প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক্ৰীড়া সহযোগিতাৰ বাবে ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ৰূপৰেখা
10 JUL 2026 10:07AM by PIB Guwahati
ক্ৰীড়া হৈছে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ মাজত এক শক্তিশালী সেতু, যিয়ে জনসাধাৰণক একত্ৰিত কৰে আৰু সহযোগিতাৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰে।
ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সম্পৰ্কত ২০২৩ চনৰ বুজাবুজি চুক্তিৰ আধাৰত ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়া ক্ৰীড়া সহযোগিতাৰ ৰূপৰেখাই আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ এই আধাৰশিলা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ব্যৱহাৰিক, ভৱিষ্যতকেন্দ্ৰিক অগ্ৰাধিকাৰ আৰু সুযোগ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
আহমেদাবাদত ২০৩০ চনৰ কমনৱেলথ গেমছ, ব্ৰীছবেন ২০৩২ অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিক গেমছ, আৰু ভৱিষ্যতৰ অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিক গেমছ আয়োজন কৰাৰ ভাৰতৰ উচ্চাকাংক্ষাকে ধৰি আগন্তুক দশকৰ সুযোগক স্বীকৃতি দি এই ৰূপৰেখাই অংশীদাৰী অগ্ৰাধিকাৰ, সামৰ্থ্য আৰু সম্পদৰ সৈতে সংলগ্ন সহযোগিতাৰ লক্ষ্য ক্ষেত্ৰবোৰ চিনাক্ত কৰিছে।
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতত ক্ৰীড়াৰ প্ৰশাসন আৰু ক্ৰীড়া পৰিবেশতন্ত্ৰৰ বিকাশৰ পাৰ্থক্যৰ প্ৰতি সন্মান জনাই বিশিষ্ট আৰু সামূহিক ক্ৰীড়াৰ প্ৰচাৰত ক্ৰীড়া সংস্থা, ব্যৱসায়, ৰাজ্যিক পৰ্যায়ৰ চৰকাৰ, বিশ্ববিদ্যালয় আৰু সামূহিক গোটসমূহৰ নেতৃত্বৰ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি আমি প্ৰাসংগিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত কাম কৰাৰ সহযোগিতামূলক পদ্ধতিৰ সুবিধা আৰু সমৰ্থন কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যাতে দুয়োখন দেশক লাভান্বিত কৰা সকলো স্তৰত শক্তিশালী ক্ৰীড়া অংশীদাৰিত্বক উৎসাহিত কৰিব পাৰি।
ৰূপায়ণ ব্যৱহাৰিক আৰু ফলাফলকেন্দ্ৰিক হ’ব, উপলব্ধ সম্পদ আৰু মুখ্য অনুষ্ঠানৰ সময়সীমাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কাম-কাজসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব।
প্ৰতিষ্ঠিত অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়া হ’ব, সালসলনি কৰিব পৰা ধৰণৰ, চাহিদাভিত্তিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সম্পদ সম্পৰ্কীয় বিষয়বোৰ এটা এটাকৈ আলোচনা কৰা হ’ব। এই পদ্ধতিয়ে ব্যৱহাৰিক, বহনক্ষম আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ফলাফল নিশ্চিত কৰে।
এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত এই ৰূপৰেখাৰ অধীনত সহযোগিতাৰ বাবে নিম্নলিখিতবোৰ কেন্দ্ৰীয় ক্ষেত্ৰ হিচাপে চিনাক্ত কৰা হৈছেঃ
(ক) সামৰ্থ্য নিৰ্মাণঃ
• অগ্ৰাধিকাৰমূলক ক্ৰীড়াত ভাৰতত উচ্চ-প্ৰদৰ্শন ক্ৰীড়া কেন্দ্ৰ স্থাপন আৰু পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন ভাগ-বাটোৱাৰা কৰাৰ বাবে সহযোগিতা।
• ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ মাজত সম্ভাব্য সংযোগৰ সৈতে পেৰা শ্ৰেণীবিভাজন, প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰদৰ্শন সমৰ্থনত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ দক্ষতাক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি পেৰা ক্ৰীড়াক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু সহযোগিতাৰ সুযোগ হিচাপে চিনাক্তকৰণ।
• অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰশিক্ষক উন্নয়ন আৰ্হিৰ ওপৰত ভিত্তিৰ জৰিয়তে দ্বিমুখী বিনিময়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে, ইয়ে ভাৰতীয় প্ৰশিক্ষক আৰু প্ৰশিক্ষক শিক্ষকসকলক অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰশিক্ষক আৰু প্ৰশিক্ষক শিক্ষকসকলক ভাৰতলৈ আনে আৰু য’ত উপযুক্ত তাতেই প্ৰশিক্ষকৰ প্ৰশিক্ষণ পদ্ধতি ব্যৱহাৰ কৰে।
• ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ মাজত পাৰস্পৰিক শিক্ষা, সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদান, আৰু বিদ্যালয়ৰ ক্ৰীড়া, ক্ৰীড়া বিজ্ঞান আৰু শাৰীৰিক শিক্ষাত সামূহিক অংশগ্ৰহণৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে এক শাৰীৰিক শিক্ষা বিনিময় কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰিব পাৰি।
• যোগ আৰু বিশ্ব যোগাসনৰ শাৰীৰিক আৰু মানসিক স্বাস্থ্যৰ উপকাৰসমূহক স্বীকৃতি দি ভাৰতত অৱস্থিত যোগাসন ক্ৰীড়াৰ সংস্থাই জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান, সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াত যোগত অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰাৰ সুযোগ চিনাক্ত কৰে।
• ভাৰত অষ্ট্ৰেলিয়া উচ্চ প্ৰদৰ্শন প্ৰশিক্ষক উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে নিৰ্বাচিত ভাৰতীয় প্ৰশিক্ষকৰ সামৰ্থ্য গঢ়ি তুলিবলৈ অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ক্ৰীড়া আয়োগৰ সৈতে কাম-কাজ।
• ভাৰত চৰকাৰে বিত্তৰ যোগান ধৰা ছাত্ৰ বৃত্তিৰ জৰিয়তে অষ্ট্ৰেলিয়াত উচ্চ প্ৰদৰ্শন কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে প্ৰতিভাশালী যুৱ ভাৰতীয় ক্ৰীড়াবিদসকলক সহায় কৰিবলৈ ক্ৰীড়া সংস্থা আৰু বিশ্ববিদ্যালয়ৰ দৰে প্ৰাসংগিক বেচৰকাৰী অংশীদাৰসকলৰ জৰিয়তে সুযোগৰ অন্বেষণ।
(খ) সহযোগিতামূলক ক্ৰীড়া বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি গৱেষণাঃ
• ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ মাজত খেলুৱৈৰ প্ৰদৰ্শন বিশ্লেষণ, আঘাত প্ৰতিৰোধ, ক্ৰীড়া পুষ্টি, পিন্ধিব পৰা দক্ষতা প্ৰযুক্তি, পুনৰুদ্ধাৰৰ কৌশল আৰু পেৰা ক্ৰীড়াৰ ওপৰত যুটীয়া গৱেষণা আৰু উন্নয়ন প্ৰকল্পসমূহক উৎসাহিতকৰণ।
• ক্ৰীড়া পাঠ্যক্ৰমৰ সহ-বিকাশৰ বাবে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ মাজত অংশীদাৰিত্বক উৎসাহিত কৰা।
• স্প’ৰ্ট ইণ্টিগ্ৰিটি অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ড’পিংবিৰোধী সংস্থাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড’পিংবিৰোধী সংস্থা (ৱাডা)ৰ এছিয়া/ওচেনিয়া কাৰ্যালয়ৰ সৈতে জড়িত হৈ আৰু ইউনেস্কো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড’পিংবিৰোধী সন্মিলন (কনভেনশ্যন) গোটৰ প্ৰতিনিধিত্বৰ জৰিয়তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড’পিংবিৰোধী সংস্থা (ৱাডা) নেতৃত্বাধীন ক্ষমতা নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচীসমূহক সমৰ্থন কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ড’পিংবিৰোধী প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি অৰিহণা যোগায়।
(গ) প্ৰধান ক্ৰীড়া অনুষ্ঠানসমূহঃ
• বৃহৎ অনুষ্ঠান আয়োজনৰ বাবে শ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদান কৰিবলৈ অষ্ট্ৰেলিয়াৰ প্ৰদেশ আৰু অঞ্চলৰ সৈতে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া সংস্থাৰ সহযোগিতা।
• পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ ক্ৰীড়া (যেনে অষ্ট্ৰেলিয়াত কাবাদী আৰু খো খো তথা ভাৰতত অষ্ট্ৰেলিয়ান ফুটবল লীগ আৰু বাস্কেটবল)ৰ প্ৰচাৰৰ বাবে দুয়োখন দেশত প্ৰদৰ্শনীমূলক খেল আৰু যুৱ প্ৰতিযোগিতা আয়োজনৰ সুযোগৰ অন্বেষণ।
• অলিম্পিক, পেৰালিম্পিক আৰু কমনৱেলথ গেমছৰ দৰে প্ৰধান ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে ভাৰত আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ক্ৰীড়া সংস্থাসমূহৰ মাজত অংশীদাৰী সুবিধা, প্ৰতিযোগিতা আৰু সমৰ্থন নেটৱৰ্কৰ বাবে আনুষ্ঠানিক, পাৰস্পৰিক ব্যৱস্থা স্থাপন।
• ২০২৬ চনৰ ডিচেম্বৰত চেন্নাইত ভাৰতত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া উদ্বোধনী বিগ বেশ্ব লীগৰ খেলখনক আদৰণি জনাই ক্ৰিকেট অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতীয় ক্ৰিকেট নিয়ন্ত্ৰণ ব’ৰ্ডক ভাৰতত বাৰ্ষিক বি বি এল খেল আয়োজনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দিশত কাম কৰিবলৈ উৎসাহিতকৰণ।
(ঘ) ক্ৰীড়া উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগ মঞ্চঃ
• ক্ৰীড়া সঁজুলি নিৰ্মাণ, ক্ৰীড়া মাধ্যম আৰু সম্প্ৰচাৰ, ইভেণ্ট ব্যৱস্থাপনা আৰু ক্ৰীড়া ষ্টাৰ্ট-আপৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় আৰু অষ্ট্ৰেলিয়ান কোম্পানীসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে ২০২৬ চনৰ ডিচেম্বৰত মুম্বাইত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ পুঁজিৰে অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ক্ৰীড়া উদ্যোগ সন্মিলনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কাম কৰা।
• তথ্য সত্ৰৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ক্ৰীড়া বজাৰত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ক্ৰীড়া খণ্ডৰ ব্যৱসায়সমূহক সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু অনুৰূপধৰণে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ক্ৰীড়া বজাৰত ভাৰতীয় ক্ৰীড়া খণ্ডৰ ব্যৱসায়সমূহক সুবিধা প্ৰদান।
• অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ ভাৰতৰ উচ্চ মানসম্পন্ন, প্ৰতিযোগিতামূলক মূল্যৰ ক্ৰীড়া সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণ।
• প্ৰশিক্ষণ, প্ৰশিক্ষকৰ বিকাশ, শক্তি আৰু পৰিবর্তন, খেলুৱৈৰ সুস্থতা, পুষ্টি আৰু মনোবিজ্ঞানকে ধৰি উচ্চ প্ৰদৰ্শন ক্ৰীড়াত অষ্ট্ৰেলিয়াৰ দক্ষতাৰ ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণ।
(ঙ) ক্ৰীড়া অংশীদাৰিত্বত মহিলাঃ
• মহিলাৰ নেতৃত্ব, স্বাস্থ্য, উচ্চ প্ৰদৰ্শন আৰু ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণক উদগনি দিয়াৰ বাবে যুটীয়া পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা, যাৰ ভিতৰত আছে অষ্ট্ৰেলিয়ান ক্ৰীড়া আয়োগৰ মুখ্য কাৰ্যসূচীসমূহৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি মহিলা খেলুৱৈসকলৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিযোগিতা। ক্ৰীড়াক মহিলাৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণ, নেতৃত্ব, স্বাস্থ্য আৰু সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে এক শক্তিশালী পথ বুলি স্বীকাৰ কৰা হয়।

Prime Minister's Office
India-Australia Roadmap for Sports Collaboration
10 JUL 2026 10:07AM by PIB Delhi
Sports is a powerful bridge between India and Australia, bringing communities together and opening new pathways for collaboration.
Building on the 2023 MoU on Cooperation in Sports, the India-Australia Roadmap for Sports Collaboration sets out practical, future-focused priorities and opportunities to strengthen this cornerstone of our bilateral relationship.
Recognising the decade of opportunity ahead — including the 2030 Commonwealth Games in Ahmedabad, the Brisbane 2032 Olympic and Paralympic Games, and India’s ambition to host a future Olympic and Paralympic Games — this Roadmap identifies targeted areas of cooperation aligned to shared priorities, capabilities and resources.
Respecting differences in the governance of sport and the development of sport ecosystems in Australia and India, and recognising the leadership role of sporting bodies, businesses, state–level governments, universities and community groups in promoting elite and community sports, we are committed to facilitating engagement and supporting collaborative ways of working between relevant institutions, to encourage stronger sports partnerships at all levels that benefits both countries.
Implementation will be pragmatic and outcomes-focused, with activities prioritised in line with available resources and major event timelines.
Cooperation will be delivered through established partnerships, supported by flexible, demand-led arrangements, whereby responsibility for resourcing activities will be negotiated on a case-by-case basis. This approach ensures practical, sustainable and mutually beneficial outcomes.
In this context, the following have been identified as focus areas for collaboration under this Roadmap:
A. Capacity Building:
o Collaborate for sharing best practice in establishing and operating High-Performance Sports Centres in India in priority sports.
o Identify Para sport as a key priority and opportunity for collaboration, including Australian expertise in Para classification, coaching and performance support, with potential links between Indian and Australian universities where appropriate.
o Drawing on Australia’s coach development models, facilitate two-way exchanges that bring Indian coach and coach educators to Australia and Australian coaches and coach educators to India, using a Train the Trainer approach where appropriate.
o A physical education exchange programme between India and Australia may be introduced to facilitate mutual learning, sharing of best practices, and collaboration in areas such as school sports, sports science, and community participation in physical education.
o Recognising the physical and mental health benefits of yoga and the World Yogasana, the federation for yogasana sports based in India, identify opportunities to share knowledge, foster collaboration and encourage participation in yoga in Australia.
o Work with the Australian Sports Commission to build the capability of select Indian coaches as part of the India Australia High Performance Coach Development program.
o Explore opportunities through relevant non-government stakeholders such as sporting organisations and universities to support talented young Indian sportspersons as part of high-performance programs in Australia through student scholarships funded by Government of India.
B. Collaborative Sports Science and Technology Research:
o Encourage joint research and development projects between universities in India and Australia on athlete performance analytics, injury prevention, sports nutrition, wearable performance technology, recovery techniques and Para sport.
o Encourage partnerships between Indian and Australian universities to co-develop sports curriculums.
o Sport Integrity Australia and National Anti-Doping Agency India contribute to international anti-doping efforts by supporting World Anti-Doping Agency (WADA)-led capacity building programs through engagement with the WADA Asia/Oceania Office, and through representation on the UNESCO International Convention against Doping in Sport (Convention) Groups.
C. Major Sporting Events:
o Collaborate with Australian States and Territories, and National Sporting Organisations to exchange best practices for hosting large events.
o Explore opportunities to host exhibition matches and youth events in both countries to promote sports of mutual interest (such as Kabaddi and Kho Kho in Australia, and Australian Football League and basketball in India).
o Leverage the build-up to major sporting events such as Olympic, Paralympic and Commonwealth Games to establish formal, reciprocal arrangements between Indian and Australian sporting bodies for shared facilities, competitions and support networks during and in the build-up to major sporting events.
o Welcoming the inaugural Big Bash League match to be played in India in Chennai in December 2026, encourage Cricket Australia and the Board of Control for Cricket in India to work towards a commitment to host annual BBL matches in India.
D. Sports Industry and Investment Platform:
o Build on the Australia-funded Sports Industry Summit in Mumbai in December 2026 to promote collaboration between Indian and Australian companies on sports equipment manufacturing, sports media and broadcasting, event management, and sports start-ups.
o Facilitate Australian sports sector businesses in the Indian sports market through information sessions and vice-versa.
o Expand India’s export of high quality, competitively priced sports goods to Australia.
o Expand the export of Australian expertise in high performance sports, including coaching, coach development, strength and conditioning, athlete wellbeing, nutrition and psychology.
E. Women in Sports Partnership:
o Launch joint initiatives promoting women’s leadership, health, high performance and participation in sport, including bilateral tournaments for women athletes, drawing on the Australian Sports Commission’s flagship programs, recognising that sport is a powerful pathway for women’s economic empowerment, leadership, health and social inclusion.