তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে ‘ৱেভছ ২০২৭ ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জ ছিজন ২’-ৰ অধীনত ‘উদ্যোগ-নেতৃত্বাধীন প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে প্ৰস্তাৱ’ৰ আহ্বান জনাইছে
স্বচ্ছ আৰু মেধাভিত্তিক বাছনি প্ৰক্ৰিয়া নিশ্চিত কৰি ‘ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জ ছিজন ২’-ৰ প্ৰস্তাৱ দাখিলৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছে ঐক্যবদ্ধ পৰ্টেল
যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত সৃষ্টিশীলতা, দক্ষতা আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ৫০টাতকৈও অধিক প্ৰত্যাহ্বান
নিৰ্বাচিত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ১ কোটি টকা পৰ্যন্ত এককালীন অনুদানৰ বাবে যোগ্য হ’ব
13 JUL 2026 5:52PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ বিশ্ব দৃশ্য-শ্ৰাব্য আৰু বিনোদন শীৰ্ষসন্মিলন (WAVES)-ৰ অধীনত এক ধ্বজাবাহী পদক্ষেপ ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জ (চিআইচি)–ছিজন ২-ৰ অধীনত মিডিয়া আৰু বিনোদন খণ্ডত কৰ্মৰত বিভিন্ন উদ্যোগ সংঘ, সংস্থা আৰু প্ৰতিষ্ঠান আৰু মিডিয়া আৰু বিনোদন খণ্ডত কাম কৰা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পৰা প্ৰস্তাৱ আহ্বান জনোৱা হৈছে। চিআইচি–ছিজন ২-ৰ বাবে, এটা স্বচ্ছ আৰু মেধাভিত্তিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে প্ৰস্তাৱ দাখিল আৰু প্ৰত্যাহ্বান আৰু ইয়াৰ নিজ নিজ কাৰ্যবাহী সত্তা নিৰ্বাচনৰ বাবে এটা ঐক্যবদ্ধ পৰ্টেলৰ দিহা কৰা হৈছে।
চিআইচি – ছিজন ২-ৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্যোগ-নেতৃত্বশীল, চৰকাৰ সমৰ্থিত, যুৱমুখী প্ৰত্যাহ্বানসমূহ কাৰ্যকৰী কৰা যিয়ে সৃষ্টিশীল প্ৰতিভাক চিনাক্ত আৰু লালন-পালন কৰা, উন্নীতকৰণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ, মেণ্টৰিং আৰু প্ৰশিক্ষণক প্ৰসাৰিত কৰা, উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰা, আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই), এভিজিচি-এক্সআৰ, ডিজিটেল মিডিয়া, আৰু অন্যান্য প্ৰযুক্তি-চালিত সৃষ্টিশীলতাকে ধৰি সমগ্ৰ মিডিয়া আৰু বিনোদনৰ ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰি ৱেভছ ২০২৭-ৰ সময়ত ‘ক্ৰিয়েট’স্ফিয়াৰ’ত বিজেতা আৰু সফল প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰদৰ্শনৰে ইয়াৰ সামৰণি পৰিব।
মিডিয়া আৰু বিনোদন (এম এণ্ড ই) খণ্ডৰ সত্তাসমূহক অনলাইন পৰ্টেল: - https://wavesbazaar.com/create-india-challenge/season2/ifp-ৰ জৰিয়তে নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত, অৰ্থাৎ, শেহতীয়াকৈ ৩১.০৭.২০২৬ৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ প্ৰস্তাৱসমূহ দাখিল কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে। প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰস্তাৱসমূহ এম এণ্ড ই উদ্যোগৰ ভিতৰৰ যিকোনো বিভিন্ন ডমেইনৰ পৰা হ’ব পাৰে, য’ত আছে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই), ডিজিটেল আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়া, এনিমেশ্যন, ভিএফএক্স, অনলাইন ছ’চিয়েল গেমিং, ই-স্প’ৰ্টছ, কমিক্স, এক্সআৰ/এআৰ/ভিআৰ, ফিল্মছ, ব্ৰডকাষ্টিং, মিউজিক এণ্ড ডেন্স, আৰু এম এণ্ড ই খণ্ডৰ অন্যান্য উদীয়মান ডমেইনসমূহ। এতিয়াই আবেদন কৰিবলৈ QR ক'ড স্কেন কৰক:
ছিজন ২ৰ বাবে ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জ (চিআইচি)ৰ বেনাৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই), ডিজিটেল এণ্ড ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু এভিজিচি-এক্সআৰ খণ্ডৰ দৰে উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ৫০টাতকৈও অধিক উদ্যোগ নেতৃত্বাধীন প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। নিৰ্বাচিত প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সফল ৰূপায়ণত সহায় কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰস্তাৱসমূহ কেন্দ্ৰীভূত পদ্ধতি, ফলাফল অভিমুখীতা, উন্নীতকৰণৰ পদক্ষেপ, তৃণমূল পৰ্যায়ৰ প্ৰসাৰ, আৰু বিভিন্ন কাৰিকৰী আৰু বিত্তীয় মূল্যায়নৰ মাপকাঠী আৰু আইএফপি-ৰ নথিপত্ৰত উল্লেখ কৰা চৰ্ত আৰু নিয়মৰ অধীনত প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে ১ কোটি টকা পৰ্যন্ত এককালীন অনুদান (অ’টিজি) প্ৰদান কৰিব পাৰে।
ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জ (চিআইচি)ৰ বিষয়ে
ক্ৰিয়েট ইন ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জ (চিআইচি) হৈছে বিশ্ব অডিঅ’ ভিজুৱেল এণ্ড এণ্টাৰটেইনমেণ্ট ছামিট (ৱেভইএছ)ৰ অধীনত এক ধ্বজাবাহী পদক্ষেপ যাৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ মিডিয়া আৰু বিনোদন খণ্ডৰ নিৰ্মাতাসকলৰ চিনাক্তকৰণ, লালন-পালন, দক্ষতা বৃদ্ধি, আৰু প্ৰদৰ্শন কৰা। চিআইচি–ছিজন ১-ৰ সময়ছোৱাত ৩৩টা উদ্যোগ নেতৃত্বাধীন প্ৰত্যাহ্বানৰ সফল ৰূপায়ণৰ পিছত চিআইচি–ছিজন ২-য়ে যুৱমুখী প্ৰত্যাহ্বান, উদ্যোগৰ অংশীদাৰিত্ব, তৃণমূল পৰ্যায়ৰ প্ৰচাৰ, গাঁথনিগত মেণ্টৰিং আৰু আপস্কিলিং, আৰু ফলাফল-চালিত প্ৰত্যাহ্বানসমূহত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল পৰিতন্ত্ৰক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ "ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰক, বিশ্বৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰক" দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ যোৱাৰ প্ৰয়াস কৰিব।

Ministry of Information & Broadcasting
MIB Invites Proposals for Industry-led Challenges under WAVES 2027 Create in India Challenge Season 2
Unified Portal Launched for Submission of Create in India Challenge Season 2 Proposals, Ensuring a Transparent and Merit-based Selection Process
Over 50 Challenges to Promote Creativity, Skills and Innovation Among Youth
Selected Challenges may be Eligible for One-Time Grant of up to ₹1 Crore
13 JUL 2026 5:52PM by PIB Delhi
Proposals are invited from various industry associations, organisations and institutions working in the Media and Entertainment Sector for the conceptualisation, designing and execution of industry-led challenges under the Create in India Challenge (CIC)–Season 2, a flagship initiative under the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) of the Ministry of Information and Broadcasting, Government of India. For CIC–Season 2, a unified portal has been created for submission of proposals and selection of challenges and their respective executing entities, through a transparent and merit-based mechanism.
CIC – Season 2 aims to execute industry-led, government-supported, youth oriented challenges that identify and nurture creative talent, promote upskilling and capacity building, mentoring and training, encourage innovation, and create opportunities for collaboration across the Media & Entertainment domains, including Artificial Intelligence (AI), AVGC-XR, Digital Media, and other technology-driven creative sectors, culminating in the showcasing of winners and winning outcomes at ‘CreatoSphere’ during WAVES 2027.
Entities from across the Media & Entertainment (M&E) sector are invited to submit their proposals through the online portal: - https://wavesbazaar.com/create-india-challenge/season2/ifp, within the prescribed timeline, i.e., latest by 31.07.2026. The challenge proposals may be from any of the diverse domains within the M&E industry, including Artificial Intelligence (AI), Digital & Social Media, Animation, VFX, Online Social Gaming, E-Sports, Comics, XR/AR/VR, Films, Broadcasting, Music & Dance, and other emerging domains of the M&E sector. Scan the QR code to apply now:
For Season 2, more than 50 industry-led challenges, with a special focus on emerging areas such as Artificial Intelligence (AI), Digital & Social media and AVGC-XR sector, are envisaged under the Create in India Challenge (CIC) banner. To support the successful implementation of selected challenges, the Ministry may provide a One-Time Grant (OTG) of up to ₹1 crore per challenge, subject to the proposals focused approach, outcome orientation, upskilling initiatives, grassroot outreach, and various technical and financial evaluation criteria and the terms and conditions specified in the IFP document.
About Create in India Challenge (CIC)
The Create in India Challenge (CIC) is a flagship initiative under the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) aimed at identifying, nurturing, upskilling, and showcasing creators across the Media & Entertainment sector. Following the successful implementation of 33 industry-led challenges during CIC–Season 1, CIC–Season 2 focuses on youth-oriented challenges, industry partnerships, grassroots outreach, structured mentoring and upskilling, and outcome-driven challenges to further strengthen India's creative ecosystem and advance the Hon’ble Prime Minister’s vision of "Create in India, Create for the World."