କ୍ୟାବିନେଟ
୫୦୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ସରୋବର ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଏଏସୱାଇ)କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ମଞ୍ଜୁରି
ଦେଶରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ ସହିତ ଭାସମାନ ସୌର ଫୋଟୋଭୋଲ୍ଟାଇକ୍‌ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ହେବ ବିକାଶ
31 JUL 2026 4:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ୫,୦୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ସହ 'ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ସରୋବର ଯୋଜନା (ପିଏମ-ଏସଏସୱାଇ)' ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ଇଏସଏସ) ସହିତ ଭାସମାନ ସୌର ଫୋଟୋଭୋଲ୍ଟାଇକ୍‌ (ଏଫଏସପିଭି) ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକଶିତ କରାଯିବ ।
ପିଏମ-ଏସଏସୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ୫ ହଜାର ମେଗାୱାଟ୍ ଭାସମାନ ସୌର ଫୋଟୋଭୋଲ୍ଟାଇକ୍ ପ୍ରକଳ୍ପମାନ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ଏଥିରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ଅର୍ଥାତ୍ ୧୦ ହଜାର ମେଗାୱାଟ୍-ଘଣ୍ଟା ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ୨୦୨୬-୨୭ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୩୦-୩୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁମୋଦନ କରାଯିବ ଏବଂ ୨୦୩୨-୩୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ ଜାରି ରହିବ।
ଜାତୀୟ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନଆଇଏସଇ) ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପ୍ରତି କରାଯାଇଥିବା ଏକ ମୂଲ୍ୟାୟନ ପରେ ଏହି ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଦେଶର ଜଳଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉପଯୁକ୍ତ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳଭଣ୍ଡାରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୨.୧୮ ଗିଗାୱାଟ୍‌ ଭାସମାନ ସୌର କ୍ଷମତା ଆକଳନ କରିଛି ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସଫଳତାପୂର୍ବକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ ଯୋଗ୍ୟ ଭାସମାନ ସୌର ଫୋଟୋଭୋଲ୍ଟାଇକ୍‌ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତି ମେଗାୱାଟ୍‌ ଏକ କୋଟି ଟଙ୍କାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା (ସିଏଫଏ) ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହା ଅତିରିକ୍ତ, ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକାଶର ବିପଦକୁ କମ କରିବା ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ଉପଯୋଗୀତା ଅଧ୍ୟୟନ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ବାଥିମେଟ୍ରି ଏବଂ ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି ଆକଳନ, ପରିବେଶ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସାମିଲ ରହିଛି । ଏସବୁ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିମନ୍ତେ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ସିଏଫଏ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
ଏହି ଯୋଜନା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଲାଭ ଦେବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଭାସମାନ ସୌର ପିଭି କ୍ଷମତା ୫ ହଜାର ମେଗାୱାଟ୍‌ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରାୟ ୭୦୦ ମେଗାୱାଟ୍‌ ସ୍ତରରୁ ଅଧିକ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜଳଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପୁଷ୍କରିଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଦୁର୍ଲଭ ଜମି ସମ୍ବଳ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଦୂର କରିବ। ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରୀଡ୍ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୧୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନକୁ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହା ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ପ୍ରାୟ ୧୬ ହଜାରରୁ ୧୭ ହଜାର ପୂର୍ଣ୍ଣକାଳୀନ ସମକକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଫ୍ଲୋଟେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ଏଥିରେ ପିଭି ସେଲ୍, ମଡ୍ୟୁଲ୍, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ ।

Cabinet
Cabinet approves 'Pradhan Mantri Surya Sarovar Yojana (PM-SSY)' for Development of Floating Solar Photovoltaic Projects with Energy Storage Systems with a total outlay of Rs.5,070 crore
31 JUL 2026 4:11PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the 'Pradhan Mantri Surya Sarovar Yojana (PM-SSY)’, a Scheme for the development of Floating Solar Photovoltaic (FSPV) Projects with Energy Storage Systems (ESS) with a total outlay of Rs.5,070 crore.
The scheme envisages the development of 5,000 MW of Floating Solar Photovoltaic projects with co-located Energy Storage Systems having a minimum storage capacity of two hours i.e.,10,000 MWh. The projects will be sanctioned during FY 2026-27 to FY 2030-31, with disbursement of financial support continuing up to FY 2032-33.
The approval follows the recent assessment undertaken by the National Institute of Solar Energy (NISE), which has estimated a floating solar potential of approximately 102.18 GWp across reservoirs and other suitable inland water bodies in the country.
Under the scheme, Central Financial Assistance (CFA) of Rs. One crore per MW will be provided for eligible Floating Solar Photovoltaic projects after successful commissioning. In addition, CFA of up to Rs.50 lakh per project will be available for undertaking feasibility studies, including bathymetry and hydrography assessments, environmental studies, and other preparatory activities required for de-risking the project development.
All States and Union Territories will benefit through this scheme. The scheme would enhance the floating Solar PV capacity in the country by 5,000 MW, which is presently around 700 MW only. These projects would provide an opportunity to gainfully utilize existing reservoirs & industrial ponds, and eliminate competition for scarce land resources. The integration of an energy storage system will help strengthen grid reliability. The scheme would help in the reduction of around 10 million tonnes of CO₂ emissions annually. It would help in the generation of approximately 16,000–17,000 full-time equivalent employment opportunities across the project value chain. The scheme would also promote domestic manufacturing of floatation systems as well as the entire value chain of the projects, like PV cells, modules, energy storage systems, etc., and support the vision of Aatmanirbhar Bharat.
The scheme will contribute to renewable energy capacity addition, support the achievement of national energy and climate objectives, and facilitate optimal utilisation of water resources while advancing the vision of Viksit Bharat.