কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে কৰ্ণাটক আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ তিনিখন জিলাত ৰেল নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এটা মাল্টি ট্ৰেকিং প্ৰকল্পত অনুমোদন জনায়। ইয়াৰ দ্বাৰা বৰ্তমানৰ ভাৰতীয় ৰে’লৱে নেটৱৰ্ক প্ৰায় ৪৬ কিলোমিটাৰ সম্প্ৰসাৰিত হ’ব
১,২৬৪ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা এই প্ৰকল্পটো ২০২৮–২৯ চনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে
24 JUL 2026 4:05PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট কমিটীয়ে কৰ্ণাটক আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ বল্লাৰী–গুন্তকাল অংশত তৃতীয় আৰু চতুৰ্থটো ৰেলপথ স্থাপনত অনুমোদন জনাইছে। এই প্ৰকল্পটোৰ বাবে প্ৰায় ১,২৬৪ কোটি টকা ব্যয় হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰু আঁচনিৰ অধীনত প্ৰস্তুত কৰা এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে সমন্বিত পৰিকল্পনা আৰু সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে সহযোগিতাৰ জৰিয়তে বহুমুখী সংযোগ শক্তিশালী কৰা আৰু লজিষ্টিক ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা। এই প্ৰকল্পই মানুহ, সামগ্ৰী, সেৱাৰ মসৃণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সৰবৰাহ সহজ কৰি তুলিব।
কৰ্ণাটক আৰু অন্ধ্ৰপ্ৰদেশৰ তিনিখন জিলাক সামৰি লোৱা এই প্ৰকল্পটোৱে বৰ্তমানৰ ভাৰতীয় ৰে’লৱে নেটৱৰ্ক প্ৰায় ৪৬ কিলোমিটাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব।
এই অতিৰিক্ত মাল্টি-ট্ৰেকিং ৰেলপথে প্ৰায় ৯৯খন গাঁৱলৈ ৰেল সংযোগ উন্নত কৰিব আৰু প্ৰায় ৭ লাখ লোকক উপকৃত কৰিব।
ইয়াৰ জৰিয়তে বল্লাৰী দুৰ্গ, শ্ৰীকুমাৰস্বামী মন্দিৰকে ধৰি দেশৰ কেইবাটাও প্ৰধান পৰ্যটনস্থলীলৈ ৰে’ল সংযোগ উন্নত হ’ব।
এই প্ৰস্তাৱিত ৰেলপথটোৱে লোহাৰ আকৰ, ডলমাইট, চূণশিল, লো আৰু তীখা, কয়লা, সাৰ, শস্য আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰীৰ বাবে এটা প্ৰধান পৰিবহণ পথ হিচাপে কাম কৰিব। এই প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হ’লে বছৰি প্ৰায় ১৬.২২ মিলিয়ন টন অতিৰিক্ত মালবাহী ক্ষমতা বৃদ্ধি পাব। পৰিৱেশ অনুকূল আৰু শক্তি-সক্ষম পৰিবহণ পদ্ধতি হোৱাৰ বাবে ই দেশৰ জলবায়ুৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱা আৰু লজিষ্টিক খৰচ হ্ৰাস কৰাতো অৰিহণা যোগায়, অৰ্থাত ইয়াৰ জৰিয়তে ইন্ধন ৰাহি (প্ৰায় ১ কোটি ৩২ লাখ লিটাৰ) আৰু কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ নিৰ্গমন (৬৬.৭ মিলিয়ন কিলোগ্ৰাম) হ্ৰাস পাব, যিটো প্ৰায় ০.২৭ কোটি গছপুলি ৰোপণৰ সমতুল্য।
বৰ্ধিত ৰে’লপথৰ সম্প্ৰসাৰণে সৰবৰাহ সুশৃংখলিত কৰিব, ভ্ৰমণ অধিক আৰামদায়ক কৰি তুলিব আৰু ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ পৰিচালনাৰ দক্ষতা তথা সেৱাৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা যথেষ্ট উন্নত কৰিব। এই মাল্টি ট্ৰেকিং প্ৰকল্পই ৰে’ল পৰিচালনা সুশৃংখলিত কৰাৰ লগতে যান-জঁট হ্ৰাস কৰাতো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ "নতুন ভাৰত"ৰ দৃষ্টিভংগীৰ লগত সংগতি ৰাখি প্ৰস্তুত কৰা এই প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে অঞ্চলটোৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ জৰিয়তে জনসাধাৰণৰ সবলীকৰণ, আত্মনিৰ্ভৰশীলতা সূষ্টি আৰু কৰ্মসংস্থাপন তথা আত্মনিয়োগৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰা।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves one multitracking project covering three Districts across Karnataka and Andhra Pradesh, increasing the existing network of Indian Railways by about 46 Kms
The total estimated cost of the project is Rs 1,264 crore and will be completed up to 2028-29.
24 JUL 2026 4:05PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved 3rd and 4th Line of Ballari – Guntakal section in Karnataka and Andhra Pradesh with total cost of Rs. 1,264 crore (approx.).
The project is planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. This project will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The project covering 03 Districts across the states of Karnataka and Andhra Pradesh will increase the existing network of Indian Railways by about 46 Kms.
The proposed multi-tracking project will enhance connectivity to approximately 99 villages, which are having a population of about seven lakhs.
The capacity enhancement will improve rail connectivity to several prominent tourist destinations across the country, including Ballari Fort, Sri Kumara Swamy Temple, etc.
The proposed project is essential route for transportation of commodities such as iron ore, dolomite, limestone, iron and steel, coal, fertilizers, food grains, etc. The capacity augmentation works will result in additional freight traffic of magnitude 16.22 MTPA (Million Tonnes Per Annum). The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country, reduce oil import (1.32 Crore Litres) and lower CO2 emissions (6.67 Crore Kg) which is equivalent to plantation of 0.27 crore trees.
The increased line capacity will significantly enhance mobility, resulting in improved operational efficiency and service reliability for Indian Railways. This multi-tracking proposal is poised to streamline operations and alleviate congestion. The project is in line with the Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.