosis is essential to minimize the troubles and risks caused by illness. If someone falls ill, they should have access to quick testing and prompt treatment. To facilitate this, over 200,000 Ayushman Arogya Mandirs have been opened across the country. Today, crores of people are easily getting screened for diseases like cancer, blood pressure, and diabetes at these Arogya Mandirs. This ease of testing is allowing treatment to start on time, saving people money.
Our government is also saving citizens' money by maximizing the use of technology in the health sector. Under the e-Sanjeevani scheme, 30 crore people—this is not a small number—have received online consultations from esteemed doctors. The free and accurate consultations from doctors have saved them a lot of money. Today, we have also launched the U-WIN platform. With this platform, Bharat will have its own technologically advanced interface. The success of our Co-WIN platform during the COVID-19 pandemic has been witnessed globally. The success of the UPI payment system has also become a global story. Bharat is now replicating that success in the health sector through Digital Public Infrastructure (DPI).
Friends,
In the 6-7 decades since independence, the work that has not been done in the health sector has been accomplished in the last 10 years. In the past decade, a record number of new AIIMS and medical colleges have been opened in the country. Today, in this very program, several hospitals have been inaugurated in Karnataka, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, and other states. New medical colleges have been inaugurated in Narsapur and Bommasandra in Karnataka, Pithampur in Madhya Pradesh, Atchutapuram in Andhra Pradesh, and Faridabad in Haryana. The construction of a new ESIC hospital has also started in Meerut, UP. A hospital has also been inaugurated in Indore. The increasing number of hospitals indicates that the number of medical seats is also rising rapidly. I want no poor child, who dreams of becoming a doctor, to see that dream shattered. I believe that the government's success lies in ensuring that no young person's dream is crushed. Dreams have their own power and can sometimes become a source of inspiration. I want no middle-class child to have to go abroad for medical studies due to financial constraints. That is why, there has been a campaign to increase medical seats in Bharat for the past 10 years. In the last decade, nearly 100,000 new MBBS and MD seats have been added. This year, I announced from the Red Fort that we will add another 75,000 new seats in the medical field in the next five years. Just imagine how much access to doctors will increase in villages.
Friends,
Today, there are over 750,000 registered AYUSH practitioners in our country. We need to increase this number further. Work is ongoing in this regard. The world now sees Bharat as a major centre for medical and wellness tourism. People from all over the world come to Bharat for yoga, Panchakarma, and meditation. This number will grow rapidly in the coming times. Our youth and our AYUSH practitioners need to be prepared for this. Preventive cardiology, Ayurvedic orthopedics, Ayurvedic sports medicine, and Ayurvedic rehabilitation centres—there are numerous fields where there are immense opportunities for AYUSH practitioners, not just in Bharat but also in different countries. Our youth will not only advance through these opportunities but will also serve humanity in a significant way.
Friends,
In the 21st century, science has made unprecedented advancements in the field of medicine. Diseases that were once considered incurable now have treatments available. The world is valuing wellness along with treatment. When it comes to wellness and health, Bharat has thousands of years of experience. Now is the time to validate our ancient knowledge through the lens of modern science. That’s why I continuously emphasize evidence-based Ayurveda. Ayurveda possesses profound knowledge of personalized treatment protocols; however, concrete work from a modern scientific perspective has not yet been done in this area. I am pleased to announce that the country is launching a significant campaign in this direction. This campaign is the ‘Prakrti Pareekshan Abhiyaan’ (Nature Testing Campaign)! Because we see that when a patient recovers due to Ayurveda, the results are visible, but the evidence is not available. We need both results and evidence to show the world that we have the herbs for global health. Under this campaign, we can design an ideal lifestyle for every individual based on the principles of Ayurveda. We can conduct risk analysis for individuals before diseases strike. I believe that positive progress in this direction can completely redefine our health sector. We can provide the world with a new perspective on healthcare.
Friends,
Another significant reason for the success of modern medical science is lab validation of every principle. Our traditional healthcare system also needs to meet this criterion. Look at ashwagandha, turmeric, black pepper—how many herbs we have used for various treatments for generations. Now, high-impact studies are proving their utility. As a result, the demand for herbs like ashwagandha is rapidly increasing worldwide. By the end of this decade, the market for ashwagandha extract is expected to reach around 2.5 billion dollars. You can imagine how much we can enhance the valuation of these herbs through lab validation! We can create a vast market!
Therefore, friends,
The impact of AYUSH's success is not limited to the health sector. It is creating new opportunities in Bharat while also supporting global well-being efforts. Within ten years, AYUSH has become one of the fastest-growing sectors in the country. In 2014, the manufacturing sector related to AYUSH was valued at 3 billion dollars; today, it has grown to approximately 24 billion dollars. This means an 8-fold growth in ten years. That is why today the youth of the country are launching new AYUSH start-ups. Over 900 AYUSH start-ups are currently operating in the country on traditional products, technology-driven new products and new services. Today, Bharat is exporting AYUSH products worth billions of dollars to 150 countries. This directly benefits our farmers. The herbs and superfoods that were once limited to local markets are now reaching the global market.
Friends,
To maximize the benefits of this changing landscape for farmers, the government is also promoting herb production. Under the Namami Gange project, natural farming and herb production along the banks of the Ganges are being encouraged.
Friends,
The essence of our national character and social fabric is captured in the phrase: “सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः” May all be happy; may all be free from illness. In the past ten years, we have connected this sentiment to the country’s policies by following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas.’ In the coming 25 years, our efforts in the health sector will lay a strong foundation for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I am confident that with the blessings of Lord Dhanvantari, we will surely fulfill the dream of a ‘Viksit Bharat’ along with a ‘Niramay Bharat’ (Healthy India).
And friends,
When I talk about results and evidence, we are about to put significant efforts into preserving our country’s vast manuscript heritage related to Ayurveda. Such manuscripts are scattered across many locations. Now the country is set to work in mission mode to preserve this heritage. All this treasure of knowledge may be inscribed on stones, written on copper plates, or found in handwritten manuscripts. We aim to collect all of this and, in this era of artificial intelligence, link it with technology to extract new insights from that knowledge. We are embarking on a significant effort in that direction.
Friends,
On this occasion, I once again pay my respects to all the esteemed elders above 70 years in the country, and I congratulate you all.
Thank you!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏଆଇଆଇଏରେ ବହୁବିଧ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 OCT 2024 5:28PM by PIB Bhubaneswar
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହକର୍ମୀ, ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା , ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିଆ ଜୀ, ପ୍ରତାପରାଓ ଜାଧବ , ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ଜୀ, ଏବଂ ଶୋଭା କରାଣ୍ଡଲାଜେ , ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ମୋର ସାଥୀ ସାଂସଦ, ଶ୍ରୀ ରାମବୀର ସିଂହ ବିଧୁରୀ , ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ସଂଯୁକ୍ତ ମାନନୀୟ ରାଜ୍ୟପାଳ, ମାନନୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ପ୍ରତିନିଧି, ଡାକ୍ତର, ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଆୟୁଷର ଅଭ୍ୟାସକାରୀ ଏବଂ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ଜଡିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୃତ୍ତିଗତ... ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜଡିତ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ସଂସ୍ଥାନର ସମସ୍ତ ଡାକ୍ତର ଏବଂ କର୍ମଚାରୀ, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ଆଜି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଧନତେରସ ଏବଂ ଭଗବାନ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି। ମୁଁ ଧନତେରସ ଏବଂ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ ଜୟନ୍ତୀରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଏହି ଦିନ, ସାରା ଦେଶରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ଘର ପାଇଁ କିଛି ନୂଆ ଜିନିଷ କିଣନ୍ତି। ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆମର ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦୀପାବଳିର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶୁଭକାମନା ମଧ୍ୟ ଜଣାଉଛି। ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଦୀପାବଳି ଦେଖିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ଅନେକ ଦେଖିଛୁ, ତେବେ ଏହି ଦୀପାବଳି ଐତିହାସିକ। ଆପଣମାନେ ଅନୁଭବ କରିପାରନ୍ତି ଯେ ଏତେ ଦୀପାବଳି ଦେଖି ଆମର କେଶ ଧଳା ହୋଇଯାଇଛି, ଏବଂ ଆପଣ ଭାବିପାରନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ଜୀ ଏହି ଐତିହାସିକ ଦୀପାବଳି କେଉଁଠାରୁ ଆଣିଛନ୍ତି। ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ଏପରି ଏକ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି... ଯେତେବେଳେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କ ମନ୍ଦିରରେ ହଜାର ହଜାର ଦୀପ ଜଳିବ, ଏକ ଚମତ୍କାର ଉତ୍ସବ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଏହା ଏକ ଦୀପାବଳି ହେବ ଯେତେବେଳେ ଆମର ରାମ ପୁଣି ଥରେ ଘରକୁ ଫେରି ଆସିବେ। ଏଥର, ଏହି ଅପେକ୍ଷା ୧୪ ବର୍ଷ ପରେ ଶେଷ ହେଉନାହିଁ, ବରଂ ୫୦୦ ବର୍ଷ ପରେ। ଶେଷ ହଉଚି
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଧନତେରସରେ ଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଉତ୍ସବ କେବଳ ଏକ ସଂଯୋଗ ନୁହେଁ। ଏହା ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଜୀବନ ଦର୍ଶନର ପ୍ରତୀକ। ଆମର ଋଷିମାନେ କହିଛନ୍ତି - आरोग्यम् परमम् भाग्यम्! ଅର୍ଥାତ୍, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଭାଗ୍ୟ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଧନ। ପ୍ରାୟତଃ କୁହାଯାଏ - ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉଛି ଧନ। ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ଭାବରେ ପ୍ରଚଳିତ ହେଉଛି। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ ଆଜି ଆୟୁର୍ବେଦ ଦିବସ ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ପାଳିତ ହେଉଛି। ଏହା ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରତି ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱ ଆକର୍ଷଣର ପ୍ରମାଣ! ଏବଂ ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ କିପରି ତାର ପ୍ରାଚୀନ ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ଆୟୁର୍ବେଦର ଜ୍ଞାନକୁ ଆଧୁନିକ ଔଷଧ ସହିତ ସଂଯୋଜିତ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡିଛି। ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦ ସଂସ୍ଥାନ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। ସାତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଏହି ଦିନ, ମୁଁ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ଗୌରବ ପାଇଥିଲି। ଆଜି, ଭଗବାନ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ ଜୟନ୍ତୀରେ, ମୁଁ ଏହାର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଏଠାରେ, ଆମେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ପଞ୍ଚକର୍ମ ଭଳି ପ୍ରାଚୀନ ପଦ୍ଧତିର ମିଶ୍ରଣ ଦେଖିବୁ। ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣା ହେବ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ଦେଶର ନାଗରିକ ଯେତେ ସୁସ୍ଥ, ତାହାର ପ୍ରଗତି ସେତେ ଦ୍ରୁତ। ଏହାକୁ ମନେ ରଖି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନୀତିର ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ପରିଭାଷିତ କରି ଏହାର ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମଟି ହେଉଛି ପ୍ରତିରୋଧକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଅର୍ଥାତ୍, ରୋଗ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିରୋଧ... ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ସମୟୋଚିତ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ... ତୃତୀୟଟି ହେଉଛି ମାଗଣା ଏବଂ ସୁଲଭ ଚିକିତ୍ସା, ସୁଲଭ ଔଷଧ... ଚତୁର୍ଥଟି ହେଉଛି ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଭଲ ଚିକିତ୍ସା, ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା... ଏବଂ ପଞ୍ଚମଟି ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରସାର। ଭାରତ ଏବେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖୁଛି। ଆଜି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ସମସ୍ତ ପାଞ୍ଚଟି ସ୍ତମ୍ଭର ଏକ ଦୃଢ଼ ଝଲକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ଏଠାରେ, ପ୍ରାୟ ୧୩୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଆୟୁର୍ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଚାରୋଟି ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର... ଡ୍ରୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ପ୍ରସାର... ଏଆଇଆଇଏମଏସ ଋଷିକେଶରେ ହେଲିକପ୍ଟର ସେବା... ଏଆଇଆଇଏମଏସ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଏଆଇଆଇଏମଏସ ବିଳାସପୁରରେ ନୂତନ ଭିତ୍ତିଭୂମି... ଅନ୍ୟ ପାଞ୍ଚଟି ଏଆଇଆଇଏମଏସରେ ସେବାର ପ୍ରସାର... ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା... ନର୍ସିଂ କଲେଜ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର... ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆଜି ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଆମର ଶ୍ରମିକ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ଏହି ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଶ୍ରମିକ ଶ୍ରେଣୀର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଆଜି, ଯେଉଁ ଫାର୍ମା ୟୁନିଟ୍ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି ତାହା ଦେଶ ଭିତରେ ଉନ୍ନତ ଔଷଧ, ଉଚ୍ଚମାନର ଷ୍ଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ଇମ୍ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ। ଏହି ୟୁନିଟ୍ ଭାରତର ଔଷଧ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଏପରି ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ରୋଗ ସମଗ୍ର ପରିବାର ଉପରେ ଏକ ବଜ୍ରପାତ ପରି ଅନୁଭବ ହୁଏ। ଯେତେବେଳେ ଏକ ଗରିବ ପରିବାରର କେହି ଗୁରୁତର ଅସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି, ଏହା ପରିବାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପରିବାରକୁ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ନିଜର ଘର, ଜମି ଏବଂ ଅଳଙ୍କାର ବିକ୍ରି କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଗୁରୁତର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ବିଷୟରେ ଶୁଣି ଜଣେ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଆତ୍ମା ଥରି ଉଠିଥାନ୍ତା। ବୃଦ୍ଧ ମା'ମାନେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ କି ନାତିନାତୁଣୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ, ଯେତେବେଳେ ବୃଦ୍ଧ ପିତାମାନେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବେ କି ଘର ଖର୍ଚ୍ଚ ପରିଚାଳନା କରିବେ। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗରିବ ପରିବାରର ବୟସ୍କମାନେ ପ୍ରାୟତଃ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଉପାୟ ଦେଖୁଥିଲେ: ନୀରବରେ ଦୁଃଖ ସହ୍ୟ କରିବା, ଯନ୍ତ୍ରଣା ସହ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ନୀରବରେ ଅପେକ୍ଷା କରିବା। ଟଙ୍କା ଅଭାବରୁ ଚିକିତ୍ସା କରିପାରି ନ ପାରିବାର ଅସହାୟତା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଚାପି ଦେଇଥିଲା।
ମୁଁ ମୋର ଗରିବ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅସହାୟତାରେ ଦେଖି ସହ୍ୟ କରିପାରିଲି ନାହିଁ। ତେଣୁ, ସେହି ସହାନୁଭୂତି, ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ସେହି କଷ୍ଟରୁ ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ପଣରୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା। ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହସ୍ପିଟାଲିସନ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ଆଜି, ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ଚାରି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଚାରି କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି କରାଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ପାଇଁ ଅନେକ ଥର ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇଥିଲେ, ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ନକରି ଚିକିତ୍ସା ପାଇଥିଲେ। ଯଦି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏହି ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ପକେଟରୁ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା। ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଭେଟେ, ସେମାନଙ୍କ ଖୁସି ଏବଂ ଦୁଃଖ ଶୁଣେ, ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଶୁଣେ, ଏବଂ କଥାବାର୍ତ୍ତା ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଆଖିରୁ ଯେଉଁ ଆନନ୍ଦର ଲୁହ ଝରୁଥାଏ, ତାହା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାରାମେଡିକାଲ୍ ଷ୍ଟାଫ୍ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରେ ନାହିଁ।
ତୁମେ ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ କରିପାରିବ; ଏପରି ସଙ୍କଟରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରୁଥିବା ଏକ ଯୋଜନା ପୂର୍ବରୁ କେବେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇନାହିଁ। ଆଜି, ମୁଁ ଏହି କଥାରେ ବହୁତ ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ବିସ୍ତାର ହେଉଛି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ, ମୁଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲି ଯେ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ସମସ୍ତ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ ... ଆଜି, ଧନ୍ୱନ୍ତରୀ ଜୟନ୍ତୀରେ, ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ ହେଉଛି। ଏବେ, ଦେଶର ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇବେ। ଏହି ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ବ୍ୟାୟା ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ଦିଆଯିବ। ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଯଥାଶୀଘ୍ର ଆୟୁଷ୍ମାନ ବ୍ୟାୟା ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ପାଇବେ। ଏହା ଏକ ଏପରି ଯୋଜନା ଯାହାର କୌଣସି ଆୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନାହିଁ - ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, କିମ୍ବା ଧନୀ, ସମସ୍ତେ ଏହାର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ। ଏହି ଦେଶର ଯେକୌଣସି ନାଗରିକ ଯିଏ ଏହି ଯୋଜନାର ଲାଭ ନେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଯଦି ସେମାନଙ୍କର ବୟସ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥିବ ତେବେ ତାହା କରିପାରିବେ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସମ୍ମାନର ସହିତ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଯାପନ କରିବା ଉଚିତ। ଏହି ଯୋଜନା ତାହା ହାସଲ କରିବାରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ବୟ ବନ୍ଦନା କାର୍ଡ ସହିତ, ଘର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା ହ୍ରାସ ପାଇବ। ମୁଁ ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ଏଠାରୁ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବୃଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଛି। ତଥାପି, ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବୃଦ୍ଧାଶ୍ରମିକଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି କାରଣ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ସେବା କରିପାରିବି ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବା ପାଇଁ ମୁଁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଦୁଃଖ ବିଷୟରେ ଜାଣିବି, ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯିବ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବି ନାହିଁ, ଏବଂ କାରଣ ହେଉଛି ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଏହି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ସହିତ ନିଜକୁ ଜଡିତ କରୁନାହାଁନ୍ତି। ନିଜ ରାଜ୍ୟର ରୋଗୀଙ୍କୁ କଷ୍ଟ ଦେବାର ଏହି ମନୋଭାବ ମାନବିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ। ତେଣୁ, ମୁଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀର ବୃଦ୍ଧାଶ୍ରମିକଙ୍କଠାରୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। ମୁଁ ମୋର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବା କରିପାରିବି, କିନ୍ତୁ ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥର କାନ୍ଥ ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବୃଦ୍ଧାଶ୍ରମିକଙ୍କ ସେବା କରିବାରୁ ବାଧା ଦେଉଛି। ମୋ ପାଇଁ, ଏହା କେବଳ ଏକ ରାଜନୈତିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ; ମୁଁ ଯେଉଁଠାରୁ କହୁଛି, ଦିଲ୍ଲୀର ବୟସ୍କ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋ କଥା ଶୁଣୁଛନ୍ତି, ଏହା ମୋତେ ଗଭୀର କଷ୍ଟ ଦେଉଛି। ମୁଁ ମୋର ଦୁଃଖର ଗଭୀରତାକୁ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରିପାରିବି ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗରିବ ହେଉ କି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା। ଆଜି, ସାରା ଦେଶରେ ୧୪,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସାକ୍ଷୀ ଅଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସରକାର କେତେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଭାବରେ କାମ କରୁଛି। ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଔଷଧ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଉପଲବ୍ଧ। ଯଦି ଏହି ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକମାନେ ଔଷଧ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥାନ୍ତେ, ଯାହା ସେମାନେ ସଞ୍ଚୟ କରିଥାନ୍ତେ କାରଣ ସେମାନେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରୁ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଔଷଧ ପାଉଥିଲେ।
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଷ୍ଟେଣ୍ଟ ଏବଂ ଆଣ୍ଠୁ ପ୍ରତିରୋପଣ ଶସ୍ତା କରିଛୁ। ଯଦି ଆମେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ନ ଥାଆନ୍ତୁ, ତେବେ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଆନ୍ତା। ଏହା ଆମର ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ଯେ ସେମାନେ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ମାଗଣା ଡାଏଲିସିସ୍ ଯୋଜନା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରୋଗୀଙ୍କୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ଜୀବନଘାତକ ରୋଗକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଛି। ଏହା କେବଳ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ନବଜାତ ଶିଶୁଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଏ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରେ। ମୁଁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବି ଯେ ମୋ ଦେଶର ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ମହଙ୍ଗା ଚିକିତ୍ସାର ବୋଝରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବେ, ଏବଂ ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ଏବଂ ବିପଦକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ସମୟାନୁସାରେ ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଯଦି କେହି ଅସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଶୀଘ୍ର ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ପାଇବା ଉଚିତ। ଏହାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ସାରା ଦେଶରେ ୨୦୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଖୋଲାଯାଇଛି। ଆଜି, ଏହି ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ସହଜରେ କର୍କଟ, ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ମଧୁମେହ ଭଳି ରୋଗର ଯାଞ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି। ପରୀକ୍ଷାର ଏହି ସହଜତା ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଉଛି, ଲୋକଙ୍କ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି।
ଆମ ସରକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର କରି ନାଗରିକଙ୍କ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି। ଇ-ସଂଜୀବନୀ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ,୩୦ କୋଟି ଲୋକ - ଏହା ଏକ ଛୋଟ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ - ସମ୍ମାନିତ ଡାକ୍ତରଙ୍କଠାରୁ ଅନଲାଇନ୍ ପରାମର୍ଶ ପାଇଛନ୍ତି। ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ମାଗଣା ଏବଂ ସଠିକ୍ ପରାମର୍ଶ ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ଆଜି, ଆମେ U-WIN ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ, ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ରହିବ। COVID-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମର Co-WIN ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ସଫଳତା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦେଖାଯାଇଛି। ୟୁପିଆଇ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମର ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କାହାଣୀ ପାଲଟିଛି। ଭାରତ ଏବେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର (DPI) ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେହି ସଫଳତାକୁ ପ୍ରତିକୃତି କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ୬-୭ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାହା କରାଯାଇ ନାହିଁ ତାହା ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଦେଶରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ନୂତନ ଏଆଇଆଇଏମଏସ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଆଜି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ଅନେକ ହସ୍ପିଟାଲ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। କର୍ଣ୍ଣାଟକର ନରସାପୁର ଏବଂ ବୋମ୍ମାସାନ୍ଦ୍ରା, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ପିତାମପୁର, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଅଚ୍ୟୁତପୁରମ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ଫରିଦାବାଦରେ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ୟୁପିର ମିରଟରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ନୂତନ ଇଏସଆଇସି ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଇନ୍ଦୋରରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ହସ୍ପିଟାଲ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ହସ୍ପିଟାଲର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଖ୍ୟା ସୂଚାଇ ଦେଉଛି ଯେ ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ମୁଁ ଚାହୁଁନାହିଁ ଯେ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିବା କୌଣସି ଗରିବ ପିଲା ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଭାଙ୍ଗି ନଦେଖୁ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ସଫଳତା ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ନିହିତ ଯେ କୌଣସି ଯୁବକର ସ୍ୱପ୍ନ ଚୁରମାର ନହୁଏ। ସ୍ୱପ୍ନର ନିଜସ୍ୱ ଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ଏହା କେତେବେଳେ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇପାରେ। ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ କୌଣସି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ପିଲାକୁ ଡାକ୍ତରୀ ପାଠପଢ଼ା ପାଇଁ ବିଦେଶକୁ ଯିବାକୁ ନପଡ଼େ। ସେଥିପାଇଁ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତରେ ଡାକ୍ତରୀ ସିଟ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ପ୍ରାୟ ୧୦୦,୦୦୦ ନୂତନ ଏମବିବିଏସ ଏବଂ ଏମଡି ସିଟ୍ ଯୋଡାଯାଇଛି। ଏହି ବର୍ଷ, ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲି ଯେ ଆମେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଉ ୭୫,୦୦୦ ନୂତନ ସିଟ୍ ଯୋଡାଯିବୁ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଗାଁରେ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପହଞ୍ଚିବା କେତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମ ଦେଶରେ ୭,୫୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜିକୃତ ଆୟୁଷ ଅଭ୍ୟାସକାରୀ ଅଛନ୍ତି। ଆମକୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଭାରତକୁ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଖେ। ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଲୋକମାନେ ଯୋଗ, ପଞ୍ଚକର୍ମ ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଆସନ୍ତି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଆମର ଆୟୁଷ ଅଭ୍ୟାସକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରତିରୋଧକ ହୃଦରୋଗ, ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଅର୍ଥୋପେଡିକ୍ସ, ଆୟୁର୍ବେଦିକ କ୍ରୀଡା ଔଷଧ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ପୁନର୍ବାସ କେନ୍ଦ୍ର - ଏପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଆୟୁଷ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅପାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି କେବଳ ଏହି ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ ନାହିଁ ବରଂ ମାନବତାର ସେବା ମଧ୍ୟ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୧ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ବିଜ୍ଞାନ ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉନ୍ନତି କରିଛି। ଯେଉଁ ରୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପୂର୍ବରୁ ଅସାଧ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ଏବେ ଚିକିତ୍ସା ଉପଲବ୍ଧ। ବିଶ୍ୱ ଚିକିତ୍ସା ସହିତ ସୁସ୍ଥତାକୁ ମୂଲ୍ୟ ଦେଉଛି। ଯେତେବେଳେ ସୁସ୍ଥତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କଥା ଆସେ, ଭାରତ ପାଖରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି। ଆଧୁନିକ ବିଜ୍ଞାନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରମାଣ-ଭିତ୍ତିକ ଆୟୁର୍ବେଦ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି। ଆୟୁର୍ବେଦ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରୋଟୋକଲର ଗଭୀର ଜ୍ଞାନ ରଖିଛି; ତଥାପି, ଆଧୁନିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇ ନାହିଁ। ମୁଁ ଘୋଷଣା କରି ଖୁସି ହେଉଛି ଯେ ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ହେଉଛି 'ପ୍ରକୃତି ପରୀକ୍ଷା ଅଭିଯାନ' (ପ୍ରକୃତି ପରୀକ୍ଷା ଅଭିଯାନ)! କାରଣ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ରୋଗୀ ଆୟୁର୍ବେଦ ଯୋଗୁଁ ସୁସ୍ଥ ହୁଏ, ଫଳାଫଳ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରମାଣ ଉପଲବ୍ଧ ହୁଏ ନାହିଁ। ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଫଳାଫଳ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ ଉଭୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ଯେ ଆମର ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଔଷଧି ଅଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ଆମେ ଆୟୁର୍ବେଦର ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଜୀବନଶୈଳୀ ଡିଜାଇନ୍ କରିପାରିବା। ରୋଗ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିପଦ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିପାରିବା। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଗତି ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିପାରିବ। ଆମେ ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନର ସଫଳତାର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତିର ଲ୍ୟାବ ବୈଧତା। ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା, ହଳଦୀ, କଳା ଗୋଲମରିଚ ଦେଖନ୍ତୁ - ଆମେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ବିଭିନ୍ନ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ କେତେ ଔଷଧି ବ୍ୟବହାର କରିଆସିଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଭାବ ଅଧ୍ୟୟନ ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୋଗୀତା ପ୍ରମାଣ କରୁଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା ଭଳି ଔଷଧିଗୁଡ଼ିକର ଚାହିଦା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା, ଅଶ୍ୱଗନ୍ଧା ସାରର ବଜାର ପ୍ରାୟ ୨.୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଆମେ ଲ୍ୟାବ ବୈଧତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଔଷଧିଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କେତେ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବା! ଆମେ ଏକ ବିଶାଳ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା!
ତେଣୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆୟୁଷର ସଫଳତାର ପ୍ରଭାବ କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହା ଭାରତରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆୟୁଷ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହୋଇଗଲାଣି। ୨୦୧୪ ରେ, ଆୟୁଷ ସହିତ ଜଡିତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ମୂଲ୍ୟ ୩ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଥିଲା; ଆଜି, ଏହା ପ୍ରାୟ ୨୪ ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ଦଶ ବର୍ଷରେ ୮ ଗୁଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ନୂତନ ଆୟୁଷ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରୁଛନ୍ତି। ୯୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ପାରମ୍ପରିକ ଉତ୍ପାଦ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ନୂତନ ସେବା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି, ଭାରତ ୧୫୦ ଟି ଦେଶକୁ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ ରପ୍ତାନି କରୁଛି। ଏହା ସିଧାସଳଖ ଆମର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରେ ସୀମିତ ଔଷଧି ଏବଂ ସୁପରଫୁଡ୍ ଏବେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୃଶ୍ୟପଟର ଲାଭକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଔଷଧି ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ, ଗଙ୍ଗା ନଦୀ କୂଳରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଏବଂ ଔଷଧି ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଜାତୀୟ ଚରିତ୍ର ଏବଂ ସାମାଜିକ ଗଠନର ସାର ଏହି ବାକ୍ୟରେ ଆବଦ୍ଧ ହୋଇଛି: "सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे संतु निरामयः" ସମସ୍ତେ ଖୁସି ହୁଅନ୍ତୁ; ସମସ୍ତେ ରୋଗମୁକ୍ତ ହୁଅନ୍ତୁ। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରି ଏହି ଭାବନାକୁ ଦେଶର ନୀତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ପ୍ରୟାସ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ' (ବିକଶିତ ଭାରତ) ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଭଗବାନ ଧନ୍ୱନ୍ତରୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ, ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ 'ନିରାମୟ ଭାରତ' (ସୁସ୍ଥ ଭାରତ) ସହିତ 'ବିକ୍ଷିତ ଭାରତ'ର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଫଳାଫଳ ଏବଂ ପ୍ରମାଣ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ଆମେ ଆୟୁର୍ବେଦ ସହିତ ଜଡିତ ଆମ ଦେଶର ବିଶାଳ ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଏପରି ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ବିଛାଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି। ଏବେ ଦେଶ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଜ୍ଞାନର ଏହି ସମସ୍ତ ଭଣ୍ଡାର ପଥରରେ ଲେଖାଯାଇପାରେ, ତମ୍ବା ପ୍ଲେଟରେ ଲେଖାଯାଇପାରେ, କିମ୍ବା ହାତଲେଖା ପାଣ୍ଡୁଲିପିରେ ମିଳିପାରେ। ଆମେ ଏସବୁ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ଏବଂ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଏହି ଯୁଗରେ, ସେହି ଜ୍ଞାନରୁ ନୂତନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଆମେ ସେହି ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନନୀୟ ବୃଦ୍ଧମାନଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ!