ইলেক্ট্ৰ’নিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
৩১ নিযুততকৈ অধিক লোকে ডাউনলোড কৰিলে আধাৰ এপ, যি ইয়াৰ ক্ৰমবৰ্ধমান উপযোগিতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে
নতুন আধাৰ এপ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰায় ৪০ লাখ লোকে আপডেট কৰিছে মোবাইল নম্বৰ
আধাৰ এপ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰায় ৮.৫ লাখ লোকে আপডেট কৰিছে ঠিকনা
22 JUN 2026 3:29PM by PIB Guwahati
প্ৰায় ৫ মাহ পূৰ্বে মুকলি কৰা নতুন আধাৰ এপে সমগ্ৰ ভাৰতৰে জনসাধাৰণৰ মাজত এক ব্যাপক গ্ৰহণযোগ্যতা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে আৰু ইয়াৰ ডাউনলোডৰ সংখ্যাই ইতিমধ্যে ৩১ নিযুতৰ ঘৰ স্পৰ্শ কৰিছে। ইয়াৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান ব্যৱহাৰে আঙুলিৰ টিপাতে সেৱাসমূহ লাভ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এপটোৰ প্ৰতি নাগৰিকৰ বৰ্ধিত আত্মবিশ্বাসকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
সহজ জীৱন ধাৰণৰ উদ্দেশ্যে প্ৰস্তুত কৰা এই নতুন আধাৰ এপে জনসাধাৰণক ইয়াৰ স্মাৰ্টফোনৰ জৰিয়তে পোনপটীয়াকৈ মোবাইল নম্বৰ আৰু ঠিকনা আপডেট কৰাকে ধৰি বিভিন্ন সেৱা সহজে লাভ কৰাত সহায় কৰিছে।
এতিয়ালৈকে, প্ৰায় ৪০ লাখ লোকে নতুন আধাৰ এপ ব্যৱহাৰ কৰি তেওঁলোকৰ মোবাইল নম্বৰ আপডেট কৰিছে। একে সময়তে, প্ৰায় ৮,৫০,০০০ লোকে নিজৰ ঠিকনা আপডেট কৰিবলৈ এই এপটো ব্যৱহাৰ কৰিছে।
আধাৰ কাৰ্ডধাৰীসকলক এক সুবিধাজনক আৰু গোপনীয়তাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ উপায়েৰে নিজৰ পৰিচয় প্ৰদৰ্শন, শ্বেয়াৰ আৰু পৰীক্ষা কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব পৰাকৈ আধাৰ এপটো যুগুত কৰা হৈছে।
এই এপটোত জনসাধাৰণৰ উপযোগী কেইবাটাও বৈশিষ্ট্য আছে, যাৰ ভিতৰত মাত্ৰ এটা ক্লিকেৰে বায়’মেট্ৰিক লক/আনলক কৰা, উপস্থিতিৰ প্ৰমাণ হিচাপে মুখমণ্ডলৰ সত্যাপন, প্ৰমাণীকৰণৰ ইতিহাস, আৰু কায়িক ভিজিটিং কাৰ্ডৰ পৰিৱৰ্তে সহজে যোগাযোগৰ তথ্য বিনিময় কৰিবলৈ এটা কিউআৰভিত্তিক সম্পাদনাযোগ্য কণ্টেক্ট কাৰ্ড উল্লেখযোগ্য। তদুপৰি ই ই-আধাৰ ডাউনলোড কৰাৰ অনুমতিৰ লগতে আধাৰ সেৱা কেন্দ্ৰসমূহ ভ্ৰমণৰ বাবে অনলাইনযোগে সহজে এপইণ্টমেণ্ট বুকিং কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
আধাৰ এপে বাস্তৱ জীৱনৰ বহুতো ব্যৱহাৰিক ক্ষেত্ৰত সহায় কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত অফলাইন ভেৰিফিকেচন চিকিং এণ্টিটিৰ (OVSE) কিউআৰ কোড স্কেনিং প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে হোটেলত চেক-ইন কৰা আদি আছে। ই হাস্পতালত ভৰ্তি হোৱা, দৰ্শনার্থী ব্যৱস্থাপনা, বিভিন্ন অনুষ্ঠানত প্ৰৱেশ আৰু গিগ কৰ্মী তথা সেৱা অংশীদাৰসকলৰ পৰিচয় প্ৰমাণীকৰণৰ দৰে বহুতো কাৰ্যত সুবিধা প্ৰদান কৰে।
নতুন আধাৰ এপটো এণ্ড্ৰইড আৰু এপল আইঅ’এছ দুয়োটা প্লেটফৰ্মতে উপলব্ধ। জনসাধাৰণে এই লিংকত ক্লিক কৰি এপটো ডাউনলোড কৰিব পাৰিব:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.uidai.pehchaan&hl=en_IN
iOS - https://apps.apple.com/in/app/aadhaar/id6744029871

Ministry of Electronics & IT
Aadhaar App crosses 31 million downloads, reflecting growing utility for residents
Nearly 40 lakh people update mobile number using the new Aadhaar App
Almost 8.5 lakh people have updated address using the Aadhaar App
22 JUN 2026 3:29PM by PIB Delhi
The Aadhaar App is witnessing a robust acceptance among people across India with over 31 million downloads since it was launched less than 5 months back. The growing adoption reflects increasing resident confidence in the App for bringing services at their fingertips.
Designed to improve ease of living, the new Aadhaar App is enabling people to avail various services including mobile number update, and address updates easily directly from their smart phones.
So far, almost 4 million people have updated their mobile numbers using the new Aadhaar App. At the same time, around 850,000 people have used the App for updating their address.
The Aadhaar App is designed to provide Aadhaar Number Holders (ANH) with a convenient and privacy-first way to show, share and verify their identity.
The app has several pro-people features including biometric lock/unlock in a single click, face verification for proof of presence, authentication history, and a QR-based editable contact card for easy sharing of contact instead of physical visiting cards. It also allows to download e-Aadhaar and facilitates easy appointment booking online for visiting Aadhaar Seva Kendras (ASKs) among others.
The Aadhaar App supports a wide range of real-life use cases. These include hotel check-ins through Offline Verification Seeking Entity’s (OVSE) QR code scanning. It facilitates hospital admissions, visitor management, event entries, identity verification of gig workers and service partners among many such use cases.
The new Aadhaar App is available in both Android and Apple iOS platforms. People can download here:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=in.gov.uidai.pehchaan&hl=en_IN
iOS - https://apps.apple.com/in/app/aadhaar/id6744029871