খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহাননা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখিবা “রাস্ত্রিয় গ্রামিন ৱিকাস সম্মেলন” ‘চাউখৎপা খুঙ্গংশিং - চাউখৎপা ভারত’কীদমক্তা অপুনবা রোদমেপ অমা শেমখি
রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 29গী রুরেল দিবেলপমেন্ত মিনিস্তরশিংনা অহানবা ওইনা প্লেৎফোর্ম অমদা পুনখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা খুঙ্গংশিং বেনিফিসরিশিং খক্তা নত্তে, মখোয় অসি চাউখৎপগী দ্রাইভিং ফোর্সনি হায়না হায়খি
“চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবগী লম্বী অসি চাউখৎলবা খুঙ্গংশিংদগী ফাওদুনা চৎলি”: শ্রী শিবরাজ সিং চৌহান
“’ভিক্সিত ভারত - VB-GRAM-G’ স্কিম অসি জুলাই 1দগী লৈবাক শিনবা থুংনা চৎনরগনি: শ্রী শিবরাজ সিং চৌহান
“রাজ্যগী ফন্দশিং মতম চানা থাদোকপা অমসুং অহাংবা পোস্তশিং মেনশিনবা হায়বসি চাউখৎপগীদমক য়াম্না মরুওই: শ্রী শিবরাজ সিং চৌহান
কেন্দ্রগী রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রীনা রাজ্য খুদিংমক্তা AI অমসুং তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং হেন্না ফবা সর্ভিস দেলিভরী লৈহন্নবা হায়খ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা ইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরী খুদিংমক্কী য়ুম ফংহল্লগনি হায়না লাউথোকখ্রে; মতিক চাবা ইমুং অমত্তা লেমহৌরোই
“হৌজিক অসি রাজনিতী তৌবগী মতম নত্তে পার্তনরশিপ তৌবগী মতমনি”: শ্রী শিবরাজ সিং চৌহান
শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা খুঙ্গংগী নুপীশিংগীদমক ‘লাখপতি দিদি দাশবোর্দ’ অমসুং ‘SHE LEAPS’ প্লেতফোর্ম হৌদোকখ্রে
29 JUN 2026 5:30PM by PIB Imphal
নই দিল্লীগী পুসা কেম্পসতা পাংথোকপা‘গ্রামোদায়া সে রাস্ত্রোদায়া’ হায়না মীংথোনবা নুমিৎ নিনিগী ওইবা রাস্ত্রিয় গ্রামিন বিকাস সম্মেলনগী অনিশুবা নুমিত্তা কেন্দ্রগী রুরেল দিবেলপমেন্ত অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 29গী রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রীশিংগা লোয়ননা কুপ্না খন্ন-নৈনখি। কনফরেন্স অসিদা মরুওইবা রুরেল দিবেলপমেন্ত স্কিমশিংগী ইমপ্লিমেন্ত অমসুং প্রোগ্রেসকী রিভ্যু তৌবতা নত্তনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী 'চাউখৎপা খুঙ্গং – চাউখৎপা ভারত' (ভিক্সিত গ্রাম - ভিক্সিত ভারত) গী ভিজন অসি মহাক্কী লুচিং অমসুং লমজিং মখাদা তুংগী ওইহন্নবা অকনবা থৌরাংশিংসু শেমখি। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিং অসি লৈকাই, লম অমসুং খুঙ্গংগী স্ক্বারশিং খক্তমক নত্তে। মখোয়না ভারতকী শক্তি, ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং লৈবাক অসিগী থম্মোয় অদু উৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিং অসি চাউখৎপা, মশা-মরোমদোম লেপচবা অমসুং চাউখৎপা ওইরক্ত্রবদি চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী মংলান অসি মংফাওনহনবা ঙম্লোই, ভারতকী খুঙ্গংশিং চাউখত্তনা লৈবাক্কী চাউখৎপা অসি ওইথোকপা ঙম্লোই হায়নসু মহাক্না হায়খি।
রাজ্য 29 অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মন্ত্রীশিংগী পুৱারী ওইরবা মীফম
অহানবা ওইনা, রুরেল দিবেলপমেন্তকী মন্ত্রীশিং, মকোক থোংবা সরকারগী ওফিসিয়েলশিং অমসুং রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 29দগী পোলিসী মেকরশিংনা রুরেল দিবেলপমেন্তকী তুংলমচৎকী মতাংদা খন্ন-নৈননবা অমত্তা ওইবা প্লেৎফোর্ম অমদা পুনখি। থৌরম অদুদা উত্তর প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী কেশব প্রসাদ মৌরিয়া, ছত্তিসগরগী উপ মুখ্য, মন্ত্রী শ্রী বিজয় শর্মা, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রীশিং অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি। মীফম অসিনা কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী অশেংবা ৱাখল্লোন অদু উৎখি। মসিদা রাজনিতীগী ওইবা খেন্নবা লৈতবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী কান্ননবগীদমক চাউখৎপা, লৈঙাকপা ফগৎহনবা অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থমখি।
চাউখৎপা ভারত অমগীদমক চাউখৎলবা খুঙ্গংশিংগী ভিজন
ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচত্তা খুঙ্গংশিংগী মরুওইবা থৌদাং অদু পল্লদুনা শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিং অসি শেন্মিৎলোনগী ওইনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা, থবক পীবদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং অফবা মখলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তঙাইফদবা মীয়ামগী ওইবা সর্ভিসশিং ফংহল্লবা খক্তদা চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান অসি মপুং ফাহনবা ঙমগনি। খুঙ্গংশিং অসি লৈবাক অমগী থম্মোয়, মপাঙ্গল অমসুং ৱাখল্লোননি হায়না পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাং অসি লৈবাক অসিগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগী য়ুম্ফম ওইরিবনি। মহাক্না পনখি মদুদি খুঙ্গংশিংদা থাদরিবা শেনফম খুদিংমক্না ভারতকী মতম শাংনা চৎথগদবা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা, খুন্নাইগী চাউখৎপা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎপা পুরকপদা মতেং পাংই।
জুলাই 1দগী চৎনবা হৌগদবা অনৌবা এমপ্লোইমেন্ত স্কিম
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা লাউথোকখি মদুদি ‘ভিক্সিত ভারত – VB-GRAM-G’ স্কিম অসি লৈবাক শিনবা থুংনা জুলাই 1দগী চৎনবা হৌরগনি। মসিনা হৌজিক লৈরিবা মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোইমেন্ত গেরেন্তী স্কিম (MGNREGS)গী মহুৎ শিনগনি। মহাক্না কনফরেন্স অদুদা হায়খি মদুদি অনৌবা প্রোগ্রাম অসি পায়খৎনবা লুপা করোর 95,682গী ইন্তরিম এপ্রুবেল পীখ্রে। রাজ্য সরকারশিংদা তঙাইফদবা প্রোসিদ্যুরেল ফোর্মেলিতী পুম্নমক অথুবা মতমদা মপুং ফাহন্নবগীদমক তকশিনখি। শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি মতম চানা মপুং ফাহনবনা স্কিম অসি শোয়দনা চৎনহনগনি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা কান্নবা লেপ্পা লৈতনা ফংহনগনি।
লাখপতি দিদি মিসনদা অনৌবা থৌনা হাপচিনখ্রে
থৌরম অদুদা ‘লাখপতি দিদি দাশবোর্দ’ হৌদোকখিবগা লোয়ননা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনবা নুপীশিংগীদমক দিজিতেল প্লেতফোর্ম ‘SHE LEAPS’ (সেল্ফ হেল্প এন্ত্রপ্রেন্যুর - লাইবলিহুদস এন্দ এন্ত্রপ্রেন্যুর এপ্লিকেসন ফোর প্রোসপরিতি এন্দ সস্তেনেবিলিতী) হৌদোকখি। শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নুপী করোর অহুমদগী করোর তরুক ফাওবা লাখপতি দিদিশিং শেম্নবা পান্দম পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। পান্দম অসি ফংনবগীদমক, লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অসিদা লুপা করোর লাখ 10গী বেঙ্ক লিঙ্কেজগীদমক রোদমেপ অমা শেমখ্রে। মহাক্না হায়খি ইনিসিয়েতিব অসিনা নুপীশিংগী ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, এন্ত্রপ্রেন্যুরশিপ প্রমোৎ তৌগনি অমসুং তুং কোইনা হিংনবগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। মসিনা খুঙ্গংগী নুপী মিলিয়ন কয়াবু শেন্মিৎলোনগী মতাংদা মনিং তমহনবা ঙম্লগনি অমসুং খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংদা এক্তিব কন্ত্রিব্যুতর ওইহল্লগনি।
ইমপ্লিমেন্তেসন ফগৎহনবদা মীৎয়েং থম্বা
শ্রী চৌহাননা রুরেল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক প্রাইওরিতি কয়া অমা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্যশিংনা প্রোজেক্তশিং অমসুং পেমেন্তশিংদা অথিংবা লৈহন্দনবা মখোয়গী শেলগী শরুক মতম চানা থাদোকপা মথৌ তাই। মহাক্না রুরেল দিবেলপমেন্তকা মরী লৈনবা হাংদুনা লৈরিবা পোস্তশিং অথুবা মতমদা মেনশিন্নবগী তঙাইফদবা অদুসু পনখি, মতম শাংনা হাংদুনা লৈবনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা ঙম্বগী মতিক অদু হন্থহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ওফিসরশিংবু তোইনা ত্রান্সফর তৌবনা কন্তিন্যুইতী অমসুং একাউন্তেবিলিতীদা অকায়বা পী, মরম অদুনা মরুওইবা থৌদাং লৌরিবা ওফিসিয়েলশিংনা য়ামদ্রবদা চহি অনিদগী অহুম ফাওবা চপ মান্নবা পোস্তিংদা লৈগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মতিক চাবা বেনিফিসরীশিংদা সরকারগী স্কিমশিংগী মরমদা মপুং ফানা খঙহন্নবা মীয়ামদা খঙহনবগী কেম্পেন কয়া পাংথোকপগী মরুওইবা অদু মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি। একাউন্তেবিলিতীগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, শ্রী চৌহাননা প্রোগ্রাম পুম্নমক্তা ত্রান্সপরেন্সী, ইফিসিয়েন্সী অমসুং সর্বিস দেলিভরী ফগৎহন্নবা সোসিয়েল ওদিৎশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা মোনিতরিং সিস্তেমশিং হেন্না শিজিন্ননবা হায়খি।
য়ুম, লম্বী অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত স্কিমশিং য়েংশিনবা
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা-গ্রামিন, প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা অমসুং দীনদয়াল উপাধ্যায় গ্রামীন কৌশল্যা য়োজনাগী খুমাং চাওশিনবা অদু য়েংশিনবদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য কয়া অমনা শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং পাংথোকখ্রে, অদুগা অতৈনা থবক পায়খৎপদা খোঙজেল য়াংখৎপা অমসুং লৈরিবা অৱাৎপশিং অসি কোকহনবগী মথৌ তাই। মহাক্না রুরেল হাউসিং স্কিমগী মখাদা ইলিজিবল ওইবা লম লৈতবা বেনিফিসরিশিংদা লম পীবদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখি অমসুং পেন্থদুনা লৈরিবা হাউসিং কেস পুম্নমক অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা খঙহনখি। মতিক চাবা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংমক্না তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংগা লোইননা মতম চুপ্পগী ওইবা য়ুম অমা ফংহন্নবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু মহাক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি ইলিজিবল ওইরবা বেনিফিসরি অমত্তা মসিগী হক অসিগী খুদোংচাবা অসি মৎপীরোইদবনি।
খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবা অমসুং অওনবা পুরক্নবা আপিল তৌবা
ঝারখন্দ, বিহার, মহারাস্ত্রা অমসুং অন্ধ্র প্রদেশকুম্বা রাজ্যশিংনা মায়পাক্না পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি মল্তি-চেনেল মার্কেতিং মোদেলশিং, কম্ম্যুনিতীদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তরপ্রাইজেসশিং অমসুং ইমুংগী পুন্সি মহিংগীদমক ক্রেদিৎ স্কিমশিং য়াওনা মায়পাক্না পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অদু দোকুমেন্ত তৌগনি অমসুং রাজ্য পুম্নমক্তা য়েন্থোক্কনি। স্কিম কয়া অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব প্রোসিদ্যুর কয়া ফগৎহন্নবগী স্কোপ য়াম্না চাওনা লৈ হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। কেন্দ্রদগী মতেং পাংগনি হায়না রাজ্যশিংদা থাজবা পীরদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা চৎনরিবা কাংলোনশিং নত্রগা থৌওংশিংগী মরমদা চৎনগদবা খুদোংচাদবশিং থেংনরক্লবদি, রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দল অমসুং শেল-থুম মন্ত্রালয়গা তান্নদুনা মথৌতাবা মফমশিংদা চুনবা শেমদোক-শাদোকশিং পুরক্নবা থবক পায়খৎকনি।
ঈশিং তাংবগী অমসুং নোংজু পন্থাগী মতাংদা মীৎকুপ-নাহুম শিংনবা খঙহনবা
মহৌশাগী চাংদগী হন্থনা নোং চুবগী ওইথোকপা য়াবা লৈবদগী নুংনাংবা পোক্লদুনা, কেন্দ্রগী খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রীনা রাজ্য 14দা চেকশিন্না লৈনবা অমসুং খুদোংচাদবা ফীভম অমহেক্তগীদমক মাংজৌননা শেম-শাবগী তকশিনখ্রে। মহাক্না রাজ্য সরকারশিংদা ঈশিং কঞ্জার্বেসনগী স্ত্রকচরশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মথৌ তারবদি খুঙ্গংগী মফমশিংদা অহেনবা থবক ফংহন্নবা মতিক চাবা শেম-শাবা তৌনবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রোএক্তিব প্লান্নিংনা সরকারশিংদা পুন্সি মহিং অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিং ঙাক-শেন্দুনা নোং নিংথিনা চুদবদগী থোক্লকপা খুদোংচাদবশিং মায়োক্নবদা মতেং পাংগনি।
পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা ত্রান্সফোর্মেসনগী পাউজেল
শ্রী চৌহাননা হায়খি মদুদি মসি চাংদম্নবগী মতম নত্তে অদুবু পার্তনরশিপ অমসুং অপুনবা এক্সনগী মতমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্রনা পোলিসী শেমগৎপদা মীৎয়েং থমগদবনি, রাজ্যশিংনা ইফেক্তিব ইম্প্লিমেন্তেসন লৈহনগদবনি, পঞ্চায়তশিংনা গ্রাসরুৎ লেবেলদা লুচিংবা লৈহনগদবনি, অমসুং নাগরিকশিংনা দিবেলপমেন্ত প্রোসেসতা এক্তিব পার্তিসিপেতর ওইগদবনি। মহাক্না হায়খি, অসিগুম্বা কোলাবোরেতিব মোদেল অমখক্তনা খুঙ্গংগী ভারতকী তুংলমচৎ অদু শেমদোকপা ঙম্মি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং অমসুং শেন্মিৎলোনগী ওইথোকপা অনিমক তঙাইফদনা ফগৎহনবা ঙম্মি।
নহাশিং অমসুং ইন্নোবেসনবু থৌগৎপা
সম্মেলনন অসি VB-GRAM-Gগী অনৌবা থৌরাং অসিগী মখাদা শিনখিবা লোগো দিজাইন, ক্বিজ অমসুং দিজিতেল কন্তেন্ত কম্পিতিসনগী মায়পাক্লবশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্তুনা লোইশিনখি। এৱার্দশিং অসি শ্রী শিবরাজ সিং চৌহাননা পীখি। অনৌবা ৱাখল্লোনশিং, অনৌবা মোদেলশিং অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্তকী অনৌবা পাম্বৈশিংদা মীৎয়েং থম্লিবা পব্লিকেসন কয়া অমসু থৌরম অদুগী মনুংদা ফোংখি। মসিনা ইন্নোবেসন থৌগৎনবা, নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংবু মশক খঙনবা অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত সেক্তরদা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং শৌগৎনবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু ময়েক শেংনা তাকখি।

Ministry of Rural Development
“Rashtriya Gramin Vikas Sammelan” chaired by Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan charts a shared roadmap for ‘Developed Villages – Developed India’
Rural Development Ministers from 29 states and Union Territories come together on one platform for the first time
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan says villages are not merely beneficiaries but the driving force of development
“The path to a Developed India passes through developed villages”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“‘Viksit Bharat – VB-GRAM-G’ scheme to be rolled out across the country from July 1”: Shri Shivraj Singh Chouhan
“Timely release of state funds and filling vacant posts are the keys to development”: Shri Shivraj Singh Chouhan
Union Rural Development Minister urges all states to leverage AI and technology to ensure transparency and better service delivery
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan announces housing for every eligible beneficiary; no deserving family will be left out
“This is the time for partnership, not politics”: Shri Shivraj Singh Chouhan
Shri Shivraj Singh Chouhan launches ‘Lakhpati Didi Dashboard’ and ‘SHE LEAPS’ platform for rural women
29 JUN 2026 5:30PM by PIB Delhi
On the second day of the two-day Rashtriya Gramin Vikas Sammelan, titled ‘Gramodaya Se Rashtrodaya’ and held at the Pusa Campus in New Delhi, Union Minister for Rural Development, and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan held extensive deliberations with Rural Development Ministers from 29 states and Union Territories. The conference not only reviewed the implementation and progress of major rural development schemes but also evolved concrete strategies to translate Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Developed Villages – Developed India’ (Viksit Gram - Viksit Bharat) into reality under his leadership and guidance. Addressing the gathering, Shri Chouhan said that villages are not merely clusters of soil, fields and village squares; they represent India’s strength, India’s consciousness and the very soul of the nation. He stressed that the dream of a prosperous and developed India cannot be realised unless villages become prosperous, self-reliant and developed, adding that national progress is impossible without the progress of rural India.
Historic gathering of ministers from 29 states and Union Territories
For the first time, Rural Development Ministers, senior government officials and policymakers from 29 states and Union Territories assembled on a common platform to deliberate exclusively on the future of rural development. The Sammelan was attended by Uttar Pradesh Deputy Chief Minister Shri Keshav Prasad Maurya, Chhattisgarh Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, Rural Development Ministers from various states and other senior representatives. The gathering reflected the true spirit of cooperative federalism, where political differences were set aside and the focus remained firmly on accelerating development, improving governance and strengthening collaboration between the Centre and the states for the benefit of rural communities across the country.
Vision of developed villages for a Developed India
Emphasising the central role of villages in India’s development journey, Shri Chouhan stated that the vision of a Developed India can be fulfilled only when villages become economically self-reliant, employment-oriented and equipped with quality infrastructure and essential public services. Describing villages as the soul, strength and consciousness of the nation, he said rural development is the foundation upon which the country’s overall development rests. He noted that every investment in villages ultimately contributes to India’s long-term economic growth, social progress and national prosperity.
New employment scheme to be implemented from July 1
The Union Minister announced that the ‘Viksit Bharat – VB-GRAM-G’ scheme will be implemented across the country from July 1, replacing the existing Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS). He informed the conference that an interim approval of ₹95,682 crore has already been granted for the implementation of the new programme. Urging state governments to complete all required procedural formalities without delay, Shri Chouhan said timely compliance would ensure smooth rollout of the scheme and uninterrupted delivery of its benefits to rural households across the country.
Fresh momentum to the Lakhpati Didi Mission
The Sammelan witnessed the launch of the ‘Lakhpati Didi Dashboard’ as well as the inauguration of the digital platform ‘SHE LEAPS’ (Self Help Entrepreneur - Livelihoods and Enterprise Application for Prosperity and Sustainability) for women associated with Self-Help Groups. Shri Chouhan said Prime Minister Shri Narendra Modi has expanded the target of creating Lakhpati Didis from three crore to six crore women. To achieve this ambitious objective, a roadmap has been prepared for bank linkage worth ₹10 lakh crore over the next five years. He said the initiative would strengthen women’s financial inclusion, promote entrepreneurship and create sustainable livelihood opportunities, enabling millions of rural women to become economically independent and active contributors to rural prosperity.
Focus on improving implementation
Shri Chouhan outlined several priorities for improving the implementation of rural development programmes. He said that states must ensure the timely release of their financial share to avoid delays in projects and payments. He also stressed the need to fill vacant posts related to rural development at the earliest, pointing out that prolonged vacancies weaken implementation capacity. Frequent transfers of officers, he observed, adversely affect continuity and accountability, and therefore officials holding key responsibilities should ordinarily remain at the same posting for at least two to three years. He further emphasised the importance of extensive public awareness campaigns so that eligible beneficiaries are fully informed about government schemes. Highlighting the importance of accountability, Shri Chouhan called for stronger social audits and greater use of artificial intelligence-based monitoring systems to improve transparency, efficiency and service delivery across all programmes.
Review of housing, road and skill development schemes
Reviewing the progress of the Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin, the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana and the Deendayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana, the Union Minister said several states had delivered commendable performance, while others needed to accelerate implementation and address existing gaps. He laid particular emphasis on providing land to landless beneficiaries eligible under the rural housing scheme and directed that all pending housing cases be resolved expeditiously. He reiterated the government’s commitment to ensuring that every deserving rural family receives a permanent house with basic amenities and said no eligible beneficiary should be deprived of this entitlement.
Appeal to share best practices and undertake reforms
Referring to successful initiatives undertaken by states such as Jharkhand, Bihar, Maharashtra and Andhra Pradesh, including multi-channel marketing models, community-based enterprises and household livelihood credit schemes, Shri Chouhan said these best practices would be documented and shared with all states so that successful innovations could be replicated across the country. He candidly acknowledged that there remained considerable scope for improving many schemes and administrative procedures. Assuring states of the Centre’s support, he said that if any practical difficulties were being faced because of existing rules or procedures, the Ministry of Rural Development would work in consultation with the Union Cabinet and the Ministry of Finance to introduce appropriate amendments wherever necessary.
Alert on water scarcity and the monsoon
Expressing concern over the possibility of below-normal rainfall, the Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare urged 14 states to remain vigilant and prepare in advance for any adverse situation. He directed state governments to strengthen water conservation structures and make adequate preparations to generate additional employment opportunities in rural areas if required. He said proactive planning would enable governments to respond effectively to any challenges arising from inadequate rainfall while safeguarding livelihoods and agricultural activity.
Message of transformation through partnership
Shri Chouhan said this was not the time for competition but for partnership and collective action. He stressed that the Centre should focus on policy formulation, the states should ensure effective implementation, Panchayats should provide leadership at the grassroots level, and citizens should become active participants in the development process. According to him, only such a collaborative model can transform the future of rural India and fundamentally improve both the quality of life and economic prospects of village communities across the country.
Encouraging youth and innovation
The Sammelan concluded with the felicitation of winners of the logo design, quiz and digital content competitions organised under the VB-GRAM-G initiative. The awards were presented by Shri Shivraj Singh Chouhan. Several publications focusing on new ideas, innovative models and emerging approaches in rural development were also released during the event, underscoring the government’s commitment to encouraging innovation, recognising young talent and promoting fresh thinking in the rural development sector.