প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শক্তি সুৰক্ষা সন্দৰ্ভত ভাৰত-অষ্ট্ৰেলিয়াৰ যুটীয়া বিবৃতি
09 JUL 2026 11:02AM by PIB Guwahati
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰত হৈছে এক মুক্ত, মুকলি আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে এক উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰ।
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে মধ্য প্ৰাচ্যৰ পৰিস্থিতি আৰু আমাৰ অঞ্চলৰ বাবে শক্তি, সম্পদ আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ সামগ্ৰীৰ যোগান শৃংখল আৰু মূল্যৰ ওপৰত ব্যাঘাতৰ দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰভাৱকে ধৰি ইয়াৰ পৰিণাম সন্দৰ্ভত গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছে । এই ব্যাঘাতৰ মাজতে, আমাৰ সমৃদ্ধি আৰু অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তাৰ ওপৰত আধাৰিত নীতি দোহাৰি আমি মুকলি বজাৰ আৰু নিয়ম-আধাৰিত বাণিজ্যৰ প্ৰতি আমাৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰোঁ।
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে বহনক্ষম আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য শক্তি প্ৰবাহৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বাসযোগ্য ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশীদাৰিত্ব আৰু কৌশলগত বিনিয়োগৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে। সমান্তৰালভাৱে, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ হকে দুয়োখন দেশে অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু বাণিজ্য চুক্তি (ইচিটিএ), এক ব্যাপক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তি (চিইচিএ) ৰ দিশত চলি থকা কাম আৰু অন্যান্য প্ৰাসংগিক দ্বিপাক্ষিক পৰিকাঠামোৰ জৰিয়তে দ্বিপাক্ষিক শক্তি বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে শক্তি খণ্ডত ক্ষমতা-নিৰ্মাণ আৰু জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদানৰ গুৰুত্বৰ কথাও পুনৰ দোহাৰে।
ভাৰতক তৰলীকৃত প্ৰাকৃতিক গেছৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগানদাতা হিচাপে অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ভূমিকা আৰু অষ্ট্ৰেলিয়ালৈ তৰল ইন্ধন আৰু অন্যান্য ডাউনষ্ট্ৰিম সামগ্ৰীৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগানদাতা হিচাপে ভাৰতৰ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰি অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে শক্তি সামগ্ৰীৰ নিৰন্তৰ প্ৰবাহক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত শক্তি বাণিজ্য অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে শক্তি মূল্য শৃংখলাত বিনিয়োগৰ সুযোগক উৎসাহিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথাও পুনৰ দোহাৰে।
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে অষ্ট্ৰেলিয়া-ভাৰত পাৰমাণৱিক সহযোগিতা চুক্তি (২০১৫) ৰ অধীনত প্ৰদান কৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পাৰমাণৱিক শক্তি সংস্থা (আইএইএ) ৰ সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে কেৱল শান্তিপূৰ্ণ উদ্দেশ্যৰ বাবে ভাৰতলৈ অষ্ট্ৰেলিয়াৰ ইউৰেনিয়াম ৰপ্তানি সক্ষম কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থা চূড়ান্ত কৰিছে।
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰত শক্তি যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, যাৰ ভিতৰত আছে আঞ্চলিক সহযোগিতা গভীৰ কৰা, শক্তি পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰা, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি সম্পদৰ গ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা আৰু শক্তি আৰু তৰল ইন্ধনৰ বাবে মুকলি বাণিজ্যিক ব্যৱস্থা বৰ্তাই ৰখা। দুয়োখন দেশে স্বীকাৰ কৰে যে সংশ্লিষ্ট শক্তি প্ৰণালীৰ বৰ্ধিত বিদ্যুতায়ন ভৱিষ্যতে শক্তি সুৰক্ষাৰ এক মূল্যৱান উৎস হ'ব।
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে অঞ্চলটোত শক্তিৰ বজাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত স্থিতিস্থাপক বাণিজ্যৰ প্ৰতি আমাৰ অংশীদাৰী দায়বদ্ধতাক স্বীকাৰ কৰে। দুয়োখন দেশে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট শক্তি সম্পদ সুৰক্ষা দুৰ্বলতা আৰু স্থিতিস্থাপকতা তথা অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ বাবে শক্তি সম্পদ যোগানৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে।
এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত, অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে কয়লা, ডিজেল, অন্যান্য তৰল ইন্ধন তথা প্ৰাকৃতিক গেছৰ দৰে শক্তি সামগ্ৰীৰ এক সুস্থিৰ, সুৰক্ষিত আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান বজাই ৰখাৰ লগতে শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ হকে প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে। তদুপৰি, দুয়োখন দেশে শক্তি পৰিৱৰ্তন ত্বৰান্বিত কৰা আৰু কম কাৰ্বন ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে। এই সন্দৰ্ভত অষ্ট্ৰেলিয়াই ভাৰতৰ গোলকীয় জৈৱ ইন্ধন মিত্ৰতা (জি বি এ) ৰ পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰে।
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু ভাৰতে আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলক জনসাধাৰণৰ নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ লাভালাভৰ বাবে আন্তৰ্জাতিক শক্তি সম্পদ যোগান শৃংখলা মুকলি ৰখাটো নিশ্চিত কৰাত সহযোগ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।

Prime Minister's Office
India-Australia Joint Statement on Energy Security
09 JUL 2026 11:02AM by PIB Delhi
Australia and India are Comprehensive Strategic Partners with a common vision for a free, open and prosperous Indo-Pacific region.
Australia and India share deep concern over the situation in the Middle East and its consequences for our region, including the prolonged impact of disruptions on energy, resources and other important commodities’ supply chains and prices. Amid this disruption, we reaffirm our shared commitment to open markets and rules-based trade, principles that underpin our prosperity and economic security.
Australia and India recognise the central role of trusted private sector partnerships and strategic investments to sustainable and reliable energy flows. In parallel, and in support of enhanced private sector engagement, both countries are committed to advancing bilateral energy trade and investment cooperation through the Economic Cooperation and Trade Agreement (ECTA), the ongoing work toward a Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA), and other relevant bilateral frameworks. Australia and India also reiterate the importance of capacity-building and knowledge exchange in the energy sector.
Recognising Australia’s role as an important supplier of liquefied natural gas to India and India's role as an important supplier of liquid fuels and other downstream products to Australia, Australia and India commit to support the continued flow of energy products and further enhance the energy trade between our two countries. Australia and India also reiterate the importance of encouraging investment opportunities across the energy value chain.
Australia and India have finalised the administrative arrangements necessary to enable the export of Australian uranium to India for exclusively peaceful purposes and under International Atomic Energy Agency (IAEA) safeguards, as provided for under the Australia-India Nuclear Cooperation Agreement (2015).
Australia and India are committed to working together to strengthen energy supply chain resilience, including through deepening regional cooperation, accelerating the energy transition, promoting the uptake of renewable energy resources and upholding open trade arrangements for energy and liquid fuels. Both countries recognise that increasing electrification of respective energy systems will be a valuable source of energy security into the future.
Australia and India recognise our shared commitment to resilient trade and markets in energy extends to the region. Both countries acknowledge the specific energy resource security vulnerabilities for Pacific Island Countries and the importance of energy resource supply to their resilience and economic prosperity.
Against this backdrop, Australia and India reaffirm our commitment to working together to strengthen energy security, including maintaining a stable, secure and reliable supply of energy products, such as coal, diesel, other liquid fuels and natural gas. Furthermore, both countries reaffirmed their commitment to accelerating energy transition and strengthening cooperation on low carbon fuels. In this context, Australia noted India’s initiative of Global Biofuels Alliance (GBA).
Australia and India call on regional partners to join in ensuring global energy resource supply chains are kept open for the benefit of the security and prosperity of our peoples.