প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এআইআইএত একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 OCT 2024 5:28PM by PIB Guwahati
এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সতীৰ্থসকল, শ্ৰী জগত প্ৰকাশ নাড্ডা ডাঙৰীয়া, মনসুখ মাণ্ডবিয়া ডাঙৰীয়া, প্ৰতাপৰাও যাদৱ ডাঙৰীয়া, শ্ৰীমতী অনুপ্ৰিয়া পেটেল ডাঙৰীয়াণী আৰু শোভা কাৰাণ্ডলাজে ডাঙৰীয়াণী, এই অঞ্চলৰ মোৰ সতীৰ্থ সাংসদ, শ্ৰী ৰামবীৰ সিং বিধুৰি ডাঙৰীয়া, ভিন্ন ৰাজ্যৰপৰা ভাৰ্চুৱেলভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰা সন্মানীয় ৰাজ্যপালসকল, সন্মানীয় মুখ্যমন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, আন সকলো সন্মানীয় প্ৰতিনিধি, চিকিৎসক, আয়ুৰ্বেদ আৰু আয়ুষৰ চিকিৎসক তথা দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে জড়িত স্বাস্থ্য কৰ্মীসকল... স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ সৈতে জড়িত ভাই-ভনীসকল, সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠানৰ সকলো চিকিৎসক আৰু কৰ্মচাৰী, ভদ্ৰলোক আৰু মহিলাসকল!
আজি সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই ধনতেৰাছ আৰু ভগৱান ধন্বন্তৰিৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিছে। ধনতেৰাছ আৰু ধন্বন্তৰি জয়ন্তী উপলক্ষে আপোনালোক সকলোলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আজিৰ দিনটোত সমগ্ৰ দেশৰ গৰিষ্ঠ সংখ্যক লোকে নিজ-নিজ ঘৰখনৰ বাবে নতুন কিবা এটা সম্পদ ক্ৰয় কৰে। মই বিশেষকৈ আমাৰ ব্যৱসায়িক সমাজলৈ শুভকামনা জনাইছোঁ। লগতে আপোনালোক সকলোলৈ দীপাৱলীৰ আগতীয়া শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আমাৰ বহুতেই বহু দীপাৱলী দেখিছোঁ, যদিও এই দীপাৱলী ঐতিহাসিক। ৫০০ বছৰৰ পাছত এনে এক সুযোগ লাভ হৈছে... কিয়নো এইবাৰ ৰাম ললাৰ জন্মস্থান অযোধ্যাৰ মন্দিৰত হাজাৰ-হাজাৰ চাকিয়ে এক অভূতপূৰ্ব পৰিবেশৰ সূচনা কৰিব। এইবাৰ দীপাৱলী হ’ব আমাৰ ৰাম আকৌ এবাৰ ঘৰলৈ উভতি অহাৰ পিছত। আৰু ৫০০ বছৰৰ পিছতহে এই অপেক্ষাৰ অন্ত পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ধনতেৰাছৰ দিনা সৌভাগ্য আৰু স্বাস্থ্যৰ উদযাপন কৰা হৈছে। ই ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ জীৱন দৰ্শনৰ প্ৰতীক। আমাৰ ঋষিসকলে কৈছে — आरोग्यम् परमम् भाग्यम्! অৰ্থাৎ স্বাস্থ্যই সৰ্বাধিক সৌভাগ্য, সৰ্বাধিক ধন। প্ৰায়ে কোৱা হয় — স্বাস্থ্য হৈছে ধন। এই প্ৰাচীন চিন্তাধাৰা বৰ্তমান আয়ুৰ্বেদ দিৱস হিচাপে বিশ্বজুৰি প্ৰচলিত। আমাৰ সকলোৰে বাবে আনন্দৰ বিষয় যে আজি ১৫০ খনৰো অধিক দেশত আয়ুৰ্বেদ দিৱস পালন কৰা হৈছে। আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰতি বিশ্বব্যাপী আকৰ্ষণ বৃদ্ধিৰ এয়াই প্ৰমাণ! আৰু ইয়াৰদ্বাৰা এখনি নতুন ভাৰতে নিজৰ প্ৰাচীন অভিজ্ঞতাৰে বিশ্বলৈ কিদৰে উল্লেখযোগ্য অৰিহণা যোগাব পাৰে তাকে প্ৰদৰ্শন কৰে।
বন্ধুসকল,
বিগত ১০ বছৰত আয়ুৰ্বেদৰ জ্ঞানক আধুনিক চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ সৈতে একত্ৰিতকৰণেৰে স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন অধ্যায়ৰ সংযোজন ঘটোৱা হৈছে। ইয়াৰ বাবে অল ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউট অৱ আয়ুৰ্বেদ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। সাত বছৰৰ আগতে আজিৰ দিনটোতে এই প্ৰতিষ্ঠানটোৰ প্ৰথম পৰ্য্যায় উৎসৰ্গা কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলোঁ। আজি ভগৱান ধন্বন্তৰি জয়ন্তীত ইয়াৰ দ্বিতীয় পৰ্য্যায়ৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ। ইয়াত আমি পঞ্চকৰ্মৰ দৰে প্ৰাচীন প্ৰথাৰে আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সংমিশ্ৰণ কাৰ্য্য প্ৰত্যক্ষ কৰিম। আয়ুৰ্বেদ আৰু চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰতো উন্নত গৱেষণা হ’ব। ইয়াৰ বাবে দেশৰ সকলো নাগৰিককে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
এখন দেশৰ নাগৰিকসকল যিমানেই সুস্থ হ’ব, সিমানেই দেশখনৰ অগ্ৰগতিৰ গতি দ্ৰুত হ’ব। এই কথা মনত ৰাখি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে স্বাস্থ্য নীতিৰ পাঁচটা স্তম্ভ নিৰ্ধাৰণ কৰি নাগৰিকৰ স্বাস্থ্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। প্ৰথমটো হৈছে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা, অৰ্থাৎ অসুস্থতাৰ পূৰ্বে প্ৰতিৰোধ... দ্বিতীয়টো হৈছে সময়মতে ৰোগ নিৰ্ণয়... তৃতীয়টো হ’ল বিনামূলীয়া আৰু সুলভ চিকিৎসা, সুলভ মূল্যৰ ঔষধ... চতুৰ্থটো হ’ল সৰু চহৰত উন্নত চিকিৎসা... আৰু পঞ্চমটো হ’ল স্বাস্থ্য সেৱাত প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণ। ভাৰতে এতিয়া স্বাস্থ্য খণ্ডক সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ দৃষ্টিকোণৰে চাইছে। আজি এই অনুষ্ঠানত উক্ত পাঁচোটা স্তম্ভৰ এক শক্তিশালী আভাস প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ইয়াত প্ৰায় ১৩ হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্প হয় উদ্বোধন কৰা হৈছে নহয় আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আয়ুষ স্বাস্থ্য যোজনাৰ অধীনত চাৰিটা উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ... ড্ৰোনৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণ... এইমছ হৃষীকেশত হেলিকপ্টাৰ সেৱা... এইমছ দিল্লী আৰু এইমছ বিলাসপুৰত নতুন আন্তঃগাঁথনি... আন পাঁচ এইমছত সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণ... চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন... নাৰ্চিং কলেজৰ আধাৰশিলা... দেশৰ স্বাস্থ্য সেৱাৰ ৰূপান্তৰৰ সৈতে জড়িত অসংখ্য পদক্ষেপ আজি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। মই আনন্দিত যে এনে বহু চিকিৎসালয় আমাৰ শ্ৰমিক ভাই-ভনীসকলৰ চিকিৎসাৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই চিকিৎসালয়সমূহে আমাৰ শ্ৰমিক শ্ৰেণীৰ বাবে কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব। আজি উদ্বোধন কৰা ফাৰ্মা ইউনিটসমূহে দেশৰ ভিতৰতে উন্নত ঔষধ, উচ্চমানৰ ষ্টেন্ট, ইমপ্লান্ট আদি উৎপাদন কৰিব। এই ইউনিটসমূহে ভাৰতৰ ফাৰ্মা খণ্ডৰ বৃদ্ধিক ত্বৰান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বেছিভাগেই এনে পটভূমিৰপৰা আহিছোঁ য’ত অসুস্থতাই সমগ্ৰ পৰিয়ালটোকে প্ৰভাৱিত কৰি তোলে। দৰিদ্ৰ গৃহস্থী এখনৰ কোনোবা যদি গুৰুতৰভাৱে অসুস্থ হৈ পৰে, তেতিয়া পৰিয়ালৰ প্ৰতিজন সদস্যৰ ওপৰতে ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰে। এটা সময় আছিল যেতিয়া পৰিয়ালে নিজৰ ঘৰ, মাটি, গহনা বিক্ৰী কৰি চিকিৎসাৰ বাবে ধন দিব লগা হৈছিল। গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাৰ খৰচৰ কথা শুনিলেই এজন দৰিদ্ৰ লোকৰ আত্মা কঁপি উঠে। বৃদ্ধ মাতৃসকলে চিন্তা কৰে যে তেওঁলোকৰ চিকিৎসাৰ বাবে খৰচ কৰিব নে নাতি-নাতিনীৰ শিক্ষাৰ বাবে খৰচ কৰিব, আনহাতে বৃদ্ধ পিতৃসকলে চিন্তা কৰিব যে তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে খৰচ কৰিব নে ঘৰ পৰিচালনাত খৰচ কৰিব। ফলস্বৰূপে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলে প্ৰায়ে আগুৱাই যোৱাৰ এটাই পথহে দেখিছিলঃ মনে-মনে দুখ সহ্য কৰা, যন্ত্ৰণা সহ্য কৰা আৰু মৃত্যুৰ বাবে মনে-মনে অপেক্ষা কৰা। ধনৰ অভাৱত চিকিৎসাৰ সামৰ্থ্য নোহোৱাৰ অসহায়তাই দৰিদ্ৰ লোকসকলক চেপি ধৰিছিল।
মোৰ দুখীয়া ভাই-ভনীসকলৰ এনে অসহায় অৱস্থা দেখিলে মোৰ সহ্য নহয়। এনেদৰে সেই সহানুভূতিৰপৰা, সেই যন্ত্ৰণাৰপৰা, সেই দুখ-কষ্টৰপৰা, মোৰ দেশবাসীৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ সমৰ্পণৰ ভাৱনাৰপৰাই আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ জন্ম হৈছিল। দৰিদ্ৰ লোকৰ চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি খৰছ, চিকিৎসাৰ বাবে ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত আদায়ৰ সিদ্ধান্ত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰে। আজি মই সন্তুষ্ট যে দেশৰ প্ৰায় চাৰি কোটি দৰিদ্ৰ লোক আয়ুষ্মান আঁচনিৰদ্বাৰা উপকৃত হৈছে। এই চাৰি কোটি দৰিদ্ৰ লোকক চিকিৎসালয়ত ভৰ্তি কৰোৱা হৈছিল, তাৰে কিছুমান ভিন্ন বেমাৰত একাধিকবাৰ ভৰ্তি হৈছিল, এটকাও খৰচ নকৰাকৈ চিকিৎসা লাভ কৰিছিল। আয়ুষ্মান আঁচনিৰ অস্তিত্ব নাথাকিলে এই দুখীয়া লোকসকলে নিজৰ পকেটৰপৰা প্ৰায় ১.২৫ লাখ কোটি টকা দিব লগীয়া হ’লহেঁতেন। দেশৰ ভিন্ন ৰাজ্যৰ আয়ুষ্মান আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকলক প্ৰায়ে লগ পাওঁ, তেওঁলোকৰ আনন্দ-দুখৰ কথা শুনি, তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা শুনি, কথা পাতি থাকোঁতে তেওঁলোকৰ চকুৰে ওলোৱা আনন্দৰ চকুলোবোৰ আশীৰ্বাদতকৈ কম নহয়, যাৰ লগত জড়িত সকলোৰে বাবে আশীৰ্বাদতকৈ কম নহয় আয়ুষ্মান আঁচনি, প্ৰতিজন চিকিৎসক আৰু প্ৰতিজন পেৰামেডিকেল কৰ্মচাৰীৰ বাবেই এয়া আশীৰ্বাদ। ইয়াতকৈ ডাঙৰ আশীৰ্বাদ আৰু হ’ব নোৱাৰে।
এনে সংকটৰপৰা মানুহক উদ্ধাৰ কৰা আঁচনি আগতে কেতিয়াও ৰূপায়ণ হোৱা নাছিল। আজি আয়ুষ্মান আঁচনিৰ সম্প্ৰসাৰণ হোৱাত মই অতিশয় সন্তুষ্টি লাভ কৰিছোঁ। দেশৰ প্ৰতিজন বৃদ্ধ ব্যক্তিয়ে এই কাৰ্য্যসূচী প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। নিৰ্বাচনৰ সময়ত মই নিশ্চয়তা দিছিলোঁ যে মোৰ তৃতীয় কাৰ্য্যকালত ৭০ বছৰ উৰ্ধ সকলো বয়োজ্যেষ্ঠ ব্যক্তিক আয়ুষ্মান আঁচনিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ'ব... আজি ধন্বন্তৰি জয়ন্তীত এই নিশ্চয়তা পূৰণ হৈছে। এতিয়া দেশৰ ৭০ বছৰ উৰ্ধ প্ৰতিজন বৃদ্ধ ব্যক্তিয়ে চিকিৎসালয়ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব। এই বৃদ্ধ ব্যক্তিসকলক দিয়া হ’ব আয়ুষ্মান ব্যয় বন্দনা কাৰ্ড। চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টা হৈছে ৭০ বছৰ উৰ্ধ প্ৰতিজন বৃদ্ধ ব্যক্তিয়ে যাতে অতি সোনকালে আয়ুষ্মান ব্যয় বন্দনা কাৰ্ড লাভ কৰে। আয়ৰ কোনো বাধা নথকা এই আঁচনি— দৰিদ্ৰ লোকেই হওঁক, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকেই হওঁক, ধনীয়েই হওঁক, সকলো ইয়াৰদ্বাৰা উপকৃত হ’ব পাৰে। এই দেশৰ যিকোনো নাগৰিকে এই আঁচনিৰ সুবিধা ল’ব বিচাৰে যদি তেওঁলোকৰ বয়স ৭০ বছৰ উৰ্ধ হোৱা মাত্ৰেকে ল’ব পাৰিব।
প্ৰতিজন বৃদ্ধ ব্যক্তিয়ে চিন্তাৰপৰা মুক্ত হৈ মৰ্য্যাদাৰে এটি সুস্থ জীৱন-যাপন কৰিব লাগে। সেইখিনি লাভৰ ক্ষেত্ৰত এই আঁচনিখন এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব। আয়ুষ্মান ব্যয় বন্দনা কাৰ্ডৰদ্বাৰা ঘৰৰ খৰচো কমি যাব আৰু তেওঁলোকৰ চিন্তা কমি যাব। এই আঁচনিৰ বাবে সকলো নাগৰিককে অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু ইয়াৰপৰা ৭০ বছৰ উৰ্ধ সকলো বৃদ্ধ লোকলৈ সেৱা জনাইছোঁ। অৱশ্যে দিল্লী আৰু পশ্চিম বংগৰ ৭০ বছৰ উৰ্ধ বৃদ্ধ লোকসকলৰপৰা ক্ষমাও বিচাৰিছোঁ, কাৰণ মই আপোনালোকৰ সেৱা কৰিব নোৱাৰিম। আপোনাসৱক সহায় কৰিব নোৱাৰাৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰিছোঁ। আপোনালোকৰ দুখ-কষ্টৰ বিষয়ে মই জানিব পাৰিম, মোক খবৰ দিয়া হ’ব, কিন্তু মই আপোনালোকক সহায় কৰিব নোৱাৰিম আৰু কাৰণটো হ’ল দিল্লী আৰু পশ্চিম বংগৰ চৰকাৰে এই আয়ুষ্মান আঁচনিৰ লগত নিজকে জড়িত কৰা নাই, ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে। নিজৰ ৰাজ্যৰ ৰোগীক দুখ-কষ্ট প্ৰদানৰ এই মনোভাৱ মানৱীয় দৃষ্টিকোণৰপৰা গ্ৰহণযোগ্য নহয়। সেয়ে পশ্চিমবংগ আৰু দিল্লীৰ বৃদ্ধসকলৰ ওচৰত ক্ষমা বিচাৰিছোঁ। দেশবাসীৰ সেৱা কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ, কিন্তু ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ দেৱালে দিল্লী আৰু পশ্চিমবংগৰ বৃদ্ধ লোকসকলক সেৱা কৰিবলৈ বাধা দিয়ে। মোৰ বাবে এইটো কেৱল ৰাজনৈতিক বিষয় নহয়; মই মনত গভীৰ দুখ পাইছোঁ। মই য’ৰপৰা কথা পাতিছোঁ, সেই দিল্লীৰ বৃদ্ধসকলেও মোৰ কথা শুনিছে। মোৰ দুখৰ গভীৰতা মই শব্দৰে প্ৰকাশ কৰিব পৰা নাই।
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰ লোকসকলেই হওঁক বা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকেই হওঁক, সকলোৰে চিকিৎসা ব্যয় হ্ৰাস আমাৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈ আহিছে। আজি আমাৰ চৰকাৰে কিমান সংবেদনশীলভাৱে কাম কৰি আছে, তাৰ প্ৰমাণ হৈ আছে সমগ্ৰ দেশৰ ১৪ হাজাৰৰো অধিক পিএম জন ঔষধি কেন্দ্ৰ। এই কেন্দ্ৰসমূহত ৮০ শতাংশ ৰেহাইত ঔষধ উপলব্ধ। এই জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহ নথকাহেঁতেন দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকসকলে অতিৰিক্ত ৩০ হাজাৰ কোটি টকা ঔষধৰ বাবে ব্যয় কৰিবলগীয়া হ’লহেঁতেন, যি তেওঁলোকে এই কেন্দ্ৰসমূহৰপৰা ৮০ শতাংশ ৰেহাইত ঔষধ লাভেৰে ৰাহি কৰিছে।
আপোনাসৱৰ জ্ঞাত যে আমি ষ্টেন্ট আৰু আঁঠুৰ ইমপ্লান্ট সুলভ কৰিছোঁ। আমি এই সিদ্ধান্তসমূহ নোলোৱা হ’লে যিসকলে এই অপাৰেচনসমূহ কৰিছে তেওঁলোকে অতিৰিক্ত ৮০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলগীয়া হ’লহেঁতেন। এয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰেই ফল যে তেওঁলোকৰ ৮০ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। বিনামূলীয়া ডায়েলাইছিছ আঁচনিৰ জৰিয়তে লাখ-লাখ ৰোগীৰো হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে জীৱনলৈ ভাবুকি কঢ়িয়াই অনা ৰোগ প্ৰতিৰোধৰ বাবে মিছন ইন্দ্ৰধনুষ অভিযান অব্যাহত ৰাখিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে গৰ্ভৱতী আৰু নৱজাতকৰ জীৱন ৰক্ষাই নহয়, বৰঞ্চ তেওঁলোক গুৰুতৰ ৰোগৰপৰাও ৰক্ষা পৰিছে। মই নিশ্চিত কৰিম খুজিছোঁ যে মোৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী যাতে ব্যয়বহুল চিকিৎসাৰ বোজাৰপৰা মুক্ত হয় আৰু দেশখন এই দিশত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
আপোনাসৱৰ জ্ঞাত যে অসুস্থতাৰ ফলত হোৱা অসুবিধা আৰু বিপদ লাঘৱ কৰিবলৈ সময়মতে ৰোগ নিৰ্ণয় কৰাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। যদি কোনো এজন লোক অসুস্থ হৈ পৰে, তেন্তে তেওঁলোকে দ্ৰুত পৰীক্ষা আৰু তৎকালীন চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিব লাগে। ইয়াৰ সুবিধাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে ২ লাখৰো অধিক আয়ুষমান আৰোগ্য মন্দিৰ মুকলি কৰা হৈছে। আজি এই আৰোগ্য মন্দিৰত কোটি-কোটি লোকে সহজেই কেন্সাৰ, ৰক্তচাপ, ডায়েবেটিছৰ দৰে ৰোগৰ পৰীক্ষাৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই সহজ পৰীক্ষাৰ ফলত চিকিৎসা সময়মতে আৰম্ভ কৰিবপৰা হৈছে, যাৰ ফলত জনসাধাৰণৰ ধন ৰাহি হৈছে।
আমাৰ চৰকাৰে স্বাস্থ্য খণ্ডত প্ৰযুক্তিৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তেও নাগৰিকৰ ধন ৰাহি কৰিছে। ই-সঞ্জীৱনী আঁচনিৰ অধীনত ৩০ কোটি লোকে—এয়া কম নহয়—চিকিৎসকৰপৰা অনলাইন পৰামৰ্শ লাভ কৰিছে। চিকিৎসকৰ বিনামূলীয়া আৰু সঠিক পৰামৰ্শই তেওঁলোকৰ বহু ধন ৰাহি কৰিছে। আজি আমি ইউ-উইন প্লেটফৰ্মো মুকলি কৰিছোঁ। এই প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ নিজা প্ৰযুক্তিগতভাৱে উন্নত ইন্টাৰফেচ থাকিব। ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত আমাৰ ক’-উইন প্লেটফৰ্মৰ সফলতা বিশ্বজুৰি প্ৰত্যক্ষ হৈছে। ইউপিআই পেমেন্ট ব্যৱস্থাৰ সফলতাও এক বৈশ্বিক কাহিনীত পৰিণত হৈছে। ডিজিটেল পাব্লিক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (DPI)ৰ জৰিয়তে এতিয়া স্বাস্থ্য খণ্ডত সেই সফলতা ভাৰতে অৰ্জন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰ ৬-৭ দশকত স্বাস্থ্য খণ্ডত যি কাম কৰা নহৈছিল, সেই কাম যোৱা ১০ বছৰত সম্পন্ন হৈছে। বিগত দশকত দেশত অভিলেখ সংখ্যক নতুন এইমছ আৰু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছে। আজি এই কাৰ্য্যসূচীতে কৰ্ণাটক, উত্তৰ প্ৰদেশ, মধ্যপ্ৰদেশ আদি ৰাজ্যত কেইবাখনো চিকিৎসালয় উদ্বোধন কৰা হৈছে। কৰ্ণাটকৰ নৰছাপুৰ আৰু বোম্মাচন্দ্ৰ, মধ্যপ্ৰদেশৰ পিঠামপুৰ, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ আচুতপুৰম, হাৰিয়ানাৰ ফৰিদাবাদত নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় উদ্বোধন কৰা হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশৰ মিৰাটতো নতুন ইএছআইচি চিকিৎসালয় নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ইন্দোৰতো উদ্বোধন কৰা হৈছে এখন চিকিৎসালয়। চিকিৎসালয়ৰ সংখ্যা বৃদ্ধিয়ে ইংগিত দিয়ে যে চিকিৎসা পাঠ্যক্ৰমৰ আসনৰ সংখ্যাও দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। মই বিচাৰোঁ কোনো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে, যিয়ে ডাক্তৰ হোৱাৰ সপোন দেখিছে, সেই সপোনৰপৰা আঁতৰি আহিব নালাগে। সপোনৰ নিজস্ব শক্তি থাকে আৰু কেতিয়াবা প্ৰেৰণাৰ উৎস হ’ব পাৰে। মই বিচাৰোঁ কোনো মধ্যবিত্ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰী যাতে আৰ্থিক অসুবিধাৰ বাবে চিকিৎসা পাঠ্যক্ৰম গ্ৰহণৰ অৰ্থে বহিঃৰাষ্ট্ৰলৈ যাবলগীয়া নহয়। সেইবাবেই বিগত ১০ বছৰে ভাৰতত চিকিৎসাৰ আসন বৃদ্ধিৰ অভিযান অব্যাহত আছে। যোৱা দশকত প্ৰায় এক লাখ নতুন এমবিবিএছ আৰু এমডি আসন সংযোজিত হৈছে। এইবাৰ লালকিল্লাৰপৰা ঘোষণা কৰিছোঁ যে অহা পাঁচ বছৰত চিকিৎসা ক্ষেত্ৰখনত আৰু ৭৫ হাজাৰ নতুন আসন যোগ কৰিম। কল্পনা কৰকচোন, গাঁৱে-ভূঞে চিকিৎসকৰ সুবিধা কিমান বাঢ়িব।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ দেশত ৭ লাখ ৫০ হাজাৰৰো অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত আয়ুষ প্ৰেকটিচনাৰ আছে। আমি এই সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। এই ক্ষেত্ৰত কাম অব্যাহত আছে। বিশ্বই এতিয়া ভাৰতক চিকিৎসা আৰু সুস্থতা পৰ্যটনৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰপৰা লোক ভাৰতলৈ যোগাসন, পঞ্চকৰ্ম, ধ্যান-ধাৰণাৰ বাবে আহে। আগন্তুক সময়ত এই সংখ্যা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাব। ইয়াৰ বাবে আমাৰ যুৱক-যুৱতী আৰু আমাৰ আয়ুষ প্ৰেকটিচনাৰসকল সাজু হোৱাটো প্ৰয়োজন। প্ৰতিৰোধমূলক হৃদৰোগ, আয়ুৰ্বেদিক অৰ্থপেডিক্স, আয়ুৰ্বেদিক চিকিৎসা আৰু আয়ুৰ্বেদিক পুনৰ্বাসন কেন্দ্ৰ— অসংখ্য ক্ষেত্ৰ আছে য’ত আয়ুষৰ চিকিৎসকসকলৰ বাবে অপৰিসীম সুযোগ আছে, কেৱল ভাৰততে নহয়, ভিন্ন দেশতো। আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই সুযোগসমূহৰ মাজেৰে আগবাঢ়ি যোৱাই নহয়, উল্লেখযোগ্যভাৱে মানৱতাৰ সেৱাও কৰিব।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত বিজ্ঞানে অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। এসময়ত নিৰাময় কৰিব নোৱাৰা বুলি গণ্য কৰা ৰোগৰ এতিয়া চিকিৎসা উপলব্ধ হৈছে। চিকিৎসাৰ লগতে সুস্থতাকো বিশ্বই মূল্য দিছে। সুস্থতা আৰু স্বাস্থ্যৰ কথা আহিলে ভাৰতৰ হাজাৰ-হাজাৰ বছৰৰ অভিজ্ঞতা আছে। আধুনিক বিজ্ঞানৰ আলোকেৰে আমাৰ প্ৰাচীন জ্ঞানক বৈধতা প্ৰদানৰ সময় এতিয়া। সেইবাবেই মই প্ৰমাণভিত্তিক আয়ুৰ্বেদত অহৰহ গুৰুত্ব দিওঁ। আয়ুৰ্বেদত ব্যক্তিগতকৃত চিকিৎসা প্ৰট’কলৰ গভীৰ জ্ঞান আছে; কিন্তু আধুনিক বৈজ্ঞানিক দৃষ্টিকোণৰপৰা এই ক্ষেত্ৰত এতিয়াও সুনিৰ্দিষ্টভাৱে কাম কৰা হোৱা নাই। এই দিশত দেশে এক উল্লেখযোগ্য অভিযান আৰম্ভ কৰিছে বুলি জনাবলৈ পাই সুখী হৈছোঁ। এই অভিযান হৈছে ‘প্ৰকৃতি পৰীক্ষা অভিযান’ (প্ৰকৃতি পৰীক্ষণ অভিযান)! কাৰণ আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে যেতিয়া কোনো ৰোগী আয়ুৰ্বেদৰ জৰিয়তে সুস্থ হৈ উঠে তেতিয়া ফলাফল দেখা যায়, কিন্তু প্ৰমাণ পোৱা নাযায়। বিশ্ব স্বাস্থ্যৰ বাবে বনৌষধি আমাৰ হাতত আছে বুলি বিশ্বক দেখুৱাবলৈ আমাক ফলাফল আৰু প্ৰমাণ উভয়ৰে প্ৰয়োজন। এই অভিযানৰ অধীনত আমি আয়ুৰ্বেদৰ নীতিৰ ভিত্তিত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে আদৰ্শ জীৱনশৈলীৰ ডিজাইন কৰিব পাৰোঁ। ৰোগৰ প্ৰভাৱৰ আগতে আমি ব্যক্তিৰ বাবে বিপদ বিশ্লেষণ কৰিব পাৰোঁ। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে এই দিশত ইতিবাচক অগ্ৰগতিয়ে আমাৰ স্বাস্থ্য খণ্ডক সম্পূৰ্ণৰূপে পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিব পাৰে। আমি বিশ্বক স্বাস্থ্যসেৱাৰ এক নতুন দৃষ্টিভংগী আগবঢ়াব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল,
আধুনিক চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ সফলতাৰ আন এটা উল্লেখযোগ্য কাৰণ হ’ল প্ৰতিটো নীতিৰ লেব বৈধকৰণ। আমাৰ পৰম্পৰাগত স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থায়ো এই মাপকাঠী পৰিপূৰণ কৰাটো প্ৰয়োজন। অশ্বগন্ধা, হালধি, ক’লা জালুক— আমি প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি ভিন্ন চিকিৎসাৰ বাবে কিমান বনৌষধি ব্যৱহাৰ কৰি আহিছোঁ। এতিয়া উচ্চ প্ৰভাৱৰ অধ্যয়নে ইয়াৰ উপযোগিতা প্ৰমাণ কৰিছে। ফলত বিশ্বজুৰি অশ্বগন্ধাৰ দৰে বনৌষধিৰ চাহিদা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। এই দশকৰ শেষলৈকে অশ্বগন্ধাৰ বজাৰখন প্ৰায় ২.৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। আপোনাসৱে কল্পনা কৰিব পাৰে যে আমি লেব বৈধকৰণৰ জৰিয়তে এই বনৌষধিসমূহৰ মূল্য কিমান বৃদ্ধি কৰিব পাৰোঁ! আমি এখন বিশাল বজাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰোঁ!
সেয়েহে বন্ধুসকল,
আয়ুষৰ সফলতাৰ প্ৰভাৱ কেৱল স্বাস্থ্য খণ্ডতে সীমাবদ্ধ নহয়। ই ভাৰতত নতুন সুযোগ সৃষ্টিৰ লগতে বিশ্ব কল্যাণমূলক প্ৰচেষ্টাকো সমৰ্থন আগবঢ়াইছে। দহ বছৰৰ ভিতৰতে আয়ুষ দেশৰ অন্যতম দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা খণ্ডত পৰিণত হৈছে। ২০১৪ত আয়ুষৰ সৈতে জড়িত উৎপাদন খণ্ডৰ মূল্য আছিল ৩ বিলিয়ন ডলাৰ; আজি ই প্ৰায় ২৪ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। অৰ্থাৎ দহ বছৰত ৮ গুণ বৃদ্ধি। সেইবাবেই আজি দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে আৰম্ভ কৰিছে নতুন-নতুন আয়ুষ ষ্টাৰ্ট-আপ। বৰ্তমান দেশত ৯০০ ৰো অধিক আয়ুষ ষ্টাৰ্ট-আপে পৰম্পৰাগত সামগ্ৰী, প্ৰযুক্তি-চালিত নতুন সামগ্ৰী আৰু নতুন সেৱাৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। আজি ভাৰতে ১৫০ খন দেশলৈ কোটি-কোটি টকা মূল্যৰ আয়ুষৰ সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰি আছে। ইয়াৰদ্বাৰা আমাৰ কৃষকসকল পোনপটীয়াকৈ উপকৃত হৈছে। এসময়ত স্থানীয় বজাৰত সীমাবদ্ধ হৈ থকা বনৌষধি আৰু ছুপাৰফুডে এতিয়া বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই পৰিৱৰ্তিত পৰিবেশৰ সুবিধা কৃষক ৰাইজৰ বাবে সৰ্বাধিক কৰিবলৈ চৰকাৰে বনৌষধি উৎপাদনকো প্ৰোৎসাহিত কৰিছে। নমামি গংগা প্ৰকল্পৰ অধীনত গংগাৰ পাৰত প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু বনৌষধি উৎপাদনক উৎসাহিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চৰিত্ৰ আৰু সামাজিক তন্ত্ৰৰ সাৰমৰ্ম এই বাক্যশাৰীত নিহিত হৈ আছেঃ “सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः” সকলো সুখী হওঁক; সকলো অসুস্থতাৰপৰা মুক্ত হওঁক। বিগত দহ বছৰত আমি এই আৱেগক ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণেৰে দেশৰ নীতিৰ সৈতে সংযোগ কৰিছোঁ। আগন্তুক ২৫ বছৰত স্বাস্থ্য খণ্ডত আমি গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাই এখনি ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত)ৰ বাবে এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰিব। মোৰ বিশ্বাস যে ভগৱান ধন্বন্তৰিৰ আশীৰ্বাদত আমি নিশ্চিতভাৱে এখনি ‘নিৰাময় ভাৰত’ (সুস্থ ভাৰত)ৰ লগতে ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ সপোন পূৰণ কৰিম।
আৰু বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই ফলাফল আৰু প্ৰমাণৰ কথা কওঁ, তেতিয়া আমি আয়ুৰ্বেদৰ সৈতে জড়িত আমাৰ দেশৰ বিশাল পাণ্ডুলিপি ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবে উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ ওলাইছোঁ। এনে পাণ্ডুলিপি বহু স্থানত সিঁচৰতি হৈ আছে। এতিয়া দেশখন এই ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবে মিছন মোডত কাম কৰিবলৈ সাজু হৈছে। এই সকলো জ্ঞানৰ সম্পদ শিলত লিখা, তাম্ৰপত্ৰত লিখা বা হাতেৰে লিখা পাণ্ডুলিপিত পোৱা যাব পাৰে। আমি এই সকলোবোৰ সংগ্ৰহ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছোঁ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ এই যুগত ইয়াক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযোগেৰে সেই জ্ঞানৰপৰা নতুন অন্তৰ্দৃষ্টি আহৰণৰ লক্ষ্য ৰাখিছোঁ। সেই দিশত আমি এক উল্লেখযোগ্য প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছোঁ।
বন্ধুসকল,
এই উপলক্ষে দেশৰ ৭০ বছৰ উৰ্ধ সকলো সন্মানীয় বয়োজ্যেষ্ঠ লোকলৈ পুনৰবাৰ শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰিছোঁ আৰু আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of multiple projects in AIIA
29 OCT 2024 5:28PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union cabinet present at this event, Shri Jagat Prakash Nadda ji, Mansukh Mandaviya ji, Prataprao Jadhav ji, Smt. Anupriya Patel ji, and Shobha Karandlaje ji, my fellow MP from this region, Shri Ramveer Singh Bidhuri ji, the Honorable governors connected virtually from various states, Honorable chief ministers, MPs, MLAs, all other respected representatives, doctors, practitioners of Ayurveda and AYUSH and health professionals associated with health institutions from different parts of the country… brothers and sisters involved in the health system, all doctors and staff of the All India Institute of Ayurveda, ladies and gentlemen!
Today, the entire nation is celebrating Dhanteras and the birth anniversary of Lord Dhanvantari. I extend my best wishes to all of you on Dhanteras and Dhanvantari Jayanti. On this day, a large number of people across the country buy something new for their homes. I particularly wish good fortune to our business community. I also extend early wishes for Diwali to all of you. Many of us have seen many Diwalis, but even if we have seen several, this Diwali is historic. You might feel that our hair has turned white after seeing so many Diwalis, and you might wonder where Modi ji has brought this historic Diwali from. An opportunity like this has arisen after 500 years... when thousands of lamps will be lit in the temple of Ram Lalla at his birthplace in Ayodhya, creating a wonderful festival. This will be a Diwali when our Ram has returned home once again. And this time, this wait is not ending after 14 years, but after 500 years.
Friends,
The celebration of fortune and health on Dhanteras is not just a coincidence. It symbolizes the philosophy of life in Indian culture. Our sages have said — आरोग्यम् परमम् भाग्यम्! meaning, health is the greatest fortune, the greatest wealth. It is often said — health is wealth. This ancient thought is now prevailing globally as Ayurveda Day. It is a matter of joy for all of us that today Ayurveda Day is being celebrated in more than 150 countries. This is proof of the increasing global attraction towards Ayurveda! And it demonstrates how a new Bharat can contribute significantly to the world with its ancient experiences.
Friends,
In the past 10 years, the country has added a new chapter in the field of health by integrating the knowledge of Ayurveda with modern medicine. The All India Institute of Ayurveda has become a major centre for this. Seven years ago, on this very day, I had the honour of dedicating the first phase of this institute. Today, on the Lord Dhanvantari jayanti, I am privileged to inaugurate its second phase. Here, we will witness the fusion of ancient practices like Panchakarma with modern technology. Advanced research will also take place in the fields of Ayurveda and medical science. I congratulate all the citizens of the country for this.
Friends,
The healthier the citizens of a country, the faster the pace of its progress. Keeping this in mind, the central government has prioritized the health of its citizens by defining five pillars of health policy. The first is preventive healthcare, i.e., prevention before illness occurs... the second is timely disease diagnosis... the third is free and affordable treatment, affordable medicines... the fourth is good treatment in smaller towns, addressing the shortage of doctors... and the fifth is the expansion of technology in health services. Bharat now views the health sector from the perspective of holistic healthcare. Today, this program showcases a strong glimpse of all these five pillars. Here, projects worth approximately 13,000 crore rupees have been either inaugurated or their foundation stones laid. Under the Ayurswasthya Yojana, four centres of excellence... expansion of health services through drones... helicopter services at AIIMS Rishikesh... new infrastructure at AIIMS Delhi and AIIMS Bilaspur... expansion of services in five other AIIMS... the establishment of medical colleges... the foundation stone for nursing colleges... numerous initiatives related to the transformation of health services in the country have been undertaken today. I am pleased that many of these hospitals have been built for the treatment of our labour brothers and sisters. These hospitals will serve as centres for our working class. Today, the pharma units that have been inaugurated will produce advanced medicines, high-quality stents, and implants within the country. These units will further boost the growth of Bharat’s pharma sector.
Friends,
Most of us come from backgrounds where illness feels like a thunderbolt striking the entire family. When someone in a poor household falls seriously ill, it affects every member of the family. There was a time when families had to sell their homes, land, and jewellery to pay for treatment. Just hearing about the costs of treating serious illnesses would make a poor person’s soul tremble. Elderly mothers would wonder whether to spend on their treatment or on their grandchildren's education, while elderly fathers would contemplate whether to spend on their health or manage household expenses. Consequently, the elders in poor families often saw only one way forward: to endure the suffering silently, bear the pain, and wait quietly for death. The helplessness of not being able to afford treatment due to lack of money crushed the poor.
I could not bear to see my poor brothers and sisters in this helplessness. Thus, the Ayushman Bharat scheme was born out of a complete dedication to my fellow countrymen from that empathy, from that pain, and from that suffering. The government decided to cover the hospitalization costs for the poor, up to 5 lakh rupees for treatment. Today, I am satisfied that nearly four crore poor people in the country have benefited from the Ayushman scheme. These four crore poor people were hospitalized, some of them multiple times for different illnesses, received treatment without spending a single rupee. If the Ayushman scheme had not existed, these poor people would have had to pay around 1.25 lakh crore rupees from their own pockets. I often meet beneficiaries of the Ayushman scheme in different states of the country, listen to their joys and sorrows, hear their experiences, and the tears of joy that well up in their eyes while talking are nothing less than a blessing for everyone associated with the Ayushman scheme, every doctor, and every paramedical staff. There can be no greater blessing than this.
You can trust me; a scheme that rescues people from such crises has never been created before. Today, I take great satisfaction in the fact that the Ayushman scheme is expanding. Every elderly person in the country is looking at this program. During the elections, I guaranteed that all elderly persons above 70 years of age would be included in the Ayushman scheme in my third term ... Today, on the Dhanvantari Jayanti, this guarantee is being fulfilled. Now, every elderly person over 70 years of age in the country will receive free treatment in hospitals. These elderly individuals will be given the Ayushman Vaya Vandana card. The government’s effort is to ensure that every elderly person above 70 years of age receives the Ayushman Vaya Vandana card as soon as possible. This is a scheme with no income restrictions—whether poor, middle-class, or affluent, everyone can benefit from it. Any citizen of this country who wishes to take advantage of this scheme can do so if they are over 70 years old.
Every elderly person should be free from worries and lead a healthy life with dignity. This scheme will prove to be a milestone in achieving that. With the Ayushman Vaya Vandana card, the household expenses will also decrease, and their worries will lessen. I congratulate all citizens for this scheme, and I pay my respects to all elderly persons over 70 years of age from here. However, I also seek forgiveness from the elderly in Delhi and West Bengal over 70 years of age because I will not be able to serve you. I apologize for not being able to assist you. I will get to know of your suffering, I will be informed, but I will not be able to help you, and the reason is that the governments in Delhi and West Bengal are not associating themselves with this Ayushman scheme, due to their political interests. This attitude of inflicting suffering on the sick in their own states is not acceptable from a humanitarian perspective. Therefore, I apologize to the elderly of West Bengal and Delhi. I am able to serve my fellow countrymen, but the walls of political interests prevent me from serving the elderly of Delhi and West Bengal. For me, this is not just a political issue; it pains me deeply that the elderly of Delhi, from where I am speaking, are also listening to me. I cannot express the depth of my sorrow in words.
Friends,
Whether poor or middle-class, reducing the cost of treatment for everyone has been our government's priority. Today, over 14,000 PM Jan Aushadhi Kendras across the country stand witness to how sensitively our government is working. Medicines at these centres are available at an 80 percent discount. If these Jan Aushadhi Kendras did not exist, the poor and the middle class would have spent an additional 30,000 crore rupees on medicines, which they have saved because they received medicines at an 80 percent discount from these centres.
You know we have made stents and knee implants cheaper. Had we not made these decisions, those who have undergone these operations would have had to spend an additional 80,000 crore rupees. This is a result of our efforts that they have saved 80,000 crore rupees. The free dialysis scheme has also saved millions of patients thousands of crore rupees. Our government is running the Mission Indradhanush campaign to prevent life-threatening diseases. This not only saves the lives of pregnant women and newborns but also protects them from serious illnesses. I will ensure that the poor and middle class of my country are relieved from the burden of expensive treatments, and the country is moving forward in this direction.
Friends,
You know that timely diagnosis is essential to minimize the troubles and risks caused by illness. If someone falls ill, they should have access to quick testing and prompt treatment. To facilitate this, over 200,000 Ayushman Arogya Mandirs have been opened across the country. Today, crores of people are easily getting screened for diseases like cancer, blood pressure, and diabetes at these Arogya Mandirs. This ease of testing is allowing treatment to start on time, saving people money.
Our government is also saving citizens' money by maximizing the use of technology in the health sector. Under the e-Sanjeevani scheme, 30 crore people—this is not a small number—have received online consultations from esteemed doctors. The free and accurate consultations from doctors have saved them a lot of money. Today, we have also launched the U-WIN platform. With this platform, Bharat will have its own technologically advanced interface. The success of our Co-WIN platform during the COVID-19 pandemic has been witnessed globally. The success of the UPI payment system has also become a global story. Bharat is now replicating that success in the health sector through Digital Public Infrastructure (DPI).
Friends,
In the 6-7 decades since independence, the work that has not been done in the health sector has been accomplished in the last 10 years. In the past decade, a record number of new AIIMS and medical colleges have been opened in the country. Today, in this very program, several hospitals have been inaugurated in Karnataka, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, and other states. New medical colleges have been inaugurated in Narsapur and Bommasandra in Karnataka, Pithampur in Madhya Pradesh, Atchutapuram in Andhra Pradesh, and Faridabad in Haryana. The construction of a new ESIC hospital has also started in Meerut, UP. A hospital has also been inaugurated in Indore. The increasing number of hospitals indicates that the number of medical seats is also rising rapidly. I want no poor child, who dreams of becoming a doctor, to see that dream shattered. I believe that the government's success lies in ensuring that no young person's dream is crushed. Dreams have their own power and can sometimes become a source of inspiration. I want no middle-class child to have to go abroad for medical studies due to financial constraints. That is why, there has been a campaign to increase medical seats in Bharat for the past 10 years. In the last decade, nearly 100,000 new MBBS and MD seats have been added. This year, I announced from the Red Fort that we will add another 75,000 new seats in the medical field in the next five years. Just imagine how much access to doctors will increase in villages.
Friends,
Today, there are over 750,000 registered AYUSH practitioners in our country. We need to increase this number further. Work is ongoing in this regard. The world now sees Bharat as a major centre for medical and wellness tourism. People from all over the world come to Bharat for yoga, Panchakarma, and meditation. This number will grow rapidly in the coming times. Our youth and our AYUSH practitioners need to be prepared for this. Preventive cardiology, Ayurvedic orthopedics, Ayurvedic sports medicine, and Ayurvedic rehabilitation centres—there are numerous fields where there are immense opportunities for AYUSH practitioners, not just in Bharat but also in different countries. Our youth will not only advance through these opportunities but will also serve humanity in a significant way.
Friends,
In the 21st century, science has made unprecedented advancements in the field of medicine. Diseases that were once considered incurable now have treatments available. The world is valuing wellness along with treatment. When it comes to wellness and health, Bharat has thousands of years of experience. Now is the time to validate our ancient knowledge through the lens of modern science. That’s why I continuously emphasize evidence-based Ayurveda. Ayurveda possesses profound knowledge of personalized treatment protocols; however, concrete work from a modern scientific perspective has not yet been done in this area. I am pleased to announce that the country is launching a significant campaign in this direction. This campaign is the ‘Prakrti Pareekshan Abhiyaan’ (Nature Testing Campaign)! Because we see that when a patient recovers due to Ayurveda, the results are visible, but the evidence is not available. We need both results and evidence to show the world that we have the herbs for global health. Under this campaign, we can design an ideal lifestyle for every individual based on the principles of Ayurveda. We can conduct risk analysis for individuals before diseases strike. I believe that positive progress in this direction can completely redefine our health sector. We can provide the world with a new perspective on healthcare.
Friends,
Another significant reason for the success of modern medical science is lab validation of every principle. Our traditional healthcare system also needs to meet this criterion. Look at ashwagandha, turmeric, black pepper—how many herbs we have used for various treatments for generations. Now, high-impact studies are proving their utility. As a result, the demand for herbs like ashwagandha is rapidly increasing worldwide. By the end of this decade, the market for ashwagandha extract is expected to reach around 2.5 billion dollars. You can imagine how much we can enhance the valuation of these herbs through lab validation! We can create a vast market!
Therefore, friends,
The impact of AYUSH's success is not limited to the health sector. It is creating new opportunities in Bharat while also supporting global well-being efforts. Within ten years, AYUSH has become one of the fastest-growing sectors in the country. In 2014, the manufacturing sector related to AYUSH was valued at 3 billion dollars; today, it has grown to approximately 24 billion dollars. This means an 8-fold growth in ten years. That is why today the youth of the country are launching new AYUSH start-ups. Over 900 AYUSH start-ups are currently operating in the country on traditional products, technology-driven new products and new services. Today, Bharat is exporting AYUSH products worth billions of dollars to 150 countries. This directly benefits our farmers. The herbs and superfoods that were once limited to local markets are now reaching the global market.
Friends,
To maximize the benefits of this changing landscape for farmers, the government is also promoting herb production. Under the Namami Gange project, natural farming and herb production along the banks of the Ganges are being encouraged.
Friends,
The essence of our national character and social fabric is captured in the phrase: “सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः” May all be happy; may all be free from illness. In the past ten years, we have connected this sentiment to the country’s policies by following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas.’ In the coming 25 years, our efforts in the health sector will lay a strong foundation for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). I am confident that with the blessings of Lord Dhanvantari, we will surely fulfill the dream of a ‘Viksit Bharat’ along with a ‘Niramay Bharat’ (Healthy India).
And friends,
When I talk about results and evidence, we are about to put significant efforts into preserving our country’s vast manuscript heritage related to Ayurveda. Such manuscripts are scattered across many locations. Now the country is set to work in mission mode to preserve this heritage. All this treasure of knowledge may be inscribed on stones, written on copper plates, or found in handwritten manuscripts. We aim to collect all of this and, in this era of artificial intelligence, link it with technology to extract new insights from that knowledge. We are embarking on a significant effort in that direction.
Friends,
On this occasion, I once again pay my respects to all the esteemed elders above 70 years in the country, and I congratulate you all.
Thank you!