Ministry of Finance
SUMMARY OF UNION BUDGET 2022-23
01 FEB 2022 1:19PM by PIB Delhi
India’s economic growth in the current year is estimated to be 9.2 per cent, highest among all large economies. The overall, sharp rebound and recovery of the economy from the adverse effects of the pandemic is reflective of our country’s strong resilience. This was stated by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget in Parliament today.
The Finance Minister said, India is celebrating Azadi ka Amrit Mahotsav and it has entered into Amrit Kaal, the 25-year-long leadup to India@100, the government aims to attain the vision of Prime Minister outlined in his Independence Day address and they are:
• Complementing the macro-economic level growth focus with a micro-economic level all-inclusive welfare focus,
• Promoting digital economy & fintech, technology enabled development, energy transition, and climate action, and
• Relying on virtuous cycle starting from private investment with public capital investment helping to crowd-in private investment.
Since 2014, the government’s focus has been on empowerment of citizens, especially the poor and the marginalized and measures have been taken to provided housing, electricity, cooking gas, and access to water. The government also have programmes for ensuring financial inclusion and direct benefit transfers and a commitment to strengthen the abilities of poor to tap all opportunities.
The Finance Minister informed that the Productivity Linked Incentive in 14 sectors for achieving the vision of AtmaNirbhar Bharat has received excellent response, with potential to create 60 lakh new jobs, and an additional production of Rs 30 lakh crore during next 5 years. Dwelling on the issue of implementation of the new Public Sector Enterprise policy, She said, the strategic transfer of ownership of Air India has been completed, the strategic partner for NINL (Neelanchal Ispat Nigam Limited) has been selected, the public issue of the LIC is expected shortly and others too are in the process for 2022-23.
Smt Nirmala Sitharaman emphasized that this Budget continues to provide impetus for growth. It lays a parallel track of (1) a blueprint for the Amrit Kaal, which is futuristic and inclusive, which will directly benefit our youth, women, farmers, the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes. And (2) big public investment for modern infrastructure, readying for India at 100 and this shall be guided by PM GatiShakti and be benefited by the synergy of multi-modal approach. Moving forward, on this parallel track, She outlined the following four priorities:
• PM GatiShakti
• Inclusive Development
• Productivity Enhancement & Investment, Sunrise Opportunities, Energy Transition, and Climate Action
• Financing of Investments
Elaborating the PM GatiShakti, the Finance Minister said that it is a transformative approach for economic growth and sustainable development. The approach is driven by seven engines, namely, Roads, Railways, Airports, Ports, Mass Transport, Waterways, and Logistics Infrastructure. All seven engines will pull forward the economy in unison. These engines are supported by the complementary roles of Energy Transmission, IT Communication, Bulk Water & Sewerage, and Social Infrastructure. Finally, the approach is powered by Clean Energy and Sabka Prayas – the efforts of the Central Government, the state governments, and the private sector together – leading to huge job and entrepreneurial opportunities for all, especially the youth.
Similarly, PM GatiShakti Master Plan for Expressways will be formulated in 2022-23 to facilitate faster movement of people and goods. The National Highways network will be expanded by 25,000 km in 2022-23 and Rs 20,000 crore will be mobilized through innovative ways of financing to complement the public resources.
She added that contracts for implementation of Multimodal Logistics Parks at four locations through PPP mode will be awarded in 2022-23.
In Railways, the Finance Minister said that ‘One Station-One Product’ concept will be popularized to help local businesses & supply chains. Moreover, as a part of Atmanirbhar Bharat, 2,000 km of network will be brought under Kavach, the indigenous world-class technology for safety and capacity augmentation in 2022-23. She also informed that four hundred new-generation Vande Bharat Trains with better energy efficiency and passenger riding experience will be developed and manufactured and one hundred PM GatiShakti Cargo Terminals for multimodal logistics facilities will be set up during the next three years.
On Agriculture front, the Finance Minister informed that Chemical-free Natural Farming will be promoted throughout the country, with a focus on farmers’ lands in 5-km wide corridors along river Ganga, at the first stage. Use of ‘Kisan Drones’ will be promoted for crop assessment, digitization of land records, spraying of insecticides, and nutrients. She said, to reduce dependence on import of oilseeds, a rationalised and comprehensive scheme to increase domestic production of oilseeds will be implemented.
As 2023 has been announced as the International Year of Millets, the government announced full support for post-harvest value addition, enhancing domestic consumption, and for branding millet products nationally and internationally.
Smt Nirmala Sitharaman said, implementation of the Ken-Betwa Link Project, at an estimated cost of Rs 44,605 crore will be taken up aimed at providing irrigation benefits to 9.08 lakh hectare of farmers’ lands, drinking water supply for 62 lakh people, 103 MW of Hydro, and 27 MW of solar power. Allocations of Rs 4,300 crore in RE 2021-22 and Rs 1,400 crore in 2022-23 have been made for this project. Moreover, Draft DPRs of five river links, namely Damanganga-Pinjal, Par-TapiNarmada, Godavari-Krishna, Krishna-Pennar and Pennar-Cauvery have been finalized and once a consensus is reached among the beneficiary states, the Centre will provide support for implementation.
The Finance Minister underlined that the Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) has provided much-needed additional credit to more than 130 lakh MSMEs to help them mitigate the adverse impact of the pandemic. She, however added that the hospitality and related services, especially those by micro and small enterprises, are yet to regain their pre-pandemic level of business and after considering these aspects, the ECLGS will be extended up to March 2023. She informed that its guarantee cover will be expanded by Rs 50,000 crore to total cover of Rs 5 lakh crore, with the additional amount being earmarked exclusively for the hospitality and related enterprises.
Similarly, Credit Guarantee Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE) scheme will be revamped with required infusion of funds. This will facilitate additional credit of Rs 2 lakh crore for Micro and Small Enterprises and expand employment opportunities. She informed that Raising and Accelerating MSME Performance (RAMP) programme with outlay of Rs 6,000 crore over 5 years will be rolled out to make the MSME sector more resilient, competitive and efficient.
Udyam, e-Shram, NCS and ASEEM portals will be interlinked and their scope will be widened.
Dwelling on the subject of Skill development and Quality Education, the Finance Minister said that Startups will be promoted to facilitate ‘Drone Shakti’ through varied applications and for Drone-As-A-Service (DrAAS). In select ITIs, in all states, the required courses for skilling will be started. In vocational courses, to promote crucial critical thinking skills, to give space for creativity, 750 virtual labs in science and mathematics, and 75 skilling e-labs for simulated learning environment, will be set-up in 2022-23.
She said that due to the pandemic-induced closure of schools, children, particularly in the rural areas, and those from Scheduled Castes and Scheduled Tribes, and other weaker sections, have lost almost 2 years of formal education and mostly, these are children in government schools. Thus to impart supplementary teaching and to build a resilient mechanism for education delivery, the Finance Minister informed that ‘one class-one TV channel’ programme of PM eVIDYA will be expanded from 12 to 200 TV channels and this will enable all states to provide supplementary education in regional languages for classes 1-12.
A Digital University will be established to provide access to students across the country for world-class quality universal education with personalised learning experience at their doorsteps. This will be made available in different Indian languages and ICT formats. The University will be built on a networked hub-spoke model, with the hub building cutting edge ICT expertise. The best public universities and institutions in the country will collaborate as a network of hub-spokes.
Under Ayushman Bharat Digital Mission, an open platform for the National Digital Health Ecosystem will be rolled out and it will consist of digital registries of health providers and health facilities, unique health identity, consent framework, and universal access to health facilities.
The Finance Minister said, as the pandemic has accentuated mental health problems in people of all ages, a ‘National Tele Mental Health Programme’ will be launched for better access to quality mental health counselling and care services. This will include a network of 23 tele-mental health centres of excellence, with NIMHANS being the nodal centre and International Institute of Information Technology-Bangalore (IIITB) providing technology support.
Smt Nirmala Sitharaman announced an allocation of Rs 60,000 crore to cover 3.8 crore households in 2022-23 for Har Ghar, Nal Se Jal. Current coverage is 8.7 crores and of this 5.5 crore households were provided tap water in last 2 years itself.
Similarly, in 2022-23, 80 lakh houses will be completed for the identified eligible beneficiaries of PM Awas Yojana, both rural and urban and Rs 48,000 crore is allocated for this purpose.
A new scheme, Prime Minister’s Development Initiative for NorthEast, PM-DevINE, will be implemented through the North-Eastern Council to fund infrastructure, in the spirit of PM GatiShakti, and social development projects based on felt needs of the North-East. An initial allocation of Rs 1500 crore will enable livelihood activities for youth and women, filling the gaps in various sectors.
17. PM's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE).jpg
In 2022, 100 per cent of 1.5 lakh post offices will come on the core banking system enabling financial inclusion and access to accounts through 11 net banking, mobile banking, ATMs, and also provide online transfer of funds between post office accounts and bank accounts. This will be helpful, especially for farmers and senior citizens in rural areas, enabling interoperability and financial inclusion.
To mark 75 years of independence, the government has proposed to set up 75 Digital Banking Units (DBUs) in 75 districts of the country by Scheduled Commercial Banks to ensure that the benefits of digital banking reach every nook and corner of the country in a consumer-friendly manner.
The issuance of e-Passports using embedded chip and futuristic technology will be rolled out in 2022-23 to enhance convenience for the citizens in their overseas travel.
Productivity enhancement and investment (Ease of Doing Business 2.0)_M2.jpg
The Finance Minister announced that for developing India specific knowledge in urban planning and design, and to deliver certified training in these areas, up to five existing academic institutions in different regions will be designated as centres of excellence. These centres will be provided endowment funds of Rs 250 crore each.
The animation, visual effects, gaming, and comic (AVGC) sector offers immense potential to employ youth and therefore an AVGC promotion task force with all stakeholders will be set-up to recommend ways to realize this and build domestic capacity for serving our markets and the global demand.
Productivity enhancement and investment (Ease of Doing Business 2.0)_M1.jpg
Smt Nirmala Sitharaman said that Telecommunication in general, and 5G technology in particular, can enable growth and offer job opportunities. She informed that required spectrum auctions will be conducted in 2022 to facilitate rollout of 5G mobile services within 2022- 23 by private telecom providers. A scheme for design-led manufacturing will be launched to build a strong ecosystem for 5G as part of the Production Linked Incentive Scheme, she added.
On the Defence front, the Government reiterates committed to reducing imports and promoting AtmaNirbharta in equipment for the Armed Forces. 68 per cent of the capital procurement budget will be earmarked for domestic industry in 2022-23, up from 58 per cent in 2021-22. Defence R&D will be opened up for industry, startups and academia with 25 per cent of defence R&D budget earmarked.
Referring to Sunrise Opportunities, the Finance Minister said, Artificial Intelligence, Geospatial Systems and Drones, Semiconductor and its eco-system, Space Economy, Genomics and Pharmaceuticals, Green Energy, and Clean Mobility Systems have immense potential to assist sustainable development at scale and modernize the country. They provide employment opportunities for youth, and make Indian industry more efficient and competitive.
To facilitate domestic manufacturing for the ambitious goal of 280 GW of installed solar capacity by 2030, an additional allocation of RS 19,500 crore for Production Linked Incentive for manufacture of high efficiency modules, with priority to fully integrated manufacturing units from polysilicon to solar PV modules, will be made.
The Finance Minister stressed that Public investment must continue to take the lead and pump-prime the private investment and demand in 2022-23 and therefore the outlay for capital expenditure in the Union Budget is once again being stepped up sharply by 35.4 per cent from Rs 5.54 lakh crore in the current year to Rs 7.50 lakh crore in 2022-23. This has increased to more than 2.2 times the expenditure of 2019-20 and this outlay in 2022-23 will be 2.9 per cent of GDP. With this investment taken together with the provision made for creation of capital assets through Grants-in-Aid to States, the ‘Effective Capital Expenditure’ of the Central Government is estimated at Rs 10.68 lakh crore in 2022-23, which will be about 4.1 per cent of GDP.
As a part of the government’s overall market borrowings in 2022-23, sovereign Green Bonds will be issued for mobilizing resources for green infrastructure. The proceeds will be deployed in public sector projects which help in reducing the carbon intensity of the economy.
The Government proposed to introduce Digital Rupee, using blockchain and other technologies, to be issued by the Reserve Bank of India starting 2022-23 for more efficient and cheaper currency management system.
Reflecting the true spirit of cooperative federalism, the Central Government enhanced the outlay for the ‘Scheme for Financial Assistance to States for Capital Investment’ from Rs 10,000 crore in the Budget Estimates to Rs 15,000 crore in the Revised Estimates for the current year. Moreover, for 2022-23, the allocation is Rs 1 lakh crore to assist the states in catalysing overall investments in the economy. These fifty-year interest free loans are over and above the normal borrowings allowed to the states. This allocation will be used for PM GatiShakti related and other productive capital investment of the states.
Smt Nirmala Sitharaman also announced that in 2022-23, in accordance with the recommendations of the 15th Finance Commission, the states will be allowed a fiscal deficit of 4 per cent of GSDP of which 0.5 per cent will be tied to power sector reforms, for which the conditions have already been communicated in 2021-22.
Concluding the Part A of her Budget speech, the Finance Minister said that the revised Fiscal Deficit in the current year is estimated at 6.9 per cent of GDP as against 6.8 per cent projected in the Budget Estimates. The Fiscal Deficit in 2022-23 is estimated at 6.4 per cent of GDP, which is consistent with the broad path of fiscal consolidation announced by her last year to reach a fiscal deficit level below 4.5 per cent by 2025-26. While setting the fiscal deficit level in 2022-23, she called for nurturing growth, through public investment, to become stronger and sustainable.
The Union Budget 2022-23, while continuing with the declared policy of stable and predictable tax regime, intends to bring more reforms that will take ahead the vision to establish a trustworthy tax regime. Smt Nirmala Sitharaman said that proposals relating to taxes and duties will further simplify the tax system, promote voluntary compliance by taxpayers, and reduce litigation.
On the Direct Tax side, the budget allows taxpayers to file updated income tax return within 2 years for correcting errors. It also provides tax relief to persons with disability. The budget also reduces Alternate minimum tax rate and surcharge for cooperatives. As an incentive for startups, period of incorporation of eligible startups has been extended by one more year. The budget proposes to increase tax deduction limit on employer’s contribution to NPS account of state government employees to bring parity with central government employees. Newly incorporated manufacturing entities will be incentivized under concessional tax regime. Income from transfer of virtual assets will be taxed at 30%. The budget proposes better litigation management to avoid repetitive appeals.
On the Indirect tax side, the Union budget says that Customs administration in Special Economic Zones will be fully IT driven. It provides for phasing out of concessional rates in capital goods and project imports gradually and apply a moderate tariff of 7.5%. The budget underlines review of customs exemptions and tariff simplification, with more than 350 exemptions proposed to be gradually phased out. It proposes that customs duty rates will be calibrated to provide a graded structure to facilitate domestic electronics manufacturing. Rationalization of exemptions on implements and tools for agri sector manufactured in India will be undertaken. Customs duty exemption to steel scrap will be extended. Unblended fuel will attract additional differential excise duty.
The budget proposes a new provision permitting taxpayers to file an Updated Return on payment of additional tax. This updated return can be filed within two years from the end of the relevant assessment year. Smt. Sitharaman said that with this proposal, there will be a trust reposed in the taxpayers that will enable the assessee herself to declare the income that she may have missed out earlier while filing her return. It is an affirmative step in the direction of voluntary tax compliance.
To provide a level playing field between co-operative societies and companies, the budget proposes to reduce Alternate Minimum Tax for the cooperative societies also to fifteen per cent. The Finance Minister also proposed to reduce the surcharge on co-operative societies from present 12 to 7 per cent for those having total income of more than Rs 1 crore and up to Rs 10 crores.
The parent or guardian of a differently-abled person can take an insurance scheme for such person. The present law provides for deduction to the parent or guardian only if the lump sum payment or annuity is available to the differently abled person on the death of the subscriber i.e. parent or guardian. The budget now allows the payment of annuity and lump sum amount to the differently abled dependent during the lifetime of parents/guardians, i.e., on parents/ guardians attaining the age of sixty years.
The Central Government contributes 14 per cent of the salary of its employee to the National Pension System (NPS) Tier-I. This is allowed as a deduction in computing the income of the employee. However, such deduction is allowed only to the extent of 10 per cent of the salary in case of employees of the State government. To provide equal treatment, the budget proposes to increase the tax deduction limit from 10 per cent to 14 per cent on employer’s contribution to the NPS account of State Government employees as well.
Eligible start-ups established before 31.3.2022 had been provided a tax incentive for three consecutive years out of ten years from incorporation. In view of the Covid pandemic, the budget provides for extending the period of incorporation of the eligible start-up by one more year, that is, up to 31.03.2023 for providing such tax incentive.
In an effort to establish a globally competitive business environment for certain domestic companies, a concessional tax regime of 15 per cent tax was introduced by the government for newly incorporated domestic manufacturing companies. The Union Budget proposes to extend the last date for commencement of manufacturing or production under section 115BAB by one year i.e. to 31st March, 2024.
For the taxation of virtual digital assets, the budget provides that any income from transfer of any virtual digital asset shall be taxed at the rate of 30 per cent. No deduction in respect of any expenditure or allowance shall be allowed while computing such income except cost of acquisition. Further, loss from transfer of virtual digital asset cannot be set off against any other income. In order to capture the transaction details, a provision has been made for TDS on payment made in relation to transfer of virtual digital asset at the rate of 1 per cent of such consideration above a monetary threshold. Gift of virtual digital asset is also proposed to be taxed in the hands of the recipient.
Taking forward the policy of sound litigation management, the budget provides that, if a question of law in the case of an assessee is identical to a question of law which is pending in appeal before the jurisdictional High Court or the Supreme Court in any case, the filing of further appeal in the case of this assessee by the department shall be deferred till such question of law is decided by the jurisdictional High Court or the Supreme Court.
It has been proposed in the budget that income of a non-resident from offshore derivative instruments, or over the counter derivatives issued by an offshore banking unit, income from royalty and interest on account of lease of ship and income received from portfolio management services in IFSC shall be exempt from tax, subject to specified conditions.
It has been clarified in the budget that any surcharge or cess on income and profits is not allowable as business expenditure.
In order to bring certainty and to increase deterrence among tax evaders, the Finance Minister proposed to provide that no set off, of any loss shall be allowed against undisclosed income detected during search and survey operations.
The budget says that reforms in Customs Administration of Special Economic Zones will be undertaken, and it shall henceforth be fully IT driven and function on the Customs National Portal with a focus on higher facilitation and with only risk-based checks. This reform shall be implemented by 30th September 2022.
The budget proposes to phase out the concessional rates in capital goods and project imports gradually and apply a moderate tariff of 7.5 per cent. Certain exemptions for advanced machineries that are not manufactured within the country shall continue. A few exemptions have been introduced on inputs, like specialised castings, ball screw and linear motion guide, to encourage domestic manufacturing of capital goods.
More than 350 exemption entries will be gradually phased out. These include exemption on certain agricultural produce, chemicals, fabrics, medical devices and drugs and medicines for which sufficient domestic capacity exists. Further, several concessional rates are being incorporated in the Customs Tariff Schedule itself instead of prescribing them through various notifications.
In the field of electronics, Customs duty rates are being calibrated to provide a graded rate structure to facilitate domestic manufacturing of wearable devices, hearable devices and electronic smart meters. Duty concessions are also being given to parts of transformer of mobile phone chargers and camera lens of mobile camera module and certain other items.
To give a boost to the Gems and Jewellery sector, Customs duty on cut and polished diamonds and gemstones is being reduced to 5 per cent. To facilitate export of jewellery through e-commerce, a simplified regulatory framework shall be implemented by June this year. To disincentivise import of undervalued imitation jewellery, the customs duty on imitation jewellery is being prescribed in a manner that a duty of at least Rs 400 per Kg is paid on its import.
Customs duty on certain critical chemicals namely methanol, acetic acid and heavy feed stocks for petroleum refining are being reduced, while duty is being raised on sodium cyanide for which adequate domestic capacity exists.
Duty on umbrellas is being raised to 20 per cent. Exemption to parts of umbrellas is being withdrawn. Exemption is also being rationalised on implements and tools for agri-sector which are manufactured in India. Customs duty exemption given to steel scrap last year is being extended for another year. Certain Anti- dumping and CVD on stainless steel and coated steel flat products, bars of alloy steel and high-speed steel are being revoked.
To incentivise exports, exemptions are being provided on items such as embellishment, trimming, fasteners, buttons, zipper, lining material, specified leather, furniture fittings and packaging boxes that may be needed by bonafide exporters of handicrafts, textiles and leather garments, leather footwear and other goods. Duty is being reduced on certain inputs required for shrimp aquaculture so as to promote its exports.
Blending of fuel is a priority of this Government. To encourage the efforts for blending of fuel, unblended fuel shall attract an additional differential excise duty of Rs 2/ litre from the 1st day of October 2022.

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বাজেট, ২০২২-২৩ ৰ সাৰাংশ
01 FEB 2022 1:19PM by PIB Guwahati
চলিত বৰ্ষটোত ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ ৯.২ শতাংশ হ'ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে, যি সকলো বৃহৎ অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক। মহামাৰীটোৰ প্ৰতিকূল প্ৰভাৱৰপৰা অৰ্থনীতিৰ সামগ্ৰিক, তীব্ৰ প্ৰত্যাৱৰ্তন আৰু পুনৰুদ্ধাৰ আমাৰ দেশৰ শক্তিশালী প্ৰাণোচ্ছলতাৰ প্ৰতিফলন। আজি সংসদত কেন্দ্ৰীয় বাজেট উপস্থাপনৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে এই কথা ব্যক্ত কৰে।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ভাৰতে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰি আছে আৰু ই India@100 ২৫-বছৰজোৰা অমৃত কালত প্ৰৱেশ কৰিছে, চৰকাৰখনে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত উল্লেখ কৰা তেখেতৰ দৃষ্টিৰাজিত উপনীত হোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু এইসমূহ হৈছেঃ
• এক ক্ষুদ্ৰ-অৰ্থনৈতিক স্তৰৰ সৰ্ব-সামগ্ৰিক কল্যাণমূলক গুৰুত্বৰ সৈতে মেক্ৰ’-অৰ্থনৈতিক স্তৰৰ বিকাশৰ গুৰুত্বৰ পৰিপূৰক,
• ডিজিটেল অৰ্থনীতি ও ফিনটেকৰ প্ৰোৎসাহন, প্ৰযুক্তিয়ে বিকাশ, শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু জলবায়ু কাৰ্য্যক সক্ষম কৰিছে, আৰু
• ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰপৰা আৰম্ভ কৰি ৰাজহুৱা মূলধন বিনিয়োগৰদ্বাৰা ব্যক্তিগত বিনিয়োগ বৃদ্ধিত সহায় কৰা গুণী চক্ৰ (virtuous cycle) ৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰা।
২০১৪ ৰপৰা, চৰকাৰখনে নাগৰিক, বিশেষকৈ দৰিদ্ৰ আৰু উপান্ত লোকসকলৰ সবলীকৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু আবাস, বিদ্যুৎ, ৰন্ধন গেছ আৰু পানীৰ উপলব্ধতাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। চৰকাৰখনৰ ওচৰত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ নিশ্চিতকৰণৰ বাবে কাৰ্য্যক্ৰম আছে আৰু সকলো সুযোগ ৰক্ষাৰ বাবে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সামৰ্থ্য সুদৃঢ়কৰণৰ অংগীকাৰ আছে।
বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনায় যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিত উপনীত হ’বলৈ ১৪ টা খণ্ডত উৎপাদনশীলতা সংযোজিত ইনচেন্টিভে উৎকৃষ্ট সঁহাৰি লাভ কৰিছে, যাৰ ফলত অহা ৫ বছৰত ৬০ লাখ নতুন নিয়োগ সৃষ্টিৰ সম্ভাৱনা আছে আৰু অতিৰিক্ত ৩০ লাখ কোটি টকা আয় হ'ব। নতুন ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগ নীতি ৰূপায়ণৰ বিষয়টোৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি তেওঁ কয়, এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ মালিকীস্বত্বৰ কৌশলগত স্থানান্তৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে, এনআইএনএল (নীলাঞ্চল ইস্পাত নিগম লিমিটেড) ৰ কৌশলগত অংশীদাৰ বাছনি কৰা হৈছে, এলআইচিৰ ৰাজহুৱা বিষয়টো সোনকালেই আশা কৰা হৈছে আৰু আনসমূহো ২০২২-২৩ ৰ বাবে প্ৰক্ৰিয়াত আছে।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে গুৰুত্ব আৰোপেৰে কয় যে এই বাজেটে বিকাশৰ বাবে গতি প্ৰদান কৰি থাকিব। ই (১) অমৃত কালৰ পৰিকল্পনাৰ বাবে এক সমান্তৰাল ট্ৰেক প্ৰশস্ত কৰিছে, যি ভৱিষ্যতবাদী আৰু সামগ্ৰিক, যি আমাৰ যুৱ, মহিলা, কৃষক, অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতিসকলক পোনপটীয়াকৈ লাভান্বিত কৰিব। আৰু (২) আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে বৃহৎ ৰাজহুৱা বিনিয়োগ, ভাৰতৰ বাবে ১০০ ত সাজু হ’বলৈ আৰু ইয়াক প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তিৰদ্বাৰা তত্বাৱধান কৰা হ'ব আৰু বহু-মুখী দৃষ্টিৰ সমন্বয়ৰদ্বাৰা লাভান্বিত হ'ব। আগবাঢ়ি গৈ, এই সমান্তৰাল পথত, তেওঁ নিম্নলিখিত চাৰিটা অগ্ৰাধিকাৰৰ কথা উল্লেখ কৰেঃ
• প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি
• সামগ্ৰিক বিকাশ
• উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি ও বিনিয়োগ, চানৰাইজ সুযোগ, শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু জলবায়ু কাৰ্য্য
• বিনিয়োগৰ বিত্তীয় যোগান
প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তিৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ই অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে এক পৰিৱৰ্তনশীল দৃষ্টিভংগী। এই পন্থা সাতটা ইঞ্জিনৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে, যথাঃ পথ, ৰেলপথ, বিমানবন্দৰ, বন্দৰ, গণ পৰিবহণ, জলপথ আৰু লজিষ্টিক আন্তঃগাঁথনি। এই সাতটা ইঞ্জিনে একেলগে অৰ্থনীতিক আগুৱাই নিব। এই ইঞ্জিনসমূহ শক্তি পৰিবহণ, তথ্য প্ৰযুক্তি যোগাযোগ, বাল্ক ৱাটাৰ এণ্ড চিৱেৰেজ আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ পৰিপূৰক ভূমিকাৰদ্বাৰা সমৰ্থিত। অৱশেষত, এই পন্থা স্বচ্ছ শক্তি আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ দ্বাৰা চালিত– কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডই একেলগে কৰা প্ৰচেষ্টা– যাৰ ফলত সকলোৰে বাবে, বিশেষকৈ যুৱসকলৰ বাবে বৃহৎ নিয়োগ আৰু উদ্যোগী সুযোগ সৃষ্টি হয়।
একেদৰে, ২০২২-২৩ ত এক্সপ্ৰেছৱেসমূহৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি মাষ্টাৰ প্লেন প্ৰস্তুত কৰা হ'ব যাতে জনসাধাৰণ আৰু সামগ্ৰীৰ দ্ৰুত চলাচল সহজ হয়। ২০২২-২৩ ত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নেটৱৰ্ক ২৫,০০০ কিলোমিটাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ'ব আৰু ৰাজহুৱা সম্পদৰ পৰিপূৰক হিচাপে বিত্তীয় যোগানৰ উদ্ভাৱনীমূলক উপায়ৰ জৰিয়তে ২০,০০০ কোটি টকা সংহত (mobilized) কৰা হ'ব।
তেওঁ লগতে কয় যে পিপিপি মোডৰ জৰিয়তে চাৰিটা স্থানত মাল্টিমডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক ৰূপায়ণৰ চুক্তি ২০২২-২৩ ত সম্পন্ন কৰা হ'ব।
ৰে'লৱেত, বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্থানীয় ব্যৱসায় ও যোগান শৃংখলাত সহায় কৰিবলৈ 'এক ষ্টেচন-এক সামগ্ৰী' ৰ ধাৰণা জনপ্ৰিয় কৰা হ'ব। তদুপৰি, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অংশ হিচাপে, ২০২২-২৩ ত সুৰক্ষা আৰু ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ বাবে থলুৱা বিশ্ব-মানৰ প্ৰযুক্তি কবচ (Kavach) ৰ অধীনত ২,০০০ কিলোমিটাৰ নেটৱৰ্ক প্ৰশস্ত হ'ব। তেওঁ লগতে জনায় যে উন্নত শক্তি দক্ষতা আৰু যাত্ৰী চালনাৰ অভিজ্ঞতা থকা চাৰিশখন নতুন প্ৰজন্মৰ বন্দে ভাৰত ৰে'ল বিকশিত আৰু নিৰ্মাণ কৰা হ'ব আৰু অহা তিনি বছৰত মাল্টিমডেল লজিষ্টিক সুবিধাৰ বাবে এশ পিএম গতিশক্তি কাৰ্গ’ টাৰ্মিনেল স্থাপন কৰা হ'ব।
কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত, বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে প্ৰথম পৰ্য্যায়ত গংগা নদীৰ কাষৰ ৫-কিলোমিটাৰ বহল কৰিডৰত কৃষকৰ ভূমিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি সমগ্ৰ দেশখনতে ৰাসায়নিক-সাৰ মুক্ত প্ৰাকৃতিক কৃষি কাৰ্য্যক প্ৰোৎসাহন কৰা হ'ব। শস্য মূল্যায়ন, ভূমিৰেকৰ্ডৰ ডিজিটাইজেশ্যন, কীটনাশক ছটিওৱা আৰু পুষ্টিৰ বাবে 'কিষাণ ড্ৰোন' ৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰা হ'ব। তেওঁ কয়, তৈলবীজ আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিবলৈ তৈলবীজৰ ঘৰুৱা উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে এক যুক্তিসংগত আৰু ব্যাপক আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হ'ব।
যিহেতু ২০২৩ ক আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে, চৰকাৰখনে শস্য চপোৱাৰ-পিছত মূল্য সংযোজন, ঘৰুৱা ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে বাজৰা সামগ্ৰীৰ ব্ৰেণ্ডিঙৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সমৰ্থনৰ কথা ঘোষণা কৰিছে।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয়, কেন-বেটৱা সংযোগ প্ৰকল্প আনুমানিক ৪৪,৬০৫ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৯.০৮ লাখ হেক্টৰ কৃষকৰ ভূমিত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা প্ৰদান, ৬২ লাখ লোকৰ বাবে খোৱা পানী যোগান, ১০৩ মেগাৱাট জল আৰু ২৭ মেগাৱাট সৌৰ শক্তি প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে ৰূপায়ণ কৰা হ'ব। এই প্ৰকল্পৰ বাবে ২০২১-২২ (RE) ত ৪,৩০০ কোটি টকা আৰু ২০২২-২৩ ত ১,৪০০ কোটি টকা আৱন্টন জনোৱা হৈছে। তদুপৰি, দমনগঙ্গা-পিঞ্জল, পাৰ-তাপিনৰ্মদা, গোদাৱৰী-কৃষ্ণা, কৃষ্ণা-পেনাৰ আৰু পেনাৰ-কাৱেৰী, এই পাঁচ নদী সংযোগৰ খচৰা ডিপিআৰ চূড়ান্ত কৰা হৈছে আৰু হিতাধিকাৰী ৰাজ্যসমূহৰ মাজত ঐক্যমতৰ পিছত কেন্দ্ৰই ৰূপায়ণৰ বাবে সমৰ্থন আগবঢ়াব।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে জৰুৰীকালীন ক্ৰেডিট লাইন গেৰান্টি আঁচনি (ECLGS) য়ে মহামাৰীটোৰ বিৰূপ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিবলৈ ১৩০ লাখৰোধিক এমএছএমইক অতি-প্ৰয়োজনীয় অতিৰিক্ত ঋণ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে আতিথ্য আৰু সম্পৰ্কীয় সেৱাসমূহ, বিশেষকৈ ক্ষুদ্ৰ আৰু সৰু উদ্যোগৰদ্বাৰা, এতিয়াও এইসমূহে মহামাৰী-পূৰ্ব স্তৰৰ ব্যৱসায়ত পুনৰ উপনীত হ’ব পৰা নাই আৰু এই দিশবোৰ বিবেচনাৰ পিছত, ইচিএলজিএছ ক ২০২৩ ৰ মাৰ্চলৈকে সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ'ব। তেওঁ জনাই যে ইয়াৰ গেৰান্টি আৱৰণ ৫০,০০০ কোটি টকাৰদ্বাৰা মুঠ ৫ লাখ কোটি টকাৰ আৱৰণলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ'ব, এই অতিৰিক্ত পৰিমাণ কেৱল আতিথ্য আৰু সম্পৰ্কীয় উদ্যোগসমূহৰ বাবে বিশেষভাৱে নিৰ্ধাৰণ কৰা হ'ব।
একেদৰে, ক্ষুদ্ৰ আৰু সৰু উদ্যোগৰ বাবে ক্ৰেডিট গেৰান্টি ট্ৰাষ্ট (CGTMSE) আঁচনিখন প্ৰয়োজনীয় পুঁজি সঞ্চাৰৰ সৈতে পুনৰ গঠন কৰা হ'ব। ই ক্ষুদ্ৰ আৰু সৰু উদ্যোগসমূহৰ বাবে ২ লাখ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত ঋণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব আৰু নিয়োগৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। তেওঁ জনায় যে এমএছএমই খণ্ডটোক অধিক প্ৰাণোচ্ছল, প্ৰতিযোগিতামূলক আৰু দক্ষ কৰি তুলিবলৈ ৫ বছৰত ৬,০০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে এমএছএমই প্ৰদৰ্শন উত্থাপন আৰু ত্বৰান্বিতকৰণ কাৰ্য্যক্ৰম (RAMP) ৰূপায়ণ কৰা হ'ব।
উদ্যম, ই-শ্ৰম, এনচিএছ আৰু এএছইইএম পৰ্টেলসমূহ আন্তঃসংযোজিত কৰা হ'ব আৰু ইয়াৰ পৰিসৰ বহল কৰা হ'ব।
দক্ষতা বিকাশ আৰু গুণগত শিক্ষাৰ বিষয়ত আধাৰ কৰি বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিভিন্ন এপ্লিকেশ্যনৰ জৰিয়তে আৰু ড্ৰোন-এজ-এ-চাৰ্ভিচ (DrAAS) ৰ বাবে 'ড্ৰোন শক্তি' ক সহজতৰ কৰিবলৈ ষ্টাৰ্টআপসমূহক প্ৰোৎসাহন কৰা হ'ব। নিৰ্বাচিত সকলো ৰাজ্যৰে আইটিআইসমূহত দক্ষতাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰা হ'ব। বৃত্তিমূলক পাঠ্যক্ৰমত, গুৰুত্বপূৰ্ণ চিন্তাৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ, সৃষ্টিশীলতাৰ বাবে স্থান প্ৰদান কৰিবলৈ, বিজ্ঞান আৰু গণিতত ৭৫০ টা ভাৰ্চুৱেল পৰীক্ষাগাৰ আৰু কৃত্ৰিম শিক্ষণ পৰিবেশৰ বাবে ৭৫ টা স্কিলিং ই-লেব ২০২২-২৩ ত স্থাপন কৰা হ'ব।
তেওঁ কয় যে বিশেষকৈ গ্ৰামাঞ্চল আৰু অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি আৰু অন্যান্য দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ শিশুসকলে মহামাৰী-প্ৰেৰিত বিদ্যালয় বন্ধৰ ফলত প্ৰায় ২ বছৰৰ আনুষ্ঠানিক শিক্ষা হেৰুৱাইছে আৰু বেছিভাগেই চৰকাৰী বিদ্যালয়ৰ শিশু। এনেদৰে পৰিপূৰক শিক্ষা প্ৰদান আৰু শিক্ষা প্ৰদানৰ বাবে এক স্থিতিস্থাপক প্ৰণালী গঢ়ি তোলাৰ অৰ্থে বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনাই যে পিএম ইবিদ্যাৰ 'এক শ্ৰেণী-এক টিভি চেনেল' কাৰ্য্যক্ৰম ১২ ৰপৰা ২০০ টিভি চেনেললৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ'ব আৰু ই সকলো ৰাজ্যকে ১-১২ মান শ্ৰেণীৰ বাবে আঞ্চলিক ভাষাত পৰিপূৰক শিক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব।
বিশ্ব-মানৰ মানসম্পন্ন সৰ্বজনীন শিক্ষাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশখনৰ শিক্ষাৰ্থীসকলক তেওঁলোকৰ দুৱাৰমুখতে ব্যক্তিগতকৃত শিক্ষণ অভিজ্ঞতাৰ সৈতে প্ৰৱেশাধিকাৰ প্ৰদান কৰিবলৈ এখনি ডিজিটেল বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হ'ব। ইয়াক বিভিন্ন ভাৰতীয় ভাষা আৰু আইচিটি বিন্যাসত উপলব্ধ কৰা হ'ব। বিশ্ববিদ্যালয়খনি এক নেটৱৰ্ক যুক্ত হাব-স্প’ক মডেলত নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, যাৰ হাব বিল্ডিং অত্যাধুনিক আইচিটি দক্ষতা থাকিব। দেশখনৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ৰাজহুৱা বিশ্ববিদ্যালয় আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহে হাব-স্প’কৰ নেটৱৰ্ক হিচাপে সহযোগিতা আগবঢ়াব।
আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল অভিযানৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল স্বাস্থ্য বাতাবৰণৰ বাবে এক মুকলি মঞ্চ প্ৰৱৰ্তন কৰা হ'ব আৰু ইয়াত স্বাস্থ্য প্ৰদানকাৰী আৰু স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ ডিজিটেল পঞ্জীয়ন, অনন্য স্বাস্থ্য পৰিচয়, সন্মতি পৰিকাঠামো আৰু স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ সৰ্বজনীন প্ৰৱেশাধিকাৰ অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, মহামাৰীটোৱে সকলো বয়সৰ লোকৰ মানসিক স্বাস্থ্যৰ সমস্যা বৃদ্ধি কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, মানসম্পন্ন মানসিক স্বাস্থ্য পৰামৰ্শ আৰু যত্ন সেৱাৰ উন্নত প্ৰৱেশাধিকাৰৰ বাবে এক 'ৰাষ্ট্ৰীয় টেলি মানসিক স্বাস্থ্য কাৰ্য্যক্ৰম' আৰম্ভ কৰা হ'ব। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব ২৩ টা টেলি-মানসিক উৎকৃষ্ট স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰৰ এক নেটৱৰ্ক, য’ত এনআইএমএইচএএনএছ হৈছে ন’ডেল কেন্দ্ৰ আৰু আন্তৰ্জাতিক তথ্য প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান- বেংগালুৰু (IIITB) য়ে প্ৰযুক্তি সমৰ্থন প্ৰদান কৰিব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ২০২২-২৩ ত হৰ ঘৰ, নল চে জলৰ বাবে ৩.৮ কোটি গৃহস্থীক সামৰি ল'বলৈ ৬০,০০০ কোটি টকা আৱন্টনৰ কথা ঘোষণা কৰে। বৰ্তমানৰ ক’ভাৰেজ হৈছে ৮.৭ কোটি আৰু ইয়াৰ ভিতৰত ৫.৫ কোটি গৃহস্থীক যোৱা ২ বছৰত টেপৰ পানী প্ৰদান কৰা হৈছিল।
একেদৰে, ২০২২-২৩ ত গ্ৰামীণ আৰু নগৰীয়া উভয় প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ চিনাক্ত যোগ্য হিতাধিকাৰীসকলৰ বাবে ৮০ লাখ ঘৰ সম্পূৰ্ণ কৰা হ'ব আৰু এই উদ্দেশ্যৰ বাবে ৪৮,০০০ কোটি টকা আৱন্টন জনোৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তিৰ ভাৱনাৰে আন্তঃগাঁথনি আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলে অনুভৱ কৰা প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আধাৰিত সামাজিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ জৰিয়তে পুঁজি যোগান ধৰিবলৈ উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উন্নয়ন পদক্ষেপ (PM-DevINE) শীৰ্ষক এক নতুন আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হ'ব। ১৫০০ কোটি টকাৰ প্ৰাৰম্ভিক আৱন্টনে যুৱ আৰু মহিলাসকলৰ জীৱিকাৰ কাৰ্য্যকলাপ সক্ষম কৰিব, বিভিন্ন খণ্ডৰ খালী ঠাই পূৰণ কৰিব।
২০২২ ত, ১.৫ লাখ ডাকঘৰৰ ১০০ শতাংশই মূল বেংকিং প্ৰণালীলৈ আহিব যিয়ে ১১ নেট বেংকিং, ম’বাইল বেংকিং, এটিএমৰ জৰিয়তে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু একাউন্টত প্ৰৱেশাধিকাৰ সক্ষম কৰি তুলিব আৰু লগতে ডাকঘৰ একাউন্ট আৰু বেংক একাউন্টৰ মাজত অনলাইন পুঁজি হস্তান্তৰ আগবঢ়াব। ই বিশেষকৈ গ্ৰামাঞ্চলৰ কৃষক আৰু জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলৰ বাবে সহায়ক হ'ব, আন্তঃকাৰ্য্যকাৰিতা আৰু বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিক সক্ষম কৰিব।
স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উপলক্ষে চৰকাৰখনে অনুসূচিত বাণিজ্যিক বেংকসমূহৰদ্বাৰা দেশখনৰ ৭৫ খন জিলাত ৭৫ টা ডিজিটেল বেংকিং ইউনিট (DBU) স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ জনাইছে যাতে ডিজিটেল বেংকিঙৰ লাভালাভ উপভোক্তা-অনুকূলভাৱে দেশখনৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত উপনীত হয়।
এম্বেডেড চিপ আৰু ভৱিষ্যৎ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰেৰে ই-পাছপ’ৰ্ট জাৰিকৰণ ২০২২-২৩ ত আৰম্ভ কৰা হ'ব যাতে নাগৰিকসকলৰ বিদেশ ভ্ৰমণত সুবিধা বৃদ্ধি হয়।
বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘোষণা কৰে যে নগৰ পৰিকল্পনা আৰু ডিজাইনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নিৰ্দিষ্ট জ্ঞান বিকাশৰ বাবে আৰু এই ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰমাণিত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ বাবে বিভিন্ন অঞ্চলত পাঁচটালৈকে বিদ্যমান শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানক উৎকৃষ্টতাৰ কেন্দ্ৰ (centres of excellence) হিচাপে মনোনীত কৰা হ'ব। এই কেন্দ্ৰসমূহক ২৫০ কোটি টকাকৈ এণ্ডোমেন্ট পুঁজি প্ৰদান কৰা হ'ব।
এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং আৰু কমিক (AVGC) খণ্ডটোৱে যুৱসকলক নিযুক্তিৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আগবঢ়াইছে আৰু সেয়েহে ইয়াক বাস্তৱায়িতকৰণৰ উপায়ৰ পৰামৰ্শ দিবলৈ আৰু আমাৰ বজাৰ আৰু বৈশ্বিক চাহিদা পূৰণৰ অৰ্থে ঘৰুৱা ক্ষমতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে এটা এভিজিচি প্ৰম’শ্যন টাস্ক ফ'ৰ্চ গঠন কৰা হ'ব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে সাধাৰণতে দূৰসংযোগ আৰু বিশেষকৈ ৫জি প্ৰযুক্তিয়ে বিকাশ সক্ষম কৰিব পাৰে আৰু নিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব পাৰে। তেওঁ জনায় যে ব্যক্তিগত টেলিকম প্ৰদানকাৰীসকলৰদ্বাৰা ২০২২-২৩ ৰ ভিতৰত ৫জি ম’বাইল সেৱা আৰম্ভৰ সুবিধাৰ বাবে ২০২২ ত প্ৰয়োজনীয় স্পেকট্ৰাম নিলাম অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব। উৎপাদন সংযোজিত ইনচেন্টিভ আঁচনিখনৰ অংশ হিচাপে ৫জিৰ বাবে এক শক্তিশালী বাতাবৰণ গঢ়ি তুলিবলৈ ডিজাইন-চালিত উৎপাদনৰ অৰ্থে এক আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ কৰা হ'ব বুলি তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰতিৰক্ষাৰ ৰণক্ষেত্ৰত আমাৰ চৰকাৰ ৰপ্তানি কম কৰা আৰু সশস্ত্ৰ বাহিনীসমূহৰ বাবে উপকৰণত আত্মনিৰ্ভৰতাক উদগণি দিবলৈ সংকল্পবদ্ধ। পুঁজিগত ক্ৰয় বাজেটৰ ২০২১-২২ত ৫৮ শতাংশৰ পৰা বঢ়াই বৰ্ষ ২০২২-২৩ত ঘৰুৱা উদ্যোগৰ বাবে ৬৮ শতাংশলৈকে ধন ৰাশিৰ ব্যৱস্থা কৰা হ'ব। প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত গৱেষণা আৰু বিকাশৰ কাৰ্যাৱলীক প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু বিকাশ বাজেটৰ ২৫ শতাংশ ভাগ উদ্যোগ, ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু শিক্ষা জগতৰ বাবে খুলি দিয়া হ'ব।
উদীয়মান সুযোগ সন্দৰ্ভত বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৃত্ৰিম মেধা, ভূ-স্থানিক প্ৰণালী তথা ড্ৰোন, ছেমিকণ্ডাক্টৰ আৰু ইয়াৰ ইক'ছিষ্টেম, অন্তৰীক্ষ অৰ্থব্যৱস্থা, জীনোমিক্স তথা ফাৰ্মাচিউটিকেল, সেউজ শক্তি আৰু স্বচ্ছ আহযাহ প্ৰণালীত বৃহৎ মাত্ৰাত যথাসাধ্য বিকাশত সহায় কৰা তথা দেশক আধুনিক কৰাৰ ব্যাপক সম্ভাৱনা আছে। ই যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সংস্থাপন প্ৰদান কৰে তথা ভাৰতীয় উদ্যোগ জগতক অধিক প্ৰভাবশালী আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক কৰে।
২০৩০লৈকে সংস্থাপিত আৰু ক্ষমতাৰ ২৮০ জিডব্লিউৰ মহত্বাকাংক্ষী লক্ষ্যৰ বাবে ঘৰুৱা উৎপাদনক সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ সৌৰ পিভি মডিউলৰ বাবে পলিছিলিকনেৰে সম্পূৰ্ণৰূপে সমেকিত উৎপাদন প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰসহ উচ্চ প্ৰভাৱযুক্ত মডিউলৰ উৎপাদনৰে জড়িত উদগণিৰ হেতু ১৯,৫০০ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত আৱণ্টন কৰা হ'ব।
বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে সাৰ্বজনীন বিনিয়োগ আগুৱাই যোৱাৰ প্ৰয়োজন আছে আৰু ২০২২-২৩ত বেচৰকাৰী বিনিয়োগ আৰু চাহিদা বঢ়োৱাও আৱশ্যক। এই কথাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আকৌ এবাৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত পুঁজিগত ব্যয়ৰ বাবে পৰিব্যয়ত দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এতিয়া ই চলিত বৰ্ষত ৫.৫৪ লাখ কোটি টকা, য'ত ৩৫.৪ শতাংশৰ বৃদ্ধি কৰি ২০২২-২৩ত ৭.৫ লাখ কোটি টকা কৰা হৈছে। ই ২০১৯-২০ৰ ব্যয়তকৈ ২.২গুণতকৈও অধিক বাঢ়ি গ'ল আৰু ২০২২-২৩ত এই পৰিব্যয় জিডিপিৰ ২.৯ শতাংশ হ'ব। এই বিনিয়োগৰ সৈতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ 'কাৰিকৰী পুঁজিগত ব্যয়' ২০২২-২৩ত আনুমানিক ১০.৬৮ লাখ কোটি টকাৰ হৈ যাব, যি জিডিপিৰ প্ৰায় ৪.১ শতাংশ হ'ব।
২০২২-২৩ত চৰকাৰৰ দ্বাৰা ল'বলগীয়া সকলো বজাৰ কালিয়নৰ সন্দৰ্ভত ছভৰেইন গ্ৰীণ বণ্ড জাৰি কৰা হ'ব, যাৰ পৰা সেউজ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সম্পদ একত্ৰিত কৰা হ'ব। ইয়াৰ পৰা প্ৰাপ্ত ধন সাৰ্বজনীন ক্ষেত্ৰৰ এনেকুৱা পৰিকল্পনাত লগোৱা হ'ব, যি অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত কাৰ্বন ইণ্টেন্সিটি কম কৰাত সহায়ক হ'ব।
চৰকাৰে ব্লক চেইন আৰু অন্য প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰেৰে ডিজিটেল টকাৰ আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰস্তাৱ কৰিছে, যাক ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ দ্বাৰা জাৰি কৰা হ'ব আৰু ইয়াৰ আৰম্ভণি ২০২২-২৩ৰ পৰা হ'ব।
সহকাৰী সংঘবাদৰ প্ৰকৃত ভাবনাক প্ৰকট কৰি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে 'ৰাজ্যসমূহক বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে পুঁজি বিনিয়োগ যোজনা'ৰ পৰিব্যয় ১০,০০০ কোটি টকাৰ পৰা বঢ়াই ১৫,০০০ কোটি টকা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও ২০২২-২৩ৰ বাবে অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাত সকলো বিনিয়োগকাৰীক অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে ৰাজ্যসমূহৰ সহায়ৰ বাবে ১ লাখ কোটি টকাৰ আৱণ্টন কৰা হৈছে। এই ৫০ বছৰীয়া সুত মুক্ত ঋণ ৰাজ্যসমূহক দিবলগীয়া সাধাৰণ ঋণৰ অতিৰিক্ত। এনেকুৱা আৱণ্টনৰ প্ৰয়োগ পিএম গতিশক্তিৰে জড়িত বিনিয়োগ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ অন্য উৎপাদক পুঁজি বিনিয়োগত কৰা হ'ব।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ঘোষণা কৰি কয় যে বৰ্ষ ২০২২-২৩ত ১৫তম বিত্ত আয়োগৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি ৰাজ্যসমূহক জিএছডিপিৰ ৪ শতাংশলৈকে ৰাজকোষীয় ঘাটীৰ অনুমতি হ'ব, যাৰ ০.৫ শতাংশ বিজুলী ক্ষেত্ৰৰ সংশোধনেৰে সম্বন্ধিত হ'ব। ইয়াৰ চৰ্তাৱলীৰ বিষয়ে ২০২১-২২তে অৱগত কৰোৱা হৈছে।
নিজৰ ভাষণৰ ভাগ 'এ'ক সমাপ্ত কৰি বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে কয় যে চলিত বৰ্ষত সংশোধিত বিত্তীয় ঘাটি জিডিপিৰ আনুমানিক ৬.৯ শতাংশ, ইয়াৰ বিপৰীতে বাজেট অনুমানত ই ৬.৮ শতাংশ। ২০২২-২৩ত ৰাজকোষীয় ঘাটী জিডিপিৰ আনুমানিক ৬.৪ শতাংশ, যি ৰাজকোষীয় শক্তিৰ সেই পথৰ অনুৰূপো। যাৰ যোৱা বছৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল যে ২০২৫-২৬লৈকে ৰাজকোষীয় ঘাটীক ৪.৫শতাংশৰ তলৰ স্তৰলৈ অনা হ'ব। ২০২২-২৩ৰ ৰাজকোষীয় ঘাটীৰ স্তৰ নিৰ্দ্ধাৰিত কৰাৰ সময়ত তেওঁলোকে দৃঢ়তা আৰু দীৰ্ঘস্থায়িত্বৰ বাবে সাৰ্বজনীন বিনিয়োগৰ মাধ্যমত প্ৰগতিৰ পোষণৰ আহ্বান কৰে।
কেন্দ্ৰীয় বাজেট ২০২২-২৩ৰ প্ৰস্তাৱসমূহৰ অভিপ্ৰায়: স্থিৰ আৰু পৰিচিত কৰ প্ৰণালী কৰ ব্যৱস্থাৰ আমাৰ ঘোষিত নীতিৰ ওপৰত কায়ম থাকি আৰু অধিক এনেকুৱা সংস্কাৰ সাধন কৰিব লাগিব যি এক নিৰ্ভৰযোগ্য কৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰাৰ আমাৰ সংকল্প আগবঢ়াই নিব পাৰে। শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কৈছে যে এই কৰ প্ৰণালীক আৰু অধিক সৰল কৰা হ'ব, কৰদাতাসকলক অধিক ইচ্ছাকৃত অনুপালনৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰিব আৰু মোকৰ্দমা কম কৰিব।
প্ৰত্যক্ষ কৰৰ বিষয়ে এই বাজেটে কৰদাতাক ভুলৰ শুধৰণিৰ বাবে দুবছৰৰ ভিতৰত আপডেট কৰা আয়কৰ ৰিটাৰ্ন দাখিল কৰাৰ অনুমতি দিছে। ই দিব্যাংগজনৰ বাবেও কৰ সকাহ প্ৰদান কৰিছে। এই বাজেটে সহকাৰী সমিতিসমূহৰ বাবে বৈকল্পিক ন্যূনতম কৰ দৰ আৰু অধিভাৰতো কম কৰাৰ প্ৰস্তাৱ কৰিছে। ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে উদগণি হিচাপে, পাত্ৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ আৰম্ভণিৰ সময়ক এক অতিৰিক্ত বছৰৰ বাবে বঢ়াই দিয়া হৈছে। বাজেটত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীৰ সৈতে ৰাজ্য চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীৰ মাজত সমতা অনাৰ উদ্দেশ্যে এনপিএছ খাতাত নিয়োগকৰ্তাৰ যোগদানত কৰৰ কৰ্তনৰ সীমা বৃদ্ধি কৰাৰো প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।ভাৰ্চুৱেল সম্পদৰ প্ৰভেদৰ পৰা লাভ কৰা আয়ৰ ওপৰত ৩০ শতাংশ দৰত কৰ আদায় কৰা হ'ব। বাৰম্বাৰ আবেদনৰ পৰা বাচিবলৈ বাজেটত উন্নত মোকৰ্দমা প্ৰবন্ধনৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
অপ্ৰত্যক্ষ কৰৰ সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় বাজেট অনুসৰি বিশেষ অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰত সীমা শুল্ক প্ৰশাসনক সম্পূৰ্ণৰূপে তথ্য প্ৰযুক্তিৰে সক্ষম কৰি তোলা হ'ব। বাজেটত সীমাশুল্ক ৰেহাই আৰু উপকৰ সৰলীকৰণৰ সমীক্ষা উল্লেখ কৰা হৈছে আৰু ইয়াত ৩৫০তকৈ অধিক ৰেহাই প্ৰবিষ্টি লাহে লাহে আঁতৰোৱাৰ প্ৰস্তাৱ আছে। ষ্টিল ষ্ক্ৰেপৰ বাবে সীমাশুল্ক ৰেহাই বঢ়োৱা হ'ব। মিশ্ৰণ ৰহিত ইন্ধনে অতিৰিক্ত পৃথক উৎপাদন শুল্ক আকৰ্ষণ কৰিব।
এই বাজেটে অতিৰিক্ত কৰ পৰিশোধত আপডেটেড ৰিটাৰ্ন ফাইল কৰিবলৈ কৰদাতাক এটা নতুন ব্যৱস্থাৰ অনুমতি দিছে। এই আপডেটেড ৰিটাৰ্ন সংগত নিৰ্দ্ধাৰণ বৰ্ষৰ শেষৰ পৰা দুবছৰৰ ভিতৰত দাখিল কৰিব পৰা যায়। ই স্বেচ্ছামূলক কৰ অনুপালনৰ দিশত এটা ইতিবাচক পদক্ষেপ।
সহকাৰী সমিতি আৰু কোম্পানীৰ মাজত সমতা আনিবলৈ এই বাজেটত সহকাৰী সমিতিসমূহৰ বাবে দৰ হ্ৰাস কৰি ১৫% কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে এনেকুৱা সহকাৰী সমিতিৰ ওপৰত অধিভাৰৰ দৰো বৰ্তমানৰ ১২%ৰ পৰা হ্ৰাস কৰি ৭% কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। যাৰ মুঠ আমদানি ১ কোটি টকাতকৈ অধিক আৰু ১০ কোটি টকালৈকে।
বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে কৈছে যে দিব্যাংগ ব্যক্তিৰ পিতৃ-মাতৃ বা অভিভাৱক এনেকুৱা ব্যক্তিৰ বাবে বীমা স্কিম ল'ব পাৰে। এই বাজেটত পিতৃ-মাতৃ/অভিভাৱকৰ জীৱনকালৰ সময়তো অৰ্থাৎ পিতৃ-মাতৃ/অভিভাৱকৰ ৬০ বছৰ বয়সত বছৰেকীয়া আৰু এককালীন ৰাশিৰ পৰিশোধৰ অনুমতি দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় পেন্সন প্ৰণালী (এনপিএছ) টিয়েৰ-1ত নিজৰ কৰ্মচাৰীৰ বেতনত ১৪%ৰ যোগদান কৰিছে। ইয়াক কৰ্মচাৰীৰ আয়ৰ গণনা কৰাত কৰ্তন হিচাপে স্বীকৃত কৰা হৈছে। বাজেটত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ উভয়ৰে কৰ্মচাৰীৰ প্ৰতি সমান ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰৰ কৰ্মচাৰীৰ বাবেও এনপিএছ খাতাত নিয়োগকৰ্তাৰ যোগদানত কৰৰ কৰ্তনৰ সীমা ১০%ৰ পৰা বঢ়াই ১৪% কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
৩১-০৩-২০২২ৰ আগতে স্থাপিত পাত্ৰ ষ্টাৰ্ট-আপক নিগমনৰ পৰা ১০ বছৰৰ তিনিটা ক্ৰমিক বছৰৰ বাবে কৰ উদগণি দিয়া হৈছে। কোভিড মহামাৰীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বাজেটত কৰ উদগণি উপলব্ধ কৰাবলৈ পাত্ৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ নিগমনৰ অৱধি আৰু এবছৰ অৰ্থাৎ ৩১-০৩-২০২৩লৈকে বঢ়োৱাৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে।
ঘৰুৱা কোম্পানীৰ বাবে বৈশ্বিক ৰূপত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতামূলক ব্যৱসায়ৰ পৰিবেশ অব্যাহত ৰাখিবলৈ চৰকাৰৰ দ্বাৰা নৱ নিগমিত ঘৰুৱা বিনিৰ্মাণ কোম্পানীৰ বাবে১৫% কৰৰ ৰেহাই কৰ ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল।
ভাৰ্চুৱেল ডিজিটেল পৰিসম্পত্তিত অন্তৰণত অসাধাৰণ বৃদ্ধি হৈছে। এই অন্তৰণৰ পৰিমাণ আৰু বাৰম্বাৰতাৰ বাবে এয়া আৱশ্যক হৈ পৰিছে যে ইয়াৰ বাবে কেইবাটাও বিশেষ কৰ ব্যৱস্থাৰ বলৱৎ কৰা হওক। ইয়াৰ অতিৰিক্ত, অন্তৰণ বিবৰণক নথিভুক্ত কৰিবলৈ ভাৰ্চুৱেল ডিজিটেল পৰিসম্পত্তিৰ হস্তান্তৰন সন্দৰ্ভত কৰা পৰিশোধত এক মৌদ্ৰিক সীমাতকৈ অধিক, এনেকুৱা প্ৰতিফলত এক শতাংশৰ দৰত টিডিএছ ল'বলৈও প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে।
ত্বৰিত মোকৰ্দমা প্ৰবন্ধনৰ নীতি আগবঢ়াই বাজেটত এই প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে যে যদি কোনো নিৰ্দ্ধাৰণৰ গোচৰত আইনৰ এক প্ৰশ্ন, কোনো গোচৰত অধিকাৰ সম্পৰ্কীয় উচ্চ ন্যায়ালয় বা উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ সমক্ষ দীঘলীয়া কানুনৰ প্ৰশ্নৰ সদৃশ হয় তেতিয়া বিভাগৰ দ্বাৰা এই নিৰ্দ্ধাৰণৰ সন্দৰ্ভত পৰৱৰ্তী আপীল দাখিল কৰা তেতিয়ালৈকে অস্থগিত কৰা হ'ব, যেতিয়ালৈকে তেনেকুৱা কানুনৰ প্ৰশ্নৰ ওপৰত অধিকাৰিতা প্ৰাপ্ত উচ্চ ন্যায়ালয় বা উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ দ্বাৰা নিৰ্ণয় লোৱা নহয়।
বাজেট অনুসৰি বিশেষ অৰ্থনৈতিক ক্ষেত্ৰৰ সীমাশুল্ক প্ৰশাসনত সংশোধনক ৰূপায়ণ কৰা হ'ব আৰু ই সম্পূৰ্ণৰূপে তথ্য প্ৰযুক্তিৰে যুক্ত হ'ব তথা আশংকা আধাৰিত অনুসন্ধান সহ অত্যধিক সুবিধাৰ ওপৰত মনোযোগ দিয়াৰ লগতে এই সীমাশুল্ক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্টেলত সঞ্চালিত হ'ব। এই সংশোধন ৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২ৰ পৰা ৰূপায়িত হ'ব।
বাজেটত ৩৫০তকৈ অধিক ৰেহাই প্ৰবিষ্টি লাহে লাহে আঁতৰোৱাৰ প্ৰস্তাৱ আছে। ইয়াত কটিপয় কৃষি উৎপাদন, ৰসায়ন, বস্ত্ৰ, মেডিকেল উপকৰণ আৰু ড্ৰাগছ তথা ঔষধ অন্তৰ্ভুক্ত আছে যাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ঘৰুৱা ক্ষমতা মজুত আছে। আগলৈ, এক সৰলীকৰণৰ উপায় হিচাপে কেইবাটাও ৰেহাই দৰ, ইয়াক বিভিন্ন অধিসূচনাৰ মাধ্যমত বিহিত কৰাৰ সলনি সীমাশুল্ক প্ৰশুল্ক অনুসূচিতেই সন্নিৱিষ্ট কৰা হৈছে।
বাজেটত কিছুমান অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰসায়ন, যেনে মিথেনল, এছিটিক এচিড আৰু পেট্ৰলিয়াম ৰিফাইনিঙৰ বাবে হেভী ফীড ষ্টকৰ ওপৰত সীমাশুল্ক কম কৰা হৈছে, ইয়াৰ বিপৰীতে ছডিয়াম ছাইনাইডৰ ওপৰত শুল্ক বঢ়োৱা হৈছে কিয়নো ইয়াৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ঘৰুৱা ক্ষমতা মজুত আছে।
বাজেটত কোৱা হৈছে যে ইন্ধনৰ সংমিশ্ৰণ চৰকাৰৰ প্ৰাথমিকতা। ইন্ধনৰ সংমিশ্ৰণৰ বাবে প্ৰয়াসক উৎসাহিত কৰিবৰ বাবে অসংমিশ্ৰিত ইন্ধনৰ ওপৰত ১ অক্টোবৰ, ২০২২ৰ পৰা প্ৰতি লিটাৰত দুটকা অতিৰিক্ত বিভেদক উৎপাদন শুল্ক লাগিব।