প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-ওস্ত্রেলিয়া স্পোর্তস কোলাবোরেসনগী রোদমেপ
10 JUL 2026 10:07AM by PIB Imphal
শান্ন-খোৎনবনা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা শক্তি লৈরবা থোং অমা ওইরি। মসিনা কম্ম্যুনিতীশিংবু পুনশিনলি অমসুং মতেং পাংনবগী অনৌবা লম্বীশিং হাংলি।
স্পোর্তসতা কোওপরেসনগী মতাংদা 2023গী MOUদা য়ুম্ফম ওইদুনা, স্পোর্তস কোলাবোরেসনগীদমক ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া রোদমেপ্না ঐখোয়গী নাকল অনিগী মরী অসিগী য়ুম্ফম ওইরিবা অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা প্রক্তিকেল ওইবা, তুংলমচৎতা মীৎয়েং থম্বা প্রায়োরিতীশিং অমসুং খুদোংচাবশিং থম্লি।
2030দা অহমেদাবাদতা পাংথোক্কদৌরিবা কমনৱেল্থ গেম্স, 2032দা ব্রিসবেনতা পাংথোক্কদৌরিবা ওলিম্পিক অমসুং পেরালিম্পিক গেম্স অমসুং তুংগী ওলিম্পিক অমসুং পেরালিম্পিক গেম্স পাংথোক্নবা ভারতনা হোৎনরিবা অসি য়াওনা লাক্কদৌরিবা খুদোংচাবশিংগী দেকেদ অসি শকখঙবীবা, মসিগী রোদমেপ অসিনা পুন্না হোৎনমিন্নরিবা মরুওইবশিং, তৌবা ঙম্বশিং অমসুং রিসোর্সশিংদা য়ুম্ফম ওইবা পান্দম থম্লবা হীরমশিং অদু মশক তাক্লি।
ওস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারত্তা স্পোর্তসকী গবর্নান্স অমসুং স্পোর্তস ইকোসিস্তেমগী চাউখৎ-থৌরাংদা খেন্নবা লৈবশিংবু ইকাই খুম্নবা উত্তুনা অমসুং এলিৎ অমসুং কম্ম্যুনিতী স্পোর্তস প্রমোৎ তৌবদা স্পোর্তস বোদীশিং, বিজিনেসশিং, রাজ্যগী থাক্তা লৈবা সরকারশিং, য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং কম্ম্যুনিতী গ্রুপশিংগী লুচিংবা থৌদাংবু মশক খঙবগা লোয়ননা, লৈবাক অনিমক্কী কান্নগদবা থাক পুম্নমক্তা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা থবক তৌমিন্ননবা অমসুং মতেং পীনবা পাম্বৈশিংদা মতেং পাংনবা ঐখোয়না অচেৎপা ৱাফম থম্লি।
থবক পায়খৎপা অসি প্রাগ্মেতিক ওইগনি অমসুং মপুং ফাবা মহৈশিংদা মীৎয়েং থমগনি। থবক থৌরমশিং অসি ফংলিবা রিসোর্সশিং অমসুং মরুওইবা থৌরমশিংগী মতমগী মতুং ইন্না মরুওইনা লৌগনি।
কোওপরেসন অসি ফ্লেক্সিবল, দিমান্দগী মতুং ইনবা এরেঞ্জমেন্তশিংনা সপোর্ত তৌবা, হান্নদগী লৈরক্লবা পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা পাংথোক্কনি, মদুদা রিসোর্সিং এক্তিবিতীশিংগীদমক থৌদাং অসি কেস-বাই-কেস বেসিসতা ৱারী শানগনি। থৌওং অসিনা প্রাক্তিকেল, সস্তেনেবল অমসুং নাকল অনিমক্কী কান্নগদবা আউৎকমশিং লৈহনগনি।
মতাং অসিদা, মখাদা পীরিবা অসি রোদমেপ অসিগী মখাদা তেংবাং পীনবগী মরুওইবা লমশিংনি:
A. কেপাসিতী বিল্দিং:
• ভারতকী মরুওইবা স্পোর্তশিংদা হাই-পর্ফোমেন্স স্পোর্তস সেন্তরশিং লিংখৎনবা অমসুং মথৌ তৌহন্নবা খ্বাইদগী ফবা প্রক্তিসশিং শিয়র তৌনবগীদমক্তা কুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবা।
• পেরা স্পোর্ত অসি মরুওইবা প্রাইয়োরিতি অমা ওইনা মশক খংদোকপা অমসুং পেরা ক্লাসিফিকেসন, কোচিং অমসুং পর্ফোমেন্স সপোর্তকী মতাংদা ওস্ত্রেলিয়াগী এক্সপর্তিজ য়াওনা, ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা ওইথোকপা য়াবা লিঙ্কশিংগা লোয়ননা কোলাবোরেসনগী খুদোংচাবা অমা ওইনা মশক খংদোকপা।
• ওস্ত্রেলিয়াগী কোচ দিবেলপমেন্ত মোদেলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ভারতকী কোচ অমসুং কোচ এজুকেতরশিং ওস্ত্রেলিয়াদা পুরক্নবা অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী কোচশিং অমসুং কোচ এজুকেতরশিং ভারত্তা পুরক্নবা, ত্রেনিং দি ত্রেনির এপ্রোচ শিজিন্নদুনা নাকল অনিগী ওইবা এক্সচেঞ্জশিং য়াহনবা।
• ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা ফিজিকেল এজুকেসন এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম অমা ম্যুচেল লর্নিং, খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌবা অমসুং স্কুল স্পোর্তস, স্পোর্তস সাইন্স অমসুং ফিজিকেল এজুকেসনদা কম্ম্যুনিতীনা শরুক য়াবা অসিনচিংবা লমশিং অসিদা তেংবাং পীনবা হৌদোকপা য়াই।
• য়োগনা হকচাং অমসুং ৱাখলদা পীরিবা কান্নবশিং অদু শকখঙলদুনা ভারত্তা য়ুম্ফম ওইবা য়োগাসনা স্পোর্তসকী ফেদরেসন, ৱার্ল্দ য়োগাসনানা, ওস্ত্রেলিয়াদা য়োগাগী লমদা লৌশিং শিয়র তৌবা, তেংবাং পীননবা অমসুং শরুক য়াবদা পুক্নিং থৌগৎনবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা।
• ভারত ওস্ত্রেলিয়া হাই পর্ফোর্মেন্স কোচ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী শরুক অমা ওইনা খনগৎলবা ভারতকী কোচশিংগী কেপাসিতী শেমগৎনবা ওস্ত্রেলিয়া স্পোর্তস কম্মিসনগা থবক তৌমিন্নবা।
• ভারত সরকারনা শেল থাদদুনা মহৈরোইশিংগী স্কোলারশিপকী খুত্থাংদা ওস্ত্রেলিয়াদা হাই-পর্ফোমেন্স প্রোগ্রামশিংগী শরুক অমা ওইনা হৈ-শিংলবা নহা ওইরিবা ভারতকী শান্নরোয়শিংদা তেংবাংনবা স্পোর্তিং ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংগুম্বা মরী লৈনবা নন-গবর্নমেন্ত স্তেকহোল্দরশিংগী খুত্থাংদা খুদোংচাবশিং থিজিনবা।
B. কোলাবোরেতিব স্পোর্তস সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী রিসর্চ:
• ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা এথলেৎ পর্ফোমেন্স এনালিতিক্স, ইনজুরি প্রিভেন্সন, স্পোর্তস ন্যুত্রিসন, ৱ্যেরেবল পর্ফোমেন্স তেক্নোলোজী, রিকোভরী তেক্নিক অমসুং পেরা স্পোর্তকী মতাংদা জোইন্ত রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং পুক্নিং থৌগৎপা।
• ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতীশিংগী মরক্তা স্পোর্তস করিকুলম পুন্না শেমগৎনবা পার্তনরশিপশিং পুক্নিং থৌগৎপা।
• স্পোর্ত ইন্তিগ্রিতি ওস্ত্রেলিয়া অমসুং নেস্নেল এন্তি-দোপিং এজেন্সী ইন্দিয়ানা ৱার্ল্দ এন্তি-দোপিং এজেন্সী (WADA) না লুচিংবা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং শৌগত্তুনা অমসুং WADA গী এসিয়া/ওশিনিয়া ওফিসকা লোইননা স্পোর্ত (কনভেন্সন) গ্রুপশিংদা UNESCOগী ইন্তর্নেস্নেল কনভেন্সন এন্তি-দোপিংদা মীহুৎ ওইনা শরুক য়াদুনা ইন্তর্নেস্নেল এন্তি-দোপিংগী থবকশিংদা মতেং পাংবা।
C. মরুওইবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং:
• অচৌবা ইভেন্তশিং পাংথোক্নবগীদমক খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং এক্সচেঞ্জ তৌনবা ওস্ত্রেলিয়াগী স্তেত অমসুং তেরিতোরীশিং অমসুং নেস্নেল স্পোর্তিং ওর্গনাইজেসনশিংগা খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নবা।
• লৈবাক অনিমক্তা ম্যুচেল ইন্তরেস্তকী শান্ন-খোৎনবশিং (ওস্ত্রেলিয়াদা কবাদী অমসুং খো খোগুম্বা, অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী ফুতবোল লীগ অমসুং ভারত্তা বাস্কেতবোল) প্রমোত তৌনবা এক্সিবিসন মেচশিং অমসুং নহারোলশিংগী থৌরমশিং পাংথোক্নবগী খুদোংচাবশিং থিজিনবা।
• ওলিম্পিক, পেরালিম্পিক অমসুং কমনৱেল্থ গেম্সকুম্বা মরুওইবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিং শেমগৎলকপদা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী শান্ন-খোৎনবগী বোদীশিংগী মরক্তা মরুওইবা শান্ন-খোৎনবগী থৌরমশিংগী মনুংদা অমসুং শেমগৎলকপদা শরুক য়ামিন্নবা ফেসিলিতীশিং, কম্পিতিসনশিং অমসুং সপোর্ত নেতৱার্কশিংগীদমক ফোর্মেল, রেসিপ্রোকেল এরেঞ্জমেন্তশিং থম্নবা হোৎনবা।
• 2026কী দিসেম্বরদা ভারত্তা চেন্নাইদা শান্নগদবা অহানবা বিগ বেশ লীগ মেচবু তরাম্না ওক্লদুনা, ভারত্তা চহিগী ওইবা BBL মেচশিং পাঙথোক্নবা লৌরিবা ফিরেপ অদুগী মাইকৈদা থবক পাইখৎনবা ক্রিকেত ওস্ত্রেলিয়া অমসুং বোর্দ ওফ কন্ত্রোল ফোর ক্রিকেত ইন ইন্দিয়াবু থৌগৎপা।
D. স্পোর্তস ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনভেস্তমেন্ত প্লেতফোর্ম:
• দিসেম্বর 2026দা মুম্বাইদা ওস্ত্রেলিয়ানা শেল থাদদুনা পাংথোক্কদবা স্পোর্তস ইন্দস্ত্রী সম্মিত্তা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী কম্পেনীশিংগী মরক্তা স্পোর্তস ইক্বিপমেন্ত মেন্যুফেকচরিং, স্পোর্তস মীদিয়া অমসুং ব্রোদকাস্তিং, ইভেন্ত মেনেজমেন্ত অমসুং স্পোর্তস স্তার্ত-অপশিংদা খুৎশম্নদুনা থবক তোমিন্নবা প্রমোৎ তৌবা।
• ইনফোর্মেসন সেসনশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী স্পোর্তস মার্কেত্তা ওস্ত্রেলিয়াগী স্পোর্তস সেক্তরগী ললোন-ইতিকশিংদা মতেং পাংবা অমসুং মসিগা চপ মান্ননা ওস্ত্রেলিয়াগী স্পোর্তস মার্কেত্তা ভারতকী তৌবা।
• ওস্ত্রেলিয়াদা অৱাংবা ক্বালিতীগী, কম্পিতিতিব ওইবা মমলগী স্পোর্তস গুদসশিং ভারতনা এক্সপোর্ত তৌবা হেনগৎহনবা।
• কোচিং, কোচ দিবেলপমেন্ত, স্ত্রেন্থ অমসুং কন্দিসনিং, শান্নরোইগী য়াইফ-থৌরাং, ন্যুত্রিসন অমসুং সাইকোলোজী য়াওনা ওস্ত্রেলিয়াগী এক্সপর্তিজ এক্সপোর্ত পাকথোক চাউথোকহনবা।
E. স্পোর্তস পার্তনরশিপতা নুপীশিং:
• ওস্ত্রেলিয়া স্পোর্তস কম্মিসনগী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা নুপীশিংগী লুচিংবা, হকশেল, অৱাংবা পর্ফোমেন্স অমসুং শান্ন-খোৎনবদা শরুক য়াবা, নুপী শান্নরোইশিংগীদমক বাইলেতরেল তুর্নামেন্তশিং য়াওনা, শান্ন-খোৎনবনা নুপীশিংগী শেন্মিৎলোনগী শক্তি লৈহনবা, লুচিংবা, হকশেল অমসুং খুন্নাইদা য়াওহন্নবা শক্তি লৈরবা লম্বী অমনি হায়বা খঙমিন্নদুনা জোইন্ত ইনিসিয়েতিবশিং হৌদোকপা।

Prime Minister's Office
India-Australia Roadmap for Sports Collaboration
10 JUL 2026 10:07AM by PIB Delhi
Sports is a powerful bridge between India and Australia, bringing communities together and opening new pathways for collaboration.
Building on the 2023 MoU on Cooperation in Sports, the India-Australia Roadmap for Sports Collaboration sets out practical, future-focused priorities and opportunities to strengthen this cornerstone of our bilateral relationship.
Recognising the decade of opportunity ahead — including the 2030 Commonwealth Games in Ahmedabad, the Brisbane 2032 Olympic and Paralympic Games, and India’s ambition to host a future Olympic and Paralympic Games — this Roadmap identifies targeted areas of cooperation aligned to shared priorities, capabilities and resources.
Respecting differences in the governance of sport and the development of sport ecosystems in Australia and India, and recognising the leadership role of sporting bodies, businesses, state–level governments, universities and community groups in promoting elite and community sports, we are committed to facilitating engagement and supporting collaborative ways of working between relevant institutions, to encourage stronger sports partnerships at all levels that benefits both countries.
Implementation will be pragmatic and outcomes-focused, with activities prioritised in line with available resources and major event timelines.
Cooperation will be delivered through established partnerships, supported by flexible, demand-led arrangements, whereby responsibility for resourcing activities will be negotiated on a case-by-case basis. This approach ensures practical, sustainable and mutually beneficial outcomes.
In this context, the following have been identified as focus areas for collaboration under this Roadmap:
A. Capacity Building:
o Collaborate for sharing best practice in establishing and operating High-Performance Sports Centres in India in priority sports.
o Identify Para sport as a key priority and opportunity for collaboration, including Australian expertise in Para classification, coaching and performance support, with potential links between Indian and Australian universities where appropriate.
o Drawing on Australia’s coach development models, facilitate two-way exchanges that bring Indian coach and coach educators to Australia and Australian coaches and coach educators to India, using a Train the Trainer approach where appropriate.
o A physical education exchange programme between India and Australia may be introduced to facilitate mutual learning, sharing of best practices, and collaboration in areas such as school sports, sports science, and community participation in physical education.
o Recognising the physical and mental health benefits of yoga and the World Yogasana, the federation for yogasana sports based in India, identify opportunities to share knowledge, foster collaboration and encourage participation in yoga in Australia.
o Work with the Australian Sports Commission to build the capability of select Indian coaches as part of the India Australia High Performance Coach Development program.
o Explore opportunities through relevant non-government stakeholders such as sporting organisations and universities to support talented young Indian sportspersons as part of high-performance programs in Australia through student scholarships funded by Government of India.
B. Collaborative Sports Science and Technology Research:
o Encourage joint research and development projects between universities in India and Australia on athlete performance analytics, injury prevention, sports nutrition, wearable performance technology, recovery techniques and Para sport.
o Encourage partnerships between Indian and Australian universities to co-develop sports curriculums.
o Sport Integrity Australia and National Anti-Doping Agency India contribute to international anti-doping efforts by supporting World Anti-Doping Agency (WADA)-led capacity building programs through engagement with the WADA Asia/Oceania Office, and through representation on the UNESCO International Convention against Doping in Sport (Convention) Groups.
C. Major Sporting Events:
o Collaborate with Australian States and Territories, and National Sporting Organisations to exchange best practices for hosting large events.
o Explore opportunities to host exhibition matches and youth events in both countries to promote sports of mutual interest (such as Kabaddi and Kho Kho in Australia, and Australian Football League and basketball in India).
o Leverage the build-up to major sporting events such as Olympic, Paralympic and Commonwealth Games to establish formal, reciprocal arrangements between Indian and Australian sporting bodies for shared facilities, competitions and support networks during and in the build-up to major sporting events.
o Welcoming the inaugural Big Bash League match to be played in India in Chennai in December 2026, encourage Cricket Australia and the Board of Control for Cricket in India to work towards a commitment to host annual BBL matches in India.
D. Sports Industry and Investment Platform:
o Build on the Australia-funded Sports Industry Summit in Mumbai in December 2026 to promote collaboration between Indian and Australian companies on sports equipment manufacturing, sports media and broadcasting, event management, and sports start-ups.
o Facilitate Australian sports sector businesses in the Indian sports market through information sessions and vice-versa.
o Expand India’s export of high quality, competitively priced sports goods to Australia.
o Expand the export of Australian expertise in high performance sports, including coaching, coach development, strength and conditioning, athlete wellbeing, nutrition and psychology.
E. Women in Sports Partnership:
o Launch joint initiatives promoting women’s leadership, health, high performance and participation in sport, including bilateral tournaments for women athletes, drawing on the Australian Sports Commission’s flagship programs, recognising that sport is a powerful pathway for women’s economic empowerment, leadership, health and social inclusion.