শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্র বজেত ২০২২-২৩গী শম্লপ্পা ৱারোল
01 FEB 2022 1:19PM by PIB Imphal
হন্দক্কী চহি অসিদা লৈখিবা ভারতকী ইকোনোমিক গ্রোথ অসি চদা ৯.২ ওইগনি হায়না পারি, মসিনা অচৌবা ইকোনোমীশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী ৱাংঙি। লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা ইকোনোমীদা শোকহনখিবা অদুদগী অপুনবগী ওইনা হঙ্গৎলকপা অমসুং রিকোভরী তৌরকপা অসি লৈবাক অসিগী অখাংকনবগী খুদম্নি। কেন্দ্রগী ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না পার্লিয়ামেন্ততা ঙসি কেন্দ্রগী বজেত থম্বা মতমদা হায়খি।
ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি, ভারতনা আজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি অমসুং ভারতনা অমৃত কালদা চংশিল্লে, ইন্দিয়া@১০০কীদমক্তা চহি ২৫ শাংবা লীদঅপ, সরকার অসিনা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দিপেন্দেন্স দেদা থমখিবা ৱারোল অদুদা মহাক্না হায়খিবা ভিজন অদুবু ফংবা ঙম্নবা পান্দম থম্লি অমসুং মখোয়শিং অদুদি:
• মাক্রো-ইকোনোমিক লেভেল গ্রোথতা ফোকসগা লোইননা মাইক্রো-ইকোনোমিক লেভেল ওল-ইনক্লুসিব ৱেলফিয়র ফোকসকা পুন্না থবক থৌরমশিং পাংথোকপা,
• দিজিতেল ইকোনোমী অমসুং ফিনতেক, তেক্নোলোজী য়াওবা দেবেলপমেন্ত, ইনর্জী ত্রাঞ্জিশন, অমসুং ক্লাইমেত এক্সনবু প্রোমোত তৌবা, অমসুং
• প্রাইভেত ইভেস্তমেন্ত পুরক্নবা পব্লিক কেপিতল ইনভেস্তমেন্তগা লোইননা প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্ততগী হৌদুনা অফবা সাইকল অমদা থাজবা থম্বা।
২০১৪দগী, সরকার অসিগী মীৎয়েং অসি প্রজাশিংগী, মরু ওইনা লাইরবশিং অমসুং ময়ামদগী তোঙান তারবশিংদা এমপাৱরমেন্ত তৌবনি, অমসুং লৈননবা য়ুম , ইলেক্ত্রিসিতী, চাক থোংনবা গ্যাস অমসুং ঈশিং মরাং কাইনা ফংহন্নবা পাম্বৈ কয়া অমা পাইখৎখি। সরকার অসিগী ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজন অমসুং দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফরশিং লৈহন্নবগীদমক্তা প্রোগ্রাম কয়া অমসু লৈ অমসুং খুদোংচাবশিং অদুবু লৌননবা লাইরবশিংগী এবলিতীশিং অদু কনখৎহন্নবা কমিতমেন্তসু লৈ।
ফাইনান্স মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি আত্মানির্ভর ভারতকী ভিজন অসিবু ফংবা ঙম্নবগীদমক্তা সেক্তর ১৪দা প্রোদক্তিবিতী লিঙ্কদ ইন্সেন্তিব অসিনা য়াম্না ফবা রেসপোন্স ফংলকখি, মসিদা অনৌবা থবক লাখ ৬০ পীনবগী পোতেন্সিয়েল লৈ, অমসুং মথংগী চহি ৫ অসিদা লুপা লাখ করোর ৩০গী অহেনবা প্রোদক্সন লৈগনি। অনৌবা পব্লিক সেক্তর এন্তর্প্রাইজ পোলিসী পাইখৎখিবগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি, এয়র ইন্দিয়াগী ওনরশিপকী স্ত্রেতেজিক ত্রানস্ফর লোইখ্রে, এন.আই.এন.এল. (নীলাঞ্চল ইসপাত নিগম ইমিতেদ)গীদমক্তা স্ত্রেতেজিক পার্তনর খনখ্রে, এল.আই.সি.গী মতাংদা লৈরিবা পব্লিক ইসু অদু য়াম্না থুনা লোইরগনি অমসুং অতোপ্পা অনি অমনা ২০২২-২৩গীদমক্তা থৌরাং তৌরি।
স্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না হায়খি মদুদি মসিগী বজেত অসিনা চাউখৎনবগী ইনোৎ হাপ্লি। মসিনা (১)অমৃত কালগী ফ্যুচরিস্তি অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ব্লুপ্রিন্তকী পেরলেল ত্রেক অমা পীরি, মসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিং, নুপীশিং, লৌমীশিং, সেদ্যুল কাস্তশিং অমসুং সেদ্যুল ত্রাইবশিংদা কান্নবা পীরগনি। অমসুং (২) ইন্দিয়া@১০০কীদমক্তা শেম-শারদুনা, মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরকীদমক্তা অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত, মসি পি.এম.গতিশক্তিনা লমজিংগনি অমসুং মল্তি-মোদল এপ্রোচতা কান্নগনি। মসিগী পেরলেল ওইবা ত্রেক অসিদা চত্তুনা মহাক্না মখাগী মরু ওইবা ৱাফম মরি অসি পনখি:
• পি.এম গতিশক্তি
• ইনক্লুসিব দেবেলপমেন্ত
• প্রোদক্তিবিতী ফগৎহনবা অমসুং ইনভেস্তমেন্ত, সনরাইস ওপোচুনিতীশিং, ইনর্জী তআঞ্জিশন, ক্লাইমেত এক্সন
• ইনভেস্তমেন্তশিং ফাইনানান্স তৌবা
পি.এম. গতিশক্তিগী মতাংদা পল্লদুনা, ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং সস্তেনেবল দেবেলপমেন্তকীদমক্তা অওনবা পুরক্কদবা খোংথাংনি। মসিগী এপ্রোচ অসি ইঞ্জিন তরেত্না চলাই, মীং ওইনা রোদ, রেলৱেজ, এয়রপোর্তশিং, পোর্তশিং, মাস ত্রান্সপোর্ত, ৱাতরৱেজ অমসুং লোজিস্তিক্স ইনফ্রাস্ত্রকচর। ইঞ্জিন তরেত অসিনা ইকোনোমীবু পুন্না চিংকৎকদৌরিবনি। ইনর্জী ত্রান্সমিসন, আই.তি. কম্যুনিকেশন, বল্ক ৱাতর অশমুং সিৱরেজ, অমসুং সোসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মতেং পাংঙি। অরোইবদা মসিগী এপ্রোচ অসি ক্লীন ইনর্জী অসমুং সবকা প্রয়াসনা মথৌ পাংথোকহল্লি- কেন্দ্র সরকার, রাজ্য সরকারশিং, অসমুং প্রাইভেত সেক্তরনা পুন্না হোৎনদুনা – মীপুম খুদিংমক্কী ওইনা, মরু ওইনা নহাশিংগীদমক্তা থবকশিং অমসুং এন্ত্রপ্রেনরগী ওইবা খুদোংচাবশিং পীরি।
মীশিংনা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা অমসুং পোৎচৈশিং পুথোক-পুশিন তৌবদা য়াংনবা এক্সপ্রেসৱেগী পি.এম. গতিশক্তি মাস্তর প্লান অসি ২০২২-২৩দা ফোরম্যুলেত তৌরগনি। নেস্নেল হাইৱেশিংগী নেতৱার্ক অসি ২০২২-২৩দা কি.মি. ২৫,০০০দা হেনগৎলগনি অমসুং লুপা করোর ২০,০০০ থাধরগনি।
২০২২-২৩দা পি.পি.পি.মোদতা মফম মরিদা মল্তি মোদল লোজিস্তিক্স পার্কশিং পাইখৎনবগী কন্ত্রেক্তশিং অদু পীরগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
রেলৱেজদা লোকেল বিজনেসশিং অমসুং সপ্লাই চেনশিং মতেং পাংনবা ‘ৱান-স্তেশন-ৱান প্রোদক্ত’কী কন্সেপ অসি পোপুলরাইজ তৌরগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি। আত্মানির্ভর ভারতকী শরুকা অমা ওইনা কি.মি.২০০০গী নেতৱার্ক অমা ২০২২-২৩দা সেফতী অমসুং কেপাসিতী ফগৎহন্নবগীদমক্তা লমদম অসিগী ওইবা মালেমগী থাক্তা লৈবা তেক্নোলোজী, কৱচকী মখাদা থম্লগনি। ইনর্জী এফিসিয়েন্ত ওইবা অমসুং তোংবা নুংঙাইবা অনৌবা জেনরেশনগী ৱন্দে ভারত ত্রেন চামরি পুথোক্লগনি অমসুং শারগনি অমসুং মথংগী চহি অহুমদা মল্তি মোদল লোজিস্তিক্স ফেসিলিতীশিংগীদমক্তা পি.এম. গতিশক্তি কার্গো তর্মিনেল চামা লিংখৎলগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি।
লৌউ-শিংউগী লমদা কেমিকেল ফ্রী ওইবা নেচরেল ফার্মিংবু লৈবাক শিনবা থুংনা প্রোমোত তৌরগনি, অহানবা স্তেজতা গঙ্গা তুরেল মপালদা কি.মি. ৫ পাকপা লৌমীগী লমশিং মরু ওইবা মীৎয়েং থমগনি। ক্রোপ এসেমেন্তকী, লেন্দ রেকোর্দশিংগী দিজিতাইজেশন, তিলহাত হিদাকশিং অমসুং ন্যুত্রিয়েন্তশিং চাইবদা ‘কিসান দ্রোনশিং’ শিজিন্নবা প্রোমোত তৌরগনি। মপান লমদগী থাও শুংনবা মরুশিং অদুগী মীপাল তাংবা হন্থনবা লমদম অসিদা থাও শুংনবা মরুশিং পুথোকপা হেনগৎহন্নবা মপুং ফাবা স্কীম অমা হৌদোক্লগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি।
২০২৩বু ইন্তর্নেস্নেল য়িয়র ওফ মিল্লেতস হায়না লাোথোকখ্রবনিনা, সরকারনা পোস্ত-হার্ভেস্ত ভেল্যু এদিশনগী, দোমেস্তিক কঞ্জমশনগী অমসুং নস্নেলগী ওইনা ইন্তর্নেস্নেলগী ওইনা মিল্লেতকী পোত্থোকশিং ব্রান্দ তৌনবগীদমক্তা মতেং পাংলগনি হায়না লাউথোকখ্রে।
লৌমিশিংগী লম হেক্তর লাখ ৯.০৮ লৌ উনবা ঈশিং অমসুং মী লাখ ৬২ থক্নবা ঈশিং পীনবা, হাইদ্রোগী ১০৩ মেগাৱাত অমসুং সোলার পাৱরগী ২৭ মেগাৱাত পুথোক্নবা লুপা করোর ৪৪,৬০৫ চংনা কেন-বেত্বা লিঙ্ক প্রোজেক্ত পাইখৎলগনি। প্রোজেক্ত অসিগী আর.ই. ২০১২-২২দা লুপা করোর ৪,৩০০ অমসুং ২০২২-২৩দা করোর ১,৪০০ খাইদোকখ্রে হায়না শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না হায়খি।
ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গেরেন্তী স্কীম (ই.সি.এল.জি.এস.)না লাইচৎ অসিনা শোকহনখিবশিং অদুবু ফহন্নবা লুপা এম.এস.এম.ই.শিংদা লুপা লাখ ১৩০গী অহেনবা ক্রেদিৎ পীখ্রে। হোসপিতেলিত অমসুং সার্বিসশিংগা মরী লৈনবা এম.এস.এম.ই.শিংদা বিজনেস অদু লাইচৎ মমাংগী থাক্তা য়ৌদবা ওইবনা ই.সি.এল.জি.এস. অসি ২০২৩গী মার্চ ফাওবা শাংদোক্লগনি।গেরেন্তী কোভর অদু করোর ৫০,০০০দগীনা করোর লাখ ৫ ফাওবা চাউথোক্লগনি, মসিগা লোইননা হোসপিতেলিতী অমসুং মরী লৈনবা এন্তর্প্রাইজশিং খক্তগী ওইনা অহেনবা শেনফমম খাক্তুনা থম্লগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা পনখি।
ক্রেদিৎ গেরেন্তী ত্রস্ত ফোর মাইক্রো অমসুং স্মোল এন্তর্প্রাইজেস (সি.জি.তি.এম.এস.ই.) স্কীম অসি ফন্দ থথদুনা ফগৎহল্লগনি। মসিনা এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক্তা লুপা করোর লাখ ২গী অহেনবা ক্রেদিৎ পীরগনি অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি। এম.এস.এম.ই সেক্তর হেন্না ফগৎহন্নবা রেজিং এন্দ এসেলরেতিং এম.এস.এম.ই. পর্ফোর্মেন্স (আর.এ.এম.পি.) প্রোগ্রাম চহি ৫গী ওইনা লুপা করোর ৬,০০০ কাথদুনা হৌরগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
উধ্যম, ই-শহরম, এন.সি.এস. অমসুং এ.এস.ই.ই.এম. পোর্তলশিং অসি ইন্তরলিঙ্ক তৌরগনি অমসুং মখৌয়গী স্কোপ অদু চাউথোকহল্লগনি।
লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা স্কুলশিং লোনবনা খুঙ্গংগী লমশিংগী অমসুং সেদ্যুক কাস্তশিং অমসুং সেদ্যুল ত্রাইবশিং অমসুং অতোপ্পা অসোনবা কাংলুপশিংগী অঙাংশিংনা লাইরিক তমদনা চহি ২ মাংখ্রে। মরম অদুনা পি.এম. ই.বিদ্যাগী প্রোগ্রাম ‘ৱান ক্লাস-ৱান তি.ভি. চেনেল’ অসি তি.ভি. চেনেল ১২দগী ২০০ ফাওবদা হেনগৎলগনি অমসুং মসিনা রাজ্য কুদিংমক্কী ক্লাস ১-১২ ফাওবগী অঙাংশিগীদমক্তা রিজনেল লেঙ্গ্বেজশিংদা সপ্লিমেন্তরী এজুকেশন ফংহল্লগনি।
লৈবাক অসিগী মঐরোইশিংগীদমক্তা দিজিতেল য়ুনিভর্সিতী আংদোক্লগনি। মসি তোঙান-তোঙান ভারতকী লোনশিংদা অমসুং আই.সি.তি ফোর্মেত্তা ফংহল্লগনি। য়ুনিভর্সিতী হব-স্পোক মোদেলদা লৈবাক অসিগী য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুশনশিংনা হব-স্পোকশিংগী নেতৱার্ক ওইনা খুৎশম্নদুনা থবক তৌগনি।
অয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মিসনগী মখাদা নেস্নেল দিজিতেল হেল্থ ইকোসীস্তেমগীদমক্তা ওপন প্লেতফোর্ম অমা হাংদোক্লগনি অমসুং মসিদা হেল্থ প্রোভাইদরশিং অমসুং হেল্থ ফেসিলিতীশিংগী দিজিতেল রেজিস্ত্রীশিং, য়ুনিক হেল্থ ইদেন্তিতী, কন্সেন্ত ফ্রেমৱার্ক অমসুং হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা য়ুনিভর্সেল এক্সেস য়াওগনি।
অফবা মেন্তেল হেল্থ কাউন্সেলিং অমসুং কিয়র সার্বিসশিংবু হেন্না লাইনা ফংবা ঙম্নবা ‘নেস্নেল তেলি মেন্তেল হেল্থ প্রোগ্রাম’ হৌদোক্লগনি। মসিদা তেলি-মেন্তেল হেল্থ সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ২৩গী নেতৱার্ক য়াওগনি, লোইননা এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস.না নোদল সেন্তর ওইগনি অমসিং ইন্তর্নেস্নেল ইনস্তিত্যুত ওফ ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজী- বেঙ্গলোর (আই.আই.আই.তি.বি.)না তেক্নোলোজী সপোর্ত পীরগনি।
শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না হর ঘর, নল সে জলগীদমক্তা ২০২২-২৩দা য়ুমথোং করোর ৩.৮দা লুপা করোর ৬০,০০০গী শেন্থং কাইথরগনি হায়ন লাওথোকখ্রে। হৌজিক্কী কোভরেজ অসি করোর ৮.৭নি অমসুং য়ুমথোং করোর ৫.৫দা চহি ২দা তেপ ৱাতর ফংহনখ্রে।
২০২২-২৩দা, য়ুম লাখ ৮০দা, রুরল অমসুং অর্বান অনিমক্কী পি.এম. আৱাস য়োওজনাগী বেনিফিসরী মশক খঙদোক্লগনি অমসুং মসিগীদমক্তা করোর ৪৮,০০০ কাইথরগনি।
প্রাইম মিনিস্তরস দেবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিব ফোর নোর্থইস্ত, পি.এম.-দিভাইন হায়না কৌবা অনৌবা স্খীম অমা পি.এম. গতিশক্তিগী ৱাখল্লোনদা নোর্থ-ইস্তর্ন কাউন্সিলগী কুত্থাংদা ইফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদনবা অমসুং নোর্থইস্তকী ওইনা তঙাইফদবা অদুগী মতুং ইন্না সোসিয়েল দেবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং পাইখৎলগনি। সেক্তর কয়া অমদা লৈরিবা অহাংবশিং অদু মেনশিন্নবা নহাশিং অমসুং নুপীশিংগী হিংননবগী লম্বি পীনবা অহানবদা লুপা করোর ১৫০০ কাইথোক্লগনি।
17. PM's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE).jpg
২০২২দা পোস্ত ওফিস লাখ ১.৫গী চাদা ১০০ কোর বেঙ্কিং সীস্তেমগী মনুং চল্লগনি অমসুং নেত বেঙ্কিং ১১, মোবাইল বেঙ্কিং, এ.তি.এম.শিংগী খুত্থাংদা একাউন্তশিং এক্সেস তৌবা য়াগনি অমসুং পোস্ত ওফিস একাউন্তশিং অমসুং বেঙ্ক একাউন্তশিংগী মরক্তা ফন্দশিং ওনলাইন ত্রান্সফর তৌবা য়াহনগনি।
নিংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপগীদমক্তা, সরকার অসিনা সেদ্যুলদ কমর্সিয়েল বেঙ্কশিংনা জিলা ৭৫দা দিজিতেল বেঙ্কিং য়ুনিৎ (দি.বি.য়ু.শিং) ৭৫ হাংদোক্নবগী ৱাফম থম্লকখি।
Productivity enhancement and investment (Ease of Doing Business 2.0)_M2.jpg
অর্বান প্লানিং অমসুং দিজাইনগী মতাংদা ভারতকী ওইবা অখন্নবা নোলেজ অমসুং হিরমশিং অসিদা মতিক চানা ত্রেনিং তৌবা, হৌজিক লৈরিবা একদেমিক ইন্সতিত্যুশন ৫ সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ওইহল্লগনি। মসিগী সেন্তর খুদিংমক্তা লুপা করোর ২৫০ ফন্দ ওইনা কাইথরগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খি।
এনিমেশন, ভিজুৱল ইফেক্তশিং, গেমিং অমসুং কোমিক (এ.ভি.জি.সি.) সেক্তরদা নহাশিং থবক তৌহন্নবগী পোতেন্সিয়েল য়াম্না লৈবা মরম্না ঐখোয়গী মার্কেতশিং অমসুং গ্লোবলগী ওইবা দিমান্দশিং পীবা ঙম্নবা এ.ভি.জি.সি. প্রোমোশন তাস্ক ফোর্সকা লোইননা স্তেকহোলদরশিং লিংখৎলগনি।
Productivity enhancement and investment (Ease of Doing Business 2.0)_M1.jpg
তেলিকম্যুনিকেশন অমসুং মরু ওইনা ৫জি. তেক্নোলোজী অসিনা গ্রোথ লৈহনগনি অমসুং থবক ফংহনগনি। লনাইগী তেলিকোম সার্বিসশিংনা ২০২২-২৩ ফাওবগী মনুংদা ৫জি. মোবাইল শার্বিসশিং হৌনবা ২০২২দা স্পেক্ত্রম ওক্সনশিং পাংথোক্লগনি হায়না নির্মলা সিতারামন্না হায়খি।
দিফেন্সকী মতাংদা, সরকার অসিনা আর্মদ ফোর্সশিংগীদমক্তা ইমপোর্ত হন্থহন্নবা অমসুং ইক্যুইপমেন্তশিংদা আত্মানির্ভর্তা প্রোমোত তৌবদা হোৎনরি হায়না হায়খি। ২০২১-২২দা কেপিতল প্রোক্যোরমেন্তকী চাদা ৫৮ ওইরম্বদগী, হেনগৎলক্তুনা ২০২২-২৩দা চাদা ৬৮দি লমদম অসিগী ইন্দস্ত্রীশীংগীদমক্তা তোঙান্না খাইদোক্তুনা থমখ্রে। দিফেন্স আর. & দি. গী বজেতকী চাদা ২৫দি ইন্দস্ত্রী, স্তার্তঅপশিং অমসুং একাদেমিয়াগীদমক্তা খাইদোক্লগনি।
২০৩০ ফাওবদা ২৮০ গিগাৱাতকী ইন্সতোল তৌরবা সোলার কেপাসিতীগী পান্দমগীদমক্তা লমদম অসিদা মেন্যুফেকচর তৌবা হেনগৎনবা মরু ওইনা পোলিসিলিকোনদগী সোলার পি.ভি. মোদ্যুলশিং শাবা য়ুনিৎশিংদা ইফিসিয়েন্সী ৱাংবা মোদ্যুলশিং শানবগীদমক্তা প্রোদক্সন লিঙ্কদ ইন্সেন্তিবকীদমক্তা লুপা করোর ১৯,৫০০ কাইথরগনি।
২০২২-২৩দা লনাইগী ইনভেস্তমেন্ত অমসুং দিমান্দ হেনগৎহন্নবা পব্লিক ইনভেস্তমেন্তনা মখাতানা লুচিংগদবনি অমসুং মরম অদুনা কেন্দ্রগী বজেত্তা কেপিতল এক্সপেন্দিচরগীদমক্তা খাইদোকখিবা শেনফম অদু হন্দক্কী চহিদা লুপা করোর লাখ ৫.৫৪ ওইরম্বদগী চাদা ৩৫.৪ হেনগৎলক্তুনা ২০২২-২৩দা লুপা করোর লাখ ৭.৫০ ওইখি। মসি ২০১৯-২০দা তৌখিবা এক্সপেন্দিচর অদুগী শরুক ২.২ হেন্না হেনগৎলকখি অমসুং মসিগী আউৎলে অসি ২০২২-২৩দদি জি.দি.পি.গী শরুক ২.৯ ওইরগনি। মসিগী ইভেস্তমেন্ত অসিগা লোইননা রাজ্যশিংদা পীবা গ্রান্তস-ইন-এদকী খুত্থাংদা কেপিতল এসেতশিং লৈহন্নবগীদমক্তা শেমখিবা প্রোভিজন অদুগা পুল্লপ পাবা মতমদা, কেন্দ্র সরকারগী ‘ইফেক্তিব কেপিতল এক্সপেন্দিচর’ অসি ২০২২-২৩ চা্রাক্না লুপা করোর লাখ ১০.৬৮রোম ওইগনি, মসি চাউরাক্না জি.দি.পি.গী চাদা ৪.১ ওইগনি হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা মরু ওইনা পনখি।
২০২২-২৩দা সরকারগী অপুনবা মার্কেত বোরোৱিংশিং অদুগী শরুক অমা ওইনা, গ্রীন ইনফ্রস্ত্রকচরগীদমক্তা রিসোর্স মোবিলাইজ তৌনবগীদমক্তা সোভরেন গ্রীন বোন্দশিং ইসু তৌরগনি। মসিদগী ফংলকপশিং অদু ইকোনোমীগী কার্বোন ইন্তেন্সিতী হন্থহনবদা মতেং পাংবা পব্লিক সেক্তর প্রোজেকশিংদা থাধরগনি।
সরকারনা ব্লোক চেন অমসুং অতোপ্পা তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা দিজিতেল রুপী হৌদোক্নবা হায়খ্রে, মসি ২০২২-২৩গী হৌগৎলকপদা রিজর্ভ বেঙ্কক ওফ ইন্দিয়ানা ইশু তৌগনি।
কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী অশেংবা ৱাখলবু ফংদোক্তুনা কেন্দ্র সরকারনা বজেত অসিগী এস্তিমেত্তা চৎলিবা চহি অসিগী রিভাইস্দ এস্তিমেত্তা “ স্কীম ফোর ফাইনান্সিয়েল এসিস্তেন্স তু স্তেতস ফোর কেপীতেলিজম ইনভেস্তমেন্ত” কী শেন্থং অদুবু লুপা করোর ১০,০০০দগী হেনগৎহন্দুনা লুপা করোর ১৫,০০০ ওইহনখি। মসিদসু নত্তনা ২০২২-২৩গীদমক্তা শেন্মিৎলোনদা ইনভেস্তেমেন্ত পুম্নমকপু শৌগৎনবগীদমক্তা রাজ্য পুম্নমক্কী মতেং ওইনা লুপা করোর লাখ ১ খায়দোকখ্রে। চহি ৫০গী ইন্তরেস্ত য়াওদবা লোন অসি রাজ্যশিংদা পুবা য়াহল্লিবা চাং অদুদগী য়াম্না হেনখ্রে মসিগী এলোকেশনশিং অসি পী.এম. গতিশক্তিগা মরী লৈনবা অমসুং রাজ্যশিংগী অতোপ্পা প্রোদক্তিব কেপীতল ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা শিজিন্নগনি।
শ্রীমতি নির্মলা সিতারমননা ১৫শুবা ফাইনান্স কমিসনগী রেকমন্দেশনগী মতুং ইন্না রাজ্যশিংনা জি.এস.দি.পী.গী শরুক অসি চাদা ৪ ফাওবগী ফিস্কেল দিফিসিত ফংগনি মসিদা চাদা ০.৫না পাৱর সেক্তরবু চাউখৎহনবগা মরী লৈনবা ওইগনি। মসিগী ফিভমশিং অসিগী মরমদা ২০২১-২২দনা খংহনখ্রবনি।
মহাক্কী বজেত স্পিচকী পার্ত এ. লোইশিল্লদুনা ফাইনান্স মন্ত্রীনা চৎলিবা চহি অসিগী রিভাইস্দ ফিস্কেল দেফিসিত অসি বজেত এস্তিমেত্তা প্রিজেক্ত তৌখিবা চাদা ৬.৮কী মায়োক্তা জি.দি.পী.গী চাদা ৬.৯ এস্তিমেত ওইখি। ২০২২-২৩দা ওইখিবা ফিস্কেল দিফিসিত অসি চাউরাক্না জি.দি.পী.গী চাদা ৬.৪ ওইখি, মসি হৌখিবা চহিদা ২০২৫-২৬ ফাওবদা ফিস্কেল দিফিসিত অসিবু চাদা ৪.৫গী মখাদা হন্থহল্লগনি হায়না মহাক্না লাউথোকখিবদুগী মতুং ইন্না চৎথরি। অদুবু ২০২২-২৩দা ফিস্কেল দিফিসিতকী লেভেল শেম্বা মতমদা, মহাক্না পব্লিক ইনভেস্তমেন্তকী খুথাংদা চাউখৎনবগীদমক্তসু হায়খি।
কেন্দ্রগী বজেত ২০২২-২৩ অসিনা, অচেৎপা অমসুং ময়াম্না খংনবা তেক্স লৌবগী সীস্তেম অসিবু মখা চৎথবগা লোইননা অনৌবা অহোংবা কয়া পুরক্তুনা ময়াম্না থাজবা সীস্তেম অমা পুরকপা পাম্লি। শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না হায়খি তেক্স অমসুং দ্যুতিগীদমক পীখৎলিবা অনৌবা প্রোপোজলশিং অসিনা তেক্স সীস্তেম অসিবু অমুক্কসু হেন্না লাইহনগনি, তেক্সপেয়র মশামক্না সীস্তেম অসিগী মতুং ইন্না চৎনিংগনি অমসুং লিতিগেসনবুসু হন্থহনগনি।
দাইরেক্ত তেক্সকী মতাংদা, বজেতনা তেক্স পেয়রশিংদা অশোইবশিং শেমদোক্নবগীদমক্তা চহি ২গী মনুংদা অপদেত তৌরবা ইনকম তেক্স রিতর্নশিং ফাইল তৌবগী অয়াবা পীরি। স্তার্তঅপশিংগী ইন্সেন্তিব ওইনা মতি চারবা স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা ইনকোর্পোরেশনগী পেরদ অদু চহি অমগা অমুক শাংদোকখ্রে। বজেত অসিনা কেন্দ্র সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংগা মান্ননবারাজ্য সরকারগী এন.পী.এস. একাউন্তদা এমপ্লোয়রশিংগী কন্ত্রিব্যুশনদা দিদক্সন তৌবগী লিমিৎ অদু হনেগৎনবগী ৱাফম থমখি। ভর্চুৱল এসেতশিং ত্রান্সফর তৌবদা লাকপা ইনকমদা ৩০% তেক্স কক্লগনি।
ইন্দাইরেক্ত তেক্সকী মতাংদা, কেন্দ্র বজেতনা হায়রি মদুদি অখন্নবা ইকোনোমিক জোনশিংদা লৈরিবা কস্তমশিংগী এদমিনিস্ত্রেশন অদু মপুং ফানা আই.তি. শিজিন্নহল্লগনি। মসিনা কেপীতল গুদশিংদা অমসুং প্রোজেক্ত ইমপোর্তশিংদা তপ্না তপ্না কন্সেস্নেল রেতশিং অদু লৌথোক্লগনি অমসুং ৭.৫%গী তারিফ ওইনা হাপ্লগনি। বজেত অসিনা কস্তমস একজেমশন অমসুং তারিফ সিমপ্লিফিকেশনগী রিভ্যুগী মতাংদা পল্লি, মসিদা একজেমশন ৩৫০ হেন্না লৌথৌক্লগনি হায়না প্রোপোস তৌখি।দোমেস্তিক ইলেক্ত্রোনিক মেন্যফেকচরিং হেনগৎহন্নবা কস্তমশিংগী দ্যতী রেতশিং অদু শেমদোক্নবা প্রোপোস তৌরি।ভারত্তা শাবা লৌউ-শিংউগী খুৎলাইশিংগী মতাংদা একজেমশনশিং অদু রেস্নেলাইজেশন তৌরগনি। স্তীলগী কোঞ্চাকশিংদা কস্তমস দ্যুতী একজেমশন শাংদোক্লগনি।
বজেত অসিনা এদিশনেল তেক্সকী মতাংদা তেক্সপেয়রশিংদা পেমেন্ত তৌবদা অপদেতেদ রিতর্ন ফাইল তৌনবগীদমক অনৌবা প্রোভিজন অমা পীখ্রে। মসিগী অপদেতেদ রিতর্ন অসি রেলেভেন্ত এসেসমেন্ত চহিগী অরোইবদগী চহি ২গী মনুংদা ফাইল তৌবা য়াগনি। শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না হায়খি প্রোপোজল অসিনা তেক্সপেয়রশিংগী মরক্তা থাজবা অমা ফাওরক্কনি অমসুং মসিনা রিতর্ন ফাইল তৌবা মতমদা চিৎথ নান্থহৌবা ইঙ্কম অদু মশানা খংনা খংহল্লকপা ঙমগনি। অসি মশানা খংনা তেক্স পীখৎপগী মায়কৈদা মরু ওইবা খোংথাং অমনি।
কো-ওপরেতিব সোসাইতীশিং অমসুং কম্পনিশিংগী মরক্তা মান্নবা পুরক্নবগীদমক কো-ওপরেতিভ সোসাইতীশিংগীদমক অলতর্নেত মিনিমম তেক্স হন্থহনদুনা চাদা ১৫ ওইহন্নবা হায়খ্রে। ফাইনান্স মন্ত্রীনা লুপা করোর অমা হেনবা অমসুং লুপা করোর ১০ ফাওবগী মনুংদা ইঙ্কম লৈবা কো-ওপরেতিভ সোসাইতীশিংদা লৈরিবা সরচার্জ অদু চাদা ১২দগী ৯দা ওইহন্নবা হায়খ্রে।
ফাইনান্স মন্ত্রীনা সোইনাইরবা মীশিংগীদমক্তসু মমা-মপা অমসুং অহল-লমননা ইন্সুরেন্স স্কীম লৌবা য়াগনি হায়খ্রে। হৌজিক লৈরিবা আইন অসিগী মতুং ইন্না করিগুম্বা সোইনাইরবা মী অদুগীদমক মমা-মপা নত্রগা অহল-লমননা লৈখিদ্রবা মতুংদা চৌরাকপা শেনফম অমা নত্রগা চহিদা অরেপ্পা শেনফম অমা পীবগী খুদোংচাবা লৈরবদি মমা-মপা অমসুং অহল-লমনগীদমক দিদক্সন তৌবগী অয়াবা লৈ । হৌজিক পীরিবা বজেত অসিনা মমা-মপা অমসুং অহল-লমনশিংনা হিংলিবা মতমদসু মখোয়না চহি ৬০বু শুরবদি চাউরাকপা শেনফম অমা নত্রগা চহিদা অরেপ্পা শেনফম পীনবগীদমক অয়াবা পীরি।
কেন্দ্র সরকারনা নেস্নেল পেন্সন সীস্তেম (এন.পী.এস.) তায়র- Iদা মখোয়গী কর্মচারিশিংগী তোলোপকী চাদা ১৪ মতেং পাংলি। মসি কর্মচারিগী ইঙ্কম থিবদা ককপা শেল ওইনা অয়াবা পীবনি। অদুবু রাজ্য সরকারগী কর্মচারিশিংগীদমক্তদি অসিগুম্বা তোলোপতগী ককপা অসি চাদা ১০ খক্তা ওইনা অয়াবা লৈরি। মসিদা মান্নবা পোরক্নবগীদমক্তা, এন.পী.এস. ইকাউন্ততা রাজ্য সরকারগী কর্মচারিশিংগীদমক্তসু তেক্স দিদক্সন লিমিত অসি চাদা ১০ ওইরম্বদগী চাদা ১৪ ওইহন্নবা বজেত অসিদা হায়খ্রে।
৩১.০৩.২০২২গী মমাংদা হৌদোকখিবা স্তার্ত-অপশিংদা ইনকোর্পোরেত তৌখিবা নুমিৎতুদগী থংনা থংননা চহি ১০গী মনুংদা চহি ৩গীদমক তেক্স ইনসেন্তিভ অমা পীরগনি। কোবিদ লাইচৎ অসিদা মীৎয়েং থমদুনা বজেত অসিনা অদুগুম্বা তেক্স ইনসেন্তিভ অদু পীনবগীদমক ইনকোরপোরেসনগী মতম অদু এলিজিবল ওইবা স্তার্ত-অপশিংগীদমক চহি ১ মুক চোন্থহনখ্রে, মদুদি ৩১.০৩.২০২৩ ফাও ওইহনখ্রে।
দোমেস্তিক কম্পনীশিংগীদমক গ্লোবেলি কম্পিতিতিব বিজনেস এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎনবগীদমক, নৌনা হাপ্পা দোমেস্তিক মেন্যুফেক্চরিং কম্পনীশিংগীদমক চাদা ১৫গী ওয়বা কন্সেসনেল তেক্স রিজাইম অমা শেমখি। য়ুনিয়ন বজেত অসিনা সেক্সন ১১৫ বি.এ.বি.গী মখাদা মেন্যুফেক্চর নত্রগা প্রোদক্সন হৌবগী অরোইবা তাং অসি চহি অমা ফাওবা, মদুদি ২০২৪গী মার্চকী ৩১ ফাওবদা চোন্থহনখ্রে।
ভর্চুৱল দিজিতেল এসেতকী তেক্সেসনগী মতাংদা, করিগুম্বা মওংগী ভর্চুৱল দিজিতেল এসেত ত্রান্সফর তৌবা মতমদা ফংবা ইঙ্কমগী চাদা ৩০ তেক্স ওইনা পীগনি হায়না হায়রি মদুগুম্বা ইঙ্কম অদু থিবা মতমদা করিগুম্বা মওংগী দিদক্সন লৈরোয়। মখাতানা, অসিগুম্বা ভর্চুৱল দিজিতেল এসেত ত্রান্সফর তৌবা মতমদা করিগুম্বা মওংগী থোকপা অমাা অতাবু অতোপ্পা ইঙ্কমনা শিঞ্জিনবা য়ারোই। ভর্চুৱল দিজিতেল এসেত ওইনা পীরকপা গিফ্তশিংদসু রেসিপীয়েন্তনা তেক্স থিগনি।
নোন-রেসিদেন্ত অমগী ওফশোর দেরাইভেতিভ ইন্সত্রুমেন্তশিং, নত্রগা ওফশোর বেঙ্কিং য়ুনিতনা ইশু তৌবা কাউন্তর দেরাইভেতিভশিংদগী ফংলকপা ইঙ্কম, জাহাজকী লীজ তৌবা মতমদা ফংবা রোয়লতি অমসুং ইন্তরেস্ততগী ফংবা ইঙ্কম অমসুং আই.এফ.এস.সি.দা পোর্তফোলিয়ো মেনেজমেন্ত সর্বিসশিংদগী ফংলকপা ইঙ্কমবু, পীরিবা মরমশিং অদুগী মতুং ইন্না তেক্সতগী একজেমশন ফংগনি।
ইঙ্কম অমসুং প্রোফিতশিংদা করিগুম্বা মখলগী সর্চার্জ নত্রগা সেসপু বিজনেস এক্সপেন্দিচর ওইনা লৌবা য়ারোই হায়নসু বজেত অসিদা শেংনা হায়খ্রে।
তেক্স থিদবশিংদা অকিবা অমা পুরক্নবগীদমক্তা, সর্চ অমসুং সর্ভে ওপেরেসন পাংথোকপা মতমদা ফাগৎপা তাকথোক্তবা ইনকম করিগুম্বা মখল অমগী অমাং-অতাশিং অমগী সেত ওফ অমত্তা লৈহল্লোই হায়না ফাইনান্স মন্ত্রীনা হায়খ্রে।
বজেত অসিগী মতুং ইন্না স্পেসিয়েল ইকোনোমিক জোনশিংগী কস্তম এদমিনিস্ত্রেসনদা অহোংবা কয়া পোরক্লগনি অমসুং মসিবু মপুং ফানা তেক্নিকেল ওইহল্লগনি । মসিগী অহোংবা অসি ২০২২গী সেপ্তম্বরগী ৩০দগী হৌরগনি।
কেপিতল গুদশিং অমসুং প্রোজেক্ত ইমপোর্তশিংদগী কন্সেস্নেল রেতশিংবু তপনা তপনা লৌথোকখিনবা অমসুং চাদা ৭.৫ কী চাংগী মোদরেত তারিফ অমা চৎনহন্নবা বজেত অসিদা প্রোপোস তৌখ‌্রে। লৈবাক অসিদা শাদবা এদভান্স মেসিনরী খরদদি মসিগী একজেমশন অসি মখাতানা লৈখিগনি। কেপিতল গুদশিং লৈবাক অসিদা মেনুফেকচর তৌনবগীদমক শৌগৎপা ওইনা ইনপুত খরদদি একজেমশনশিং অসি লৈখিনি।
এক্সেমপসন এনত্রী ৩৫০ হেন্না তপ্না-তপনা লৌথোকখিনবা হায়রি। মসিদা লৈবাক অসিদা পুথোকপা ঙমবগী কেপাসিতী লৈবা পোৎচৈশিং য়াওরি খুদম ওইনা অখন্নবা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক, কেমিকেলশিং, ফেব্রিকশিং, মেদিকেল দিভাইসশিং অমশুং দ্রগ অমসুং হিদাকশিং য়াওরি।
য়াম্না মরু ওইবা কেমিকেলশিং মীং ওইনা পল্লবদা মিথানোল, এসেতিক অসিদ অমসুং পেত্রোলিয়ম রিফাইনিংগীদমক হেবি ফিদ স্তোকশিং কস্তম দ্যুতি হন্থহনখ্রে অদুবু লৈবাক অসিদা হেনদোক্না পুথোকপা ঙম্বগী মতিক লৈরিবা সোদিয়ম সাইনাইদতা কস্তম দ্যুতি হেনগৎহনখ্রে।
বজেত অসিদা সাতিনশিংদা দ্যুতি হেনগৎতুনা চাদা ২০ ওইহনখ্রে। সাতিনগী পার্তশিংদগী একজেমশন লৌথোকখ্রে। ভারত্তা শাবা এগ্রিকলচরগী তুলশিংদা লৈরিবা একজেমশনশিংবুসু রেস্নেলাইস তৌখ্রে। হৌখিবা চহিদা স্তীল স্ক্রেপতা পীখিবা কস্তম দ্যুতি একজেমশন অদু চহি অমগী অমুক শাংদোকখ্রে।
এক্সপোর্তপু শৌগৎনবা কেনবগী পোৎ চৈশিং, ত্রিমিং, ফাস্তনরশিং, বতনশিং, জিপর, লাইনিং মেতেরিয়েল, ফর্নিচর ফিতিং, পেকেজিং বোক্স কুম্বা অতোপ্পা পোৎচৈশিংদা একজেমশন পীরি।
সরকার অসিগী ওইনা থাউগী ব্লেন্দিং অসি য়াম্না মরু ওই। থাউগী ব্লেন্দিং তৌববু শৌগৎনবা, ২০২২গী ওক্তোবরগী তাং ১দগী ব্লেন্দ তৌদবা থাউশিংদা লিতর অমদা লুপা ২গী অহেনবা দিফরেন্সিয়েল এক্সাইজ দ্যুতি থিগনি।

Ministry of Finance
SUMMARY OF UNION BUDGET 2022-23
01 FEB 2022 1:19PM by PIB Delhi
India’s economic growth in the current year is estimated to be 9.2 per cent, highest among all large economies. The overall, sharp rebound and recovery of the economy from the adverse effects of the pandemic is reflective of our country’s strong resilience. This was stated by Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman while presenting the Union Budget in Parliament today.
The Finance Minister said, India is celebrating Azadi ka Amrit Mahotsav and it has entered into Amrit Kaal, the 25-year-long leadup to India@100, the government aims to attain the vision of Prime Minister outlined in his Independence Day address and they are:
• Complementing the macro-economic level growth focus with a micro-economic level all-inclusive welfare focus,
• Promoting digital economy & fintech, technology enabled development, energy transition, and climate action, and
• Relying on virtuous cycle starting from private investment with public capital investment helping to crowd-in private investment.
Since 2014, the government’s focus has been on empowerment of citizens, especially the poor and the marginalized and measures have been taken to provided housing, electricity, cooking gas, and access to water. The government also have programmes for ensuring financial inclusion and direct benefit transfers and a commitment to strengthen the abilities of poor to tap all opportunities.
The Finance Minister informed that the Productivity Linked Incentive in 14 sectors for achieving the vision of AtmaNirbhar Bharat has received excellent response, with potential to create 60 lakh new jobs, and an additional production of Rs 30 lakh crore during next 5 years. Dwelling on the issue of implementation of the new Public Sector Enterprise policy, She said, the strategic transfer of ownership of Air India has been completed, the strategic partner for NINL (Neelanchal Ispat Nigam Limited) has been selected, the public issue of the LIC is expected shortly and others too are in the process for 2022-23.
Smt Nirmala Sitharaman emphasized that this Budget continues to provide impetus for growth. It lays a parallel track of (1) a blueprint for the Amrit Kaal, which is futuristic and inclusive, which will directly benefit our youth, women, farmers, the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes. And (2) big public investment for modern infrastructure, readying for India at 100 and this shall be guided by PM GatiShakti and be benefited by the synergy of multi-modal approach. Moving forward, on this parallel track, She outlined the following four priorities:
• PM GatiShakti
• Inclusive Development
• Productivity Enhancement & Investment, Sunrise Opportunities, Energy Transition, and Climate Action
• Financing of Investments
Elaborating the PM GatiShakti, the Finance Minister said that it is a transformative approach for economic growth and sustainable development. The approach is driven by seven engines, namely, Roads, Railways, Airports, Ports, Mass Transport, Waterways, and Logistics Infrastructure. All seven engines will pull forward the economy in unison. These engines are supported by the complementary roles of Energy Transmission, IT Communication, Bulk Water & Sewerage, and Social Infrastructure. Finally, the approach is powered by Clean Energy and Sabka Prayas – the efforts of the Central Government, the state governments, and the private sector together – leading to huge job and entrepreneurial opportunities for all, especially the youth.
Similarly, PM GatiShakti Master Plan for Expressways will be formulated in 2022-23 to facilitate faster movement of people and goods. The National Highways network will be expanded by 25,000 km in 2022-23 and Rs 20,000 crore will be mobilized through innovative ways of financing to complement the public resources.
She added that contracts for implementation of Multimodal Logistics Parks at four locations through PPP mode will be awarded in 2022-23.
In Railways, the Finance Minister said that ‘One Station-One Product’ concept will be popularized to help local businesses & supply chains. Moreover, as a part of Atmanirbhar Bharat, 2,000 km of network will be brought under Kavach, the indigenous world-class technology for safety and capacity augmentation in 2022-23. She also informed that four hundred new-generation Vande Bharat Trains with better energy efficiency and passenger riding experience will be developed and manufactured and one hundred PM GatiShakti Cargo Terminals for multimodal logistics facilities will be set up during the next three years.
On Agriculture front, the Finance Minister informed that Chemical-free Natural Farming will be promoted throughout the country, with a focus on farmers’ lands in 5-km wide corridors along river Ganga, at the first stage. Use of ‘Kisan Drones’ will be promoted for crop assessment, digitization of land records, spraying of insecticides, and nutrients. She said, to reduce dependence on import of oilseeds, a rationalised and comprehensive scheme to increase domestic production of oilseeds will be implemented.
As 2023 has been announced as the International Year of Millets, the government announced full support for post-harvest value addition, enhancing domestic consumption, and for branding millet products nationally and internationally.
Smt Nirmala Sitharaman said, implementation of the Ken-Betwa Link Project, at an estimated cost of Rs 44,605 crore will be taken up aimed at providing irrigation benefits to 9.08 lakh hectare of farmers’ lands, drinking water supply for 62 lakh people, 103 MW of Hydro, and 27 MW of solar power. Allocations of Rs 4,300 crore in RE 2021-22 and Rs 1,400 crore in 2022-23 have been made for this project. Moreover, Draft DPRs of five river links, namely Damanganga-Pinjal, Par-TapiNarmada, Godavari-Krishna, Krishna-Pennar and Pennar-Cauvery have been finalized and once a consensus is reached among the beneficiary states, the Centre will provide support for implementation.
The Finance Minister underlined that the Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) has provided much-needed additional credit to more than 130 lakh MSMEs to help them mitigate the adverse impact of the pandemic. She, however added that the hospitality and related services, especially those by micro and small enterprises, are yet to regain their pre-pandemic level of business and after considering these aspects, the ECLGS will be extended up to March 2023. She informed that its guarantee cover will be expanded by Rs 50,000 crore to total cover of Rs 5 lakh crore, with the additional amount being earmarked exclusively for the hospitality and related enterprises.
Similarly, Credit Guarantee Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE) scheme will be revamped with required infusion of funds. This will facilitate additional credit of Rs 2 lakh crore for Micro and Small Enterprises and expand employment opportunities. She informed that Raising and Accelerating MSME Performance (RAMP) programme with outlay of Rs 6,000 crore over 5 years will be rolled out to make the MSME sector more resilient, competitive and efficient.
Udyam, e-Shram, NCS and ASEEM portals will be interlinked and their scope will be widened.
Dwelling on the subject of Skill development and Quality Education, the Finance Minister said that Startups will be promoted to facilitate ‘Drone Shakti’ through varied applications and for Drone-As-A-Service (DrAAS). In select ITIs, in all states, the required courses for skilling will be started. In vocational courses, to promote crucial critical thinking skills, to give space for creativity, 750 virtual labs in science and mathematics, and 75 skilling e-labs for simulated learning environment, will be set-up in 2022-23.
She said that due to the pandemic-induced closure of schools, children, particularly in the rural areas, and those from Scheduled Castes and Scheduled Tribes, and other weaker sections, have lost almost 2 years of formal education and mostly, these are children in government schools. Thus to impart supplementary teaching and to build a resilient mechanism for education delivery, the Finance Minister informed that ‘one class-one TV channel’ programme of PM eVIDYA will be expanded from 12 to 200 TV channels and this will enable all states to provide supplementary education in regional languages for classes 1-12.
A Digital University will be established to provide access to students across the country for world-class quality universal education with personalised learning experience at their doorsteps. This will be made available in different Indian languages and ICT formats. The University will be built on a networked hub-spoke model, with the hub building cutting edge ICT expertise. The best public universities and institutions in the country will collaborate as a network of hub-spokes.
Under Ayushman Bharat Digital Mission, an open platform for the National Digital Health Ecosystem will be rolled out and it will consist of digital registries of health providers and health facilities, unique health identity, consent framework, and universal access to health facilities.
The Finance Minister said, as the pandemic has accentuated mental health problems in people of all ages, a ‘National Tele Mental Health Programme’ will be launched for better access to quality mental health counselling and care services. This will include a network of 23 tele-mental health centres of excellence, with NIMHANS being the nodal centre and International Institute of Information Technology-Bangalore (IIITB) providing technology support.
Smt Nirmala Sitharaman announced an allocation of Rs 60,000 crore to cover 3.8 crore households in 2022-23 for Har Ghar, Nal Se Jal. Current coverage is 8.7 crores and of this 5.5 crore households were provided tap water in last 2 years itself.
Similarly, in 2022-23, 80 lakh houses will be completed for the identified eligible beneficiaries of PM Awas Yojana, both rural and urban and Rs 48,000 crore is allocated for this purpose.
A new scheme, Prime Minister’s Development Initiative for NorthEast, PM-DevINE, will be implemented through the North-Eastern Council to fund infrastructure, in the spirit of PM GatiShakti, and social development projects based on felt needs of the North-East. An initial allocation of Rs 1500 crore will enable livelihood activities for youth and women, filling the gaps in various sectors.
17. PM's Development Initiative for North East Region (PM-DevINE).jpg
In 2022, 100 per cent of 1.5 lakh post offices will come on the core banking system enabling financial inclusion and access to accounts through 11 net banking, mobile banking, ATMs, and also provide online transfer of funds between post office accounts and bank accounts. This will be helpful, especially for farmers and senior citizens in rural areas, enabling interoperability and financial inclusion.
To mark 75 years of independence, the government has proposed to set up 75 Digital Banking Units (DBUs) in 75 districts of the country by Scheduled Commercial Banks to ensure that the benefits of digital banking reach every nook and corner of the country in a consumer-friendly manner.
The issuance of e-Passports using embedded chip and futuristic technology will be rolled out in 2022-23 to enhance convenience for the citizens in their overseas travel.
Productivity enhancement and investment (Ease of Doing Business 2.0)_M2.jpg
The Finance Minister announced that for developing India specific knowledge in urban planning and design, and to deliver certified training in these areas, up to five existing academic institutions in different regions will be designated as centres of excellence. These centres will be provided endowment funds of Rs 250 crore each.
The animation, visual effects, gaming, and comic (AVGC) sector offers immense potential to employ youth and therefore an AVGC promotion task force with all stakeholders will be set-up to recommend ways to realize this and build domestic capacity for serving our markets and the global demand.
Productivity enhancement and investment (Ease of Doing Business 2.0)_M1.jpg
Smt Nirmala Sitharaman said that Telecommunication in general, and 5G technology in particular, can enable growth and offer job opportunities. She informed that required spectrum auctions will be conducted in 2022 to facilitate rollout of 5G mobile services within 2022- 23 by private telecom providers. A scheme for design-led manufacturing will be launched to build a strong ecosystem for 5G as part of the Production Linked Incentive Scheme, she added.
On the Defence front, the Government reiterates committed to reducing imports and promoting AtmaNirbharta in equipment for the Armed Forces. 68 per cent of the capital procurement budget will be earmarked for domestic industry in 2022-23, up from 58 per cent in 2021-22. Defence R&D will be opened up for industry, startups and academia with 25 per cent of defence R&D budget earmarked.
Referring to Sunrise Opportunities, the Finance Minister said, Artificial Intelligence, Geospatial Systems and Drones, Semiconductor and its eco-system, Space Economy, Genomics and Pharmaceuticals, Green Energy, and Clean Mobility Systems have immense potential to assist sustainable development at scale and modernize the country. They provide employment opportunities for youth, and make Indian industry more efficient and competitive.
To facilitate domestic manufacturing for the ambitious goal of 280 GW of installed solar capacity by 2030, an additional allocation of RS 19,500 crore for Production Linked Incentive for manufacture of high efficiency modules, with priority to fully integrated manufacturing units from polysilicon to solar PV modules, will be made.
The Finance Minister stressed that Public investment must continue to take the lead and pump-prime the private investment and demand in 2022-23 and therefore the outlay for capital expenditure in the Union Budget is once again being stepped up sharply by 35.4 per cent from Rs 5.54 lakh crore in the current year to Rs 7.50 lakh crore in 2022-23. This has increased to more than 2.2 times the expenditure of 2019-20 and this outlay in 2022-23 will be 2.9 per cent of GDP. With this investment taken together with the provision made for creation of capital assets through Grants-in-Aid to States, the ‘Effective Capital Expenditure’ of the Central Government is estimated at Rs 10.68 lakh crore in 2022-23, which will be about 4.1 per cent of GDP.
As a part of the government’s overall market borrowings in 2022-23, sovereign Green Bonds will be issued for mobilizing resources for green infrastructure. The proceeds will be deployed in public sector projects which help in reducing the carbon intensity of the economy.
The Government proposed to introduce Digital Rupee, using blockchain and other technologies, to be issued by the Reserve Bank of India starting 2022-23 for more efficient and cheaper currency management system.
Reflecting the true spirit of cooperative federalism, the Central Government enhanced the outlay for the ‘Scheme for Financial Assistance to States for Capital Investment’ from Rs 10,000 crore in the Budget Estimates to Rs 15,000 crore in the Revised Estimates for the current year. Moreover, for 2022-23, the allocation is Rs 1 lakh crore to assist the states in catalysing overall investments in the economy. These fifty-year interest free loans are over and above the normal borrowings allowed to the states. This allocation will be used for PM GatiShakti related and other productive capital investment of the states.
Smt Nirmala Sitharaman also announced that in 2022-23, in accordance with the recommendations of the 15th Finance Commission, the states will be allowed a fiscal deficit of 4 per cent of GSDP of which 0.5 per cent will be tied to power sector reforms, for which the conditions have already been communicated in 2021-22.
Concluding the Part A of her Budget speech, the Finance Minister said that the revised Fiscal Deficit in the current year is estimated at 6.9 per cent of GDP as against 6.8 per cent projected in the Budget Estimates. The Fiscal Deficit in 2022-23 is estimated at 6.4 per cent of GDP, which is consistent with the broad path of fiscal consolidation announced by her last year to reach a fiscal deficit level below 4.5 per cent by 2025-26. While setting the fiscal deficit level in 2022-23, she called for nurturing growth, through public investment, to become stronger and sustainable.
The Union Budget 2022-23, while continuing with the declared policy of stable and predictable tax regime, intends to bring more reforms that will take ahead the vision to establish a trustworthy tax regime. Smt Nirmala Sitharaman said that proposals relating to taxes and duties will further simplify the tax system, promote voluntary compliance by taxpayers, and reduce litigation.
On the Direct Tax side, the budget allows taxpayers to file updated income tax return within 2 years for correcting errors. It also provides tax relief to persons with disability. The budget also reduces Alternate minimum tax rate and surcharge for cooperatives. As an incentive for startups, period of incorporation of eligible startups has been extended by one more year. The budget proposes to increase tax deduction limit on employer’s contribution to NPS account of state government employees to bring parity with central government employees. Newly incorporated manufacturing entities will be incentivized under concessional tax regime. Income from transfer of virtual assets will be taxed at 30%. The budget proposes better litigation management to avoid repetitive appeals.
On the Indirect tax side, the Union budget says that Customs administration in Special Economic Zones will be fully IT driven. It provides for phasing out of concessional rates in capital goods and project imports gradually and apply a moderate tariff of 7.5%. The budget underlines review of customs exemptions and tariff simplification, with more than 350 exemptions proposed to be gradually phased out. It proposes that customs duty rates will be calibrated to provide a graded structure to facilitate domestic electronics manufacturing. Rationalization of exemptions on implements and tools for agri sector manufactured in India will be undertaken. Customs duty exemption to steel scrap will be extended. Unblended fuel will attract additional differential excise duty.
The budget proposes a new provision permitting taxpayers to file an Updated Return on payment of additional tax. This updated return can be filed within two years from the end of the relevant assessment year. Smt. Sitharaman said that with this proposal, there will be a trust reposed in the taxpayers that will enable the assessee herself to declare the income that she may have missed out earlier while filing her return. It is an affirmative step in the direction of voluntary tax compliance.
To provide a level playing field between co-operative societies and companies, the budget proposes to reduce Alternate Minimum Tax for the cooperative societies also to fifteen per cent. The Finance Minister also proposed to reduce the surcharge on co-operative societies from present 12 to 7 per cent for those having total income of more than Rs 1 crore and up to Rs 10 crores.
The parent or guardian of a differently-abled person can take an insurance scheme for such person. The present law provides for deduction to the parent or guardian only if the lump sum payment or annuity is available to the differently abled person on the death of the subscriber i.e. parent or guardian. The budget now allows the payment of annuity and lump sum amount to the differently abled dependent during the lifetime of parents/guardians, i.e., on parents/ guardians attaining the age of sixty years.
The Central Government contributes 14 per cent of the salary of its employee to the National Pension System (NPS) Tier-I. This is allowed as a deduction in computing the income of the employee. However, such deduction is allowed only to the extent of 10 per cent of the salary in case of employees of the State government. To provide equal treatment, the budget proposes to increase the tax deduction limit from 10 per cent to 14 per cent on employer’s contribution to the NPS account of State Government employees as well.
Eligible start-ups established before 31.3.2022 had been provided a tax incentive for three consecutive years out of ten years from incorporation. In view of the Covid pandemic, the budget provides for extending the period of incorporation of the eligible start-up by one more year, that is, up to 31.03.2023 for providing such tax incentive.
In an effort to establish a globally competitive business environment for certain domestic companies, a concessional tax regime of 15 per cent tax was introduced by the government for newly incorporated domestic manufacturing companies. The Union Budget proposes to extend the last date for commencement of manufacturing or production under section 115BAB by one year i.e. to 31st March, 2024.
For the taxation of virtual digital assets, the budget provides that any income from transfer of any virtual digital asset shall be taxed at the rate of 30 per cent. No deduction in respect of any expenditure or allowance shall be allowed while computing such income except cost of acquisition. Further, loss from transfer of virtual digital asset cannot be set off against any other income. In order to capture the transaction details, a provision has been made for TDS on payment made in relation to transfer of virtual digital asset at the rate of 1 per cent of such consideration above a monetary threshold. Gift of virtual digital asset is also proposed to be taxed in the hands of the recipient.
Taking forward the policy of sound litigation management, the budget provides that, if a question of law in the case of an assessee is identical to a question of law which is pending in appeal before the jurisdictional High Court or the Supreme Court in any case, the filing of further appeal in the case of this assessee by the department shall be deferred till such question of law is decided by the jurisdictional High Court or the Supreme Court.
It has been proposed in the budget that income of a non-resident from offshore derivative instruments, or over the counter derivatives issued by an offshore banking unit, income from royalty and interest on account of lease of ship and income received from portfolio management services in IFSC shall be exempt from tax, subject to specified conditions.
It has been clarified in the budget that any surcharge or cess on income and profits is not allowable as business expenditure.
In order to bring certainty and to increase deterrence among tax evaders, the Finance Minister proposed to provide that no set off, of any loss shall be allowed against undisclosed income detected during search and survey operations.
The budget says that reforms in Customs Administration of Special Economic Zones will be undertaken, and it shall henceforth be fully IT driven and function on the Customs National Portal with a focus on higher facilitation and with only risk-based checks. This reform shall be implemented by 30th September 2022.
The budget proposes to phase out the concessional rates in capital goods and project imports gradually and apply a moderate tariff of 7.5 per cent. Certain exemptions for advanced machineries that are not manufactured within the country shall continue. A few exemptions have been introduced on inputs, like specialised castings, ball screw and linear motion guide, to encourage domestic manufacturing of capital goods.
More than 350 exemption entries will be gradually phased out. These include exemption on certain agricultural produce, chemicals, fabrics, medical devices and drugs and medicines for which sufficient domestic capacity exists. Further, several concessional rates are being incorporated in the Customs Tariff Schedule itself instead of prescribing them through various notifications.
In the field of electronics, Customs duty rates are being calibrated to provide a graded rate structure to facilitate domestic manufacturing of wearable devices, hearable devices and electronic smart meters. Duty concessions are also being given to parts of transformer of mobile phone chargers and camera lens of mobile camera module and certain other items.
To give a boost to the Gems and Jewellery sector, Customs duty on cut and polished diamonds and gemstones is being reduced to 5 per cent. To facilitate export of jewellery through e-commerce, a simplified regulatory framework shall be implemented by June this year. To disincentivise import of undervalued imitation jewellery, the customs duty on imitation jewellery is being prescribed in a manner that a duty of at least Rs 400 per Kg is paid on its import.
Customs duty on certain critical chemicals namely methanol, acetic acid and heavy feed stocks for petroleum refining are being reduced, while duty is being raised on sodium cyanide for which adequate domestic capacity exists.
Duty on umbrellas is being raised to 20 per cent. Exemption to parts of umbrellas is being withdrawn. Exemption is also being rationalised on implements and tools for agri-sector which are manufactured in India. Customs duty exemption given to steel scrap last year is being extended for another year. Certain Anti- dumping and CVD on stainless steel and coated steel flat products, bars of alloy steel and high-speed steel are being revoked.
To incentivise exports, exemptions are being provided on items such as embellishment, trimming, fasteners, buttons, zipper, lining material, specified leather, furniture fittings and packaging boxes that may be needed by bonafide exporters of handicrafts, textiles and leather garments, leather footwear and other goods. Duty is being reduced on certain inputs required for shrimp aquaculture so as to promote its exports.
Blending of fuel is a priority of this Government. To encourage the efforts for blending of fuel, unblended fuel shall attract an additional differential excise duty of Rs 2/ litre from the 1st day of October 2022.