ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
এম.আই.বি.না ৱেবস ২০২৭ ক্রিএত ইন ইন্ডিয়া চেলেঞ্জ সিজন ২ গী মখাদা ইন্দস্ত্রীনা লুচিংবা চেলেঞ্জশিংগীদমক প্রপোজেলশিং কৌখ্রে
মনুং মপান ফাওনা অমসুং মশাগী হৈজশিংজবদা য়ুম্ফম ওইবা সেলেক্সন প্রোসেস অমা লৈহন্নবা, ক্রিয়েত ইন ইন্দিয়া চেলেঞ্জ সিজন ২গী প্রপোজেলশিং থাজিন্নবগীদমক য়ুনিফাইদ পোর্তেল হৌদোকখ্রে
নহাশিংগী মরক্তা ক্রিএতিবিতী, স্কিল অমসুং ইন্নোবেসন প্রমোৎ তৌনবা চেলেঞ্জ ৫০ হেন্না
খনগৎলবা চেলেঞ্জশিংনা অমুক্তদা লুপা ক্রোর ১ ফাওবগী গ্রান্তকীদমক অয়াবা ফংবা য়াই
13 JUL 2026 5:52PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী ৱার্ল্দ ওদিও ভিজুএল এন্দ এন্তর্তেন্মেন্ত সমিৎ (ৱেবস) গী মখাদা ফ্লেগশিপ ইনিসিএতিব অমা ওইরিবা ক্রিএত ইন ইন্দিয়া চেলেঞ্জ (সি.আই.সি.) সিজন ২গী মখাদা ইন্দস্ত্রীনা লুচিংবা চেলেঞ্জশিংগী ৱাখল্লোন শেম্বা, দিজাইন তৌবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবগীদমক মীদিয়া অমসুং এন্তর্তেন্মেন্ত সেক্তরদা থবক তৌরিবা তোঙান তোঙানবা ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিং, ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংদগী প্রপোজেলশিং কৌরি। সি.আই.সি. সিজন ২গীদমক্তা, প্রোপোজেলশিং সবমিৎ তৌনবা অমসুং চেলেঞ্জশিং অমসুং মখোয়গী মরী লৈনবা এক্সিক্যুতিং এন্তিতীশিং খনগৎনবা, মনুং মপান উনা অমসুং মশাগী হৈজশিংজবদা য়ুম্ফম ওইবা মেকানিজম অমগী খুত্থাংদা য়ুনিফাইদ পোর্তেল অমা শেমখ্রে।
সি.আই.সি. সিজন ২গী পান্দমদি ইন্দস্ত্রীনা লুচিংবা, সরকারনা মতেং পাংলিবা, নহা ওইরিবা মীওইশিংনা ক্রিএতিব তেলেন্ত মশক খঙদোকপা অমসুং শেমগৎপা, স্কিলিং হেনগৎহনবা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং, মেন্তরিং অমসুং ত্রেনিং, ইনোবেসন পুক্নিং থৌগৎপা, অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.), এ.ভি.জি.সি.-এক্স.আর., দিজিতেল মীদিয়া অমসুং অতোপ্পা তেক্নোলোজী-দ্রিভেন ক্রিএতিব সেক্তরশিং য়াওনা মীদিয়া অমসুং এন্তর্তেন্মেন্ত দোমেনশিংদা তেংবাং পীনবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎপা, অমসুং ৱেবস ২০২৭ মনুংদা 'ক্রিএতোস্ফিয়রদা' মায় পাকপা মীওইশিং অমসুং মখোয়গী থবকশিং উৎথোকপনি।
মীদিয়া অমসুং এন্তর্তেন্মেন্ত (এম অমসুং ই) সেক্তরগী এন্তিতীশিংবু ওনলাইন পোর্তেল: https://wavesbazaar.com/create-india-challenge/season2/ifp গী খুত্থাংদা মখোয়গী প্রপোজেলশিং অদু অপীবা মতমগী মনুংদা, হায়বদি থেংলবদা ৩১.০৭.২০২৬ ফাওবদা থাজিনগদবনি। চেলেঞ্জ প্রপোজেলশিং অসি এম এন্দ ই ইন্দস্ত্রীগী তোঙান তোঙানবা লমশিং, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.), দিজিতেল অমসুং সোসিএল মীদিয়া, এনিমেসন, ভি এফ এক্স, ওনলাইন সোসিএল গেমিং, ই-স্পোর্তস, কোমিক্স, এক্স আর/এ আর/ভি.আর., ফিল্ম, ব্রোদকাস্তিং, ম্যুজিক অমসুং দান্স অমসুং এম এন্দ ই সেক্তরগী অতোপ্পা অনৌবা লমশিং য়াওনা ওইগনি। হৌজিক এপ্লাই তৌনবগীদমক QR কোদ স্কেন তৌবীয়ু।
সিজন ২গীদমক্তা, ইন্দস্ত্রীনা লুচিংবা চেলেঞ্জ ৫০ হেন্না, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.), দিজিতেল অমসুং সোসিএল মীদিয়া অমসুং এ.ভি.জি.সি.-এক্স.আর. সেক্তরগুম্বা অনৌবা লমশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, ক্রিয়ত ইন ইন্দিয়া চেলেঞ্জ (সি.আই.সি.) খনগৎলবা চেলেঞ্জশিং মায় পাক্না থবক ওইনা পাংথোকপদা মতেং পাংনবা, মন্ত্রালয়না ৱান তাইম গ্রান্ত (ও.তি.জি.) ওইনা চেলেঞ্জ খুদিংগী লুপা করোর ১ ফাওবা পীবা য়াই। মসি প্রপোজেলশিংদা মীৎয়েং থম্বা, পুথোক্লিবা থবক অদুদা য়ুম্ফম ওইবা, স্কিল হেনগৎহন্নবা থৌরাংশিং, গ্রাসরুত আউতরিচ অমসুং তোঙান তোঙানবা তেক্নিকেল অমসুং ফাইনান্সিএল ইভাল্যুএসন ক্রাইতেরিয়া অমসুং আই.এফ.পি. দোকুমেন্তশিংদা য়ুম্ফম ওইগনি।
ক্রীএত ইন ইন্দিয়া চেলেঞ্জ (সি.আই.সি.)
'ক্রিয়েত ইন ইন্দিয়া চেলেঞ্জ' (সি.আই.সি.) অসি ৱার্ল্দ ওদিও ভিজুএল এন্দ এন্তর্তেন্মেন্ত সমিৎ (ৱেবস) গী মখাদা মিদিয়া অমসুং এন্তর্তেন্মেন্ত সেক্তরগী ক্রিয়েতরশিং মশক খঙদোকপা, মগুন হেনগৎহনবা, হৈশিংবা হেনগৎহনবা অমসুং শক্তাক্নবা পান্দম থম্লিবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। সি.আই.সি. সিজন ১দা ইন্দস্ত্রীনা লুচিংবা চেলেঞ্জ ৩৩ মাই পাক্না পায়খৎখ্রবা মতুংদা, সি.আই.সি. সিজন ২দা নহারোল-ওরিএন্তেদ চেলেঞ্জশিং, ইন্দস্ত্রী পার্তনরশিপ, গ্রাসরুৎ আউতরিচ, স্ত্রকচর তৌরবা মেন্তোরিং অমসুং অপস্কিলিং, অমসুং ভারতকী ক্রিএতিব ইকোসিস্তেমবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী "ক্রিয়েত ইন ইন্দিয়া, ক্রিয়েত ফোর ৱার্ল্দ"গী মঙলান অদু মাংলোমদা পুখৎহন্নবা রিজল্ত-দ্রিভেন ওইবা চেলেঞ্জশিংদা মীৎয়েং থম্লি।

Ministry of Information & Broadcasting
MIB Invites Proposals for Industry-led Challenges under WAVES 2027 Create in India Challenge Season 2
Unified Portal Launched for Submission of Create in India Challenge Season 2 Proposals, Ensuring a Transparent and Merit-based Selection Process
Over 50 Challenges to Promote Creativity, Skills and Innovation Among Youth
Selected Challenges may be Eligible for One-Time Grant of up to ₹1 Crore
13 JUL 2026 5:52PM by PIB Delhi
Proposals are invited from various industry associations, organisations and institutions working in the Media and Entertainment Sector for the conceptualisation, designing and execution of industry-led challenges under the Create in India Challenge (CIC)–Season 2, a flagship initiative under the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) of the Ministry of Information and Broadcasting, Government of India. For CIC–Season 2, a unified portal has been created for submission of proposals and selection of challenges and their respective executing entities, through a transparent and merit-based mechanism.
CIC – Season 2 aims to execute industry-led, government-supported, youth oriented challenges that identify and nurture creative talent, promote upskilling and capacity building, mentoring and training, encourage innovation, and create opportunities for collaboration across the Media & Entertainment domains, including Artificial Intelligence (AI), AVGC-XR, Digital Media, and other technology-driven creative sectors, culminating in the showcasing of winners and winning outcomes at ‘CreatoSphere’ during WAVES 2027.
Entities from across the Media & Entertainment (M&E) sector are invited to submit their proposals through the online portal: - https://wavesbazaar.com/create-india-challenge/season2/ifp, within the prescribed timeline, i.e., latest by 31.07.2026. The challenge proposals may be from any of the diverse domains within the M&E industry, including Artificial Intelligence (AI), Digital & Social Media, Animation, VFX, Online Social Gaming, E-Sports, Comics, XR/AR/VR, Films, Broadcasting, Music & Dance, and other emerging domains of the M&E sector. Scan the QR code to apply now:
For Season 2, more than 50 industry-led challenges, with a special focus on emerging areas such as Artificial Intelligence (AI), Digital & Social media and AVGC-XR sector, are envisaged under the Create in India Challenge (CIC) banner. To support the successful implementation of selected challenges, the Ministry may provide a One-Time Grant (OTG) of up to ₹1 crore per challenge, subject to the proposals focused approach, outcome orientation, upskilling initiatives, grassroot outreach, and various technical and financial evaluation criteria and the terms and conditions specified in the IFP document.
About Create in India Challenge (CIC)
The Create in India Challenge (CIC) is a flagship initiative under the World Audio Visual and Entertainment Summit (WAVES) aimed at identifying, nurturing, upskilling, and showcasing creators across the Media & Entertainment sector. Following the successful implementation of 33 industry-led challenges during CIC–Season 1, CIC–Season 2 focuses on youth-oriented challenges, industry partnerships, grassroots outreach, structured mentoring and upskilling, and outcome-driven challenges to further strengthen India's creative ecosystem and advance the Hon’ble Prime Minister’s vision of "Create in India, Create for the World."